Most is az csorog (tisztázás). Ha előbb eszembe jut, hozhattam volna neki egy csokor rózsát, vagy egy éjjeli szerenádot. Talán megpróbálkozom Shakespeareval.
"To be, or not to be". Ismertem valakit aki eredetiben olvasta, s úgy értelmezte, tubi, tubi tubicám, azaz galambetetésnek, s bejött neki. Egy próbát megér....:)
De nem offolok tovább, ez egy újonctól nagyon nem illendő.
Szerintem kell vagy két méteres, a vized meg annyira fog melegedni, mintha egy 15 fokos (induló hőmérsékletű) 200 liter vízhez öntenél 20 liter forrót . A második főzésnél már az lesz az induló, stb.stb. Persze ezek nem pontos számok , de első tervezési alapnak jók (ha más nincs) :-))
Volt ilyen, én sem értem. Mit értesz kiheréléses tisztázáson, meg brutál cefrefőzésen? Nem kötözködésképpen értem, csak azért mert ugyanúgy főztem akkor is amikor jó lett. Inkább a cefrében lehetett a hiba, bár azt is ugyanúgy csinálom.
A birs egy karakteres palinka. Nem is ertem hogy lehet birs íz nelkuli produktum. Valszeg kihereles tisztazasnal, de meg az sem eleg, inkabb mar a cefre fozes is brutal elvalasztassal zajlik. Az illatos, de nem karakteres íz az egylepcsosok sajatja.
Szép nagyon a szerelem, nem is gyötrelem, csak ebben az esetben nagyon egyoldalú. Aztán vagy belémszeret megnyílik és átadja magát nekem is, vagy kiszeretek belőle, aztán megnézheti magát....:)
Jártam már úgy bírspálinkával, hogy az illata nagyon határozottan bírs volt, de az íze... ha tudtad hogy azt iszol, észre lehetett venni, de nem nagyon. Olyan is volt, hogy se illata, se íze nem emlékeztetett a bírsre, de véletlenül észrevettem a fokoló edényének kimosása után, hogy intenzív bírsillatot áraszt. Töltöttem egy kis pohárba, visszaöntöttem, kicsit, éppen csak kicsit kiöblítettem hideg vízzel, s gyönyörű bírs illata volt a pohárnak, előtte meg semmi. Megcsináltam néhányszor, aztán mutattam másoknak is, nézett mindenki velem együtt, mint a luki nyúl..... olyan is volt, hogy a cefre főzésekor még a szomszédban is érezni lehetett a bírs illatát, tisztázás után meg eltűnt. De persze olyan is, hogy volt illat és íz is. Nincs még egy gyümölcs ami annyit szívatott volna mint a bírs, de lehet csak azért szórakozik velem mert észrevette, hogy beleszerelmesedtem....:)
Nekem kb. egy méter a külsö 28-as csö hossza, de csak 50 literes a fözö! Ha fütök rendesen, akkor azért pörög a vízóra is jócskán! Viszont csak a felsö egyharmada langyos a csönek. A víz keringetésen én is gondolkodtam, ne menjen pocsékba annyi. A 200 liter lehet hogy elég keringetni, bár jó lenne azt is kirakni valahova, hidegre. Csakhát, akkor meg befagy. Esetleg valami höcserélöt kitalálni. Autóhütö, stb.
Elég sokáig érezni az ízét, habár még nagyon friss. Ma kipróbáltam, hogy a pohárból amiből gyarló lélekként ittam egyet letettem majd kb. 20 perc múlva megszagoltam. A szaglás után éreztem az illatot.
A mai bérfőzetés eredménye: a helyi bérfőzőben lett főzetve,250l birs 10l 50fokos nedű elsőként, utána lecsurgattunk még 350l kökényt 21,4l az eredmény. szerintetek benne van az átlagba. a kökény kapott 7kg,napfény. az íze illata kiváló mind kettőnek, a birsből lehet hogy visszaveszek 1-2 fokot,majd meglátom. kicsit karcosnak találom.
Mit gondoltok, egy 100 literes főzőhöz milyen paraméterekkel rendelkező liebig hűtő paszolhat? Működhet a dolog úgy, hogy a vizet egy 200 literes hordóból keringetem hozzá?
Olyan oltványt próbálj venni aminek 2vagy 3 szinten vannak a gyökerei egymás alatt.
Az ültetés évét követóen a talajfelszin közelében lévő úgynevezett harmatgyökereket el kell távolítani hogy a lentebbi gyökerekből legyen kénytelen táplálékot felvenni,így jobban fogja bírni a szárazságot is.
Hát én nem fogom merni így szedni. Lehet, hogy túl puhány vagyok. Mi párommal kézzel szedtük. Olyan gyönyörű bokrok, egészséges, szőlő méretű hatalmas bogyókkal... :-(
És te elhiszed, hogy egy kökénybokor egy év alatt regenerálódik??? Én a saját lelőhelyemen biztosan nem fogom alkalmazni . Jövőre is szeretnék szép, egészséges és bő termést. Tudom, egyes etnikum felénk a cseresznyét is úgy lopja, hogy kivágja a fát, utánfutóra teszi, és nyugodt körülmények közt ülve leszedik. A metszőollós módszer eléggé ....no mindegy, nem akarom, hogy kimoderáljanak.
Van egy gyorsabb (nemzetiségi) módszer a kökény gyűjtésére: Végy egy ponyvát! Végy egy kb. 60 cm karhosszúságú metszőollót! Vágd le azokat (és csak azokat) az ágakat a bokorról, amelyeken SOK bogyó van! Azokat dobd a ponyvára, majd verd le róluk a bogyót vasvillával! Ha fogytán a bokor, térj át egy másikra! A bokrot ne sajnáld, egy év alatt regenerálódik.
A gyümölcs tisztítása: első sorban kiszelelés, utána átmosás, idegenelés.