Valaki kérdezett tuti kökényszedési módszert.Ma öregcimbivel kihasználtuk a gyönyörű időt és 1.5 óra után tele lett 2 nagy festékes vödör. Egy nagyobb mü.ag. ládát kell tartani az ágak alá,egy rövid bottal veregetni és a gyümi lepotyog.Kesztyű viselése szinte kötelező.
Szia Feribá! Nálam, pontosabban a birtokomon, Zalában a szabadföldben van egy akkora fügebokor, hogy idén egy talicska fügét termett. Mindezt kétszer, nyár közepén, majd késő ősszel.
A flakonos trükk: jól értelmezem, hogy a titok nyitja a palackot deformálódni nem engedő, külső drótspirál??? Ha igen, akkor ezt nem lehet helyettesíteni egy olyan flakonnal, ami nem deformálódik? Pl. a régi visszaváltható PET palack.
Cefrefőzéskor tapasztaltam már mindegyiket, kis állás után a gyüjtőedényben, (kozmaolaj szűrőt nem használok minden esetben), sőt kozmazsírt is láttam már az eprüvettában gyűlni. Úgy néz ki, mint a világos faeper, olyan kis gömbök egymáson...
Füge pálinkát akarok főzni és ehhez fügét kell termeszteni.:-)))
Nálunk a füge nem termeszthető szabad földben csak nagy cserepekben, dézsákban.
Ezeket pedig öntözni kell gyakran és jól. Ezért kitaláltam egy olyan öntözést, ami a csirkeitatók (önitatók) elvén működik. Egyszerűnek tünt a dolog, de amikor a klasszikus üveget PET palackkal helyettesítettem, jött a nagy meglepetés. Lefordítottam a megtöltött PET palackot egy vízzel telt edénybe és a víz behorpasztotta a palackot és távozott majdnem mind a palackból. Akkor még súlyosabb volta helyzet, amikor el akartam vezetni a dugón keresztül a vizet egy csövecskével valahova. A vízoszlop magassága még nagyobb vákuumot keltett a flakonba és az még jobban behorpadt.
És végre bugrott az alábbi ötlet:
Egy 3mm huzalból a képen látható módon egy spirált tekertem a flakonra (kisebb átmérőre tekertem, hogy szoruljon) és ez már nem engedi deformálódni a flakont. Sőt egy bizonyos magasságig még egy csövet is elvisel.
Ezt a csövet vezethetem egy virágcserép tányérjába, ami nekem egy hosszan tartó öntözést bíztosít.
Ez sem a legjobb, mert a nap melege, a madarak, a kutyák még ellophatják a vizet. Ezért a cserépbe, dézsába fúrok egy lyukat, amin keresztül bevezetem ezt a kis csövecskét. Ilyenkor a virágcserép túlfolyója nem az edény alján van, hanem az oldalán 3-4 cm az aljától.
Így csak annyi víz fogy el, amennyit a növény felhasznál. Tápos víznél meg épp, hogy nem eldobandó dolog.
Na, nekem ez a drótspirál 2-3 évembe került. :-))) Addig nagyon sok csepegtető, kanócos rendszert próbáltam.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Semmilyen párlatot nem szokás opálosan palackozni, az abszintról pedig rosszul tudod, amit tudsz. (De ha érdekel a téma, akkor az Égetett szeszesitalokban beszéljük meg.)
Igen, köszönöm, azt hiszem megvilágosultam:). Talán az volt a baj, hogy ki akartam emelni egy elemet,atomot, molekulát, holott az üsben is és a páracsőben is bacik mindenki mindenkivel.
A rektfiakármit hagyjuk, fizika órán ulti, kémiára be sem jártam, úgy emlékszem épp a szebbik nem tanulmányozásával voltam elfoglalva;).
Zsuzska, Fondar, akkor ismét tanultam valamit. Tényleg még nem találkoztam vele. De akkor jól értelmezem, hogy csfrefőzés közben nem találkozom a sötét oldallal? :-) És ha így van, akkor főzés közbe vajmi kevéssé tudom leszedni a feketét, mert csak hosszabb állás után jelentkezik?
Hurkafej,TINTUS köszi. Szerintetek van szerepe a hűtőspirál átmérőjének? 1 kollégám 40cm-est javasol a 30l főzőhöz,de nekem csak 29cm átmérőjű 60cm magas felesleges hordóm van. Ez 60literes. Ebbe mekkora spirál illik?
Van fekete is, ez általában a tároló edény falán csapódik ki, hosszabb idő után. Ritkán lehet vele találkozni, mert mire megtörténne, elfogy a pálesz...:)
Általában akkor találkozol hasonlóval, ha éretlen, pontosabban nem teljesen érett gyümölcs is kerül a cefrébe, s több mint 1-2 %. Ki lehet szedni a készből, de a gyümölcs illat, aroma nagy része is elveszik vele.
Ha válogatott, teljesen érett gyümölcsből készíted a cefrét, többet nem találkozol vele.