Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94783

az 1*1-ben benne van a hűtőspirál átmérő és a szükséges hossz, hogy aztán a lejtés mennyire kanyargós ?  Amit megenged a hordó belseje.

Előzmény: borsika79 (94715)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94782

:))))

Előzmény: Törölt nick (94781)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94781

Most is az csorog (tisztázás). Ha előbb eszembe jut, hozhattam volna neki egy csokor rózsát, vagy egy éjjeli szerenádot. Talán megpróbálkozom Shakespeareval.

"To be, or not to be". Ismertem valakit aki eredetiben olvasta, s úgy értelmezte, tubi, tubi tubicám, azaz galambetetésnek, s bejött neki. Egy próbát megér....:)

De nem offolok tovább, ez egy újonctól nagyon nem illendő.

Előzmény: zsorsz (94780)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94780

Éreztetni kell vele hogy vonzó és kívánatos,akkor könnyebben beléd szeret!:)

Előzmény: Törölt nick (94776)
golyós Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94779

Szerintem kell vagy két méteres, a vized meg annyira fog melegedni, mintha egy 15 fokos (induló hőmérsékletű) 200 liter vízhez öntenél  20 liter forrót . A második főzésnél már az lesz az induló, stb.stb. Persze ezek nem pontos számok , de első tervezési alapnak jók (ha más nincs)    :-))

üdv.g.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (94769)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94778

Volt ilyen, én sem értem. Mit értesz kiheréléses tisztázáson, meg brutál cefrefőzésen? Nem kötözködésképpen értem, csak azért mert ugyanúgy főztem akkor is amikor jó lett. Inkább a cefrében lehetett a hiba, bár azt is ugyanúgy csinálom.

Előzmény: deszegregator (94777)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94777

A birs egy karakteres palinka. Nem is ertem hogy lehet birs íz nelkuli produktum. Valszeg kihereles tisztazasnal, de meg az sem eleg, inkabb mar a cefre fozes is brutal elvalasztassal zajlik. Az illatos, de nem karakteres íz az egylepcsosok sajatja.

Előzmény: Törölt nick (94774)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94776

Szép nagyon a szerelem, nem is gyötrelem, csak ebben az esetben nagyon egyoldalú. Aztán vagy belémszeret megnyílik és átadja magát nekem is, vagy kiszeretek belőle, aztán megnézheti magát....:)

Előzmény: zsorsz (94775)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94775

Szerelem,szerelem,átkozott gyötrelem.Miért nem termettél meg minden birsalma fa tetején?:)

Előzmény: Törölt nick (94774)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94774

Akkor rendben van, ha érezni az ízét.

Jártam már úgy bírspálinkával, hogy az illata nagyon határozottan bírs volt, de az íze... ha tudtad hogy azt iszol, észre lehetett venni, de nem nagyon. Olyan is volt, hogy se illata, se íze nem emlékeztetett a bírsre, de véletlenül észrevettem a fokoló edényének kimosása után, hogy intenzív bírsillatot áraszt. Töltöttem egy kis pohárba, visszaöntöttem, kicsit, éppen csak kicsit kiöblítettem hideg vízzel, s gyönyörű bírs illata volt a pohárnak, előtte meg semmi. Megcsináltam néhányszor, aztán mutattam másoknak is, nézett mindenki velem együtt, mint a luki nyúl..... olyan is volt, hogy a cefre főzésekor még a szomszédban is érezni lehetett a bírs illatát, tisztázás után meg eltűnt. De persze olyan is, hogy volt illat és íz is. Nincs még egy gyümölcs ami annyit szívatott volna mint a bírs, de lehet csak azért szórakozik velem mert észrevette, hogy beleszerelmesedtem....:)

Előzmény: Zotya71 (94771)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94773
Nekem kb. egy méter a külsö 28-as csö hossza, de csak 50 literes a fözö! Ha fütök rendesen, akkor azért pörög a vízóra is jócskán! Viszont csak a felsö egyharmada langyos a csönek. A víz keringetésen én is gondolkodtam, ne menjen pocsékba annyi. A 200 liter lehet hogy elég keringetni, bár jó lenne azt is kirakni valahova, hidegre. Csakhát, akkor meg befagy. Esetleg valami höcserélöt kitalálni. Autóhütö, stb.
Előzmény: Szkajvolker Lajos (94769)
Babar66 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94772

Szerintem a főzdés is kedveli a birset   :)))

(Vagy gáz volt a cefre...)

Kökényt sajnos még nem csináltam, úgyhogy azt nem tudom.

Üdv!

Előzmény: régimaszek (94770)
Zotya71 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94771

Elég sokáig érezni az ízét, habár még nagyon friss. Ma kipróbáltam, hogy a pohárból amiből gyarló lélekként ittam egyet letettem majd kb. 20 perc múlva megszagoltam. A szaglás után éreztem az illatot. 

 

Lehet csak érezni akartam vagy érezhettem?

 

Üdv

 

Előzmény: Törölt nick (94683)
régimaszek Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94770

A mai bérfőzetés eredménye:  a helyi bérfőzőben lett főzetve,250l birs 10l 50fokos nedű elsőként, utána lecsurgattunk még 350l kökényt 21,4l az eredmény. szerintetek benne van az átlagba. a kökény kapott 7kg,napfény. az íze illata kiváló mind kettőnek, a birsből lehet hogy visszaveszek 1-2 fokot,majd meglátom. kicsit karcosnak találom.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94769

Mit gondoltok, egy 100 literes főzőhöz milyen paraméterekkel rendelkező liebig hűtő paszolhat? Működhet a dolog úgy, hogy a vizet egy 200 literes hordóból keringetem hozzá?

foxrudi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94768

Érdekes!Nekem még nem volt ilyen soha!!!!!

 

Előzmény: Forman68 (94733)
emGeza Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94767

Köszönöm!Ezt is megjegyzem,mert teljes homályban vagyok a szőlő míveléssel.:-)

Válógatásra nem volt lehetőség,az ucsó 56 db hoztam el.

A Szőlő -s topkot is mazsolázom mostanság,épp ma tettem fel képet.

 

Előzmény: kupeci (94765)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94766

Jaaaa,hát akinek saját erdeje van kérem......:)

Előzmény: zsuzska60 (94757)
kupeci Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94765

Olyan oltványt próbálj venni aminek 2vagy 3 szinten vannak a gyökerei egymás alatt.

Az ültetés évét követóen a talajfelszin közelében lévő úgynevezett harmatgyökereket el kell távolítani hogy a lentebbi gyökerekből legyen kénytelen táplálékot felvenni,így jobban fogja bírni a szárazságot is.

Előzmény: emGeza (94754)
Szomjas cápa Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94764

Békés megye, Békés, Doboz, Vésztő. A főzdék veszik ennyiért. Én áttéten keresztül vettem, magozva 140-ért. Azért már vége felé jár a szezon.

 

A kökény felénk tömeges, nem lehet annyit szedni metszőollóval, hogy a következő évben meglátsszon a termésen.

 

 

Előzmény: Hurkafej (94759)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94763

:))))

Előzmény: In Lak'ech (94761)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94762

hoppá,94758-ra szántam

Előzmény: zsorsz (94760)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94761

Én midegyiküket Czáka Sarolta-Valló László, A metszés ABC-je c. könyvvel a hóna alatt láttam szaladgálni. :-)

Előzmény: zsorsz (94760)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94760

A bogyósok állt.egy éves vesszőn teremnek,megfelelő váltómetszéssel működik ez a metszőollós szüret,csak kérdés hogy a nemzetiség..........?

Előzmény: Hurkafej (94759)
Hurkafej Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94759

És hol van ez a hely, ahol 30Ft/kg a kökény, ha szabad tudni? másfél hónapja még 120 Ft volt az átlagár.

Előzmény: Szomjas cápa (94755)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94758

Hát én nem fogom merni így szedni. Lehet, hogy túl puhány vagyok. Mi párommal kézzel szedtük. Olyan gyönyörű bokrok, egészséges, szőlő méretű hatalmas bogyókkal... :-(

Előzmény: zsuzska60 (94757)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94757

nem egy, hanem 2 év kell hozzá - saját erdőben én is így szedem :-)

Előzmény: In Lak'ech (94756)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94756

És te elhiszed, hogy egy kökénybokor egy év alatt regenerálódik??? Én a saját lelőhelyemen biztosan nem fogom alkalmazni . Jövőre is szeretnék szép, egészséges és bő termést. Tudom, egyes etnikum felénk a cseresznyét is úgy lopja, hogy kivágja a fát, utánfutóra teszi, és nyugodt körülmények közt ülve leszedik. A metszőollós módszer eléggé ....no mindegy, nem akarom, hogy kimoderáljanak.

Előzmény: Szomjas cápa (94755)
Szomjas cápa Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94755

Van egy gyorsabb (nemzetiségi) módszer a kökény gyűjtésére: Végy egy ponyvát! Végy egy kb. 60 cm karhosszúságú metszőollót! Vágd le azokat (és csak azokat) az ágakat a bokorról, amelyeken SOK bogyó van! Azokat dobd  a ponyvára, majd verd le róluk a bogyót vasvillával! Ha fogytán a bokor, térj át egy másikra! A bokrot ne sajnáld, egy év alatt regenerálódik.

 

A gyümölcs tisztítása: első sorban kiszelelés, utána átmosás, idegenelés.

 

Kb. 30 Ft/kg felénk a kökény átvételi ára.

 

 

Előzmény: zsorsz (94731)
emGeza Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94754

Bevallom,még nem értek a szőlő műveléshez !

Az oltványos mondta ,hogy meddig ültessem.

Előzmény: kupeci (94753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!