Keresés

Részletes keresés

GroundZero Creative Commons License 2000.05.18 0 0 topiknyitó
Üdv mindenkinek!

Meglehetősen elvetéltnek tetsző kísérletbe fogok itten - egy új nyelvi játék indítására. Remélem, legalább az induláson túlesünk valahogy, az első pár tíz hozzászólás ha megvan, utána már csak lesz valahogy, nem?

Akkor a játéxabályokról is valamit, nem?
A munkadarab egy - lehetőleg ismertebb - magyar verssor. Ennek a sornak a magánhangzóit kell kicserélni más magánhangzókra úgy, hogy a mássalhangzók változatlanok maradnak, és a mondatbéli helyük sem változik. Egy magánhangzó helyére csak egy rakható. Tapasztalatom szerint növeli a játék élvezetét, ha megengedjük azt, hogy - angolszász mintára - az y is magánhangzónak tekintessék, vagyis cserélni lehessen (de nem kötelező!), és más magánhangzók helyére berakható legyen.
A topik címében szereplő sor eredetije pölö - mint ahogy arra már bizonyára rájöttetek, az ismert
(Megy a juhász szamáron)
Földig ér a lába
verssor.

Néha a születő sorok önmagukban is elég humorosak - merthogy itt a humor is markánsan a képben van - máskor azonban a magyarázatul hozzájuk fűzött címek jelentik az igazi röhejforrást. Aki már járt netán a "Keressünk Kecskerímeket, Könnyű!" c. topikban, az tudhatja, milyen címekre gondolok!

Egyébiránt az alapvető versenyszabályokat egy másik témakörből, a VERSeny címűből kölcsönözném: Az első feladvány-sort én adom fel, aztán minden öt beérkező megfejtés után jön új feladvány, amelyet az ad fel, aki az előzőnél az első megfejtést adta. A feladvány kiötlője abban a körben pihen - nehogy az a vád érje:
maga felé hajlott a keze. Persze, versenyen kívül bárki küldhet be, akár több művet is!!!

Na, assze, már így is hosszabb voltam, mint kellet volna... Íme, az első feladvány:

"Lerakódik, mint a guano"

(Példa-megoldás: "Lőre-kádak menti gyanú". egy haverom frenetikus találmánya)

Hajrá!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!