mai mirelitt halakra mar ravezetik, hogy hol fogtak, milyen modszerrel. ha biztosra akarsz menni, ez alapjan otthon fozd. ha nem, higgy az etteremnek, hogy ok becsuletesek. mondjuk megneznek egy tiszamenti barmit is, amikor benyomja az etlapon, h halaszati hely: tisza felso folyas a bodrogtol felfele, modszer:rabsic, nem megengedett. :)
Valahogy igen naivan és hozzá-nem-értően én is azt sejttettem ,hogy vagy egy előhajóval, vagy csupán a hajó orrából vödör számra öntötték a valmiféle csalit és tényleg valami ilyen primitiv izével, a saját tehetetlenségének erejével csapták is hátra...
Valóban hátborzongató művelet. Nem is tudom, akarok e még halat választani étteremben...:)
van ott 5-6 hozzaszolas. az egyikben szepen leirjak. amig vastag az etetes, nincs szukseg csalira, rakapnak mindenre, igy a horogra is. gzanuzom, hogy ezek nem szakallas horgok, csak sima kampok. igy amikor raharapott, siman kiemeli, hatradobja, es ki is akad ezzel a mozdulattal a horog. ha nem, rangatja, ahogy latni a videon. amikor csokken az aktivitas, bevetik a csalikat, ahogyan a vegefele is latni. masik botot vesznek elo, csaliznak.
Hááát, neköm mint született szögedinek 0 km és 0 perc botos horgászati tapasztalata van, de akkor se értem, hogy a bottal miképpen emelik ki ezeket a jó nagy halakat és dobálják csak úgy hátra, mint a nedves felmosó rongyot?
Én a vörös tonhalról beszéltem. Pont hogy a szusihoz a 100 kiló feletti példányok húsát használják. Se a túl kicsiknek, se a túl nagyoknak nem annyira jó a húsa.
Nem csak egyféle tonhal van. Bluefin, yellowfin, longfin... Görögországban a halaspultban a tonhal a 7 eurós árával az olcsóbbak közé tartozott. Nyilván nem a legmagasabb sushi grade csak a kis 60-70 centis példányok.
Amit gyerekkorunkban tonhal gyanánt ettünk, az tőkehal volt. Finom volt.
Az nem tonhal volt. A vörös tonhalat horoggal halásszák, 100-250kg egy-egy példány. Az átvételi ára a minőségétől függően 20-35 dollár között mozog kilónként. Ez az ár a kikötői átvételi ár, az egész állatra vonatkozik. Kiszámoilható, hogy milyen ár ez dekánként, mire egy jó étterem asztalára kerül. Súlyos tízezrek.
Emlekezezetem szerint, mar a 60-as evekben is lehetett melyhütött tonahalat kapni. Mindenki azt ette akkor. Feher colt, nem a most kaphato meregdraga vörös.
Näin laita kalakukkoa! Nyt ota vettä ja soulaa, Sen jälken voita, jauhoja, Sen jälken vaivataan, Sen jälken vaivataan! Nyt raakaa kalaa, silavaa Ja pannan taikinalle, rakas! Näin laita kalakukkoa! Nyt ota vettä ja soulaa, Sen jälken voita, jauhoja, Sen jälken vaivataan, Sen jälken vaivataan!
Így készül a halkakas: Végy vizet és sót, Adj hozzá vajat és lisztet! S aztán gyúrjuk, Csak gyúrjuk! Majd nyers halat és szalonnát Tölts a tésztába, drágám! Így készül a halkakas: Végy vizet és sót, Adj hozzá vajat és lisztet! S aztán gyúrjuk, Csak gyúrjuk!