Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6554
"...más fújó kell, ami egy vagyon..."

Szerintem inkább jó festő szakember, és igényesebb munka. Egy mezei KAGER utánzattal (horribile: orosz koppintás!) fújjak szebbet?

steve

Előzmény: JSB (6552)
JSB Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6553
A weben lévőket a kereskedőknél. Havi postával jön, mi az új. E mellett külön lesz az INTERNATIONAL COLLECTION.Az érdekesebbeket a jövő héten a weben nézheted. Ezeket közvetlenül kell rendelni, egy 24 oldalas katalogusból. Ha helyünk lenne biz Istzen feletennénk. Megkérdezem a webmestert.
Minden esetre a fontosakat árakkal m,egadjuk és a rendelés módját is.
Tehát, két külön dologról van szó.

A rakoncás kocsi MÁV jele Ks. Rétfalvi dr. ikészített kis exclusiv szériában.

Előzmény: Fecus (6532)
JSB Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6552
Fele annyi festékkel - más milyennel - többre mennének. Ahhoz azonban más fújó kell, ami egy vagyon. Ez nem az otthoni retuspisztoly! A színkódok hibátlanok.
A tesztet, csak kapott mozdonyról írhattuk,amit ötből választottunk ki. MI(!) nem a készítő, tehát korrekt! Bármikor megnézheted.
A cikket alaposan olvasva, megtalálod azt(IS), amit itt kifogásoltál. Nyomtatott sajtóban ( ha ad magára) megengedett, ami itt a tömör topicon. A cél az, hogy javítsanak és tényleg legyen pazar M31.
Előzmény: Matiz (6512)
Matiz Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6551
Felig-OFF:
Ha karacsonyig varsz, akkor megjelenik a Trainz nevu progi.
Ez pontosan ezt tudja. Tobb "modulbol" all: gyujto, vezeto, rendezo, terep-epito. A nevuk egyertelmu: a gyujtovel csak a mozdonyokat, kocsikat gyujtheted. A vezetovel a megrajzolt terepasztalodon vezetheted a vonatot. A terep-epitovel epited a palyat. A rendezo a vonatok iranyitasara (diszpecser) ad lehetoseget. Mindezt full-3D grafikaval. Egyebkent meg www.virtualtrainz.com.
ON
Előzmény: juhaszt (6544)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6550
Szia Matiz!
Cégesedre e-mail-ok mentek, tele képekkel!

nohab!
Teljesen igazad van, ha már cserélünk, akkor legyen mire cserélni, jobbra, korszerűbbre. De ez már nem az M61 témája, és nem is a modellezésé. Ez már politika, meg gazdaság, meg nemtudommi. Nem is értek hozzá, és nem is akarok. Viszont Veled együtt - meg mindenkivel, aki itt van a topicon - szeretem a vasútat, és sokkal jobban a vasútmodellezést.

csíkos

etwg Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6549
Szia nohab!

"de ha a NoHAB-ok elavultságáról beszélünk, akkor a teljes hazai dízelparkot ide kell vennünk."

Teljesen igazad, van, nem is vitattam ezt a kérdést.
Valamikor azonban azokat is majd modernizálni kell, és azt azért meg kell mondani, hogy ha majd erre sor kerül, olcsobb egy nagy sorozatra kifejleszetni a modernizálást (M41 stb.), mint arra 3-5 darab NOHAB-ra ami még a rendelkezésre áll(-hat).
Az általad emlitett magánvasutak is csak ezért tudták megtenni, mert valaki kifejleszette azok modernizálását és a magánvasutak azt megvették. Lehet, hogy ma a MÁV (vagy bárki más) is meg tudná venni, ha akarná.
Az M61-esnek az az egyetlen baja, hogy már csak az a néhány darab van ami kinnt áll a Füstiben, illetve nálatok.


Előzmény: nohab (6542)
joem Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6548
Egyébként, ha kiforrott, tesztelt, stb. lesz (és pláne magyar nyelvű), akkor akár piacra is lehetne dobni, ha már energiát fektettél bele, gondolom, nem is keveset...
Előzmény: juhaszt (6547)
juhaszt Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6547
A NOHAB-ot már más ismerősöm is követelte...
Előzmény: joem (6546)
joem Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6546
De NoHAB legyen ám benne, mert kikapsz! ;-))
Előzmény: juhaszt (6545)
juhaszt Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6545
Még nincs teljesen kész, éppen ezért is írtam ide a fórumba... :-)
Előzmény: joem (6543)
juhaszt Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6544
Helló!
A MIBA-t tudtam megnézni, és nem rossz, de nekem kicsit más a koncepcióm. Nálam nincs egy 2D editor, hanem minden 3D-ben megy és azonnal és úgy működik, ahogy a valóságban (no azért a huzalokat nem kell tényleg lefektetni). Valójában a cél nem az, hogy az igazi modellezőknek adjon alternatívát, mert a számítógépen a vagonok és vonatok bár lehetnek elég jók, a valóság részletességét nem éri el. Inkább egyfajta játék alapját képezné egy amolyan editorféle, amivel mindent úgy raksz össze, mint a valóságban.
Előzmény: juhaszt (6540)
joem Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6543
Te juhaszt, nekem kell egy ilyen progi!!!!
Előzmény: juhaszt (6540)
nohab Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6542
Etwg!

...igy a matuzsálemi mozdonyok is aránylag modern technologiával rendelkeznek - ami sajnos az M61-esekre aligha vonatkozik...

Elfogadom, hogy a mai digitális világban ezek a mozdonyok rég elavultak, de mikor ér ide ez a digitális világ Magyarországra? És ebből a szempontból az M41 és az M62 ugyanolyan elavult. Én megértem azokat, akik szerint a NoHAB-ok felett eljárt az idő, mert eljárt, csak ha valakinek nincs lehetősége az új technológiára (lásd tehetős svéd, német, dán, olasz magánvasutak), akkor mégiscsak egy olyat választanak a sok elavult lehetőség közül, ami mindenhol bevált és működik. Nyilván a NoHAB-okat már semmi sem hozhatja újra a hazai közforgalomba, de ha a NoHAB-ok elavultságáról beszélünk, akkor a teljes hazai dízelparkot ide kell vennünk.

Előzmény: etwg (6539)
etwg Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6541
Szia juhaszt,

szerintem se nagyon fáradj ilyen progamokkal. Egy csomo van belölük a NET-en (lásd: MIBA.de, TRAINS.com)
Nekem is van egy pl. a SYBEX.de nem a legrosszabb, de elég távol van a modellvasuttol. Azon futnak a vonatok, állithatod a válto, épithetsz házakat, hegyeket alagutat és az egész annyiba sem kerül mint egy közönséges H0-ás tehervagon.

Előzmény: juhaszt (6540)
juhaszt Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6540
Helló!
Nos nézegettem már a netet, de igazából ilyen programra nem leltem.
Miről is szól?
Tegyük fel, hogy modellvasútat szeretnék, de nincs rá túl sok pénzem (úgy kb. 10000 Ft). Megkaphatom az élménynek legalább egy részét a számítógépen? Persze a válaszom: igen.
Működjön úgy a program, mintha tényleg játszanék. Megfogom a síneket és összedugom. Építek így egy pályát. Rákapcsolom az áramforrást, elhelyezek vezérlőkapcsolókat. Fogom a mozdonyokat és vagonokat, rárakom a sínre, elindulnak, összekapcsolódnak stb. Fákat szórok el a terepen. Meg házakat, állomásokat. Megfogom a terepet, és egy mozdulattal dombot formálok. Ha nem tetszik megfogok akármit, arrébb rakom, vagy leveszem a terepasztalról. stb. stb. A lényeg: mindent lehessen és a lehető legegyszerűbben, ahogy a valóságban is megfogok pl. egy ház modellt és egyszerűen elhelyezem.
Nos erről szólna. Illetve már részben szól is...
Előzmény: joem (6537)
etwg Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6539
Én is igazat adok neked NOHAB, mert tényleg nem érdemes sok mindent jabvitani, ami jo és megbizhato.

Azokban az idökben (ugy 50 éve) sokkal több idö meg energia maradt a tervezésre, meg akkor sokkal nagyobb számban is tudták épiteni a dolgokat (motorokat, mozdonyokat) mint az ma tudnák. Igy sokkal nagyobb lett a lehetöség a tökélyre. Itt pont a GM-nek a tapasztalata volt a legfontosabb, hogy egy olyan motort tudott már akkor szállitani, ami érett volt a vasutra, és jo anyagok stb. nagy hosszu életet garantáltak.
Sajnos a mai mozdonyokra ez nem biztos hogy valaha is érvényes lesz, (mert szinte alig lehet szo 100 darabos sorozatokról), igy maga a rendszer sem érhet igazán be. Erre rengeteg pálda van Németországbol, meg Ausztriábol is. Hiába jelennek meg a legujabb, legmodernebb mozdonyok, alig náhány év mulva a selejtezési listára kerülnek.

Egyet azonban nem szabad elfelejteni, hogy szinte valamennyi nyugati vasut rengeteg pénzt és energiát költ a jármüpark karbantartására (Svájcban még sokkal öregebb mozdonyok is üzemben vannak, pedig nem hiszem hogy nagyon valamilyen PHARE vagy hasonlo segélyre szorulnának), igy a matuzsálemi mozdonyok is aránylag modern technologiával rendelkeznek - ami sajnos az M61-esekre aligha vonatkozik -, mert ugy abban az idöben még nem kellett sporolni a kereten meg hasonlo részeken, ami probléma nélkül kibirhat akár egy évszázadot is, és még mindig modern, idötállo lehet.
Tudtommal a az EMD az USA-ban egy egész aktiv politikát folytat és elvállalja saját mozdonyainak a teljes felujitását, és igy azok életét jelentösen meghosszabitják. Ilyenre Kelet-Europában csak igen lassan szoknak hozzá az emberek, pedig itt sokszor még megvan a technologia is - Nyugaton sok gyár már papiron sem létezik (lásd a NOHAB-ot).
Vannak már hasonló törekvések a környezö államokban is, és nem egy mozdony, kocsi lett teljesen renoválva, hogy mág egy néhány évtizedet szolgáljon.

Előzmény: nohab (6538)
nohab Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6538
csíkostáTTú 2001.10.17 22:07 (6496)

Amúgy szép és jó mozdony, csak egy hibája van: kevés híjján 50 éves konstrukció. Az idő sajna halad...

Ez így van, de vegyük észre azt, hogy ahol lecserélték (Norvégia, Dánia), ott újabbakra és korszerűbbekre cserélték, ill. addig használták, amíg nem tudtak jobbat találni (azért is használták mind Dániában, mind Norvégiában legalább 10-15 évvel tovább, mint ahogy tervezték, és ezért is megy Belgiumban ma is a balesetben megsérült gépek kivételével szinte az összes, pedig azok igazán öregek, '56-58-as építésű gépek! És hiába 50 éves a konstrukció, ha - itthon maradva - az 50 éves konstrukció 65 éves motorkonstrukciójából már régen száműztek olyan megoldásokat, mint pl. nagynyomású gázolajcső (pl. M41), mert már 1935-ben elavult volt. Én az "elavult" kifejezéssel a volt szocialista barakk termékeivel párhuzamba állítva csínján bánnék. Inkább egy 1970-es Mercedes, mint egy 1988-as vadonatúj Trabant.

Szóval abban maximálisan igazad van, hogy általában egy 50 éves konstrukció elavult. A kérdés az, hogy mi van ma helyette. Ha még elavultabb (itthon ez van), akkor bukta. Ha valóban korszerű (Dánia, Norvégia), akkor nem.

Előzmény: Törölt nick (6514)
joem Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6537
Természetesen nagyon is érdekel, bár nem igazán értem, hogy a Te olvasatodban mi a különbség a vezérlés és a működtetés között. Figyelmedbe ajánlom pl. a vasutmodellezes.lap.hu-t, ahol több ilyen témájú link is található (mielőtt belekezdenél valami olyanba, amit más már megcsinált). Mindazonáltal a magam részéről kiváncsian várom az elképzelésed részletes kifejtését itt, a topicon.
Előzmény: juhaszt (6535)
nohab Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6536
Luc72,

köszi! A második rész sokkal nehezebb, mert az M61-esekről valóban született rengeteg írás és egyéb dokumentum Magyarországon, ezért - az első résszel ellentétben - nehéz, szinte lehetetlen olyan dolgot belevenni, ami Magyarországon még nem jelent meg, és itt messze nem csak a mi tollunkból születettekre gondolok. A második rész meg fog születni, de nem túl hamar, addig is ki fogok rakni néhány egyszerű doc-fájlt valahová a webre, amiben benne lesznek az általam összegyűjtött korábbi saját (és nem saját) írások. Igazán korrekt és minden szempontból hiteles összeállítást szeretnék írni, de ez egy kicsit nagyobb lélegzetű dolog.

Előzmény: luc72 (6534)
juhaszt Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6535
Helló!
Olyan programot írok, amivel számítógépen lehet terepasztalt építeni. Nem terepasztal vezérlő, hanem maga a terepasztal készíthető el és működtethető a programban. Érdekelne valakit ez a téma?
Üdv:
Tom
luc72 Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6534
Heloka

Nohab

Elolvastam a cikkedet, amit írtál, és azt kell, hogy mondjam, jó. A tartalom érdekes, semmi sallang, semmi rímes facsarás, tömören franko.
Viszont lehetne egy olyan kérés, hogy a leendő második részt megírnád?
Jöhet emilben is, de szerintem sokunkat érdekelné.
Ami a vitátokat illeti, nem folyok bele, viszont sok ilyen volumenű cikket várnék a V&M töl.

JSB

Ami az M31-et illeti, nekem nagyon nem tetszet a közlekedése, de meg nézem majd nálad, lehet az egy kifórottabb verzió.

joem Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6533
Igen, rakoncás kocsit era V-nek megfelelő festéssel az Erkel strassze csinált kisszériásban, talán a múlt év végén vagy ezév elején. Pontos számokat nem tudok, de van ilyen nálam is meg JSB-nél is. Érdeklődj a boltban, hátha...
Előzmény: Fecus (6532)
Fecus Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6532
Kedves JSB!

Elvesztettem a fonalat. Hol rendelhetők meg a V&M weboldalán található ROCO újdonságok? Most van köztük magyar kocsi vagy nincs? A rakoncás kocsi az amire szép nagy farönköket lehet tenni? Én olyat szeretnék néhányat de MÁV-osat.
Láttatok már olyat magyar festéssel?

Fecus

Előzmény: JSB (6510)
nohab Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6531
Kedves RolandTT!

A helyes megfejtés ugyan félig-meddig megérkezett, ami fontos, hogy nem a General Electric, hanem a General Motors volt a bába. A svéd cég neve Nydqvist és Holm Részvénytársaság (Nydqvist och Holm Aktiebolag), és valóban a svédországi Trollhättan-ban készültek a mozdonyok. Fontos megjegyezni, hogy a belga 202,203 és 204 sorozatok (később 52,53,54) (és a luxemburgi 160x gépek, amelyek egyébként az utolsó pillanatban váltak luxemburgivá a belgáknak szállított sorozatból) már nem NoHAB gyártmányúak, hanem a belga AFB (Anglo-Franco-Belge) liszenszgépei, több-kevesebb apró változtatással (a belgák azóta sajnos új kabint kaptak, ami nem igazán szép). A belga Brunivel ezután gyártott még ebből kifejlesztett, szintén EMD 567-es motorral ellátott gépeket (belga 205/55xx, 62-63, 75, luxemburgi 18xx), ezek azonban egyre kevésbé emlékeztetnek a klasszikus NoHAB-ra. A dán vonal ott jöhet képbe, hogy a Dán Államvasutak volt a NoHAB legnagyobb megrendelője, ha jól számolom, 165 mozdonnyal, közvetlenül utána a svédek 148 darabbal, de ezek között nincs egyetlen "klasszikus" turcsiorrú sem. NoHAB-liszenszmozdonyok még készültek a spanyolországi Macosa gyárban is, ezek a gépek a dán MZ I. sorozattal egyenértékűek (MZ 1401-1426), és szintén szögletesek.

Ha bármikor bármilyen NoHAB-os kérdés van, csak bátran.

Előzmény: RolandTT (6506)
etwg Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6530
Bevilágitott joreggelt mindenkinek.

Én egyáltalán nem gondoltam a mult idök ekletikus csavaros izzojaira, azokat hagyjuk meg a Marklinnek meg az LGB-nek, azok még eléldegélnek velük néhény évtizedet. (Még az LGB-hez meg a MAXI-hoz elmegy, de kisebb méretekben már igen nem divatos.)
Sajnos igy a WEB-en nem egészen irhato le az eljárás, ugy, hogy még a türelmedet kérem mire az nyomtatásban is megjeleni.

Igen forrasztani kell - az asztal alatt, de nem a lámpaovason, ahhoz jobb támaszkodni....

Előzmény: Törölt nick (6513)
nohab Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6529
JSB, csak egyetlen mondat: a neked írt cikk soha, sehol nem jelent meg még kivonatosan sem, még azóta sem, pedig eltelt bő fél év. A norvég fotót hiába emlegeted, te abból levontad a következtetéseket, hogy az a mozdony kié, meg ki festette át és mikor. Kár a gőzért, fényképen ilyen információ nem látható. Én tudom, hogy am ozdony kié, ki festette át, miért és mikor.
Előzmény: JSB (6508)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6528
Igen! Látom Kend is járt arrafelé akkortájban.
A vicces az volt, hogy egy nagymama vitte be mintának a TT-s síndarabkáját, melyre kocsit szeretett volna. Az eladó pedig még lelkesen rá is tette a H0-ás kocsit ami nagyjából tényleg passzentosan kerekei közé vette a TT-s sínpárt:)
Előzmény: Törölt nick (6526)
djt-122 Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6527
Na mégegy kérdés:
Alkatrészeket nem árul senki a börzén?Mert már régóta nézelödöm de nem kapok egy pár apróságot a BR 118 am hoz.
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6526
Sejtem a sztori lényegét: nekem is van pár! A hajdani Kálvin téri TRIÁL boltban egy szakértő eladó világosította apukát a "HÁ-ÓS" sínekről...
Előzmény: RolandTT (6523)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6525
Hát én nagyon örülök, hogy van ilyen "bütykölős kolléga" köztünk!
Szombat: a legutóbbi kavarós munkanap/szünnap szombaton volt, itt a naptár a lényeg, remélem. Szóval szerintem lesz. Valaki tud megerősíteni/cáfolni?
Előzmény: djt-122 (6524)
djt-122 Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6524
Rezgaras
Az az igazsag hogy ugy gondoltam az uj mechanikat hogy a szemetesböl kikukáztam egy BR 130 as karosszériát amelyben benne volt még az egyik forgóváz a motorral egyetemben.Mivel a másik hiányzott ugy döntöttem nem javitom meg hanem feláldozom.Szétvágtam,betoldottam egy darabot a tengelytávnak megfelelöen a csigatengelyt meghosszabitottam igy készült el az alapja.Erre rárögzitettem a kasznit és már ment is.Csak egy dolgot szartam el,a betoldás kicsit ferde lett igy a 4 kerék nem igazán lett egytengelyü igy kicsit billeg a gép és bizonytalan az áramszedés.Most ezzel szenvedek.Sajnálom hogy csalodást okoztam de én igy értettem az uj hajtást.
Üdv DJT
Más.A mostani szombaton lesz börze?Mert ez a szombat munkanap lesz!
Előzmény: rezgaras (6444)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6523
Hi Steve!
Köszi a megerősítést! Az említett boltos is olvassa a topicot! Az igazi vicc, hogy egy anyukás kisfiút próbált meggyőzni ennek ellenkezőjéről, én csak vitatkoztam vele. Ha valamit nem tudok általában azt szoktam mondani, hogy nem tudom, de mindegy! Erre van egy storym, a 80-as évek végéről, majd egyszer leírom, mert vasútmodelles.
Előzmény: Törölt nick (6518)
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6522
Gyere át, nézd meg, tényleg dühítő apróságok, cikkírás, fényképezés közben többünket a guta ütött. Nem sok kell a sokkal jobbhoz. Várjuk!
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6521
Mivel kézzel csinálják, nincs két egyforma. Innen szerencse dolga az egész. Úgy vettem észre, a szakmeló hangulata fontos tényező.
No persze, hogy lehetne, szebb, csak a kintiek milliós gépekkel teszik, 41- ROCO, 113- Fleischmann, 142- Märklin, 51- PIKO stb, amit a Námet utca harmadik éve. Ez is "pici" különbség. Láttam az új rövidesen megjelenő modelleket. Most kettő is van, és mutatnak komoly fejlődést. Igaz még festetlenek. Remélem, Ti is rövidesen láthatjátok, s azonos lesz a véleményetek.
Szvsz, a mozdony nagy durranás lesz, így karácsony előtt. Gyüna bőség zavara, mit vegyek a kis pénzemből(utóbbiból lenne jó a bőségzavar-- őőő- akarom mondani, bőségszaru)
Előzmény: Matiz (6512)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6520
Game, Sett, Match...
Előzmény: Matiz (6519)
Matiz Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6519
ööööööö....milyeen? :-))) Orosz? :-))

(a magas labda az magas labda :) )

Előzmény: Törölt nick (6518)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6518
Meg van, előkapartam. A gyári táblára ez vagyon írva:

NOHAB-GM
NYDQVIST & HOLM AB
TROLLHATTAN
SWEDEN

Na! Milyen gyártmány?

Előzmény: Törölt nick (6514)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6517
MÁV gépezet? Talán nincs, habár a darabszám/hiba az érdekes, és lehet, hogy néhány elterjettebb gép talán jobb. Erről én nem tudok nyilatkozni, nekem, mint tudjuk csíkos a hátam...
Előzmény: Matiz (6516)
Matiz Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6516
Miert?? Mar van megbizhatobb ennel? :-)))
Előzmény: Törölt nick (6514)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6515
Matiz!
A kecskeméti képek készen vannak. Holnap szkennelek, aztán, ha jut időm, továbbítom, de lehet, hogy csak péntek este lesz. Majd győzd letölteni, vagy harminc kép...
steve
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6514
Hali!
Az M61 sorozatú MÁV mozdonyt General Electric licence alapján Trollhatten városában gyártották. Ez a város Svédországban van. A cég nevét most így hirtelen nem tudom pontosan idézni, de svéd vállakozás az tuti. Ezek után értelmetlen vitatkozni, hogy milyen gyártmány. Amúgy szép és jó mozdony, csak egy hibája van: kevés híjján 50 éves konstrukció. Az idő sajna halad...
steve
Előzmény: RolandTT (6506)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6513
Nono!
Forrasztani csak kell! Nem csak H0 van a világon, meg LGB, ahol csavaros izzó is van! meg mi van, ha LED a világítás? Láttál már becsavarható LED-et?
Előzmény: etwg (6507)
Matiz Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6512
Ha megengeded, hadd vitazzak kicsit:
az M31 tesztet olvasva, szerintem van azert helye a kritikaknak. Felreertes ne essek, NAGYON jo, hogy Deakek vegre modelleket is csinalnak, de ez meg mindig lehetne szebb! (Festes pl.) Nem helyenvalo leirni a masodik magyar tolatomozdony-modellt, de azert varjuk az ujabbat, szebbet.
Előzmény: JSB (6511)
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6511
ROCO októberi újdonság listája a www.extra.hu/vasutesmodell hírekben található. Remélem a sor - másokkal - hamarosan bővül.
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6510
Térek a modellvasútra, az a lényeg!
Webmester Úrnak küldtem a ROCO októberi újdonságait. Szándékunk a kapott anyagokat, míg égetően aktuálisak(határidőre rendelhetők) feltenni. Mire a lap jön, eső után köpönyeg. Ezért a web a jövőben fele arányban a köztes aktualitások hordozója.
Jövő hétre ROCO international collection I/II 2002 lesz a téma. Most fordítom(ma jött). Külföldről is rendelhető 2001 nov. végéig. Legyünk büszkék a H is ott szerepel a rendehetőségi listán! Drága, de lagalább különlegességek.
Minden limitált, és egyszeri. Sajna MÁV nincs benne.Sokból csak annyi készül, ahányat rendelnek.
Gyün modellben a kék Mauritius! juppi- avagy csak Yuppi?!
Matiz Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6509
Nekem lenyegeben nem a forrasztassal voltak gondjaim..
A lampaban ket izzo volt, ez ugye 4 kivezetes. 2-t siman kivittek kulon vezetekkel, 2-t pedig osszekotottek es a puszta vezeteket a "lampavasba" dugtak, alul bedugtak meg egy vezeteket aminek csupasz volt egy resze es kesz, a lampavas volt a vezeto. Na, az izzok melegedtek, a csupasz vezetek beleolvadt a masik ketto vezetek burkolataba es puff, zarlatos lett. Na, a csupasz vezeteket elfelejtettem, behuztam egy rendes szigeteltet vegig (nahat, befert!) ezzel megoldodott a problema.
Előzmény: etwg (6507)
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6508
A MÁV-osok Nürnberg után adták a netről a NoHAB-ot. Ma a vasút párezer embert érdekel. Amit írtál 2000 őszén(VASÚTBARÁT), két évig letárgyalt! Kampányod eszköze volt minden, ez a baj. A V&M-t HARMAD közlésnek szántad, de kibukott. Huszarangú, hogy írod másként a félperifériális ugyanazt.
Az anyagot a tördelésből hoztuk ki. Februárra az emberek kiütést kaptak az egésztől, nem költöttem rá. Lila álom, hogy tőled grátisz elfogadtam VOLNA(ami a költség töredéke, a sok a megjelenés).
Nem nyitok vitát, mi van egy norvég fotón, amit nem ismersz.
A cikk anullálva. Fölös a mozdonyt nem helyettesítő érdektelen kérődzés.

PS.: Ebből csinálhatsz újabb 5-600 sort(nem fogom megnézni, bocsáss meg unom!)


Előzmény: nohab (6502)
etwg Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6507
Nem ördögi, csak egyszerübb, és minek valamit firtatni (mármint a forrasztást) ha amúgy sincs semmi szükség rá.
Előzmény: Törölt nick (6504)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6506
Elnézést, hogy "belekotyogok", de ismét tanultam cikkedet olvasva, és nem szégyen megosztani a közzel, ha tévedtem (még ha csak részben is).
Történetesen itt a fórumon is rossz színben állított boltossal volt erről is már vitám, hogy a NOHAB szerinte Dán, szerintem Svéd gyártmány. Végül is mondhatom, hogy lényegét tekintve Svéd?
Előzmény: nohab (6502)
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6505
Pénteken elhozom, és viszem a lapot, remélem a jövő héten megy felétek valaki.
Üdv!
Előzmény: etwg (6496)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6504
Ezek szerint modellezhetünk végre ismét!

A lámpákról: miért olyan ördögi nagy tudomány egy izzót beforrasztani? Ennyi kézügyessége minden társunknak van!

steve

Előzmény: etwg (6503)
etwg Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6503
Szia Nohab!

mindannyiunk nevében köszönöm, hogy átvitted a vitát egy másik WEB oldalra, ahol mindenki, akit érdekel elolvashatja, és lehet, hogy meg is érti.

Már olvasgattam.

nohab Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6502
A válaszom itt olvasható.
Előzmény: JSB (6493)
etwg Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6496
Minden a CD-n van Budapesten.

Üdv

Előzmény: JSB (6495)
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6495
Vrájuk, lehet cikk is belőle, majd lájuk. Hová küldted, ide, vagy a pesti céghez?
Előzmény: etwg (6494)
etwg Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6494
Sziasztok,

elküldtem a JSB egy leirást, hogyan lehet miniatür lámpákat forrasztás és zárlat nélkül összerakni - eddig sajnos még a Viessman sem igazán jött rá. Remélem a közeljövöben közkincsé válik az eljárás.

Előzmény: Matiz (6490)
JSB Creative Commons License 2001.10.17 0 0 6493
Topic társak off, de "lőttek" rám;

elnézést, de február óta tart és talán így véget ér a piszkatúra:

Tehát, NoHAB:

Semmit ér a "jelentés" aminek nincs tárgyi bizonyítéka. Nem láttuk felvételeid árusítását. Azért sem, mert a technikai feltételek sem álltak rendelkezésre! (Lehet, "hiteles toll" csillagszemű, s olvassa a lézerbarázdát)
Neked magán emilt írva, felsőbb erkölcs alapján a nyílt topicon válaszolsz.
Webedről nem beszéltem. Utolsó mondatom a Nálad szokásos fröcsiről szólt, arról hogy előszőr lőni s aztán se kérdezni.
Tőled nem várok SEMMIT, úgy jobb. Minden egy pont körül forog. Az "véletlenül" oda esik, ahol állsz, vagy egy Nohab. A magyar vasút történetét -enyhén szólva - nem csak velük írták.

Egy nem NoHAB-os "senki", Madách írja a Tragédiában (nem szó, de tartalom szerint):
Szerelmed bármíly édes is kettesben, oly ízetlen az a harmadiknak.

A fenti a topic társaknak szól, lássák egyszer véleményemet.

PS, PS.: A többieknek: a V&M iránti olthatatlan imádatod oka, hogy nem jött Nohab-os cikked(egyet kértünk, de jött egy első rész, nem a gépekről írt jó kis jelzős szerkezettel). A várt magyar gépekről egy betű sem. Kéziratoddal azonos a netről leszedett szöveget fülig érő szájjal mutattak a MÁV informatikások. 2000 őszén már a VASÚTBARÁT MAGAZIN-ban is publikáltad. Sok lett a jóból, mikor kijelentetted, sz...k a vasútra, engem csak a NoHAB érdekel.

A V&M-t nem. Te és a Teremtő (jó a sorrend?)bocsássa meg!
Előzmény: nohab (6472)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6492
Még csak az "indexkép" van kész. Azért kérdeztem, hogy most hol vagy, az igazi majd csütörtökön megy a cégesedre. Csak kedvcsinálónak...
Előzmény: Matiz (6491)
Matiz Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6491
Kuldjed a cegesre, szombat este intezem.
Előzmény: Törölt nick (6488)
Matiz Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6490
Gazos az egesz konstrukcio. Pici a lampa, ket izzoval, meg 12V-on is TUZforro. A vezetekek nem voltak behuzva rendeszen egyik lampaban sem. Mindegyiket javitanom kellett! :-(( Igaz, ez volt a legolcsobb vilagitotest, viszont igazi peron-lampa formaja van..........
Mind1, megoldottam; mukodik. Tobbet nem veszek ilyet sem. (Inkabb BRAWA lesz az utcai vilagitas, gyonyoru lampaik vannak, szettben is kaphatoak.)
Előzmény: Törölt nick (6489)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6489
Az hogy lehet, hogy a vezeték zárlatos? Mert az, hogy én túlmelegítek valamit a saját gyártású lámpáim összerakása közben, és közben elég a vezeték szigetelése, az OK. De egy nagy gyártó?
Előzmény: Matiz (6487)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6488
"...egyszerre két helyen nehéz ott lenni..."

Te nem tudsz osztódással szaporodni?! Nahát!!! -)))

Ha most küldök egy e-mailt, hova küldjem?

Előzmény: Matiz (6487)
Matiz Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6487
Urak!

Nem igazán dőlnek azok a hirdetések! A lehetőség adott!

Más:
A felsővezeték szépen készülget. Negzedrészt kész van, ez arra elég, hogy a dombot és az alagutat elkészithessem végre. Épités - próbálás közben majdnem odalett az ICE áramszedő, a STOP gomb mentette meg bénázásomtól :-( Túlélte azért :-)
Végre megvan, miért zárlatos az összes Viessmann lámpa: hibásak a vezetékek. Elég volt az egyik szálat kicserélni, megoldotta a problémát. Immáron elkészült a másik peron, fényárban úszhat este az állomás :-) Péntek-szombaton igyekszem képet késziteni róla. Kecskemét szombaton lesz, ha valaki jön le, összefuthatunk - bár munkanap...börzére emiatt nem tudok menni (egyszerre két helyen nehéz ott lenni :)) ).

üdv

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6486
NyitoTT kapukat döngetsz!
Ha többen megyünk börzélni, mindig ott futoTTunk össze: JSB, joem, luc72, Matiz, Király E., Bogár, sünöcske, stb. Ha valakit nem említeTTem név szerint ezer bocs, most megyek tankolni, mert kilukad a gyomrom, reggelizek...
Előzmény: crash__override (6476)
BoGar Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6485
Sziasztok!

Sajnos a jelvény már nem látható, egyébként a 3800 környékén találtam meg. (Sajnos a szerver leállt amin volt.) De most legyen itt megint!

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Üdv: BoGár

Előzmény: joem (6475)
amphora Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6484
Legkisebb Z mozdonyok:

88641 Dizelhidraulikus toloatómozdony: 49mm hosszú
88051 BR89 gözmozdony: 45mm hosszú.

Nagyságrendileg 160DM az új áruk.

Előzmény: etwg (6483)
etwg Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6483
Szia TuTú

Az N sinekhez aránylag olcso mozdonyokat lehet szerezni (alvázaknak) a ROCO-tol (a régi maradékok a H0e vasutbol) de van Arnold is meg más. Mindegyikböl aránylag könnyen lehet egy diesel mozdonyt fabrikálni a GV-hez. (ha nem is mindig méretarányban, de az nem okvetlenől fontos, fö az hogy menjen és jol nézzen ki).
A PECO gyárt külön alvázakat is. (motorizálva), de gyakorlatilag valamilyen KöF roncs is jo lehet (természetesen N méretben - ARNOLD, TRIX stb.

A kasznit természetesen neked kell megcsinálni.

A Z méretben nem ilyen egyszerü a helyzet, ott azt hiszem nincs ilyen kis mozdonya a Marklinnek (ha tévedek valaki majd kijavit). Vannak azonban drágább kitek ilyen mozdonyra (RAILCO, ASPEN WEINERT stb.) A kaszni itt is a te feladatod.

Előzmény: TuTú (6482)
TuTú Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6482
Ezért is kértem tanácsot-segítséget...
Nem igazán ismerem ki magam a sok szabvány és gyártó között.Én N-re gondoltam és valóban minden második talpfa meghagyásával..."Fűben" bújkáló sínpár (persze nem akadályozva a mozdonyt),egy pár váltó,esetleg fűtőház hozzá.Célt adna egy állomásnak,hisz utast,követ,fát szállítana a "nagyvasúthoz"...Esetleg "automata" üzemben.
Honnan lehetne ilyen sínanyagot viszonylag olcsón szerezni?És milyen kéttengelyes N-es mozdonyt lehetne legkönyebben átalakítani TT-s kulivá?Csillék?
Ezzel a Z-s 6.5mm-el bogarat tattél a fülembe(kis asztalon is jobban férne..)Börzén ehhez találok valamit?
Elnézést azoktól akik ezt megütköztek az előző "eretnek" szövegen.(nem pontos méretek és méretarány)És köszönöm a segtségeket!:-)
Előzmény: etwg (6481)
etwg Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6481
Szia TuTú

hát én nem csinálnák TTm-es GV-t, mert azok ugyebár 500-800 mm nyomtávuak. A TTm meg inkább egy keskenynyomtávu nagyvasutnak felel meg (1000-1200 mm). A te dolgod.

TTm sineknek a legolcsobb a ROCO H0e sinjeit megvenni (9 mm). De hasonlot szallit a PECO is.

Esetleg megprobálhatod egy normális N sinböl kitördelni minden második talpfát.

Szerintem TT ben gazdasági vasutat inkább 6,5 mm-es Z sinekre lenne szabad épiteni. Ilyen sineket a Marklin szallit meg a PECO igazi keskenynyomtávut Nm méretre.

Előzmény: TuTú (6480)
TuTú Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6480
Megjött!:-)
Nagyon szépen köszönöm!
Nyomtatom és rajtam lesz...
Egy kérdés:Nem tudja véletlenül valaki,hogy milyen gyártmányú sínrendszer hasonlít legjobban a TTm-re?Keskenynyomközű GV-t akarok majdan az asztalra,és könnyebb kész sineket-váltókat (járműveket?) átalakítani szerintem.(esetleg fonódott vágányok...bilieffekt...:-) Szerencsére nem vagyok szegecsszámláló,inkább hangulati elemekkel foglalkozom)Talán N?
Előzmény: joem (6479)
joem Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6479
Mail ment
Előzmény: TuTú (6477)
backspace Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6478
Sajna nekem szombaton melo van :-((
Lesz egyaltalan borze?
bs
Előzmény: TuTú (6477)
TuTú Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6477
Ebből nem maradhatok ki!:-)
Valaki dobna át mailban az említett jelvényből egy példányt,hogy én is kinyomtathassam?
Időpont?9-10-11 óra?
Előzmény: crash__override (6476)
crash__override Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6476
Tamogatom.

Mi lenne, ha a csapat osszefutna a Lang bufejeben, az egyik sarokban. Amelyik sarokban tobben vannak (es nem kartyaznak...), az a vasutmodellezos topic...

Előzmény: backspace (6474)
joem Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6475
Volt jelvényünk, BoGar készítette, valahol néhány 1000 hozzászólással lejjebb látható is. Annak idején ki is nyomtattam, talán még megvan, de szombatig megkeresem.
Most ugyanis talán én is kijutok.
Előzmény: backspace (6474)
backspace Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6474
Persze nem _kell_ a jelveny, csak esetleg segit a net arctalan vilagaban a nickeket konkret emberekhez kotni. Eppenseggel rendezhetunk egy torzsasztal talalkozot is (akar borzevel egybekotve, de volt mar erre negativ pelda, amikor egyedul John Howardot talaltam meg, mert nem volt senkinek sem felirva a homlokara, hogy vasutmodellezes). Persze amikor mar ismeri az ember a masikat, akkor mar nem kell. Addig meg vagy toporgok ott, mint kezdo buzi a gozben (itt nem kivanok pejorativ ertelemben lefikazni a massagot, csak ez egy szolasmondas itt errefele), vagy mindekit letamadok: Te! Nem te vagy az ize az izerol?, vagy kituzunk aranyos kituzoket, mint az amcsi leszokunk_az_alkoholrol_klub eves osszejovetelein:
Hi, my name is backspace,
I have drinking problems.
And you?
Vagy hanyagoljuk az egeszet.
udv
bs
Előzmény: TuTú (6473)
TuTú Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6473
Még nem tudom,hogy sikerül-e elmennem,lévén vidéki gyerkőc vagyok...De megpróbálom.Ha gondolod pénteken levéglegesítjük!?A fényképezőm mindenesetre viszem.
Most hogy lesz börze az ünnepi napkavalkád miatt??
A klubbok,egyesületek és egyéb szervezetek manapság tényleg egy kicsit visszásak...De én speciel jó ötletnek tartom egy baráti kör létrehozását a börzén.Egyrészt több szem többet lát(és többet ír ide,amiből mások szerezhetnek infókat)...Másrészt ki lehetne küszöbölni a net "tökéletlenségét",és élőben lehetne ötleteket csereberélni(lásd E11-es szerencsétlenkedésem...
:-) )Harmadrészt nem csak az árusok lennének árkartellbe tömörülve...:-) Bár nem hinném,hogy éppen tőlünk rettennének meg...Na meg aki elősször téved le a börzére és itt jelezné,lenne egy kis támogatottsága...Esetleg lehetne csereberélni is dolgokat nem csak vásárolni!?Hogy jelvény kell e hozzá,nem tudom...
Üdv!
TuTú
Előzmény: Törölt nick (6468)
nohab Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6472
JSB!

Nem vagyunk egy véleményen. Én a weboldalamat ingyen tartom fent, az ott látható képek + a webhelybérlés stb. nekem sok SZÁZEZER Ft-omba került eddig. Ha valakinek kell valami CD-n, az megveheti tőlem is. Az a legegyszerűbb, ha valahonnan ellopom más szellemi termékét és árulom. Az illető igenis bűnöző az én szememben. Nem azért, mert miatta esetleg évi 50 ezer Ft-tal csökken a Micro$oft sok milliárd dolláros nyeresége, hanem azért, mert az én non-profit (sőt, egyértelműen csak veszteséget termelő), a vasútbarátok örömére fenntartott képmúzeumomból csinál saját magának pénzt. Csináljon nekem. Egy írt CD kb. bruttó 200 Ft-ba kerül. Ha a rajta lévő anyag 0-ba, akkor ki lehet kalkulálni a nyereséget.

Az oldalon ott áll: "A weboldalon található képek bármilyen formában történő publikálása a szerző(k) írásos engedélye nélkül szigorúan tilos!". Ezt felesleges hosszan magyarázni.

A "nem is árult képek" kitételedre nem tudok mit reagálni. Itt a topicban jelent meg az info, hogy a nohab.hu és a Gigant Club oldalairól leszedett képeket árulják CD-n a börzén. Hiteles ember "tollából".

Az utolsó mondatodra nem reagálok, az pont az, amit tőlem vársz benne.

Előzmény: JSB (6417)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6471
Van ám nekünk ilyen, amiről itten körömreszelés közben írogatsz! Keresd meg BOGAR kollégát!

etwg!
Én is szeretem, bármekkora is! (Mármint a vasútmodell.)

Előzmény: backspace (6469)
etwg Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6470
Mert már régen nem vagyok TT-és - amit itt irok az csak memoria frissités.

Ennek ellenére szeretem a modellvasutat bármilyen méretü.

Üdv

Előzmény: Törölt nick (6467)
backspace Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6469
Udv!
Apropo borze, fogadni merek, hogy hetvegen jopar embert lattam innen a topicrol kinn a borzen, nem kene nekunk is valami logo (rovid o betukkel:-)), mint a VEKE-seknek van? Hogy ugy mellesleg megismerjuk egymast? csak ugy gondoltam, mikozben reszelgetem a kormom es hulyesegeket beszelek...
bs
Előzmény: Törölt nick (6468)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6468
Minden eddigi választ félretéve...
A mostani börzére nem jössz ki? Esetleg megnézhetnénk, mit lehet tenni.
csíkosháTTú
Előzmény: TuTú (6461)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6467
Szia etwg!

Mondd! Te miért nem úgy írod a neved, hogy: eTTwg? -)))

csíkos

Matiz Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6466
Ha megirod mailben mindezt + elerhetoseg + esetleg arak +amit meg szeretnel, felteszem a weblapra !!!
Előzmény: crash__override (6460)
TEE Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6465
JSB!

Köszi a jókívánságokat, és ha minden jól alakul, akkor péntek este jó hírekkel szolgálhatok mindenkinek itt a topicban!

Mail ment magánba a részletekről!

TEE

Előzmény: JSB (6419)
etwg Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6464
Szia TuTú,

neked ugy latszik akkor egy késöbbi modelled van, ott a mell-lemez fülekkel volt felerösitve (azokat kell kihajtani -illetve elvinni csikosháTTu kollegához, aki biztosan elvállalja az átalakitást). Az ütközök erre a mell-lemezve lettek felnittelve - ezért nem forognak!!!
Igy az interneten keresztül nem lehet megállapitani (ha eröszakkal elforditod, akkor kitörhet a müanyagbol, amit igen nehéz javitani a kiválo NDK-s anyag miatt (alig ragasztja valami).

A TT ütközöknek nem funkcionális része a rugozás (azoknak pontosan a középen kell lenni), ráadásul ezen a modellen azok az alvázra vannak erösitve, amelyiknek igen kicsi a tengelytávolsága, igy az igen jol áll be az ivbe.

Előzmény: TuTú (6463)
TuTú Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6463
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Csak még annyi,hogy az ütközőket mivel lehet megfogni ,hogy ne maradjon nyoma?Kézzel cibáltam már de nem mozdultak.(A homloklemez mögött pedig a melső pléhlemezhez tartozó,elhajtott rögzítőfüleket láttam.Ezért nem mertem erőszakoskodni vele...)
Az új kuplungnak nem kell középállásba visszatérítő rugó,mint a többi modellen van?
Üdvözlet!
TuTú
Előzmény: etwg (6462)
etwg Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6462
Szia Tutú

ha még az ösrégi E11-eshez van szerencsed, akkor ott az ütközök kihuzásával leesik egy darab pléh, ami a kupplungokat tartja. Ha erre ráforrasztol egy kis lemezt (kb 4x2,5 mm) merölegesen a lapra , annak a közepére és megfelelö magasságba, akkor kapsz egy tartoszerkezetet. Ebbe furj egy olyan kis lyukat, amilyen kis csavart tudsz szerezni anyával (max. M1,6 de a kisebb jobb.
Most vágd le az uj kupplung végét, kb. 1 mm-re a akasztó nyilástól a kupplung eleje felé. Furj bele egy lyukat, és a csavarral fogs rá az elöbbi szerkezetre. Helyezd vissza a lemezt a helyére az ütközök ujra tartani fogják. Ha jol dolgoztál, akkor az uj kupplungnak jo lesz a magassága és jol is fog müködni.

Előzmény: TuTú (6461)
TuTú Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6461
Sziasztok!
A hétvégi börzén vettem egy TT-s E11-es villamosmozdonyt.Ami meglepett,hogy a kapcsolószerkezete nem cserélhető a forgózsámolyokon.Esetleg lenne valakinek ötlete arra,hogy hogy lehetne legegyszerűbben a régi kuplungjait ujjabbakra cserélni?
Más:filózom egy ideje,hogy az árusok engednék e fotózni a börzén a portékáikat...szerintetek érdemes lenne eziránt kérdezősködni nálluk?Felkerülnének a fotók a netre...
Hali!
TuTú
Ex:1C2
crash__override Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6460
Sziasztok,

Meg kivanok szabadulni nehany N-es PIKO vagontol, mert nem igazan illenek az altalam gyujtott epoche-be.

Szoval :
2 db kettengelyes villas kocsi (ronkszallito)500/db
7 db kettengelyes nyitot E (?) kocsi 500/db
5 db negytengelyes Eas (?) kocsi 800/db
2 db negytengelyes hutokocsi (Romania felirattal..) 800/db
3 db kettengelyes G (?) kocsi 500/db

ja, es
1 db Roco epoche III etkezovagon, bordo szinben, pici hibaval 1500 penz

Ha valakit erdekelnek a cuccok, dobjon egy e-mailt.

Crash_

etwg Creative Commons License 2001.10.15 0 0 6459
Szia backspace

igazad lehet, mert annak idején kb. 1970 körül megprobáltak két fajta motort alkalmazni, a kisebb áramfelvételüt (kisebb mozdonyokba, pl. a T334, V36 stb.) valamint egy nagyobb teljesitmenyü motort a V180, V200-ba stb. Nem tudom meddig mentek ezek a kisérletek, de szerintem az államositás elnyomta az eredményt. A valamikori HERR mozdonyban (E70) meg az elsö BR23-okban még volt egy 3. motor is, nagyobb átmérövel (kb. 2 mm volt a különbség), de azokat legalább ki lehetett cserélni a normális motorra.

Amit a START készlethez irtak, az rendben is volt (azt természetesen nem irták meg, hogy nem szabad 3-4 vonalnál nagyobb sebességre csavarni a gombot). Ennek be nem tartása azzal járt, hogy a START mozodonyok kirepültek a kanyarban, ha meg valamilyen számomra ismeretlen ok miatt mégis sinen maradtak, akkor, kb. 20 perces futás után jelentös szag és füst orgia mellett valami elkezdett igen melegedni a mozdonyban. (A kefetartok, a müanyag stb.) Van egy néhány maradék kasznim az ilyen mozdonyokrol, amik az utolso terepasztalom ocskavas telepét diszitették.

Előzmény: backspace (6436)
JSB Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6458
Mivel lapunk negyed évenként gyün, a weben közzétesszük a ROCO, és Fleischmann újdonságokat (havi postájuk alapján). A ritkábban jelentkező gyártókra is ez vonatkozik. Vasuti kiegészítőben egyelőre csak Viking lesz, mert ők rendszeresek, pontosak.
Előzmény: Matiz (6455)
JSB Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6457
Kegyeskedjék Kend a V&M webmesterénél hírdetni!
Lásd Börze rovatot.
Előzmény: Törölt nick (6456)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6456
Bocs Urak, hogy bazárnak nézem a topicot, de sürgős segítség kéne! Keresek egy roncs BTTB-s BR118-ast.
Matiz Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6455
Hat, addig csak odaerek, egyebkent a szombati napot celoztam meg...

Mas: a V&M-rol leszedtem a Gutzold katalogust; ha valakinek esetleg kell, mailben elkuldhetem.

udv

Előzmény: Törölt nick (6454)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6454
21-ig van nyitva, 17 óráig! Igyekezz! -)))

Más.

A jövő héten ugyan még nem, de utána belevágok egy digitális mozdony dekóder építésébe. Eredetileg N mozdonyokba találták ki, úgyhogy a helyszűkében lévő miniatürizálók előnyben!

Előzmény: Matiz (6452)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6453
Hali!
"...a BTTB-nek nem sikerült tartani az arányokat..."
Szerintem nem is akarták tartani, NOHAB alvázon van a BR130. Nyilván az olcsó gyártás...

A BR221/V180-nal kapcsolatban nem azt írtam, amire gondoltam. Én is azt szereTTem volna, amit Te, vagyis, hogy a forgóváz maszkja sajnos műanyaggá vált, az eredeti fém volt.
steve

P.S.: a V36 fenéksúly késik kb. két hetet...

Előzmény: RolandTT (6431)
Matiz Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6452
OK, johet, a ceges cimre :-))
Jovo heten megyek le, mert csak akkor jutok fenyt kepzo gephez...remelem megvar a kiallitas :-)
A V&M weblapon kicsit reszeltem, az EXTRA mindig telerakja hulye scriptekkel a HTML file-okat (ami feldobja a reklam-ablakot) en pedig igyekszem mindig gondosan kiszedni ezeket...
Előzmény: Törölt nick (6451)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6451
Kivánok!
Eőkerültem. Én is voltam Kecskeméten, és tényleg ajánlom mindenkinek! Találkoztam pg54 kollégával, kiderült, hogy milyen kicsi is a világ.
Fotóztam, egy 36 kockás filmet ellőttem. Szerdára előhívják, szkennelek, és megy Matiznak. (Matiz! Fenyegetés volt!)
A H0 asztal tényleg szép, mind a kettő. Az N asztalon meg végre szép hosszú vonatokban gyönyörködhetünk. Meglepően sok a TT! Egyébként a bejáratnál egyből pg54 kollégába, és 0-ás pályájába fut az ember.
AKI TUD, MENJEN LE, ÉS NÉZZE MEG!!!
csíkos
Matiz Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6450
Luc72: nem tudom, egyedi gond lehet! Melohelyen megneztem, itthon megneztem, tesom melohelyen megneztem; mindket bongeszovel minden mukodott (ez 3 kulonbozo gep, 2 oprendszer 3 fele bongeszot jelent a gyakorlatban, holnap tesztelem Netscape 6-al is!) Masnak is ezt csinalja??

ui:tenyleg lesz hirdetes rovat, varom a mail-aradatot!

JSB Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6449
Nehéz megválaszolni, ui. a kérdéses vonat az alapkészlet része, amiben kapsz egy komplett digitál rendszert, ami részenként juj-de min. 80 ezer pénz lenne.

A legjobb megoldás, ha a vonatban lévő digidekodert átteszed valamelyik mozdonyba, ez úgy (további)10e. pénz megtakarítás.
A vonatot meg megtartod, mert most járvány lesz, megszabadulni tőle, tehát 10 e lesz az egész egyben. Mivel ebben az évben gyártják, ahogy lenni szokott, bumerángeffektként jön a hiszti, két év múlva mindenki az ICE2- t akarja, mert nem lesz.

Röhej, de a fentieket több évtizedes tapasztalat alapján, és gyártói infokra támaszkodva írtam.

A legegyszerűbb, keresd meg a VASÚT&MODELL ( www. extra.hu/vasutesmodell) webmesterét és rakasd fel hírdetve, mert most indítjuk új rovatként.

Előzmény: man-berkhof (6448)
man-berkhof Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6448
Sziasztok!
Meg tudnátok nekem mondani, hogy mennyit ér (mennyiért lehet eladni) egy digitális ICE 2 szerelvényt (mozdony, vezérlőkocsi, étkezőkocsi)?
luc72 Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6447
Matiz

Ha valamit meg akkarok nyitni akkor ezt irja MSHTML.DLL hiba.

by az ex bhv Creative Commons License 2001.10.14 0 0 6446
Üdv az kollégáknak!

Valószínű, hogy délután úgy 1-és 2 között indulok a Nyugatiból!
Zsolt

Előzmény: Czabalay Laszlo (6437)
khotjoe Creative Commons License 2001.10.13 0 0 6445
Sziasztok.
Máma megnéztem a kecskeméti kiállitást,mindenkinek ajánlom.A legjobban egy HO-ás asztal tetszett,sajnos kevés MÁV-os cucc volt rajta de látszott,hogy a gazdája sokat foglalkozik vele és igényes a munkája.Aki tudja nézze meg, a TT-s,N-es asztalok is nagyon szépek.
rezgaras Creative Commons License 2001.10.13 0 0 6444
djt-122 írta:

> egy teljesen uj mechanikát kreáltam a régi gép karoszériájába

Írnál errôl egy kicsit részletesebben? Gondolom sokakat érdekel, hiszen mechanikailag hasonló, mint a Bz. Hátha még fotók is lennének....

Előzmény: djt-122 (6440)
_ Liar _ Creative Commons License 2001.10.13 0 0 6443
hah még mindig csak reggel...
Előzmény: JSB (6442)
JSB Creative Commons License 2001.10.13 0 0 6442
ld: amit Czaba-nak írtam
Előzmény: by az ex bhv (6435)
JSB Creative Commons License 2001.10.13 0 0 6441
Lehet , hogy csatlakozom. Mikor lenne az indulás. Ne korán legyen mert este koncertem van.
Czaba, Neked legalább hoznám CD-n a terepasztalod képeid. A párkányi állomás előtt van egy kis kioszk, a vasutasok ott söröznek. Vasárnap nem számit, mert folyamatos üzem. Az állomás leputtyant, nagy központ volt, most a teher részen alig van forgalom. AZ épületet kívülről kipingálták tuli-barnára (tulajképp meghatározhatatlan színű- de fő, hogy randa) Sokan tudnak magyarul, a szlovák vasutasok is rendesek.
Előzmény: Czabalay Laszlo (6437)
djt-122 Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6440
kösz csikoshátu a VT 135 ügye megoldodott egy teljesen uj mechanikát kreáltam a régi gép karoszériájába és a mult héten vetem két potkocsit is de azért rendes töled
Előzmény: Törölt nick (6427)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6439
Szia Király E.!
Ok! De akkor meg figyelj oda, mert a Tillig BR56 ma 21000-23800 Ft között mozog!
Jóéjt mindenkinek!
Előzmény: Király E. (6438)
Király E. Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6438
Üdv Roland!
Ami árat irtam az a BTTB br 130, azt vettem 6100ft.-ért.Amire rákérdeztem /a hozzászólásból tényleg nem derült ki/az a BTTB/Tillig BR 56-osa,és nem a ROCO Ludmillája.Üdv mindenkinek.
Előzmény: RolandTT (6431)
Czabalay Laszlo Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6437

Sziasztok!

Én pl. készülök. Te mikor mész vasárnap? Sörörzés meg miegymás mellett elmennék a párkányi vasútállomásra is, kicsit szétnézni, meg fotózni.

Előzmény: by az ex bhv (6435)
backspace Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6436
Van 6 voltosom is, azt is hasznalom feszcsokkentessel, de van nekem 12 voltos 0.1A-som is, ra van pingalva a hazra. Nekem olyan start keszletem volt, ami ket laposelemes szabalyzoval volt, es a prospektusaban (amit a koltozes ota keresek, kis fuzetecske leirassal, par palyatervvel) javasoljak hozza az FZ1-et, mint a technika uj viadalat... (az se tegnapi darab, anno 1972). De ha tudtok motorrol, erdekelne.
udv
bs
Előzmény: etwg (6430)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6435
Üdvözletem a kollégáknak!
kinek van kedve Vasárnap hídavatási, vonatozási és olcsó sörözésre Eszetergomba leugrani?
Zsolt
RolandTT Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6434
Kicsit félve merem megemlíteni, hogy valaki említette, hogy az ICE nem tud a 287-es íven menni, mert összeakadnak a vagonok! Én ezt, csak a Modell Eisenbahnen újságban olvastam, a tapasztalatom az, hogy igaz hogy csak negyedkörös szakaszokon próbáltam, de még a 267-es íven ráadásul pont az ICE-vel nagy sebességgel semmi probléma nem volt!!! Nekem EGYETLEN EGY az új BR250-es sorozattal fordult elő, hogy ráadásul még a 330-as íven is a kerekek "belesercegnek" a kasztniba! A régi BTTB-s 250-essel (3 db-om is van) nincs ez a probléma!!
Előzmény: RolandTT (6433)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6433
Blackspace!
A Magyar gyártmányú I-profilos sínrendszert a régi BTTB geometriával egy bizonyos Mákos úr gyártja barna talpfával. Sajnos a közelébe se jön a Tillig (vagy inkább Pilz) neusilber anyagú sínjeihez képest. Valóban nincs hozzá kereszteződés, sem íves váltó, csak a 22,5°-os 114mm-es egyenes váltó. Az ívekből is csak a legkisebb kettő van, viszont van hozzá flexibilis, ja meg ütközőbak és átmenő a régi és új között!
Ha lehet én mindenkit rábeszélnék az új Tillig rendszerre, mert amit már régen írtak itt a fórumon az igaz, hogy a régi síneken gyakran szétkapcsolódnak a szerelvények, vagy kisiklik esetleg könnyebben kiborul a vonat! Próbáltam és eskü alatt vallom, hogy sajnos a Mákoson is ugyan ilyen rosszul viselkedik (ha mégis valakinek kell akkor szívesen megszabadulok az enyémektől össz 10 kört futottak rajta egyes szerelvények próbából).
Ha valakinek gyorsabban hajtható modellje van pl.ICE az biztosan, csak az új rendszeren tudja normálisan futtatni.
Előzmény: backspace (6404)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6432
A BR221-ben igaza van CsikósháTTúnak, kiegészítve azzal, hogy a Tillig csak a BR221-et gyártja változatlan formában (új motorral), a BR 118/V180/KEG204/V240 már a jóval jobbra átdolgozott konstrukcióban készíti, és 152mm helyett a valószínűleg mérethelyes 162mm-es hosszban!!
Off: Steve "a forgóváz maszkja - ami fémből készült a legutolsó BTTB-időkig készült" azért nem így van, mert a legutolsó időkben műanyagból készült.
Előzmény: Törölt nick (6428)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6431
Király E.
Elbeszéltek egymás mellett a CsikósháTTú kollégával! A 27000,- Ft-os (máshol 21000,-Ft) BR 132, 232 a Roco gyár terméke (nem Tillig)! Mint látható a BTTB-nek nem sikerült az arányokat tartania! Ennek jóval jobb motorja, hajtása, tökéletes világítása -tehát nem csak a középső reflektor mint BTTB, ja és menetirány szerinti piros/fehér világítása- és tényleg aprólékos kivitele van! A motorokról pedig annyit, hogy a régi konstrukciós, de ma is gyártott Tillig mozdonyokban egy egyszerű, de új konstrukciós 2 pólusú motor van, még az összes többiben jobb 3 pólusú (Tillig, mert pl. a Brawa TT-s E95-ösében 2 db 5 pólusú motor van).
Előzmény: Király E. (6416)
etwg Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6430
Szia backspace

az egyik motor a Start sorozat motorja vala, es csak 6 Voltos volt. Ezt ha normális trafoval hajtotta meg az ember (F2) akkor egész biztosan tönkre ment, mert felolvadt a kommutátor müanyag tartogyürüje.

A másik (HOBBY sorozat) motorja már 12 V-os volt.

Előzmény: backspace (6429)
backspace Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6429
csíkostáTTú: Egy olyan forgoreszem van, ami kampec, azon teljesen megolvadt a komutator alatt a muanyag, azt ugy hidalatam at, hogy az elso gozosombol, ami junior start szettben volt (rudazat meg miegymas nelkul) szedtem ki a motort, de az meg gyengebb. Volt a BTTB/Zeukenek 2 kulonbozo aramfelvetelu motorja, az egyik azt hiszem 0.16 A-s a masik csak 0.1 A-s, ennek megfeleloen a vonoero is rosszabb, sot a Beleznaynenal is tobbszor talaltam 0.1-est mint 0.16-ost. Persze most annak is orulnek. Mert most mar semmit nem lehet kapni...
Lehet, hogy majd borzen nezek valami rom mozdonyt.
udv
bs
Előzmény: Törölt nick (6415)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6428
Nem eszik olyan forrón a csicseri borsófőzeléket!

Annak idején a Zeuke azonos alvázra és mechanikával készítette a DB-s V200/BR221-et, meg a DR-es V180/BR118.1-et. Csak a kasztni, meg a forgóváz maszkja - ami fémből készült a legutolsó BTTB-időkig - volt más. Ergo: nem feltétlen kell turpisságot keresni. Ezt a közös eredetet a BTTB és a Tillig is változtatás nélkül átvette.

csíkos

Előzmény: Király E. (6416)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6427
Van!
Keresd a VT135-öt, legutóbb láttam még. Én sajna nem tudok menni, csak a jövő héten.
Előzmény: djt-122 (6424)
Matiz Creative Commons License 2001.10.12 0 0 6426
OFF: Mail megy a nyomdaügyben...(BOCS elfelejtettem, most jutott eszembe :-(((( )
Előzmény: joem (6425)
joem Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6425
Ha még lenne is időm foglalkozni vele (nincs) a szakértelem teljes és a kézügyesség részleges hiánya visszatartana bármi ilyentől :-))
Előzmény: Matiz (6423)
djt-122 Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6424
szombaton van börze?
Matiz Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6423
Inkább mesélj a Marklin kocsidról, mi van vele, nem újítgatod?? Megérné!
Előzmény: joem (6422)
joem Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6422
ezzel természetesen nem tudok versenyre kelni, úgyhogy a terep a Tiéd. Én sajnos(?) szangvinikus vagyok, és mint ilyen, messze távol áll tőlem a jegyzetelés.
Más. Ma rövid időre beszaladtam Beleznaynéhoz. Láttam egy ős Piko SNCB-s NoHAB-ot (szélvédő a keretben, ékszíjhajtás, hajlított lemez vonószerkezet). Az aljára oda volt biggyesztve a későbbi verzió tank-akkudoboz eleme, amely gyárilag nincs rajta. Külsőre sérülésmentes. A kiindulási ár 12 K HUF volt, amit azért nem kicsit sokallok, viszont igazi kuriózum. Korabeli Piko mozdonyok (BR23, BR50, E46, CC 70, stb) állandóan kaphatók de ékszíjhajtásos NoHABból ez a második, amit valaha láttam (az első az enyém, kb.1960-as, müxik és nem eladó ;-))
Előzmény: Király E. (6416)
Király E. Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6421
JSB!
A hétvégén átküldöm!
Előzmény: JSB (6420)
JSB Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6420
Kérlek, add emilen? ui. több pazar anyag jött, amiből heti munkával(ca.) összeállítható a mai magyar helyzet. Ho-sok ébresztő, a TT-sek lekőrözték az urakat(adatok 80%-ban)!
Természetesen nyílvánosságra hozzuk, mert csak így van értelme. A cél,(már ha olvasta) az anyag alapján szerzett infokkkal felvértezve senkit ne lehessen becsapni.
Előzmény: Király E. (6416)
JSB Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6419
Utolsó mondat lemaradt:
Természetesen, a magyar vasútmodellezők megelégedésére!

A poént nem lövöm, le, az jár Neked!
Ha a dolog beindult, tudasd mindekivel itt a topicon, biztosan sokan fogunk meglátogatni!

Előzmény: TEE (6410)
JSB Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6418
Kösz!
válsz emilben csak Neked
Üdv, és gratula, hogy végre boldogulsz!
Érezd jól magad az új helyen!
Előzmény: TEE (6410)
JSB Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6417
A bűnöző jelző már több éve milliószorosan foglalt, nem illő oda pazarolni. Ezek piti dolgok, meg reklám lenne, ha nem a gagyi LEGO-t, meg trainsimet árulnák.
Egy pacák szerencsétlenkedik ott, javarészt annyi dobozzal távozik, amennyivel jött(asztalpénzt böcsülettel fizeti).
Magyar szerzők képes anyagát, még asztal alatt se ajánlotta(ez az öntömjén senkinek sem jött be)

Kár, úgye? Nincs balhé, csak egy szegény kicsit éhes(nem is annyira kicsit, ez halálkomoly!! most lehet ""humanisták"" szellemeskedni), nagy álmú szerencsétlen, akivel, amikor elmondtam mit csinál, forogni kezdett a világ.

Ezért nem HŐSI gesztus(még póznak sem) a nem is árult képek virtuális kereskedőire lődözni.
Tessék végre igazi célpontot találni.
Pl.: Honunkban a programok 80(!!) %-át lopják.
Elég nagy terep (no de ott - hőseim - vissza lőnek).

Aki pedig a netre megy, tudhatná ott sz@... t sem ér a szerzői jog.

A dolog egyetlen tanulsága, - mivel nem fogyott - a Train Simulátor-t már mindenki máshonnan "megvette".

Várjuk válasz helyett a fröcsit!! (Tradíció)

Előzmény: nohab (6381)
Király E. Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6416

Üdv!
A CSD-s BR-130 dobozzal szuper állapotban 6100ft.-ért vettem két hete.Nekem nincs Tillig mozdonyom,de a motorja tényleg nem jobb a BTTB-nél? A kaszni ugyanaz, szerintem a régi BTTB feliratai is szépek,akkor miért kerül 27000 forintba? Most a börzén egy kifogástalan állapotú gépet adtak el 7000ft.-ért.Egyébként egy érdekesség a mostani börzéről:felvettem egy BR 118-at,és láttam hogy az alváza,a zsámolyok kompletten egy BR221-es részei.Mondtam hogy ez nem érdekel,erre azt mondta hogy nem kell mindent észrevenni!
Más:két évre visszamenőleg a börzén fellelt összes régi PIKO mozdony ára megvan.Van egy táblázatom és mindig börze után itthon beirtam az árakat, amiket láttam.Rendelkezésre áll.Helló mindenkinek.
Előzmény: Törölt nick (6394)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6415
Annyira szét van, hogy kidobandó? Fel lehet hajtani, ha kell.
Előzmény: backspace (6406)
etwg Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6414
Rosszul olvastam a szöveget, a vezérlökocsiban nincs motor, ezért gyakorlatilag nem tudsz tenni egyszerüen semmit

Bonyolult megoldás azonban van:

Beépitesz a kocsiba egy primitiv dekodert (nem mozdony dekodert, hanem valami más pl. válto stb.). Ennek külön cime lesz, igy ezzel kapcsolgathatod a fényeket.

Az olcsobb megoldás a vezérlököcsit fixen kötöd a vonathoz, és a táplálását a mozdonybol biztositod vékony kábelekkel a már leirt modon.

Egy harmadik megoldás, hogy egy apro relét épitesz a kocsiba, ami nemcsak a világitást fogja kapcsolni (a már emlitett váltodekoderrral - bistabil rele) hanem az áramszedést is kapcsolja, tehát ha a vezérlökocsi van elöl, akkor az fog megállni a jelzö elött (ha automatikus a pálya), nempedig a mozdony.

A végén pedig a jol ismert (már vagy 40 éve) mechanikus megoldás.
Valamelyik forgo tengelyre rászerelsz egy csuszo kontaktust, amelyik elfordulhat kb. 10-20 fokkal a kerék mozgása irányában (a kerék magával viszi a kontaktust). Minden irányban nekitámaszkodig egy fix kontakushoz, amikhez egy egy diodát kell kötni ellenirányban, igy az iránytol függöen lesz a DCC egyenirányitva (+/- feszöltség jön ki), ami már kapcsolgathatja a világitást.


Előzmény: luc72 (6412)
etwg Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6413
A jobb lokodekodereken van néhány extra kimenet (a vezérlöpultrol kapcsolgathatod F1...F4). Ha ezek egyikéhez kötöd az egyik irányra vonatkozó lámpákat (fehéret meg a pirosat)a másikhoz a másik irányhoz tartozokat, akkor akár egyenként is kapcsolgathatod öket, söt ki is kapcsolhatod ha kell.
A legrosszabb megoldás, de még müködik, ahogy a lámpákat meghagyod az eredeti bekötésben (párhuzamosan a motor sarkaival), és közbe iktatod a dekodert Vigyázz, hogy a motor és a lámpák áramköre teljesen szigetelve legyen az áramszedöktöl meg a modell esetleg fém sasszijától. Ebben esetben vigyázni kell a terhelésre, és nagyon valoszinü, hogy a visszacsatolos dekoder (BEMF) nem fog müködni, mivel a lámpák BEMF-je stabilan 0, és leterhelik a motort is mozgás közben.
Előzmény: luc72 (6412)
luc72 Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6412
Hali

Volna egy olyan kérdésem, hogy mi a teendő a digitális vezérléssel, ha olyan vezérlő kocsim van, amin váltó fényes, mert ilyenkor ég a fehér, meg a piros fény is.

crash__override Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6411
Nem, meg nem epitettem ilyet. Nem tudom hol felprogramozni a PIC-et, ugy meg nincs ertelme.
Előzmény: Törölt nick (6387)
TEE Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6410
JSB!

Rendben, de e-mail-ben ment!

TEE

Előzmény: JSB (6391)
etwg Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6409
Egyik barátom szinten összehozott más néhány PIC-es dekodert és még a második pillanatra is jol megy dolog, föleg olyan modellekben, amikre a LENZ meg az UHLENBOCK nem igen jo dekodert csinált. Ha kell, elkérem a rajzokat.
Előzmény: Törölt nick (6387)
etwg Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6408
Szia csikos....,

én mint irtam az ösregi ORCAD 3,01-es használom (szerintem rengeteg elönye van az ujakhoz képest, az egesz elfer egy floppyn, billentyükkel lehet kezelni - fontos uton, amikor nincs hova tenni az egeret, és már megrajzoltam a jelentös könyvtárt, ami sajnos nem kompatibilis az ujabb verzioval). Ehhez a verziohoz tudnák segiteni, mert az eredeti angol leiras is eleg szükös, ugyhogy azt nem müveszet leforditani. Irj privatban ha kell valami.

Előzmény: Törölt nick (6384)
lelketlen Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6407
Üdv backspace!
Ha jól csalódok,101-ék forgalmazzák!
b.
Előzmény: backspace (6404)
backspace Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6406
Aaaaah, irtam egy hosszu hozzaszolast, aztan huss, elszallt.
Kedves csíkostáTTú modellszerviz-vezeto Ur!
Kaphato-e BTTB motor, vagy helyettesito? Mert mar a Beleznaynenal sem kaphato. Nemely ifjukoromban hajtott gep megerdemelne egy cseret (kommutatorlemez-agy kiolvadas/deformalodas, csapagy kopas, ergo most lotyoges, melegedes es ektelen zaj)

JSB: Koszi az arakat. Ezek csak kiragadott peldak voltak. Persze reszemrol az ar irrelevans, mert nem adnam el semmi penzert.
Ja BR130: Arbeitslager-ben voltunk (ez egy kulon topicot megerdemelne) malnat szedni NDKban, es bejutottunk Berlinbe, elso dolgom volt modelvasutboltot keresni, a tobbiek muzeum, meg mittudomenmi, sajna a valasztek az olyan NDKs volt, a penzem sem sok, de csakazertis megvettem, itthon meg villogtam, mint a fenysorompo, mert azt akkor meg itt nem lehetett kapni. Ja aztan kialltam az Ostbahnhofra, egy eredeti gep melle a modellel, a vezernek is tetszett, elmondhatatlan jo dolog volt.
Egyebkent meg: Hobby bolt nyugodjek bekeben!
bs
ui: majd en is irok arakat

Előzmény: Törölt nick (6398)
Matiz Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6405
Vannak irracionális árak, de az nem jó kiindulási pont, hogy Neked mennyit ér....a piac a fontos, a börze erre a legjobb keresztmetszet.
Az árak pedig relatívak ott is...
Előzmény: Törölt nick (6402)
backspace Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6404
Igen lattam mar a profilos magyar TT sineket meg egyenes valtokat, de van ahhoz kereszt, ives valto, flex? Ki csinalja, es hol az igazi "mintaboltjuk"?
koszi
bs
Előzmény: Törölt nick (6389)
backspace Creative Commons License 2001.10.11 0 0 6403
Jojojojo! Tudom, en csak megemlitettem, hogy akar az is van, akinek eppen arra faj a foga. A Deak TT Sziliben egy dolgot becsulok, azt, hogy megprobaltak piacra dobni egy sorozat-modellt.
udv
bs
Előzmény: Törölt nick (6386)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6402
Itt most pont az a lényeg, hogy szerinted mennyit ér! Nem a börze. Ott néha vannak irracionális árak is. Az a lényeg, hogy Te mit tapasztaltál a modellről, és mennyit adnál érte.

joem!
Köszi! Jöhet!
steve

Előzmény: Matiz (6400)
joem Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6401
A magam részéről a Piko H0 mozdonyokat szívesen bevállalom. Persze a teljesség igénye nélkül...
Előzmény: Törölt nick (6397)
Matiz Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6400
Már régóta töröm ezen a fejem, de nem dobtam fel - nem tudtam mi lenne rá a reakció. A börzén gondoltam, hogy szombatonként végigsétálva feljegyzem, mit és mennyiért láttam, ebből kialakulhatna egy "irányadó" ár.
Előzmény: Törölt nick (6397)
Matiz Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6399
Hello!

Kb. két hete voltam, nézelődtem, de nem találtam ilyesmit. Ha megint megyek, érdeklődöm, mert engem nagyon zavar ez a téma.

üdv

Előzmény: nohab (6381)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6398
Bocsánat, hogy ilyesmivel feltartom a topicot:

Néhány kolléga unszolására megnyitottam modellvasut szervízemet. Egyelőre csak korlátozott méretekben. Az alkatrész árakon felül csak szolíd munkadíjat számolok fel, nem ebből szeretnék megélni. Akit érdekel írjon egy elérhetőséget az e-mail címemre.

csíkos

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6397
Nno kérem!
JSB és a saját nevemben:
Várunk mindenkit, aki a modellvasut "HASZNÁLT KATALÓGUS" kialakításában segíteni tud. Fő paraméterek: méretarány, állapot, évjárat, előnyök-hátrányok, és szerintetek mennyit ér forintban.
Én csak a saját nevemben tudok írni, de aki tud segíteni a jelzett e-mail címemre írhat.
csíkos
Előzmény: JSB (6396)
JSB Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6396
Nosza! fogjunk neki, de emillel, értekezve kialakítjuk, és a végtermék lesz a weben.
rendbe tehetünk vele sokmindent. Még az önkinevezett "ellenség" is csak hálás lehet, mert végre lesz amihez tartsa magát.
Uraim várom ár és típus értékítéleteiket.
Vigyázat, mindíg leírni, melyik korszak, melyik gyártójának termékéről van szó!

A dolgot HO-ban is elképzelhetőnek tartom, sőt...

Előzmény: Törölt nick (6394)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6395
...a BR 56 volt a legdrágább mozdony az NDK időkben."

Ahha! Meg a legszebb, és a legjobb hajtású modell is! A Tillig a mai napig gyártja, több változatban, és csak a motort cserélte ki. (Mielőtt etwg, vagy rézgaras megszólalna: az a Tillig motor nem jobb a BTTB-nél!) Ennek az alapján készült később a BR86, az is szép, és jó is.
steve

Előzmény: JSB (6392)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6394
Guten Abend!
Nem túlzol egy kicsit a TT-s BR130 árával? (Nem a ROCO-féle 132-re gondolok!!!) A múltkor, amikor olyan szépen voltunk a börzén, egy kollégánk vett egy CSD változatot, kereskedőtől, príma állapotban! Hatezer körül volt. Irígylem is érte. (Jó, én egy BR110-zel lettem gazdagabb, az is jó vásár volt az itthoni nyúzás alapján, pedig kereskedő árulta...)

Az általad emlegetett lista ránk férne! Olyan lenne, mint egy autós Swacke-katalógus?
steve

Előzmény: JSB (6390)
JSB Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6393
Fordulj bizalommal Gergely Bélához. Szív utca 38. Neki van használt kissebb Märklin mozdonya. 10 e Ft alatt megúszod. Mást nem nagyon tudnék ajánlani. Esetleg Kálvária tér.
Előzmény: mortl (6382)
JSB Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6392
A szerkocsis, azaz a BR 56 volt a legdrágább mozdony az NDK időkben. Két évig hajszolták a barátaim mire megjött. Itthon ca. négy év késéssel kezdték árúsítani. Ma is kiváló modell.

A 118 már az államosítás után Berliner TT volt.
Nem taglalom tovább, árakat szándékosan nem adok. Tedd el, annyit ma nem adnak érte amennyit valójában megér. (Mű)nyomott hangulatban hiszti közepette, a hiénák diktálnak, ha hagyjuk. Nem kell a fülünk botját sem mozgatni.
E modellelk szépek és jók. (ca. 3 havonta illik megfuttatni őket(nem max v-vel!), 2 évenként egy varrótűhegyni- egy csepp- savmentes modell olaj).
Amid van tisztességes körülmények között már figyelemre méltó.
Szabó úr! Sok szerencsét a további TT-zéshez!

üdv: JSB

FIUGG!!! (mondta Gorcsev Iván)
Mi a véleményetek, állítsunk össze egy tisztesség-állapot- értékarányos árlistát, s usgyi fel vele a webre, mert a topic nyúlik, s oszt egy hét múlva a pincében kereshetjük.
időnként persze (ca. 3 havonta) áraktualizáni (Brrr. randa szó) fogjuk.
Válaszokat várok.

Előzmény: AttilaS28 (6369)
JSB Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6391
Kedves TEE (Trans Europ Express- ez a kezdőknek, nem mindenki tudja, hiszen az a vonatkategória elnevezés ma nincs)

Mikor mit kérdeztél?

emilen nem volt, és a topicot a lapzárta miatt ugyancsak hiányosan olvastam.
Kérdezz újra, elnézést, de nem láttam.

Előzmény: TEE (6368)
JSB Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6390
A BR 23 küön tészta.
Ha még eredeti Zeuke aza fém az ütközőtartó lemez (pirosra múzolva) akkor értéke ca. 150 DEM odakinn(jan 1-től ennek megfelelő Euro)itthon ca. 14,5-15 e Ft. Tillig újként ca. 35 e Ft, de nem ér annyit. Megkere3sem a használtcikket német fórumát, Valahol elraktam a címet és feltesszük a webre, hogy ott turjatok, Most már Magyarországról is jelentkezhettek, és fél áron találhattok mozdonyt. A laptulaj a modeleleket megnézi, nem gagyi.

Aral, ha a régi alvázon végégfutó fehérfém kapcsolós külön szürke öntött fékpofákkal és fékhengerrel, akkor ca. 25-30 DEM, vagy 1200-1500 Ft.
SAzamkocsi (Narancs-vaj) 1200-1500 Ft. (állapotfüggő)
BR 130 szériától függően 4000-8500 között. Ezek kiskereskedelmi bolti árak. Magánszamnély ha úri fiú, ennyit nem kér.

Előzmény: backspace (6367)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6389
Hali backspace!
Megnéztem az "Ehhez-t". Szépek a cuccok! Csak most álljak át?!
Azt tudod, hogy létezik egy magyar sínrendszer, ami profil sín, de a geometria és a méretek megegyeznek a régi TT-vel?
steve
Előzmény: backspace (6377)
ltibor Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6388
A Felixbahn V40 kérdésemre köszi a válaszokért!

Cowfitz!
BR52

Kleinbahn és Klein Modellbahn: Játék!!!

Gützold: Szép modell, szépen megy, csak tudnám miért műanyag a rudazata, macerás mert a főkeretet, kerekeket is kell festeni, lemosni a régi feliratot, stb.

Liliput 105200 modellje: Nagyon szépen megy és piszok erős annak ellenére, hogy csak két tengelye van meghajtva (4 tapadógyőrű valami nagyon jó anyagból, ami tényleg tapad, nem úgy, mint a Roco) A mozdony főkerete, kerekei is feketék, tehát nem kell festeni. Feliratok nincsenek rajta így azokat lemosni sem kell.
Az 520-hoz a minimum amit át kell alakítani: járdalemez hosszabbítás, füstterelő levétele, feliratok, kis (füstszekrény-???)ajtó a mozdony elején. Nemrég 50e minusz 10% klubkedvezmény volt.

A fentiek egy-egy példánya otthon figyel a vitrinben, úgyhogy akár meg is nézhetnéd.
A telefonszámom szerintem tudod.

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6387
Kösz crash_!
Még egy kérdés: építettél már ilyet? Szerintem nem vészes, és tudok NYÁK-ot csináltatni hozzá.
csíkos
Előzmény: crash__override (6353)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6386
A deák-féle TT szilit inkább hagyjuk!
Előzmény: backspace (6371)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6385
Hali!
A modelljeid minden gond nélkül használhatók a mai cuccokkal. Van olyan, amit lényegi változtatás nélkül gyártanak még ma is. Van digitális motyó is, a ROCO gyártja a Tillignek. Ez utóbbi mostanság a legynagyobb gyártó a méretben, mellesleg ő vásárolta fel a "berlini TT-t".
csíkos
Előzmény: AttilaS28 (6356)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6384
Bocs a késésért, de csak most értem haza.

ORCAD 9. De csak most kezdtem tanulni.
OFF
Nem tudsz véletlenül magyar nyelvű leírást róla?
ON
steve

Előzmény: etwg (6352)
joem Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6383
Én eddig 1 CD-st láttam, de nála csak trainsim-eket találtam. Ha legközelebb kimegyek, nyitva tartom a szemem...
A sííííííííp anyjukat!
Előzmény: nohab (6381)
mortl Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6382
Üdvözlet mindenkinek

Szeretnék vásárolni használt, H0, váltóáramú mozdonyt, Marklin (haromsines) tipusú modellhez. Van egy csomó sínem, egy hármas váltóm, 2 db trafóm, néhány vagon. De mozdonyom még nincs hozzá. Ötéves fiamnak (és persze magamnak) szeretnék egy kisebb terepasztalt építeni. Szóval eléggé kezdő vagyok a témában.
Remélem, valaki tud segíteni.

Előzmény: nohab (6381)
nohab Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6381
Apropó, Láng, árulják még a bűnözők a képeimet CD-n? Nem tudja valaki a nevét?
COWFITZ Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6380
Sziasztok!
Egyelőre csupán érdeklődés, de szeretném, ha segítenétek. Régóta vágynék egy MÁV 520-as gőzösre HO-ás méretben. Milyen gyártmányú BR 52-est keressek és mennyi pénzt gyűjtsek rá?
rezgaras Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6379
joem írta:

> ilyen mozdony kb. 15 KHUF,

Na igen. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy vannak kínálati árak, meg keresleti árak, de ami igazén érdekes lenne, hogy egy-egy darab valójában mennyiért cserél gazdát, azt nem nagyon lehet megtudni. Olyan, mint az ingatlanpiac. Az Expressz hirdetései és az Illetékhivatalnak leadott szerzôdésekben szereplô árak között komoly különbség van. Dehát ezért piac. A balekok ráfizetnek, a szemfülesek és dörzsöltek meg néha jól keresnek. Én úgy láttam, a Lángban egyesek nagyban végzik a palifogást.

Előzmény: joem (6372)
joem Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6378
Szerintem az ilyen "bármilyen modellt veszek 700-700000 között" egyértelműen hiénára utal. Ott vannak a börzén is... Ennyit erről.
A TT terveket sajnos csak este tudom véleményezni, mert a tart csak otthonról tudom elérni.
Az említett TT pályaterv megvan, sajnos A3 oldalak is vannak benne, így scannelni max csak részletekben lehetne, majd még gondolkodom. A Piko pályaterv megvan, be is van scannelve. Szerintem ötletadónak bármilyen rendszerben készült terv jó. Én pl. egy Piko tervet szeretnék továbbfejleszteni és Rocoból megépíteni. (ebben a hónapban kezdődik a melléképület alapozása,ahova a terepasztalt tervezem)
Előzmény: Fáradt Vándor (6375)
backspace Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6377
Ja es az utolso terv azota modosult, mert van mar korfutohaz TTben, es meg hianyzik a mellekvonal befejezese, a felso szint a tarolopalyaudvar felett, plusz hogy tovabb noveljem a koltsegeket, atterveztem uj Tillig vaganyokra.
Ja TT orultek: Ehhez mit szoltok??

bs

Előzmény: backspace (6376)
backspace Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6376
Udv Faradt Vandor!
Ezeket a terepasztalterveket egy korabbi hozzaszolas kapcsan raktam fel, mikor is valaki keresett TTs terveket. Ezek a tervek a BTTB altal magyarul kiadott terepasztal tervrajzok (dosszies) kiadvanynak voltak reszei, amiket en atrajzoltam egy terepasztal tervezo progival, mert az eredeti papir lassan elporlad. Onnan vannak az eredeti szamozasok is, es ezert vannak a modositott megjelolesek, amiket en agyaltam tovabb. A tavolodo alom a 11 tervbol lett egy kicsit tovabbfejlesztve...
Termeszetesen ido hianyban szenvedek es nincs meg az osszes, es termeszetesen mindenki szamara szeretnem kozkincse tenni, akit erdekel.

Arak: persze, hogy az akkori arak nem jelentenek most semmit, csak ugy erdekessegkent irtam.
udv
bs

Előzmény: Fáradt Vándor (6374)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6375
Gondolod hogy az újságban csak hiénák hirdetnek? Ennyire veszélyes lenne a dolog???
Előzmény: joem (6372)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6374
Kedves Backspace!

Bár nem nekem írtad ezt a hozzászólást, megtekintettem az asztalterveidet, és meg kell mondjam, nekem tetszenek... főleg a "távolodó álmom" fantázianevű... lottózzál .-) 650 millából talán kijön ;-)

Előzmény: backspace (6367)
AttilaS28 Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6373
sziasztok!
mint mondtam,en most total amatörkent leptem ide be.kamaszkent elolvastam nehany szakkönyvet,bamultam nehany prospektust,de ahogy latom,itt azota annyi uj dolog van,hogy
ujra kell kezdenem az egesznek a tanulmanyozasat.emlitettetek nehany katalogust.ezekröl meg eletemben nem hallottam,ezert inkabb figyelek,olvaslak Benneteket,ha kerdesem van akkor pedig felteszem. maris sok uj dolgot mondtatok,ezeket nagyon köszönöm!:)

pl a "magyar TT-röl" itt hallok elöször.:) ez valami "maszek összeszerelöüzem"?:)))
vagy a regi alkatreszekböl epitenek ujat?

sajnos milliomos se vagyok,legalabbis elfelejtettem melyik bankszamlamon vannak a milliok...:))

Attila

Előzmény: joem (6372)
joem Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6372
Hogy anno mi mennyi volt (kenyér-tej-benzin 3,60), annak szvsz nem sok köze van a mai valósághoz. Eklatáns példa a Piko NoHAB, amelyet 260, később 280 HUF egységáron árultak.
Ma egy ilyen mozdony kb. 15 KHUF, míg pl az E44/BR244, amely konstrukciójában azonos (forgóvázanként 1-1 motor) kb. 4-7 KHUF között hozzáférhető.
Egyebekben nem vagyok TT guru, de vannak ilyenek a topicon, úgyhogy nincs vész.
Nagyon kérünk azonban mindenkit, hogy újsághirdetésre ne jelentkezzen, ha van ismerőse, aki kacérkodik ilyen gondolattal, akkor nyomatékosan hívja fel a figyelmet a hiénák veszélyeire. Ha eladó cucc van, hirdesse meg itt, a webzinen, hozza ki a börzére, stb., de ezeknek NE!!!
Előzmény: AttilaS28 (6370)
backspace Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6371
Jo kereskedoi venaval volt megaldva a gyujto, ezt 4000-ert!! Nezz ki egyszer szombaton a Lang muv hazba, a vasuti borzere, nezd meg ott, hogy neha milyen lepukkant gepekert mennyit kernek.
Nem rosz indulokeszlet, erdemes fejleszteni!!
Esetleg szerezz egy Tillig katalogust! Nezd meg milyen dolgokat kaphatsz most! Azt tudod, hogy akar magyar mozdonyod is lehet TTben? (Deak Szili)
Ja ugye te is milliomos vagy!?
udv
bs
Előzmény: AttilaS28 (6369)
AttilaS28 Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6370
szia Backspace!
az egyik keszletemnek megvan a blokkja,1987-ben vettem,egy V36-os mozdony,egy 2 tengelyes tartalykocsi,egy nyitott teherkocsi,es egy konteneres kocsi van benne,meg annyi vagany,amiböl egy ovalis palya összerakhato.trafo nincs benne.
akkor került 890 Ft-ba.
jo,89000 Ft-ba biztos nem kerülne ma,de ha csak a hasamra ütök,egy 20 ezret szerintem elkernenek erte.

megvan az egyik vasutallomasom blokkja is: 1985-ben,karacsonyra került 245 Ft-ba.

amugy a tervem az,hogy a hazam felujitasa utan a tetöter nem lesz beepitve,csak beepitesre elökeszitve,es ott lenne a terepasztal.nem hagyomanyos "körbe megy a vonat" asztalt akarok,hanem inkabb hosszu,keskeny aszalt,ket vagy harom vegallomassal,a fal mellett kiepitve.
agyonautomatizalni nem szeretnem,hogy lehessen vele egy kicsit "jatszani" is:)

Attila

Előzmény: backspace (6367)
AttilaS28 Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6369
sziasztok!
ahogy igertem,megneztem otthon,hogy milyen tipusu "gepeim" vannak:
2 db szerkocsis gözös,BR56-os es BR35-ös.
3 db dizel: BR118.1-es es 2 db BR221-es
es 1 db tolatomozdony: V36-os.

a nyaron egyszer meg voltam szorulva es a Nyugat-Dunantuli Bazarbol felhivtam egy hirdetest,
mely ugy szolt,hogy "vasutmodelleket veszek,10000-töl 700 ezer Ft-ig."
elmondtam neki mi van,2 nap mulva hivott,hogy " sajna Szabo ur,ezek mar nem ernek semmit,
motorvezerles gagyi,meg a kivitel,stb".aztan nem is foglalkoztam utana vele,4000 Ft-al nem
segitett volna ki,meg anyam is letolt,hogy "kepes lennel ilyen gyerekkori emlektöl megszabadulni?!"
szoval marad,ha 10 ev mulva lesz terepasztalom,akkor 10 ev mulva,az idö nem szamit.
de azert köszi a tanacsaitokat,mostantol majd jobban figyelek erre a topicra,veletlenül fedeztelek fel Benneteket!:)

amugy egy volt osztalytarsam az anyja reven "felnemet",es ök annak idejen sok dolgot hoztak nekem közvetlenül az NDK-bol.

Attila

TEE Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6368
JSB!

Miért nem írsz nekem?
Pedig kiváncsi vagyok a válaszaidra!

TEE

backspace Creative Commons License 2001.10.10 0 0 6367
Kedves Attila!
Ha nem is epitesz egy terepasztalt, akkor is erdemes megtartani oket, pl. egy szep kis vitrinben kirakni a falra. Ha erdekelnek TT-s terepasztal tervek, akkor itt talalsz egy parat.

JSB
A mostani arakat fogod megirni? Vagy az eredetieket? Elovettem egy kicsit nezegetni oket (a lakasfelujitas vegen kapnak egy vitrint),
BR23 - 350.50 Ft. volt anno 1980, ennek most valahogy igy festhet az ara:
BR23 - 35,050 Ft.
2 tengelyes tartalykocsi, Aral: 12.50 Ft

1984-bol pedig:
DR 4 tg. szemelykocsi (vaj,narancs): 10 DM
BR130: 46 DM (a 6 Ft/NDKs DM)
regi szep idok
bs

JSB Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6366
Légy sziv adj meg minden adatot és küldöm a valódi érték listát. Csak 32 (harminckét) évig voltam TT-s. 1962-től mindent ismerek(értékestől, árastól). Azu ilyen gyűjtő, meg jobban teszi ha eltakarodik és nem zavarja többet a közéletet. Mivel a fórum nem a kiközösítés helye, azoknak, akiknek tudod az emil címét, súghatnál, kivel vigyázzanak.

Előzmény: AttilaS28 (6360)
Matiz Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6365
http://uk.photos.yahoo.com/matiz_a
http://uk.photos.yahoo.com/matiz_b
kep.tar.hu/matiz
;-) igyekeztem egyszerűen megjegyezhető címeket adni ;-)
Előzmény: etwg (6364)
etwg Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6364
Matiz,

valahol eltüntek a linkjeim a te cimeiddel együtt. Megvan meg a yahoo album a képekkel, ha ige ird be ujra a cimet. Kösz

Matiz Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6363
Örülök neki, hogy inkább ide jöttél, minthogy bedőltél volna az állítólagos "gyűjtőknek". Inkább nem térek ki, mit gondolok az ilyesfajta hiénákról...
Előzmény: AttilaS28 (6362)
AttilaS28 Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6362
Kedves Backspace!
holnapra leirom Neked a tipusokat,de nem kettengelyes bovlirol van szo.
3 db forgozsamolyos dizelem van,2 db szerkocsis gözös,es 1 db 4 tengelyes tolatomozdony.
a kocsik se "ablaküveg nelküli" kocsik:)
Attila
Előzmény: backspace (6361)
backspace Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6361
Hehe! Adok erte 5000-et :-))
Jo persze tudni kellene, milyen modellek azok, (hat igen a STARTban voltak 2 tengellyel szerelt 6 tengelyes dieselek, rudazathianyos gozosok). Emlekszem tenyleg volt a profibb keszlet, amiben rendes szeria gozosok, dieselek stb. (pl BR86) es szeria kocsik voltak egybecsomagolva.
udv
bs
Előzmény: AttilaS28 (6360)
AttilaS28 Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6360
Köszönöm a tanacsaitokat,egy kicsit azert megnyugodtam.:)
Az az igazsag,nemreg egy "gyüjtö" 4000 Ft-ot akart ajanlani a 4 keszletert.
a 4 keszletben van 6 mozdonyom,mindegyik gyari allapotu,35 kocsim,es 20 valtom.
ja es 2 trafo,egy rakas rele,kapcsolopult.
elszörnyülködtem,mert azert ennyire nem gondoltam volna,hogy ilyen potom ara lenne.
mint mondtam vigyaztam ra,hiszen minden ep,a kapcsolok,a feliratok a kocsik,mozdonyok oldalan,a sinek nem korrodaltak.van olyan fenyöfakeszletem,ami meg nem lett kibontva a zacskobol.ja es elfelejtettem mondani,hogy ez a 4 keszlet nem a TT Start kategoriaju,hanem a
TT Hobby sorozatbol került ki.a Start keszült ha jol tudom az ovisoknak,hogy a karacsonyfa alatt körbe mehessen a villanyvasut...
azt szoktam mondani,hogy lehet hogy csak 40 vagy 50 evesen lesz helyem,idöm egy terepasztal felepitesehez,de akkor is megcsinalom:) (28 vagyok)
Attila
Előzmény: etwg (6359)
etwg Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6359
Csak a backspace-t kiegészitve, minden TT modell kompatibilis (a 80-as években már uj kapcsolokkal lettek szállitva a modellek - ha nem az is könnyen cserélhetö). Tehát semmi vész minden jo, és passzol. Esetleg szerezz be inkáb jobb sineket, mert az akkoriak bizony....

Ha nem vetted meg észre kb. 1990-töl nincs nyugat (ahol amugy is csak annyi TT modell volt mint a fehér hollo, az uj modellek, meg egyenesen a valamikori BTTB kinálatot voltak hivatva kiegésziteni, illetve a szegény, volt NDK modellezöknek a kedvébe járni, hiszen a nagy nyitás után egyedül maradtak a TT-vel mint Robinson Péntekkel. Ekkora vevökört meg nem szabad a szabad világban sem a szönyeg alá söpörni.

A TT hatalmas elönye hogy minden passzol a másikhoz, kisebb talán a választék de az jo. A H0-ban probálj összeakasztani egy Marklin meg egy Fleischmann kocsit, és huzasd a szerelvényt egy Klein mozdonnyal - hát a jobb esetben is káromkodás lesz a vége (meg a zsebben valo kotorászás, hogy miböl vedd meg a megfelelö kupplungot, a cserekerekeket, meg ki köti majd át a mozdonyt, hogy az ugy menyjen mind a ROCO - (a Marklin nem is emlitem, mert az szinte lehetetlen, hogy passzoljon egy nem Marklin terepasztalra).

Előzmény: AttilaS28 (6356)
backspace Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6358
Szia!
Esetleg felreertetted etwg-t: meg mindig gyartanak TT modelleket, sok semmit nem valtozott az evtizedek allatt, csak a ceg, volt Zeuke, BTTB, most a Tillig kesziti a regi es mellette egy rakas uj modellt. Ezen kivul egy sor mas ceg is gyart TT-t, nezd meg itt!
A Tillig meg a regi vaganyzatot is gyartja, akar a vaganyaidat is megtarthatod, ha nem oxidalt a felulete. Persze vannak uj valosaghubb sinrendszerek, profibb modellek, de a regi dolgok hasznalhatoak most is (max. le kell cserelni a kapcsoloszerkezetet stb.).
Udv
bs
Előzmény: AttilaS28 (6356)
Matiz Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6357
Várd meg CsíkosháTTú vagy RolandTT válaszát :-))
Előzmény: AttilaS28 (6356)
AttilaS28 Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6356
szia Etwg!

nem is az a bajom,hogy mondjuk rossz allapotban vannak(van egy keszletem,aminek a mozdonya jo ha 30 metert futott összesen),mert "jogyerek" voltam,es en vilageletemben vigyaztam a jatekaimra,akar villanyvasutrol,akar LEGO-rol van szo.
hanem hogy van-e ezekhez mai nyugati kompatibilis rendszer,azonkivül hogy TT meret.
tehat passzolnak-e az ujabb mozdonyok,vaganyok,kiegeszitök?
biztos lehetne felhajtani "regit",de lehet hogy anyagilag jobban jarnek,ha ujat veszek.
Attila

Előzmény: etwg (6355)
etwg Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6355
Szia AttilaS28 ,

légy üdvözölve köztünk.

Ha TT-s modelljeid vannak, akkor nem nagyon tudod öket felcserélni jobbra, ujabbra. Ebben a TT-sek egyenesen szerencsések, mert csak a tényleg legutolso modellek lognak ki minöségileg a sorbol (jobbak: ROCO, BRAWA, TILLIG stb.) a többi csak a réginek a felujitása, részben azonos minöséggel. Igy az öreg modellek nem tünnek fel, söt bizonyos nosztalgiát adnak a terepasztalnak - amire amugy is kell majd idövel valami ujat venni, igy fokozatosan javithatod fel a jármüparkot.
Sokunknak vannak TT modellek a hös 60-70-es évekböl, és sok igen jol megy a mai napig is.

Előzmény: AttilaS28 (6354)
AttilaS28 Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6354
sziasztok!
elnezeseteket kerem,hogy total amatörkent beleszolok a topicba,de kerdezni szeretnek valamit,es kivancsi vagyok a tanacsaitokra:
a 80-as evekböl szarmazo berlini TT vasutam van,4 keszlet,+egy rakas kiegeszitö,valtok,
hazak,stb.
az lenne a kerdesem,hogy erdemes-e ezzel kezdenem valamit,letezik-e meg ezekhez cucc,vagy jobban jarok,ha mai modern modellek,keszletek utan nezek,es abbol epitem
fel a leendö terepasztalomat.
szoval hogy jarok jobban?
elöre is köszönöm a jotanacsaitokat!
Attila
crash__override Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6353
http://ourworld.compuserve.com/homepages/deano32/railroad.htm
http://home.student.utwente.nl/w.j.mol/georg/decopic_e.html
Előzmény: Törölt nick (6341)
etwg Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6352
Szia Fecus

a PCAD nem hiszem hogy azonos az Orcad-dal. Nekem is egy ösregi verziom van (de szerintem a mai napig a legjobb ilyenfajta rajzolo program, meg egy repülögepben is tudok dolgozni, mindenfele allatok nelkül - eger, stb.)

Az en verziom ORCAD 3.01 1988-bol valo, szinten DOS.

Előzmény: Fecus (6351)
Fecus Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6351
PCAD 7.0-val huzalozok. Ez maradt a régi időkből. DOS-os.

Fecus

Előzmény: etwg (6350)
etwg Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6350
Szia csikos...

Milyen ORCADdal dolgoztok. Ird meg a verzio számát.

Elöre is kösz.

Előzmény: Törölt nick (6348)
etwg Creative Commons License 2001.10.09 0 0 6349
Tisztelt haverok.

A DCC vitát lezárva, csak fel szeretném hivni a nagyérdemü topictársak figyelmét, hogy nem azon akadtam meg amit Te meg a Matiz irtatok (az utobbi beszolásokban), abban nincs semmi rossz, és szerintem is rendben van.

De az ominozus hozzászolásban, ami a DCC vitát kifakasztotta, az állt, hogy meg-e áll a DCC pályán a mozdony a jelzö elött, és ha igen akkor az ugy mintha falnak menne, vagy finoman, illetve hogyan indul.

Erröl tartom azt, hogy ez egy nagy marhaság, mert ha már az ur egy mozdonyvezetövel áldotta meg a DCC mozdonyainkat, akkor az legyen szives nyissa ki a szemét, és nezelödjön, hogy mit is mutatnak a jelzök, és ha akar akkor akár szerencsétlenségre is játszhat (csak modellben), és ennek megfelelöen vezesse a rábizott mozdonyt.
Tehát ha kell finoman lassitson, vagy teljes gázzal gyorsitson, ez csakis a vezéren mulhat - a pálya csak a jelzést adja.

Ami pedig a huzalokat meg miegymás hiányát jellemzi, ez kb. ugy áll mint mi voltunk valamikor a 80-as évek közepén, amikor minden egyszerü nyomogombot egy mikroprocesszorral (PIC) láttunk el, mert ugy az megbizhatobbnak tünt (de föleg drágább lett).
Néha nem árt egy kicsit leülni, és átgondolni, hogy mi olcsobb, megbizhatobb a kevés kábel, mind a két végén egy-egy processzorral, vagy joval több kábel egy-két primitiv kapcsoloval, hogy ugyanazt a cél elérjük. Mármint, hogy pl. a mozdony megálljon egy jelzö elött, majd ismét el is induljon.

A félrértést kizárva, én is szeretem a modern DCC technikát, van is egy pár modellem (több Motorola formátumu), de azért még egy kis paraszt logika is kell mikor eldöntjük, hogy mire mi jo, és mire mi nem.

Előzmény: Törölt nick (6343)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6348
Hogy ne legyen annyira agresszív a hangulatod:

A NYÁK-tervezés folyik, a rajz átírása sikeres volt, Fecus már dolgozik rajta, és én is gyötröm az ORCÁD. Mármint az enyémet:-)))
steve

Előzmény: etwg (6329)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6347
"...egymástól független vonatot vezetni..."

Nehéz, de lehet, és elvész a varázs. A két mozdony dekóderét be kell programozni úgy, hogy azonos sebességgel, gyorsulással, lassulással menjenek. (Az persze hülyén néz ki, hogy egy BR01 azonos sebességgel húz egy expresszt, mint egy V36 egy kezelőtehert.) Aztán a két dekódert azonos címhez lehet rendelni, és kész. Ennek akkor van értelme, ha van egy akkora pályánk, ahol két vonatot úgy tudunk járatni, hogy nem kell állandóan szemmel tartani őket. Mire gondolok? Van egy kétvágányú pályánk, viszonylag nagy állomással, és két vonat jár a vonalon, egy személy meg egy gyorsteher, a harmadikkal meg az állomáson tolatgathatunk.

Előzmény: etwg (6338)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6346
Nekem az előző, sajnos már lebontott asztalomon a fővonalon, és az egyik mellékvonalon járó vonatok egymást vezérelték egyik pályáról a másikra, kapcsolósínek, meg a jelzők reléinek segítségével. Persze itt meg az a gond, hogy meg kell oldani a jelzők előtti megállást - elindulást. Erre a lendkerék sajnos nem elég.
Előzmény: Matiz (6345)
Matiz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6345
Amíg egy vonat körözget, egy másik mozdonnyal azt csinálok, amit szeretnék, ha elég béna vagyok akkor éppen szerencsétlenséget játszok :-)) Tiszta digitális vezérlés lesz ! Ja ez így nem egyértelmű, jelzős befolyásolás nélkül. Nekem így tökéletesen megfelel; a szakaszolás nem leszl, egybe lesz kötve a pálya. Későbbre tervezem, hogy két egér lesz bekötve. Még későbbre - feltéve, hogy lesz valaha rá pénz, a jelzőket is bevonni valamilyen szinten a dologba.
A legolcsóbb megoldás persze a nagy modulrendszereken látott relés módszer lenne: már a PIKO is kitalálta az önműködő rendszert: maga mögött pirosra váltotta a jelzőt a vonat stb...
Előzmény: etwg (6340)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6344
"fütöl" = füstöl, csak nem tudok írni...
Előzmény: Törölt nick (6343)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6343
Szeretnék én is kiabálni a DCC témához:

A DCC eredeti kitalációja arra ment rá, hogy MINÉL JOBBAN UTÁNOZZUK A NAGY VASUTAT. Na most ebből aztán következik az összes többi. Vagyis ha olyan cipőben ballagunk, mint én vagy joem, akkor erősen kérdéses, kell-e a DCC, mert nincs forgalmista, állomásfőnök, meg mozdonyvezetőK, hanem csak egy modellező. Ekkor kompromisszumot kell kötni.

Miért kell mégis a DCC? Mert igaz ugyan, hogy több bizgentyű van - dekóderek, egér, booster, központi egység, stb. - de nincs millió és egy huzal, szakaszok. Van hangja mozdonynak, a gőzös úgy fütöl és dohog, mint az igazi, a mozdony úgy reagál a vonat hosszára, mint az igaz, szépen gyorsul, fékez, világít, a villany, ha kell lehúzza az áramszedőt. Csak persze ehhez kell, aki vezeti a mozdonyt, és van is ideje rá...

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6342
OFF
Ez nekem nem megy, nem áll át az agyam billgétsz-re. Meg ilyenkor csak a hibaüzenet aktív. Azt írja: futtatás közben hiba történt. Hiba 243, a 'same' nincs definiálva.
ON
Előzmény: Matiz (6322)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6341
Szia crash!

Te mondd, hol vannak ezek a dekóderek?

Előzmény: crash__override (6333)
etwg Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6340
Amennyiben akkora az asztalod, hogy egy vonatot felügyelet (?!!!) nélkül körbe járathatod, mig a másik mozdonnyal tolathatsz, akkor minden rendben van, de azért a vasut mégsem arrol szol, hogy egy vonat megy amerre neki jol esik, mig a másik ugyanazon a pályán (vagy annak közelében) tolat. Ilyen esetben melyik vonat van elönyben? Mert a a mágátol körözö nem igen fogja figyelembe venni, hogy a tolato szerelvény éppen keresztezi az utját... A tolato vezére meg hogyan látja, hogy mikor jön a szellemvonat?

Megint ugyanaz a kérdés, amin már dél ota rágodunk:

Melyik vonatot ki vagy mi vezérli, kinek vagy minek engedelmeskedik?

Ha ez a kérdés tisztázva van, akkor jöhet a DCC (vagy bármilyen más megoldás). A szakaszolás csak egy a sok közül, de nem hiszem hogy a technika mai állása szerint ki lehetne hagyni a dologbol (még a nagy vasutnak sem sikerült, márpedig mi azt hiszem nagy vasutat akarunk ugy - ahogy modellezni, nem pedig egy vidámparki szellemvasutat).

Előzmény: Matiz (6339)
Matiz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6339
Ez a legjobb, hogy nem függsz a szakaszolástól! Amíg az egyik szerelvény halad, a másik géppel összerendezhetsz egy szerelvényt, kirakhatsz egy kocsit hogy a beérkező szerelvényre csak rá kelljen tolni....
Előzmény: etwg (6338)
etwg Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6338
Szia Joem,

látom már többen rátapogattok a lényegre, mert
irod:

"Namost ha akarok csinálni egy viszonylag nagyobb terepasztalt, melyet egyedül kezelek és ahol min. 4-5 vonat közlekedik egyidejűleg, + állomási tolatgatások, stb., akkor ezt nem lehet digitálisan megoldani, vagy csak bonyolultan és drágán. "

Teljesen igazad van.

Ha egyedül vagy , akkor kérem magyarázza már el valaki (A DCC szocsövek közül), hogyan lehet két vagy több egymástol független vonatot vezetni (szerintem még egy körben sem sikerülne), azaz akkor mire a DCC. Ha tolatsz, akkor amugy is biztositani kell a tolatási utat, (azaz kizárni, valamilyen körbe-körbe rohangálo vonatot abbol, hogy keresztezze a tolatási vonalat - misem egyszerübb, ha leválasztod a két áramkört egymástól). Ha ezt megteszed, akkor a tolatási áramkörben levö mozdonnyal tolathatsz - ha több maradt az egyetlen áramkörben akkor pecched van - ilyenkor segitene a DCC).

A DCC-nek csak akkor van értelme, ha valoban több mozdonyvezetö áll a rendelkezésre, vagy pedig nem akarunk elektromossággal foglalkozni (sicc!), és az egész oválist (vagy esetleg kettöt) egy áramkörbe kötjük, és azon belöl válogathatunk, hogy mikor melyik (egy darab) vonattal irjuk le a következö kört (mégha a legszebb hangokkal kisérve, és minden lámpát egyenként kapcsolva, és körönkét két füst orgiával párositva is).

Amennyiben még marad valamilyen algoritmus az oválison belül, arra bizonyosan lehet valmilyen PC programot irni, ami változatossá teheti a meglehetösen uniformis szorakozást. Csak a végén meg ne mutassuk, legujabb termésünket a nagyérdemünek (fiad, lányod) mert halálra röhögnék magukat, amikor elmeséled, hogy milyen bonyolultan tette meg a vonat azt a szerencsétlen kört a szönyegre rakott sineken.

Előzmény: joem (6336)
joem Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6337
Segítsen nektek a nagyorrú kutya!
Nono, én nem bántottalak, sőt!!! Ezért aztán annak címezz légyszi, aki írta és ne használj királyi többest!!!
B0cs:
joem
Előzmény: rezgaras (6334)
joem Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6336
A modellezésnél azért mindig vannak kompromisszumok. A terepasztalok többsége még mindig körbe-körbe jellegű, vagy ha nem, és el lehet jutni valahonnan valahová, akkor is erősen torzítottak a távolságméretek, még a nagy modul asztalokon is. Namost ha akarok csinálni egy viszonylag nagyobb terepasztalt, melyet egyedül kezelek és ahol min. 4-5 vonat közlekedik egyidejűleg, + állomási tolatgatások, stb., akkor ezt nem lehet digitálisan megoldani, vagy csak bonyolultan és drágán. A nagy terepasztalok számítógépes vezérlése is leginkább reléket hajt, tehát nem digitális, "csak" automata. Az más kérdés, hogy a megállás, elindulás (falnak ütközik) a rendszer gyenge pontja, ami csak különböző elektronikus és/vagy mehanikus kütyükkel hidalható át, nem beszélve a hangról, kürtről, világításról és egyéb, az élethűséget nagymértékben fokozó digit. funkciókról, de amíg megfizethetően nem lehet digitálisan automatizálni, mégpedig úgy, hogy valóban a vonat állítsa a jelzőt, úgy, hogy az egyes folyamatok valóban "intelligensen", a helyzetnek megfelelően alakuljanak és ne pusztán egy előre beprogramozott algoritmus legyen, addig sorry, de maradok az analógnál.
Előzmény: etwg (6332)
etwg Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6335
Örülök, hogy megláttad a problémák lényegét.

Más:

A PIC-hez szükséged van egy PIC programozora (vagy sok elektronikus szaküzletben elvállalnak ilyen munkát). Ezzel a programozoval betölthetö a kod a PICbe.

Programozot a CONRAD.DE is árul, de máshol is kaphato.

Előzmény: crash__override (6333)
rezgaras Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6334
braun írta:

> A hajtás pedig majd megtekinthető,ha készen lesz és működni fog.

Tudod mit, nyuszika? Segítsen nektek a nagyorrú kutya!

> A tervek nem publikusak.

Helyes. Írok is egy scriptet én is, hogy magyar netezôk ne nézhessék meg a weboldalaimat.

Előzmény: braun (6326)
crash__override Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6333
Arrgh, most megfogtal, mert korabban nekem is ez volt az allaspontom. Azuan meggyoztek arrol, hogy csak jo lenne, ha a figyelmetlen modulkezelot felulbiralna a jelzo azzal, hogy nem engedi be a piros jelzonel a vonatot.

De latom, hogy az regi elmeletem a helyesebb, es az NMRA-sok (akiknel ugye mar csak full DCC uzem van....) is igy csinaljak...

Off : van a neten egypar igen kis meretu, sajat epitesu dekoder, ami N-es mozdonyba megy bele. (nem kokany, mert sokan hasznaljak...)Csak az a gond, hogy majd' mind PIC minkrovezerlovel muxik, es nem tudom, hogy a letoltheto programot hogy kell beleegetni. Nem tudna segiteni valaki ebben ?

Előzmény: etwg (6332)
etwg Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6332
Miért talán a nagyvasuton is hivatott a jelzö megállitani azt a mozdonyt, amelyik vezére valami mást nézett, nem pedig a jelzöt? (Ez csak a legmodernebb vasutak egy kis részére érvényes, mindenütt máshol a vonat addig megy, amig a vezér azt le nem állitja (vagy ha ki nem fogy az üzemanyag, hogy már kizárjam ebben az idöben a tragikus alternativákat).

Ráadásul a nagyvasuton sem finom az ilyenfajta megállitás, hanem a vészfék szelep nyilik meg, utána pedig csak akkor lehet indulni, ha elkészültek a jegyzökönyvek, megállapították a tényállást, hogy ugye koma miért nem álltál már meg a jelzö elött????

Valamikor Angliában még azzal is kisérleteztek, hogy a jelzö ÁLLJ esetén valamilyen sorompoval probálja megállitani a vonatot - hát nem éppen finom eljárás a tisztelt utazoközönség szempontjábol. Söt azt hiszem volt egy német szabvány is, ami azt irta le, hogyan rakhat le egy jelzö patronokat a sinre, ha a vonat nem állt meg a piros elött, és a berugott Jozsi-bácsi sem tudta, hogy mit is kezdjen a rohano vonattal. Szerintem azonban a felelösségtudat még mindig a legjárhatobb megoldás a teljes automatizácio mellett. (És jobban is müködik).

Azért nem árt, ha a nagy vasutmodellezés hevében kissé ismerjük a nagyvasut szokásait is, és bizonyos dolgokat figyelembe is veszünk. A modellvasuton nincs semmi akadálya a teljes automatizációnak (azaz teljesen kizárhatjuk a vezér munkakörét), amihez nem okvetlenül kell a DCC (persze lehet, ha pénz, energia meg akarat is van) csak amit utánna kapsz az biztos, hogy nem pl. a Szombathely - Köszeg vonal modellje lesz, hanem inkább a LIONi vagy a londoni metroé (mindkettö vezérmentes).
A többi vasut a világon azonban másképp müködik, amit illik betartani a modellben is.

Előzmény: crash__override (6330)
Matiz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6331
Ellent vetek, szerintem a vezér állítsa meg a mozdonyt és a forgalmista kezelje a jelzőt....
Előzmény: crash__override (6330)
crash__override Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6330
A digital szemlelet a szimpatikus, csak ha van egy piros jelzo, akkor biralja felul a vezert, es allitsa meg a jelzonel a birka vezer altal vezett vonatot. Es ne a falnak menos modon :-)
Előzmény: etwg (6329)
etwg Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6329
Tisztelt kollégák,

ma agressziv a hangulatom, ugy, hogy jobb ha vigyáztok mikor mit kérdeztek.

Ha egy mozdony alol kikapcsolod az áramot akkor az a falnak ment (azaz ugy is áll meg, ha nincs benne energiahordozo - olyasmi mint egy lendkerék - teljesen mindegy hogy analog vagy DCC).

A DCC csak akkor tud ez ellen tenni valami, ha megmarad az áram a sinekben - ilyenkor már csak azt az apro kérdést kell megoldani, hogy honnan tudja a jelzö, hogy melyik vonatot állitsa meg (azaz, melyik mozdonyvezetö látja a pirosat). Hogy ezt mégis meg lehessen tenni minden jelzö elé egy speciális vezérlö komputert kell beépiteni, amelyik az odaérö vonatot lefékezi, majd pedig ujra inditja (az áram megmarad a sinekben, igy a vonat folyamatosan fékez meg indul). Ennek az az ára, hogy minden jelzö egy komputert kiván (A LENZ gyárt ilyesmit jo drágán, ha jol tudom 2 jelzö bemenete van -azaz két szakaszhoz jo).

De még nem válaszoltátok meg a kérdést, hogy mire valo ez, ha amugy is minden DCC mozdonynak kell hogy legyen egy vezére is, akinek meg szeme (különben nem megy át a vizsgán), aki ha pirosat lát akkor fékezni köteles - ha nem le lesz tiltva!!!
Ilyen egyszerü az egész - el kell dönteni, hogy mit akartok - mozdonyt vezetni (DCC, szem, vizsga, konzekvenciák) vagy forgalmista akarsz lenni, akkor a vonat követi a jelzöket (DCC nélkül is), csak rendesen kell a pályát kezelni a váltokat állitani és a bizbert kiépiteni központi vezérlésre. A vonat meg ugy megy ahogyan a jelzök mondják -automatikusan, vezér nélkül. A kettö sajnos akárcsak a nagy vasuton nem egészen kompatibilis.

Mind a két rendszernek megvan a maga varázsa, de dönteni neked kell.

Előzmény: Matiz (6324)
joem Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6328
Pontosan ez az oka (többekközt), hogy az én asztalom relékattogástól lesz hangos (már ha egyszer odáig eljutok), mert:
1. Nemtom egyáltalán + lehet-e oldani digitallal.
2. Drága
3. Nem értek hozzá.

-üssetek!-

Előzmény: crash__override (6325)
Matiz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6327
Hááát, én azt olvastam, a ROCO egérrel lehet váltót állítani. A váltók közül az ágyazatos sínhez lehet dekódert venni, természetesen csak be kell pattintani az ágyazat alá.
A ROCO rendszer elvileg bővíthető, kérdés, mit akarsz bővíteni? Lehet több egeret rátenni, billentyűzeteket is. A katalógus ad némi felhomályosítást ezügyben. A kompatibilitást meg csak a próba alatt lehet bizonyítani...megy vagy nem, írni írhatnak bármit.......
Előzmény: crash__override (6325)
braun Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6326
Üdvözlet!!!

Rézgaras kérdéseire válaszolva:
-Nem kellett szétvágnom egy MARKLIN kasznit,ugyanis Süveges barátom már készített egy öntőformát,így csak a lámpákat és a kéményt öntötte ki nekem,és azok kerültek fel.
-A hajtás pedig majd megtekinthető,ha készen lesz és működni fog.A tervek nem publikusak.
Barna

Előzmény: rezgaras (6272)
crash__override Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6325
Amit lattam, szepen lassitott, de ott volt hatom LENZ doboz, meg egy szamitogep.

Most nezegettem a lenz oldalat... Ott van olyan, hogy szepen lelassit, de egy Stop modul, es ket Booster kell hozza. Az arat meg sem mertem nezni, mert a tap+booster+controller+1 dekoder negesfogat 500$...

Bar a Booster+kontroller+dekoder trio egy hetkoznapi trafoval is uzemel, es hatha olcsobb....

Igazabol az forog a fejemben, hogy a neten van rengeteg dekoder epito oldal (ebbol jo par N meretu), es sajat dekoderekkel rakom tele a mozdonyamimat. A vezerlest pedig egy ROCO HO keszletbol trafo+booster+maus trioval oldanam meg, csak ennek a harmasnak nem ismerem a bovithetoseget. Pl. a Viessmann gyart accessories decodert, es azzal negy valto vezerelheto. Kerdes, muxik-e a ROCO-val (tudom, DCC compliant mind a ketto, de ugye lattunk mar karon varjut....), a ROCO hogyan illesztheto a szmitogephez, kell-e a roco billentyuzet a valtoallitashoz, vagy megy maskepp is... es egyebb mas dolgok.

Nincs itt valaki, aki ert ezekhez a dolgokhoz ? :-)

Előzmény: Matiz (6324)
Matiz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6324
Igen, ezt szerettem volna kérdezni: megállt a piros jelzőnél, szépen fékezett; vagy pedig megállt mintha falnak ütközött volna?
Egyébként a digitálisban nekem ezt tetszett meg leginkább: nem a pályát vezérled, hanem "mozdonyt vezetsz"; és a jelzők állása ettől független, mint az igazinál. Ez egy nagy pályán biztosít igazi élményt, de a kicsin is jó lesz :-)) remélem.
Előzmény: etwg (6323)
etwg Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6323
Szia crash__override

csak egy kommentár:
"Az a kerdesem a DCC-t nyuzokhoz, hogy hogyan muxik az, hogy a piros jelzo elott megall a vonat DCC-rendszerben. Siman szakaszolas ? Nem "felejti" el akkor a dekoder a mozdony cimet ? Esetleg automatikus lassitas ? "

Ha DCC-röl beszélsz akkor ugye tudod, hogy az a mozdonyvezetö, aki a vezérlöt tartja a kezében. Ha egy mozdonyvezetö pirosat lát, akkor abbol az következik, hogy meg kellene állnia.
Ilyen egyszerü a dolog, ha meg nem láttál mozdonyvezetöt, akkor majdnem felesleges DCC-röl beszélni, hiszen ahhoz, hogy egy vonat megálljon egy piros elött, bármilyen rendszerben elég egy (kapcsolt) szakasz.

A viccet félretéve, egy hibrid megoldás igencsak drága (meg szerintem igen nagy marhaság), azaz DCC vonatokat a forgalom szerint vezérelni (automatikusan megállitani a jelzö elött, stb.) Ezt minden analog rendszer tudja sokszor sokkal jobban, mindenképpen sokkal olcsobban!!!!!
Ennek ellenére sok gyár ajánl ( zsebeink rovására) bonyolultabbnál, bonyolultabb megoldásokat a vonatok a mozdonyvezetötöl független befolyásolására (csak azt nem mondja el senki, hogy akkor mi a fenének a drága mozdonyvezetö).

Nézz be a Lenz, a NMRA a MIBA DCC sitejaiba.

A modern dekoder nem felejt, nem beszél vissza, csak mindig azt mondja, hogy még ez meg az kell hozzá, hogy jobban müködjön. Ez benne a jövö.....

Előzmény: crash__override (6321)
Matiz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6322
OFF: bocs de egyszerűbb leírni mint levelet küldeni :)) szóval simán megnyomod a printscreen-t; aztán elindítod a paint-ot (start menüből) a paintban edit -> paste, ekkor megjelenik a kép, elmented, az elmentett képet pedig elküldöd mailben (esetleg JPG-re alakíthatod, úgy kissebb) . ON bocs, tényleg.
Előzmény: Törölt nick (6320)
crash__override Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6321
Sziasztok,

Megvolt a lipcsei kiallitas. Tapasztaltok, kepek kesobb. Roviden : Gyonyoru volt. Kepek (tobb mint 400) epp feldolgozas alatt, a heten remelem kesz lesz, es fellovom a honlapra.

Mas : Megfertozodtem DCC-vel. Az a kerdesem a DCC-t nyuzokhoz, hogy hogyan muxik az, hogy a piros jelzo elott megall a vonat DCC-rendszerben. Siman szakaszolas ? Nem "felejti" el akkor a dekoder a mozdony cimet ? Esetleg automatikus lassitas ?

Thx : Crash_

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6320
Ennyire azért nem értek hozzá, én csak használom a számítógépet. Nekem a következő után jött be: megkerestem a honlapot, rákattintottam a vasúti hírekre, na ekkor írta ki azt, amit az előbb is írtam. Vígasztalásul: ugyanezt csinálja nálam a miki-close.de is. Ha egy mailllal megdobsz, hogy hogyan csináljam, akkor küldöm, ha sikerül.
steve
Előzmény: Matiz (6319)
Matiz Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6319
Tudsz egy screenshot-ot kuldeni? Nem sikerult reprodukalni a hibat, ket gepen probaltam es mindketton rendben mukodott minden (NS es EXPORER is).
Előzmény: Törölt nick (6317)
pg54 Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6318
JSB!

Viszont-viszont-válasz is!
És köszi: pg

Előzmény: JSB (6316)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6317
Mögyök, oszt fényképözök, oszt majd mutatom.

Matiz! Hibát ír ki az explorer a honlapon, a vasúti híreken: "hiba 243, a same nincs definiálva". Nem veszélyes, de javítni kék...

Előzmény: JSB (6316)
JSB Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6316
Köszönöm! Viszontválasz ment!
Egyúttal, kérem a Hölgyeket-Urakat, hogy tekintsék meg a kecskeméti kiállítás info anyagát web-ünkön:
extra.hu/vasutesmodell.
Tudomásunk szerint érdemes leugrani a barackpályinka városába.
Előzmény: pg54 (6313)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6315
Kivánok!

Volt valaki a tegnapi börzén?

Fecus Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6314
Sziasztok!

Köszi Matiz, megpróbálom elérni.

A múltkor volt egy kis elemzés régi modellező relékről. Találtam egy relét ami latch-es. Két 12V-os tekercséből az egyik be- a másik kikapcsolja ill. átváltja. Egyetlen hibája az ára 850 Ft/db. Típusa: FUJITSU RAL D12W-K.

Üdv.
Fecus

pg54 Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6313
JSB!

Mail ment!
pg

pg54 Creative Commons License 2001.10.07 0 0 6312
CsíkosháTTú!

De nem ám! (Azt magam is szeretnék készíteni...)
Várunk!
pg

Előzmény: Törölt nick (6294)
Matiz Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6311
Visszaolvasva a hozzaszolasokat, ugy tunik Macko-ra gondolsz! Neki is ROCO sinei vannak, es a videojan barna talpfas sineket lattam, probald elerni mailen!
Előzmény: Fecus (6303)
Matiz Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6310
Hello!

Igazabol mindenki rajtam keresi a regebbi sineket, de rossz hirem van: 2.1-es ROCO agyazat nelkuli sinbol epitettem, nem 2.5-osbol...tehat 42-es tipuscsalad! Gyakorlatilag a szerencsen mulik, hogy mit tudsz venni hozza; en az angol valtokat Becsbol hoztam.

udv

Előzmény: Fecus (6303)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6309
Kivánok!

etwg megelőzött, persze az én tudatom be van szűkülve a TT-re. A BTTB motor ugyanaz, mint a Zeuke, és sajnos nem igen bírja, erre gondoltam.

Fecus!

A vezérlés részben, ahol nem folynak nagy áramok, ott elég a szokványos vastagság. Csak a nagy áramot vezető huzalok legyenek vastagok. Az IC lábai között én csak egy vezetéket szoktam elviselni, ezt még le tudja követni a gyártó is, és felőlem lehet kétoldalas, az ár négyzetcentire megy...

steve

Előzmény: rezgaras (6302)
etwg Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6308
Szia rézgaras,

igen van rengeteg tapasztalat.

A Zeuke motor pl. leég a rossz kommutátor miatt.

A PIKO motor (Szergej) szintén tulmelegszik, de nem ég le.

A ROCO motor (bármelyik) szintén jol birja az impulzust a frekv. 100 és 200 Hz között a legjobb.

A PIKO N motor (hengeres kommutátor egészen jol megy PWM-re, a frekv kb. 100 körül van)

A PIKO lapos tárcsás N (fekete) motor igen rossz hatásfoku, igy nagyon melegszik, nem ajánlom a PWM-et.

Az Arnold motor szintén egészen jol ment, a frekv kb. 200 Hz.

Az amerikai 5 polusu nyitott motorok jol mennek PWM-re szinte bármilyen frekvencián. Ezeke melegedtek a legkevesebbet.

Az Athearn motor melegszik, mert nagy a hézag a csapágyokban, ezért ugrál a kefe, nagy a szikrázás.
Az uj Athearn sokkal jobb.

A Fleischmann motor nem müködik a PWM-re (vagy csak igen rosszul, igen szereti a sima DC-t)

A Mabuchi motor jol birja (ha szinterbronz csapágyos), de a frekvencia nem lehet 300 Hz felett (Ez vonatkozik a Zeuke meg a PIKO motorra is).

A SAGAMI melegszik, jo rá vigyázni. Birja kb. 1kHz-ig az impulzusokat. (Egy uj PWM-mel teszteltem itt mér kb. 2 kHz-ig lehet az impulzus frekijét állitani.)

A MISHUMI (angliai) motorok jol birják az impulzus, a frekvencia szintén 300 Hz alatti.

A Johnson motor hasonlit minden jellemzöjében a Mabuchira.

A CANON meg a SANKYO motorok igen jol birják (biztosan igen preciz és aranyozott a kommutátoruk) a frekvencia kb. 200 Hz. Sajnos nem tudom mi van bennők, mert eddig egyet sem tettem tönkre és normálisan nem lehet öket felnyitni hogy vizsgálodhassak.

Amikor a teszteket csináltam akkor a PWM tápon csak kb. 300 Hz-ig lehetett emelni a frekvenciát (Illetve egy átkapcsoloval 100-szor nagyobbra a Faulhaber motorhoz), és mindig sikerült olyan állást találni ahol optimális volt a futás és a vezérlés. Valamennyi motor valamilyen modellben volt (nem egyformában, tehát a tesztek nem objektivek).

Ennyit erröl

Előzmény: rezgaras (6302)
etwg Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6307
Szia Fecus

Ha meg tudod csinálni egyoldalasra az mindig jobb, egy néhány átkötés még mindig olcsobb mint a kétoldalas nyák.

A folia szélesség legyen a lehetö legnagyobb (jobban türi a forrasztást, és esetleg ki is lehet valamit cserélni, a nagyáramu részben pedig legalább 3-4 mm széles foliával dolgozz (min 2A). Ez vonatkozik az irányválto relé kontaktusaihoz vezetö foliákra is.

Üdv

Előzmény: Fecus (6304)
etwg Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6306
A Bell armatura a Faulhaber motorokat jelzi, azaz vas nélküli forgorész. Ennek az impulzus vezérlése annyival tér el a normális motortol, hogy kb. 10-szer nagyobb frekvenciája kell hogy legyen. Az ASC-nek nem lehetett állitani a frekijét, igy az csak a vasmagos motorokat tudta jol vezérelni.
Előzmény: joem (6305)
joem Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6305
A Roconak volt egy ASC 2000 nevű impulzusvezérlésű tápja. A tavalyelőtti katalógusban még benne volt. Szerintem az analóg csúcsa volt, mindent tudott a motorral, amit egy Lokmaus 2 tud. DE! Azt írja, hogy "nem alkalmas Bell-armatúrás motorok vezérlésére".
Namost mivel én teljesen lámer vagyok a témához, ezért lövésem sincs hozzá, hogy ez mit jelent, de Ti biztosan tudjátok. Mondom, ez nem kipróbálás eredménye, ezt maga a Roco írta le.
Előzmény: rezgaras (6302)
Fecus Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6304
Mielőtt ráhajtanék a miniatürizálásra, mondjátok meg, hogy egy- vagy kétoldalas nyákot csináljak! És mekkora huzalozási vastagsággal (már abból a szempontból, hogy mit tudunk legyártatni.) Nem minden gyártó szeret elvinni két huzalt egy IC láb között. A számítógép mindent kibír!

Fecus

Előzmény: etwg (6299)
Fecus Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6303
Kedves Matiz!

Ha jól emlékszem Te építed az asztalod a régebbi 58-as számozású ROCO sínekből. Tudtál hozzá venni ugyanolyan színű (barna) keresztváltót (ezt hívjuk angolváltónak? Aminek két állítóműve van?). Itt (Szegeden) a Mikinek csak fekete talpfás van a másik fajta sínből.

Üdv.
Fecus

rezgaras Creative Commons License 2001.10.06 0 0 6302
csíkostáTTú írta:

> A motorvezérlésben igazad van, amit írtam a régi cucilista mocikra vonatkozik.

Na ezt már végképp nem bírom követni.

Jó lenne tudni, hogy volt-e valakinek is baja az impulzusvezérléssel, vagy csak hallomásból ill. ilyen-olyan elméleti megfontolásból foglal állást.

Jómagam kipróbáltam a dolgot. Az igazi bajom az volt vele, hogy - annak érdekében, hogy a kapcsolás egyszerű legyen - viszonylag nagy frekvenciát használtam, 10kHz felett. Itt viszont már a motorok önindukciójának a hatása komolyan jelentkezett. A különféle mozdonyok más-más sebességeket mutattak, ahogy a kitöltés növekedett. Azok a mozdonyok ugyanis, amelyek motorjának nagy volt az önindukciója, még 50%-os kitöltésnél is alig indultak el, mert a látszólagos ellenállás az impulzusokkal szemben nagy volt. A kis önindukciójú motorok viszont egyenletesen reagáltak, ugyanúgy, mint a szűrt egyenfeszültségre.

Nem tapasztaltam különbséget szocialista és kapitalista mozdonyok között. Azóta átépítettem a tápegységet lineáris tranzisztorosra. (2db 3055, ha valakinek ez mond valamit)

Egyébként Amerikában igen népszerűek az impulzusszélesség vezérlést használó tápegységek.

Előzmény: Törölt nick (6301)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6301
Természetesen kapod!
Egyébként nem vagyok feltétlen híve a miniatűrizálásnak. A próbadarabokon pláne nem...

A motorvezérlésben igazad van, amit írtam a régi cucilista mocikra vonatkozik.
csíkos

Előzmény: etwg (6299)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6300
Szia rézgaras!
Kemencén soha!
A BR.01 csak főjavításon van nálam!
Köszi mindenkinek az infót, már csak a kormánymű hiányzik, no meg a munkaheneger, a rúdjával!
Zsolt
Előzmény: rezgaras (6287)
etwg Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6299
Ha meglesz a nyák küldjétek el nekem is, meglátom melyik sikerült kisebbre.

Elöre is kösz.

Előzmény: Törölt nick (6293)
etwg Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6298
Nem okvetlenül, de nagyon valoszinüleg ha nem tartod be a következöket:

1. A PWM (impulzus-szélesség-modulácio) sokkal nagyobb energi8t juttat a motorra mint azt normál DC üzemmodban tennéd.

2. Nem minden motor képes ezt a nagy energiát mechanikai mukára alakitani.

3. A legnagyobb veszély félsebességnél van.

4. Állandoan figyelni kell a motor hömérsékletét, mert az könnyen elérheti azt a szintet, hogy megolvad a müanyag (a kommutátor körül), illetve kis méreteknél (TT, N) maga a model kasznija is.

5. Igen jonak kell lenni a kommutárornak (kefék és kontakusok, mert azon aránylag nagy áramok folynak PWM modban.

6. Ha csak tolatásjhoz használod a PWM jeleket, akkor nincs semmi probléma - rendszerint be lehet állitani max. 40% töltésre (40% be-, 60% kikapcs). Ilyen modban igen jol fog minden menni.

Előzmény: Törölt nick (6297)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6297
Szia Fecus!
Most olvastam a kérdésedet:
Tömören: sz@rul. Van amelyik képes leégni ilyen áramtól.
steve
Előzmény: Fecus (6276)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6296
Iggen, az az!
joem írta lejjebb, hogy Alkotás u. 39/B. Egy kicsi bolt az alagsorban. Árakkal vigyázni, de van olyan alkatrész, amit csak ott kaptam.

Valaki kérdezte, hogy hol lehet kapni BR01 rudazatot. Nos a börzén legutóbb volt egy helyen egy csomó H0 gőzös alkatrész. Meg persze a Beleznaynál is előfordulhat. Tud valaki valamit Csikós Pista bácsiról? Nála szokott lenni, de a börze-szünet előtt láttam utoljára.
steve

Előzmény: Fáradt Vándor (6295)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6295
Buda, Déli Pu-tól villamossal felfelé kb. 1-2 megálló

Ha egyre gondolunk akkor a Királyhágó u-nál kell a 61-es villamsoról leszállni és még egy kb. 80 métert menni előre; a bolt az Alkotás u.-Kiss J. sarkon van...

És ezek szerint még megvan... nagyon jó dolgokat vettem ott .-)

Előzmény: Matiz (6284)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6294
Azért nem baj, ha papírkép is készül, mert én megnézem, úgyis sokat járok "Kecsón"...
Előzmény: pg54 (6292)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6293
Kivánok!

Én is szemeztem a börzén egy ROKAL gőzössel, de szemmel láthatóan nagyobb, mint 1:120. Ezért aztán lemondtam róla, mert vitrinbe meg azért nem olyan jó. Aztán találtam egy régi TT Kurier cikket, amiben leírták azt, amit Te is. Bye-bye ROKAL...

Más: Táp ügyben haladás van, Fecus belepötyögte a rajzot egy tervező progiba, most fogom én is átnézni, hogy nincs-e benne hiba, aztán jön a NYÁK.
steve

Előzmény: etwg (6288)
pg54 Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6292
Matiz!

Éljen! Előre is köszönjük!
pg

Előzmény: Matiz (6290)
Förster Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6291
Kedves JSB! A 6171-e hozzászólást olvasva az a gyanúm, hogy te tudnál segíteni az átkosbéli expessz vonatok összeállításában. Mindent tűvé tettem eddig, de sajnos csak rész információkra sikerült szert tennem. Aki ígérte, hogy segít, az nem teszi. Szóval, ha nem okoz nagy gondot. Mondjuk emlékezetből írd le légyszives milyen összeállítással ment valaha a Metropol, a Meridián és a Saxonia. Kocsi tipus+szinösszeállítás amire nagy szükségem lenne.
Köszönöm
Matiz Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6290
szeretnék lemenni, ha ott leszek nem ússzátok meg fényképezés nélkül :)
Előzmény: pg54 (6289)
pg54 Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6289
Egy kis emlékeztető:

KECSKEMÉTI KIÁLLÍTÁS
október 12-21.
Kecskemét, Lechner Ödön u. 3-5.

Terepasztalok 0-H0-TT-N méretben.

Képeslapkiállítás: nagyvasút, kisvasút, modellvasút, hév, villamos, egyéb kötöttpályás eszközök, régi és új lapok, összesen 1188 db!

EGY KÉRÉS:

Jó lenne, ha valaki tudna digitális géppel fotózni. A klub ismeretségi körében nincs senkinek...

Gyertek: pg

etwg Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6288
Szia csikos

csak egy megjegyzés a mondatodhoz:

"A ROKAL tényleg nem fut a mostani TT pályákon, mert nagy rá. "

Nemcsak a mostani pályán nem fut, de soha semilyen TT pályán nem futhatott (kivéve a Rokal TT pályát), mert az alapvetö geometriai különbségek mindig megvoltak, igy a két rendszer (NEM és a ROKAL) soha nem volt kompatibilis.

A Zeuke a NEM rendszer uttöröje volt mig a ROKAL (a Marklinhez hasonloan) bojkottálta a NEM-et (A Marklin is csak nemregen fogadta el részben ezeket a szabványokat - illetve a NEM szabványositotta a nem kompatibilis Marklin rendszert - a Rokal nem érhette ezt meg).

Előzmény: Törölt nick (6268)
rezgaras Creative Commons License 2001.10.05 0 0 6287
by az ex bhv írta:

> hol tudok BR.01-hez rudazatot szerezni?
...
> 0f-es asztalt is építek Kemencei járművekkel!

És mikor fog Kemencén BR01-es járni? ;-))))

Előzmény: by az ex bhv (6286)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6286
Még valami!
Elkezdtem a züllést:
0f-es asztalt is építek Kemencei járművekkel!
Zsolt
by az ex bhv Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6285
Üdv. mindenkinet!( ez itt az axelero hirdetése volt)
Nos a lényeg hol tudok BR.01-hez rudazatot szerezni?

Joem : Szerintem is jó ötlet a hajfesték !
Egyébként a villamos berendezések móricka rajza kész!
Zsolt

Előzmény: braun (6270)
Matiz Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6284
Buda, Déli Pu-tól villamossal felfelé kb. 1-2 megálló. Olyan kicsi a bolt, hogy 3x elmész előtte mire megtalálod. Használt cuccok, mindenféle.
Előzmény: BoGar (6283)
BoGar Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6283
Emlegetítek a Beleznaiék boltját. Csak egy kérdésem van. Merre is vannak ők? (Mert így név alapján nem tudom melyik bolt lehet az.)

Üdv: BoGár

pg54 Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6282
Igen, 7-ig tart.
Előzmény: 424nurmi (6273)
rezgaras Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6281
Fecus írta:

> Valaki próbálta már, hogy miként reagál egy mozdony szabályos impulzus üzemű tápra

Persze, hogy próbálta ;-)))

Nem mindegy a frekvencia. Ha túl alacsony, csak pár Herz, akkor a mozdony rezeg. Ha meg túl magas, 20-30kHz feletti, akkor a forgórész önindukciója a motor nagyságától és kivitelétôl függô mértékben beleköp a levesbe. A megmaradó frekvenciák viszont a hallható tartományba esnek (hangfrekvenciák), és a mozdony, de néha a sín is zümmög vagy sipol.

Egyébként Faulhaber motorral, mivel annak a mechanikai idôállandója (pontosabban szólva az inercianyomatéka - nehogy valaki pongyolasággal vádoljon...) nagyon kicsi, magasabb impulzus frekvencia kell, hogy ne rezegjen, rendszerint a hangfrekvenciás tartomány felsô részében.

De etwg errôl sokkal többet tud, többet szórakozott ilyenekkel.

Előzmény: Fecus (6276)
Matiz Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6280
Nem tudom, kell-e mondanom, Beleznay-ékkal nem árt vigyázni. Az áraik nem mindíg a legjobbak, de sajnos néhány alkatrész csak náluk kapható.
Előzmény: nohab (6278)
nohab Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6279
rezgaras!

Észrevételeid tökéletesek.

A tetőn a fő problémám a(z igazinál) leemelhető tetótakarő elemek szélénél, a felfogató csavarsornál található széles perem. Ilyen az igazin nincs.

Ami még elég nagy baj, az a tank+akkumulátorszekrény tetejénél található takarólemez görbületének hiánya. Én nem szeretem az ajtók alatti belépőnyilásokat és a homokolófedeleket sem. Utóbbiban Märklin a király, az azonban kb. 1:90-es méretarányú "kvázihánull", és szintén nem a NoHAB, hanem az AFB modelljét mintázza (50-100 apró különbség).

Előzmény: rezgaras (6269)
nohab Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6278
csíkostáTTú

Még nem teljes a lista :-(((

De egyszer majd lefotózom egymás mellett a HELJAN-t (az átépítettet is) és a PIKO-t. sokkal több látszik, mint magában.

A TT tényleg sokkal jobb, de nem jó.Beleznay-t köszönöm, a tippet és a címet is.

Előzmény: Törölt nick (6268)
BéPé Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6277
Üdv!

A két szabályozási mód között a motor szempontjából gyakorlatilag semmi különbség nincs, a digitális dekóderek is impulzus-szélesség szabályozással müködnek, a vezérlőjel sebesség infója a kitöltési tényezőt állítja. Az eltérés itt csak a vezérlés elhelyezésében van: a digitálisnál a motort vezérlő elektronika nem egy dobozban van az asztal szélén, hanem a mozdonyban.

Előzmény: Fecus (6276)
Fecus Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6276
Kedves Mindenki!

Ha már belemásztam a vonatozás elektronikájába, egy kérdésem van. Valaki próbálta már, hogy miként reagál egy mozdony szabályos impulzus üzemű tápra. Gondolok itt 12V amplitúdójú változó kitöltési tényezőjű négyszögjelre. Ezzel bármilyen kicsi feszültség eljuttatható a motor kapcsaira.
Tudom a digitális ekként működik, de ott csak az infót hordozza a kitöltés. A mozdony elektronikája egyenirányít és szabályoz.
Bocs azoktól akiket ez nem érdekel, de hátha más is foglalkozik elektronikával etwg-n és csíkostáTTú-n kívül.

Üdv.
Feri

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6275
Mindenki!

Érdemes lesz beszerezni a V&M őszi számát, már aki nem előfizető! Három modell részletes tesztje, ROCO, Marklin, Deák! Több cikk a PACIFIC gőzősökről (424nurmi! Figyelj!), terhelési adatok, MÁV 301 története! Meg még nagyon sok minden! Csak győzzük olvasni!

csíkos

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.04 0 0 6274
OFF
Fecus!
Ma hajnalban csoda történt! Végre elfogadtda a jelszavamat a freestart, így tudok netezni. Kereslek a mozgó távolba beszélődön!
steve
ON
Előzmény: Fecus (6271)
424nurmi Creative Commons License 2001.10.03 0 0 6273
Most hétvégén van még vasútmodell kiállítás?
rezgaras Creative Commons License 2001.10.03 0 0 6272
braun írta:

> MARKLIN-ről származó kéménnyel

Ezek szerint szétvágtál egy Märklin mozdonyt, hogy egy Piko kasznit szupereljél?

> a hajtás tervei meglesznek!!

Meg szabad ôket nézni? Vagy majd csak akkor, ha készen lesz, beépítve, eszi-nem-eszi...?

Előzmény: braun (6270)
Fecus Creative Commons License 2001.10.03 0 0 6271
csíkostáTTú!

Küldtem a levelet. Írj valamit, mert addig nem kezdem el a huzalozást, míg nem ellenőrizted a rajzot.

Üdv.
Fecus

braun Creative Commons License 2001.10.03 0 0 6270
Üdvözlet az Uraknak!

Olvasgatva a topicot,ehhez a PIKO NOHAB témához én is hozzátennék ezt-azt.CSináltam néhány átalakítást,volt vele munka rendesen.Kezdem az elején:
Lámpák:levágtam a régit és a MARKLIN NOHAB lámpáit tettem fel,oda,ahova valóban kell.Van egy 1:10-es rajzom,onnan méregettem le a dolgokat.
Gombostűfejből készült a csatlásfej.
Szélvédők:Én egy kicsit alakítottam az ívén,kireszeltem a megfelelő profilra,azután meg beragaszottam az ívre egy 0,5-ös sztirolcsíkot.Így már kinézett valahogy.Sajno az nekem is feltűnt,hogy alacsony az orra,de ha a mostani festéssel nem olyan feltűnő,de a régi csíkosnál sajna ordít.Őszinte bánatomra.
A szélvédők fölé felraktm én is kapaszkodókat.
Oldal:lecsiszoltam az öntési nyomokat,illetve megcsináltam a fellépőket is.A géptérablakoknál lévő ablakkeret imitációkat lecsiszoltam,illetve mindegyik ablakot azonos méretűre felfúrtam.Megcsináltam a szoknyám a gázolaj töltőfej nyilását,ill. az akkuláda ajtót is.Új lépcsők és korlátok.
Tető: levágtam a régi kazánkéményt,és szintén a MARKLIN-ről származó kéménnyel pótoltam.
Miután ez megvolt,alapozó fetés két rétegben,azután pedig a végleges festés.Feliratozás után pedig két vékony selyemfényű lakkréteg.
Azóta készült egy csíkos is,fotók vannak,de sajna scanner nincs...De ha valkit érdekel,akkor feljuttatom ide valahogy.

Joem!!!!Nem szeretném,ha megőszülnél,dolgozunk a problémán,kb. október végére(2001 október,mielőtt rákérdeznél....) a hajtás tervei meglesznek!!Addig is tudok ajánlani egy jó hajfestéket....

Braun

Előzmény: rezgaras (6269)
rezgaras Creative Commons License 2001.10.03 0 0 6269
Szóval megnéztem a Piko kasznit. Egy jó fél órán át. A legtöbb kérdésben nohab barátunknak kell igazat adni.

A kaszni hossz- és magassági méretei stimmelnek. A szélessége viszont 35mm, 33,3mm lenne a pontos. Abban is igaza van a barátunknak, hogy a két alsó lámpa helye egyértelműen rossz, túl közel vannak egymáshoz, és emiatt a kúpos elem, a fényszóró háza hibás, hiszen az orr kerek, tehát a szélén lévô fényszóró házaknak az igazi mozdonyon sokkal hosszabb az oldaluk, mint a modellen.

Nehezebb ügy az orr formája. Elôször nem értettem, mi a hiba. Az ugyanis világos, hogy valami nem jó, de elsô pillantásra nem világos, hogy mi. Az én kasznimon az ablakokat kicseréltem az igazihoz hasonló kívül felfekvô felületekre, és ezekrôl messzirôl ordított az igazi mozdony fényképeivel összevetve, hogy túl magasak. Elôször arra gondoltam, hogy az ablak készítésénél túlságosan elvékonyítottam az ablakkeretet, emiatt lett nagy az ablak. De ez rendben volt. Aztán vettem észre a szomorú igazságot: a Piko kasznin az orr túl alacsony! Emiatt lett aránytalanul nagy az ablak. És abban is igaza van nohabnak, hogy ezt nem lehet egyszerűen kijavítani, hiszen le kellene vágni az orrot és magasabban visszaragasztani. Egyébként az orr formája szvsz. majdnem tökéletes, egyedül mintha a "sarkainál" lenne egy picit kevésbé gömbölyű, mint az igazi. De lehet, hogy ez csak egy optikai csalódás a fényképeknél. Ne feledjük, a legtöbb fénykép az orrot alulnézetbôl mutatja, hiszen a fényképész a földön állt.

A tetô szerintem elég részletes. Az áttört ventillátor rácsok pedig kifejezetten szép kivitelűek. Az orr oldaláról hiányoznak a belépô kivágások, de ezeket a MÁV-nál is késôbb rakták bele. Én nem találtam hiányzó részletet - leszámítva a kapaszkodókat, amiket én már pótoltam. A lépcsôket is kicseréltem szebbekre.

Még egy érdekesség. Összehasonlítottam a kasznit a "Vontatójármű Albumban" látható jellegrajzzal. És a kaszni majdnem pontosan egyezik a jellegrajzzal, csak úgy 5%-kal kisebb! De a jellegrajzon is alacsony az orr!!! Lehet, hogy ez az oka a modell hibájának? Ki tudja, honnan származik a könyvben látható jellegrajz, és mit használt a Piko, amikor a modellt tervezte...

Előzmény: rezgaras (6265)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.03 0 0 6268
Kivánok!

Elég szép hibalistát írtál azért a PIKO-féle NOHAB-ról...-)))

Igazából nem tudom megfogalmazni mi a bajom vele, olyan "nagyonmásnaktűnik". Nekem a TT jobban hozza az igazi arányait: hossz, magasság, orrész.
A hajtása meg a TT-nek sokkal jobb, legalábbis igényesebb. Persze az is igaz, hogy a vége felé már a kardán is műanyag volt, de nekem még a régi van...

Más

A ROKAL tényleg nem fut a mostani TT pályákon, mert nagy rá.

A Beleznay-féle bolt a TE-vel szemben van.
csíkos

Előzmény: rezgaras (6253)
JSB Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6267
Felixbahn= Krasssy Félix. Többet V&M 2001 tavasz, 35. oldal, "A modellezés életforma" c. interjú.
Előzmény: ltibor (6240)
BoGar Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6266
Sziasztok!

Látom, felmerült itt a nyomtatás. Nos lehet, hogy tudnék színes, gyorsan nyomtattatni. (A nyomtató Phaser 750, nyomdai minőségben tud nyomtatni. /lézer/ ) Érdekelne valakit? (Nem tudom, hogy nagyobb mennyiségnek mennyire örülnének annál a cégnél, de a cégnek van köze a magyar vasúthoz. /Remélem értitek, hogy melyik cég ez./)

Üdv: BoGár

rezgaras Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6265
nohab írta:

> szerintem ez a mozdony sehol nem stimmel.

Megnézem otthon.

> turcsiorr aránya rettenetes

Érdekes, nekem mindig az volt a benyomásom, hogy a TT-s Nohabnak rossz az orra. Mintha túl lapos lenne az orr íve. De ezt is megnézem.

Előzmény: nohab (6256)
joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6264
Nemtom pomtosan hol a TE, de Beleznayné boltja az Alkotás u.39/a. alatt található.
Előzmény: nohab (6263)
nohab Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6263
A Beleznay van a TE-vel kb. szemben?
Előzmény: joem (6260)
nohab Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6262
Talán jobb, de az sem az igazi.
Előzmény: crash__override (6258)
joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6261
OFF
Matiz, mail ment
ON
Előzmény: Matiz (6251)
joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6260
...börzén. Beleznaynénál...
B0cs
Előzmény: joem (6259)
joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6259
Piko NoHAB tuning nélkül kb. 15 K HUF a börzén Beleznaynénál is állandóan van.
Előzmény: nohab (6256)
crash__override Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6258
A Minitrix Nohab hogy tetszik ?
Előzmény: nohab (6256)
etwg Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6257
Az orosz modelleket kb. 1988-1993 között gyártották, és tudtommal egy holland cég forgalmazta. A gyárto valamilyen klub volt Péterváron. A 90-es évek elején rendszeresen megjelentek Nürnbergben, késöbb azonban nem láttam öket.
Ugyanaz a gyárto készitett darukat is - ezeket itt ott Prágában is látni lehetett (Zerba). Késöbb egy kis cseh cég is gyártotta (szerintem ugyanabbol a formábol).
Előzmény: Törölt nick (6230)
nohab Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6256
PIKO-NoHAB.

Még mielőtt elmondanám, hogy szerintem miért néz ki borzasztóan, megkérdezném, hogy menyiért futnak most a börzén korrekt állapotú példányok? Kellene egy dán barátomnak 1-1 csíkos és narancs festésű M61, ha lehet, még teljesen gyári állapotban, semmi tuning, vagy újrafestés.

Esztétika:

szerintem ez a mozdony sehol nem stimmel. A forgóvázmaszk a belga AFB-é, az orron a lámpák rossz helyen vannak és nem is emlékeztetnek az igazira, a tetőelemek nagyon elnagyoltak, az orránál a szélvédő / turcsiorr aránya rettenetes, apró részletek hiányoznak, vagy csak jelképesek stb... Mindent meg lehet csinálni rajta, csak iszonyatos átépítést igényel.

Nekem mindig fájt a szívem kiskoromban is, hogy amilyen jó volt a Szergej, olyan szar volt a NoHAB H0-ban.

Nekem egyébként a TT és az N sem tetszik. Ami szép, az a méregdrága NMJ, és a "még megfizethető" HELJAN.

Nemsokára fogok önteni néhány átépített HELJAN-kasznit. Az reményeim szerint elég pontos lesz az M61 speciális részleteinek tekintetében is.

Előzmény: rezgaras (6253)
etwg Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6255
Szia Intersziti,

egy kicsit le kell hogy hütselek. A Rokal modellekben (ismerve a Zeuke stb.termékeket) szinte biztosan csalodni fogsz:

1. a modellek nagyobbak, mint a Zeuke modellek (1:108 körüli méret)
2. a kerekek nem passzolnak sem a Zeuke sinekhez, sem a modernebb TT sinekhez (durva vastag fémkarima, felmászik minden váltora)
3. a kupplung igen sz@r meg ráadásul nagy is
4. a mechanika a Marklin-t utánozza, ami szintén csak egy jelzöt érdemel (sz@r).

A Rokal varázsa csak annyi, hogy ez volt a másik nagy TT gyár, sajnos tul korán (a csucs elött) tönkre ment, igy el sem juthatott oda a haladás, azaz a modern konstrukcio (ami szép volt a Rokalban az a katalogus - ami igen jol retusálta a valoságot).

Előzmény: Intersziti (6203)
etwg Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6254
Szia RolandTT

az olvasatlanságnak az lehet az oka, hogy ha jol nézem, nehány honapja nincs rajta semmi uj amit el kellene olvasni. Én személyszerint szeretek mindent többször elolvasni, (ezt már meg is tettem, de azért nem árt ha legalább negyedévenként valami változna dolgon. Néhány honapja kérdeztem, hogy miért nem folytatodik a FAQ, illetve az miért nincs feldarabolva témákra, mert igy igen gyakran megáll a letöltés mielött az ember a vegére érne. (Még sohasem sikerült végig letölteni).

Ezen kellene valami kicsit változtatni.

Sok sikert, és szolj ha segitség kell.

Előzmény: RolandTT (6194)
rezgaras Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6253
csíkostáTTú írta:

> A PIKO kétmotoros megoldása egy agyrém műszakilag, meg arányaiban is.

A hajtást leszámítva ezt hogyan érted?

Lehet, hogy le vagyok valamirôl maradva, de én még úgy tudom, hogy a Piko kasznival csak a következô problémák vannak:

- a szélvédôket ki kell törni és tisztességesen a _külsô_ oldalra újakat beragasztani
- a kerek oldalablakokat fel kell tágítani
- a mindegyik kasznin sajnos jól látható ferde öntésvonalat az "orr" és az oldallemez között el kell tűntetni
- a forgóváz-oldalakat teljesen át kell alakítani

Van más bajod is vele? Szvsz. az arányai jók.

Előzmény: Törölt nick (6186)
Matiz Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6252
Krassy Félix. Azt hiszem, nem nagy titkot árulok el, ha leírom: az ő munkája a V43, a V40 és még más DEÁK-modellek.
Előzmény: ltibor (6240)
Matiz Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6251
Csak azért mondom, mert van egy nyomdás ismerősöm: jócskán túlzol az árakkal!
Előzmény: joem (6219)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6250
ÁMEN! De TT-ben is!
Szpakojnoj nocsi!
Előzmény: joem (6249)
joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6249
Forum modell. De addig még kinő 1-2 ősz hajszálunk.
Előzmény: Törölt nick (6248)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6248
No a DEÁK-féle H0 Szili egy "ROCO" a TT-hez képest. Süveges kolléga modelljeihez még nem volt szerencsém, de itten most gyári dolgokról volt szó. Azért a Fuggerth M41, meg a személykocsik nem rosszak. Egy Tillig szetből átalakított és festett három MÁV kocsi meg 25.800 pénz...
Egyéb ötlet?
Előzmény: joem (6245)
joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6247
Nagyon élvezetes majdnem csetelés volt, már hiányzott. Most egy kis szpatty! Uraim, nyugodalmast!
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6246
Bocs Gyerekek!

OFF
Matiz! Magánban ment két mail a cégesedre, megkaptad? Nem tudok levelezni a freestarton, valami gáz van velük.
steve
ON

joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6245
Hát már bocsi, de egy csomó kaszni, ami készül H0-ban pl. Süveges Attilánál, tutira megvan TT-ben is. Tudom, mert többször voltam Nála. De gyári minőség nem nagyon van. Különben Deáknak megvan a Szili TT-ben is. Vagy inkább erről se beszéljünk?
Tény, H0-ban nagyobb a MÁV-os választék. Vitathatatlan. De azért, ami van, ne nagyon irigyeljetek bennünket, mert nem igazán van miért. Kicsit vidámabb barakk, de ennyi.
Előzmény: Törölt nick (6244)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6244
"Ez meg TT-ben is megvan."

NINCS!!!

Előzmény: joem (6243)
joem Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6243
A fügivel, továbbá 1-2 teherkocsival valóban igazad van. A Maerklin is kihozott 1 db kocsit egy expressz szetben. Nekem szembántóan rövid. Nos ennyi. Alig valamivel több a semminél. Erkel strassze csinál Rocoból, meg ebből-abból kisszériákat. Továbbá Daák, amelyeket most inkább hagynék, 'szt csókolom. A többi színtiszta manufaktúra, műgyanta-öntvény vagy átfestés. Ez meg TT-ben is megvan.
Előzmény: RolandTT (6241)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6242
ROCO, MARKLIN, PIKO...

"...szocreál pofák..." Ez a harc lesz a végső...-)))

Előzmény: joem (6239)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6241
(Fuggert), de láttam a Modell és Hobby oldalán magyar vonatkozású modelleket, Piko, Roco!
De nem értek hozzá ez szent igaz (H0)!!!!
Előzmény: joem (6239)
ltibor Creative Commons License 2001.10.02 0 0 6240
Üdv mindenkinek első jelentkezésem alkalmából!
Lenne egy kérdésem. Kit/kiket takar a FELIXBAHN elnevezés? (HO V40 alján láttam)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6239
Már bocsi, de H0-ban szerinted mi van? (gyári)
Előzmény: RolandTT (6237)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6238
Elnézem a régi TT katalógusokat. Hogy milyen szocreál pofákat tudtak reklámcélból összeszedni...
Előzmény: Törölt nick (6236)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6237
Légyszi légy tekintettel a TT-sekre, ha a MÁV-ot emlegeted:)) Nekünk nincs gyári katalógusban már egy sem!!:(
Előzmény: joem (6235)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6236
Na ezért jó a TT, abból lehet tobzódni németben! Pláne DR-ben, oszt a kísérő hang a terepasztal mellett lehet az Internacionálé.-)))
Előzmény: joem (6233)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6235
Azért, ahogy elnézem a Roco katalógusokat, MÁV ide vagy oda, egy-két dolgot úgy el bírnék viselni...
Előzmény: RolandTT (6234)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6234
Hát ha engem kérdezel néha jó, ha szűkül a felhozatal!:) Álmos könyv szerint komoly pénzmegtakarítást jelent!:)
Előzmény: joem (6233)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6233
Dehogyisnem érdekel! Bár lennének H0-ban is ilyen "őrültek". Én ugyan igazán nem keresek rosszul, de ilyenre nem is gondolok. Annál is inkább, mert ugya MÁV, era V, abból meg azért nem olyan széles a felhozatal :-(
Előzmény: RolandTT (6228)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6232
OK! Ha nem jön közbe semmi, viszek én is magammal egyet.
Előzmény: Király E. (6229)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6231
Csak katalógusom nincs, szemem (még) van, viszont a memóriám már véges. Hiába a kor...-)))
Előzmény: Intersziti (6227)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6230
Az mán Tillig gyártmány! Csak kihagytam a felsorolásból, mert a mozdonyoknál van az istenadta. Tudomásul kell vennünk, hogy a gyors vonatok nem tudnak menni az erősen torzított kicsi íveken, pláne, ha nincsenek hosszirányban torzítva!
Előbányásztam egy régebbi TT Kurier-t, abban hirdetnek orosz modeleket, még "doppellokomot"-ot is, de csak azt írják, hogy: "russische Modelle".
Előzmény: Intersziti (6225)
Király E. Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6229
Steve Roland!
Konkrétan egy Br130-ról lenne szó,kifogástalan állapotú,és a másik Ludmilla egyik zsámolyával/amit Steve láttál most szombaton/ugyanazon az iven tökéletesen csendben fut.Pedig két azonos állapotú,tényleg remek gépek. nem értem..Ha jönnétek szombaton kivinném a börzére, és meg lehetne nézni, hogy mi lehet a gond.Helló
Előzmény: RolandTT (6223)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6228
És mindkettő a WebZinen is, merthogy időt pénzt és energiát nem sajnálva megvettem és lefotóztam az eddig megjelent ÖSSZES (mondhatni kivétel nélküli) 2001-es újdonságot! Ha valakit érdekelnek esetleg!:)) De úgylátom nem nagyon!
Előzmény: Intersziti (6227)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6227
Tán még a CD gyorsvonati Y-kocsikat se láttad még? Meg az Aspirin 101-est? Bár előbbit Erkelben is láttam már.
Előzmény: Törölt nick (6224)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6226
Ne csüggedj! És nehogy elszaladj megvenni, mert 2 hónapon belül már a 2002-es jelenik meg!!! Mint már kapható Pola, Faller, Noch, Vollmer, Roco 2002-es katalógus!
Előzmény: Törölt nick (6224)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6225
Pedig pld. az ICE csak segítséggel bírja 286-ot. Mégpedig az átjárórészt alul le kell vágni (azt a légterelőt, ami a Bhv-knál is szokott lenni, az oldalfal síkjában), mert különben a kocsik összeérnek és kidöntik egymást. Gyárilag ilyen, a haszn. útm. ba be van írva.
Előzmény: Törölt nick (6222)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6224
Kéremszépen! Énnékem még nincsen ideji Tillig katalógusom...-)))

Nekem az utolsó a '99-es, gondolhattam volna, hogy elavult.

Előzmény: Intersziti (6218)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6223
De!!!
A legkisebb ív a R267-es mint új "system", gondolom neked a régi hagyományos van az pedig nagyobb R286. Mindkettőn mennie kell (biztos, mert én a 267-en futattam őket! Próbáld fordítani akár egyenként, mert jónak kell lennie!!! Ill.. Jajj ezt inkább majd magánban, de az sem nagy gond, ha az a baja!
Előzmény: Király E. (6216)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6222
Hmm, Hmm...
A TT alapíve annak idején R=286mm volt, és a Standart vágányrendszernél még ma is ennyi. Ergo minden modellnek el kell mennie ilyen kis sugarú íven is. (Mielőtt RolandTT kifogásol: az új emeletes kocsinak, és az új gyorsvonati személykocsinak nem, ezek túl hosszúak ede, írja is a katalógus, hogy min. 330mm-es sugarú íven mehetnek. A régi BTTB-s modelleknek menni kell itt is.)
Előzmény: Király E. (6216)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6221
Bocs, lemaradt egy 0. 3000 Ft/oldal!!!
Előzmény: joem (6219)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6220
Sőt, egy biz. TT-Club a régi egyes kocsikat is (einzelwagen) gyártja. Bár nemtom hány darab (volt?).
Előzmény: Intersziti (6218)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6219
Színes nyomdatechnika: film+lemez kb 300 Ft/A4 oldal, és akkor még egy darab nincs papíron.
Ez az egyik dolog. A másik: azért a dolog nem teljesen tiszta jogilag (sőt, teljesen tisztátlan), úgyhogy nem preferálom a nyomdatechnikát. Ugyanakkor persze lehet, hogy hamvában holt az egész. Bescanneltem a PIKO pályatervet. 100 oldal. Csak a scannelés volt kb. 1 hét. Nálam van a céges HP photosmart 1215-ös printer. Nekikezdtem. Nem tudom, hány patront evett meg, mert közben egy rahedli céges meló is volt rajta. De sokat és időben is komoly befektetés. Holnap összetűzöm, aztán vagy 3 hét múlva kiviszem a börzére, 'szt majd meglássuk. Van 5 pld. Addig lehet, hogy megcsinálom a Helyes vágányon a TT vasúttal-t, meg egy régi Piko katalógussal szemezek, ami tele van terepasztal fényképekkel. Van egy Roco pályatervem is, stb., stb.
Előzmény: Matiz (6208)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6218
De Tillig a régit is gyártja.

Ja, az előbb az újra gyártást félrefogalmaztam. Szóval, ha újra gyártanák. Mert hogy én inkább ne... :-)

Előzmény: Törölt nick (6213)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6217
Steve!

Mi is!!:) nem vicc benne van a 2001 katalógus 44. oldalán! ahogy Te írod DBvqe 1952 Hossza 343mm 2 középkocsi és 2 vég kocsi létezik. Össz hossz 623mm

Előzmény: Törölt nick (6213)
Király E. Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6216
Ennél nem, de a BR221-esnél megforditottam,de akkor már egyértelműen beleütközött.Talán a legkisebb iv nem nekik való, de még csak egy pici próbapályám van TT-ben.Kb mint a börzén.
Előzmény: Törölt nick (6210)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6215
Tuliképp arra gondoltam, milyen jó lenne régi nyugati dolgokat újra gyártani, és épp a napokban láttam egy Rokalos magán-honlapot. Ugyanígy érdekelne egy Lufthansa-Br. 103 is, csak sajna már ezt se gyártják.
Előzmény: Intersziti (6209)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6214
OFF: Steve! Bocs, hogy ismételtem a dolgot, csak egyidőben szerkeszthettük (írhattuk)
Előzmény: Törölt nick (6210)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6213
intersziti! RolandTT!
Nem a mostani emeletesre gondoltam, a Do2000-re, hanem a régire: a DR nomenklatura szerinti DBvge szériára, ami előtt még a BR65 is szolgált. Amúgy ez a modell igazi gyöngyszem volt a BTTB érában, világítás előkészítés, igyényes kivitel.
Előzmény: RolandTT (6207)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6212
Jól írtad. :-)

Ja, és még márciusban láttam Hannoverben egy bótban orosz (olyan metróbordás :-) ) személykocsikat, TT méretben, de a bolt zárva volt. Milyen gyártmány lehetett ez vajon?

Előzmény: Törölt nick (6210)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6211
Joem!

A dolog nagyon-nagyon érdekelne! + amit fel tudok ajánlani a Zeüke 1965, BTTB 1972/73, 76/77, 79/85, BTTB Zeüke 1993, Tillig 1994, 96, 97/98, 98/99, 2000, 2001 egyedül az 1991 fehér nagy A4-es katalógus nincs meg!!

Király E.

Nagyon figylej oda, hogy a 2 kardán, csak látszólag egyforma!! Az egyik oldalán kisebb a "luk". Ő kerüljön a közepéhez közelebb!! mert neki kisebb mozgás kell!

Előzmény: Király E. (6204)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6210
A kardánokat meg is fordítottad? RolandTT tippje, nálam bevált.

Intersziti (ha rosszul írtam a nick-edet bocs!)!
A börzén a nyári szünet előtt egy ficere árult egy csomó ROKAL cuccot: BR24, személy-, teherkocsik. Sajna most nem láttam.

Előzmény: Király E. (6204)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6209
Sőt, most már végre elkezdik gyártani a DO2000 (új emeletes) vezérkocsit is.
Előzmény: RolandTT (6207)
Matiz Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6208
Haaat...
aki keres, talal. Lehet JO, szinte hibatlan katalogust venni!
A festekpatronos-reprint akcio ugyanezt erne el....akkor mar inkabb nyomdai technikaval kellene dolgozni, ha mar egyszer penzt fektet valaki bele!!!

A mostani borzen sok kivallo allapotu katalogust lattam! Ha legkozelebb megyek ki, veszek nehanyat, nosztalgiabol...ha talalok junior TTszergejt, azt is :-)

A PeCsa kiallitason a junor szettes BR80 5000 azaz otezer forintert volt kirakva!!! Ez milyen mar??

Előzmény: joem (6202)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6207
Optimizmusodnak örülök! Látod én sem vesztettem el lelkesedésemet, csak a kezdőket próbáltam lebeszélni.
A Gützöld még 2000-es katalógusában benne van a BR242 helyes forgóvázzal, tehát ő maga vitte tovább a dolgot. A Herr modelt mint, ahogyan nagyon jól láttad a Tillig gyártja az E70-et, tehát nem hiszem, hogy ugyan az a cég lenne!
(Emeletes kocsi benne van a Tillig 2001-ben!!!)
Előzmény: Törölt nick (6201)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6206
Hát, nem is tudom... Nekem passz, én nem vagyok sem ellene, sem mellette. Ha kell tudok segíteni néhány "alapanyagban".

Más.

Aki térdekel TT hívők:
A BTTB-s BR130 tuning szettet az "UNION TT" német cég gyártja (gyártotta?). Részletes leírás a TT Kurier 8/'96-os számában van, részletesen foglalkoznak a Ludmillával.

Előzmény: joem (6202)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6205
Berlinben is lehet még kapni régi NoHAB TT-ket, MÁV-osat is. Ez a Zoologischer Garten környékén van, asszem Mischas Bahnhof vagy mi? A Nürnberger strassén (asszem)?

Csupa félinfók :-)

Előzmény: RolandTT (6198)
Király E. Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6204
Üdv!
Bocs hogy egy kicsit off,de ha már ilyen sokan vagyunk.TT-s kérdés: hogy lehet hogy az egyik hattengelyes mozdony halkan elmegy a legkisebb iven, mig a másik -alig hallhatóan-de zörög.Kicseréltem a kardánokat ,de akkor is.De amikor a gyanús forgózsámolyt kicseréltem a másikkal, akkor elmúlt a zörgés.Létezhet hogy a zsámoly a hibás,mert szétszedve teljesen egyformának, hibátlannak tűnnek.Köszi Helló
Előzmény: Törölt nick (6199)
Intersziti Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6203
Tyű, én Rokalokra lennék kiváncsi! Újra E03, E40 (asszem) meg ami még nem jut eszembe...
Előzmény: Törölt nick (6201)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6202
Én is olvastam, de mivel alapvetően H0-ban utazom, ezért valószínüleg átsiklottam felette, meg régen is volt (első cikk, meg minden).
Más.
Az ember előtt ott vannak a régi katalógusok, de egyre ritkábban. A börzén teljesen változó a felhozatal, de az általam ismert, régi, magyarországon is terjesztett TT és PIKO katalógusok egyre ritkábbak. Kérdésem a következő (a jogi oldalt most ne feszegessük): Mit szólna a nagyérdemű, ha régi katalógusok reprintjei kerülnének az asztalra, relatíve normális minőségben. A dolog nem olcsó, mert ha az időt és a papírt nem is számoljuk, a festékpatron qrva drága. Így kerülne 1-1 példány 2-2,5 KHUF-ba. Hangsúlyozom, a fene se akar ezen nyerészkedni, de pofátlannak tartom a satnya fénymásolatokat 800-ért.
Vélemények?
Előzmény: Törölt nick (6199)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6201
joem azóta olvas...
Amúgy szerintem nem csak ezért nem gyárt a Tillig néhány régi TT cuccot: E11/E42 > Gützold. Négytengelyes tartályvagonok (pedi csodaszépek!)> ???. Nohab > ???. CSD E499 > ???. Régi emeletes vonat > ???. Lehet, hogy nem tudta megszerezni a jogokat a nagy felvásárláskor?
Előzmény: RolandTT (6198)
Matiz Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6200
A start-szettes kep elkeszult mar esetleg? Egy scan-el is beernem :-)
Előzmény: RolandTT (6198)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6199
Hali!
Írtam is, hogy ez szerintem a régi kupplung miatt született így: nem fért volna el másképp a kanyarban az a ménkű nagy kapcsoló az ütközők között. Ma már ez a NOHAB esetében javítható, meg a régi BTTB "Ludmillához" egy cég gyárt egy tuning szettet is. A V200/BR118 már nehezebb ügy, vakarom is a fejem...

Ne légy kishitű: én például olvastam, csak én optimistább vagyok...

Előzmény: RolandTT (6193)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6198
Egyébként ne rabold vele az idődet, mert amit most beszéltek arra nem ad kielégítő választ, csak arra, hogy azthiszem -ahogy Te is említetted- nekünk TT-seknek köztudott, hogy kooprodukcióban készült és amit én ott próbálok kifejteni, hogy valúszínűleg ezért sem gyárt a Tillig nohabot.
Namostmárasszemegykicsittúlmagyaráztammagam:)
Előzmény: joem (6196)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6197
Köszi:)))
Előzmény: joem (6196)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6196
Megyek olvasni, mindjárt jövök
Előzmény: RolandTT (6194)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6195
Ez a kép még a '82-es katalógusban is így van. Előttem meg a '76/'77-es katalógus van, abban még a régi MÁV festéssel szerepel a 001. Régebbi irományom jelenleg nincs kézközelben, de itt már a "VEB..." céget említik. Lehet, hogy ez volt a HERR? Amúgy most néztem emg tüzetesen a szélvédőt, már tudom mi zavar rajta: szögletes a teteje, ívelt helyett.
Ja! Az én egyetlen megmaradt magyar modellem is a 001, de még Zeuke gyártmány.
Előzmény: joem (6192)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6194
Mindig is nagyon foglalkoztatott a gondolat, hogy a T. Fórum által létrehozott WebZine-t a fórum olvasói (mondhatni "Szerkesztői") mennyire olvassák. Én már régen azt látom, hogy semennyire!
Ha valakit érdekelnek az előző ezirányú írások, melyből ezt szűrtem le szivesen megírom, de most Joem által is megerősíthetem (és bocsánat tőle, nem kötekedek!). Hogy most miből szűrtem ezt le: Az első cikket nekem sikerült írnom, ahol is említem ezt a TT-s Nohab dolgot.

Előzmény: joem (6192)
RolandTT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6193
Hi Steve!

Sajnos Joemnek igaza van, pedig mint láthattad én is nagy Nohab kedvelő vagyok. De nem is ezért írok, inkább azért, hogy ne fogjuk a kooprodukciós cégekre a dolgot, mert a Zeüke 1. mozdonya a V200 (BR221) is ilyen "hibás" forgóváz konstrukcióval jött ki. Aztán követte persze a az összes még a BR 130-is (Nem írnám rá, hogy Ludmilla:)

Előzmény: Törölt nick (6189)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6192
A 80-as BTTB katalógusban (M61 019 narancssárga, vöröscsillag, MÁV logo az oldalán, ahogy kell, + egy fotó, amely azonosan egyenlő a MÁV vontatójármű albumban megjelenttel) már valóban azt írja, hogy Co-production with VEB Plastspielwaren Berlin
Előzmény: Törölt nick (6189)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6191
Hoppá!!
Egy néhány hozzászólással lentebbi témához kapcsolódva: előttem a Zeuke TT 72/73-mas katalógusa (van benne fotó az M61.002-ről), és azt írja a NoHAB-ról, hogy "Koprodukció a HERR KG gyárral). Lehet, hogy a TT guruknak ez természetes, én most hallom először.
Apropó, HERR, megnéztem a Bi 33 kocsimat, sajnos már Piko. Viszont a 64-es katalógusban a Bi 33 HERR, de a BR84 HRUSKA név alatt fut...
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6190
No, hogy komolyra vegyük a dolgot:

Az emlegetett modell festése teljesen új, kapaszkodók, kürt, tükrök külön felszerelve, kifogástalan minőségben. Természetesen új feliratozás is. Ezekkel a javításokkal a hibás szélvédő már nem is tűnik fel. Ja! És a kasztni a festés-feliratozás után lakkozva is van, hogy ne jöjjön le a felirat, meg a tapizó ujjak nyomát szappanos, nedves ronggyal el lehessen tüntetni.
Látnod kéne...

steve

Előzmény: joem (6188)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6189
A modellt egy külső cég csinálta a Zeuke-nak, és később a BTTB-nek is, a VEB Plastspielware Berlin. Ez a forgóváz megoldás még a régi TT kupplug öröksége, de szerencsére tényleg könnyen modifikálható. A Tillig konstrukció már nem ilyen, alkalom adtán elviszem a 120-ast megmutatni.
Előzmény: Matiz (6187)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6188
Dárágoj Sztív!

Sajnos valóban nem voltam kint a börzén, és ez nagy valséggel igaz lesz a következő kettőre is :-(
Természetesen a kérdéses modellt nem láttam, csak a default BTTB modellt ismerem, és az nem teccik.
Ez persze magán vélemény, lehet vele egyet nem érteni. A PIKO sokkal több átalakítást igényel, hogy emlékeztessen a NoHAB-ra, a végeredményt Te is láttad az első börzés topic-találkozón. A két motorral nem tudok mit tenni, azt tudom, hogy gyerekkorom leggyorsabb és legerősebb Piko mozdonya volt. Aztán a leggyorsabb egy E11 lett (ugyancsak két motor), a legerősebb pedig a Ludmilla lett a maga egy forgóváz-egy motor, de tapadógyűrű konstrukciójával. Lehet, hogy a két motor agyrém, nekem működött, ráadásul sokat. Ezekkel sosem volt gond. A Gützold sok műanyag elemével annál több.
Gyerekfejjel sokáig hittem a két motorban, de aztán jöttek a Roco gépek. Felnőttem.

Előzmény: Törölt nick (6186)
Matiz Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6187
Nekem is volt egy TT-s Nohabom, ranezesre szerintem nem gond a szoknyat "fuggetleniteni" a kasznitol. Nem tudom, miert keszult egyaltalan igy? A kupplung miatt?
Előzmény: Törölt nick (6186)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6186
Kedves Örök Elégedetlen Lyoem!

Nem láttalak a börzén>>nem voltál ott>>nem láttad a modellt. Van ez így...
A BTTB modellnek csak a szélvédője nem sikerült. A többi cucilistának a modell nem sikerült. ( A PIKO kétmotoros megoldása egy agyrém műszakilag, meg arányaiban is.)
A szoknyát módósítani úgy, hogy ne forogjon együtt a forgóvázzal nem nagy ügy, még én is meg tudom csinálni!

Tak tocsna...
sTTeve

Előzmény: joem (6185)
joem Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6185
Minden tiszteletem ellenére ellent kell mondanom. A BTTB NoHAB szélvédője szerintem nem is emlékeztetett az eredetire. A PIKO H0 sokkal inkább, de természetesen messze nem tökéletes. A forgóvázzal együtt mozgó "szoknyáról" már nem is beszélve. Kétségtelen, hogy TT arányai, forgóváz, stb. jobbak, de az említett hibák az összképet oly mértékben lerontják, Hogy már nem is elfogadható. Ettől függetlenül mind a Piko, mind a TT NoHAB történelmi funkciót töltött be, mint az egyetlen kereskedelemben kapható MÁV mozdony.
Előzmény: JSB (6184)
JSB Creative Commons License 2001.09.30 0 0 6184
Csak azért is olvasom, és megerősítem: a mozdony valóban tökéletes volt a számos kiegészítéssel. Az NDK modellek között az egyedül a TT NoHAB volt hibátlan, a többi Ho, N mind torzó.
A kocsik szépek és autentikusak voltak. Némelyik gyakran előfordult Drezdában, a Metropol expresszbe sorolva.
Előzmény: Törölt nick (6183)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 6183
A feltűnően sok TT-s cucc között volt egy gyönyörűen frizírozott - JSB most ne olvass! - M61 019, és két Tillig "Y" vagonszettből magyarított készlet. Ez utóbbiakon nem csak átfestés volt, az ablakok is stimmeltek!

djt-122!
Megint volt VT135, és mellékkocsi is, de már csak egy helyen!

csíkos

Előzmény: Matiz (6179)
luc72 Creative Commons License 2001.09.30 0 0 6182
Förster

Itthon vagyok, élek, holnap megyek be hozzátok.

Förster Creative Commons License 2001.09.30 0 0 6181
Luc72 !
Nem ér eltűnni és előtte nem szólni !
Több hírem is van. Telefonon megkeresett a Gützold a barátomon keresztül. Mi van az ICE vonatommal ? Miért van bekapcsolva a telefonod, ha nem veszed fel ?
pg54 Creative Commons License 2001.09.30 0 0 6180
A nagyvsúti topicban is kérdeztem, de igazából ide illik.
Építgetek egy Mazsolát 0-méretben (az októberi kiállításon ott lesz - ez volt a reklám!), és böngészem a fotókat a Gigant Clubon.
A problémám:
egészen jól megkülönböztethető külsőre az 10xx és a 20xx sorozat, de az 1019 és az 1022 formája pontosan megegyezik a 20xx-vel.
Hogy van ez?
Előre is köszi a segítséget! pg
Matiz Creative Commons License 2001.09.30 0 0 6179
Na. Roviden es tomoren: egesz jo volt a borze, bar feltunoen sok TT-s cucc volt..

OFF: Csikos:Nem tevedtem el, idoben odaertem, minden OK lett :)) Thokoly ut-Keleti-Blaha utvonalat valasztottam...

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6178
Én se leszek friss, majd a közelben elkezdek dudálni, ha elgázoltalak szólj...-)))
Előzmény: Matiz (6177)
Matiz Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6177
Én 9 előtt érkezem pár perccel! Ha meglátsz, ébressz fel :)) Biztos kóma leszek (éjjeles vagyok ma is...)
Előzmény: Törölt nick (6176)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6176
Lehet, de korán...(Nem a könyv, megpróbálok 9-re odaérni, mert nem lesz túl sok időm.)
Előzmény: Matiz (6175)
Matiz Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6175
Hello!

Holnap jon valaki borzere?

udv

etwg Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6174
Szia Fecus

a releknel a megadott aram a kapcsolt aramot jelenti, azaz azt az aramot amit a rele kontaktusainak kapcsolni szabad. Ez az aram nagysagrenddel kisebb attol az aramtol, ami az oesszekapcsolt kontaktusokon folyhat. Ezert egy 2A rele nyugodtan hasznalhato, mert a kapcsolas pillanataban amugy sem folyik semilyen aram (ha az en kapcsolasomrol van szo), ha meg mar oessze van kapcsolva az aramkoer, akkor ott akar 5-8A aram, is folyhat (a kontakusok ezt kibirjak).
A kollegak meg mar megirtak, hogy kb. milyen arammal kell szamolni a modellvasuton.

Előzmény: Fecus (6170)
crash__override Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6173
4 eve a LAVA moduljarol szo szerint leszureteltek a jarmuveket. Mult szombaton lattunk a borzen olyan jarmuvet, amit bizonyosan felismert a keszitoje, es az ellopott dolgok kozott volt. Sot, volt mar olyan, hogy valaki felismerte az ellopot mozdonyat az arult cuccok kozott. Egyedi festesu gep volt...

Sosem tudnad bebizonyitani, hogy honnan van a jarmu, hogy nem a piacon vette az urge, vagy hogy pont az volt a Tied.

Mi mindenesetre csak ott tartunk kiallitast, ahol az orzes megoldott, a jarmuvek pedig ejszakankent el vannak zarva... Kordon van a modul mellet, es mindenki figyeli argus szemekkel a modult, mikor, mi, merre van...

Előzmény: Fecus (6171)
rezgaras Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6172
Fecus írta:

> Mekkora áramú relé kell a tápnál a polaritásváltó relének?

Az attól függ, hogy csinálsz rövidzárlatot vagy nem!

A mai mozdonyok 100-400mA-t vesznek fel, azaz a 2A elég lenne. De ha rövidzárlatot csinálsz, a 2A-es valószínüleg leég, az 5A-es meg talán kibírja.

Előzmény: Fecus (6170)
Fecus Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6171
Kedves Mindenki!

Matiz képeiről jutott eszembe. Amikor a PECSA-ban voltunk mesélték, hogy valaki ellopott néhány mozdonyt az egyik asztalról amikor szünet volt a kiállításon. Arra gondoltam, hogy közzé lehetne tenni a leírásait (a mozdonyoknak). Itt sokan vagytok olyan szintű szakemberek, akik ha meglátják a leírás alapján fel is ismerik. Kicsi az a piac ahol ezeket el lehet adni. Esetleg akinek boltos ismerőse van az kinyomtatva elvinné neki a listát. Nem kellene lecsukatni azt a &@{}#&@&-t aki ilyenre vetemedik?

Fecus

Fecus Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6170
Erről jut eszembe!

Kedves etwg! ( no és mindenki aki mért már ilyet)

Mekkora áramú relé kell a tápnál a polaritásváltó relének? Mit kér egy mozdony esetleg kettő? Van a bótba 2A csúcsáramú és 5A-es. Én a másodikra gondoltam, de csak akkor teszem bele ha tényleg kell. Ugyebár az ára miatt.

Fecus

Előzmény: Törölt nick (6152)
Matiz Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6169
Az extra még mindíg nem jó, de áthidaló megoldásként felraktam a régi képtárba a PeCsa kiállítás képeit. A szokott helyen (kep.tar.hu/vasutesmodell) látható, 51db kép, köztük Rézgaras kolléga modellje is.
Matiz Creative Commons License 2001.09.28 0 0 6168
Előzmény: Törölt nick (6167)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6167
Csak kíváncsi vagyok: mértél vontatási feszültséget BR106 lassú menetben?
Előzmény: Matiz (6166)
Matiz Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6166
Nemrég készült képekkel frissítettem az új terepasztalos albumomat (kep.tar.hu/matiz)
Ha eszembe jut a jelszó, felteszem a Yahoo!-ra is :)
Matiz Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6165
Hm...elkészült a képtár, amit az Extrára telepítenék, de az extrás karbantartás csak látszólag ért véget, még nem tudok FTPzni. Az éjszaka folyamán amint lehet feltöltöm, a PeCsa képek is benne lesznek.
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6164
De igen, elhomályosítoTTa...
összekevertem a ZEUKE-féle pályaterveket a '72-es katalógussal... Hukkk-)))
Előzmény: Törölt nick (6163)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6163
Még valami:
A Zeuke érában is létezett, mint modell, sőt az 1972-es katalógusban még benne van, ha nem homályosítoTTa el az emlékezetemet a Radeberger...
Előzmény: Törölt nick (6160)
JSB Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6162
A BR 95 szép gép volt, de másnak építették, s csak néhányszáz jött Hruska dobozban. A gép a háromhemngeres változat modellje volt. A harmadik henger a főkeret belsejében volt, görbített tengely hajtással. A modell ezt nem adta vissza. Érdekesség, hogy a középső tengely kerekeinek nincs karimája (modell, a valóságban a középső kerékkarima fele volt a többi tengelyének). Cél a szük ívekben is a könnyű beállás. A motort még nem szedtem szét, majd megteszem.
Előzmény: etwg (6154)
Király E. Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6161
Üdv!
A Hruska annyira él, hogy oldala is van a www.hruska-modelle.de/hruska.htm.Szinte mindent megtalálsz rajta,ami régen Permot név alatt futott.Még olyan ritkaságokat is,mint pl. BR 84-es gőzös!És az árak sem annyira vészesek.
Más,köszi mindenkinek a HERR infókat!Helló
Előzmény: Törölt nick (6155)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6160
Te JSB!
A katalógus valami kísérleti mozdonyról ír a Halle - Bitterfeld vonalon, 1911-ben, meg tehervonatokról, meg 80km/h-ról. Mint tudjuk nekem nix dajcs, csak ennyit tudtam kisilabizálni belőle...
steve
Előzmény: JSB (6159)
JSB Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6159
HERR "mozdonya" hiánycikk volt, csak párezer készült belőle, a hetvenes években. Véletlenül leginkább az Újpest-Vác, Gödöllő-Vác egykori HÉV villanymozdonyára hasonlít. Ilyen mozdony a németeknél nem volt. Még hasonló sem.

Mozdony alatt a normál, vagy keskeny nyomköz nagyjából mérethelyes modelljét értjük(remélem ez nem eretnekség).
Példa: Fleischmann régi BR 70-e, BR 65-e 1:72, mégis modell, mert azon belül helyes. Nem modell a régi Rolitron "275", ami csak épphogy emlékeztet.

Előzmény: etwg (6151)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6158
A Tillig katalógust nézve (fenntartom, hogy nem vagyok H0 szaktekintély) ez a vagon nem egy gagyi...
Előzmény: etwg (6156)
etwg Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6157
Matiz

erroel a PC-rol (ISDN kulfold) igen jol megy az extra is meg a tar is -pillanaot kerdese csak a letoltes. Szepek a kepek.

etwg Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6156
Igen a Hruska visszavette a gyarat (az utodok), de nem tudom, hogy az emlitett mozdonyok eloekerulnek-e mert azert az ido jelentoesen megragta mar oket. A Hruska az utobbi evtizedekben ilyen bedolgozo ceg volt, muviragokat, gombokat meg mas sz@rt gyartottak masoknak. (termeszetesen modelleket is - ha jol emlekszem a Pikonak egy csomo tartalykocsit ok csinaltak.)
Lehet, hogy meg eloekeruelt egy par fanatikus szagember aki akar valamit csinalni.
Előzmény: Törölt nick (6155)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6155
Te etwg!
Lehet, hogy a HRUSKA újra él? A Tillig katalógusban H0 programmnál a C4i-35a személyvagont ezzel a céggel kooperációban gyártják.
Előzmény: etwg (6154)
etwg Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6154
Szia csikos

a PIKO nem, mert ugye az egy szoci nagy gyar vala, de volt egy Hruska (magyarul koertefa) nevu ceg, aki mar 1963-ban -most fogj meg valamit- 7 meg 9 polusu motrokat hasznalt (az egyik egy goezmozdony, most innen a tavolbol nem tudom megmondani a szamat, de meg a elso futotengely is meg volt benne hajtva (1-C mozdony volt) - nem ment valami istenien, de oras konstrukcio volt.
A masik Hruska mozdony a hirhedt 95 os volt (azt hiszem a PIKO meg masok mostanaban hoztak ki ujra a mozdonyt), 5 tengelyes toert vazzal (hogy jol menjen a kanyarban) ebben a mozdonyban eredetileg 9 polusu motor volt, majd 5 polusu, hogy a 60-as evek vegere a PIKO atkonstrualja a "bevalt" 3 polusu motorra. Utanna meg eltuent a katalogusokbol.
Csak ennyit modelltoertenelemboel - a rohadt PC-n nincsenek mas betuek.

Előzmény: crash__override (6138)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6153
Azért tudok újat mondani Neked is:
A Tillig újra gyártja az E70-et! Mindjárt két változatban is: Ep. I-es KPEV, és Ep. II-es DRG kivitelben. A katalógusban az ismertető hivatkozik is arra, hogy a HERR cég hozta ki elsőnek, a születésem évében 1964-ben.
Mégegyszer bocs Tőled is, meg rézgarastól is, hogy összecseréltelek benneteket!
Előzmény: etwg (6151)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6152
Hiába no, a sörnek vannak kártékony hatásai is...
Elnéztem, bocs! (Meg egy anyamedve!) Ha már viszont így öszafutottunk: Fecussal készítgetjük a tápot, csak lassan halad a krónikus időhiányunk miatt. Viszont megcsináljuk!

Matiz!
Arról a váltóról van szó, ami abban az ominózus pestlőrinci boltban várja új gazdáját. A reakcióm meg arra volt, hogy mennyi az ára, és Te mennyiért kínáltad a hajdani asztalod elemeit.
(Radeberger, amit én öntök. A Te söröd mostanság? No, egészségedre!)

Előzmény: etwg (6150)
etwg Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6151
Csak kiegeszitenelek a HERR ugyben,

A HERR gyartott mozdonyt is megpedig TT ben, illetve keskenynyomtavon, illetve nem egeszen meretben.

Nekem megvan a TT-es un. E70 villanymozdony ami HERR gyartmany volt ket fajta letezett barna (a ma ertekesebb) valamint a gyakoribb zoeld kivitel. Sajnos csak hasonlitott egy nemet mozdonyra- de igazan nem letezo jarmu.

A masik HERR mozdony egy keskenyomtavu goezmozdony (sajnos ez nekem nincs meg mert odaadtanm egy igen jo baratomnak nagyon regen) ha jol emlekszem 5 tengelyes volt (azonos alvaz lehetett mint a villanymozdonyon - majd felteszem a kepet a WEB-re) es valamelyik Harz - hegysegi mozdonynak volt a masolata. A Herr csinalt abban az idoben keskenyomtavu kocsikat is, soet olyan kocsikat, amire feljarhattak a H0 kocsik, es a keskenynyomtavon folytathattak az utat. Ezek ma mar igen nagy ritkasag szamba mennek(ha nem csal a memoriam valamikor 1969-70 kornyeken falta fel a Herr a szocializmus). A villanymozdony meg egy darabig letezett a Zeuke-nel, de az is eltunt a 70-es evek elejere.

Előzmény: JSB (6134)
etwg Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6150
Kedves csikos baratom

nem hiszem , hogy engem kellene dicserni az alabbi mondattal:

Ami nagyon szép, és tényleg érdemes kimenni és megnézni: etwg kolléga két H0 mozdonya

Miutan tudtommal az en remekmueveim vagy otthon vannak az asszony ellenoerzese alatt, amig en a vilagot jarom, vagy (ami nem valoszinu) oe adta oda a modelleket valakinek.

Szerintem inkabb a rezgaras kollegat illeti a dicseret, mert annak vannak ott a dolgai (tudtommal). Ha nem akkor nezd mar meg, hogy ki a fene csinalta azokat a remekmuveket.

Előzmény: Törölt nick (6111)
Matiz Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6149
Mit? Hogy? Lemaradtam :-( (Biztos a sör teszi :) )
Előzmény: Törölt nick (6148)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6148
Te Matiz!

Azt a kitérőt én is láttam: egy egyenes 7,5 fokos régi PILZ, balos. Nem volt nálam subler, de azt hiszem 2,5-ös.

csíkos

Előzmény: Matiz (6140)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6147
Kivánok!

Én most ültem le a géphez, végigolvasni a topicot. Jelentem, most megy a V&M honlapja.

rezgaras!
(Ha megengeded, hogy a kÖvetkező képpen szólítsalak...)
Kolléga Úr!
Tökéletesen egyezik a véleményünk és a hozzáállásunk! Csak én nem építek modelleket, ahhoz kicsi vagyok, csak javítgatom a gyári cuccokat. Meg esetleg tudok egy-két trükkel javítani a modell elektronikáján és mechanikáján. A drótokról szólva: ami látszik a nagyvasúton is, az biztos, hogy nem rikító kék, vagy fehér...
Amúgy a drótozás az M31-en is látható, ráadásul fehér. Nekem van fekete...

steve

Matiz Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6146
Az az igazság, hogy az Extrán semmi sem működik!

Nem négyszáznégy, hanem azt írja, hogy karbantartás, a többi dolog igaz!

http://www.stop.hu/errors/karbantartas/karbantartas_extra.html

Előzmény: mav275 (6145)
mav275 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6145
Sziasztok
Mi van ? a V&M 404 hiba kóddal jön vissza.

Kérdezem hogy valaki használt e már gyári fótólemezeket a maratáshoz és mik a tapasztalatok.
Negatív vagy a pozitív lemezre érdemes dolgozni.
A modell festékek közül kezdésre melyikre tennétek ajánlatot.
Kösz a válaszokat.

Üdv máv275

BoGar Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6144
Luc72: Sajnos nekem sem megy, 404-es hiba jön be. Matiz, mi lett az oldallal??

Üdv: BoGár

Előzmény: luc72 (6143)
luc72 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 6143
Hali

Nekem ne működik a vasutesmodell oldal, egyszerűen kilép az explorer, másnál is csinálja?

Matiz Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6142
Hello!

A sín áramvezetését itt-ott én is így oldottam meg. A nagyvasútnál - legalábbis ahol én látom - sok helyen igen vastag kábelek kígyóznak össze-vissza, tiszta metró fíling, ez alapján néhol belefér.

A téglalakás ötlete jó, a megvalósítás kb. az én szintem :-)

A régi, csörgő-szergej gépek jobban illettek erre az asztalra, a mostani szili-szöcske és tsi. felsővezeték nélkül - egy kiállításon - nem jött be.

Ezeket én elnéztem az asztalnak (jobb volt, mint más asztalok!) viszont a szivacsot (!) a sín alatt nem, nem igazán mutatott jól.

Volt egy keskeny nyomközű asztal, Lovas Zsolt munkája, nagyon szép volt, pár kép van róla, holnap estére tudom ígérni.

üdv!

Előzmény: rezgaras (6141)
rezgaras Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6141
Matiz írta:

> Nehany kep, az M31-rol foleg.

Megnéztem ôket, köszönet értük.

Egy pár megjegyzés - megjegyezném, én szegecsszámláló vagyok :-((

- Az M31 kasznija tényleg szép. Én a kürtöket egy kicsit túlméretezettnek találom. Az oldalszellôzô zsalu is mintha túl vastag lenne - de ezt egy igazi képen ellenôrizni kellene. Az arányai viszont jónak tűnnek.

- Az egyik képen látszik a sín áramhozzávezetése: két vastag fehér drót. Igazán eltakarhatták volna.

- A teherkocsin lévô téglarakat igazi gányolás. Kivágták papírból, még arra sem vigyáztak, hogy a fúgák az éleknél találkozzanak. Kiábrándító.

A terepasztal szvsz. olyan, mint amilyet az elmúlt években sokat láthattunk. Nemigen látszik róla a részletek szeretete.

Előzmény: Matiz (6118)
Matiz Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6140
Nekem van otthon kb. 10db Fuggerth váltóm (ebből 3 szinte új), olyan 10 jelző + 8 relé (szintén magyar), PIKO hosszú kereszteződés, és rengeteg PIKO sín és mindezt fillérekért kínáltam (nemhogy 800, de 100) mégsem kellett senkinek....a terepasztaltól már 15 ezerért is megváltam volna, a PeCsában látott asztalok némelyikének színvonalát tán még felül is múlta....miután nem jött senki, hely nem volt, szét kellett bontanom.
Hát ezek mennek...
Előzmény: TEE (6139)
TEE Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6139
CsíkosháTTú!

Köszi az infót, ma elmentem és veTTem is két darab H0-ás, (CSD, DR) forgóvázas hűtőkocsit (800Ft/db), és két darab fényjelzőt (1000Ft/db). Erősítsetek meg abban a hitemben, hogy jó vásárt csináltam!
Az eladó azt mondta, hogy volt kb. 50 darab kocsijuk, jónéhány mozdonyuk, meg egyebek, csakhát jópáran szinte naponta visszatértek a boltba és mindig vettek valamit, hogy otthon ne legyen olyan gyanús a gyűjtemény hirtelen gyarapodása... Emlékeim szerint maradt még H0-ás kocsi: egy forgóvázas tartály, egy régebbi forgóvázas posta, egy hűtő és egy forgóvázas rakoncás; valamint egy szétkapcsolóvágány, egy profilsines kitérő állítómű nélkül (500Ft) és TT-ben egy összerakható híd.. Hátha kell valakinek!

TEE

Előzmény: Törölt nick (6070)
crash__override Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6138
A 70-es években vezették be az 5 pólusú motort és a lendkereket
Hmm... A Piko akkor miert nem ? :-)
Van hasonlo koru PIKO es RSO (made in Yugoslavia, az USA-ban Modell Power neven futott) modellem. A Piko majd leugrik a valtokrol, nem indul mindig, stb. Az RSO ot polusu motorral, kardanos hajtassal, es olyan felfuggesztessel rendelkezik, mint a Fleischmann, Minitrix gepek, a valtokon gyonyoruen megy....

Szerintem csak akarni kell....

Előzmény: rezgaras (6137)
rezgaras Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6137
csíkostáTTú írta:

> Az jutott eszembe...

Te, ez nagy igazság. Valahogy úgy néz ki, hogy nincs még meg a tapasztalat, hogy hogy kell egybôl jó modelleket konstruálni, ezért "menet közben" javítanak a konstrukción. Persze én attól tartok, hogy az ilyesmi üzletileg is egy katasztrófa - új szerszámok, módszerek, stb. Remélhetôleg egy idô után megtanulják a gyártók a házi feladatokat és képesek lesznek egybôl jó modelleket konstruálni. Bár nem ártana _elôször_ kinézni az ablakon.

Fuggerth az M41-hez elôször egy olyan megoldást alkalmazott, amilyet manapság senki nem használ. Aztán átkonstruálta az egészet, hasonló lett, mint a legtöbb külföldi modell, csak éppen a lendkereket felejtette ki. Majd a következô menetben, úgy 2005 tájékán az is lesz ;-(((

Nagy gyárak is néha így csinálják, csak nem a technológia mögött kullogva, hanem a kegújabb megoldásokat alkalmazva. Athearn-nak az F7-es modellje már - ha jól tudom - 50 éves konstrukció (még az elôd, a Globe cég kezdte gyártani). Azóta olyan, mint a nagyapám fejszéje, a belseje teljesen más, mint az eredeti volt. Az eredetiben egy motor volt a hátsó forgóvázra szerelve. A 60-as években vezették be a középmotoros-kardántengelyes moduláris konstrukciót, ami mind a mai napig az összes Athearn modellben megtalálható. A 70-es években vezették be az 5 pólusú motort és a lendkereket. Azóta csak kis konstrukciós változtatások történtek, mint a szinteröntött lendkerekek lecserélése forgácsoltakra. És mindezt nagyon gazdaságosan tették. A modelljeik nem futnak csodásan, de rettenetesen megbízhatóan.

Előzmény: Törölt nick (6131)
rezgaras Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6136
gyurmosz írta:

> csak nagyobb terhelésnél és nagyobb sebeségnél kipörög a kerék. Ez vajon a forgóváz lesúlyozásával orvosolható?

Szerintem nem kell a forgóvázzal vacakolni, hanem az egész modellnek kell nehezebbnek lennie. Azonban ne felejtsd el a fô szabályt! Egy modellmozdonynak csak olyan súlyosnak szabad lenni, hogyha nem engeded futni, akkor ki KELL pörögnie a kerekeknek, nem szabad a motornak megállnia. Az ugyanis, ha megáll, akkor rövid idôn belül leég.

Persze egy V46 jellegű gépben nem sok hely van a súly számára. Ezért van az amerikai modellek alváza mindenestül cinköntvénybôl.

Előzmény: gyurmosz (6126)
rezgaras Creative Commons License 2001.09.26 0 0 6135
csíkostáTTú írta:

> És ha nagyon pontosan szép, akkor nagyon pontosan, jól működjön is.

Te én nagyon igazat adok neked. Csak azért annyit jegyeznék meg, hogy egy kis méretű modellbe jól, halkan és simán működô hajtást rakni, az pont az, amit a tengerentúli barátaink úgy neveznek, hogy "pain in the a**.

Én pl. a 326-os hajtásávan nem vagyok megelégedve, de sajnos nem sikerült jobban. Igaz, nem is gyártanám és árulnám sorozatban...

Előzmény: Törölt nick (6117)
JSB Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6134
A HERR kocsikat nagyond becsüld meg, mert ritkák és nagyon szépek. Figyuzd meg az ablak és kerete kidolgozását. A cég kis maszek gyáracska volt. A PIKO meg a bazi nagy VEB-Volkseigene Betrieb-Népi Tulajdonú Üzem.
Mindketten Thüringiaiak, de Herr már sajna nincs. Mára Klasszikus!
HERR mozdonyt nem , de jelzőket gyártott.

Előzmény: Király E. (6129)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6133
Így aztán "tuning leírást", meg feljavító készletet sem lehet hozzá kreálni. Úgy használd, ahogy van...
"Tak tocsná", ahogy Lenin elvtárs anyanyelvén mondják.
Előzmény: gyurmosz (6132)
gyurmosz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6132
Na igen, sőt, az egyes darabok között is lehetnek eltérések. Mindegyik külön lélek :-)))
Előzmény: Törölt nick (6131)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6131
Az jutott eszembe, hogy ezeket a kisipari módszerekkel készült, tulajdonképpen kisszériás modelleket egy bizonyos szempontból borzasztó nehéz modifikálni. Arra gondoltam, hogy a megoldások sokszor nehezen reprodukálhatók, nincs hely plusz dolgok beépítésére, sok az "ad hoc" megoldás, nem is lehet igazából biztos receptet adni, mert a modell nagyon évjárat függő. (A "kisiparit" nem gúnyolódásból írtam, és nem is lesajnálóan. A nagy gyárakhoz képest értettem, azokhoz képest a darabszám kicsi, és nem is lenne épeszű ember, aki beruházna ilyenre, nagy szériára.)
Előzmény: gyurmosz (6128)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6130
Erre tán JSB tudja a választ, ha itten van...
Előzmény: Király E. (6129)
Király E. Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6129
Szia!
A következőket vettem:Schicht CSD-s kék hálókocsi,Me -163 fedett teher fékházzal,Pwi-32 bordó poggyászkocsi,És két darab Bi-33-as személyvagon, minden új,dobozzal, szó szerint fantasztikus állapotban. Ezért is kérdezema HERR modellt, mert a két Bi-33 első ránézésre a PIKO modellje,de gyári kartondobozban van,rajta a vagon képével, és mig a PIKO vagonok fehér tamponnyomott feliratokat viselnek,eddig ezek sárgákat,és a kisebb feliratok a kasznira öntöttek,hajszálvékonyan, szépen sárgával kihúzva.Az alváz ugyanaz, mint a PIKo.Az egész csomagolás, kinézet, karton olyan 50-es 60-as évek.Ilyennel még soha nem találkoztam, nem tudom hova tenni.A mozdonyok sajnos már elfogytak.Hát ennyi,Üdv
Előzmény: Törölt nick (6125)
gyurmosz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6128
Nos, én nem szedtem szét a sajátomat, egyszer akartam, de aztán úgy döntöttem, hogy mégsem :-))A Szili forgóváza asszem le van súlyozva (azt már szedtem szét :-))
Előzmény: Törölt nick (6127)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6127
Hogy idézzek: "A kérdés jó..."

Szóval ehhez nekem ismerni kéne a V46 szerkezeti megoldásait, meg szét kellene szednem, amit a tesztelt modell tulajdonosa nem hagyott. Hogy miért nem?...

Valószínüleg segít, de az is lehet, hogy a meglévő súlyok áthelyezése is segít. Persze a Szöcske belsejében ehhez hogy van hely...

Előzmény: gyurmosz (6126)
gyurmosz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6126
Szerintem a V46 sem rossz, csak nagyobb terhelésnél és nagyobb sebeségnél kipörög a kerék. Ez vajon a forgóváz lesúlyozásával orvosolható?
Előzmény: Törölt nick (6124)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6125
Hali!
Örülök, hogy bevált a tipp. Mit vettél? (Ha nem vagyok indiszkrét...)
steve
Előzmény: Király E. (6123)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6124
A V46 hajtása 10 ezerért nem is olyan rossz. Az M31-nél klasszissal jobb.

Amúgy pedig:
Félreértés ne essék: A Deák Modellsport egy fontos, lényeges szereplő a hazai vasútmodellezésben. Nagyon nem szeretném, ha az sülne ki a dumámból, hogy ócsárolom. Csak hát a rosszról nem lehet ódákat zengeni. Tudom, hogy nehéz ügy egy modellt sorozatban gyártani, de meg lehet találni a jó megoldást egy problémára. Az igénytelenség meg különösen akkor zavaró, ha amúgy egy nagyszerű modell minőségét húzza le.

Előzmény: V46 021 (6120)
Király E. Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6123
Üdv mindenkinek!
Én még szombaton voltam a kiállitáson,a vitrineknél tényleg sok időt el lehet tölteni, de a terepasztalok a szokásosak, a fele elég igénytelen munka.Hihetetlen, hogy ilyen kevesen űzik ezt a hobbit.Szerintem pl. a két évvel ezelőtti, vagy a tavalyi kiállitás is ilyen volt.De nem akarom lehúzni,legalább ez van.
Steve!
Ma voltam Lőrincen, az emlitett boltban, vettem egy pár vagont, köszi.
Más, ismeri valaki a régi NDK-s ?:"HERR"céget?
SZiasztok
Előzmény: Törölt nick (6117)
gyurmosz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6122
Nekem is jól megy, nincs vele semmi bajom, sőt, az egyik kedvenc modellem, csak pl. egy lendkerékkel még jobb lenne :-) Viszont khirály lassan tud menni!
Előzmény: Törölt nick (6121)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6121
Az a DEÁK Szili, amit én próbáltam, kifogástalanul ment. H0-ás volt. A TT-s az nem...
Előzmény: gyurmosz (6119)
V46 021 Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6120
Rézgaras írta:
>De, mint említettem, a legjobb lenne egy kasznit hajtás nélkül mondjuk egy tizesért megvenni.

Én probáltam egy Szöcskét így venni, de először merev elzárkózás, később pedig - 10 rongy.
Tehát 10 ezret ér ez a "remek" hajtás.
Üdv: BT.

Előzmény: rezgaras (6108)
gyurmosz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6119
Persze, így van. Arról nem tudok mit mondani, h a TT-s hogy megy, nem láttam, csak külsőleg. A H0-ással nincs bajom. Persze, nem úgy megy, mint egy Roco gép, de én így is meg vagyok vele elégedve. Ez nem jelenti azt, hogy nem örülnék egy jobb hajtásnak.
Előzmény: Törölt nick (6117)
Matiz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6118
http://www.extra.hu/vasutesmodell/tmp/kiallit.htm

Nehany kep, az M31-rol foleg.

Ilyenre tervezem a tobbi kepet is, mind az extrara kerul majd (ha fer...)

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6117
Hogy tisztába tegyük a dolgot:

Én igazából nem értek a "szegecs számláláshoz". (Ezzel nem azt akarom írni, hogy lényegtelennek tartom.) Ebben a témában hajlamos is vagyok megalkudni. Ami viszont bosszant, ha a mechanikus és elektronikus megoldások a gányolás szintjén vannak. Ne feledjük el: egy modell attól modell, hogy működik. És ha nagyon pontosan szép, akkor nagyon pontosan, jól működjön is. Akkor igazán szép, ha egy szépen megépített környezetben húz egy szép szerelvényt.
steve

Előzmény: gyurmosz (6116)
gyurmosz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6116
A Deák TT-s Szilije annyira nem tetszik a nagy lámpák miatt. A H0-ást szeretem :-)
Előzmény: Törölt nick (6115)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6115
Én ki is próbáltam, rossz az...
A kinézete klassz, csak ne kelljen futtatni...
Előzmény: Matiz (6114)
Matiz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6114
szemelykocsikrol lett egy, meg a magyar gepekrol is. A Deakek szilijet is megneztem, nem olyan rossz az!
Előzmény: Törölt nick (6113)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6113
Kivánok!
Abban igazad van, hogy elsőre pofás a modell (M31), de ennyi pénzért tessék tisztességesen megcsinálni! Láttad a veresegyházi asztalon működni?

Fecusnak és nekem is le kellet lépnünk olyan 11.30 körül, ezért nem tudtunk összefutni. A TT-s kocsikról csináltál képet a vitrinekben?
steve

Előzmény: Matiz (6112)
Matiz Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6112
Hello

Kint voltam en is, de keson ertem ki, 12 utan...
Hat, nagyon kellemetlen tapasztalatokat szereztem.
550Ft volt a jegy, fotoengedellyel egyutt. A kiallitott terepasztalok nagyon nem tetszettek. Egyedul a Veresegyhaz-asztalrol sikerult jo kepeket csinalni. Hatul volt meg egy szep asztal, jol eldugva, arrol is lett par kep.
Viszont a vitrinekben levo modellek nagyon tetszettek. Rezgaras kollega modelljei nagyon szepek, mindketto ki van rakva, kozottuk egy regi festesu fem M40-es. Igazan igenyes munkakat lathatunk itt, szokas szerint, ez a resz rendben van.
A teremorok unottan maszkalgattak, valogatott megjegyzeseiktol mind a kiallitokat mind pedig a vendegeket megkimelhettek volna ! ! ! Ez sajnos minosithetetlenne tette a kiallitas hangulatat ! ! ! Igazi jo magyar hangulatot teremtettek :-(
Mindenesetre eleg sok kepet keszitettem, sajnos egy darabig el fog tartani a feldolgozasuk, de felkerulnek.
Az M31-es ki volt rakva ket festesben is. Vegre megnezhettem, mirol is van szo :) Nem kell azert elve eltemetni! Szerintem nagyon pofas modell lett! A kerekek es a rudazatot tarto BAZI NAGY csavarok ugyan borzalmasan neznek ki, es egy-ket reszlet akad, amibe belekotnek, de nem teszem; a leirtak alapjan rosszabbra szamitottam.
Mindjart feldobok ideiglenesen 1-2 kepet rola.

A V&M keptarat atepitem, atkerul az extra-ra, hogy egy helyen legyen minden. Ehhez egy
kis idore van szukseg sajna, ezert fogok csuszni a kiallitas kepeivel is.

udv

Előzmény: Törölt nick (6111)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6111
Hát kérem szépen...
Ma délelőtt Fecussal körülnéztünk a PECSÁ-ban. crash kollégának van némi igaza, néhány asztalnak még sokat, de nagyon sokat kell fejlődni, hogy kiállítható legyen, és még is ki van téve. Egy teremőr meg olyasmit mondott egy reklamáló kiállítónak, hogy "... a mozdonyait". Eléggé sötét volt azokban a percelben, pedig fel volt kapcsolva a villany. Az történt, hogy a tegnapi szünnap alatt, amikor is a kiállítás zárva volt, elloptak három mozdonyt és egy darus szerelvényt a digitális N asztalról. Akkor zárva van a kiállító terem, nem?

Ami nagyon szép, és tényleg érdemes kimenni és megnézni: etwg kolléga két H0 mozdonya. Valódi remekművek. TT rajongóknak meg Enyedi László modellezőtársunk MÁV személy- és postavagonjai. Igen szépen sikerült darabok. Érdemes lenne sorozatban gyártani őket, a Bz vagon különösen szép.
csíkos

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6110
Hali!
Igazából nem figyeltem meg, hogy nyitva van-e a furat, de nincs kizárva. A véleményemet meg fenntartom, nem igazán sikerült darab. Azon már tovább kéne lépni, hogy senki nem gyárt MÁV modellt, így ide ez is jó. (Ha valaki még egyszer szidja a Fuggerth-et, odamegyek és megharapom. -))) )
steve
Előzmény: rezgaras (6108)
etwg Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6109
Szia rézgaras

a a négyszögletes lyuk valamikor a Fleischmann ötlete volt, késöbb sokan használták ezt a technikát, akik nagy automatikus préseken készitették a model eme részeit. Azok rendszerint egy kis késsel dolgoznak, és azokkal préselik ki a lemezekböl a nyilásokat (egy késsel a méretektöl függetlenül). Az ilyen prés csak szögletes lyukakat tud késziteni.

Késöbb hasonlo dolgok megjelentek a müanyag öntvényeken is - valoszinüleg az egyszerübb programozás végett. Gyakorlatilag azonban ezek a csapányok éppenugy müködnek mint a furt csapágyok, talán még egy kicsivel kisebb surlodással is járnak.

A keréklevétel sem ujdonság igen sok nagynevü cég bosszantja ezzel az eljárással a modellezö amatöröket, akiknek aztán fö a fejük, hogyan cseréljenek kereket, áttételt meg egyebet egy ilyen modellen.

Előzmény: rezgaras (6108)
rezgaras Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6108
csíkostáTTú írta:

> A kerekek szépek, de hogy tönteted el a ménkű nagy furatokat?

No nem olyan vészes. Egy anyával, aminek kívül M2,5, belül M1,2-es menete van.

A rudazat furatai persze nem ilyen egyszerűek :-((( Talán a legegyszerűbb lenne egészen új rudakat készíteni úgy, hogy a tengely keret furatait használja az ember sablonnak.

De, mint említettem, a legjobb lenne egy kasznit hajtás nélkül mondjuk egy tizesért megvenni.

> ebben van négy keresztirányú furat, amiben laknak a kerekek, meg a vaktengely.

Te, ez még nem katasztrófa, ilyet láttam már máshol is. Biztos, hogy ami ott van az "furat", azaz nincs alul nyitva? Másképp fogalmazva: ha ki akarod venni a kerékpárt, akkor le kell-e szedni az egyik kereket a tengelyrôl? Mert az ilyesmi problémás szokott lenni.

Előzmény: Törölt nick (6098)
crash__override Creative Commons License 2001.09.25 0 0 6107
MAtiz! Ebreszto! A kezed a biliben !

Ingyen modellt klubboknak ? Nee... Mi (a LAVA) most keszulunk Lipcsebe, egy nemzetkozi kiallitasra (kiallitas es vasar, 5000 m2, bovebben a honlapunkon), es ossze aklartunk allitani a magyar vasutmodellekbol egy kis prezentaciot, hogy a buta nemetek nehogymar jol gondoljak, hogy Mo-on nincs vasutmodell-gyartas.

Kertunk kolcsonbe modelleket modell cegektol, a vitrinekbe. Gondolod adtak ? Fizesdd ki nekik, es esetleg, ha ugy gondoljak, kiallitas utan visszavasaroljak. Mert ugye nem tobb, mint 7 milliora van a kiallitasi anyagunk biztositva...
Arrol nem is beszelve, hogy ingyen reklam lenne nekik (mas megkozelitesben pedig adhatnanak mar egy-egy ajandek modellt, ha mar megtakaritjuk Nekik a nemzetkozi reklamkoltsegek egy reszet...).

Csak annyit tudok mondani, mint a Tapsi Hapsi szombat delben : Ez van sracok.....

Előzmény: Matiz (6103)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.24 0 0 6106
Iggenn!
Csak amíg a Szili legalább szépen fut (már, amit én próbáltam, a H0-ás! A TT az más téma, ez a méretarány még túl nagy kihívás a gyártónak), az M31 nem. Pedig egy tolatót úgy érdemes használni, ha szépen, lassan megy. Nem pedig darabosan, lassan, vagy 120-szal kotor, de akkor már viszi a tömeg...
Előzmény: luc72 (6105)
luc72 Creative Commons License 2001.09.24 0 0 6105
Sziasztok

Amikor bementem a Deákhoz ugyan ezzel a szemponttal néztem én is, hogy mit tudnék tuningolni a szilin. Szétszedték nekem, és meg állapítottam van esély lendkerekes motora, és más meghajtásra, így vezetőállás elkészítésére is. Erről az eladó is meg győzött „Igen lehetséges ezeket meg oldani, ő már látott ilyet” sulykolta, csak, hogy meg vegyem a három szilit, de aztán hirtelen bekattant, fizessek valamiért 50000 Ft-ot, majd túrjam át az egészet + költsek rá? Azért ez no comment.
És ez van az M31-el is.

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.24 0 0 6104
Én is "érte haragszom".
Tudod van egy közös barátunk, nála láttam több DEÁK modellt is, sőt még ki is próbálhattam őket. Az ősi Szili ment a legszebben (mértem is persze, ez volt a legjobb), aztán a Szöcske, de ezen már nyomai vannak a mechanikai bajoknak, és a sor végén kullog az M31. Tudod mi a vicc: ezeket nézegetve az volt a benyomásom, hogy minél szebb a modell, annál gyengébb a mechanika. Érdekes, nem? Most a vitrinnek dolgozunk (akkor minek bele hajtás?), vagy szeretnénk, ha működne is a pályánkon? Én az utóbbi táborhoz tartozom.
Előzmény: Matiz (6103)
Matiz Creative Commons License 2001.09.24 0 0 6103
Jólvan, ne húzzuk azért le :)
Van egy alap, amiből ügyes kezű emberek biztosan stabil, jól működő modellt tudnak építeni.

Ha már bilibe lóg a kezem: igazából az lenne a szép, ha a modell gyártói az ismert klubboknak ingyen juttatnának egy-egy példányt. Szerintem megérné. Vélemények?

Előzmény: Törölt nick (6102)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.24 0 0 6102
Én nem tudom...
Van egy nagyon szép, szépen kidolgozott, mérethelyes kasztni, ráadásul szépen is van festve. Alatta meg van egy igénytelen mechanika. Lehet, hogy túl drága lett a kasztni, és spórolni kellett a többin? Mint a SONY tv: jó képcső, botrányosan sz@r elektronikával. A V43 ehhez képest egy csúcs.
Előzmény: Matiz (6099)
Matiz Creative Commons License 2001.09.24 0 0 6101
Nem, éppen a munkahelyemen ülök :)

Viccet félretéve, nem, de fogok.

Előzmény: Törölt nick (6100)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.24