Keresés

Részletes keresés

zozomax Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94739

Hallihó!

 

Ilyen is van... Önkeverő edény:
http://www.amazon.com/dp/B00AGIRUKY/ref=cm_sw_su_dp

 

Elsőre nem tűnik nagyon bonyolultnak az a lemezbetét... talán lehetne használni pálinkafőzőben is az elvet.

Forman68 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94738

Igen-igen!:D

Köszönet Norris szaktársnak!:)

Előzmény: kupeci (94737)
kupeci Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94737

Bizonyos jegyeket magánhordoz az epruvetta:)

Előzmény: Forman68 (94733)
Forman68 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94736

Én már leszoktam az alszesz epruvettán való átengedésén.Mivel nehéz takarítani!

 

Előzmény: In Lak'ech (94735)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94735

Ilyen nekem is szokott lenni, de csak világos színű. Kutyanehéz normálisan kitakarítani belőle. A Vénuszról szoktam királyvizet hozatni hozzá.

Előzmény: Forman68 (94733)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94734

Ki kell próbálni. Ilyen palackról hallottam, de soha nem láttam.

Jó nedűt!!!

Előzmény: In Lak'ech (94730)
Forman68 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94733

Szemléltetném a kozmaolaj kicsapódását epruvettában!

borsika79 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94732
Akkor mikor kiforr kimagozom. A vizet nem sajnáltam tölle :)
Előzmény: In Lak'ech (94647)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94731

Valaki kérdezett tuti kökényszedési módszert.Ma öregcimbivel kihasználtuk a gyönyörű időt és 1.5 óra után tele lett 2 nagy festékes vödör. Egy nagyobb mü.ag. ládát kell tartani az ágak alá,egy rövid bottal veregetni és a gyümi lepotyog.Kesztyű viselése szinte kötelező.

In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94730

Szia Feribá! Nálam, pontosabban a birtokomon, Zalában a szabadföldben van egy akkora fügebokor, hogy idén egy talicska fügét termett. Mindezt kétszer, nyár közepén, majd késő ősszel.

 

A flakonos trükk: jól értelmezem, hogy a titok nyitja a palackot deformálódni nem engedő, külső drótspirál??? Ha igen, akkor ezt nem lehet helyettesíteni egy olyan flakonnal, ami nem deformálódik? Pl. a régi visszaváltható PET palack.

Előzmény: Feriba51 (94728)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94729

Cefrefőzéskor tapasztaltam már mindegyiket, kis állás után a gyüjtőedényben, (kozmaolaj szűrőt nem használok minden esetben), sőt kozmazsírt is láttam már az eprüvettában gyűlni. Úgy néz ki, mint a világos faeper, olyan kis gömbök egymáson...

 

Előzmény: In Lak'ech (94716)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94728

 

Hello emGeza és In Lak'ech!

 

Füge pálinkát akarok főzni és ehhez fügét kell termeszteni.:-)))

Nálunk a füge nem termeszthető szabad földben csak nagy cserepekben, dézsákban.

Ezeket pedig öntözni kell gyakran és jól. Ezért kitaláltam egy olyan öntözést, ami a csirkeitatók (önitatók) elvén működik. Egyszerűnek tünt a dolog, de amikor a klasszikus üveget PET palackkal helyettesítettem, jött a nagy meglepetés. Lefordítottam a megtöltött PET palackot egy vízzel telt edénybe és a víz behorpasztotta a palackot és távozott majdnem mind a palackból. Akkor még súlyosabb volta helyzet, amikor el akartam vezetni a dugón keresztül a vizet egy csövecskével valahova. A vízoszlop magassága még nagyobb vákuumot keltett a flakonba és az még jobban behorpadt.

És végre bugrott az alábbi ötlet:

 

 

Egy 3mm huzalból a képen látható módon egy spirált tekertem a flakonra (kisebb átmérőre tekertem, hogy szoruljon) és ez már nem engedi deformálódni a flakont. Sőt egy bizonyos magasságig még egy csövet is elvisel.

Ezt a csövet vezethetem egy virágcserép tányérjába, ami nekem egy hosszan tartó öntözést bíztosít.

Ez sem a legjobb, mert a nap melege, a madarak, a kutyák még ellophatják a vizet. Ezért a cserépbe, dézsába fúrok egy lyukat, amin keresztül bevezetem ezt a kis csövecskét. Ilyenkor a virágcserép túlfolyója nem az edény alján van, hanem az oldalán 3-4 cm az aljától.

Így csak annyi víz fogy el, amennyit a növény felhasznál. Tápos víznél meg épp, hogy nem eldobandó dolog.

Na, nekem ez a drótspirál 2-3 évembe került. :-))) Addig nagyon sok csepegtető, kanócos … rendszert próbáltam.

Bizonyosan másnak hamarabb ment volna.

Jó nedűt!!!! 

Előzmény: emGeza (94655)
sogi01 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94727

        vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (94631)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94726

Na most látom hogy idő van... megyek me kizárnak,jó éjt mindenkinek:)

kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94725

Nem nagy ügy megtanulni,ráadásul a méhek tudnak segíteni is:)

Előzmény: barkócza (94673)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94724

Rendben, örömmel tanulok...:)

Előzmény: cloaked (94723)
cloaked Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94723

Semmilyen párlatot nem szokás opálosan palackozni, az abszintról pedig rosszul tudod, amit tudsz. (De ha érdekel a téma, akkor az Égetett szeszesitalokban beszéljük meg.)

Előzmény: Törölt nick (94629)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94722

Jól van na, én csak az algára akartam kihegyezni!:)

Előzmény: Feriba51 (94669)
truffle Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94721

Igen, köszönöm, azt hiszem megvilágosultam:). Talán az volt a baj, hogy ki akartam emelni egy elemet,atomot, molekulát, holott az üsben is és a páracsőben is bacik mindenki mindenkivel.

A rektfiakármit hagyjuk, fizika órán ulti, kémiára be sem jártam, úgy emlékszem épp a szebbik nem tanulmányozásával voltam elfoglalva;).

 

Köszönöm barkóczának is a hozzászólást.

Előzmény: Feriba51 (94702)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94720

Szubjektív érzés, de úgy gondolom nem emiatt....:) Több hibát kell elkövetni ahhoz hogy találkozz vele.... Nekem azért a kezdetekben sikerült....)

Most írigykedhecccc..:) 

Előzmény: In Lak'ech (94719)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94719

Vagy még nincs olyan öreg pálinkám. :-)

Előzmény: Törölt nick (94718)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94718

Nyilván jó volt a cefréd, jó az elválasztásod. Normál esetben nem találkozhatsz vele.

ne bánkódj emiatt....:)

Előzmény: In Lak'ech (94716)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94717

vannak aromaanyagok, de nekem meggyőződésem, hogy ezek a kozmaolaj hátán utaznak. :-)

nekem is van ilyen érzésem, s itt kellene valami plusz tudás, amivel el lehet választani a komponenseket. 

Előzmény: In Lak'ech (94708)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94716

Zsuzska, Fondar, akkor ismét tanultam valamit. Tényleg még nem találkoztam vele. De akkor jól értelmezem, hogy csfrefőzés közben nem találkozom a sötét oldallal? :-) És ha így van, akkor főzés közbe vajmi kevéssé tudom leszedni a feketét, mert csak hosszabb állás után jelentkezik?

Előzmény: zsuzska60 (94713)
borsika79 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94715
Hurkafej,TINTUS köszi. Szerintetek van szerepe a hűtőspirál átmérőjének? 1 kollégám 40cm-est javasol a 30l főzőhöz,de nekem csak 29cm átmérőjű 60cm magas felesleges hordóm van. Ez 60literes. Ebbe mekkora spirál illik?
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94714

Van fekete is, ez általában a tároló edény falán csapódik ki, hosszabb idő után. Ritkán lehet vele találkozni, mert mire megtörténne, elfogy a pálesz...:)

Előzmény: In Lak'ech (94712)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94713

nem vicceltem

Előzmény: In Lak'ech (94712)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94712

Fekete, meg nem fekete????? Ez most ugye vicc?? :-))) Én csak nem feketét láttam.

Előzmény: zsuzska60 (94710)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94711

csak nem sárga volt, hanem sötétebb színezetű....

Általában akkor találkozol hasonlóval, ha éretlen, pontosabban nem teljesen érett gyümölcs is kerül a cefrébe, s több mint 1-2 %.  Ki lehet szedni a készből, de a gyümölcs illat, aroma nagy része is elveszik vele.

Ha válogatott, teljesen érett gyümölcsből készíted a cefrét, többet nem találkozol vele.

Előzmény: sogi01 (94709)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94710

ha a szerény véleményemre kíváncsi vagy ebben a témában, akkor azt vettem észre, hogy van a fekete kozma olaj és a nem fekete.

A nem fekete általában nagyon finom illatú....

Előzmény: In Lak'ech (94700)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!