Pálinkás jó estét mindenkinek ! Kérdésem lenne hogy tud e valaki segíteni , szükségem lenne egy pálinka főzőre , ha lehet olcsón duplafalu és fatüzelésel . Vagy ha tudna valaki kölcsönözni egyet , megbeszéljük
Egyik előző hsz-emben írtam, hogy nekem a Szabadkán vásárolt bírspálinka az etalon, nem is etalon, az a csúcs, és egyszer szeretnék olyant alkotni. A tegnap lefőzöttről azt mondta az egyik ismerősöm (kóstolta a szabadkait), hogy annál is jobb. Ez sajnos nem igaz, mert annál jobb nem létezhet, de messze is van attól a minőségtől, azért nagyon jólesett a dícséret. Már egy nap után is csökkent a karcossága, hónapok múlva lehet, hogy rendbe is jönne, de hol lesz már akkor....:)
Így már értem mire gondoltál. Ebbe a hibába én is beleestem. Mostanában úgy csinálom (biztos nem ez a legjobb, még variálni kell), hogy a cefrével nem szórakozom, felengedem 100 celsiusig, visszaveszek valamit a fűtésből, de gyakorlatilag 100 celsius körül történik a főzés. A hőmérő a gőz hőmérsékletét méri, közvetlen a felszín felett. Forr a cefrém. Lehet, hogy ez nem jó, ha van erről véleményed, írd meg! Tisztázásnál viszont szabályozom, nem engedem 94-95 fölé. 80-nál indul, a nagyrésze 85-90 celsiusnál jön le. A végefelé már nagyon vissza kell venni a fűtést (akkor éri el a 94-95-ös hőfokot), de olyankor már alig csepeg. Itt megállok, ilyenkor kb. 45 fokos a kijövő, ami azt jelenti, hogy a kész anyag 65-75 alkoholfok közötti lesz.
úgy jo lesz! Nekem is szenacel a kulso kopeny. Olcso,a hengerelese szinte minden komolyabb muhelyben megoldhato. Nekemvizes, holtszezonban fel van toltve vízzel a korrozio csokkentese celjabol. Legyen vagy harmas lemez, belathatatlan ideig ki fog tartani.
Az ilyen megoldasnal kicsi a hokozlo felulet! A szolo sureje fenn uszik a cefre tetejen, ezert nem eg le, a szilva sureje viszont leul, szigetel, leeg, ugyanakkor meg csak atmelegedni dem bír az egesz. Szurd le a szilvat, csak levet fozz, a surujet nyomd ki szolopresen. Alakítsd at holtszezonban a fozot, a hokozlo felulet, duplafal erjen az ust toltesi szint kozeleig.!
Már vagy 2 éve nem kérdeztem semmit :) Bár rendszeresen idejövök nézelődni,olvasgatni.Azóta elkészült az itt látott,olvasott próbálkozások és tapasztalatok alapján az én duplafenekű,söröshordóm,aminek a tetejére egy kukta lett téve sisak gyanánt.Trafóolajjal megtöltve az alja,KB 1.5 literes tágulási tartállyal,billenő állvánnyal.Az olaj hőmérsékletét egy csőhőmérővel mérem.Lehet nem a legpontosabb,de miheztartás végett megfelel.
Legelőször szőlő cefrével teszteltem,remekül muzsikált.Tisztázáskor is remekül dolgozott.
De förtelem amit a szilvámmal művel.Már a végletekig letekerem a gázzsámolyt,de akkor is csúnyán leég,és nem is pötyög az alszesz,egyszerűen megáll,pedig hallani,hogy fortyog,a szeszfoka pedig 25 körüli.Sírni tudnék,hiszen pont a leégés elkerülése volt a cél a duplafenékkel.Régebben a zománcos üstöm sem produkált ilyet.
Sziasztok.
Most 'kezdem a páliinkafőzést,és a szőllősy szűrő méretével kapcsolatban kellene segítség.Egy 100literes üsthöz mekkora szűrőt csináljunk ?Köszönom előre is.
Hát még a fűtésed gondold át, ha ugyanaz a főző, ugyanúgy cefrézel. Kezdő időszakomban sikerült egy - egy meglehetősen íztelen pálinkát főznöm. A berendezésemhez viszonyított optimális fűtéstől (ezt persze azóta tapasztaltam ki) messze gyengébben fűtöttem, már cefrefőzésnél is nagy lehetett az elválasztást. Ezt megtetéztem a még gyengébb fűtéssel tisztázásnál, + még egy túlzott EP elvétellel, és kész is volt a " kiherélt " pálinka. Talán ilyen irányban is gondold át a dolgokat. Aranyigazság , hogy minden főző más és, más, barátságba kell kerülni vele, összecsiszolódni.
Söröshordóm van, kicsit domború az alja, de nem pont félgömb. Azért akadt meg szemem ezen az önkeverőn, mert az elmúlt 1 évben motorolajjal töltött kettős üsttel főztem minden gond nélkül. Aztán most lecseréltem a motorolajat fritőzolajra, főleg a szaga miatt.
És az történt, hogy a csere után elsőnek felöntött birset rögtön le is égettem. Pont olyan volt a cefre, mint a tavalyi cucc és az még csak oda sem ragadt, ez meg leégett. Nem annyira gyilkosan, de azért halványan érezhető lett a pálinkán. :-(
Ugyan hamarabb felmelegszik a cefre ezzel az olajjal, ennek ellenére ha picit is csökkentem a fűtést, akkor piszok lassan jön le, full gázon viszont odaég.(legalábbis a birs, mást még nem főztem azóta. A második felöntésnél óvatosabb voltam, tovább is tartott sokkal. De az is látszott hogy az is leégett volna rendesen ha nem óvatosokodok a fűtéssel)
Szóval agyalok valami kiegészítő megoldáson. Legyegyszerűbb volna egy sűrű szitabetét, de egy ilyen kavargatóbetét még jobb lenne.
Szerintem az epruvetta a ludas a dologban.Az formázza szép kis golyókba a kozmaolajat.Földieper alszesz csorgott rajta.Vagy lehet az epernek van köze hozzá?Nem tudom,mert epret csak egyszer főztem és azóta az alszeszt nem engedem át az epruvettán!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Néhány perce tűnt el a Hold a horizont délnyugati szegletében. Vörösen. Átérezhette ami bennem van. Kilyukadt a hűtőm, előbb csak kicsit cseperkészett, aztán beindult rendesen. 60 literes, 50-et sikerült kimernem (naná, hogy az alján volt a lyuk), a többi szerteszét folyt a konyhában. Talán azért nem volt vérvörös az égi vándor, mert éppen sikerült befejezni a tisztázást. Illat is van, aroma, íz rendben, de nem sima italú, kicsit szúrós. Kis jóindulattal befér a közepes minőség kategóriájába. Nyitva hagytam a palackokat, friss még a szentem, talán képes némi javulásra. Legközelebb Vergiliussal próbálkozom, az "óneász":) segíthet valamit....)
100 literesb az üstöm, 200 literes a hűtőm. Általában 80 liternél több cefrét nem szoktam feltölteni és max 2 veder vizet cserélek a hordó tetejéről ha nagyon muszáj.