Berakni egy kis plesztik zacsboba es nekiesni a hus kloffoloval. Megforgatni, osszerazni es ujra utogetni a zacskot. Pillanatok alatt megvan, jo, vannak benne darabkak is de ha annyira zavar akkor szitald at.
Elfogyott az őrölt köményem, de volt itthon egész. Szerettem volna valahogy ledarálni, a turmixgéppel próbálkoztam, nem sikerült. Nagyanyám kézi kévédarálójából a kávészag kb. egy kiló után menne ki. Elektromos kávédaráló a tövetkező tippem, de ha van jobb ötlet szívesen kipróbálom.
átlagban - minden második évben jelentős mennyiséget lehet szedni
amikor legalább 1 hónapos jó vagy megfelelő peridus volt
Azaz legtöbbször nincs.
Kedvezőbb adottságú vidékeken szinte minden évben, kora nyártól a hideg beköszöntéig terem.
A netgombász találkozón, az ország egyik legjobb területén, az összes résztvevő (~100 fő) összesen nem szedett annyit, mint amennyi ma a budafoki Lidlben volt.
Az oké, de itt inkább nyáron találkozni vele, meleg időszakban, októberben még sosem láttam, főleg egy fagyos hét után. Itt, Bakonytájt legalábbis csiperke, szegfű és némi vargánya volt a piacon.
Igen, de a tölgyesekben a Heves-borsodi dombságon és Borsodban az említett időszakokban tényleg sok van, a pétervásárai feldolgozó szokta átvenni (lásd NP egyik korábbi kommentjét). Baltikum és nyugati orosz területek ennél is nagyobbak és mennyiségben is többet adnak. Lényeges szempont lehet még az ottani munkakerő olcsósága is.
Amint megláttam, és elolvastam, hogy "frissen szedett", éppen az volt az első gondolatom, hogy hol szedték most frissen? Azért is néztem meg, honnan jött. Mondjuk nem lettem sokkal okosabb :)
"Legtöbbször" talán túlzás, az Északi-középhegység jó pár éve naplózom a rókagomba előfordulását. Bükkösökben és tölgyesekben egyaránt - átlagban - minden második évben jelentős mennyiséget lehet szedni. Legtöbbet tölgyesekben lehet szedni, amikor hosszú ideig megfelelő a talajnedvesség, ilyen volt pl. 2010-ben több hónapig, 2011 júniusban és 2013 június-júliusban és 2007 júniusában. Vagyis 6 évből 4 olyan volt, amikor legalább 1 hónapos jó vagy megfelelő peridus volt. 2008-ban csak bükkösökben találtam, 2009-ben pedig egyrövid 1 hetes periódus volt a Mátrában. Vagyis nem olyan rossz az arány gyakori aszályos időszakok mellett sem. Továbbá északon a nyarak első fele jó, míg dny-on inkább az őszi időszak.
ne legyenek dilemmaid. azok a rokak romaniabol, ukrajnabol szarmaznak. ugyanis ott szare', hugye' van. bar van auszriaban es nemetorszagban is, de ott csak karluccso es a lengyelek szedik.
Örülj neki, a Lehel csarnokban 6.000 körül árulták idén talán egyszer (a vele szemben lakó nagynéném hetente többször megy, és ezt is nézi), és a Culinaris-ban is többezerért szokott lenni. Ausztriában meg Németo.-ban meg a szezonjában Dunát meg Rajnát lehet vele rekeszteni, mindenhol van és normális áron, de majd nagypapi biztos tudja, miért van ez.