Pálinkás jó estét mindenkinek ! Kérdésem lenne hogy tud e valaki segíteni , szükségem lenne egy pálinka főzőre , ha lehet olcsón duplafalu és fatüzelésel . Vagy ha tudna valaki kölcsönözni egyet , megbeszéljükLehet 40-50 literes nem fontos rézböl
Ma kezdtem finomítani az alma alszeszemet, amit majd egy hónapja tárolgatok. (időhiány miatt) Ez az első löket, még mindig 660-os a középpárlatom, de érzek egy kis kesernyés utóízt, ha megkóstolom. Olyan tiszta, mint a gyémánt a szaga igencsak hajaz a gyümölcsre, amiből készítettem. Normális ez az utóíz? Később az érlelés folyamán ez elmúlik?
(direkt írtam szagot, nem virág ez! :D)
Előre is köszi a választ: Art!
Ps: A múltkori spirálomat, amit feltettem fényképen, kiszedtem, a "kobra fejet" megszüntettem, kiegyenesítettem, kilágyítottam, újra tekertem.
No kontra, ellenben csodásan működik, most tényleg elég hozzá 6 db binder csipesz a tető lefogásához, nem szelel! :)
Szép jó napot!Megállt a tudományom!Mondja meg nekem valaki hozzáértő hogy mitől lesz opálos körte barack vegyes cefrém?Már másodszor finomítom de ugyan az a eredmény mint az elsőnél 70%nál elkezd szürkülni, ez mitől lehet?
Mi is azt szeretnénk, ha jó pálinkát főzne. Tudod, írásban nehéz kezelni az ilyen dolgokat. Nem létszanak érzelmek, meg indulatok. A hangulatjelek semmit nem érnek. talán majd egszer egy közös pálinkakóstoláson elsímulnak a viszályok.
Nem akarom bántani. Segíteni akarok neki, ahogy itt mindenki. Pontosan ahogy Józsipapa is írta. Van nekünk elég bajunk a jogszabályokkal, meg az opálosodással. Nem vagyunk egymás ellenségei. De tanulni tényleg csak alázattal lehet. Az alázat nem egyenlő a megalázkodással. Az alázat pozitív emberi tulajdonság. Nem haragszik itt senki Fondarra, legfeljebb néhányunknak kevesebb a türelme.
Egyébként van erre az a tipikus autópályás vicc, amikor bemondja a rádió, hogy egy őrült a forgalommal szemben száguldozik az autópályán. Mire valaki bosszúsan eltekeri az állomást.....egy??? Hisz mind szembe jön....
A fórum javarésze próbálja megmagyarázni egy ex laborasszisztensnek, hogy mi is egy elegy forráspontja.
Egy jótanács. Lehet, hogy lesz valaki, aki vesz egy mély lélekzetet és nagyon szájbarágosan elmagyarázza az egész folyamat, elejétől végéig. De addig is olvasd el az 1x1-et. Ha figyelmesen elolvasod az egész lepárlás (pálinkafőzés) lényegét, az összes buktatójával együt, talán lemondasz a szövegmagyarázatról, és nem mentegetőzöl, hogy én úgy gondoltam, vagy úgy értettem. Jegyezd meg, itt senki nem az ellenséged. Itt mindenkiben megvan a jószándék, hogy segitsen, és ne a megsértődés lebegjen a szemed előtt.
Ezt a stílust talán mások talán megengedik neked, én nem. S erre a fajta "okításra" semmi szükségem. Vedd úgy, hogy ez volt az utolsó hsz-em irányodba!
Az emelkedés nem a bevitt hőmennyiségtől függ, hanem a cefre forráspontjától, ami az alkoholtartalomtól függ. Tehát ahogy fogy a szesz a cefrében, úgy emelkedik a pára hőfoka. A fűtési energia emelésével a forrás lesz intenzívebb, de ezzel gyorsabb lesz a hőfokemelkedés, mivel gyorsabban fogy a szesz.
A fűtést úgy kell szabályozni, hogy egyenletesen csurogjon a pálesz és hideg legyen, tehát a hűtési kapacitás függvénye a fűtés.
A hőmérő nagy segítség, ha szépen folyik és alacsony (90C°-alatt ) a hőfok minden rendben, de ha 95 C°- fölött indul abból nem lesz pálinka, abba lehet hagyni a fűtést.
Alkoholtartalmú elegyek desztillálása:
A hagyományos egy lépcsős desztilláló berendezésekben nem lehet a forráspont szerint szétválasztani a komponenseket, mert oldódnak egymásban és a közös forráspontjukon desztillálnak. A kozmaolajok (illó olajok) forráspontja 130 C° körül van még is az alacsony forráspontú előpárlatokkal desztillálnak. Ezért lehet az opálosodás ellen több előpárlat elvételével védekezni.
Tehát teljesen felesleges nézegetni a különböző forráspont értékeket tartalmazó táblázatokat. Ezek a tiszta anyag rorráspontját mutatják, azt hogy elegyítve milyen összetételben desztillálnak azt egész más határozza meg (un. szivargörbe).
Megértem hogy nem érted, de ez nem vita tárgya, egyszerüen fizika.
Jó az elképzelésed, a rektifikáció tényleg nő ha lassítjuk a visszacsorgást, még egy-két módosítás és feltalálod a buboréksapkás rektifikátort:-)
snapszmester
Ha kizárjuk, hogy magtól keserű, akkor egyéni érzékenység, nekem volt már egy-egy napom amikor keserűnek mondtam több tételt is. Ha ez is kizárható,akkor passz.
fondar
Nézd meg, hogyan növekszik a hőmérséklet a pálinkafőző különböző pontjain, itt vannak diagramok amiket otthon mértem:15538, 15539, 21802, 21803, 21804, 32969,51928, 51929.