Keresés

Részletes keresés

ferembá Creative Commons License 2005.02.17 0 0 111

 Szervusz Freddy !

 

 Azért nem érted, mert túl egyszerű. Kell  egy  delta T  vezérlő, vagy szolar szabályzó, mindegy hogy hívjuk ( a fagyállós cucchoz is kell, nincs eltérés a vezérlésben!! ).Ehhez tartozik 2 db hőérzékelő ( pl. PT1000 ), az egyik a kollektort méri, a másik a fűtendő valamit (pl. boilert ).

Ha a kollektor néhány fokkal melegebb mint a boiler, akkor a keringető szivattyú bekapcsol, és felnyomja a vizet az addig üres napkollektorba, és cirkulálni fog addig,

amíg a szivattyú be van kapcsolva. Ha jön egy nagy kövér fekete felhő, akkor a szolárvez. lekapcsolja a szivattyút. Ekkor, és MINDEN alkalommal, amikor a szivattyú

megáll, a víz visszaürül a  Drain-Back tartályba, attól függetlenül, hogy hideg van-e

vagy meleg. Tehát naponta akár tízszer is leüríti magát a rendszer, ha a szabályzás

bármiért is kikapcsolást parancsol. 

 Nem csoda, hogy elsőre nem esik le a tantusz, túl egyszerű.

 Azt már ne is mondjam, hogy nem kell a kollektorhoz légtelenítő, és visszacsapó

szelepre sincs szükség,hiszen az üres kollektor felé nem tud éjszaka "visszagravitálni" a meleg.

 

 Ha nem stimmel valami, holnap küldök egy skiccrajzot.

 Üdvözlettel : ferembá            ( ez volt a "hadititok" )

Előzmény: Freddy56 (108)
toccata Creative Commons License 2005.02.17 0 0 110
Nem régiben láttam egy filmet a Spektrumon, abban muttaták, hogy valahol Németországban az egyik városkában, vagy faluban csináltak olyat, hogy a település határában építettek egy nem emléxem pontosan hány ezer köbméteres víztárolót. Majd földdel takarták le. Így lett egy szép kis domb, amibe nyáron elvezették a kollektorok által felmelegített vizet, majd télen ezzel a meleg vízzel fűtik a lakásokat.
Előzmény: pilbi (109)
pilbi Creative Commons License 2005.02.17 0 0 109

Üdv ferembá!

 

 

Tetszik ez a vízleeresztős megoldás, őszintét bevallva ez nekem nem jutott volna eszembe!:)

Ugyanezt a technológiát szerinted nyáron is lehet használni, ha túl sok a feles hő?(lásd pufferben letárolom a szükséges hőmennyiséget, ozt utána leeresztem a vizet a rendszerből, tehát csak maga a kollektor melegszik fel, de gondolom ennyi töblethőt bírni kell az anyagnak!?)

Tisztelettel:

 

Pilbi

Előzmény: ferembá (107)
Freddy56 Creative Commons License 2005.02.17 0 0 108

Hali ferembá! Bocs, hogy belepofázok. Most mi a lehetőség, amikor arról van szó, hogy a kollektorban megkeményedhet a víz éjszakára?

Kézi állítás van, vagy lehet egy olyan automatikát kapni, amely a külső hőmérséklet csökkenésekor kiadja a parancsot: "Víz, a kollektorból irány vissza a védett helyre!"

Ezt most nagyon komolyan kérdeztem, mert nekem is a gondom, hogy mi van fagyveszély esetén - ezért gondoltam a hőcserélős megoldásra, tudván azt, hogy ez egy rohadt nagy veszteséget jelent a hatásfokban. A megoldás érdekelne, ha ez nem "hadititok"!

Üdv: Freddy56

Előzmény: ferembá (107)
ferembá Creative Commons License 2005.02.17 0 0 107

 Jól értetted.    A kollektorban csak a hőtovábbítás ideje alatt kell folyadéknak cirkulálni, ilyenkor nem tényez a fagy, hiszen a megtermelt hőenergia "közlekedik" a vízben.

Ha nincs hőtermelés, ( éjszaka,-15 fok ) nincs szükség folyadékra a kollektorban, minek legyen ott, csak vacogna szegény.

A szivattyú emelőmagasságát kell jól megválasztani, hogy induláskor fel tudja tölteni az üres cső- és kollektorrendszert, valamint biztosítani kell egy kiegyenlítő tartályt, ami valamivel nagyobb űrtartalmú, mint a leüríteni kívánt szabadtéri rendszer. Ennek a tartálynak viszont illik fagymentes helyen tartózkodni.

A víznek minden fizikai és kémiai tulajdonsága sokkal jobb a hőszállítás szempontjából,mint a fagyállónak,soha nem kell frissre cserélni, nem fog megváltozni a kémhatása, és literenként csak 36 fillérbe kerül.

A rendszer kialakítása akkora precizitást igényel, mint a szennyvízcsatornáé, kell  valamennyi "esést" adni a csöveknek, és a kollektornak.  Annyival pedig biztonságosabb, hogy nem fog eldugulni, ha túl nagy az esés :-)

 A  rendszer lehet zárt, akár túlnyomás is lehet benne, ha a tartály "okosan" van kialakítva.

 A fő előnye szerintem a téli magasabb hozam, mivel a reggeli napfénynek nem kell órák hosszat melengetni a -15 fokos fagyállót, hanem azonnal fűteni kezd a felnyomuló langyos vízzel.

 A neten van irodalma, sajnos főként angolul, "Drain- Back system"-re keress rá, ha érdekel.

 Viszont egy dologra nagyon oda kell figyelni, nem minden napkollektor alkalmas erre az üzemre.

 A vákuumcsöves és a síkkollektorok egyes típusai nem leüríthetők !!

 

 Kazán kéne, kazán kéne. De hát mivel szeretnél fűteni benne?

 

   Üdvözlettel : ferembá

Előzmény: kasere (98)
kasere Creative Commons License 2005.02.17 0 0 106

Ne tételezz fel olyat, ami nincs!

Nincs kazán, nincs kollektor, nincs fűtés.

Gépészterv van, de ennek ehhez mi köze?

Szerinted mihez kell terv?

A -15 arra vonatkozott, hogy ilyen hőmérsékleten felénk már megfagy a víz, és gondoltam, hogy az egész padlófűtést csak nem töltötték fel fagyállóval.  

Előzmény: Wattocsak (101)
Freddy56 Creative Commons License 2005.02.17 0 0 105
Rézcsövet. A réz olvadáspontja 1083 fok, ezt pedig csak nem fogja megközelíteni, mivel a benne áramló víz, mint hőelvezető közeg hűti. Az egy másik téma lenne, hogy mi van akkor, ha nem forró víz, hanem gőz feljődik, mert olyan nagy felületet használunk. Ekkor még megoldásra várna a gőz magasabb nyomáson való kezelése, hogy áramtermelő turbina forgatására használhassuk, de mint említettem, ez egy másik téma.
Előzmény: NeomatiK (104)
NeomatiK Creative Commons License 2005.02.17 0 0 104

Az aluminium fóliának emlékeim szerint 92-95%-os a fényvisszaverő tulajdonsága, úgyhogy nem lenne rossz választás. Dekor vagy jobb írószerboltban lehet kapni öntapadós fényes fóliákat. Kb mintha öntapadós hátú lenne az alufólia. Vagy kb ilyen jó lehet még a Solflex nevű fólia (vagy hasonló termékek), ezt többnyire tetőhöz használják hőtükörnek. De szerintem ez nem annyira jó fényvisszaverő, mert egy-egy réteg igenvékony műanyag között van, talán PE lehet.

 

És ha nem titok a gyújtóvonalra mit szándékozol tenni? Mi fogja elnyelni a sugarakat?

Előzmény: Freddy56 (103)
Freddy56 Creative Commons License 2005.02.17 0 0 103

Szia glam sam!

Jól gondoltad, parabola alakú, de nem kerek, hanem "vályú", azaz nem egy gyujtópontban, hanem egy gyujtóvonalban szedi össze a meleget. A fémbevonatra az egyik gépész haverom vákumos fémgőzölést javasolt - hasomlóan, mint az autók lámpáiban, de szerintem ez túl bonyolult lenne. Első nekifutásra - a kisérleti időszakban - szerintem megteszi a hagyományos háztartási alufólia is. Pár hónapja egy ismerőstől kaptam egy régebbi Ezermester számot, abban arról számol be egy Mezőtúri barkácsgyerek, hogy egy ilyen parabolavályús grillsütőt készített egy fémlemez meghajlításával, majd a belsejét 2 cm széles tükörlapokkal borította. Azt írta, hogy mínusz 10 foknál is megsült a gyujtóvonalban forgatott husi a nyárson.

Ha belegondolsz, eleve rontja a hatásfokot, ha nem pontosan parabolikus a metszet!, és ennek ellenére a rendszer műxik! 

Az állandó lassú keringetésről szóló ötleted nem is rossz!!!! Én csak addig jutottam el, hogy ha bejön a minusz időszak, és több napig nincs nap, akkor a víz sajna belekeményedik a csőbe, az pedig nagy baj, ezért gondoltam a fagyállós-hőcserélős rendszerre.

Azért beszélek kísérleti példányról, mert már a családomban, haveri körben többen jelezték, ha sirerül a rendszer, akkor nekik is kell, tehát később még le kell gyártanom néhány teknőt, mert én biztos vagyok benne, hogy dolgozik a rendszer.

Üdv: Freddy56

Előzmény: NeomatiK (102)
NeomatiK Creative Commons License 2005.02.17 0 0 102

Szia Freddy!

 

A kivitelezendő kollektor, amihez öntőformát készítesz parabolikus alakzatú, kb. mint az említett hősugárzó?

Milyen fény- és hővisszaverő bevonatot szándékozol az üvegszál testre? Szerintem a krómozás lenne a legjobb megoldás, csak ugyebár az üvegszálra közvetlenül nem hordható fel. Ezt hogy képzeled el?

 

Ami a téli fagyot illeti, ezen én is törtem a fejem. És arra jutottam, hogy kihagynám a fagyálló folyadékot és a hőcserélőt, inkább a közeg keringtetését oldanám meg kis térfogatáramú szivattyúval. Ha a keringtetett víz befagy, akkor még mindig van lehetőség fagyállóra és leginkább hőcserélőre költeni a pénzt.

Előzmény: Freddy56 (100)
Wattocsak Creative Commons License 2005.02.16 0 0 101
Ha jól értem a problémád akkor a fűtésrásegítés a probléma. Ez azért azt feltételezi, hogy van egy olyan fűtési rendszered ami önállóan megáll a saját lábán. Viszont amikor kisüt a nap akkor valamilyen szinten átveszi a fűtés energia előállítás egy részét. A mútl héten (-15) valószinüleg ezzel nem kell számolni. A piactéren olyan cégek találhatók többségében akik megújjuló energiával foglalkoznak.
Igazából az ajánlatok nem pótolják a terveket.
Előzmény: kasere (98)
Freddy56 Creative Commons License 2005.02.15 0 1 100

Üdv Mindenkinek!

Látom, nem csak nálam megy lassan a napenergiahasznosítási program! Ma délután akadtam rátok, végigolvastam a hozzászólásokat, és megnyugodtam. (A topikban felvetett probléma megoldása, és az ötletem megvalósítása közel azonos sebességgel "száguld" a végkifejlet felé).

Sok évvel ezelőtt volt egy kísérletem, egy kb 60 cm átmérőjű hősugárzó "lavór" gyujtópontjába rögzítettem egy poharat, ami vízzel volt töltve. Úgy 10 perc elteltével a víz forrni kezdett, és ebbe raktam az őrölt kv-t, így törökös kávét készítettem a nappal!

Na itt jön a kivitelezés lassúsága. Eltelt pár év, míg 2003-ban elkezdtem a napkollektor kivitelezését. Először az "öntőforma" készítését kell még befejeznem - ezzel még nem vagyok készen, ez egy kiszámított keresztmetszetű, fából gyalult, reszelt alakzat lesz, amelyre, majd az üvegszálas anyag kerül. (ezért neveztem öntőformának). Két ilyen egységből áll össze az 1 négyzetméternyi felület, amit számolnak az épületgépészek fejenként.

A hatásfok szempontjából két módszer lehet: fix, ez a gyengébb. a másik a napkövetős rendszer, amely úgy vízszintesen, mint függőlegesen követi a napot - a szükséges áramot természetesen szintén napelem biztosítaná- , ez egy nagyobb hatásfokú lenne, hiszen mindig merőleges a napra. Erre vonatkozó elképzeléseim is már vannak - mivel az automatizálás a szakmám - , de konkrét számításokat még nem végeztem, kapcsolási rajztervet nem készítettem.

A hatásfokot viszont rontja, hogy - mivel télen mínusz is van, de bőven!, és sokszor "napokig nincs nap" - fagyálló folyadék használata, illetve hőcserélő alkalmazására lenne szükség.

Kinek, mi erről a véleménye? Érdemes belevágni, vagy feljtsem el az egészet,

Üdv mindenkinek: freddy56

remote access Creative Commons License 2005.02.15 0 0 99
Köszönöm ferembá, most már nem aggódom, hogy kiveri a biztit egy ilyen hálózati összekapcsolás. Egyébként már régen gondolkodtam nagy energiaellátó rendszerek összekapcsolásának mikéntjéről is és mivel nem vagyok ilyen nagyonerősáramban járatos ezért azt gondoltam lenni kell valamilyen mindenhová eljutó szinkronjelnek amire az erőművek ráállnak és ezután már problémamentesen rákapcsolhatók az országos energiahálózatra
Előzmény: ferembá (95)
kasere Creative Commons License 2005.02.15 0 0 98

Kösz a mail-t!

Nem jutottam közelebb a megoldáshoz:(

Ha jól értettem, neked közvetlenül a kollektorokban áramló víz kering a padlófűtésedben?

Mi volt a múlt héten? Nálunk -15 is volt.

És mi van ha nem süt a nap?

A piactéren csak olyan cégektől kaptam ajánlatot akik napkollektorral foglalkoznak, pedig nekem kazán is kéne a házba. 

Előzmény: ferembá (96)
Wattocsak Creative Commons License 2005.02.14 0 0 97
Ezt a kirobbanó optimizmust :-)
Előzmény: ferembá (96)
ferembá Creative Commons License 2005.02.13 0 0 96

De jól ki van ez találva! Végre visszavásárolják a lakosság által termelt zöld áramot.

Idén viszont nem írták ki a vissza nem térítendő, lakosság által igénybe vehető pályázatokat.

 Gondolom az ELMŰ nem nagyon sok "ad-vesz" mérőt rendelt, 2-3 darabbal tán kihúzzák ezt az évet.

Azért én örültem a hírnek, jó hogy megtaláltad.Ez is egy kicsi, de fontos lépés az annyira várt szemlélet változás irányába.

Előzmény: mazsaroff.hu (93)
ferembá Creative Commons License 2005.02.13 0 0 95

  Szervusztok

A felvetés jogos, két azonos frekvenciájú jelet "összeereszteni" csak úgy ajánlott, ha a jelalakok minden időben lefedik egymást. Ha a két jelet grafikonon léptékhelyesen ábrázoljuk és egymásra helyezzük,( hálózati visszatáplálásnál két szinuszjelről beszélünk ) akkor a felső görbe teljesen takarja az alsót.

Esetünkben az egyik jel a hálózati 230 V ( 50 Hz ) , a másik az inverter által előállított azonos paraméterű szinuszjel.

A füstmentes üzem kulcsa az, hogy az inverter un. indított üzemmódban dolgozik, és az indító jelet ( ez egy tűimpulzus ) a hálózati szinuszjelből állítja elő.

A hálózattal való energia-betöltő összekapcsolódás az inverteren belül akkor történik meg, amikor ez a szinkronüzem már fennáll.

Ha mindkét jel effektív értéke azonos nagyságú (pl. 228-228 V ) akkor nem fogyasztasz és nem is táplálsz vissza.

 Ha a hálózat 228 V és az inverter 229 V ( a két jel időben azonos futása mellett ) akkor visszatáplálsz a hálózatba. Hogy mekkora teljesítményt pumpálsz vissza, az függ még az inverter belső ellenállásától is ( persze a hálózatétól is függ, de az nagyságrendekkel alacsonyabb).

 

  Üdvözlettel: ferembá

 

Előzmény: remote access (94)
remote access Creative Commons License 2005.02.12 0 0 94
Ugyan az elektromosság és elektronika nem idegen tőlem de elképzelésem sincs hogyan működik a betáplálás a hálózatba. Miként lehet elérni, hogy fázis, feszültség és frekvenciahelyesen történjen, gondolom erre szolgál az inverter.  Meg az sem mellékes, hogy az elektromos energia befelé menjen a hálózatba ne pedig kifelé és az inverterből ezáltal ne legyen egy füstölgő szétégett doboz.
Előzmény: mazsaroff.hu (93)
mazsaroff.hu Creative Commons License 2005.02.12 0 0 93

Sziasztok!

Szélgenerátorok után kutatva véletlenül leltem erre:

"ELMÜ, ÉMÁSZ területen fontos változások történtek a kisteljesítményű hálózatra kapcsolt rendszerek által termelt és el nem fogyasztott áram átvételében!!!

 

 

ˇ         Kis rendszerek esetében nem kell modem, nem kell völgy-csúcs mérés, elegendő egy sima ad-vesz mérős villanyóra, amit a szolgáltató ad (kb. 20-30.000Ft)!!! 5 kVA alatt sima 2 számsoros ad-vesz mérő szaldós elszámolás / feltétel, hogy a fogyasztás 50%-a több legyen az éves termelésnél 50 kW-ig zónaidős mérés / csúcs, völgy 50 kW felett a többi kiserőműhöz hasonlóan. "
    Ezzel talán előrébb lehet kerülni. Forrás: www.klnsys.hu

    Remélem segítettem.

    Előzmény: toccata (89)
    kasere Creative Commons License 2005.02.12 0 0 91

    Üdv Mindenkinek!

     

    Kiváncsi lennék arra, hogy milyen információitok vannak a napkollektoros fűtésrásegítésről.

    A Zöldtech piactéren már érdeklődtem, de teljesen ellentétes adatokat kaptam.

    Az egyik cég nem javasolja, a másik igen.

    boattis Creative Commons License 2005.02.07 0 0 90

    A kérdés jogos, de ha betartjuk a (nem kis munkát igénylő) felület előkészítétési előírásokat, akkor ez nem valószínű, hogy bekövetkezik.

    Egyébként a festékre -50 - +230C hőmérséklet toleranciát íra gyártó!

     

    Üdv: boattis

    Előzmény: ferembá (86)
    toccata Creative Commons License 2005.02.05 0 0 89
    Ha teszem azt, mégis saját napelems energia termelésre adnám a fejem, és még visszai táplálnék valamennyit a hálózatba, azt honnan tudnánk, hogy mikor és mennyit adtam át?
    Kell hozzá valami extra kütyü? Mert úgy sejtem a sima villanyóra nem elég.
    No meg kell valamiféle megállapodást kötni? Vagy csak kiépítem aztán hadd szóljon? Nem hiszem.
    Előzmény: urbancsok (88)
    urbancsok Creative Commons License 2005.02.05 0 0 88

    1./ mert ez a törvény.

    2./ ha ilyen "kreatívak" a honpolgárok, minek kedvezmény.

    3./ nem fordítva működik, csak egyszerűen nem működik.

     

     

     

    Előzmény: toccata (87)
    toccata Creative Commons License 2005.02.03 0 0 87
    Nos hát nem vigasztaltatok meg. :(
    Miért van az, hogy Magyarországon minden fordítva működik?
    Előzmény: urbancsok (84)
    ferembá Creative Commons License 2005.02.03 0 0 86

     

      Szervusz boattis
     Lesz hamarosan árajánlat, addig gondolkodhatsz a mesterséges öregbítés lehetőségeiről. Mi lesz, ha 8 000 m2 eladása után elkezd leperegni a festék?

     Visszarendeljük a kollektorokat, ahogy az autógyáraknál szokás?

       Üdv: a gyáva ferembá

    Előzmény: boattis (85)
    boattis Creative Commons License 2005.02.03 0 0 85

    Kedves Ferembá!

     

    A festék továbbra is érdekel, csak valami ár kellene. Más csatornából is van gyenge ígéretem.

    Egyébként nem tudom mennyire vagy képben a házi kivitelezésű  síkkolektor bekerülési kültségében, de úgy a fele ár alatt jön ki, és ha  a szelektív bevonat meglesz, hát legfeljebb 5%-al marad el a gyáritól. (számításaim szerint)

    Ez  a Te általad telepített mennyiségnél már jelentős összeg!

     

    Üdv: boattis

    Előzmény: ferembá (68)
    urbancsok Creative Commons License 2005.02.03 0 0 84
    A 105/2003 (XII.29) számú (átvételkötelezett erőművekről szóló) GKM rendelet szerint a szolgáltató számára akkor kötelező az így termelt villamos energia átvétele, ha a teljesítmény min. 100 kW és megfelel a hálózatra adás feltételeinek, ekkor az átvételi ár csúcsidőben 25,3 Ft/kWh; csúcson kívüli időben 15,8 Ft/kWh (ennek az árnak kb. 41,5 %-a állami támogatás). Csúcsidő hétfőtől-péntekig 7-13 óra és 17-20 óra közötti időszak, az ezen kívüli idő számít csúcson kívüli időszaknak.
    Ha nem éri el a beépített teljesítmény a 100 kW-ot akkor az áramszolgáltatót semmi nem kötelezi az átvételre, így átvétel esetén legfeljebb csúcsban 16,9 Ft/kWh; csúcson kívül 8,44 Ft/kWh átvételi árra lehet számítani.
    /ELMÜ-ÉMÁSZ adatok 2004.03./



    Előzmény: toccata (82)
    ferembá Creative Commons License 2005.02.02 0 0 83

     

      Sajnos tudom. 100 kW alatt NEM veszik át, bármennyire "zöld" áram.Ha fotovoltaikus napelemekből akarnál előállítani ekkora teljesítményt, akkor a napelem

    importőrök megadják a legnagyobb kedvezményt, és kb. 120 millió Ft-ból megvásárolhatod a szükséges napelem felületet,mely 8-900 m2-t jelent.Elhelyezéséhez szükség lesz egy kisebb közparkra, vagy egy nagyobb középületre, déli tájolással.Szükség van még nagyteljesítményű hálózatra visszatápláló inverterekre, kb. 15 millió. Így sikerül túllépned a KIOP 125 milliós alsó határát, és hozzájuthatsz vissza-nem térítendő állami támogatáshoz, Neked csak a maradék 50-60 milliót kell előteremtened ahhoz, hogy egy baromi jó üzletet köss.

    Így érheted el azt a szintet, hogy 20 Ft-ért átvegyenek 1 kWh-t.

     

      Magyarországon ma 1 kWh zöld energia mínusz 10 Ft-ot ér.( +/- 10%, nem vagyok naprakész,...emeltek valamit tegnap óta ? )

    Előzmény: toccata (82)
    toccata Creative Commons License 2005.02.02 0 0 82
    Azt tudja-é valaki, hogy a hálózatba visszatáplált áramot mennyiért vásárolja vissza az áramszolgáltató?
    Gondolom, kell hozzá valami megállapodás, bejelentés?
    pilbi Creative Commons License 2005.02.02 0 0 81

    Üdv Mindenki!

     

     

     

    Tudom ajánlani a linket a külföldiül nem sokat beszélő, de a téma után érdeklődőknek, mert a Solar-dictionary fülre klikkelve van magyarra fordítási lehetőség is, ami nagyon jól tud jönni, mert 9 nyelvről fordítja a napenergiával kapcsolatos dolgokat!

    A többi részét még nézegetem, de én már csak ezért is elmentettem!

    Tisztelettel:

     

    Pilbi

    Előzmény: ferembá (80)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!