Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94889

" az ördög nem alszik..."

Nem is... nagyonis figyel.

Előzmény: In Lak'ech (94887)
norris53 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94888

Valami hasonló az én megoldásom is !

 

És aztán kicsit tovább variáltam  :-) Üdv: norris

Előzmény: Feriba51 (94828)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94887

Már csak azért sem nagyon ugranak itt az ilyen felkérésekre, mert ugye az ördög nem alszik...

Előzmény: sogi01 (94885)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94886

max. adósságot

Előzmény: sogi01 (94885)
sogi01 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94885

Kölcsönadni sem fog senki...szerintem

Előzmény: norris53 (94883)
obsitos3 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94884

És mi az a "jh"? Te nem Polgár Jenő vagy?(:(:

Előzmény: Szkajvolker Lajos (94882)
norris53 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94883

Lehetetlent kérsz! Amit én olcsónak tartanék te qrva drágának fogod tartani :-)

Előzmény: jhjenő (94881)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94882
Mennyi az az olcsón?
Előzmény: jhjenő (94881)
jhjenő Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94881

 

j
 

Pálinkás jó estét mindenkinek ! Kérdésem lenne hogy tud e valaki segíteni , szükségem lenne egy pálinka főzőre , ha lehet olcsón duplafalu és fatüzelésel . Vagy ha tudna valaki kölcsönözni egyet , megbeszéljükLehet 40-50 literes nem fontos rézböl

Arthur959 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94880

Üdv Mesterek!

 

Ma kezdtem finomítani az alma alszeszemet, amit majd egy hónapja tárolgatok. (időhiány miatt) Ez az első löket, még mindig 660-os a középpárlatom, de érzek egy kis kesernyés utóízt, ha megkóstolom. Olyan tiszta, mint a gyémánt a szaga igencsak hajaz a gyümölcsre, amiből készítettem. Normális ez az utóíz? Később az érlelés folyamán ez elmúlik?

 

(direkt írtam szagot, nem virág ez! :D)

 

Előre is köszi a választ: Art!

 

Ps: A múltkori spirálomat, amit feltettem fényképen, kiszedtem, a "kobra fejet" megszüntettem, kiegyenesítettem, kilágyítottam, újra tekertem.

No kontra, ellenben csodásan működik, most tényleg elég hozzá 6 db binder csipesz a tető lefogásához, nem szelel! :)

fürészes Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94879

 

Szép jó napot!Megállt a tudományom!Mondja meg nekem valaki hozzáértő hogy mitől lesz opálos körte barack vegyes cefrém?Már másodszor finomítom de ugyan az a eredmény mint az elsőnél 70%nál elkezd szürkülni, ez mitől lehet?

kupeci Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94878

Jónak és megvalósíthatónak látom az ötletet, viszont azt gondolom hogy a rektifikációhoz kevés a felület.Ha már megkérdeztél:))

Előzmény: Feriba51 (94828)
körte51 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94877

Maligán fokoló! Nézd meg a videót,megérted! Eléri a forráspontot ,nem emelkedik a hőmérséklet !

Előzmény: Törölt nick (94867)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94876

Mi is azt szeretnénk, ha jó pálinkát főzne. Tudod, írásban nehéz kezelni az ilyen dolgokat. Nem létszanak érzelmek, meg indulatok. A hangulatjelek semmit nem érnek. talán majd egszer egy közös pálinkakóstoláson elsímulnak a viszályok.

Előzmény: zsorsz (94875)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94875

Jól van no,kár lenne érte,én is remélem hogy nem fog mesértődni és itt marad.

Előzmény: In Lak'ech (94874)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94874

Nem akarom bántani. Segíteni akarok neki, ahogy itt mindenki. Pontosan ahogy Józsipapa is írta. Van nekünk elég bajunk a jogszabályokkal, meg az opálosodással. Nem vagyunk egymás ellenségei. De tanulni tényleg csak alázattal lehet. Az alázat nem egyenlő a megalázkodással. Az alázat pozitív emberi tulajdonság. Nem haragszik itt senki Fondarra, legfeljebb néhányunknak kevesebb a türelme.

 

Előzmény: zsorsz (94872)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94873

Szélesebb a vállnál az arc :)

Előzmény: Törölt nick (94864)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94872

Szerintem jó fej,ne bántsd már Őt!

Előzmény: In Lak'ech (94869)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94871

Én nem volnék jó moderátornak. Meg pedagógusnak sem. 

 

Nagyon köszönöm neked ezt a beírást. Főleg az utolsó mondataidat.  Azonos a hobbink. Csak nekem kicsit rövidebb a türelmem.  :-)

Előzmény: csalitos (94868)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94870

Ne hagyd magad!

:)

Előzmény: Törölt nick (94867)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94869

Egyébként van erre az a tipikus autópályás vicc, amikor bemondja a rádió, hogy egy őrült a forgalommal szemben száguldozik az autópályán. Mire valaki bosszúsan eltekeri az állomást.....egy??? Hisz mind szembe jön....

 

A fórum javarésze próbálja megmagyarázni egy ex laborasszisztensnek, hogy mi is egy elegy forráspontja.

Előzmény: zsorsz (94863)
csalitos Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94868

   Egy jótanács. Lehet, hogy lesz valaki, aki vesz egy mély lélekzetet és nagyon szájbarágosan elmagyarázza az egész folyamat, elejétől végéig. De addig is olvasd el az 1x1-et. Ha figyelmesen elolvasod az egész lepárlás (pálinkafőzés) lényegét, az összes buktatójával együt, talán lemondasz a szövegmagyarázatról, és nem mentegetőzöl, hogy én úgy gondoltam, vagy úgy értettem. Jegyezd meg, itt senki nem az ellenséged. Itt mindenkiben megvan a jószándék, hogy segitsen, és ne a megsértődés lebegjen a szemed előtt.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Törölt nick (94857)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94867

Nem kellett volna beírnod..... (éppen eleget foglalkoztam desztillációval is, bár igaz, hogy nem pálinkáéval).

Ez itt már messze nem szakmai vita, hanem az újonc megregulázásának kísérlete.

Tartok egy két nap szünetet, amig lecsillapodnak a kedélyek.

 

Előzmény: zsorsz (94863)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94866

Kölcsönös. Csak nehogy mások is így gondolkodjanak, mert akkor hagyatkozhatsz a laborasszisztensi előéletedre. :-))))

Előzmény: Törölt nick (94864)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94865

A hozzászólásai alapján nem nagyon hiszem. Én gépész vagyok, mégis tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal.

Előzmény: zsorsz (94863)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94864

Ezt a stílust talán mások talán megengedik neked, én nem. S erre a fajta "okításra" semmi szükségem. Vedd úgy, hogy ez volt az utolsó hsz-em irányodba!

Előzmény: In Lak'ech (94859)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94863

Fondar laboraszisztens volt egy kutató laborban,nem lehet hogy csak félreértitek egymást?

Előzmény: In Lak'ech (94859)
snapszmester Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94862

Bocs a kollégáért, legyen inkáb páciens? :-)

A hőfokról:

Az emelkedés nem a bevitt hőmennyiségtől függ, hanem a cefre forráspontjától, ami az alkoholtartalomtól függ. Tehát ahogy fogy a szesz a cefrében, úgy emelkedik a pára hőfoka. A fűtési energia emelésével a forrás lesz intenzívebb, de ezzel gyorsabb lesz a hőfokemelkedés, mivel gyorsabban fogy a szesz.

A fűtést úgy kell szabályozni, hogy egyenletesen csurogjon a pálesz és hideg legyen, tehát a hűtési kapacitás függvénye a fűtés.

A hőmérő nagy segítség, ha szépen folyik és alacsony (90C°-alatt ) a hőfok minden rendben, de ha 95 C°- fölött indul abból nem lesz pálinka, abba lehet hagyni a fűtést.

 

Alkoholtartalmú elegyek desztillálása:

A hagyományos egy lépcsős desztilláló berendezésekben nem lehet a forráspont szerint szétválasztani a komponenseket, mert oldódnak egymásban és a közös forráspontjukon desztillálnak. A kozmaolajok (illó olajok) forráspontja 130 C° körül van még is az alacsony forráspontú előpárlatokkal desztillálnak. Ezért lehet az opálosodás ellen több előpárlat elvételével védekezni.

Tehát teljesen felesleges nézegetni a különböző forráspont értékeket tartalmazó táblázatokat. Ezek a tiszta anyag rorráspontját mutatják, azt hogy elegyítve milyen összetételben desztillálnak azt egész más határozza meg (un. szivargörbe).

 

Megértem hogy nem érted, de ez nem vita tárgya, egyszerüen fizika.

 

Előzmény: Törölt nick (94857)
Miklós1 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94861

Feribá

Jó az elképzelésed, a rektifikáció tényleg nő ha lassítjuk a visszacsorgást, még egy-két módosítás és feltalálod a buboréksapkás rektifikátort:-)

snapszmester

Ha kizárjuk, hogy magtól keserű, akkor egyéni érzékenység, nekem volt már egy-egy napom amikor keserűnek mondtam több tételt is. Ha ez is kizárható,akkor passz.

fondar

Nézd meg, hogyan növekszik a hőmérséklet a pálinkafőző különböző pontjain, itt vannak diagramok amiket otthon mértem:15538, 15539, 21802, 21803, 21804, 32969,51928, 51929.

barkócza Creative Commons License 2013.12.12 0 0 94860

"Ezt a forráspontnak." helyett "Ezt a forráspont."

Előzmény: barkócza (94858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!