Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

BoGar 2001. júl. 14. Creative Commons License 5169
Végül én is kijutaottam ma a Füstibe kb 12:30-ra de csak hazafelé a nosztalgiavonaton találkoztam Sünöcskével. Mást nem láttam, hiába nézelödtem.

Üdv: BoGár

Előzmény: Matiz (5165)
Kisbuta 2001. júl. 14. Creative Commons License 5168
Nekem egy dolog ütött szöget ennek kapcsán a fejembe. Megvettem ugye a ROCO csodát, Ez idáig szép. Találtam benne egy szép "utalványt" ami arra szolgál, hogy valamelyik viszonteladójuknál egy katalógusra beváltható. Hol próbálkozzak vele? Erkel?
Előzmény: Matiz (5165)
JSB 2001. júl. 14. Creative Commons License 5167
Ez főleg Nürnberg után elszomorító, mikor itthon megjelenik az ott begyűjtött ingyenes Neuheit prospi pénzétz, az utazás (egyébként elszámolható) költségeit csökkentendő.
Kinek inge vegye VÉGRE magára.

Előzmény: Matiz (5165)
Matiz 2001. júl. 14. Creative Commons License 5166
Jo utat, jo nyaralast!
Előzmény: Törölt nick (5164)
Matiz 2001. júl. 14. Creative Commons License 5165
Hello!

Hat, ha ujra feljott a kerdes...akkor mar ideirom: sok helyen latom az ingyenes prospektusokat penzert adjak csak. Anno a BRAWA-nak irtam egy e-mailt, egy het mulva megjott az ujdonsag-katalogusuk, gratisz.
Amit szerintem hianyolsz, az a "Tisztelet a kivetelnek" mondat ezekbol a hozzaszolasokbol, mert termeszetesen van kivetel.

udv
ui:jartam ma a fustiben, nehany percnyi MPEG video es kb. 100db kep keszult...

Előzmény: 101 (5159)
Törölt nick 2001. júl. 14. Creative Commons License 5164
Még valami:

Amit én nem tudtam (nem is fogok tudni még egy ideig) ilyen szépen megfogalmazni, azt Te leírtad!

101!
Köztünk a helyed!!!

Most már tényleg elmentem nyaralni!

Előzmény: JSB (5162)
JSB 2001. júl. 14. Creative Commons License 5163
Fecus

IGEN. Posta megy.

Előzmény: Fecus (5158)
JSB 2001. júl. 14. Creative Commons License 5162
Magától értedődő, hogy az x árfolyamon vett árú annyi-amennyi, és nem érinti az UTÓLAG változott árfolyam. Ezt normális modellező nem várhatja el, közgazdasági nonszensz. Nem lep meg, hogy az ICE lassan fogyott, mert sokra tartott városotok az ellentétek nyugatdunántúli központja. A művészetben vagyok elsősorban érdekelt, ugyanazt tapasztaltam. Túl közel a határ és ennek következtében nálatok csapódik le sok minden, ami nem öröm.
Igyekeztem már elmesélni a tisztelt modellező cspatnak, hogy a gyárak egy modellt egyszer állítanak elő. A piac nyugaton MINDENBEN nyomott, igyekeznek azonnal kiszállítani, hamarabb elmegy alapon, megelőzve a hosszú raktározási időt, s végül az akciót (féláron). A kereskedőt kényszerítik készletezésre, hogy a cég fejleszteni tudjon. Így működik körbe-körbe. A számítógép bődületes eligyénytelenedést IS hozott, a modellezés az igényesek műfaja. Keleten, nyugaton ez a réteg áll legkevésbé könnyen úgy, mint anno.
A látszatfejlődés lassúl, s egyedül ez hoz vissza régi (a fiataloknak újnak tűnő) egészséges szeleket.
A "BŐR A POFÁJUKON" azokra vonatkozik, akik az "árpolitikát" a körülményekre nem hederítve saját igényeik szerint alakítják. Ahogy lenni szokott az reagált kinek legkevésbé sem inge. Tartok tőle akiknek kellett volna nem is kisérik figyelemmel a topicot.

A netet arra kellene használnunk, amire való, a KÖZVETLEN KAPCSOLAT TEREMTÉSRE, így ki-ki megtalálná lelki (s zsebi) egyensúlyát (amennyire ez lehetséges).
Ti meg 101 - nem tanácsokkal kívánlak bombázni - időröl-időre köszönjetek be a topicon, ha új mondandótok van. Ez nem reklám, hanem figyelemfelhívás, most nézz be hozzánk. A nyomasztó LÁTSZATBŐSÉG (látsztinformáció - információ szó szerint az, ami valőban új tartalmat hordoz)idejét éljük, hogy Tőletek segítség, ha közvetlenül hozzátok tudomásunkra, ami fontos lehet.
Ezt a szép web nem pótolja, mert nem személyesen megszólító.
Litánia vége, elég műveltek vagytok, mindkét oldalon tovább gondolni.

Előzmény: 101 (5152)
Törölt nick 2001. júl. 14. Creative Commons License 5161
Szép Jó Estét!

Örömtüzeket lehet gyújtani! Mától elutazom olyan helyre, ahol nincs internet. Mindenkinek jó nyarat, kellemes modellezést, és jó topicolást kívánok!

csíkosháTTú/steve

Törölt nick 2001. júl. 14. Creative Commons License 5160
AHHA!

Ezért a válaszért provokáltalak! Ezer bocs! Amire konkrétan gondoltam: A Tillig által gyártott, epoch IV-es BR 120 ára kint , ha jól tudom kb. 200DM, a kiskereskedelemben. Kövezzetek meg, de már nem emlékszem, hogy hol, 39.980Ft-ért láttam. ( Nem Nálad, arrafelé még nem jártam...) Bocs, hogy Tillig példát hoztam fel, ez nem a gyár szégyene, amúgy meg a nevemből is látszik, melyik méretben utazom.
Amúgy a nevezett modellt én 25.860Ft-ért vettem idehaza, JSB is látta, meg luc72 is, nem csak nekem tetszik...

csíkosháTTú
P.S.: a nevem csíkosháTTú akart lenni, csak elgépeltem, amikor bejelentkeztem. Amúgy a steve névre is hallgatok.

Előzmény: 101 (5159)
101 2001. júl. 14. Creative Commons License 5159
Kedves csíkostáTTú!

Sajnos általánosságokban nem tudok válaszolni, de ha konkrétumot kérsz pontosan meg tudom mondani egy-egy termék értékét vagy árát.
Sajnos azzal nem tudunk idehaza mit kezdeni, amikor egy kinti kereskedő a nem mozgó készleteit /újdonságot biztosan nem!/ akár 30-50 %-al leárazza. Ha hiszed ha nem a haszonkulcsom ezt el sem éri. Ebből adok még klubkedvezményt 5-10 %-t. A nagykereskedő haszonkulcs talán eléri ezt, de őneki meg nagy készletet kell tartani.

Egy példa: megpróbáltam egy direkt importot. A kedvezményesen 50 DM-ért adott kezdő mozdonyt /ROCO/ ÁFA, VÁM, szállítás, csomagolási díj után 12.000,- Ft-t tudtam kitenni, ráadásul 3 hétbe tellett mire megkaptam. Sajnos a megrendelt mennyiség 50%-t sem kaptam meg.
Ha magánszemély teszi ugyanezt már 25%-al olcsóbb.

Egy másik példa: A ROCO minden évben tart akciót a kereskedőknek. A kereskedőknek és nem a végfelhasználóknak. A hazai kereskedők mindegyike ezt a kedvezményt egy az egyben továbbadta. Igy lehetett svájci mozdonyt 7-8 ezer ft-ért vásárolni /ezt most valamelyik boltban bizományba beadva 25.000,- Ft-t láttam/, vagy Marklin krokodilt digitális dekóderrel 30.000,- Ft-t. AZ osztrák vevők ezekről az akciókról odakinnt nem tudnak.
Nagyon sok vevőnek okoztunk kellemes meglepetést a ROCO Om svájci darabjaival. A mozdonyok 10.000,- Ft alatt voltak egy-egy kocsi 2500 Ft volt.

Szivesen válaszolok bármilyen kérdésre ,ha tudok, bátran keressetek akár közvetlenül levélben is.

Bocs, hogy ennyit magyarázok, de néhány dolgot rendbe kellene tenni.

Előzmény: Törölt nick (5155)
Fecus 2001. júl. 14. Creative Commons License 5158
JSB!

Le tudjuk bonyolítani az előfizetésemet úgy, hogy már ne kelljem a mostani számot vadásznom az újságárusnál?
Küldtem az adataimat.

Fecus

Előzmény: JSB (5149)
by az ex bhv 2001. júl. 14. Creative Commons License 5157
Sziasztok!

Bocsánat, hogy végül nem mentem ki, nos azért nem mentem ki mert pofátlanságnak tartom a 800 Ft-ot ezért a szolgáltatásért, én nem a tedy-vagon miatt mentem ki ! Természetesen ha jobb, és szinvonalasabb lenne, biztos , hogy szó nélkül fizetnék még akár 1000Ft.-t is !
Gondolok arra : Német, Osztrák, Olasz, Szlovák, Szlovén mozdonyok is megjelennek!
Kérlek benneteket, hogy írjátok meg a véleményeteket ti is!
Én valószínüleg bojkottálni fogom a füstit!
(Egyébként a kerítésen át lehet látni, elég sok kolléga nézte onnan a felvonulást)
Zsolt aki lehet , hogy egy kicsit igényes!

Törölt nick 2001. júl. 14. Creative Commons License 5156
Szerintem: " Veri az ördög a feleségét". Bocs a filmtörténeti kiigazításért!
Előzmény: JSB (5135)
Törölt nick 2001. júl. 14. Creative Commons License 5155
Kivánok!

Kedves 101!
Örülök, hogy megszólaltál itt közöttünk! Remélem hozzászólásaid rendszeressé válnak! Jó, ha van köztünk egy profi kereskedő, hiszen mi itt abból építkezünk, vagy alakítunk át valamit, ami Ti árultok. Nehéz szakma ez!
Mi szegény modellezők csak azt nem értjük, hogy mitől lesz 40e Ft egy kinti boltban 200DM árú portéka...

Előre is köszi a felvilágosítást, és remélem tényleg sűrű látogató leszel, hátha jobban fel tudod mérni a várható keresletet!
csíkosháTTú

Előzmény: 101 (5152)
Mopi 2001. júl. 14. Creative Commons License 5154
JSB!

Ja, most, hogy irod, tényleg ez volt a cime. Kösz! Off: (Nincs itt hosszú "i") :-(

Előzmény: JSB (5135)
sansan 2001. júl. 14. Creative Commons License 5153
JSB: feladtam a csekket,kedves neje tájékoztatott.
Címemet ráírtam,nagyon várom már az újságot.
(gondolom jövő hét valamikor)
Előzmény: JSB (5149)
101 2001. júl. 14. Creative Commons License 5152
Hozzászólás a "BŐR A POFÁJUKON" a fórumon már kétszer is megpendített témához.

Régóta figyelem a fórumot és elég gyakran találkozom a kereskedőket /esetleg joggal/ bántó megjegyzéseket.
Én úgy gondolom minden kereskedésnek az alapja a kölcsönös bizalom az eladó és a vevő között. A fórumon tapasztalható általános negatív hozzáállás azt mutatja, hogy ez a bizalom valahol felbomlott és ez károsan hat az egész modellvasutas társasága, a fórumot gyakran olvasókat pedig szerintem megtéveszti.
Úgy látom a bántó kritikák mögött néha sértődöttség található.
Úgy gondolom a negatív jelenségeket felszínre kell hozni, de minősíteni a másik oldal teljes ismerete nélkül nagy hiba.

Nézzük először az árfolyam problémáját. Ti mit csinálnátok, ha 10% leértékelik a valutákat és 5.000.000,- Ft-s készleteted van. Átáraznád az egész készletet? Kapásból buktál 500.000,- Ft-t.
Természetesen az új beszerzéseket a napi áron vételezem be, de a régiket nem tudom változtatni.
Van olyan kereskedő /nagy/ aki egész éven át egy forint alapú árral dolgozik. Ő a valuta emelésekor veszít. Van aki valuta alapon dolgozik Ő csökkenéskor veszít. Mindenki igyekszik olyan áron dolgozni, hogy tisztességes haszonra tegyen szert és a modellező is megtalálja számítását.

Az ICE probléma során is találkoztam negatív felhanggal. Jómagam 17 db szettet adtam el 50.000,- Ft-ért és imádkoztam, hogy mind elmenjen. Kb a készlet 1 hónapig nem mozdult és kb 600.000,- Ft állt benn.
Sajnos mi kereskedők nem tehetünk róla, hogy a gyár csak ősszel szállít és akkor is csak egyszer.
Nagyot lehet bukni, ha valaki nem jól méri fel a várható keresletet. Úgy gondolom az adott kereskedő is örült neki, hogy elment a készlet.

Nem ragozom tovább a kérdést. Bizonyos személyiségfejlesztő gyakorlatokon néha azt a feladatot adják, hogy a másik fejével is vizsgáld meg az adott helyzetben mit tennél. Én is ajánlom ezt mindenkinek. Jómagam vasútmodellezek is sikerült egy boltot csinálnom. Nekem könnyü mindkét fejjel gondolkodnom. Próbáljátok meg Ti is. A jószándékú kritikát sem mellőzve nagyon jó vasutazást kívánok mindenkinek.Előzmény: Matiz (5151)
Matiz 2001. júl. 14. Creative Commons License 5151
OFF: Ilyenkor fent? ON
Írjuk meg a "Bőr a pofájukon"-t, mert még a MOL is rugalmasabban kezeli a benzin árát, mint a modellkereskedők az árfolyamokat.
Előzmény: JSB (5148)
JSB 2001. júl. 14. Creative Commons License 5150
Átalakított és nem új kocsi az ÖBB-nél. Ép oly "sikkes" mint a magyar.
Előzmény: Matiz (5144)
JSB 2001. júl. 14. Creative Commons License 5149
Nem sírás és a reklám helye, de csak az a példány hoz valamit ( amit persze a lapra költünk) amit előfizetnek, a újságonak túl nagy a terjesztési költsége. Ha mégis úgy veszed, kérném, hol volt, hogy összevethessem az országos kiosztási listával.

Olvasás utáni kritika jól jönne, mert tanulunk belőle.
T. olvasó kollégák, szabad kritizálni, és ötletekkel, kívánsággal jönni.
Mi a vélemény pl. a digitális sorozatról stb?

Előzmény: sansan (5143)
JSB 2001. júl. 14. Creative Commons License 5148
A vezérlőkocsi érzékeli a digi impulzusokat, de nem teljes panel van benne. Ne szedd szét, ha nem kell. Műanyag az műanyag, akkor is ha bírja.
A sínek kombinálva igaziak. Az ágyazatos sínt níilt pályára ajánlom, illetve pályaudvaron előny, hogy elhelyezhető benne a váltóhajtás, kábel, ami diginél persze nem nagy ügy.
AZ ICE hangja tényleg olyan, ajtónyitás-csukás élőben is diszkrté promotiv. Pályán a kürt, mint egy skrizofrér lusta tehén bőgése. A vonathoz Modell és Hobbynál kapható plusz kocsi, lévén start ca. 400/darab(max).

JA Uraim! Vett észre valaki oljasmit a modell üzletekben, hogy a forint erősödött ca. 10%-nyit, vagy megírjuk a "Bőr a pofátokon" c. nem éppen hízelgő szerenádot? Ui. kinti üzletek az eddigi 138 helyett 127 Ft/DEM kurzussal már jelentenek a "nagy" pesti bolthálózatnak konkurrenciát( no nem a belvárosiak)

Az ottani készlet, az egyetlen volt?

Előzmény: Kisbuta (5139)
BoGar 2001. júl. 14. Creative Commons License 5147
Azt hiszem mégsem tudok holnap délelött menni, csak valamikor délután.

Üdv: BoGár

Matiz 2001. júl. 14. Creative Commons License 5146
Hát, próbáld újból, mennie KELL.
Előzmény: BoGar (5145)
BoGar 2001. júl. 14. Creative Commons License 5145
Nekem viszont nem nyilik meg semmi. Azt hiszem nem jó a link.

Üdv: BoGár

Előzmény: Matiz (5144)
Matiz 2001. júl. 14. Creative Commons License 5144
Erről valahogy a 400-as Bdt jut eszembe...
sansan 2001. júl. 13. Creative Commons License 5143
Csíkos: Köszi,én meg at helyett de-t írtam
JSB:valoszinű,hogy holnap probálkozom
BoGar 2001. júl. 13. Creative Commons License 5142
Lesz direkt motorvonat is külön ide?? Jó lenne találkozni. Nem tudom mi van itt levélcímnek megadva, de a borby@tar.hu működik jelenleg. Aki régen a borby@matavnet.hu-ra írt az már el is felejtheti, mert én is elfelejtettem már a Matávot.
Előzmény: Matiz (5141)
Matiz 2001. júl. 13. Creative Commons License 5141
Hali!

Én megyek, megpróbálok Luc72-nek is szólni, hogy jöjjön (meg hozza a CD-met :) )
11 körül leszek ott. De az is lehet, hogy a Nyugatiból megyek, a motorvonattal. Egyeztethetünk e-mailen!

üdv

Előzmény: BoGar (5140)
BoGar 2001. júl. 13. Creative Commons License 5140
Holnap lesz találkozó a Füstiben?? Hánytól leszünk?? (Holnap van a vasútas nap, jól tudom??)

Üdv: BoGár

Kisbuta 2001. júl. 13. Creative Commons License 5139
Kezdődött azzal, hogy bementem a boltba, megpillantottam Őt... Erre kérdik az eladók, hogy mit is szeretnék. Mondom neki, egy Roco Digitális alapszettet (Digital-startset ICE 2). Erre mondja, hogy persze, van, ami ott van a polcon. Erre picit beijedtem, kérdeztem is, az el lehet vinni? Mire mind a ketten, kórusban: persze :-))

Kifizettem (érzem, jó hely ez, lehetett kártyával is fizetni), (no reklám, a Replica volt, köszönöm az infót), indultam is vissza, akkor még csak a munkahelyemre. Ott persze rögötn mindenki látni akarta, hát hogy is mondjam, osztatlan sikert aratott. A kevésbé hozzáértők az áramszedőt antennának nézték, a kevéssé humánusak rögtön azt kérteék, szimuláljunk tömegszerencsétlenséget. Úgyhogy itt miután mindenki megnézte, jól összecsomagoltam, majd itthon folytattam a darab vizsgálatát, próbáltam vele közelebbi kapcsolatba kerülni. (A közelebbi kapcsolat a kutyának nem sikerült, ő fél tőle, nem kicsit)

Itthon össze is raktam, de sajnos csak a szőnyegen fért el. (Majd jól megpucolom). A kocsik kidolgozása nagyon jó (milyen lehet az, amit nem gyerekeknek szánnak?), még nem szedtem szét és nem néztem meg, hogy az áramszedő dísz-e vagy valóság. De ami késik nem múlik. Sokáig nézegettem csak. Nekem nagyon tetszik. Aztán rávettem magam és összeraktam a sineket. Ez a lila híg eléggé muris, tényleg kívánja a festéket.

Hogy ne csak jót mondjak róla: a kocsik összekötése eléggé megbonthatatlan, Ez nem volna baj, csak ha nem egyesével teszed sinre őket, akkor az majdnem két emberes munka, ha külön, akkor pedig az összeakasztásuk kissé idegörlő. A sinrerakó berendezés hasznos, azért 12 pár kereket abajgatni nem könnyű. Aki ezt ismeri, nem tudja véletlenül, hogy ezeket a "kapcsolat" ki lehet-e cserélni hagyományos kapcsolószerkezetre, vagy nyugodjak bele abba, ami van?

Szóval sinre tettem. A programozást nem próbáltam, mert gyárilag programozott (nyugtassatok meg, hogy így van :-)). Először csak a mozdonyt tettem fel, az ment is szépen. de nem volt semmi hangja. A vezérlőkocsi sipol, eléggé fanáziátlanul, méghogy ajtónyitás hang... Aztán először csak kapcsolgattam a világítást ki-be-ki-be... (örül a gyerek ha játszik). Aztán rávettem magam és ugyi körbe. Aztán gyakorlatoztam a sebességek, a gyorsulaás és a lassulás állítgatásával, haláli.

Ezen módon szeretném kijelenteni: nem bántam meg, hogy megvettem. Bár nem volt olcsó, de ami kell, az kell :-)))

Ezen kívül merült fel néhány kérdésem:

a sinek a kavicsokat utánzó réteggel vannak. Érdekelnek, hogy ezeket a sineket lehet-e használniezek nélkül vagy nem? És melyiket használjam egyébként? Amelyik kőimitációval bír, vagy az anélkülit? (De értem, miért jobb ebbe a szettbe a magasított sin: jobban bírja a port).

A másik amit nem értek: a mozdony bir digitális vezérléssel, azt még értem. De ezek szerint a vezérlőkocsi is? Mert ugye az szegény honnan tudja, mikor kell neki komolyan venni a meneteket? Ezek szerint ez az ICE két digi vezérléssel bír?

Bocsi, hogy hosszú voltam, de nekem nagyon tetszik

Matiz 2001. júl. 13. Creative Commons License 5138
Ha csak FELEannyira tetszik, mint nekem, akkor már megérte megvenni, nem? :-)
Előzmény: Kisbuta (5119)
JSB 2001. júl. 13. Creative Commons License 5137
Melyikhez jutottál hozzá? AZ ICE a kifutó.
Nos milyen érzés, kicsit gyakorlatiasabban írd le!
Előzmény: luc72 (5117)
JSB 2001. júl. 13. Creative Commons License 5136
Nem lenne egyszerűbb, ha innen rendelnéd, két nap alatt ott van.
Koordinátákat tudod

üdv

Előzmény: sansan (5124)
JSB 2001. júl. 13. Creative Commons License 5135
"Ördög veri a feleségét", az apó volt a vasutas témához kötött. A film tíz évvel később készült. A dologról csak beszélnek, nem jelenik meg a képen. Színes volt, annak idején nagy siker, Nektek már történelem könyv.
Amit magam ismerek, doku, s talán az első színes magya rdokumentum anyag.
Sajna Pannonhalma nem szerepel, a legközelebbi helyszín Veszprém, 1938 nyara. A pályaudvaron és a püspökvárban készültek a felvételek.

Előzmény: Mopi (5130)
gyurmosz 2001. júl. 13. Creative Commons License 5134
A Szergej mennyiben van feljavítva? Koszolás, vagy még valami?
Előzmény: by az ex bhv (5132)
Törölt nick 2001. júl. 13. Creative Commons License 5133
Az általad kereseTT honlap:
www.kleinmb.at

Kellemes böngészést!

Előzmény: sansan (5126)
by az ex bhv 2001. júl. 13. Creative Commons License 5132
Szia Gyurmosz!
Nos feljavított Szergej (sima és csíkos)
Pannon bhv!
Valószínűleg a lávas honlapon kinnt lesznek a képek!
Zsolt
Előzmény: gyurmosz (5129)
Mopi 2001. júl. 13. Creative Commons License 5131
A "nem" után van egy /b, csak nem látszik jól! :-)
Előzmény: Mopi (5130)
Mopi 2001. júl. 13. Creative Commons License 5130
JSB!

"Melyik volt a film, magam egy 56 perces korabeli dokumentumot ismeret(színes)."

Arra mán' nem emlékszem (heti két filmet nyomok le). Ez egy kb. 2-2,5 órás film (nem 100%), színes, és ez a lényege: A Balton partján lakik egy család (=3 generáció) és az egyik rokonnak (lány/unoka ?) a főnökét meghívják. A nagypapa annó mozdonyvezető volt, aztán ő mesélget erről. Ez nem dokumentumfilm. Ja, a 60-70-es években játszódik.

gyurmosz 2001. júl. 13. Creative Commons License 5129
Sajna nem tudok kimenni, de érdekelne, hogy milyen modellekről van szó! Tudsz írni róluk egy listát?
Előzmény: by az ex bhv (5127)
Törölt nick 2001. júl. 13. Creative Commons License 5128
Előfizetés a feleségek öröme! :-)))
Előzmény: sansan (5126)
by az ex bhv 2001. júl. 13. Creative Commons License 5127
Sziasztok!
Sokan érdeklődtek a modellek iránt!
Nos holnap a füsti banzájon kinnt lesz nálam a katalógusunk ott meg lehet nézni !
Telefon számom , ha valaki még nem tudná 06-30-241-75-02!
Csak délutánra megyek ki!

Zsolt

Ui: végre feltámadt az ékezet a gépemen HURRRÁ!

sansan 2001. júl. 13. Creative Commons License 5126
Jaj Csíkos,meredek lenne,mert nős vagyok:-)))
Más.
Azért kérdeztem a linkeket az előbb,mert a Kleinbahn oldalát keresem,de nem jön össze sehogyan.Vannak magyar vonatkozású modelljei.
Előzmény: Törölt nick (5125)
Törölt nick 2001. júl. 13. Creative Commons License 5125
OFF
Nem lehet, hogy jobban örülne a csaj, ha nem a nyakára járnál? :-)))
ON
Előzmény: sansan (5124)
sansan 2001. júl. 13. Creative Commons License 5124
Na most aztán járhatok az újságoscsaj nyakára megint,mint tavasszal,akor is félreértette.-)))))
Előzmény: Törölt nick (5123)
Törölt nick 2001. júl. 13. Creative Commons License 5123
Kivánok Mindenkinek!

Megjelent a Vasut & Modell nyári száma! Lehet keresni! Előfizetőknek most megy a postára!
A szám könnyű nyári szórakozást ígér, sok-sok információval. Nagyszerű olvasmány a strandon egy jó hideg sör mellett. A középső poszter a régi Orienttel, meg a 203-mal nagyon klassz!

csíkosháTTú/steve

crash__override 2001. júl. 13. Creative Commons License 5122
Sziasztok!

Oktoberben lesz Lipcseben egy nemzetkozi modellkiallitas es vasar. Kb mint a BNV itthon, csak ketszer akkora. A LAVA is meghivast kapott, es megyunk is.

Ja, hogy miert irtam mindezt ? Lehetoseg van turisacsoportok kiutazasara. Utazasi irodak altal szervezve, tobb naposprogram. Jelenleg (ha csak 5-6 fo jelentkezik) kb 56-60e Ft az ut. De, ha tobb ember jon, es sikerul megtolteni egy kisebb buszt, akkor 38-40e Ft ar is elkepzelheto, ami mar nagyon baratsagosnak hangzik. Szoval, ha valaki szeretne egy ilyen rangos esemenyt megtekinteni, akkor erdeklodjetek utanna....

Bovebb info : itt.

JSB 2001. júl. 13. Creative Commons License 5121
A vonat mozdonyát mindíg az Északi Fh. (Fialovits) adta. Közben lehelyezték Miskolcra, az októberi kassai menetet ő fogadta Miskolc-Tiszain.
Összes menet Budapestről indult.
A voant ünnepélyesen Budapesten soha nem szerepelt.
HA érdekel emilen elmondom, mokor merre járt 38-ban, és 39-ben(!).
Melyik volt a film, magam egy 56 perces korabeli dokumentumot ismeret(színes).

Előzmény: Mopi (5116)
sansan 2001. júl. 13. Creative Commons License 5120
Sajnos a római szinten már nem árulnak vasútmodelleket( a télen még volt).Nemtudom egy hónapja változott a helyzet...
Kisbuta: irigyellek a digitális szettért
Azt szeretném még megkérdezni Bogartól,hogy a linkeket nem -e lehet visszahozni a vebzinre?
Előzmény: monfondir (5118)
Kisbuta 2001. júl. 13. Creative Commons License 5119
El se hiszem... hö-hö... csípjetek meg :-)) Vettem egy digitális alapszettet :-)))

Nagyon cool :-))

A boltban azt mondták, eddig ki sem merték nyitni :-))

monfondir 2001. júl. 13. Creative Commons License 5118
Szia!
A Kereskedők Háza Római szintjén van egy,
a MiniZoo mellett egy másik, és TomCat-ek /Plazza, Nagy Lajos király út/. Ezekről tudok.
Üdv: Zsolt
Előzmény: khotjoe (5101)
luc72 2001. júl. 13. Creative Commons License 5117
Matiz

Itthon vagyok már, úgyhogy össze tudunk röffeni MSTS.

JSB

Veled is kéne talizni a FÜSTI véget!!!!!

Mopi 2001. júl. 13. Creative Commons License 5116
Drága JSB!

"Hallottál e az aranyvonatról (Szt. Isván jobbjának hordozója)?! Ott járt nálatok 1938 október 27-28 -án. Az állomásról (íves tornáccal a felvételi épület) gyalog vitték fel az apátságba."

Az lehet, hogy nálunk is járt, mert én budapesti vagyok (Qpacon=Pannonhalmán csak tanulok a hegyen).
Ps: Hallottam az aranyvonatról is, sőt ezzel kapcsolatban mozifilmet is vetítettem. (A film másról szól, csak van benne egy-két jelenet.) :-)

Előzmény: JSB (5106)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5115
Tavaly volt egy kiállításom a fehérváti Szt. István műv. házban. Kár, hogy íly jó az információ áramlás hazánkban. Három hónapig volt nyitva.
Rövidesen alaposan írunk róla. A kocsi megsemmisült 1945-ben.
Sikerült sok eredeti doksit találnom az rk. levéltárakban.

Később alaposan.
KOrebeli feljegyzések szerint a Szentjobb Phalmán "meghált", Győrön keresztül hozták haza.
Tudod e. hogy a budai várban volt a jobbnak külön káplna emelve. A II. vh-ban kimenekítették elemeit. A ballusztrádja Süttőn a templopmban, a mozaik Almádiban a r.kath templomban.

Előzmény: Czabalay Laszlo (5114)
Czabalay Laszlo 2001. júl. 12. Creative Commons License 5114

Sziasztok!

"Akkor azé' volt ilyen ismerős. Ez a templom nem a 82-es mellet van, hanem kicsit fejjebb a domboldalban."

Így van. A domboldalban lévő kis kápolnáról van szó, ezt modelleztem (A 82-esnél lévő túl nagy lenne).

JSB írta:
"Hallottál e az aranyvonatról (Szt. Isván jobbjának hordozója)?! Ott járt nálatok 1938 október 27-28 -án. Az állomásról (íves tornáccal a felvételi épület) gyalog vitték fel az apátságba.
"

Én már hallottam róla, viszont a sorsát nem tudom. Az érdekelne, - ha tudod - hogy most hol van - ha megvan még - a Szent Jobb-ot szállító kocsi és hogy mit érdemes tudni róla.
Előre is köszi.

Sziasztok!

Előzmény: Mopi (5102)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5113
o.k. CONTRA RE.
Előzmény: Kisbuta (5112)
Kisbuta 2001. júl. 12. Creative Commons License 5112
re :-)
Előzmény: JSB (5111)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5111
jött, viszont ment, .
Előzmény: Kisbuta (5110)
Kisbuta 2001. júl. 12. Creative Commons License 5110
Mail ment
Előzmény: JSB (5109)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5109
részletesebben.
mit, mivel, hogyan? emilben add kérlek.

Jövő héten Brawa után jó lenne összefutni.
Adj az emilen telefont is.

Előzmény: Kisbuta (5108)
Kisbuta 2001. júl. 12. Creative Commons License 5108
Az újsággal kapcsolatban: nyomdaügyben és tördelésügyben szívesen segítek, ha szükséges... Volt már hozzá szerencsém.
Előzmény: JSB (5106)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5107
Gyütt! Lappal, az építési brosura anyag holnap megy. Hétfőn már várhatod, remélem nem ül rá a posta.
Előzmény: Kisbuta (5105)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5106
Hallottál e az aranyvonatról (Szt. Isván jobbjának hordozója)?! Ott járt nálatok 1938 október 27-28 -án. Az állomásról (íves tornáccal a felvételi épület) gyalog vitték fel az apátságba.
A nyáron Nyúlra kötelező családi tanulmányi utat teszünk.
Akkor a a Ph-i felvételi épületet is megnézem. Mire jó a topic! Ha nincs az általam nem ismert (ami szégyen) családsági stílusú nyúli templom, lehet még évekig nem jártam volna arra.

A vonatról készülünk a lapban (V&M)alapos és szép sok képes beszámolóra. Most a nyomdatechnikát fogjuk leváltani. Akkor majd jöhet, hogy minden szépm részlet tisztán látható legyen.

Előzmény: Mopi (5102)
Kisbuta 2001. júl. 12. Creative Commons License 5105
Mail ment, valamelyik este
Előzmény: JSB (5095)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5104
Armada a Rákóczi út 46.
Előzmény: khotjoe (5101)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5103
Fecus

Keresek még egy példányt. Ha nincs jövő csüt. másolok. Valahol még kellene lennie.
Ha nincs elmondom, leírom, képet küldök stb. neten, nem fogsz hiányt szenvedni. Jó lenne tudni, mekkora szintkülönbséget akarsz, vágányhálózat emilen nem ártana. Sok mindentől függ, melyik eljárás a legjobb. Variálgatni nem szerencsés, mert ca, egy év múlva az anyag bosszút áll. Mikor már nem is gondolnád, akkor reccs! Főleg ha diszperzit, gipsz, rétegeslemez, és egyéb modernebb kombináció jön össze.

Várnék Tőled valamit. AZ is kell, a sínanyag sz9implán aljas (fa, beton) avagy ágyazatos?

Még ne fűrészelj, pár napon a végkifejlet szempontjából nem múlik semmi. Annál szebb lesz, minél jobban átgondolod. Arra is légy figyelemmel, hol lesz e közelben műtárgy, mert a kivágási geometriát befolyásolja. Az utóéagos Stutz = támaszték randa és instabil.

hejhó

Előzmény: Fecus (5100)
Mopi 2001. júl. 12. Creative Commons License 5102
"Az épületek Nyúl nevü községben vannak..."

Akkor azé' volt ilyen ismerős. Ez a templom nem a 82-es mellet van, hanem kicsit fejjebb a domboldalban. (Néha keverem "Écs"-csel).
Off: (Én pannonhalmi diák vagyok, Nyúltól a második falu, (mostmá' város) ).

Előzmény: Czabalay Laszlo (5097)
khotjoe 2001. júl. 12. Creative Commons License 5101
Sziasztok.
Pécsen van-e modell bolt és merre.
Fecus 2001. júl. 12. Creative Commons License 5100
Szia JSB!

Elküldöd nekem is? Az asztalom alapja kész de két hete nem merek belevágni a rétegelt lemezbe az első hegy kifaragása végett, mert nem érzem úgy hogy tudom merre vigyem a fűrész élét. Hogyan lesz olyan a hegy mint szeretném.

Köszi,
Fecus

Előzmény: JSB (5095)
JSB 2001. júl. 12. Creative Commons License 5099
Ha (majdan) aktuál a fotózás, majd szólj.
Előzmény: Czabalay Laszlo (5097)
Matiz 2001. júl. 11. Creative Commons License 5098
Weben a V&M uj szam tartalma, holnaptol lehet keresni. Lesz meg belole tobb is fent az oldalon!!!
Czabalay Laszlo 2001. júl. 11. Creative Commons License 5097

Sziasztok!

Az érdeklődésre való tekintettel feltettem pár "cool" képet az épületek eredetijéről. Az épületek Nyúl nevü községben vannak, Győr mellett.


Külön köszönöm a kritikákat is, hisz ez viszi előbbre a dolgokat. Igyekszem megfogadni a kritikákat és javitani a hibákat.
"Egyébként, készen vagyok, technikailag jó digitál képeket csinálni Neked. Cd -re tehetjük oszt nyalhatod körbe-karikába, ahogy mafgunkfajta vasút útálóknál illik."
A terepasztal elég messze van, de ettől egyszer sort kerithetünk rá.

Mindenkinek nagyon köszönöm az észrevételeket.

Sziasztok.

Előzmény: JSB (5094)
BoGar 2001. júl. 11. Creative Commons License 5096
Sziasztok!

Nem tudom mi van a honlap társzolgáltatójával de jelenleg elérhetetlen. Emiatt a képeket sajnos nem tudom feltölteni, de már készen vannak, csak feltöltésre vár a html fájl.

OFF
Mától kábeles lett.
ON

Üdv: BoGár

JSB 2001. júl. 11. Creative Commons License 5095
Adj nekem postacímet, persze emilen, és küldök egy anyagot, ami nem méregdrága platnira dologozik. Vúz és acélháló, borászati és kémikus üzletben aránylag olcsó, Fallerként drága, a hegy "váza".
Nos ha cím van küldök egy kis brosurát örökbe gratis. Sokat segít, akitől kaptam (majd meglátod kitől) ott is így csinálják, csak az az asztal amit végignézhetsz ca, 10-12 ezer márka..

JSB

Előzmény: Kisbuta (5090)
JSB 2001. júl. 11. Creative Commons License 5094
Hol vannak az épületek?

Főleg a toronysüveg telibe trafa. Faller sem jobb, csak kell hozzá, egy ca. 25ezer DEM áru szerszám.

A Fugi jelző jó, ha utána dolgozol. A led nagy egy kissé, de magyar, az magyar jelző.

Egyébként, készen vagyok, technikailag jó digitál képeket csinálni Neked. Cd -re tehetjük oszt nyalhatod körbe-karikába, ahogy mafgunkfajta vasút útálóknál illik.

A fűtőházat, ha lehet kicserélném a mai V&M Pola házára, mert majdnem magyar, meg olcsó is.

Üdv: JSB

Tovább nem kötözködöm, scusi!

Előzmény: Czabalay Laszlo (5091)
Matiz 2001. júl. 11. Creative Commons License 5093
Ja igen, ezt találtam: http://home.nexgo.de/V100/
GYÖNYÖRŐ V100 oldal, képekkel, mellékvonalakról. Modernizált kocsi hegyek, ferkeltaxe mellékkocsi + 232 előfogat...meg egyebek...szóval innen kellene mintázni pár dolgot..
Matiz 2001. júl. 11. Creative Commons License 5092
Hi!

Ha német asztalt használsz, a Viessmann egyszerű, 2 ledes blokkjelzője mehet rá. 1800Ft garanciával, nemtéma összeg, mert elég szép kidolgozású, apró ledek, szinte nem is látjató vezetékezés, könnyen és szépen beépíthető.

üdv

Előzmény: Czabalay Laszlo (5091)
Czabalay Laszlo 2001. júl. 11. Creative Commons License 5091

Húúúúú..! Nagyon szépen köszönöm, igazán kedvesek vagytok!
A templom és a családi ház létező épületek. Elég sokat gondolkoztam, hogy föltegyem-e, mert elég negyok. A kormozás valóban nem sikerült. Megpróbálom javitani, de az ilyen imitáció a legnehezebb talán. Legalábbis nekem ez mindig gondot okoz, vagy mint a gaz az épület tövében. Sok ilyen hiányzik még: fák, bokrok stb..
Jelzők... Tudom, hogy nem ide valók, de ezt a legegyszerűbb beszerezni. Van ötleted, hogy milyet használjak, vagy miből csináljak?

Köszi.

Kisbuta 2001. júl. 11. Creative Commons License 5090
Úgy látom, itt tömöt sorokban jönnek a bitek tapasztalt terepasztalépítőktől.

Nagyon sok könyvben nagyon sok féle "asztalt" ajánlanak alapnak. Ti melyiket ajánlanátok és miért? Melyik a leggazdaságosabb? Nekem elég nagy lenne, csak benne a gáz, hogy nem egy nagy, hanem olyan, ami két falnyi, mondhatni körbeéri a szobát. Nehogy már többe kerüljön az asztal, mint a többi, ezért érdekelne a véleményetek...

Köszi!

JSB 2001. júl. 10. Creative Commons License 5089
Gyün a Rola öt részbe , cak hogy találok mellé balkáni mártós sofőr figurát?

CZABA!

Fáin lesz az asztal. A legprofibb a templom a kereszttel, meg átellenben a nagy családi ház, vagy falusi bölcsőde. Le a kalapot a fenti pályaudvar váltóállító tornya és a pu. melleti homokban termelő zöldséges kert előtt. Látjátok topicosok, a saját lehet JOBB, mint a gyári!
Az fh. ajtó fölött a kormot azért javítsd ki, még fösték ízű.

Gratula!

PS.: a vonatod profi a három Ks kocsival és a kéttengelyes MÁV kocsival. Kár hogy kissé homál a kép, mert nem lehet látni, hogy Bc vagy sem.

Előzmény: Törölt nick (5087)
Matiz 2001. júl. 10. Creative Commons License 5088
Hali!

Nagyon szep!
Ha megengedsz egy epito jellegu hozzaszolast: a magyar jellegu jelzok nem illenek a kepbe szerintem.
Nagyobb, mint az enyem :-)) Es most irigykedem, hogy masnak mennyi helye van :-)

udv

Előzmény: Czabalay Laszlo (5081)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5087
Hali!
És a Faller Car System? Itten arra voltak kíváncsiak! Amúgy meg már véget érta szolgálat.
Egészségedre! Világostól már elmúlt 150 év...
Előzmény: JSB (5085)
Matiz 2001. júl. 10. Creative Commons License 5086
Ja igen, van uj Modellbahn Schule. Inkabb nem mondok semmit, siras lenne a vege. Annyira jo dolgok vannak benne!!!!!!!!!!!!!! Otlet-hegyek, gyonyoru kepek es meg sok minden, amit itthon sosem kaphatsz meg....
JSB 2001. júl. 10. Creative Commons License 5085
Egy élesben TT nem Stellazik szoliban! Hites vőlegény meg vigyázzon a nőnevű innivalókkal!
A világítás szeptemberben jön, HO és TT méretarányban, kapocs rajzzzal.

Előzmény: Törölt nick (5079)
fityisz 2001. júl. 10. Creative Commons License 5084
hova is raktad a képeket?

fityisz

Előzmény: Czabalay Laszlo (5081)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5083
Gratula!
Szép, sok jó ötlet, gondos munka. Igazi vasutmodellnek tűnik. Jól látom, hogy nincs teljesen kész? Persze egy asztal igazán soha sincs kész...
Előzmény: Czabalay Laszlo (5081)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5082
"...utána meg vagy fél órát csak tolatgattam meg köröztem..."

Ahha! Ilyet én is szoktam! Van a leendő asztalomnak egy önállóan is működő része, ami már üzemképes. A hétvégén bekapcsoltam az éjszakai világítást, feltettem azokat a kocsikat, amikben van világítás, elé egy mozdony, persze az is világít. Analóg is kúúl!

Előzmény: Matiz (5080)
Czabalay Laszlo 2001. júl. 10. Creative Commons License 5081

Sziasztok!

Én sem akarok lemaradni! :-))

Feltettem a tárra néhány múlt heti képet az épülő terepasztalomról ide:


Igazán érdekelne a véleményetek.

Hello

Előzmény: Matiz (5080)
Matiz 2001. júl. 10. Creative Commons License 5080
Csaa'

En is itt vagyok. Ma bekotottem ket jelzo kivetelevel mindent az asztalon, utana meg vagy fel orat csak tolatgattam meg koroztem az egyik geppel rajta :-)) Kuul.
A rakodo nagy resze ma elkeszult. Gipszes modszerrel, betonlap imitacio es egyebek, szerintem NAGYON jo lett (jobb mint vartam). Viszont elfogyott a modellgipsz (amit itthon talaltam) vennem kell egy adagot.

Faller Car System nekem van, ELADO, ha van valami kerdes ezugyben nyugodtan johet.

udv

Előzmény: fityisz (5077)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5079
Anyagtorlódás miatt az őszi számban lesz, de ha tévedek majd JSB javít. A tévedés nincs kizárva, hosszú napom volt, és Stella Artois-val nyomtaTTam le, de nem emléxem rá...
Előzmény: joem (5078)
joem 2001. júl. 10. Creative Commons License 5078
Nem akarok nagyon előre menni, de legjobb tudomásom szerint a napokban megjelenő Vasút & Modellben lesz egy cikk a Faller Car System működő RO-LA szerelvényéről. Kamionok fel a vonatra, le a vonatról. Nem láttam, de nagyon cool lehet.
Előzmény: fityisz (5077)
fityisz 2001. júl. 10. Creative Commons License 5077
Szasztok, látom megy az élet...

egy gyors kérdés: FALLER CAR SYSTEM-ben ki az okos?

bocsi ha ez off topic!

Keresetem a germánoknál is de csak egy teherautót tudtak mutatni.

Szóval van ilyenje valakinek? a közl.múzeumon kívül.

fityisz

joem 2001. júl. 10. Creative Commons License 5076
Mér, ez nem is annyira off, hiszen vonat. Ez viszont az: Kérdi a lány a fiút, hogy
- Szerinted a méret a fontosabb, vagy a technika?
- Szerintem a technika.
- A kurv@ életbe, már megint egy kis f@szú.
ENDOFF
Előzmény: Törölt nick (5075)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5075
OFF
Mi az: hosszú, kék, és vérzik?
?!
Sebes vonat...
ON
Előzmény: joem (5074)
joem 2001. júl. 10. Creative Commons License 5074
OFF
Hű, erről a méretről eszembe jutott egy vicc, de ez itt tényleg nagyon off. Persze, akkor meg mi a francért említem ;-))
/OFF
Előzmény: Törölt nick (5072)
joem 2001. júl. 10. Creative Commons License 5073
Különben a fehér ledes fénysorompó (mármint a nagyvasúti) is vakít ám rendesen, igaz, a régit meg napsütésben nem igazán lehetett látni.
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5072
Na igen...
Tudod nekem az a bajom, hogy a LED, amit beépítettem, az inkább kék, mint fehér. Vakítani vakít, de a valóságban nem fénycső világít! Lehet egy fény hideg, de ne legyen kék! Pedig ez inkább világoskék, mint hideg fehér. Persze az ízlés, meg az a méret, amiben én dolgozom más...
Előzmény: joem (5070)
etwg 2001. júl. 10. Creative Commons License 5071
A fehér LED olyan mint a sárga, mindegyiknek más a szine (fehérebb vagy kékebb). AMjd ha jön a TAURUS akkor annak a távolsági fényszoroiba rakhatod. Az also lámpák sárgával is jok.
De berakhatod autokba is meg mindenhova ahol tényleg fényszorora van szükség nem pedig elektromos petroleum lámpára.
Előzmény: Törölt nick (5060)
joem 2001. júl. 10. Creative Commons License 5070
Kétségtelen, hogy kicsit hidegebb a fénye, de az jut eszembe, amikor én megyek kocsival a 33-ason, szembe meg a csöri a 108-ason, 'szt reflektorozunk egymás szemibe, mint állat, had olvadjon a retina, szóval ilyet modellben most látok először. Nekem spec. teccik, másnak meg nem, de ez így teljesen rendben is van...
Előzmény: Törölt nick (5065)
etwg 2001. júl. 10. Creative Commons License 5069
Na egy ekkora elkoval kb. 0,5 mp-ig fog menni a mozdonyod (vagy meg addig sem, ha többet fogyaszt). Ahhoz hogy láss valami lassulást kb 10-100-szor nagyobb kapacitás kellene, ézéárt jobb ha egy komplett elektronikát csinálsz, mint ilyenekkel kisérletezni.

Sok könyvben van erre kapcs. rajz.

Üdv

Előzmény: BoGar (5054)
Mopi 2001. júl. 10. Creative Commons License 5068
Az gyönyörű lehet, bár nem láttam a Star Wars-t, pedig mozigépész vagyok, de ez már itt off.
Előzmény: joem (5064)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5067
Jjóó EsstÉÉTT Kívánok!
Örömmel látom, hogy Kend is felül a provokációnak!
Szóval nekem az a tapasztalatom, hogy az un. fehér fényű LED, az inkább kék, mint fehér. Lehet, hogy rossz gyártmányt fogtam ki, de nekem idegenül hat. Amúgy az M62-n nem Drót Vödör elemlámpája világít...
Előzmény: joem (5064)
etwg 2001. júl. 10. Creative Commons License 5066
Nézd meg az utolso V/M-et. Benne van a MAV 601-es modellje egy nagy marha lednkerékkel (nem kell ennyi a kisebb is elég. A motor elött az a nagy rézdarab a lendkerék. Ezt hajtja a motor, majd pedig az áttételeket
Előzmény: cst (5052)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5065
Csak azért kérdeztem, mert elkezdtem tuningolni az egyik Ludmillámat (BR130, DR), és b@romira dühös lettem, hogy a szép fényszóró az elején neoncső módjára világít. Azóta fejlődtem...
Előzmény: Mopi (5063)
joem 2001. júl. 10. Creative Commons License 5064
Háát, azér' amikor az én Szergelyem 3 fehér fénye belehasít a sötétbe úgy, hogy a Dart Vader fénykardja elbújhat mellette, az minden, csak nem k..va ronda. Persze ízlések és pofonok...
Előzmény: Törölt nick (5060)
Mopi 2001. júl. 10. Creative Commons License 5063
Fénysorompó akkor is volt (igaz, hogy nem LED-es).
Előzmény: Törölt nick (5062)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5062
Erre nem gondoltam!
Leragadtam a gördülő állománynál... Meg én a hetvenes évek első felében utazom.
Előzmény: Mopi (5061)
Mopi 2001. júl. 10. Creative Commons License 5061
fénysorompó
(Már a nagyvasúton is van LED-es váltorat.)
Előzmény: Törölt nick (5060)
Törölt nick 2001. júl. 10. Creative Commons License 5060
Uraim!
Valaki árulja már el nekem tudatlan csíkosháTTú kismalacnak, a "fehér" fényű LED-et mire lehet használni a fénycsöves világítás imitációján kívül?! Mivel hogy igencsak kék fénye van, nem pedig fehér! Kocsivilágításnak csak ott jó, ahol fénycsöves a lámpa. Mozdonyok elején meg k..va randa, pláne gőzösökön.
steve
joem 2001. júl. 10. Creative Commons License 5059
OFF
By, kűdd mán el az emiledet légyszi, (mármint a nohab2...), mer a LÁVA honlap most nálam halott, itt meg lusta vagyok végiglapozni.
/OFF
Előzmény: by az ex bhv (5058)
by az ex bhv 2001. júl. 10. Creative Commons License 5058
Etwg!

Koszi az infot kiprobalom! Egyebkent ugy hallottam , hogy a Blaha Lujza teren 200 ft.-ert arulnak smd feher es kek led-et!
Zsolt

Előzmény: etwg (5035)
Fecus 2001. júl. 10. Creative Commons License 5057
És persze kettő kell.
Fecus
Fecus 2001. júl. 10. Creative Commons License 5056
Szembe lehet, de csak diódákkal védve.

Fecus

Előzmény: BoGar (5039)
TEE 2001. júl. 10. Creative Commons License 5055
csíkosháTTú!

Megkaptam és meg is tudtam nézni a fordító bekötési rajzait, biztosan fogom majd hasznosítani azokat. Az 5-ös ábra ugyanaz, mint amit én előzőleg leírtam, a másik kettőt még elemeznem kell!

Köszöni a fáradozásodat:

TEE

BoGar 2001. júl. 10. Creative Commons License 5054
Ismeröseim tanácsára 3300 mikrofarátost vettem. Azt mondták, talán ez elég nagy hozzá. Remélem én is.
BoGár
Ui: Steve: egkaptam a képeket csak most épp nem enged fel a malom ftp-n, pedig már fent lenne.
Kisbuta 2001. júl. 9. Creative Commons License 5053
Ezúton kérném a megmentőmet, hogy aki vasútmodellekkel foglalkozik kereskedelmi szinten és bír ROCO digitális alapszettel, emberi áron, legyen szives, dobjon egy mailt...

Hálám örökké üldözni fogja...

Előzmény: Kisbuta (5051)
cst 2001. júl. 9. Creative Commons License 5052
Üdv

Még régebben írtátok, hogy ha egy lendkereket építünk a mozdonyba, akkor nem úgy áll meg, mintha egy falnak ütközne, hanem szépen lassan.Le tudná nekem írni valaki, hogy ezt hogyan kell beleépíteni a mozdonyba?
e-mail:tcsanadi2@freemail.hu

Köszi:Tamás

Kisbuta 2001. júl. 9. Creative Commons License 5051
Mondom, a Lurdyban azt mondták, hogy nem nyert, valaki mondta, hogy a körtéren még van. Remélem addig kibírja, míg lesz pénzem
Előzmény: JSB (5050)
JSB 2001. júl. 9. Creative Commons License 5050
Vedd a ROCO ICE alapot, nem bánod meg! Utána már csak 98 további helyed lesz, mozdonyra, váltira, egyék kütyüre.

Örömmel hallom, hogy nem spájzolták be.
Ahogy elnéztem, ca. 2000 set készülhetett.

Előzmény: Kisbuta (5047)
Törölt nick 2001. júl. 9. Creative Commons License 5049
Bogár!
Mekkora kapacitású elkot akarsz használni?
csíkos
Matiz 2001. júl. 9. Creative Commons License 5048
Bar en megmondom oszinten, nem szeretem ezeket az uj muanyag csodakat (ICE es tarsai) megsem beszellek le rola, mert nagyon jo!
Előzmény: Kisbuta (5047)
Kisbuta 2001. júl. 9. Creative Commons License 5047
Én meg abban reménykedek, hogy addig megkapom a pénzemet, amíg még lehet kapni digitális alapcsomagot :-))) Azt mondták, szerdáig megjön. Lehet, szerdán veszek is egyet? :-)))
Előzmény: Matiz (5045)
Törölt nick 2001. júl. 9. Creative Commons License 5046
Azért "kondi-telep" nem kell, helyette van más megoldás is, analóg is! Kotorászok a kapcsolási rajz után...
P.S.: türelmet kérek, a jövő héten szabadságra megyek, addig nem biztos, hogy meg lesz.
Matiz! Az oszcillátor rajz is lehet csak azután kerül elő.
steve
Előzmény: Matiz (5045)
Matiz 2001. júl. 9. Creative Commons License 5045
Hmmm....erre en is gondoltam, de szerintem felejtsd el; mert egy nagy kondenzator-telepet felepiteni nem olcso mulatsag :-)) Ehhez pedig ELEG nagy kellene, szerintem. Ezzel egyutt kell elni, hogy igy mukodik az analog, a jobb jarmuvek csapagyazasa es lendkereke sokkal tobbet segit. Persze, a digital az igazi megoldas. Amiota JSB-nel kiprobaltam, arra gyujtogetek :-)) Eleg jo, csak beallitod a megfelelo lassulast, kikapcsolod es kesz. Kikapcsolas utan meg vagy masfel-ket kort is ment az ICE :-)
Előzmény: BoGar (5043)
Törölt nick 2001. júl. 9. Creative Commons License 5044
Ahha!
Szerintem azért ehhez egy kicsit több kell, mint egy elko. Valahol leírták egyszer a gyakorlati kivitelezését. Amúgy az alapötlet azon alapszik, hogy az elko lassan sül ki. Te mekkora elkot használnál? Mert jókora kapacitású kell!
P.S.: köldetem Neked pár képet a WZ-re.
steve
Előzmény: BoGar (5043)
BoGar 2001. júl. 9. Creative Commons License 5043
Nos a kondi a lentebb (vagy fentebb) más által említett vonatmegállításra kellene. Azt szeretném kipróbálni, hogyan lehet folyamatosan megállítani a vonatot, hogy ne hirtelen álljon meg a szakaszol vonalon.

Köszi a segítséget: BoGár

Ui: Holnap lehet, hogy kipróbálom már. Ja és a vonat csak egy irányba mehet.

Törölt nick 2001. júl. 9. Creative Commons License 5042
Még valami!
Ha felrobban egy elko, akkor a szétfröccsenő dielektrikum mindent "rozsdásít" maga körül. Nem csak az a baj, hogy büdös, füstöl, nagyot szól, hanem az általa okozott korrózió is. Kb. mintha kifolyna egy ceruzaelem.
Előzmény: Törölt nick (5041)
Törölt nick 2001. júl. 9. Creative Commons License 5041
Matizzal tökéletesen egyetértek!!!
A "szembe kapcsolás" itt nem megoldás. Tényleg: minek Neked az elko?
steve
Előzmény: Matiz (5040)
Matiz 2001. júl. 9. Creative Commons License 5040
Az tök mindegy, attól még felrobbanhat mindkettő :-))) A polaritás a lényeg!! Hiába kötöd sorba. Inkább áruld el, minek a kondi, hátha kitalálunk valamit.
Előzmény: BoGar (5039)
BoGar 2001. júl. 9. Creative Commons License 5039
És ha két kondit sorba kötöm??
Előzmény: Fecus (5038)
Fecus 2001. júl. 9. Creative Commons License 5038
Ha irányt váltasz megfordul a polaritás is! Használj polaritás független kondit.
Indikátornak elég két különböző színű LED párhuzamosan kötve és szembe fordítva (A-K és K-A)+ egy 10k-s 0,5W-os ellenállás sorba. Egyszer az egyik másszor a másik világít. Váltónál mindkettő.

Fecus

Előzmény: BoGar (5024)
Mopi 2001. júl. 8. Creative Commons License 5037
"(néha fel is szokott robbanni, ami még nem baj, de irtozatosan büdös - egy két hétig érezni)."

Nekem már sikerült. Néztem, hogy mi a helyzet és pont akkor robbant. Eltalálta a szemöldökömet (kb. 30 centiről) és megsebzett. (magyarul: ha a szemembe megy, akkor nekem nem lenne most 2 db szép kék szemem, csak 1.)
Mellesleg nem is volt büdös.

Előzmény: etwg (5033)
Kisbuta 2001. júl. 8. Creative Commons License 5036
Mail ment, újra. Remélem mostmár minden benne lesz
Előzmény: JSB (5029)
etwg 2001. júl. 8. Creative Commons License 5035
Rendszerint elektronikus alkatrészeket árulo boltokban, de sokszor jo, ha finom grafittal addig kenyed a két polus (kerék stb.) közti részt amig el nem éred a kivánt ellenállást, majd pedig lakkal fixelg a grafitport.
Előzmény: by az ex bhv (5032)
etwg 2001. júl. 8. Creative Commons License 5034
Egy vasutmodellezö alapvetö szerszáma egy feszültségjelzö. Ez lehet egy kis autoégö (12V2W jobb mint egy modellámpa) rákötve két darab huzallal. Ha a huzalokat csatlakoztatod (két krokodilcsipesszel) az áramkörhöz hogy látod hogy ott van-e áram, és mennyi (a fényböl egészen jol leolvashato).
Ezt a nagyon bonyolult szerszámot is tovább fejlesztheted, ha egy diodát is kötsz elé (1N4001 stb. kb 1 A, 30V). Ilyenkor az égö csak az egyik polaritásban fog világitani, azaz tudod, hogy melyik a plusz meg melyik a minusz (jo azt szines kábellel meg is jelölni). Ha az égö huzalait felcseréled és az mégis világit, akkor ott váltóáram van.

Azaz kaptál egy primitiv dolgot amivel igen sok minden mérhetö egy terepasztalon. Nekem ez a dolog mindig a munkaruhám zsebében van (egy tökéletesétett változat LED diodákkal, ahol egy állásba mindent le tudok olvasni). Milyen az áram, melyik a pozitiv polus és kb. mekkora a feszültseg.
Ha tényleg mindent boltban akarsz venni akkor menyj el a legközelebbi autosboltba és kérj egy feszültség ellenörzö szerszámot. Ez egy fém csavarhuzora emlékeztetö mütyür amelyikböl egy kábel log ki krokodilcsipesszel a végén. Jo, mert annyira massziv, hogy mindent kibir, még egy auto kerekét is.

Előzmény: BoGar (5031)
etwg 2001. júl. 8. Creative Commons License 5033
A pluszt ugy is megkeresheted, hogy megnezed melyik polus melyik sinhez vezet, és a pozitiv sin mindig a menetirányba nézve a jobb oldalon van.
Ha kondenzátor akarsz rákütni javaslom, hogy köss elé egy diódát, mert biztosan valaki eltekeri a szabályzo gombot és ilyen esetbe lönnek a kondinak (néha fel is szokott robbanni, ami még nem baj, de irtozatosan büdös - egy két hétig érezni).
Előzmény: BoGar (5024)
by az ex bhv 2001. júl. 8. Creative Commons License 5032
Bogar !

Koszi a lehetoseget elni fogok vele!
Masik, hogy hivjak azt a festeket ami a villamos aramot vezeti, hol lehet kapni?

Koszi: Zsolt

BoGar 2001. júl. 7. Creative Commons License 5031
Az a helyzet hogy nincs multiméterem, különben egyszerű lenne a dolog.
Előzmény: Kisbuta (5026)
JSB 2001. júl. 7. Creative Commons License 5030
Matiz

MÁVAG 242 kép ment.

JSB 2001. júl. 7. Creative Commons License 5029
Jött egy mail, de nem lehet rá válaszolni, mert nincs cím, ahová... Teljes név azonban van, csak ahhoz meg postai cím kellene, hogy küldjünk csekket. Nem Te voltál véletlenül?
Most az előfizetés a 2-3-4. számra (nyár-ősz-tél)
1995 Ft. Ez 15% előny a vásárlással szemben, plusz elküldjük, nem kell kajtatni utána.
Előzmény: Kisbuta (5027)
Kisbuta 2001. júl. 7. Creative Commons License 5028
Ma voltam a Conrad-ban...

Katalógust találtam (köszönöm az infót, 490Ft és van benne pl. ROCO, Tillig, Fleischman, ... H0, TT és N méretben) még nem értem teljesen a struktúráját, de lassan kiolvasom.

Viszont - lehet, hogy vak vagyok és béna - egy fia vasútmodellt sem láttam. Viszont megkérdeztem a pénztárostól, hogy ezeket meg lehet-e rendelni, azt mondta, hogy igen. Csak nincs hozzá magyar árlista és balga módon elfelejtettem megérdeklődni, mennyi a szállítási idő...

Előzmény: sansan (5025)
Kisbuta 2001. júl. 7. Creative Commons License 5027
Röviden a lényeg: szeretnék előfizetni az újságra...

Köszi :-))

Előzmény: JSB (5018)
Kisbuta 2001. júl. 7. Creative Commons License 5026
Próbáld meg egy digi-multival :-))) (digitális multiméter) Ha pozitívot mutat, akkor polaritáshelyesen tetted rá.

Gondolom én józan paraszti ésszel...

Előzmény: BoGar (5024)
sansan 2001. júl. 7. Creative Commons License 5025
Ma nagy felfedezést tettem! Láttam Komáromban olyan cementszállító kocsit,melynek mindkét végén van fékállás.Éppen olyan mint a Piko modell.
Valaki írta régebben,hogy a Nyugati 13. vágányánál árulnak modelleket. Ennek is a végére jártm.Valóban így van. Gyönyörű expresszvonati kocsik 15 K fr-ért,meg néhány teherkocsi 6000 ért.
Etwg álltal említett Conrad üzletet is felkerestem,de sajna addig tököltem az előbbi dolgaimmal,hogy közben bezárt.( sebaj,most legalább pontosan tudom,hol keressem legközelebb)Most,hogy írtátok,minket érdeklő dolgok is vannak ott még kíváncsibb lettem.Amúgy ki is van írva,hogy kaphatóak modellek.Sajna az őrők már nem engedtek le a lépcsőn.
BoGar 2001. júl. 7. Creative Commons License 5024
Sziasztok!

Honnan lehet megmondani, hogy melyik a plusz, és melyik a minusz az FZ1-es trafón?? Azért kellene, mert kondit kötnék be és hát ezt nem tudom.

Köszönettel: BoGár

BoGar 2001. júl. 7. Creative Commons License 5023
Zsolt!

Ha küldesz nekem képeket a borby@tar.hu címre, akkor én azt szívesen felteszem a webzinere, hogy mindenki láthassa. Mindenkit megkérnék, hogy a borby@tar.hu címet használja, mert a borby@mailbox.hu címen nem túl barátásgos képek tekintetében. És már elküldeni sem tudom magamnak. Köszönöm.

Üdv: BoGár

Előzmény: by az ex bhv (5022)
by az ex bhv 2001. júl. 7. Creative Commons License 5022
Sziasztok!
JSB amint tudlak hivlak teged!
Sajnos a szamitastechnika nem az eros oldalam, ha valaki felrakja a kepeket azt megkoszonom !
(Honlapot is gyarthatunk)
Zsolt
Előzmény: khotjoe (5005)
Matiz 2001. júl. 7. Creative Commons License 5021
Hali!

Förster, találtam egy képet a 411-es sorozat egyik példányáról, a Füstiben fényképeztem. Akit érdekel, itt megnézheti.

üdv

JSB 2001. júl. 6. Creative Commons License 5020
a mozdell lehet még elmozdított vasutas...(értsd ahogy akarod)

Egyébként elütés volt, és az adta az "ötletet". Valóban nem lenne ártalmunkra egy egységes rövidítés rendszer, mert a nagyvasuti nem húzható a kicsire, és a liténiánk rövidülne.

Előzmény: joem (5014)
JSB 2001. júl. 6. Creative Commons License 5019
a mibe.de, nem véletlenül miba.de ?
Előzmény: etwg (5012)
JSB 2001. júl. 6. Creative Commons License 5018
emil nincs, mi volt az? Ismételd, ha lehet most.
Előzmény: Kisbuta (5016)
Törölt nick 2001. júl. 6. Creative Commons License 5017
Íggen! Újabban már a nekünk valók is megtalálhatók náluk.
Előzmény: GEORGIE (5015)
Kisbuta 2001. júl. 6. Creative Commons License 5016
Te JSB, írtam én (úgy látom Neked) egy e-mail neked (Illetve a vasút és modellnek). Ha itt leírod mit kell tenni, legalább nyilvános lesz az információ és már teheti is, aki gondolja.
GEORGIE 2001. júl. 6. Creative Commons License 5015
"etwg válasz erre | adatok | e-mail 2001.07.05 10:21 (4994)

A Conrad Budapesten az Oktogon meg a Ny.p.u között van a Nyugatival egyezö oldalon. "

Hali!

Es vasutmodelleket is arusitanak?

udv:

georgie

Előzmény: etwg (4995)
joem 2001. júl. 6. Creative Commons License 5014
Szerintem a "Vasútmodellezés" sem rossz a maga több, mint 5K hozzászólásával...
Előzmény: Törölt nick (5013)
Törölt nick 2001. júl. 6. Creative Commons License 5013
OFF
A >szevadell< meg lehetne a személy vagon modell, stb, stb...-:)))
ON
Előzmény: JSB (5011)
etwg 2001. júl. 6. Creative Commons License 5012
Nézz be a www.train.com, www.nmra.org, illetve a www.mibe.de oldalakba.
Mindenhol van egy csomo ajánlat (termeszetesen nem ingyen), de azért figyelj oda, mert elöfordulnak akciok is.
Ne felejtsd el, hogy egy ilyen video igen nagyméretü fajl is lehet, ugy hogy sokszor olcsobb megvenni (RioGrande.de).
Van egy pár kitünö amerikai modellmüvész (Allen, Frary stb.) akik meghökkentö filmeket csináltak (azt hiszem már a 6. 1 orás film van a piacon.) Érdemes megnézni öket (kontaktus az NMRA.ORG siten).
Itt vannak rendszerint un. workshopok is (néha rövidebb videokkal), hogy mit hogyan kell csinálni.
Előzmény: cst (5006)
JSB 2001. júl. 5. Creative Commons License 5011
mozdell=mozdony modell új topic rövidítés, ha elfogadnátok.

No írjatok, mert unni kezdem magam!

JSB 2001. júl. 5. Creative Commons License 5010
Nem vagy Te kisbuta, oszt mér OFF ha humorod van. SZereted a fűszer nélküli magyar konyhát, a szín nélküli mozdellt? Ugye nem!
Maradj csak ON a humosroddal és öníróniáddal együtt!

Kösz!

Előzmény: Kisbuta (4987)
JSB 2001. júl. 5. Creative Commons License 5009
Ne uizz, Röf...Röf...!
Szeptemberb en legalább teljes oldalt tudok adni a témára. Ér annyit!

JSB

Előzmény: Törölt nick (4998)
JSB 2001. júl. 5. Creative Commons License 5008
By az ex bhv
14-én Dombováron esz a fene, mert oda tettéka központi ünnepséget.
Vasárnap kinn leszek. Sokkal egyszerűbb, ha összejövünk egy makrófényképezésre.
Hívj fel 246-20-12!

Csinálunk egy halom fotót, a jobbakat azonnal viheted!

üdv JSB

Előzmény: by az ex bhv (5004)
suri50 2001. júl. 5. Creative Commons License 5007
szia MATIZ!
CSAK EGY MEGJEGYZÉS. HA A FÉMVONALZÓ EGYIK VÉGÉT RÖGZÍTED EGY FURTON, AKKOR EGY EGYSZERŰ TÜSKESZERŰ SZERKEZETTEL (LÁSD TOLÓMÉRŐ CSÚSZKÁJA), AKKOR FIXEN RÖGZÍTHETŐ KIEGÉSZÍTÉSSEL BÁRMILYEN SUGARÚ ÍVBEN A SZIKE, VAGY TAPÉTÁZÓKÉS RÖGZÍTHETŐ ÉS ÍGY BÁRMILYEN ÍVES ELEM IS KIVÁGHATÓ.
ÜDV PÉTER
Előzmény: etwg (4874)
cst 2001. júl. 5. Creative Commons License 5006
Üdv Mindenkinek!

Már nagyon régen írtam, de azért folyamatosan olvastam a leveleket.
Egy kérdésem lenne, mégpedig az, hogyvan-e olyan oldal, ahol vasútmodellezős videókat lehet letölteni.
Előre is köszi: Tamás

khotjoe 2001. júl. 5. Creative Commons License 5005
Sziasztok.
Lehet látni valahol a neten képet a munkátokról,vagy fel tudsz tenni az átalakitott NONABról és SZERGEJröl egy pár képet.
Előzmény: by az ex bhv (5004)
by az ex bhv 2001. júl. 5. Creative Commons License 5004
Crash!

Miert nem szoltal nekem, tudod jol , hogy ilyekenket gyartunk nagy uzemeben !
JSB a 14.-kei Fusti banzajon kinn leszel, mert akkor en viszem a 001-es Nohabot!
A csikos Szergejt is vihetem!
Zsolt

Előzmény: crash__override (4942)
etwg 2001. júl. 5. Creative Commons License 5003
Elirtam,

"motornál az 10 V"

természetesen 12 V

Előzmény: etwg (5002)
etwg 2001. júl. 5. Creative Commons License 5002
Sajnos nem, mert a motor tudvalevöleg mindkét irányba forog, egy dioda meg csak egyirányban fojtaná az EMF-et. (Ha csak ilyen mozdony tervezel,akkor talán megoldhato lenne, majd megprobáljuk.)
Egy jonak nevezett motorra az ellen EMF érték kb. 2 V/1000 rpm (fordulatszám) van (12 V-os motor esetében.
Ebböl kifolyolag azt lehet megállapitani, hogy egy 6000 fordulatu motornál az 10 V, azaz egyenlö a tápfeszültséggel.
Gondold el, hogy milyen ilyen szempontbol egy rossz motor (esetleg fogd a kezedbe a csupasz vezetékeket, és inditsd el. Ha egy kicsit izzadt vagy és hideg a padlo akkor a TT motor (de nemcsak az) képes földhöz is vágni, ami kb. 60V-ot jelent!!!!!
Előzmény: Kisbuta (5000)
joem 2001. júl. 5. Creative Commons License 5001
5000!!! Kongratuláció minden tasztaltársnak!!!
Kisbuta 2001. júl. 5. Creative Commons License 5000
Ezen egy dióda nem bír segíteni? Márhogy a motor ne tápláljon vissza a vezérlésbe?
Előzmény: etwg (4992)
joem 2001. júl. 5. Creative Commons License 4999
Bocsi, de e téren (is) teljesen lámer vagyok. Konkrétan milyen értéktől lefelé elfogadható az EMF?
Előzmény: etwg (4992)
Törölt nick 2001. júl. 5. Creative Commons License 4998
A V&M őszi számában (a nyáriba anyagtorlódás miatt nem fér be) pont ennek a régi TT kocsivilágításnak a korszerűsítéséről lesz szó.
Előzmény: TableTop (4989)
Matiz 2001. júl. 5. Creative Commons License 4997
OK, így már világos.
Előzmény: etwg (4996)
etwg 2001. júl. 5. Creative Commons License 4996
Nem a ROCO csereboltot csinált, ö forgalmazza a TILLIG H0-ás termékeit, mig a Tillig a ROCO TT méretü modelljeit.
Előzmény: Matiz (4993)
etwg 2001. júl. 5. Creative Commons License 4995
A Conrad Budapesten az Oktogon meg a Ny.p.u között van a Nyugatival egyezö oldalon.
Előzmény: Kisbuta (4994)
Kisbuta 2001. júl. 5. Creative Commons License 4994
Egy címet esetleg tudsz mondani?
Előzmény: etwg (4990)
Matiz 2001. júl. 5. Creative Commons License 4993
Itt van valami amit nem értek: a ROCO megvette a Tillig-et? A katalógusban szereplő dolgokhoz oda van írva "Tillig"... Szóval a nevet megtartotta ezek szerint?
Előzmény: TableTop (4989)
etwg 2001. júl. 5. Creative Commons License 4992
Egy barátom kiprobálta az eredeti TT-ás mozdonyokat digitalizálni (Lenz, illetve Uhlenbrock valamint egy saját készitésü dekoderrel), sajnos nem a legjobb eredménnyel. Az eredeti TT-és motorok erre alig alkalmasak. Sok mérécsgélés után megtaláltuk az okot, a TT (de igen sok más) motor igen nagy EMF-et generál (azaz, ha a kommutátár megszakitja az áramkört arra a pillanatra a motor mint dinamo müködik, és áramot fejleszt -ez az EMF - csak azoknak akiket érdekel a fizika).
Ez az EMF meg azt teszi, hogy leülteti egy pillanatra dekodert (mert hát az most a motortol kap áramot, nem pedig a sinböl, és a szegény nem tud ezzel mit kezdeni. Az EMF-et nem lehet utolagosan csökkenteni, tehát más motor kell. Nem éppen Faulhaber, csak ha másra már nem kell költeni, de egy Bühler, Sagami, vagy Matsumi motor mindenképpen. Ma már benne vannak a katalogusban az EMF értékek is, tehát olyan motor kell, amelyiknek kicsi az EMF értéke.
A dekoderek közül a nem Faulhaber a jobb ilyen kisérletekre (amaz 16-32 kHz PWM ad, ami igen sok egy földönfuto motornak).
Ráadásul az emlitett motorok rendszeresen kisebbek mint a hajdani NDK csucsmotor, tehát nyerünk egy kis teret is a mozdonyokba, csak igen macerás som masinának az átalakitása. Meg az emlitett motorok gyorsabbak az eredetinél, azaz vagy csak 8 V járatja az ember öket (mint az Arnoldod kellett), vagy még egy áttételnek is helyek kell találni.
Előzmény: TableTop (4989)
etwg 2001. júl. 5. Creative Commons License 4991
Esetleg nézz be a

www.roco.com

valamint a

www.walthers.com

web oldalakra.

Az elöbbin ott van gyakorlatilag minden amit a ROCO gyárt képekkel együtt, a másikon meg sok minden egyébb is árakkal (igaz mind a kettö amerikai web oldal, tehát venni ott nem érdemes, de megnézni annál inkább.

Előzmény: JSB (4983)
etwg 2001. júl. 5. Creative Commons License 4990
A Conradnál tonnára van ROCO katalogus. Probalj ott kérdezösködni.

Előzmény: Kisbuta (4979)
TableTop 2001. júl. 5. Creative Commons License 4989
Kisbuta!

Azért némi kiegészítést, ha megengedsz:
TT-ben is van Digitális alapkészlet a Roco gyönyörű Ludmillájával (BR132 pontosabban 232 DBAG Cargo), vannak digitális dekóderrel rendelkező mozdonyai a Tillignek is, és persze van mindenféle (Lenz) dekóder, ami beszerelhető.
És persze értetlenül állunk a vonat világítási problémád elött is -én legalábbis azt hiszem-, mert már az ősrégi BTTB is gyártott beszerelhető világítást, a személyvagonokba.

Üdv

Előzmény: Kisbuta (4987)
Törölt nick 2001. júl. 5. Creative Commons License 4988
Sok, és nagyon élvezetes munkát kívánok Neked!

Őszintén szólva az a jó méretarány, amit meg tudsz építeni, van hozzá kedved és helyed. Én most is gondolkodom, hogyan lehet digitalizálni egy TT-s tolató mozdonyt. A MÁV ellátás meg sokkal jobb H0-ban.

Hajrá Kisbuta!

Előzmény: Kisbuta (4986)
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4987
OFF

Marhára ünnepire sikerült, majdnem olyan, mint egy eskü :-)))

Hull a könnyem, POTTY

ON

Előzmény: Kisbuta (4986)
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4986
Az előbb szép hosszan leírtam emide a gondolataimat, de a bitek huss... Na mindegy, mégegyszer...

Igazad van, egyszer mondtam azt, hogy azt hiszem megállapodok a TT mellett. De azóta történt sok minden és kipakoltam magam elé a meglévő drabokat. Volt benne egy MÁV-os Nohab, egy CSD-s, 4 tengelyes gyorsvonati kocsi, egy tolatómozdony (V32.. talán...) a 171-es sorozatú DB-s motorkocsi, meg pár darab tehervagon, de mindegyik más és más... Volt benne (mi ez a múltidő? van) szóval van benne tartálykocsi, konténerszállító, teherautószállító, ilyenek. Nézegettem őket, de nem nagyon győztek meg... Az összesen elég hosszam kéne még túlórázni, hogy akár csak a vitrinbe lehessen tenni őket...

Meg van két örökölt, eléggé leamortizálódott, DB-s 4 tengelyes személykocsi, amik kicsit koszosak, rozsdásak, és a kapcsaik is le vannak szakítva... Ezek is némi felújításra szorulnának... Valami állat át akarta őket alakítani N-esre és azóta a kerekeik jönnek-mennek a tengelyeken. Hát ezek meg ilyenek.

Azóta nagyon sokat olvastam a digitális rendszerről, nem olcsó ugyan, de neked kekeckedik a fantáziámmal... Én világ életemben H0-ást szerettem volna, pláne azóta, mikor évekkel ezelőtt nekem TT-s terepasztalom volt (amit azóta a helyigény és az évek megettek), neki meg volt egy köralakú H0-ás pályája és világított a személykocsi... Hát teljesen készen voltam... Éreztem, hogy ez kell nekem. Esélyem sem volt, hogy bármikor H0-ra cseréljem a meglévő darabokat... De talán ez az utolsó alkalom... Lehet, hogy többet nem lesz lehetőségem rá... És ez a digitális rendszer vonz, pláne az, hogy még számítógéppel vezérelhetem is. Tudom, az már nem igazi vasútmodellezés, de kell néha az is, hogy az ember csak nézze, mennek a vonatok, csak mennek és ő csak ül és ül és ül... Úgyhogy sok álmatlan éjszaka és mindennemű vasútmodellezésről történő lebeszélés után úgy döntöttem, egy digitális alapcsomaggal nekivágok a H0-ás életnek... Megnézegetem, mekkora is az akkora, hogy s mint,meg hasonlók... És megépítek egy asztalt... Jelenleg hely van, pénz is van rá egy kevés, max nem eszem :-)) Autó mellett eltartani, nem lesz könnyű, de majd meglátjuk. Ha nagyon nem megy, megy az autó :-)))

Hogy mi lesz azzal, ami megvan? Itt, vagy a börzén áruba bocsátom... Talán az első tolató mozdonyomat megtartom, hisz az lassan már 20 éves, egyetemben náhány kocsival, de a többihez nem köt túl sok minden. Egy halom sin, jó pár váltól, melyeket szintén örököltem és láttak már szebb napokat is, és egy X váltó... (épp most olvastam a szép nevét, de már ki is ment a felyemből...)

Kedves CsíkosháTTú, azt hiszem, ez a teljes történet...

Előzmény: Törölt nick (4984)
Törölt nick 2001. júl. 4. Creative Commons License 4985
"...eltekintettek a finomabb részletektől..."

Nem nagyon van mitől eltekinteni. Az ICE külseje gyakorlatilag tök sima. A nagy sebesség miatt csak az áramszedők állnak ki a kasztni síkjából. Szándékosan így tervezték az eredetit is.
JSB írta, hogy könnyen átfesthető hidat is kapunk. Van is miért átfesteni: "gyönyörű" lila szegénykém! A digitális elektronika meg ugyanaz, mint a profi készletben, nem érné meg butítani a nagy szériában gyártott elektronikát. Vagyis alapnak jó, de úgyis fogsz majd rá költeni!

Előzmény: Macibb (4981)
Törölt nick 2001. júl. 4. Creative Commons License 4984
Szeva Kisbuta!
A ROCO oldalán a felirat annyit tesz: a modell a valóságosnál rövidebb. Vagyis hosszirányban nem pontos az eredeti leképzése. Az "especially for children" meg azt, hogy: speciálisan gyerekeknek. Magyarra lefordítva: villanyvasútról van szó, nem modellvasútról.

Becsületes cégek jelzik, hogy a modellek méretaránya pontosan mutatja-e a valóságot. Ha már a H0-nál vagyunk, a hosszú gyorsvonati kocsik (meg az ICE) esetében szokásos a kocsik hosszának csökKentése a valóságoshoz képest, ezt jelzik azzal hogy az 1/87 helyett 1/100-at írnak. Vagyis, ha a valódi kocsi hosszát osztod 87-tel, akkor kapod a valósághű modell hosszát. Ha rövidítenek, akkor 100-zal osztanak.
csíkosháTTú

P.S.: akkor most Te H0, vagy TT méretben utazol? Csak kíváncsi vagyok...

Előzmény: Kisbuta (4979)
JSB 2001. júl. 4. Creative Commons License 4983
Az idézett szövegrész magyarul:"A kezdő készlet ICE modellje (1:100 méretarányban, ez hossz érték)elsősorban gyermekeknek készült. Riozsa, ui. alaposan ismerem ( a gyakorlatból az összes ICE,ICT vonatot, és egyáltalán nem zavaró a hosszúsága. Jól el lehetsz vele, mert a digi alapjait elsajátíthatod, plusz a digi elemek külön legalább 60%-al dr-g-bbak! Kapsz egy nagy ovált, a vonatot, egy randa de festhető modell hidat. A vonat dudál, ajtócsukás hangot imitál, vilé
gít menettől függetlenül, stb. Hidd el nem rossz vásár. A digi szet pedig nem gagyi, és nem light ua, miont ha külön vennéd! Valóban tudja a 99 cím programozhatóságát(beleértve váltókat is)
Katalógus, Erkel u. Vásárcsarnok mellett, vagy Váci út 47/B. Kell lennie. Ha hétfőig kissé benézel a http://www.roco.co.at webre, találsz elég anyagot.
A teljes katalógust nem közlik a kutyafülük.
Előzmény: Kisbuta (4979)
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4982
Köszönöm a könyveket, egész du. azokat bújtam, már le is másoltam őket. Holnap hívlak és alkalom adtán holnap vissza is adnám, még mielőtt kárt tennék bennük :-)))
Előzmény: Macibb (4981)
Macibb 2001. júl. 4. Creative Commons License 4981
Szó szerint annyit, hogy ennek a kezdőkészletnek az ICE-modelljét (méretarány 1:100) kifejezetten gyermekek részére tervezték. Az átvitt értelem pedig szerintem olyasmi lehet, hogy a hosszirányú torzításon túl eltekintettek a finomabb részletektől, hogy a gyerek hirtelen felindulásból se tudjon benne nagy kárt tenni.

Macibb

PS: hogy tetszenek a könyvek?

Előzmény: Kisbuta (4979)
Törölt nick 2001. júl. 4. Creative Commons License 4980
Hali JSB!

BR 81 nagyjavítása kész, amúgy BTTB utolsó szériájából származik. Szépen fut, csendes lett.

BR 171 motorvonat: ugyanez a helyzet vele.

Mindkettő LED-es menetirány szerinti világítást kap a következő lépésben. Ha készen vannak megyek dicsekedni!

steve

Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4979
Köszönöm...

Már csak az érdekelne, amit a ROCO oldalán olvastam, vajon mit jelenthet: "The ICE model (scale 1:100) in this starter set was designed especially for children. "???

És valaki már csak egy katalógussal segítsen...

Előzmény: JSB (4978)
JSB 2001. júl. 4. Creative Commons License 4978
Az általad emlegetett ár már kissé magas. Úgy 50-50 e ami elfogadható. Ez volt a karácsonyi ár is, ha jól emlékszem. Közben volt ROCO-nál közel 5% emelés (Nürnberg után) és a forint utóbbi egy hónapban 10%-os erősödése. Kíváncsi vagyok, mikor jelentkezik az árakban. A június végi szállításoktól, finoman szólva illő lenne.
Előzmény: Kisbuta (4977)
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4977
Egy árlistában láttam valahol (nem emléxem pontosan, azért nem is írom le), hogy egy ilyen szett 67e Ft. Az reális?

Még egy kérdés, elsősorban hozzád JSB, de aki tud ebben segítséget nyújtani, annak is megköszönném: nem tudod hol lehet hozzájutni ROCO katalógushoz? Ha kell, fizetek is érte, csak a terepasztalomat szeretném elkezdeni tervezni és szivesen végigböngészném az aktuális katalógust, mik is vannak a nagyvilágban...

Köszi,

Kisbuta

Előzmény: JSB (4975)
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4976
Köszi!

Jövő héten lesz pénzem és már szaladok is megvenni!

Előzmény: Bender Oszi (4973)
JSB 2001. júl. 4. Creative Commons License 4975
Kösz Bender!

A szetet érdemes megvenni, mert az alap teljesen elegendő nagyobb rendszer irányítására is.
Meglepően sokoldalú.
Ki akarja, menjen vegye, mert reális az ár.

Előzmény: Bender Oszi (4973)
JSB 2001. júl. 4. Creative Commons License 4974
Ha valóban érdekel benneteket a megoldás megkérdezhetem a gyárat, csak egyet ne tegyetek, ha lesz ajánlatuk, jaj akkor még sem. Ezt a "gesztust" nyugaton nem tolerálják. Ha kinyitod a szád ELŐTTE gondolkozz.
Nos, döntsenek az Urak! Elvárom, hogy ne járassuk le egymást, mert a szó hitelét megszerezni nehéz, de eljéátszani pillanat.

Szivatásról szó sincs. Egy oly bazi gyárat szervezetileg fenntartani, bődületes munka. Másként nem megy. Már 2002-2003 modell szerszámokat is láttam. Sziszifusz, minden tiszteletem az övék.

Bender Oszi 2001. júl. 4. Creative Commons License 4973
ICE2 digi alapszettet pénteken láttam a Móricz Zsigmond körtéren a Replica modellboltban 52 eFt-os áron.

Oszi

Előzmény: Kisbuta (4963)
Matiz 2001. júl. 4. Creative Commons License 4972
Hát, ezt nevezhetjük szívatásnak is? Vedd meg drágábban a digitalt, ha nem szeretnél karácsonyig várni? Nem rossz. De a jó nem ilyen. :-(
Előzmény: JSB (4971)
JSB 2001. júl. 4. Creative Commons License 4971
A gyár most készíti a dec. digi karácsonyi készletet. Kiszállítás novemberben. Őszintén megvallva, a látvány a gyárban legalább oly illuzió romboló volt, mint csokoládégyárban a juniusi Mikulás gyártás a hűtőraktárra. Ez van.
Előzmény: Kisbuta (4963)
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4970
Értelek :-))))
Előzmény: Matiz (4969)
Matiz 2001. júl. 4. Creative Commons License 4969
Hát, konkrétabbat nem tudok, hívd fel őket - én mégse hívhatom fel helyetted... Azért ne rendeld, mert könnyen úgy jársz mint én, 3 hónapot várhatsz rá mire megjön.
Előzmény: Kisbuta (4967)
khotjoe 2001. júl. 4. Creative Commons License 4968
Az elözöhöz csak annyit,hogy HO méretben.
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4967
Ennél kicsit konkrétabb? :-)))

Miért ne rendeljem meg?

Előzmény: Matiz (4965)
khotjoe 2001. júl. 4. Creative Commons License 4966
Sziasztok.
Régebben a ROCO állitolag gyártott kéttengelyes,barna,zárt MÁV-os teherkocsit,néha kiállitásokon is láttam.Kérdés,tudtok-e eladót.
Matiz 2001. júl. 4. Creative Commons License 4965
Modell Kit 1001. Egy telefont megér. DE NEHOGY MEGRENDELD :-)))
Előzmény: Kisbuta (4963)
Törölt nick 2001. júl. 4. Creative Commons License 4964
De van: Sóvár, németesen Salzburg...-:)))
Előzmény: Kisbuta (4963)
Kisbuta 2001. júl. 4. Creative Commons License 4963
Tegnap voltan a Lurdyban, a Modell&Hobby-ban, és azt mondták, nincs ROCO digitális alapszet. Majd csak karácsonykor... :-((

Nincs valakinek tippje?

Matiz 2001. júl. 3. Creative Commons License 4962
Csa`

Gratula a Nohabhoz! Aztan vigyazz ra, Heljan-t nem mindennap szerezhet az ember. Honnan rendelted, netrol?

udv

Előzmény: luc72 (4958)
Törölt nick 2001. júl. 3. Creative Commons License 4961
Halogéén!
Menetpróba? Alakhűség? Vonóerő? Digitális előkészítés? Nem vészes ár?
Több kérdés most nem jut eszembe...
csíkos
Előzmény: luc72 (4958)
Törölt nick 2001. júl. 3. Creative Commons License 4960
Minden esetre érdekes látvány volt. Ezek szerint nem voltál kinn '98-ban a repülőnapon, vagy, ha voltál nem jártál az üzemanyag telep felé.
Előzmény: Matiz (4957)
Törölt nick 2001. júl. 3. Creative Commons License 4959
Hali!
Jó munkát! Örülök a precíz, nem hivalkodó kollégáknak! Felsővezeték ügyben tényleg értekeznünk kell. A rajzokkal egyelőre nem sokra mész, csak az erősítő kapcs. rajza és NYÁK terve.
steve
Előzmény: Matiz (4956)
luc72 2001. júl. 3. Creative Commons License 4958
Szasztok

Meg gyött a HELJAN Nohabom, nagyon szép, és csendes, ja és az ára nem is vészes.

Matiz 2001. júl. 3. Creative Commons License 4957
OFF: Jo Neked, hogy Te lattal ott vonatot, es pont egy ilyet...en nap mint nap oda jartam futni a palyara, de sosem tortent semmi :-(( ON
Előzmény: Törölt nick (4955)
Matiz 2001. júl. 3. Creative Commons License 4956
Hello!

Szoval, a keptarba tettem fel a jelenlegi allapotrol keszult kepeket. Semmi sem latszik, azaz, joval tobb minden mukodik mar mint ahogy az latszik. Ma kiprobaltam a gipszes dolgot, egesz jo lett, es jol fog kinezni - felteve ha egyszer befejezem... Tettem fel ket kepet a felsovezetekrol, ratettem arra a kis izere, amin mozdonyt lehet tartani. Na igy nez ki a Viessmann felsovezetek. (A kepek nagyok, nincs kedvem varialgatni veluk. Majd ha lesz jobb, akkor.)

Steve; koszi, holnap megnezem mire jutok a rajzokkal.

csa`

ui: ja, ide kattincs a képekhez.

Előzmény: Törölt nick (4953)
Törölt nick 2001. júl. 3. Creative Commons License 4955
Szeva crash!
Csak kötözködésből írom:
A hazai NOHAB-ok erősen kötődnek a bizonyos csillaggal jelzett korszakhoz. Akkoriban volt a fénykoruk. Engem a hideg rázott, amikor a Közlekedési Múzeumnál kiállított 004-en nem volt a helyén. A ördög vigye a komcsikat, de a történeti hűség az fontos, nem? Szegény M61-ek a rendszerváltás után már csak a nem villmosított vonalakon voltak jelen, ezeken kívül csak a kecskeméti NATO Express repülőnapon láttam egyet a fejesek különvonata előtt a Reptér iparvágányán.
steve
Előzmény: crash__override (4947)
Törölt nick 2001. júl. 3. Creative Commons License 4954
Affene!
Pedig TT-t is gyártottak, meg digitális cuccokat...
Reqiescant in pace!
Előzmény: etwg (4943)
Törölt nick 2001. júl. 3. Creative Commons License 4953
Kivánok!

TEE!
Fordító hurok rajz ment mail-ben az adataid között lévő címre.

Matiz!
Neked is küldtem rajzokat a cégesre!

csíkosháTTú/steve

sansan 2001. júl. 3. Creative Commons License 4952
A győri Modell& Hobby bolt címe:Török István u.32.
Tel: 36 96/415-214
(üdv,a múlt héten voltam Komárnoban,átballagtam a hídon)
Előzmény: SVCD (4948)
braun 2001. júl. 3. Creative Commons License 4951
Üdvözlet

Sajna én is úgy tudom,hogy csillag nélküli NOHAB az mindenütt narancs,kivéve a szoknyáján a sárgát és a pályakotrón a szürkét.A 13-t láttam úgy ,hogy a tető és a szelöző rács az oldalán szürke.De még vöröscsillaggal.Egyébként hasonlón fáradozom én is,csak az a baj,hogy magamnak még nem bírtam egyet se festeni....Most szergej készül,kettő is 62 009,és a másik 62 093,az utóbbi hangtompító nélkül és csíkosan,ha fotó lesz,majd felteszem.Tényleg,nincs valakinek színes felvétele a 62 009ről,nagyon örülnék.
Minden jót.Barnabás

Előzmény: crash__override (4942)
sansan 2001. júl. 3. Creative Commons License 4950
Ma szétnéztem a bécsi úti Eurocenterben és a Modell& Hobby boltban láttam egy BR 01-et. Nagyon szép volt,burkolt kivitelben,nagyon részletes kidolgozással.46 ezer körül volt az ára.Öszintén szólva,többre számítottam
crash__override 2001. júl. 3. Creative Commons License 4949
http://web.matavnet.hu/bygcmode/
Előzmény: SVCD (4948)
SVCD 2001. júl. 3. Creative Commons License 4948
Hi.

Segitsegeteket kernem. Van egy TT terepasztalunk (1,5x 3m), amelyik parszor meguszott a pincebe feltoro talajvizben a 32 ev alatt (az en szuletesem elott kezdte az apam csinalni, s most, hogy mar unokak is vannak, es lassan nyugdijba vonul, lesz eleg ideje, hogy vegre befejezze. Csakhogy: a valamikori NDK-s U-profilos sinek mind megrozsdasodtak. Le kene cserelni az osszeset (kb. 20 m) + a valtokat is. Hallottam, hogy Magyarorszagon akad egy gyarto kisiparos, aki igen jo minosegu TT sineket gyart, 1 m kiszerelesben nagyon kedvezo aron. Esetleg ha segitenetek, hogy Komarom-Gyor korzetben hol kaphatok ezek a sinek, nagyon orulnek. Vagy egyaltalan mennyibe kerulnek a TT sinek Mo-n, es hol szerezhetok be a megadott korzetben?
Valaszt mail-ban is kernek.

Koszi.

Sanyi, Szlovakia

crash__override 2001. júl. 3. Creative Commons License 4947
Akarok egy telinarancsot (018), egy narancsot szurke tetovel,rendesen koptatva, es egy csikosat vadi uj fenyezessel(001)... ha lesz egy negyedik gep, akkor az is telinarancs lesz...
(Almom egy tanya... ...meg egy negygepes, N-es NoHAB flotta :-))
Előzmény: joem (4946)
joem 2001. júl. 3. Creative Commons License 4946
Vazze, igazad van, nem figyeltem, pedig néhányszor már én is átbogarásztam az oldalt. Mentségemül szolgáljon, hogy a végén már Ő is telinarancs volt.Egyébként miért ragaszkodsz az ilyen színkombinációhoz? Nem egyszerűbb telibe egy színre festeni?
Előzmény: crash__override (4945)
crash__override 2001. júl. 3. Creative Commons License 4945
etwg:
Tenyleg kar, a gepei es a "rolling stock" eleg jo minosegu volt... Mondjuk a vaganyzata az .. halottrol jot, vagy semmit :-)
Pont mostansag terveztem, hoy beszerzem az Arnold Audi setjet (3 tengelyes tolatomozdony + 3 db audi feliratu modern zart tehervagon... A mozdony jo M32 alapnak, a kocsik pedig pont passzolnak az Era V magyar temamhoz....)... Most ket dolog lehet : bagoert piacra dobjak a raktarkeszletet (kicsi az eselye, es ha megtortenik, akkor sem jut a magyaroknak, ha jut is, eredeti aron fogjak arulni), vagy az egekig mennek az Arnold arak... Inkabb az utobbitol tartok...

Joem:
A NoHAB-GM honlapon lattam a 11-esrol fotot, piros szinu (sotet narancs :-) ), es a teteje szurke. Csak a palyaszama voros csillagos... Nem eppen epoche V, meg a gep sem egeszen a korba illo, mert ugye '91-ben halt meg...

Előzmény: joem (4944)
joem 2001. júl. 3. Creative Commons License 4944
Rossz hír Neked: amennyire én tudom, az összes narancssárgánál azonos színű volt a kaszni és a tető.
Előzmény: crash__override (4942)
etwg 2001. júl. 3. Creative Commons License 4943
Gyászhir,

az ARNOLD Németországi gyárát Junius 30-án bezárták (65 embert küldtek el).
Ezekszerint a Rivarossi sem tudta megmenteni az immár 40-éves céget, akik az N-méret uttöröi voltak és maradtak a mai napig.

Allitolag az Arnold márkanév megmarad (lehet, hogy majd a Rivarossi meg a Lima fogják a modelleket gyártani saját gyáraikban.

Port hamvaidra Arnold

crash__override 2001. júl. 3. Creative Commons License 4942
Sziasztok,

NoHAB festes ugyben kellene tanacs... Olyan nem voroscsillagos es nem is csikos NoHAB -ot szeretnek festeni, amelyik narancs (piros), es a teteje szurke. Volt ilyen? Ha volt, akkor melyik ?

Thx : Crash_

uhi 2001. júl. 3. Creative Commons License 4941
A nyomtáv mindegy, gumikerekű :-(
Előzmény: etwg (4940)
etwg 2001. júl. 3. Creative Commons License 4940
Ilyen modellméret nincs.

A legközelebb a 0-ás méret van, de annak is elég sok változoja van:

Ime a lista:

O(17) .266"(6.75mm) 1:45.2 1.250"(31.8mm)

O .250"(6.35mm) 1:48 1.250"(31.8mm)


A régi 0-as méret tehát 1:45, az uj (profi kivitel - PROTO48) az 1:48.

A kettö más más sineket használ. A Proto48 alacsonykarimáju kerekeket, modellhü sineket a régi gyakorlatilag a 3 sines verzio (Lionel, Bing, Maerklin stb.) durva sinekkel rossz kerekekkel.

A villamos tehát nem passzol egyikhez sem (esetleg akkor, ha legalább valamelyik nyomtávot betartották.

Előzmény: uhi (4935)
Macibb 2001. júl. 3. Creative Commons License 4939
Itt némiképp OFF, de hátha nem dobtok ki érte:

Ha valakinek még nincs programja július 8-ára (vasárnap), velünk tarthat azon a körutazáson, amelyet a Kapos Volán farmotoros IK55 buszával teszünk. Kaposvárról indulunk délelőtt. Útbaejtjük a mesztegnyői kisvasutat, ahol különvonat vár minket, és felkeressük a rendszeresen nem használt vonalrészeket is. A Balaton-parton is rövid látogatást teszünk. Aki szeretné, a visszaúton beutazhatja a Kaposvár-Siófok vasútvonalat is. További részletekért kérdezzetek.

Macibb

etwg 2001. júl. 3. Creative Commons License 4938
Nem muszáj okvetlenül egyirányba haladniuk. Jo, ha ugy kötöd be a trafokat, hogy azok egyirányu forgatására ( a nyil ugyanarra mutasson) akkor egy irányba menjenek a vonatok. Ha ez nem áll fenn, akkor a rosszul mutato trafo polusait fel kell cserélni.

Rövidzár kizárt (ha csak valami más balhét nem csinálsz), dioda, meg egyéb nem kell.

Digitálisra ez nem érvényes, ott az egyik (nem megszaggatott) sin egyszerüen össze kell kapcsolni a felsö vezetékkel, és ott ugy mennek a vonatok ahogy akarod, hiszem minden mozdonynak saját vezérlöje kell hogy legyen (a cim kiválasztással kiválasztod a mozdonyt meg a hozzátartozo trafot.)
Ha nagyon akarod, és nem vagy egészen balfácán az elektronikában, akkor itt is szétoszthatod a tápot és külön áramkör lesz a villanyosoknak (felsövezeték), meg külön a többinek, azaz két boosterrel dolgozhatsz, amelyek nem lesznek annyira leterhelve. Ilyenkor ugyanaz az aljárás mint DC esetén.

Előzmény: Matiz (4933)
Matiz 2001. júl. 2. Creative Commons License 4937
A Viessmann start-szettje 10900 HUF. Elég sok minden van benne. (Lásd még egykori Vasútbarát magazin tesztjét.)
Előzmény: Törölt nick (4934)
Király E. 2001. júl. 2. Creative Commons License 4936
Hello Mindenkinek
Régen irtam, csak olvastam a fórumot mostanában,de a felsővezeték épitőket talán érdekli,hogy a Beleznay boltban, az Alkotás utcában van új Vollmer HO-ás oszlop 280ft/db.Darabra is lehet venni,és többféle hosszúságú vezeték is van,szintén Vollmer,amiknek az árát nem kérdeztem, mert a vezetékezést nem gyári anyagból szeretném megépiteni.Egyelőre ennyi ,sziasztok
Előzmény: Törölt nick (4934)
uhi 2001. júl. 2. Creative Commons License 4935
1:42 méretarányt vajon hogy hívják? 0-ás?

Villamos modellek 1:42-ben, köztük az új Hannoveri


Törölt nick 2001. júl. 2. Creative Commons License 4934
Halogéén!
A "HOBBYEX" igazából HOBBEX. Annó dacumál "VEB Eisenbahn-Modellbau Plauen" névre hallgatott, ők csinálták a BTTB-nek a felsővezetéket. Szép a cuccuk, de már nem az az árkategória. A Veissmann oszlopokat egy ezres körül mondták darabonként az Erkel u.-ban, mármint a TT-t.

Mindenkihez, aki "óberlejtungol"!
A >Helyes vágányon a TT vasúttal< című ősrégi kiadvány szépen lerajzolva magyarázza el a felsővezetékes üzemet.
steve

Előzmény: etwg (4927)
Matiz 2001. júl. 2. Creative Commons License 4933
Rajzold le, es rajossz, hogy nem tudsz zarlatot csinalni. Eleve az van, hogy ha jol kotod be a trafokat, ugye minden mozdony egyiranyban halad.

Ma bekotottem a teljes kulso kort, jelzoket, mindent, kiralyul mukodik. A sinfektetes 80%-a keszen van. Meg bekotesre var 4 jelzo, 7db valtoallitomu.
Elfogyott idaig csaknem 7m flex-sin :-) kb. 16m 3 eres vezetek, 2 tubus ragaszto, egy teljes lap a zuzalekkobol...szoval alkottam rendesen.

Előzmény: crash__override (4931)
Matiz 2001. júl. 2. Creative Commons License 4932
A Veissmann felsovezetakrol valaki hallott mar ?
Viessmann, es mint irtam par hozzaszolassal lejjebb, azzal kuzdok eppen.
Előzmény: crash__override (4928)
crash__override 2001. júl. 2. Creative Commons License 4931
Na, ezert kerdeztem... ha egyik vonat erre, masik vonat arra, es a ket trafo ugyanazon polusa ossze van kotve, mig a masik polus a felsovezeteken illetve a masik sinen van, nem lesz zarlat ? Vagy egy kis diodas varialas kell csak ?
Előzmény: etwg (4929)
Kisbuta 2001. júl. 2. Creative Commons License 4930
És ez bír digitálisan is műxeni?
Előzmény: etwg (4923)
etwg 2001. júl. 2. Creative Commons License 4929
Nemcsak ránézésre,de még szétszedés után sem lehet ezt megállapitani, de hála az Istennek ez nem is fontos.
Az irányváltos trafoknál nincs kimondottan nulla (azaz mindegy, hogy melyik csatlakozot használod annak). Csak ritkán szoktak ebböl problémák adodni.
(vannak balhék néha a DC meg az AC kimenet között egy trafon belül, mert annak is teljesen önállonak kellene lennie - azaz galvanikus kapcsolat nélkül, ami nem mindig igaz -de ez már egy másik ügy).
Előzmény: crash__override (4928)
crash__override 2001. júl. 2. Creative Commons License 4928
Azert az AC-DC dolgokkal meg tisztaban vagyok... Tudom, mit hova kell azert kotni. Mondjuk jobb megkerdezni, mielott a Roco trafot hanyattvagom... Csak hogy pl melyik a DC nullja, ranezesre nem tudom megallapitani. En mar igy halok meg :-)

A Veissmann felsovezetakrol valaki hallott mar ?

Előzmény: etwg (4927)
etwg 2001. júl. 2. Creative Commons License 4927
Minden jol nevelt trafonak van egy vontatási kimenete (mozdony van rárajzolva, vagy Fahrspannung, Bahn, vagy egyszerüen csak DC - egyenáram). Ez két darab csatlakozobol áll.

Vannak trafok amelyiknek van egy nem szabályozott kimenete is (válto, vagy Zubehör vagy AC van odairva). Ezt a kimenetet ne használd vontatásra. Ha tényleg nem tudod eldönte melyik micsoda, köss rá egy 12V-os égöt, és ha azonnal világit, illetve nem tudod szabályozni az a váltokimenet, ha szabályozni tudod a feszültséget az a jo kimenet.

Ennek az egyik csatlakozoja megy majd az egyik sinszálhoz (1.trafo) vagy a felsövezetékhez (2.trafo), a másikat kösd össze a másik trafo ugyanolyan csatlakozojával, majd pedig innen menjen a vezeték a kapcsolopult közös pontjához. A kapcsolopult egyes kapcsoloival kapcsolhatod majd az egyes sinszakaszokat.

Azért elövehetnél valamilyen elektromos tankönyvet kb. a 8. osztálybol, és néz utánna, hogy miért is mennek azok a marha elektronok a drot egyik végéböl a másikba. Ennyit illik tudni még egy házmesternek is, különben nem modellvasut az amit épitesz.

A fesövezetékböl a legszebb szvsz a Sommerfeldt, de Vollmer sem rossz. Van egy uj cég is csak nem tudom pontosan a nevét HOBBYEX vagy valami ilyen azoknak is aránylag jo rendszerük van és elég olcsok (a volt CONRAD)

Előzmény: crash__override (4926)
crash__override 2001. júl. 2. Creative Commons License 4926
Kosz :-) Roco trafonal (mondom, hogy iszonyat lama vagyok) ugye a piros=sarga ?

Mas : Ki, milyen felsovezetek-tipust ismer/hasznal. Ar / teljesitmeny ?

Előzmény: etwg (4925)
etwg 2001. júl. 2. Creative Commons License 4925
Miutén igen körülményes a felsövezetéket megszakitgatni, igy jobb megoldás ha annak a sinnek a megfelelöjék kötöd a felsövezetékhez, amelyik alul sincs megszaggatva.

Azaz ha az egyik trafobol (1.trafo) a piros vezeték egyenesen a sinszálhoz vezet a kék meg a szakaszok kapcsoloihoz (majd azokon keresztül a mésik sinhez), akkor a felsövezeték trafojábol (2. trafo) a kéket kösd az elöbbi trafo kék vezetékéhez (még a kapcsolok elött), a pirosat meg egyenesen a felsövezetékhez. Igy az egyik trafoval (1.trafo) a dieselt fogod vezérelni a 2.trafoval meg a villanyost. Ha kikapcsolod valamelyik szakaszt, akkor mind a két mozdony ott megáll.

Előzmény: crash__override (4924)
crash__override 2001. júl. 2. Creative Commons License 4924
Elore leszogezem, hogy _nem ertek az elektrokikahoz_... szoval, amit lentebb irta, hogy dizel egy sinen erre- villanygep arra... Ilyenkor a szakaszolt sinek a 0-on vannak, es a "kek" vezetek a nem szakaszolt sin illetve a felsovezetek ?

Nna, ez szakszeru volt :-)

Előzmény: etwg (4923)
etwg 2001. júl. 2. Creative Commons License 4923
A megoldás nagyon egyszerü. A villamosmozdonyok többségét át lehet kapcsolni felsévezetékre. Ilyenkor a mozdony egyik oldalán levö kerekek szedik az áramot illetve az áramszedö a tetön.
A diesel mozdonyt tehát egy trafoval tudod szabályozni, amelyik a sineket táplálja a villamosmozdonyt meg egy másikkal, amelyik csak az egyik sinhez van kötve illetve a felsövezetékhez. (Ha nem menne a villamosmozdony akkor forditsd meg a sineken).
Jo, ha azt a sinszálat használod közösnek, amelyik kapcsolokkal meg van szaggatva (illetve az azokhoz vezetö trafopolust). Igy a villamosmozdonyt is ugyanugy fogod tudni kapcsolgatni mint a dieselt, mégis esetleg pont ellenkezö irányba fog menni.
Előzmény: Kisbuta (4922)
Kisbuta 2001. júl. 2. Creative Commons License 4922
Segítségeteket kérném ismét...

Meg-e lehet-e oldani-e? Szóval, arra vonatkozna a kérdés, hogy meg lehet oldani, hogy a terepasztalon egyszerre diesel és villamos mozdonyok közlekednek? Természetesen úgy, hogy a villanyos a felsővezetékről működik?

Előre is köszönöm

gyurmosz 2001. júl. 2. Creative Commons License 4921
Hopp, ez nem lett az igazi...
Az egyik toronyoszlop a másik mellé került, pedig valójában a vízszintes gerenda másik végéhez tartozik, de gondolom így már el lehet képzelni.
(Az sok "II" a toronyoszlop, a sok "=" pedig a keresztgerenda.)
Előzmény: gyurmosz (4920)
gyurmosz 2001. júl. 2. Creative Commons License 4920
Hagyományos magyar keresztgerendás felfüggesztés, tehát a két toronyoszlop között nem drót van kifüggesztve, hanem egy gerenda (olyan anyagból, mint maga a toronyoszlop, és szép zöld :-)).

Valahogy így:

II================II
II II
II II
II II
II II

Előzmény: JSB (4919)
JSB 2001. júl. 1. Creative Commons License 4919
Van eg yPR munkatárs aki a sajtót, fotót s egyéb futóbolondot gardírozza. Hívd a RÁBÁt, kapcsolják, azt majd csak megadja magát.

A felsővezetékre nem emléksze, megbocsáss, de sokat látok és néha keverem a szomszéddal. Megnézem, és próbálkozom a válasszal

Előzmény: gyurmosz (4917)
Czabalay Laszlo 2001. júl. 1. Creative Commons License 4918

Köszi!

Nyilvános az a múzeum? Látogatható, vagy csak a gyáriaknak?

Előzmény: JSB (4916)
gyurmosz 2001. júl. 1. Creative Commons License 4917
Tényleg, JSB! Ha végülis Keszthely lesz a nyerő, szerinted hogy oldhatnám meg a felsővezetéket? Merthogy azt a fajta állomási felfüggesztést még nem láttam modellben... Van valami remény, hogy esetleg megjelenik, vagy csak házilag lehet megoldani? Esetleg Deák?
Előzmény: JSB (4916)
JSB 2001. júl. 1. Creative Commons License 4916
Benn a RÁBA területén. Nem messze a városközponttól. Ca, tiz-tizenötperc a vasútállomástól.
Előzmény: Czabalay Laszlo (4914)
Gashpy 2001. júl. 1. Creative Commons License 4915
Annak idején ilyen gépek voltak az Almásfüzitői Timföldgyárban is. Amikor odakerültem(1996 ősze), éppen akkor vágtak szét 1 zöld és 2 piros gépet (az egyik asszem az A26,010 volt, de erre nem veszek mérget). Utána még 2 zöld járt addig, amig a cég csődbe nem ment (1997 május vége) Akkor eljöttünk onnan és sajnos nem tudom mi történt. Egy nagy hibát elkövettem: Nem fotóztam le...(:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Előzmény: etwg (4911)
Czabalay Laszlo 2001. júl. 1. Creative Commons License 4914

Sziasztok!

Meg tudnád mondani, hogy hol van ez a múzeum Győrben?

Előzmény: JSB (4907)
Matiz 2001. júl. 1. Creative Commons License 4913
Nekem sem mukodnek a kepek.
Viszont holnap keszitek kepeket mi van eddig kesz az asztalomon.
Előzmény: BoGar (4912)
BoGar 2001. júl. 1. Creative Commons License 4912
Sziasztok!

Luc72 Nálam működnek a képek, az összes lejön. Másnál is előfordul a hiba?? (Eddig más nem jelzett hibát.)

Üdv: BoGár

etwg 2001. júl. 1. Creative Commons License 4911
Ez nem csak olyan is hanem azonos a T334-essel (rosszul irtad a szamot).

A T334 valamikor elegge elterjedt ipari mozdony volt a KGST allamokban, nagyvasutnal ha jol tudom csak a CSD meg a PKP hasznalta. Az idök folyaman többször atepitettek, atfestettek. A CSD meg szemelyforagolmban is bevetette, habar nem volt fütese (a szemelykocsikban kalyhakkal fütöttek)

Volt egy prototipusa is T324.0-es szammal 1959-böl. Egy kicsit gömbölyded vonalai voltak, es nem volt napellenzö a fülke felett.
1961-töl indult meg a T334.0 gyartasa. (sok nyomtavra is keszült 1000 töl 1676 mm-ig)

Előzmény: division by zero (4910)
division by zero 2001. júl. 1. Creative Commons License 4910
az A26-ra?
az tényleg olyannak tünik mint ez a 710-es ex T344-es!
De ez a gép csak iparmozdonyként van nálunk, a MÁV-nak soha nem volt ilyen...
Előzmény: luc72 (4909)
luc72 2001. júl. 1. Creative Commons License 4909
Szasztok

Köszi, a képeket ismertem, de akkor valami félreértés van. Igazából én az előtte álló zöld mozdonyra gondolok.

Matiz 2001. jún. 30. Creative Commons License 4908
Agyazat: parafa lap,rajta zuzalek koves lap, erre jon a sin, aztan megint zuzalekot szorok, ettol lesz meg a vegleges formaja. Faller, Auhagen, Heki vegyesen, de ez utobbit hasznalom tobbsegben. Egesz jo minosegu.
Előzmény: Fecus (4906)
JSB 2001. jún. 30. Creative Commons License 4907
OTT ROHAD A MÚZEUM ELŐTT A BALATON MOTORKOCSIVAL ÉS KÉT TARATÁLYKOCSIVAL.
Előzmény: gyurmosz (4904)
Fecus 2001. jún. 30. Creative Commons License 4906
Mit használsz ágyazat imitációna?. Valamilyen lapot írtál. Nem követ ragasztasz rá?

Fecus

Előzmény: Matiz (4897)
gyurmosz 2001. jún. 30. Creative Commons License 4905
Akkor tévedtem, összesen 7 darab volt (2 prototípus és 5 nullszériás).
Előzmény: division by zero (4903)
gyurmosz 2001. jún. 30. Creative Commons License 4904
Igen, tudtommal az egyiket bevitték a Rába-gyárba, és ott őrzik!
Előzmény: division by zero (4903)
division by zero 2001. jún. 30. Creative Commons License 4903
itt vannak M38 képek igaz már iparmozdonyként... ha jól tudom még ma is megvan...
Előzmény: gyurmosz (4902)
gyurmosz 2001. jún. 30. Creative Commons License 4902
A CSD mozdonyt nem ismerem, de szerintem nem olyan; az M38-ból ha jól tudom csak 2 vagy 3 készült (Győrben, a Rábánál).
Előzmény: luc72 (4901)
luc72 2001. jún. 30. Creative Commons License 4901
Sziasztok

Volna egy kérdésem, a MÁV M38 tolató mozdonya az ugyan az, mint a szlovákok T334-ese?

Kösszi

luc72 2001. jún. 30. Creative Commons License 4900
Bogar

nem müksik nem jönnek le az új képek!

Előzmény: BoGar (4899)
BoGar 2001. jún. 30. Creative Commons License 4899
Sziasztok!
Újabb képekkel frissítettem a webzine-t!
BoGár
Matiz 2001. jún. 29. Creative Commons License 4898
És korrigálom is magamat rögtön: megnéztem a parafa lapok csomagolását még1x: lakkozottak mind, de nem csillogóssal, ez tévesztett meg. Bocs.
Matiz 2001. jún. 29. Creative Commons License 4897
Amit ma végeztem az asztalon:
Véglegesen rogítettem néhány sínszakaszt. Alájuk került a közúzalékot imitáló "szőnyeg", mellé fűszőnyeg. Jött egy ötlet, az asztal egyik sarkába készítettem vékony kartonból egy domb-vázat. Erre papírcsíkokat ragasztottam aztán rá a fűszőnyeg, egy szép kis dombocska lett belőle. Azért az eredmény nem győzött meg annyira, hogy a nagy dombot is ilyen módszerrel készítsem, az fa vázra épül majd. Kipróbáltam, hogyan lehet felsővezetéket építeni. Hát, kollégák, ezzel lehet szívni rendesen. Először is. A gyárilag adott csavarok harmatgyengék. Kettőnek leszakadt a feje, egy pedig kettétört a kísérletek folyamán. Tartalék nincs. hogy honnan pótolom, nem tudom, mert nagyon pici csavar kell, utána kell járnom. Na, miután ezen túlestem, három oszlopot felállítottam. A távolságot könnyen belőttem, nem is mondhatnám, hogy laza volt a vezeték, de nem egészen úgy kígyózott, mint az igazi, és ezzel nem tudtam mit kezdeni. Hiába feszítettem, nem lett szebb, inkább nem gyűrtem tovább, ezt inkább hanyagolom egyenlőre. Ami lényegesebb, bekötöttem az első jelzőt és sínszakaszolást. Jó darabig eltartott, ez csak saját bénaságomnak köszönhető. Rossz helyre kötöttem az egyetlen elemet, amit be kell kötni tulajdonképpen: a diódát. De mire erre rájöttem, már a csatlakozót kicseréltem, a kapcsolót ellenőriztem.... A végeredmény viszont kárpótól: nagyon szépen világít, a kapcsoló visszajelzi, a piros jelző mellett ellenkező irányból (a jelző háta mögül) el tud menni a szerelvény. Buli. Bekötöttem pár váltót is, amiknek már végleges a helye. Ez nagyon könnyen ment, hála a csatlakozóknak, gyorsan, tisztán lehetett dolgozni. Elfogyott egy tubus ragasztó, elfogyott az ágyazat és fű lapom, vennem kell, továbbá rendesen fogyott a vezetékből is, majdnem mind a 10 méter elment, ezt is jobb, ha szerzek még. (Elfogyott néha a türelmem is, tessék mondani, hol kapni olyant? :-)) )
Ami még eszembe jutott: a sín meglepően jól forrasztható, mindenféle csiszolás nélkül is. Gyorsan meg is szüntettem némi kattogást okozó hiányosságokat :-)
Na, ennyi, lelövöm magam, bocsaszófosásért.
Matiz 2001. jún. 29. Creative Commons License 4896
A szünet előtti utólsó! (Ezt fel is raktuk valahova, talán ide is, hogy mikor van.)
Előzmény: _ Liar _ (4895)
_ Liar _ 2001. jún. 29. Creative Commons License 4895
holnap még van börze?
Előzmény: Matiz (4894)
Matiz 2001. jún. 29. Creative Commons License 4894
Holnap borze?
khotjoe 2001. jún. 29. Creative Commons License 4893
Na mi van, csak én szedek bérescseppet.
_ Liar _ 2001. jún. 29. Creative Commons License 4892
ne ettől akarj akkor beszívni......
Előzmény: Törölt nick (4889)
etwg 2001. jún. 29. Creative Commons License 4891
>Büdös, de jó! Nem a szaga, a ragasztó hatásfoka. Gondolom ugyan azt használtuk, p-vel kezdődik a neve és ex-el végződik?
<

Én elég sok fajtát használtam már, sajnos mind büdös. Vannak jobbak, amelyek lasabban száradnak és teljesen szintelenek (böriparban használják, ahol nem maradhat nyom - boltban elég nehezen szerezhetö be, nálunk min. 10 kg kell venni), vannak sárgásak meg fehérszinüek, amit rendszerint boltban is lehet kapni (kis csomagolásban), ezek száradási ideje különbözik. Van amelyiket toluennal(vagy trichloretylennel) lehet csak higitani a börragasztot benzinnel (nem auto) is lehet.

Előzmény: Törölt nick (4889)
Szucs Lajos 2001. jún. 28. Creative Commons License 4890
Sziasztok!

Valtoztattam az oldalam arculatan.
Ezert arra kerlek benneteket irjatok bele.
Meg nem mukodik minden. De a modositasok keszulnek.

Törölt nick 2001. jún. 28. Creative Commons License 4889
etwg!
Büdös, de jó! Nem a szaga, a ragasztó hatásfoka. Gondolom ugyan azt használtuk, p-vel kezdődik a neve és ex-el végződik?

Matiz!
Kösz a képek általi felvilágosítást a V43-ról. Háát? Szerintem nincs verseny a két gép - V43, V63 - között. A V43 nem ugyanaz a kategória, toronymagasan jobb!
steve

etwg 2001. jún. 28. Creative Commons License 4888
A parkett alá valo parafát egészen jol lehet hajlitgatni ( kivéve a ROCO két legkisebb ivü sinét), igy én csak egyenes csikokat vágtam. Ott ahol nem ment a hajlitás, ott be lett vágva. Gond szokott lenni a rögzitéssel, ezért az egyik közeli gyárbol egy csomo maradék vasdarabot kaptam (maradék a fürész meg az eszterga alol) amivel a parafat simán le tudtam nyomni a száradásig. Néha jobban ment a munka egy büdös kontaktragasztoval (gumi, linoleum stb ragasztására valo). Ezt elöre felkentem, hagytam megszáradni, igy a parafa azonnal odaragadt ahova tettem és rányomtam a majdnem száradt ragasztora. (csak ne lenne olyan büdös).
Előzmény: Fecus (4886)
Matiz 2001. jún. 28. Creative Commons License 4887
A lap csomagolásán szerepel, hogy nem muszáj lakkozni. (Volt lakkozott is, az nem tetszett mert fényeses csillogott...bár úgysem látszott volna...) Én leraktam a lapokat, ráfektettem a síneket, rögzítettem néhány főbb ponton aztán levágtam a sín mellett a parafát. Lehet, hogy nem pontosan ez a hivatalos és megfelelő módja, nekem működött. A váltóállítóknál gondban voltam, de azt találtam ki, hogy ott is körbevágtam. Később, a váltók körül csillogós fekete festékkel olajfoltokat szeretnék, az állítókat rozsdásra festem, a váltóra nem kerül zúzalék (azt hiszem ez érthető).
Előzmény: Fecus (4886)
Fecus 2001. jún. 28. Creative Commons License 4886
Matiz!

Nekem a hölgy ajánlotta, hogy a parafa járólapokhoz használt rugalmas lakkal fessem le mert évek alatt kiszárad és akkor porlani kezd.
Én egy ilyen boltban vettem maradék parafát tekercsben. Gondolom ez való a padló alá.
Nektek sikerült valamekkora sugarú kört is kivágni az ívek alá és annak a szélét ferdén levágni vagy egyenesekből raktátok ki a kört?

Fecus

Előzmény: Matiz (4866)
etwg 2001. jún. 28. Creative Commons License 4885
Valahogyan nem veszi be, ha az elejere teszem akkor ott jelenik meg a WEB oldal kepe felett, ha a vegere akkor meg alul. Majd meg probalkozok.

Csak a sor jelenik meg mindig, semmi hatasa.

Kösz

Előzmény: Matiz (4884)
Matiz 2001. jún. 28. Creative Commons License 4884
Saját web-oldalad, HTML kódba.
Előzmény: etwg (4882)
Matiz 2001. jún. 28. Creative Commons License 4883
Előzmény: Törölt nick (4881)
etwg 2001. jún. 28. Creative Commons License 4882
Kösz mar megy, csak azt a HTML sz@rt nem tudom hova is kell bemasolni ( sajat WEB oldalra vagy hova a fenebe.

Kösz

Előzmény: crash__override (4880)
Törölt nick 2001. jún. 28. Creative Commons License 4881
Szépek a modellek. A V43-at nem ismerem. A V63.ra annyi észrevételem volna, hogy az eredeti mintha "laposabbnak" tűnne. Ezt úgy értem, hogy a gép a hosszúságához képest szokatlanul alacsony mozdonyszekrénnyel bír. Nemrégen vettem szemügyre Szolnokon. Minden esetre egyedi jelenség. Az N modell meg ettől függetlenül tiszteletet érdrmel.
steve
Előzmény: Matiz (4878)
crash__override 2001. jún. 28. Creative Commons License 4880
Nemnem.. az volt a gaz, hogy en balfekeskedtem, es el kellet fogadni a jelentkezeseteket. Atiranyitottam az e-mail, ugyhogy mostmar egybol latszik, ha jon uj jelentkezo... Bocs a benazasert.
Előzmény: Matiz (4879)
Matiz 2001. jún. 28. Creative Commons License 4879
Beléptem én is. Aztán, kiderült, hogy csak akkor kerül fel az oldalam, ha a visszaigazolásként kapott képet beillesztem a HTMLbe az oldalamon....az meg hétvégére marad.
Előzmény: etwg (4877)
Matiz 2001. jún. 28. Creative Commons License 4878
Mindez N-ben. Ahonnan ez jött, van még egy Szili is, az SZVSZ jobban sikerült, mint a Gigant.
Előzmény: nohab (4876)
etwg 2001. jún. 28. Creative Commons License 4877
Beléptem, de eddig nem latni semmit. Lehet, hogy valami nincs rendben?
Előzmény: crash__override (4810)
nohab 2001. jún. 28. Creative Commons License 4876
Előzmény: Matiz (4861)
nohab 2001. jún. 28. Creative Commons License 4875
Hogy ne csak Matiz lássa, Gigant by Kemény Zsolt:


1. kép

2. kép

3. kép

4. kép

Előzmény: Matiz (4861)
etwg 2001. jún. 28. Creative Commons License 4874
A faburkolattol még olcsobb a parafa amit parkett alá kell rakni. Több méretben méterre kaphato. (1 meter szeles, tekercsben van mint a szönyeg). Maga parafa durvabb mint a parafapadlo, de nagyon jo a modellhez.
A szelekhez egy szerszamot csinaltam, ahova az F10-es penget kb. 30 foks szögben tudom befogni, es egy voalzo mellett vágni.
Mivel sok parafat vágtam felfogam az 1 m hosszu acélvonalzot (acel kömüves vinkli) az asztalra (nagy falapra) a vonalzovav parhuzamosan feécsavartam egy ütközö lecet.
Benyomtam a parafaszönyeget a vonalzo alá az ütközöig, rögzitettem egy gyors szoritoval a vonalzo masik végét, majd a kést a vonalzo mellett huzva levagtam az anyagot. Utánna azt megforditva ismét befogtam, és levagtam a masik szélet. ilyen modom 1 m hosszu csikokat kaptam, amit jol lehet hajlitgatni, és nagyon olcso.
Előzmény: rezgaras (4870)
crash__override 2001. jún. 28. Creative Commons License 4873
Erdemes bemenni orvosi mintaboltba, nagyon jo minosegu a cserelheto szikepenge, amit az orvosok hasznalnak. Szikenyelet inkabb valamely modellezo boltban kell venni, mert az orvosi szikenyel (van valami spec nyele, modtak is, valami befogonek hivjak, vagy mi...) elegge bumfordi. Nekem az nagyon bevalt...
Előzmény: Matiz (4872)
Matiz 2001. jún. 28. Creative Commons License 4872
Magam csináltam. Vettem kb. 3mm vastag parafa lapokat, két csomag kb. 1500ft volt, bőven elég lesz az asztalra. Pengével vágtam, nem lett egyenletes, de engem nem zavar. Lehett volna szebb is, de megfelel így is. Vonalzó (lehetőleg fém) használata ajánlott. A penge szerintem erős kell hogy legyen. A boltokban mindíg kapható vékony penge, aminek letörhető a vége ha elkopott, nem jó, próbáltam. Az eladó tanácsolta, hogy ne vegyem meg a "gyári" parafa aljzatot, mert nem éri meg, várni kell rá sokat.
Előzmény: rezgaras (4870)
gyurmosz 2001. jún. 28. Creative Commons License 4871
Igaz, tévedtem!
Előzmény: sekk (4868)
rezgaras 2001. jún. 28. Creative Commons License 4870
Matiz írta:

> parafat fektettem a sin ala es nagyon bevallt!

Készen vetted, vagy magad csináltad?

A saját gyártáshoz: szvsz. lehet ilyen csíkokat 5mm-es parafa falburkolóbol egy pengekéssel kivágni, de engem az érdekel, hogy az oldalát hogy lehet 30 fokos szögben úgy ferdén vágni, hogy egyenletes maradjon?

Előzmény: Matiz (4847)
crash__override 2001. jún. 28. Creative Commons License 4869
Fenykepen meg csak.... viszont a 159-es szergelyem valaha az ove volt... rez halobol racs a tetejen, fotomaratott ventillator alatta.. palyakotro, es rendkivul igenyes festes. A gyujtemenyem legszebb darabja.

Lattam a Nohabjat is... Haat, ket eve epiti, latszik is rajta. Majd megszolal. Gyonyoru. En H0-ban nem lattam olyan oldalso gepterszellozest, amit o csinalt N-ben... szuper.

Szoval Gigantbol valami hasonlot szeretnek kihozni :-)

Előzmény: Matiz (4861)
sekk 2001. jún. 28. Creative Commons License 4868
A 62-171 Nagykanizsa állomásításu gép.
Előzmény: gyurmosz (4844)
division by zero 2001. jún. 27. Creative Commons License 4867
az eredetit meg itt
Matiz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4866
Hello!

Fecus: nem lakkoztam le, felesleges lett volna. Le sem ragasztottam, mert erre meg jon ra az agyazat-imitacio es egyeb dolgok, hogy mutasson is valahogy. A ragasztast azert hagytam ki, mert a sinszegek eleg jol tartjak :-) A szelet otletszeruen megprobaltam a sinfuresszel, ugy is ment, de egy nagyon eles es eros pengevel sokkal gyorsabban sikerult levagni.

Kisbuta: A Pannonos Bhv a PGSM reklammal ellatott Bhv kocsit jelenti. Lasd: Vasut&Modell keptar, ALOE kepek kozott!
Az asztal befoglalo merete 115x235 korul van, amennyire pontosan sikerult kivagni a lapot :-)

udv

Kisbuta 2001. jún. 27. Creative Commons License 4865
lehet, hogy sületlenséget kérdezek, de melyik az a Pannonos Bhv?
Előzmény: Fecus (4863)
Kisbuta 2001. jún. 27. Creative Commons License 4864
Mekkora a befoglaló mérete a terepasztalodnak?
Előzmény: Matiz (4847)
Fecus 2001. jún. 27. Creative Commons License 4863
Sziasztok!

Elhoztam Zsolttól a Pannonos Bhv-mat. Nagyon jól sikerült. Sajnos a róla készült képek még a gépben vannak mert céges gép és más is van rajta. Ha letöltik felteszem a honlapomra. Zsolt azt mondta, szeretnének csinálni néhány púpost is. Szerencsére csak "majd" mert nincs keretem még egy mozdonyra az asztal befejezése előtt.

Matiz!
A parafát lelakkoztad valamivel? Mivel ragasztottad? Néhány hónapja írtátok, hogy mivel lehetne ferdére levágni a parafa szélét. Sikerült megoldani, levágtad?

Gyurmosz!

Én még kezdő vagyok de láttam néhány újrafestett mozdonyt a Zsoltéknál. Nekem nagyon tetszettek. Egy nohabot nekem is átfestenek szép, veres csillagosra.

Fecus

Törölt nick 2001. jún. 27. Creative Commons License 4862
Minden valamire való vonat zakatol, csak a légpárnás nem, az viszont egyéb módon lehet k@rva hangos.:-)))
Előzmény: Matiz (4860)
Matiz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4861
Crash_ !
Lattad Kemeny Zsolt gigantjat? Epitett N-ben egyet (egy Szilit is, meg egy M61-et, NAGYON szep munka!
Matiz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4860
Megint itt.

CsikoshaTTu: ertekezzunk, ugyis logok meg egy videokazettaval Neked :-)
Az allomasi vaganyzat ala is megy parafa, de nem lesz toltes. Majd menet kozben kialakul, hogy lesz :-) Ahogy elneztem, a felsovezetekkel is fogok szivni boven. Ugy csinalom ezt is, mint a flex sint: ott kezdem, ahol nem fog annyira latszani... (Ott kattognak a kocsik a sinen :-) )

udv

Törölt nick 2001. jún. 27. Creative Commons License 4859
Hali!
Láttam a Fleischmann-t, való igaz, ha festegetem, nagyon szép lesz! Abban igazad van, hogy praktikus, és lehet szépet is építeni belőle. Ellenpélda: a Marklin C, ebből enyhén szólva kiábrándultam, amikor megláttam. Meg, ha házilag csnálod, nem kell festeni a kavicságyat, ami igy a szóróanyaggal szerintem jobban mutat.
Egyébként minden elismerésem a Tiéd! Én nem vállalkoznék modellek építésére...
csíkosháTTú/steve
Előzmény: crash__override (4856)
gyurmosz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4858
OK, majd jelentkezem, ha aktuális lesz a dolog :-) És szép lesz? A kormolások is mennek?
Előzmény: by az ex bhv (4853)
crash__override 2001. jún. 27. Creative Commons License 4857
Aha, szoval itt logsz. Mars az egyesuletbe! Majd jol bearullak az elnoknel, hogy a szabadidodet nem az egyesulet gyarapitasara forditod :-)
Előzmény: by az ex bhv (4853)
crash__override 2001. jún. 27. Creative Commons License 4856
Lattad mar a Fleischmann agyazatos sinjet ? Ahhoz mit szolsz ?
Ugyes festessel szerintem nagyon jo dolog hozhato ki belole... bar en is agyazat nelkuli sint vennek, de ha valakinek olyan van, es ugyesen be tudja epiteni, es szep, akkor miert ne tegye ?
Előzmény: Törölt nick (4854)
crash__override 2001. jún. 27. Creative Commons License 4855
Akkor gondolj bele az en helyzetembe :-)) En N-ezek :-)))

Magyar Nohab -> van Piko tudom, tudom, olyan amilyen, de legalabb van... Van Minitrix Taiga Trommel, aranyarban (Deak u. 42k), mintha a fogam huznak, de azert van egy magyar szergelyem.... Es kesz.
Az igazi kihivas a jarmuepites... most fogok gigantot es Kandot epiteni. Azert a kettot egyutt, mert ekkora meretben a kasztnit vetek kulon maratni, rafer a ketto egy lapra :-)

Mondjuk az ezeves tervbe bele kellene kalkulalni egy szergelyt, es az uj taurust... Csak a baratnom meg ne tudja... ...pedig mennyi sok ertelmes dolgot lehet venni egy ilyen kis mozdony aran :-)))))

Előzmény: Törölt nick (4852)
Törölt nick 2001. jún. 27. Creative Commons License 4854
Ja még két dolog:
1.: Ha már spontán szavazunk: M62 001! Sokkal elegánsabb, mint a mostani napszítta, randa narancsvörös.
2.: Az ágyazatos sínekről: én még nem láttam olyat, ami felért volna egy gondosan kivitelezett házi ágyazattal. És mi van az állomási vágányokkal? Szóval én nem vennék ágyazatost, inkább dolgozom vele. A másik, ha már zavar a hang: lehet hangszigetelő anyagból is csinálni a töltést, nem?!
Előzmény: Matiz (4847)
by az ex bhv 2001. jún. 27. Creative Commons License 4853
Sziasztok!
Nos igen neha ide is eltudok jutni!
Gyurmosz szivesen elvalalom a festest!

Zsolt

Előzmény: crash__override (4850)
Törölt nick 2001. jún. 27. Creative Commons License 4852
Szia Zsolt!
Kösz az ajánlatot, de én DR asztalt építgetek, így marad a Tajgatrommel. Viszont nagyon szeretném, hogy kis hazánkban egy modellező MÁV témát tudkon építeni, akármelyik nagyságban. Szép, szép a modellek faragása, festése, de az lenne az igazi, ha bemegyek a boltba, és választok a MÁV mozdonyok és kocsik közül. ( Minden tiszteletem Fuggerth-é, de egyedül a Csörgő, meg a bhv nem csinál nyarat...)

Matiz!
Örülök, hogy haladsz! A felsővezetékről majd értekezünk, én is kacérkodom a gondolattal...
csíkosháTTú/steve

Előzmény: by az ex bhv (4849)
gyurmosz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4851
És ha mondjuk csak szépen le kellene festeni egy mozdonyt, de nincs festékszóróm? Vállaljátok? Csörgőről lenne szó, de nem most, talán júliusban vagy augusztusban.
Előzmény: by az ex bhv (4849)
crash__override 2001. jún. 27. Creative Commons License 4850
Hi Zsolt,

Te, erre ?

Előzmény: by az ex bhv (4849)
by az ex bhv 2001. jún. 27. Creative Commons License 4849
Szia!

Nos ha erdekel mi keszitunk neked tt-s szegejt!
Csak a mozdonyt kell adni, es festunk is neked!

Zsolt

Előzmény: Törölt nick (4822)
gyurmosz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4848
No igen, ha az oldalfal stimmelne, nem lenne rossz az a 001!
Előzmény: Matiz (4847)
Matiz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4847
Hali!

Na, mara abbahagytam a munkat. A kulso kor keszen van, a belso is megvan 80%-ban, az allomashoz nem kezdtem hozza. A szigeteleseket gyorsan rovidrezartam, es remego kezzel gyorsan ra is tettem a 232-t meg az uj kocsikat :-)) Szinte hangtalanul siklottak, teljesen siman. (Na jo, a flex sinek vagasaban meg van mit tanulnom, harom sinszalnal lett 0.5-1mm res, ezeken szepen kattognak mint az igazi szerelveny :-) ) Szoval kool. Az allomas 3.-ik vaganya van csak meg, ezen a 232 + 5db 4 tengelyes szemelykocsi elfer rohogve. Az elso es 2-ik vaganyon 4db 4tg szemelykocsi fer el, legalabbis egyenlore ugy tunik. A flex sin szepen fogyott, 5m-t felhasznaltam belole (es meg sok van hatra....)

Crash_:
Sinekbol eleve agyazat nelkulit vettem, parafat fektettem a sin ala es nagyon bevallt! Lattam az agyazatos ROCO sint, hallottam is, nem gyozott meg. Remelem ez szebb lesz :-)

Ezek mentek.

Luc72: en meg mindig a regi festes mellett vagyok...001-nek nincs parja :-)

udv

luc72 2001. jún. 27. Creative Commons License 4846
Hali

Na ez már alakul.

Más

Van egy kis város németben a neve WIEHE de akkora terepasztala van hogy csuda.
H0 46,5*10 m
LGB 36,84*9,5 m

Előzmény: gyurmosz (4844)
gyurmosz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4845
Kicsit elgépeltem...
Szóval Dombóvár vagy dombóvári - tetszés szerint :-)
Előzmény: gyurmosz (4844)
gyurmosz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4844
Van még egy Szergej, aminek díszléc van az elején, ovális a táblája és szintén nagyon szép meg jó; az M62,171 (dombóvár, de ha jól tudom most kölcsönben van vagy volt Fc-n)!
Na, Luc, vélemény? :-)
Ui.: a Gigant Clubon van róla egy rakat kép!
Előzmény: Förster (4843)
Förster 2001. jún. 27. Creative Commons License 4843
Engem a cseppet sem zavar, ha az M62-esen tábla nem rombusz, hanem ovális, a lényeg a magyar festésen van. Beszéltem néhány modellezővel akik szerint a projekt lehetetlen. Én azt mondom igenis van fantázia benne és valószínűleg előbb lesz belőle valami mint a Fuggerth féle V43-ból, ami ahogy hallottam mégsem lesz kész idén. Apropó tud valaki valami közelebbit és hiteleset erről ?
crash__override 2001. jún. 27. Creative Commons License 4842
Tenyleg, a Roco Line agyazatot megtartod, vagy epitessz magad ?

Egyebkent kellemesen csalodtam a Roco Line agyazatban. Eleinte idegenkedtem tole... de a MOM kiallitason ossze lett belole allitva egy visszafordito hurok. A gyari agyazat nagyon jo hangszigetelo. A modulon iszonyatos hanggal jartak a vonatok, mert ott nincs a sin alatt parafa... de amikor a gumi agyazatos Roco Line visszaforditora ertek, szep csendben mentek... Szoval nem volt hulye, aki kitalalta... otthon jatszk a parkettan a gyerek, es kozben meg beszlegetni is lehet, ha jarnak a vonatok :-)

Előzmény: Matiz (4841)
Matiz 2001. jún. 27. Creative Commons License 4841
Hali!

Viessmann felsovezetek, majd leirom, mire jutottam vele. A sinfuresz tenyleg csak 300Ft volt, es tenyleg nagyon jo, gyorsan viszi a sint. Epitkezek :-)

udv

Előzmény: luc72 (4840)
luc72 2001. jún. 27. Creative Commons License 4840
Szasztok

A MÁVos szergejel kapcsolatban annyit meg bocsátotok nekem, hogy nem rombusz, hanem óval alakú lesz az oldalán a tábla?

rezgaras 2001. jún. 27. Creative Commons License 4839
Matiz írta:

> A fogó roncsol, csúnya, eleve kiesett

Én a síneket egy pici fúrógépbe befogott vágókoronggal vágom. Ha a sín közepét kell vágni, akkor az elsô vágás ferde lesz, mert a vágókorong átmérôje kisebb, mint a fúrógép teste. Ekkor elôször ferdén levágom 1mm-re a végleges helytôl aztán merôlegesen a kívánt helyen. A vágókorong lapjával óvatosan el lehet a sorját is távolítani.

Aki elôször csinálja, vegyen védôszemüveget, mert a vágókorong csak 0,5mm vastag, és átkozott könnyen törik.

Előzmény: Matiz (4833)
Törölt nick 2001. jún. 27. Creative Commons License 4838
Hajrá Matiz!!!
Ha lesz valamicske tapasztalatod a felsővezetékről megoszthatnád velünk. Amúgy ki gyártotta az "óberlejtungodat"?
steve
Előzmény: Matiz (4831)
JSB 2001. jún. 26. Creative Commons License 4837
Matiz
Ugorj be valamikor. Keresünk egy jó próbagépet. Az állításhopz adok egy két GYAKORLATI tanácsot.

üdv: JSB

Előzmény: Matiz (4831)
Matiz 2001. jún. 26. Creative Commons License 4836
Koszonom az ajanlatot, lehet, hogy elek vele. (Hacsak nem sikerul szereznem egy BRAWA E42 vagy E11-et addig :-) )
Előzmény: joem (4835)
joem 2001. jún. 26. Creative Commons License 4835
PIKO E44, E69 (Tied volt), BR211, ROCO BR151, Re460, szívesen állok rendelkezésedre próbamozdonnyal.
Előzmény: Matiz (4831)
crash__override 2001. jún. 26. Creative Commons License 4834
Jaja, potom penz... olyan, mint a femfuresz, csak sokkal finomabb a fogazata... es nem roncsol.
Előzmény: Matiz (4833)
Matiz 2001. jún. 26. Creative Commons License 4833
300 Ft? Egy fűrész? Holnap utánajárok, köszönöm a tippet. Van egy kisméretű fűrészem (a lap kb. 10cm hosszú) ezzel már vágtam sínt de nem a legjobb vele dolgozni :-( A fogó roncsol, csúnya, eleve kiesett.
Előzmény: crash__override (4832)
crash__override 2001. jún. 26. Creative Commons License 4832
Sindarabolas - van a Roconak spec sinfuresze. 300 forintba kerul, es eleg jo vele dolgozni.
Előzmény: Matiz (4831)
Matiz 2001. jún. 26. Creative Commons License 4831
Hát ez az :-) A más kárán könnyű tanulni :-))) Most meg kell hirtelen tanulnom flex-vágányokat darabolni (MIVEL KELL???), parafából sín alá töltést kell kivágni, felsővezetéket építeni (???). Ráadásul, még nincs meg a felsővezetékes mozdony az asztalra. Vegyek egy kis PIKO-t?? Kérjek kölcsön?? (Kitől??) Szóval még itt is sok a kérdés.
Előzmény: khotjoe (4830)
khotjoe 2001. jún. 26. Creative Commons License 4830
Matiz.
Az épitési folyamatokrol egy-egy képet készithetnél, hagy okosodjunk.
Előzmény: Matiz (4829)
Matiz 2001. jún. 26. Creative Commons License 4829
Hi!

Végre...végre...3 hónap után meghozták a váltóimat. Most úgy néz ki, lesz valami az asztalomból :-) Megvan a felsővezeték is, szép lassan elkezdem építeni...

üdv

rezgaras 2001. jún. 26. Creative Commons License 4828
djt-122 írta:

> Lehet kapni garret rendszerü gözmozdonymodellt akár motoros vagy motor nélküli változatban?

Lehet. Asszem van kész modell is a briteknél, de a DJH (vagy DHJ? - ugyanaz, mint a Model Loco) árul Garrat kiteket. Ez biztos, mert egy SAR GMAM-kit van a kamrámban is, jól bedobozolva. Ha lesz idôm, majd összeszerelem. Egy motor tartozik hozzá, az az egyik mozdonyrészt hajtja, a másik fele csak gurul. Azt hiszem, lehet 2 motoros változatban is építeni.

Egyébként HO-ra van, 16,5mm-es nyomtávval. Az igazi GMAM-ok viszont - ha jól tudom - fokföldi nyomtávon (1067mm) jártak. De emiatt nem szerkesztem át TT-sínre ;-)))

Előzmény: djt-122 (4824)
Törölt nick 2001. jún. 26. Creative Commons License 4827
Van ez így néha...
Pedig a Gützold gyárt TT-t, van egy gőzösük, a BR 65, ami olyan, mint egy álom! Tökéletes konstrukció, gyönyörű kivitel!
A másik, az H.-J. Tillig "apánk", ő meg többféle Tajgatrommelt is gyárt, luc72-vel egyszer egymás mellett futtattuk a Börze próbakörén a gépeinket, nem vallott szégyent.
Előzmény: division by zero (4826)
division by zero 2001. jún. 26. Creative Commons License 4826
"TT-s ben nem láttok esélyt, sajnos. "
:-(((((((
Előzmény: luc72 (4825)
luc72 2001. jún. 26. Creative Commons License 4825
By az ex bhv

Hello

Nekem németből a szergejt 246 DM-ért hozták, rajta van még az ára.
Az új projekt pedig JSB-é.

CsikosháTTú
TT-s ben nem láttok esélyt, sajnos.

Előzmény: by az ex bhv (4821)
djt-122 2001. jún. 25. Creative Commons License 4824
Hello mindenkinek
Most néztem egy filmet az afrikai vasutakról.Lehet kapni garret rendszerü gözmozdonymodellt akár motoros vagy motor nélküli változatban?
Törölt nick 2001. jún. 25. Creative Commons License 4823
Jut "eszembe"!
Az rendben van, hogy lesz lesz H0, DE KI CSINÁL TT-t????????????????????????????????????
Előzmény: Törölt nick (4822)
Törölt nick 2001. jún. 25. Creative Commons License 4822
Nekem ez is tetszik, de amióta Szolnokon láttam a régi festésű Szergejt, azóta nekem nem nyerő a mai MÁV festés. Ez viszont az én bajom, kell nekem szeretni a 70-es évek első felét. Bármilyik lesz, én drukkolok! Ria! Ria! Hungária!!!
Csak legyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: division by zero (4819)
by az ex bhv 2001. jún. 25. Creative Commons License 4821
Szia Luc72!
Elso kerdesre a valasz olyan szinezes legyen ami nekem nem konkurenciam! ( Kesz a Pannon bhv) csak a franya yahoo nem akar fajlt csatolni ma! Biztos szabadsagon van(hihih, egyebkent mennyi lesz az ara? A szeria Taiga Trommel (330DM)!
Te ez ala tudsz menni ?

Masik kerdes mire gondolsz az uj projektemmel?
Csak nem a Puposra?
Most modult en nem epitek!
Majd kesobb talan egy 2 vagyanyos modult vontato vagannyal egy trafo gyarba (Tenyleg lattatok az uj Kibri Vandor Trafot vasuti meg kozuti vontatoval!
Igazan inpozans!

Zsolt

Előzmény: luc72 (4797)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4820
Nekem is onnan jött az ihlet :-)
Előzmény: division by zero (4819)
division by zero 2001. jún. 25. Creative Commons License 4819
illusztráció V42 515 kollégától...
Előzmény: gyurmosz (4818)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4818
Ja, és szegedi gép.
Előzmény: gyurmosz (4817)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4817
Egyébként a 231 is megfelel a követelményeknek,annak is krómozott díszléce van és elég szép (bár a 265 mellett elbújhat :-)).
Előzmény: gyurmosz (4813)
Törölt nick 2001. jún. 25. Creative Commons License 4816
Kivánok!
Kínai kapcsolat nem csak a piacok környékén van! Ha kell tudok komoly gyártót keríteni.
csíkos
Előzmény: rezgaras (4808)
Törölt nick 2001. jún. 25. Creative Commons License 4815
Szeva KovacsE!
Emilezz, hogy mi kell konkrétan, van egy szétbontott gépezetem. Csak akkor tudok segíteni, ha nem az ősi Zeuke-féle modellről van szó, hanem az "újabb"-ról, aminek mindegyik kapcsolt tengelye hajtott.
csíkosháTTú
Előzmény: KovacsE (4799)
Förster 2001. jún. 25. Creative Commons License 4814
Egy kicsit pontosítanom kell a fogalmakat !
A PIKO jelenleg az úgynevezett Modernisierung azaz a modernizált 244 mm hosszú vagonokat gyártja.Van belőlük sötétzöld és elefántcsontszín/ világoszöld. A Sachsen, amelyet megvett a Tillig és ősztől új katalógussal áll elő, pedig a Reko kocsikat gyártja, amelyek 212 mm hosszúak. Ebből a kék/elefántcsont szín kivételével minden színt gyártanak. Így a pontos. A Sachsen árai nem borzasztóak. én most vettem két vagont ebből a sorozatból. Átszámítva kb.5500 - 6000 HUF / db a Márka árfolyamtól függően. Ha érdekel valakit küldjön e-mailt Sziasztok!
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4813
Egyébként mikorra lenne készen? És ha már 265; jó lenne figyelni arra, hogy ezen a mozdonyon krómozott a díszléc, na meg kis piros díszítések vannak a forgóvázakon (na jó, ez utóbbi nem komoly :-)).
Előzmény: luc72 (4811)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4812
A Gigant Clubon találsz róla képeket, na meg mostanában a Burmán is sűrűn lehet vele találkozni. Egyébként nagyon szép, Fc elsőszámú Szergeje - kicsit olyan, mint Szentesen a 2151-es, vagy Dombóváron a 2195-ös Csörgő.
Előzmény: luc72 (4811)
luc72 2001. jún. 25. Creative Commons License 4811
Szia gyurmosz

Köszi a segítséget, utána néztem, egyenlőre a 265-ös tűnik jónak.

Előzmény: gyurmosz (4800)
crash__override 2001. jún. 25. Creative Commons License 4810
Elfucktam. Megesik ez a legjobb csaladokban is :-)

Helyesen : Magyar Vasutmodellezo Webring

crash__override 2001. jún. 25. Creative Commons License 4809
Udv Mindenkinek !

Ladies an gentleman... we are proudly presents...

Orrommel jelenthetem be, hogy megszuletett a .

Lehet csatlakozni, egy helyen elerheto legyen minden magyar webvasutmodellezo :-))

rezgaras 2001. jún. 25. Creative Commons License 4808
GEORGIE írta:

> A muveszet ezeknek a kovetelmenyeknek megfelelni es a kitoresi pontokat megtalalni!

Jóllehet nem akarok nagyon ebbe a témába beleszállni, mert egy kicsit úgy érzem már magam benne, mint amikor az örökmozgó feltalálóival vitatkozom :-((

Én ott látok egy kitörési pontot, hogy bele kellene abba nyugodni, hogy a mechanikát (váz, motor, hajtómü) _nem_ hazai gyártással kellene elkészíteni. Az utóbbi évek legeredményesebb modell-gyártói (Life-Like, Atlas, Noch) sikerrel kapták el a kínai forrást. Ott lehet most igazán jó minôséget viszonylag olcsó áron készíteni. Ehhez szvsz. kinai kapcsolat kell, ilyenbôl sok futkos Kôbánya környékén...

Egy megfelelô moduláris konstrukcióval á la Athearn az összes forgóvázas mozdonyhoz lehet egymással kompatibilis mechanikát gyártatni, ami a költségeket jelentôsen csökkenti.

A házat pedig Magyarországon lehet fröccsönteni - ez még gazdaságos is lehet. Egy ilyen konstrukció vegyes kalkulációt igényel, de szvsz. elônyös lehet.

Előzmény: GEORGIE (4692)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4807
Azért remélem a modellre nem tennék rá :-) Egyébként Bécsben láttam (asszem Heki márkájú) műfirkákat, és igen élethűek voltak! Gondoltam, hogy veszek egy csomaggal a Bhv szerelvényemre, de aztán nem tettem :-)
Előzmény: division by zero (4806)
division by zero 2001. jún. 25. Creative Commons License 4806
egyik végén a (fakó)sárga részen van egy fekete firka, 1999.08.12-én fotóztam elöször, akkor már rajta volt... pár hete fotóztam a Burmán még mindig rajta volt...
Előzmény: gyurmosz (4804)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4805
valami zöld szar a pályakotrón...
Előzmény: gyurmosz (4804)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4804
Hát igen... Az egyébként asszem egyszer kijött modellben, de akkor még szép volt. Az eredetin van egy graffiti is (bár lehet - remélem -, hogy már lemosták)...
Előzmény: division by zero (4802)
Matiz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4803
Időközben úgy gondoltam, elfér a többi kép között, a kep.tar.hu/vasutesmodell oldal ROCO Digital albumba felraktam a képeket. Az alap szett ára 40-50 eFt körül mozog, üzlettől, eladó kedvétől és a hold mindenkori állásától függően. Bővebb ismertetése hozzáértőtől majd az újságban lesz.
Előzmény: Kisbuta (4801)
division by zero 2001. jún. 25. Creative Commons License 4802
aki pedig a szakadtabb kinézetű Szergejeket szereti, annak pl 263...
Előzmény: gyurmosz (4800)
Kisbuta 2001. jún. 25. Creative Commons License 4801
Engemet érdekelne. Meg bszerezési forrás meg árak, kb. meg ilyenek. Köszi...
Előzmény: Matiz (4795)
gyurmosz 2001. jún. 25. Creative Commons License 4800
Gondolom a Gützold olyat gyárt, aminek díszléc van az elején. Tehát körül kell nézni, hogy melyik olyan még. Ha Ep. 5-öst akarsz, akkor régi festésű csak a 001 lehet, annak viszont sima az oldalfala... Szóval szvsz új festéssel lenne célszerű gyártatni. Psz? Gondolom valami ma is futó, remélhetőleg hosszú életű mozdonyra van szükség; ez utóbbi miatt a 265-öst javaslom!
Az nagyon szép és jó!
Előzmény: luc72 (4797)
KovacsE 2001. jún. 25. Creative Commons License 4799
Keresek TT-s BR-23-as gőzmozdonyhoz kerekeket és csatlókat,ha van valakinek akkor írjon vagy telefonáljon(06-309-339140),megvenném.
Segítségeteket előre is köszönöm.
crash__override 2001. jún. 25. Creative Commons License 4798
Milyen uj projektje van a Zsoltnak ?

Mas : OBB 1044-es gepbol lehet-e szloven gepet festeni ? Vannak a festesen kivul szembetuno kulonbsegek ?

Előzmény: luc72 (4797)
luc72 2001. jún. 25. Creative Commons License 4797
By az ex bhv

Helo

Mint lejjebb írtam nekem.
Vagyis, ki fizetem az összest ha készen van. Viszont akkor milyen pálya számos legyen és szinű?
JSB

Halom az új projected, esetleg egy leágazás a leendő füstimhez?
Egyébként az enyém 2.1 ROCObol épül, abból is a hosszú váltókkal.
Kéne taliznunk a doksik miatt.

Előzmény: by az ex bhv (4793)
backspace 2001. jún. 25. Creative Commons License 4796
Hali Matiz!

Az SD7-es egy life like Proto 2000 sorozatu (korabbi kiadasu) verzio, vegletekig aprolekos (vezeto ul a pultnal, palyakotro a kapcsolo alatt keresztbenyulik es fel is akad a PIKO sineken stb.)
A BigBoy egy Rivarossi, annak ellenere, hogy majd fel meter, ez birta a legjobban a szuk iveket.
A GG1-es pedig IHC modell, nem olyan reszletes, de mivel a GG1-es az egyik kedvenc amcsi mozdonyom, ezert megvettem.
Ha erdekel, osszeallithatok a modellekrol egy kis tesztet, plusz rendes kozeli fotokat (nagyobb melysegelesseggel).
A daru Klein modelbahn, es ami meg szep, az egy cementszallito 4 tengelyes, 3 tartalyos szinten a Kleintol.
Persze a Deak Szili is szep, csak hazt azt mindenki ismeri mar....

udv

bs

Előzmény: Matiz (4795)
Matiz 2001. jún. 24. Creative Commons License 4795
Hello!

JSB! E-mail ment, program, cim, minden benne van. 4MB-os volt a level, sokaig fog tartani, amig le tudod tolteni, ramehet 20-25 perc is !!

Luc72: Gutzold szergejjel kapcsolatban bennem is aggalyok merultek fel. Esetleg kuldok mailt errol. A kocsik nagyon jol futnak, hosszu kifutasuak es halkak. (A Nyugatiban levo hajlektalan szerelveny is ilyen kocsikbol all elvileg.)

A digitalrol keszult par foto, erdekel valakit, feltegyem?
Nehany szo rola:
ROCO ICE Digital alapszett
-Palya: ROCO 2.1 agyazattal + 1 ives hid - eleg furcsa szinben (sokkal nagyobb a palya mint vartam volna)
-Szerelveny: ICE, 3 reszes (azt hittem, csak ketto, de a doboz aljan van a kozbenso kocsi)
-Egyeb: trafo, erosito, Lok-Maus
Konnyen ossze lehet rakni. A szerelveny szepen fut, szorosan kapcsolodnak a kocsik egymashoz. A Lok-Maus kellemes csalodas, konnyen kezelheto, kicsike, tenyleg akkora mint egy szamitogepes eger. Ennek segitsegevel a mozdony gyorsulasa, lassulasa programozhato, a kulonbozo funkciok (kurt, ajtonyitas-zaras hang, vilagitas) mukodtethetoek, valtok kapcsolhatoak. A mozdony a programozas veget egy kis berregessel jelzi, egy picit meg is moccan. A legjobban tetszett, hogy hiaba tekered hirtelen a szabalyzo-gombot, a szerelveny az igazi mozdonyhoz hasonloan reagal: finoman indul, hosszan kifut; lassit, megall, a hang is mint az igazie indulaskor. A vilagitas nem vibral, folyamatosan eg. Egyszoval tenyleg nagyon cooooool. Azt nem ertem, hogy a hazai kereskedok miert nem tudjak azt megtenni, hogy egy kiallitasra kivisznek egy ilyen szettet, barki kiprobalhassa, megnezhesse. Szerintem megerne.
Bovebben (es szakszerubben) lesz majd a digitalrol az ujsagban!

udv

pg54 2001. jún. 24. Creative Commons License 4794
Vasárnap délután jártam a LÁVA-kiállításon. Sajnos csak szűk félórám volt, így is csak ezért mentem be a városba, egyébként elszáguldottam volna mellette az M0-son. nagyjából mindent végignéztem, nagyon klassz volt. Vásárolgattam képeslapokat is. Nekem a kérdésekből csak a modellezéssel kapcsolatosak jutottak (biztosításról nem esett szó...) A kérdező hölgy egyébként erősen meglepődött, hogy az netről értesültem a kiállításról...
Szóval: szép, jó, hajrá tovább!
by az ex bhv 2001. jún. 24. Creative Commons License 4793
Szia Luc72!

Kerdes : Biztos vagy benne , hogy a Gützold legyartja neked az M62-t?
Kinek fogja tudni eladni?
A modell minosege ?
Udv.: Zsolt

Előzmény: Matiz (4785)
JSB 2001. jún. 24. Creative Commons License 4792
Matiz
kérek egy emilt, az új gép nyitásához. Cím ua.
Továbbá képeket küldenék (kisvasút, nagyvasút frissitésre a webre.
Várom a programot, tervezni kéne a terepasztalt

JSB

PS.: Magga csak ne nyalakodjon a ROCO egér körül, mert még digitalizálódik!

Előzmény: Matiz (4791)
Matiz 2001. jún. 24. Creative Commons License 4791
Ma alkalmam volt (sok egyeb latvanyossag mellett) kiprobalni a ROCO digitalt, es csak a szlogent tudom ismetelni: DIGITAL IS COOOL!
gyurmosz 2001. jún. 24. Creative Commons License 4790
nekem új ablakban nyílt
Előzmény: Matiz (4789)
Matiz 2001. jún. 24. Creative Commons License 4789
Bocsánat, nem új ablakban nyílik...valamit elcs*szt*m :-)
Előzmény: Matiz (4788)
Matiz 2001. jún. 23. Creative Commons License 4788
Steve MOM-os képei fent vannak itt. (új ablakban nyílik meg)
luc72 2001. jún. 23. Creative Commons License 4787
Elfelejtetem szolni, hogy sachsen is csinál rekot 7000 huf-ért
Előzmény: Matiz (4786)
Matiz 2001. jún. 23. Creative Commons License 4786
Megjöttek a képek, minden OK, mennek fel amint levegőhöz jutok. KÖSZI.
Előzmény: Törölt nick (4783)
Matiz 2001. jún. 23. Creative Commons License 4785
Hala!

Luc72-nek hála, megvan 3 kocsi a leendő személyonati szerelvényemből, egyet pedig a Lurdy Házban vettem. PIKOék eléggé áttervezték a modernizált kocsijaikat. A feliratok tiszták, pontosak. A kocsik tetejére a kiegészítő dolgokat (szellőzők, egyebek) külön szerelik fel. A forgóváz külső része maradt a régi, újak a kerekek, másként van a kocsihoz rögzítve az egész és a kapcsoló is átkerült a kocsira (mint a Fuggerth kocsiknál) továbbá cserélhető maga a kupplung, foglalat van a kocsin. A világítás sajnos nem széria, külön kell megvenni.
A kocsik ára általában 7000ft körül mozog, típustől és színezéstől függöen.

A Lurdy Házban volt elég sok gép, ROCO 1016 39990 (ÖBB és Siemens Dispolok kivitel is), Tillig gépekből is nagy választék 19000 és 46000Ft között (118, 119, gőzösök).

üdv

crash__override 2001. jún. 23. Creative Commons License 4784
Sziasztok!

A LAVA honlap atkerult a freewebre.

Uj cim: lavaegyesulet.fw.hu

Törölt nick 2001. jún. 22. Creative Commons License 4783
Halogéén!
Végre megnéztem a filmet: videós szemmel nézve szakavatott munkára vall. Hogy nem elég hosszú? Ilyeneket órákig lehetne nézni, de, mint videoklipp nagyon jó. Amúgy meg stoppolta már valaki az időt a Nyugati csarnokból a Kacsóh Pongrác felüljáróig vonatozva? Kb. annyi lehet, mint a klippen.
csíkosháTTú
Előzmény: khotjoe (4773)
Matiz 2001. jún. 22. Creative Commons License 4782
Hello!

Szepek a modelleid! Milyen gyartmanyuak?

Az SD7 gyari szinekben csucs.

udv

backspace 2001. jún. 22. Creative Commons License 4781
reg jartam erre es mar felejtek is ....
bocs
Előzmény: backspace (4780)
backspace 2001. jún. 22. Creative Commons License 4780
Hali!
Reg jartam erre, udvozlet keppen nehany kepet mutatnek a szaktarsnaknak a terepasztalomrol itt.

udv

bs

backspace 2001. jún. 22. Creative Commons License 4779
Hali!
Reg jartam erre, udvozlet keppen nehany kepet mutatnek a szaktarsnaknak a terepasztalomrol itt.<.a>

udv

bs

Matiz 2001. jún. 22. Creative Commons License 4778
Orok halam uldozni fog :-))) Koszi!
A kepeket holnap megnezem, aztan mennek fel.
Előzmény: Törölt nick (4777)
Törölt nick 2001. jún. 22. Creative Commons License 4777
Matiz!
A céges emiledre mentek a képek a MOM-ról. A LUX-constant-tal kapcsoladban meg vannak a RAJZOK A HÁZI GYÁRTÁSHOZ, szkennelem, aztán a jövő hét elején küldöm.
csíkos
Törölt nick 2001. jún. 22. Creative Commons License 4776
Használati Utasítás Mindenkinek, aki a video linket meg akarja nézni:
1.: ha bejött a link, akkor a "vissza" feliratra kattintani.
2.:bejön néhány letölthető video ikonja, a "vonat" kép alatti "letöltésre" kattintani.
3.: Megjelenik egy új ablakban a "letölthető formátum" felirat, erre kattintani, türelemmel kivárni, amíg 14,4Mbyte lejön.
4.: Ha elég jó gépünk, és szoftware-ünk van akkor a média player lejátsza.
csíkosháTTú
Előzmény: DLala (4770)
division by zero 2001. jún. 22. Creative Commons License 4775
valami Java f@...ság miatt csak IE-vel műxik...
itt a közvetlen link a mpg fájlra:
http://www.extra.hu/mxcxm/v/vonat.mpg
joem 2001. jún. 22. Creative Commons License 4774
Hiába no, nemmety. Aszittem, csak a svájci proxyn keresztül sz@r, de itthonról, proxy nélkül sem indul.
Valakitől majd csak elkérem...
Előzmény: Kisbuta (4772)
khotjoe 2001. jún. 22. Creative Commons License 4773
Sziasztok.
Csucs a film csak lehetne hosszabb is.Vajon a MAGYAR PÉTERtől nem lehetne magszerezni az eredeti hosszúságu vágatlan filmet,szivesen megnézném videon is.
Előzmény: nohab (4766)
Kisbuta 2001. jún. 22. Creative Commons License 4772
Ezen a címen van egy működő videó, ami kb. 2 perc hosszú.

http://www.freeweb.hu/animatrium/shorts.htm

Kisbuta 2001. jún. 22. Creative Commons License 4771
Csatlakozom az előttem szólóhoz... Képnek is jó, de igazi vidiónak jobb lenne
Előzmény: DLala (4770)
DLala 2001. jún. 22. Creative Commons License 4770
Na és hogyan lehet ott bármit is látni? Nekem nem muxik. :-(
Előzmény: nohab (4766)
etwg 2001. jún. 22. Creative Commons License 4769
Gyakorlatilag minden gyorsan illo olaj jo, mert az rendszerint füstöl is. Én valamikor kiprobáltam egy parkettviaszt is, benzinben vagy alkoholban oldva. Ez meg jobban füstölt mint az eredeti anyag, csak egy baja van, hogy beviaszolodik a mozdony is (elég tetemesen, tehát azt tisztitani is kell, amugy kárt nem okoz). Hasonloan nincs semmi baj ha üresen melegited a kéményt. Rendszerint kb. 60 fokra felmelegszik és igy marad.
Előzmény: BéPé (4744)
etwg 2001. jún. 22. Creative Commons License 4768
A LUX constans egy 2 tranzisztoros trafos push pull oszcillator vala. (minden korabeli szakirodalomban elöfordul). A trafo primerje azonos volt egy abban az idöben népszerü kimeneti trafoval ( hazi kb. 10W tranzisztoros asztali radiokban használatos) a szekundere azonban más volt, hogy kb. 16 V-ot adjon. A frekvencia a megoldás primitiv volta miatt erősen valtozott 4-16 kHz tartományban (nekem 3 db-bal volt szerencsem találkozni, mindegyik más volt). Ha jol emlékszem akkor egy divatos 10kHz-es frekire lettek tervezve, de mind a trafo mind a többi alkatrész szorása miatt ez talán soha nem érték el.
A csatolo kondenzatorok 2x20 microfaradosak voltak (szembekapcsolva) a csatoloinduktivitas egy ferritfazékmagra tekert tekercs volt (a ferrit atméröje kb. 30 mm, légrés kb. 0,5 mm). A huzal átmérö 0,4 m volt. A mag tele volt tekerve).
Előzmény: Törölt nick (4743)
Törölt nick 2001. jún. 22. Creative Commons License 4767
Halogéén!!!
Ez a füstölő motorral történő patinálás nem is rossz ötlet! Csak ki kell fordítani utána a kasztnit és kész! Semmi ecsetelés, retuspisztoly... :-)))
csíkosháTTú
Előzmény: Matiz (4764)
nohab 2001. jún. 22. Creative Commons License 4766
crash__override 2001. jún. 22. Creative Commons License 4765
Sziasztok!

Frissult a LAVA honlap a MOM kiallitas kepeivel.

Crash_

Matiz 2001. jún. 21. Creative Commons License 4764
Hello!

Steve:
Varom a kepeket, a ceges cimre, mert a freemailrol nehez leszedni es csak 2MB fer bele. Egyebkent, a ket Fz1-esem ket kulonbozo szeriabol szarmazik :-)) Az egyik mar nagyon oreg, bug is kicsit, nehezebben jar, mint a masik...

Roland: a motor feletti fustos resz nem is lehet rossz, nem kell sokat patinalnod rajta! :-)) (Bocsanat, csak vicceltem)

udv

RolandTT 2001. jún. 21. Creative Commons License 4763
Köszönöm, én is erre gondoltam eddig, de majd, ha végre jut időnk személyesen is átkonzultálnám Veled+ megnézhetnénk!
Még azért annyit, hogy ezek nem egymásutánjában mentek tönkre kb 1 hét eltolódás is van köztük és közben másikak futottak!
Na köszönet mégegyzser többit szemlélyesen!
Jóéjt Mindenkinek!
Előzmény: Törölt nick (4762)
Törölt nick 2001. jún. 21. Creative Commons License 4762
RolandTT!
Ha a motor füstölt, akkor az széria hibás, a tekercselésben lehet a hiba. Csak cserével javítható. Ha a fojtók füstöltek, akkor az látszik rajtuk, ezeket könnyebb cserélni, akár házilag is, garancia ide, vagy oda.

Matiz!
Készek a képek a LÁVA/MOM-féle kiállításról, holnap szkennelek, este mennek a képek mailban a maszek címedre.
csíkos/steve

Törölt nick 2001. jún. 21. Creative Commons License 4761
Analóg, analóg...
Lassan múzeumi tárgy lesz, viszont agyon verhetetlen. Igaz, ami igaz: átlépett rajta az idő.
M62 001: én most láttam hosszú idő után először ilyen szép festésű mozdonyt! A vontatási telepen szúrtam ki először. Aztán késő délután a 8. vágány peronjának végéből szemléltem a jószágot. Szóval nekem nagyon tetszik! Sokkal szebb, van stílusa, nem úgy, mint a mai festésnek. Ez a narancsvörös lehet, hogy rikít (amíg ki nem fakítja a Nap), de nem esztétikus. (Ez persze ízlés dolga...)
csíkosháTTú/steve
Előzmény: Matiz (4758)
RolandTT 2001. jún. 21. Creative Commons License 4760
Sajnos nem cseréltem fel semmit. Ezen a próbapályán amit láttál, nincs is digitális rész!
Az összes mozdonyomat megjárattam, részben mert mondták, hogy be kell járatni őket. Szóval, hogy miért csak ez a 3db ment tönkre, mikor az összes ugyan ezen és ugyan ilyen környezetben jártak??
Neked személy szerint meg is kívántam mutatni!!!
(Motor felet van a füstfölt a kasznin!!)
Előzmény: Törölt nick (4757)
Matiz 2001. jún. 21. Creative Commons License 4759
Hello!

Meg nem ert ide az a mail...
Ha valaki akart levelet kuldeni, az adataimnal megadott cimre kuldje (freemailos) mert a ceges cimet csak akkor olvasom, ha dolgozom (szerencsere most nagyon ritkan).
Bocs az OFF-ert.

udv

Előzmény: luc72 (4750)
Matiz 2001. jún. 21. Creative Commons License 4758
Hello!

Hat, az Fz1 kicsit bumszli, de jo; csak annyi a gond, hogy analog a lelkem :-) Szoval, ha meg megveszem a felsovezeteket, akkor nem jut a digitalis vezerlesre. Ha megveszem a digitalis vezerlest, nem jut a felsovezetekre. Igy aztan azt kalkulaltam ki, hogy a digitalis vezerlesre az uj mozdonyok barmikor atalakithatoak (bedugod a dekodert a csatlakozoba `szt kesz) viszont utolag nehezkes felsovezeteket epiteni. Na. Ha lesz penz, oszre lesz digi. Ha nem, akkor is :-)

Az M62 001-hez: meg egy dologra tudok gondolni: valakinek a szobaja falarol csak ez hianyzott :-((((( es elvitte a tablakat :-((((((((

udv

Előzmény: Törölt nick (4752)
Törölt nick 2001. jún. 21. Creative Commons License 4757
Két rövid kérdés:
- Nem cserélted fel véletlenül a digitális körödet az analóggal?
- Szerintem nem a motorból, hanem a fojtó tekercsből jött a mérőfüst, nem?
Nem akarom védeni H-J Tillig barátunkat, ennyi pénzért illik "hülyeség védett" terméket adni.
steve
Előzmény: RolandTT (4755)
RolandTT 2001. jún. 21. Creative Commons License 4756
Elnézést, de elírtam a BR211-et nem gyértja, csak a Gützold. A jó szám a BR221. Nos mondandóm lényege, hogy az új sima kék dobozosokkal van csak gond ( a kék dobozos rajta gözös kontúrja dobozosokkal semmi gond nincs)!! Némi szerencsével, ha kibontjátok és megnézitek a benne lévő katalúgust annak alján van a gyártás dátuma (ez a BTTB-nél is így volt) ha 00- van ott akkor én nem javaslom egyenlőre megvételre!
Ennyi
Előzmény: Törölt nick (4754)
RolandTT 2001. jún. 21. Creative Commons License 4755
Köszi a választ, csak megerősítést akartam!!!
Mert őszintén pont erre a válaszra vártam.
Nos az én tapasztalataimat is megosztanám a nagyérdeművel!
A BR 23-35, BR56, BR81, 86, 92, V36 (BR103), és a BR211 es konstrukcióit nem vátoztatta a Tillig, csak másik motorral szereli őket! Ez mint Steve (ha szólíthatlak itt is így Csíkoshátú) barátunk is ismertette velünk nem tartozik az alkotások csúcspontjává! Na de mielőtt nagyot csüggednénk, az összes többi modellbe jóval jobbnak kinéző motort szerelnek (halkabb is, erősebb is). Nade kéremszépen nemrégen dicsekedtem, hogy 100 db feletti mozdonyparkomban egyetlen járóképtelen sincs, pedig többsége nagyon öregecske BTTB. Most közlöm a nagyérdemű vásárolni kívánó társakkal, hogy utobbi motorral szerelt 2000 évvégén vásárolt 3db!!!!! mondom 3db mozdonyomból csapott ki némi nemű föstöcske ezzel térve örök nyugalomra!!!! (nektek esküszöm, hogy nem csak, hogy nem hajtottam túl őket, de még talán összesen nem mentek 10 körnél többet). nagyon kiváncsi vagyok a garanciára!!!
Előzmény: Törölt nick (4754)
Törölt nick 2001. jún. 21. Creative Commons License 4754
Kend még él?!
1.: Epekedve vár egy BR106. Lassan beleszárad az olaj...
2.: az emelkedő az nem veszélyesen meredek, csak vannak (na jó, voltak) rajta R286-os ívek. Meg én még műanyagkerekes BTTB vagonokat használok.
3.: az új Tillig motortól a hideg ráz, nekem a régi BTTB-ben úgy tűnik még van anyag, ennek ellenére szerintem az én Tillig BR103-am csendesebben fut, mint a BTTB V36-os.
4.: Az újabb kiadású gép nekem könnyebbnek tűnik, a fenekén lévő súlyt kiszerelve a régi mintha nehezebb lenne ( kb. 1977-es kiadású a régi).
Visszatérve az emelkedőn tapasztalható vonóerőre: azért a V36-nak vannak gondjai, mert relatíve kicsi a tengelynyomása. Egy barátommal ( nem messze lakik Tőled: Brassó u.) éppen töprengésben vagyunk, hogyan készítsünk nehezebb súlyt a kicsikéhez.
csíkosháTTú
Előzmény: RolandTT (4753)
RolandTT 2001. jún. 21. Creative Commons License 4753
Hello Csíkoshátú!

Tegnapi V36 (BR103)-ra tett írásoddal kapcsolatosan lenne kérdésem. Emlékeim szerint a motoron kívül semmi nem ő változtatás nincs a Régi BTTB és az új Tillig között. Szét is kaptam tegnap a legutolsó Tilliget (2001.06. megjelenésű) Poyntz (amit mutattam is Neked) és ott sem láttam különbséget. Mivel tudom, hogy nagy mestere vagy ezen mechanikáknak is elővettem az alkatrész katalógusokat (Ersatzteile), de ott sincs különbség, még a súly is ugyan az! Az én tapasztalatom szerint ugyan olyan zajosak is, mivel ebben a konstrukcióban nem a motor a legzajosabb, hanem a mechanika (és a kaszni akusztikája). Egy kicsit fejtsd ki Nekem ezt bővebben mi a te tapasztalatod.
2. Nem tudom ki milyen emelkedőt használ, de amit a sínek engednek azon nekem nincs olyan mozdonyom ami ne bírna el akár 10 kocsit is BTTB-ből és a Tilligek egy kicsit még jobban gurulnak is.
Üdv. ÉN

Előzmény: Törölt nick (4721)
Törölt nick 2001. jún. 21. Creative Commons License 4752
1.: Mi bajod a jó öreg FZ1-gyel? :-)))
2.: Kösz az infó a bordó Szerjózsáról! Tegnap du. a vonatunk álldogállt a bejárat előtt Szolnokon, és ragyogóan látszott a gépezet. Egy valamit nem láttam rajta: a pályaszám táblát. Aztán kora este egy trafó szállító kocsit huzigált, oldalról is szemlélhettem, de megint nem láttam rajta "rendszámot". Bevonták a forgalmiját? :-)))
Előzmény: Matiz (4751)
Matiz 2001. jún. 21. Creative Commons License 4751
Felraktam a képet a kapcsolópultról ide. Szóval még a régi Fz1-el...de remélhetőleg nem ez a végső állapot :-)
luc72 2001. jún. 21. Creative Commons License 4750
mail ment.
Matiz 2001. jún. 21. Creative Commons License 4749
Ez az egyetlen ilyen van, nyugodt lehetsz :-) Szolnokon szekel, mindig, de neha jon anyagozni a 120a felujitasi munkalataihoz. Mar tobbszor lattam erre, de palyaszamtabla volt rajta mindig.
Előzmény: Törölt nick (4748)
Törölt nick 2001. jún. 21. Creative Commons License 4748
Te joem!
Ez a bordó Szergej hol van állomásítva? Mert tegnap Szolnokon állomási tartalék volt egy régi festésű példány, amin nincs pályaszám! És világosabb is a színe, mint a régi festés, meg gyanúsan tiszta világos szürke a teteje, meg a forgóvázak.
csíkosháTTú
Előzmény: joem (4746)
Matiz 2001. jún. 21. Creative Commons License 4747
Orulok, orulok, de kuldd mar az emailt az arakkal es hogy mi a helyzet a Modell&Hobby-nal :-))))
Előzmény: luc72 (4745)
joem 2001. jún. 21. Creative Commons License 4746
Vigyázz, a csíkos NoHABok újra népszerűek lettek, mert többen visszakapták az eredeti(hez hasonló) festést. Szergejből viszont csak a 001 lett "régi festésű" ennek a kasznija viszont NEM egyezik meg a magasabb pályaszámúakkal (pl. az oldala a vezetőfülke ablak alatt sima és nem bordás, máshol van a gyári ovális tábla, stb.)
Előzmény: luc72 (4745)
luc72 2001. jún. 21. Creative Commons License 4745
Hali

Na szoval, hogy is van ez.

A Gützoldtol mi rendeljük meg a MÁVos szergejt, most az áron dolgozunk, de ha meg egyezünk akkor lesz, és tuti meg egyezünk.
Szerintetek melyik fogyna jobban a régi festésű vagy az új?
Viszont olyan pályaszámos kell, amelyik még nem korlátos elöl, mert így nem kell a karosszériát módosítani.
Legyártani meg legyártják, mert ha kész, kifizetjük és szeva gützold.

A mozdony gyártás pedig szintén a Gützoldal fog történi, ha meg tudunk velük alkudni.
Ha belegebedünk is fellendítjük a honi modell palettát.
Képzeljétek el lendkerék, ledes világítás, váltófény, aki látta a gützi új szergejét az tudja miről beszélek.

BéPé 2001. jún. 21. Creative Commons License 4744
Üdv!

Egy kérdésem lenne. A gőzmozdonyok füstölőjébe milyen anyagot lehet használni? Csak a boltban kapható meglehetősen drága "löttyöt", vagy van valamilyen olcsóbb megoldás is. Ezenkívül az is érdekelne, ha kifogy a szer a csőből, akkor nem károsodik-e a füstölő, ha használom a mozdonyt?

Törölt nick 2001. jún. 21. Creative Commons License 4743
Kiváánok!
A Lux-konstant rajzát az istennek se' találom. Az milyen frekin ment, etwg emlékszel még?
Matiz, az elgondolásod helyes, csak ne felejtsd el a leválasztó kondikat! Utána názek néhány kapcsrajznak, és a fénxképekkel együtt megy mailban.
csíkosháTTú
Előzmény: Matiz (4729)
JSB 2001. jún. 21. Creative Commons License 4742
Szép kis "meglepi"! Gützold először 1999-ben esküdött az égre, hogy most aztán MÁV Szergej a menő. A Handmusteren már centis por. A dolgot amiatt húzták, mert az 500 (és nem ezer!)eladása nem tünt biztosítottnak.
Közben összekínlódtak egy új villanymozdonyt (persze csak kaszni a futó máshonnan jó) amit most Nürnbergben "megcsodálhattunk". A cég termel-termelget, de alapvetően nics rendben.
Kár, mert tudnak szépet is, ha van rá pénz, de nincs.
Summa, jó hogy végre jön két és fél év késéssel a MÁV M62, de nyugtával dicsérjük e napot és a "meglepi"-t.
(PS.: egy újszülöttnek minden vicc új.
luc72 szívesen cserélek Veled életkorice. Tiéd lesz a nagy élettapasztalatom, Naaaa....?)
Előzmény: luc72 (4741)
luc72 2001. jún. 20. Creative Commons License 4741
Sziasztok

Ha a ROCOval lehet megegyezni, akkor ROCO néven jön ki, ha Gützoldal akkor meg ezen a néven.
Ja és akinek tetszik az új gützi szergej, és nem sajnálja érte a kb 30000 ezret, az várjon egy kicsit, meglepi lesz, nem kell festegetni.

joem 2001. jún. 20. Creative Commons License 4740
Bocs GEORGIE, kihagytam egy G betűt. Megint sorry.
joem 2001. jún. 20. Creative Commons License 4739
_Liar_ és GEORIE

Sajnos az utolsó szóig vállalom, amit leírtam. Higyjétek el, hogy én lennék a legboldogabb, ha nem lenne igazam.
Számomra az az értékesítési csatorna, ahol volument lehet eladni. Van a fuginek linkje a MIBA-nál, van a neumann-online, de kérdem én, ezen a csatornán hány csöri, hány szili, hány szöcsi, és nem utolsó sorban hány BoBo eladást sikerült realizálni? Mennyit ad el a fugi egy évben? Mennyi ment el a Roco MÁV-os tehervagonokból (MOL,Es, mozgó oldalfalú, stb) az üzletekben, melyek a hazai értékesítési csatornát hivatottak reprezentálni? Súgok: mindegyik nagyon messze alatta maradt annak az 1000-es számnak, amiből kiindultunk, mint gazdaságos előállíthatóság limitje.
Ezek az eladások tények. A tények megítéléséről természetesen lehet vitatkozni. Ha túl kemény voltam, akkor az azért van, mert nem szeretném, ha bárki is hurráoptimizmussal tekintene a honi helyzetre. Illetve nem is, visszavonom. Mindenki tekintsen rá a saját józan ítélőképessége szerint. Én is azt teszem, és ebből ez jön ki. Sorry...

Macibb 2001. jún. 20. Creative Commons License 4738
Dehogynem, rendelek egy farmotoros Ikarust és mehetünk :-) Ebben már úgyis benne vagyok!

Macibb

Előzmény: _ Liar _ (4737)
_ Liar _ 2001. jún. 20. Creative Commons License 4737
vazeg , nem szervez valaki busszal való kimenetelet......
Előzmény: JSB (4733)
gyurmosz 2001. jún. 20. Creative Commons License 4736
És erről mit lehet még tudni? Mikor kinél, és mennyiért?
Előzmény: JSB (4735)
JSB 2001. jún. 20. Creative Commons License 4735
Matiz! Lesz nem bőrlehúzott is. Helyes kasznival, Afp 321 áramszdővel. Forgóvázon kígyózásgátlóval.

Előzmény: Matiz (4731)
JSB 2001. jún. 20. Creative Commons License 4734
A normál nyitvatartás 10-18 h., természetesen.
JSB 2001. jún. 20. Creative Commons License 4733
Hogy ne csessze tovább az orrotok:
A pálya a hamburgi kikötő egykori dohányraktárában épül és 2001 aug. 18-ra tervezik a nyitást. Mélyen hallgatnak, hogy a Guinessbe kívánnak bekerülni, persze ha dilisek képesek ezért is...
A tények:
A hamburgi kikötő hatóság adta nekik a terepet,egy vörös téglából épített raktárház 4. eneletén, amit maguk újítottak fel. Az első ütem 300m2 netto, ami három fő egység elemből áll. Nagy attrakciónak igérik a 12m kifutású ICE vonatot, ami majdnem a hasadnak szalva az utolsó percben veszi be a kurvlit. A második ütemben további 240m2 pálya (szintén netto) épül, de ez még tervezés alatt, nincs végleges vágányhálózata. Az egészet ketten ötlötték ki, és 400 jelentkező közül hozták össze a csapatot, ami most ca. 40 fő. Érdekes, hogy többen azért vesznek részt a munkában, mert kihívásnak tartják, képesek e együttmüködve alkotó munkát végezni. A pályán 500 vonat, hétezer kocsival fog közlekedni. A pálya vágányhossza öt kilóméter. 1000 váltó és jelző. 30000 figura, több cvárosnyi épület . úgylátszik környezetvédő, met egy "emberre" 1 fát "ültetnek". nyolc számítógép irányítja a vonatokat. további 15 végzi a digitális üzem többi részét.
A pálya váltóáramú, azaz Märklin.
A csapat GmBH, azaz Kft.

A fickók elég közlékenyek, főleg, ha hansaul (schleswig dialekt) kérdezed őket. Van idegen származású is, mint egy délami, aki már Hamburgban született, ő még egyetemista. Fél tucat a kibernetikus. A legkedvesebb Braun (fiatal pacák)aki a Faller Car Systemért felel. 100 járművel fog üzemelni. Már tartott üzemi próbát.
Minden nap 10-08 h-ig lesznek nyitva. Kedde este 9-ig.

A jegy elővétele még nem indult. Nyílvánvaló hogy először nagy hiszti lesz az dolog körül.
A cég teljes alapterülete 6400 m2. ebőől 540m2 netto lesz a vasút.
JSB

Előzmény: Fecus (4732)
Fecus 2001. jún. 20. Creative Commons License 4732
Megnéztem azt az épülő terepasztalt. Hú, de kéne nekem az a sok technológia amit ott felhasználnak, néhány anyag leírása stb. Sajnos semmit sem tudok németül.
Valami klassz lehet ott építeni.

Üdv.
Fecus

Matiz 2001. jún. 20. Creative Commons License 4731
Nini, hogyan húzzunk le egy modellről száz bőrt tipikus esete itt :-)
Fecus 2001. jún. 20. Creative Commons License 4730
Esetleg emeljük meg a frekit, mivel ma már bírják az erősítők, kisebb lesz a kondi és nem fog "zenélni" ha valami berezeg.

Fecus

Előzmény: Törölt nick (4726)
Matiz 2001. jún. 20. Creative Commons License 4729
Na...a következő a helyzet.
Ugyan tanultam elektronikát, de már régen volt és azóta egy centit sem foglalkoztam vele. Tehát, egy áramkört nem tudnák megtervezni, de egy meglévő tervet, ha van kapcsolási rajz, összerakok. (Már van otthon egy épített erősítőm, csak a trafót még nem építettem meg hozzá :-) ) Ráadásul a Vasútmodellezés könyvből a light verzió van meg (barna színű).
Ezek szerint, a következőkre gondoltam erősítsetek meg ebben: az erősítő bemenetére kötöm az oszcillátort, majd a kimenetet a sínekre? Gondolom, az oszcillátort valamilyen frekvenciára kell hangolni, de milyenre?
Előzmény: etwg (4728)
etwg 2001. jún. 20. Creative Commons License 4728
A vasutmodellezéshez egy kis fantázia sem árt, tehát, rohanj el egy elektronikai szakboltba és vegyél egy 10-20W erösitö kitet (minden legyen benne nyak, alkatreszek, stb.) meg egy oszcillator kitet. A kettöt összekötve megkapod a LUX constansot.

Az eredetihez nemcsak tranzistorok nincsenek, de a trafo is hiánycikk, ugy, hogy szvsz nem sokat ér azzal foglalkozni (több mint 30 éves konstrukcio).

A Vasutmodellezés kötetben is van leirás, meg minden egyébb hasonlo könyvben.

Elnézést, hogy e-mailban nem tudok komplett LUX constansot küldeni (habár, lehet, hogy az oszcillatort a PC-vel is ki lehetne váltani akár e-mailben is.... (Elnézést a szarkazmusért).

Előzmény: Matiz (4724)
GEORGIE 2001. jún. 20. Creative Commons License 4727
Javaslom, hogy nezd meg a www.miba.de -nel a Fuggerth linkjet!
Maximum meg a DomModels-nek talalsz kulfoldi eladot!:-))
Előzmény: joem (4714)
Törölt nick 2001. jún. 20. Creative Commons License 4726
Ennek a kapcsrajza hamarabb meg lesz. Ha meg van megy mailban. Amúgy az ötlet tök jó! Agermánium tranyót meg lehet kiváltani sziliciumra, csak a munkapont beállításokat kell átszámolni.
Előzmény: Matiz (4724)
_ Liar _ 2001. jún. 20. Creative Commons License 4725
bocs , de szerintem "egy" kicsit keményen fogalmaztál.......
Előzmény: joem (4714)
Matiz 2001. jún. 20. Creative Commons License 4724
Ezzel sajna nem sokat mondtál....egy kapcsolási rajz sokat segítene....
Előzmény: etwg (4723)
etwg 2001. jún. 20. Creative Commons License 4723
A LUX vonstant lapcs. rajzat ma mar aligha lehet utana csinalni (germániium tranzisztor stb.)

Sokkal egyszerübb beszerezni kb 10-20 W- os erösitö chipet (a kapcs. rajzzal együtt). Ha legalább 24V-rol lehet járattatni, akkor a imenet egyenesen köthetö a vágányokhoz (levalaszto kondit nem elfelejteni) a bemenetre meg kb. 10 kHz-es jelet kell adni (egy oscillatorbol). Az elektronikai büvészek akár az erösitöt magát is gerjeszteni tudjak, azaz kisprorolják az oszcillátort. Nekem ez a megoldás nem tetszik.

Sok elektronikus barkácskönyben benne van a pontos rajz meg a használhato chip is.

Ne felejtsd el hüteni.

Üdv

Előzmény: Matiz (4670)
Kisbuta 2001. jún. 20. Creative Commons License 4722
Ezek a modelllek már magukban old timereknek minősülők, lassan átlépik a bűvös 20 éves kort. Na de akko nyakamba veszem a várost, aztán jól körülnézek.

Köszi

Előzmény: Törölt nick (4721)
Törölt nick 2001. jún. 20. Creative Commons License 4721
Szia!
TT után kajtatni? Háát... Szóval van a Börze, Van a Modell&Hobby, ebből a Váci úton (nem az utcában! A XIII.kerületben!) van használt is. A Deákot is érdemes megnézni időnként a Kálvária téren. Készülj fel a szívenütő árakra!
171: ez egy LVT, vagyis könnyű motorvonat. Mellékvonalak igen gyakori szereplője a DR vonalain. Epoch IV-es korszak. Kettő, három és négy részes összeállításban mentek, de egy házi pályán a kétrészes bőven elég, és elég szépen is mutat egy mellékvonali környezetben. Sajnos a modell is "LVT"-nek sikerült, vagyis kicsit könnyű a motorkocsi, érdemes egy kicsit lesúlyozni, stabilabban fog futni, és jobb lesz az áramfelvételi biztonsága.
V36: ez viszont Epoch III-as! Az Epoch IV-ben 103-nak hívják. Egy majdnem Old Timer dízelgép. 1936-ban tervezték, elsősorban tolatgatnak vele, de gyakran előfordult mellékvonalakon teher, sőt személyvonatok előtt is. Rövid, kéttengelyes ex porosz kocsikat húzott. Max. sebessége 60km/h volt. A régi TT modell vonóereje elég jó, még emelkedőkön is elboldogult négy öt kocsival. Az új Tillig kicsivel csendesebb, de a vonóereje gyatra, én most gondolkodom, hogyan lehetne növelni.
csíkosháTTú
Előzmény: Kisbuta (4712)
joem 2001. jún. 20. Creative Commons License 4720
Huvazze! Ez valami egészen elképesztő. Igazán lehetne angol verzió is...
Előzmény: Matiz (4719)
Matiz 2001. jún. 19. Creative Commons License 4719
Azt hiszem, szervezni kell egy latogatast ide....a kepekbol sokat letoltottem, ez valami nagyon nagy lesz :-) Kivancsi lennek, hogyan fogjak vezerelni. A kepekbol latszik, hogy Maerklin 3 sines dolog keszul, nem?
Előzmény: Macibb (4717)
Carpy 2001. jún. 19. Creative Commons License 4718
Egy ropke adat az ertekesitesi csatornakhoz:
Ahhoz, hogy valakinek a termeke bekeruljon mondjuk egy Tesco aruhaz polcara egy honapra, durvan 70.000 forintot kell pengetnie. Van az orszagban kb. 15 aruhaz, akkor az mar osszesen egymilka folottre jon ki. Es ez meg csak a Tesco, es csak egy termek, es csak egy honap.
Ha be akar kerulni az aruhazi katalogusba, mint ajanlott termek, akkor duplaennyirol indul a tarifa.

Ezekutan ertheto, hogy a tomegcikkek kerulnek be, mint Barbie baba es tarsai, es nem a gyerekjatek kategoriajunak nem nevezheto modellvasut. Aki olyat akar, az vehet felhuzhato/lendkerekes gozmozdonyos szerelvenyt West-End kivitelben Piszkos Freddel a lohaton.

Előzmény: joem (4714)
Macibb 2001. jún. 19. Creative Commons License 4717
"Más: érdemes ránézni erre az oldalra, egy HATALMAS készülő terepasztal...jó lenne, ha valaki lefordítaná, mi célból épül/t/ ez a nagy dolog ide...és hogy látogatható-e."
Ez csodálatos, benéztem. Az egész anyag lefordításától eltekintenék most. Dióhéjban annyi, hogy azért építenek Hamburgban 1600 m2-es terepasztalt, mert a környéken sehol nincs ilyesmi. Augusztus 16-ára tervezik a megnyitást és akkor szívesen látnak mindenkit, addig köszönik szépen az érdeklődést, de inkább a weboldalukat nézegesd, mert a bámészkodók feltartják a munkát. A fotók között érdemes szemezgetni!

Macibb

Előzmény: Matiz (4694)
joem 2001. jún. 19. Creative Commons License 4716
A ROCO bizony Salzburgban gyárt.
luc72, nem tamáskodom tovább, inkább holnap hívlak.
Előzmény: Matiz (4713)
Matiz 2001. jún. 19. Creative Commons License 4715
Hello!

A V36 sokoldalu tolatomozdony volt, a 171-e sorozat (ha bordo es kettengelyes motorkocsirol van szo) mellekvonalak igen elterjedt jarmuve volt. Roviden ennyit tudok segiteni.

udv

Előzmény: Kisbuta (4712)
joem 2001. jún. 19. Creative Commons License 4714
GEORGIE 2001-06-19 16:39:55 (4691)
A Fuggertnak mar van kialakult ertekesitesi csatornaja

Na ez az, amivel abszolút nem értek egyet! Milyen csatornáról beszélsz? Arról a kb. 20 magyarországi üzletről, ahova max. néhány 100 érdeklődő betér, és talán 10 %-uk vásárol is. A nagyobb boltok rablók, a kisebbek meg csoda, hogy megélnek... Az a néhány készlet, ami a Coraban elment, nem csinált nyarat. A multikban a Mechano az úr. Meg a Lego, meg a barbibaba, meg a mittomén mi, de jó drágán. A rendszerváltás óta senkinek sem sikerült széleskörű érdeklődést kelteni úri hobbink iránt. Ezt megteremteni sziszifuszi munka, kőkemény marketing koncepciót igényel, és nem utolsó sorban költeni kell rá. A Pályaőr, a V&M, a ROCO Report magyar stencilfordítása önmagukban kevesek. Igenis, kellenek szinvonalas prospektusok, kiadványok. Kell egy jól átgondolt marketing stratégia. Ezt természetesen valamilyen mértékben be kell építeni a termék árába. Ez és csakis ez indokolhat a valódi értéknél egy picivel magasabb árat. Aktatáskában behozni a Bécsi út másik végéről svarcban, aztán itthon eladni baleknek 30-40%-os árréssel - ehhez nem kell különösebb gógyi. Pontosabban ehhez kell igazán, mert ő jól megszedi magát rajta, aztán amikor nyugaton azt mondjuk, hogy - igen kérem, de magyar vasútmodellezés - akkor néznek ránk, mint Szása a gömbmoziban, 'szt csodálkoznak, hogy mi a fenéről beszélünk?

Matiz 2001. jún. 19. Creative Commons License 4713
Hello!

Bogar:
Inkabb olvasd el a Vasutmaniasok topicot, mielott ilyet irsz :-)) Es ne dolj be minden mesenek.....JSB ha ezt elolvassa kapunk a fejunkre, hogy miket terjesztunk... :-) A SIEMENS ajanlata nem pontosan arrol a mozdonyrol szolt, mint az OBB 1116-osa! Azt, hogy ok nyertek, mar majus 18-a ota nyilt titok, mindenki tudja. Bovebb infoert inkabb tenyleg olvasd el a masik topic idevonatkozo termeset!

Mas: modellgyartas, Luc72:
Mit kell tehat nekunk adni ahhoz, hogy elkezdodhessen? Penzt? Terveket? (Az eredetirol pontos jellegrajzokat, vagy a modell kidolgozott tervet?) Mi lenne, ha belefognank. Mekkora az atfutasi ido, mire lesz belole egy nullszeria? Milyen neven jonne ki?
Nem lehetseges, hogy a ROCO a felesleges gyartokapacitasat szeretne igy lekotni? Hol gyart modelleket a ROCO, tavol-keleten, vagy europaban?

udv

Előzmény: BoGar (4706)
Kisbuta 2001. jún. 19. Creative Commons License 4712
Segítsetek pls.!

Ma áttúrtam a szekrényem, és találtam egy kazal TT-s sint (a jótól a rosszig mindent), váltókat, ezt-azt, meg néhány kocsit.

Találtam egy tolatómozdonyt V36-021 és egy motorkocsinak meg a hozzá tartozónak tűnő hasonló kocsit, pályaszámuk: 171 824-6, 171 018-5.

Ezekról esetleg tud valaki valamit?

Mellesleg a feltalált alkotóelemek meghatározták a terepasztalom méretét: TT.

CsíkosháTTú: szerinted TT után melyik boltban érdemes kajtatni?

djt-122 2001. jún. 19. Creative Commons License 4711
az M 32 jopofa kis gép a Köbányai sörgyárnak is ilyen mozdonya van /A28 006/. Más. Régebben érdeklödött valaki felsövezeték ügyben a napokban a kezembe került Linzbauer Tamás vasutmodellezés cimü könyve abban tökjol le van irva a házi készitése a felsövezetéknek egész érdekes .Különben egy kisebb mozdony kellene inkább mert a legtöbb embernek viszonylag kis méretü pályájája van és ezen furcsán mutat egy fövonali mozdony 4 tengelyes személykocsikkal .
BoGar 2001. jún. 19. Creative Commons License 4710
Mostmár csak a magyar festésű modellt várom a Taurusból!! d:-))) Tényleg, mi érdekel még innen titeket erről?

BoGár

Törölt nick 2001. jún. 19. Creative Commons License 4709
Hali!
Ez tényleg jól hangzik! Csak kéne egy M32-t csináltatni... Ezzel egy baj van, kell rá a "csiricsáré" korlát, mert az volt rajta rendesen. Én utoljára zöld színben láttam vonali szolgálatban, olyan 25 éve. Viszont a martfűi növényolaj gyárnak van egy, azt kb. 1 hónapja láttam a gyár iparvágányán.
Csak halkan jegyzem meg ki csinálja a TT-t? Hans-Jürgen Tillig barátunkat is rá lehet ilyesmire venni?
csíkos
Előzmény: luc72 (4703)
Törölt nick 2001. jún. 19. Creative Commons License 4708
Hát akkó magyarázom kérem szépön:
A gázkazán adná a gőzfejlesztéshez a hőt, vagyis ez hajtana, a katalizátor azé kéne, hogy a környezetvédők is ki legyenek elégítve. Az áramszedőt én a szerkocsí gáztartálya fölé gondútam, ez azé kéne, hogy a villanyfűtés mennyen a párnás kocsiba télen, persze csak villamosított nemzetközi forgalomba, mink bírjuk a hideget. :-)))

Komolyra fordulva: a Taurusból azért kéne pár darab, mert kellenek a két áramnemű gépek. Az a pár olasz meg elfért volna a Szilik mellett. A két mozdony nem ugyanarra a problémára megoldás, és nem egyedül!!! De ez a másik topicra tartozik, az 1:1 méretarányúra.
csíkosháTTú

Előzmény: division by zero (4700)
Czabalay Laszlo 2001. jún. 19. Creative Commons License 4707

Sziasztok!

"Van egy 4-es lámpám. felülről lefelé: zöld, sárga, piros, sárga. Mit jelentenek a sárga fények?? Én eddig csak az egy sárgás lámpát ismertem, ott ha jól tudom, lassítást jelent. Van nem jól tudom?? "

Egy Komáromi mozdonyvezető honlapján van a jelzőkről leirás.
A cime: http://www.extra.hu/kosanyo_mosz

Előzmény: BoGar (4693)
BoGar 2001. jún. 19. Creative Commons License 4706
Bocsi, de én jobban örülök az új mozdonynak mint az olasznak. Azt még át is kellene némileg alakítani, és úgy kellene, hogy ne kerüljön többe, mint egy Szili modernizálása. Na ez valószinüleg nem így lett árban, és ezért nem ezt veszik. Tudom, nem tetszés kérdése, de nekem nem tetszettek egyébként sem az olasz mozdonyok.

BoGár

division by zero 2001. jún. 19. Creative Commons License 4705
"Tehát nem az olasz 10 éves konstrukció hanem a vadiúj tchnika mellett döntöttek végre."
ez a két dolog teljesen különböző!
az olasz masina nem az új gépek alternativája, hanem a Szili Papagájosításé
Előzmény: BoGar (4704)
BoGar 2001. jún. 19. Creative Commons License 4704
Sziasztok!

Nos akárki akármit mond a Siemens Taurus mozdony nyert. E mellett döntött a MÁV. Ma sajnos az "informátorom" elfoglalt volt, de mivel holnap is megyek, megérdeklődőm, hogy mikor számíthatok rá magyar színekben. Tehát nem az olasz 10 éves konstrukció hanem a vadiúj tchnika mellett döntöttek végre. Szerintem a jobbat választották. Szerintetek?? Ja börze hogy is lesz, mert a papírom már nincs meg. 30-án lesz?? És utánna??

Üdv: BoGár

luc72 2001. jún. 19. Creative Commons License 4703
Hali

Mozdony gyártással kapcsolatban.

A ROCOnál darabja bolti áron kijönne pl. tolató mozdonynál 20000-25000 kb.
Szóval így gondolkodjatok, mert ROCO minőség, lendkerék, váltófény, nem pedig csiricsáré korlát, meg összevissza ablak, meg stb.

A számom
06 20 968-1758

kisrobi2 2001. jún. 19. Creative Commons License 4702
Sziasztok!

Egy ismerősöm kért meg akinek nincs Internet hozzáférése hogy érdeklődjem meg a hozzáértőktől (ezek lennétekTi), hogy a frissen vásárolt "pionyírszkaja" 0-ás vasuti modeljéhez hol tudna belevaló motort venni. Kezdetben emlegetett valami magyar PV? modelt aminek szerinte jó lehet a motorja bele, de időközben szerzett egy ilyet és gyengének bizonyult.
Ha tudtok segíteni írjatok akár magánba akár ide (majd igyekszem olvasni ezt a topiciot az elkövetkező napokban) és továbbítom az Infókat.
Köszi

TEE 2001. jún. 19. Creative Commons License 4701
Crash__override!

Hát tényleg nem volt valami esztétikus látvány a töltés mentén az egyenirányítás, és csodálkoztam is, hogy nem dugtátok el! (Akkor biztosan nem zavart volna, dehát egy ilyen nagy és drága asztalhoz szebb is megjárná...) Egyébként egy diódákból összeállított Graetz-híd költsége 16Ft, az egy tokban lévő gyárié pedig 42Ft, tehát nem olyan nagy az árkülönbség. Megéri alkalmazni, mert könnyebben hűthető, és egy csavarral fel is lehet rögzíteni akár az asztal alá. Egyébként minden elismerésem, és mint már írták is, nemcsak a méret, hanem az életszerűség is klassz.

Szívesen olvasnék a visszafordító elektronikáról a honlapon, bár addig talán kipróbálom azt, amit fentebb "javasoltam magamnak." Gyárit nem akarok venni, sokkal érdekesebb, ha magamtól hozom össze! Most fejeztem be egy régi fényjelző teljes áthuzalozását, ugyanis nem tudtam rájönni, hogyan működhetett annakidején... Mostmár jól működik, a mozdony pirosra is állítja az áthaladás után, sőt, egy pár tízezer mikrós kondival a mozdony nem úgy áll meg a szakaszolásban, mintha falnak ütközne, hanem pár mp. alatt lelassul a jelzőig.

Az ügynökös történet pedig valóban megtörtént velünk, és talán mással is! A hölgy még egy névjegyet is adott, de hirtelen nem is tudom, hogy hová tettük, ha érdekel, előkotrom.

CsíkostáTTú!
Előre is köszi!

TEE

Előzmény: crash__override (4685)
division by zero 2001. jún. 19. Creative Commons License 4700
anno a svájciak megcsinálták a villanygőzöst
valamikor a vasutas topic elején volt szó róla...
Törölt nick 2001. jún. 19. Creative Commons License 4699
Hogy meg legyen az első tipp:
Felújított 424, gázkazánnal, katalizátorral és pantográffal, hogy menjen a villamos kocsifűtés is. :-)))
Előzmény: BoGar (4695)
Törölt nick 2001. jún. 19. Creative Commons License 4698
Ne keseredj el Bogar
(A felkiáltó jel megint elmúlt a gépemről.)
Az én képeim csütörtökön lesznek készen, délután szkennelek.
Előzmény: BoGar (4693)
Matiz 2001. jún. 19. Creative Commons License 4697
Tipp nincs. Ne is legyen! Ugyanis még nem biztos, bárhonnan is hallottad....ha azt akartad mondani, hogy a 1116-Taurus, akkor csak részben lett volna igazad. Majd akkor lesz biztos, ha már itt lesz.
Előzmény: BoGar (4695)
Törölt nick 2001. jún. 19. Creative Commons License 4696
Üssön Téged az ipari áram...
Szóval én drukkolok a Bz-nek. Ha jól sül el a dolog, akkor lehet folytatni akármivel is, lépésről - lépésre. Szépen sorban, mint az aknamezőn... Az M32-vel én is utaztam anno, személyvonatokat vitt elég gyakran Mátészalka környékén. Lehetne ez a gép a forum modell No. 2.?
Előzmény: joem (4690)
BoGar 2001. jún. 19. Creative Commons License 4695
Bocsi, igazad van! nem piros csíkos, volt, hanem szürke. Mostmár tisztán eméxem. De akkor nekem tényleg szerencsém lehetett, mert a kettő épp váltotta egymást. Az egyik jött, a másik ment.
Tipp nincs az új mozdonyra?? (Biztos forrásból tudom, úgyanis ma a MÁVnál dolgoztam, és holnap is megyek.)
Üdv: BoGár
Előzmény: Matiz (4694)
Matiz 2001. jún. 19. Creative Commons License 4694
Hello!

Mindkét szerelvény vezérlője ex-hatvani kocsi, egyik a Bdt 400, másik a 404. Minkdettő Szürke kék-sárga csíkkal, piros-kék vezérlő nincs (tegnap még nem volt :-) ). Természetesen mindkét szerelvény Papagájjal megy.
Jelzőből sokféle van! Nem csak a 3-fényű, ez inkább a ritkább, nyílt vonali jelző, nem? A Gigant Clubon talán van róla leírás, de ha ott nincs, a vasútmániás topicban biztosan tud valaki linket adni a sebességfüggő jelzésrendszerhez. (Mert a neten tutira fent vannak a magyar jelzések leírásai, láttam, de nincs kéznél a link...bocsánat.) Ha tudom, megkeresem

Más: érdemes ránézni erre az oldalra, egy HATALMAS készülő terepasztal...jó lenne, ha valaki lefordítaná, mi célból épül/t/ ez a nagy dolog ide...és hogy látogatható-e.

üdv

Előzmény: BoGar (4693)
BoGar 2001. jún. 19. Creative Commons License 4693
Sziasztok!

Ha csak két szerelvény van a postavonatból, akkor szerencsém volt mindkettőt látni Kőbánya-Felsőn. Az egyik a ferde vezérlővel, a másik piros csíkos vezérlővel.

Van egy rossz hírem: sajnos a hétvégén készült képek nem lettek jók, és hát a hűvosvölgyi képek sem igazán jók. A 36 kockából 8 lett jó, de lehet, hogy sikerül még képeket nagyíttatni! d:-((

Van egy 4-es lámpám. felülről lefelé: zöld, sárga, piros, sárga. Mit jelentenek a sárga fények?? Én eddig csak az egy sárgás lámpát ismertem, ott ha jól tudom, lassítást jelent. Van nem jól tudom??

Ja és ha volt rossz hír, akkor íme egy jó: A MÁV döntött mozdony ügyben. Érdekel valakit, melyik mozdony mellett döntöttek?? Lehet tippelni!!

Üdv: BoGár

GEORGIE 2001. jún. 19. Creative Commons License 4692
Sokfajta mozdony irant lenne kereslet, de mindet egyszerre nem lehet gyartani a hazai piac relativ merete miatt.

Egy kis szemi-OFF:
Az is jo es mas kerdes, hogy amirol nem lehet konyvet talalni a mezei konyvesboltban, attol elfordulnak az emberek. Most kell a szellemi hatteret is megteremteni a vasutbaratsagnak es a vasutmodellezesnek is. Sajnalatos, hogy a Nosztalgia kft. nem igazan partner ebben a temaban es ezert a szakmai mercevel ertektelen szines konyvek (utazas a vilag vasutjain, meg a tavalyi, szakmai tevedesekben hemzsego szines konyv) feltunegetnek a piacon es el is fogynak.
En meglepodtem ausztriai turaim soran, hogy a magyar hatar melletti kicsi varoskak konyvuzleteben milyen vasuti temaju konyveket lehet beszerezni!!!

A mozdonygyartashoz visszaterve:
Ha van felesleges penze valakinek, akkor szerintem olyan projectbe kell(ene) invesztalni, amely mar most is gyart jarmuveket.

Ebbol a szempontbol a Fuggerth egy jo alanynak tunik. A Fuggertnak mar van kialakult ertekesitesi csatornaja, itthon is es kulfoldon is, ami nem szamit hatranynak.

Sot, a leggyakoribb magyar mozdony, a Szili gyartasat is tervezte/tervezi.

A Szili volt/van/ es lesz is (a MAV vezig meg 15 evig kivanja hasznalni), festesi variacioja minimum egy tucat, GySEV-nel is fut, es raadasul univerzalis mozdony, es van egypar legyartott vontatott jarmu, ami elott kifejezetten elethu.

A kerdes az, hogy miert kesik a Fuggerth Szili, illetve aki betarsulna mennyire tud egy jo kompromisszumot kotni a gyartoval?
20-30 K HUF kozotti arban legyen, jobb legyen, mint a csorgo(hajtasban az uj Mehano szintjet erje el), es legalabb annyit eladni, mint a csorgobol:-(((((

A muveszet ezeknek a kovetelmenyeknek megfelelni es a kitoresi pontokat megtalalni!

Majd miutan ez sikeres szeria lesz, akkor lehet gondolkodni egy tolato mozdonyban, es meg kesobb barmilyen motorvonatban.
Addigra talan csak tobb lesz a le a modellezok zsebeben es az EU-bol hozott cuccokra se kell vamot fizetni. De ez talan 5-6 ev mulva lesz.

Előzmény: joem (4690)
Matiz 2001. jún. 19. Creative Commons License 4691
De akkor LEGYEN ám! :-)
Előzmény: joem (4690)
joem 2001. jún. 19. Creative Commons License 4690
Én is azt mondtam lejjebb, hogy légvár, csak éppen megvalósíthatósági, gazdaságossági és eladhatósági szempontból.
Az igényeket illetően teljesen igazad van, de ennyinek úgysem lehet eleget tenni.
Ezért aztán H0 Bz 2xx by forum modell, és kész.
Üssetek!
Előzmény: GEORGIE (4688)
Matiz 2001. jún. 19. Creative Commons License 4689
(Egyszer még megérjük, hogy lesz 1000-es széria egy modellből? Nincs is annyi mozdony az országban... BOCS)

Én nem vagyok benne biztos, hogy 1000 modellt el lehet adni. Csak ha olcsón lenne. Olcsón soha sem fogunk tudni modellt készíteni. Ördögi kör, de ez van.

A szili, gigant, bobo már kilőve, mert már gyártják, elérhető. Aki akarja (és akinek kell, ki fogja köhögni az 50 ezret a Deák féle "kicsit bumszli, de jó2 sziliért).

GEORGIE 2001. jún. 19. Creative Commons License 4688
Hali!

Mozdonygyartasnal mar megint legvarakat kezdunk epiteni!

Milyen VONTATOTT jarmuveket lehet beszerezni?
1,PIKO 1/100-as 20-41-szeru kocsicsalad. Huzza a PIKO gyartotta a csikos Nohabot.
2,PIKO/SM 1/100-as, vastag csikos 20-41 szeru kocsicsalad. Ehhez gyarilag nagy csalassal a Gutuzold GySEV szergeje rakhato, de nem az igazi.
3, SM 1/87-es gorlitzi kocsikra ganyolt 20-41-esszeru kocsicsalad+a DWA etkezokocsi
Ehhez sincs mozdony
4, ROCO Z1-es GOSA kocsik. Ehhez sincs mozdony.
5, PIKO altal krealt kettengelyes MAV szemelykocsik. Ehhez sincs mozdony.
+ GySEV kettengelyes kocsik
6, Teherkocsik:
A regi PIKO talan EP3/4-be gyartotta a MAV teherkocsikat. Ehhez se lehet mozdonyt venni.
Az ujabb teherkocsik (eltolhato oldalfalu, MOL tartaly)nincs normalis mozdony.

A Csorgos teher meg gyorsvonatok nem altalanosithatoak, foldrajzilag es vonalkategoriakent is kotottek.

Tehat a fent emlitett szerelvenyek tovabbitasahoz mi lenne a javaslat:

1,csikos Nohab, Roco, digitalis, 38K HUF-tol felfele... A tobbseg szamara meg mindig olcsobb a PIKO Nohab:-(((
2,M62-es, tobbfajta festesben, Szili tobbfajta festesben, esetleg Gigant
3,Szili, Szergej, Gigant
4,Szili, Gigant
5,regi festesu Bobo, de inkabb egy 375-os (Jelenleg irrealis)
6,Csikos Szergej, csikos Nohab, csikos Szili de Truman es a 424-est se szabad elfelejteni...(Bili) az Ep3/4-hez.
Az ujabb teherkocsikhoz meg Szergej,Szili, Gigant...

Nem tudom, hogy a Mav szinekbem pompazo Gutzold Szergejt 40 K koruli aron hanyan vennek meg?
Lassan felno a lanyom, mire lesz sorzatban gyartott Szili (milyen minosegben?), a Gigantrol meg almodni se merek...

Tehat csak olyan mozdonyt celszeru valasztani, amelybol:
- 1000 db-nal tobb a hazai piacon is eladhato!!!
- Univerzalis mozdony
- Tobb szinben letezik, es nem gond kulonbozo palyaszamok szerint gyartani

+ GySEV is hasznalja, mert a sogorok azt viszik. Allitolag a zold-sarga GySEV Csorgot is veszik nyugaton a gysev kocsikhoz...
Zold-sarga Gigant kicsit durva lenne:-))))

crash__override 2001. jún. 19. Creative Commons License 4687
M32-t!!! Nekem ez a tolatogep all legkozelebb a szivemhez... Anno Mezohagyesen nagyszuloknek mindig lestem az M32 tolatasokat... Volt olyan, hogy a doglott BZ helyett M32+2 BZ pot ment...

Ja es a BZ elott BB-k jartak :-)

Előzmény: Törölt nick (4684)
joem 2001. jún. 19. Creative Commons License 4686
Sajnos a Pupival nem értek egyet. Ez az, amit úgy mondtam, hogy "a vasútbarátok óhaja". A potenciális vásárlókör sajnos nem ismeri. Ha papa meg akarja mutatni a fiának, nem biztos, hogy talál, sőt nagy valséggel nem. Daciát biztos, hogy igen. Bz-t is, BoBo-t is, stb.
Előzmény: gyurmosz (4681)
crash__override 2001. jún. 19. Creative Commons License 4685
Fotok lesznek a kiallitasrol a lava honlapon, csak egy klubtars laptopjan maradtak a kepek, ha eljut hozzam, akkor sec perc alatt fenn lesz a honlapon.

Mas. Miert volt ganyolt az a Graetz hid ? A celnak tokeletesen megfelelt, mukodott, a bekerulesi koltsege _sokkal_ kisebb volt, mint a modul masik vegenel alkalmazott motoros-allitomus-reles visszafordito. Itt is-ott is kell a trafon polaritast valtani. Ar-teljesitmeny kategoriaban nalam a ganyolt Graetz hid a nyero... Mondjuk ha nem lattad volna (beraktuk volna a ROCO Line toltese ala) akkor nem zavart volna, hogy ganyolt ?
A ROCO-nak van egyebkent egy automatikus visszafordito kapcsolasa, a egyik Roco reportban es a palyatervfuzetben is benne van... Lesz valami hasonlo temeju cikk a Lava honlapon, hamarosan.

A biztositasi ugynokos dologrol nem tudtam eloszor hallok rola., nem szponzoralt bennunket egyetlen biztosito sem... majd utannakerdezek, milyen jellegu akcio lehetett....

Előzmény: TEE (4663)
Törölt nick 2001. jún. 19. Creative Commons License 4684
Kivánok!
Az M32-t támogatom! Mutatós kis gépezet, és olcsó lenne megcsinálni. Ráadásul nekem meg van a leírása is, rajzokkal. Meg haza is beszélek, mert a TT-s T334-es alvázból ki lehet indulni, jó a mérete és a tengelytávok is.
csíkosháTTú
Előzmény: gyurmosz (4681)
Matiz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4683
Tenyleg, kihagytam, a kozepmotor-kardan hajtas jo lenne a Pupiba is, mert az is 4 tengelyes...
Előzmény: gyurmosz (4681)
Matiz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4682
Komolyan rossz ranezni, nap mint nap megyek el mellette...a jelzooszlopok kidolve, lampak nelkul. Dacia-kerites all a muhely elott...ennek is van egy sajatsagos, megkapo hangulata, de nem van jol ez igy...
(Nemregiben dolgoztak ott a vaganyokon, felszedtek belole valamennyit???)
Előzmény: djt-122 (4679)
gyurmosz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4681
Szerintem ha fővonali gép, akkor a Púpos nyerő! Azt sokan ismerik, szeretik, volt négyféle festés, ilyen-olyan psz, ráadásul nagyon szép gép, jól mutatna modellben, sokakat megfogna!
Tolatómozdonyból Dacia és változatai, esetleg 1200-as Dacia, vagy Zetor (olyan van Ausztriában is), M32-es tetszene.
Előzmény: djt-122 (4678)
Matiz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4680
A Bz a legolcsobb, de valamilyen szinten zsakutca. Maximum mellekkocsik johetnek meg szoba, a dragan(?) kitalalt hajtas nem jo mashova.
Az M43-rol lehuzhato meg egy bor, atfestessel eladhato M47-nek, a hajtasa meg jol jon az M44-hez (kozepmotor, kulonbozo meretu kardanokkal). Dragabb, sokkal. Viszont csak kaszni kell+alvaz, nem muszaj belso berendezest epiteni.

Nagyon belelogott ma este a bilibe a kezem. :-))

Előzmény: djt-122 (4678)
djt-122 2001. jún. 18. Creative Commons License 4679
Bizony én még emlékszem a Rákos állomáson éjjel nappal folyt a kocsirendezés a guritón,nézd meg ma!Selejtezésre váró kocsik temetője.
Előzmény: Matiz (4673)
djt-122 2001. jún. 18. Creative Commons License 4678
Luc 72
Jo ötlet szerintem is a Bz de vasutüzemi szempontból nem tartom szerencsés választásnak.Ugyanis ha van egy kisebb pályám mivel ez személyvonatként funkcionál nem szerencsés teherkocsikat továbbitani vagy tolatgatni vele.Sokkal szerencsésebb lenne egy tolatómozdony modelljét legyártani pl M32 M43 ezekviszonylag nagyobb mozdonyok lehet belőlük teher vagy személyvonat is.Ráadásul fővonali mozdonynak ott az M41 mellé jól jönne v melyik.plusz papa is megvenné szivesen a kedvenc kisfiának.
U.I:A Discoveryröl felvettem egy oltári jó filmet:Az Érdekes gépek sorozatból A Fémszörnyetegek cimü rész csak vasutakkal foglalkozott NAGYON COOL!!!!
Matiz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4677
Nem csak a szinvilag volt mas.
Furcsa, hogy ezt pont en irom, aki mar szinte csak a narancsszinu Nohabokat latta az eszaki parton...de akkor is igy erzem. Meg nem nott a fu a vaganyok kozott, meg nem bontasra vartak a teherkocsik a rendezopalyaudvar vaganyain...
Előzmény: Törölt nick (4676)
Törölt nick 2001. jún. 18. Creative Commons License 4676
Tudod mi volt akkor? Régi festésű V43, bordó, "bajuszos" M62, csíkos-piros M61, világoszöld M40, bordó-ezüst M41, a lajosmizsei vonalaon ingavonatban(!) 424... Szóval akkor nem volt ilyen egyhangú a vasút színvilága. És szerintem a régi festés szebb volt. Meg a régi MÁV embléma is.
Előzmény: Matiz (4673)
Törölt nick 2001. jún. 18. Creative Commons License 4675
A "postavonathoz":
Ma láttam Kőbánya-Felsőn: kék-piros vagonok, a szürke - sárga - kék festésű, döntött orrú vezérkocsival. "Épületes" látvány...
Előzmény: Matiz (4672)
Törölt nick 2001. jún. 18. Creative Commons License 4674
Tudom, nincs elfeljtve! Csak krónikus időhiányom van! Viszont már hozzáférek egy szkennerhez, ami sokat lendít a dolgon!
Előzmény: Matiz (4670)
Matiz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4673
Az a hetvenesevek sok ember kepzeletet megragadja. Hihetetlen, de van benne valami....megha akkor nem is volt semmi.
Előzmény: Törölt nick (4671)
Matiz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4672
Hello!

Luc72: nem, nem irtam el, kulonbozo szinu kocsik kellenek! (bezs-zold valamint sima zold oldaluak vegyesen!) Mikorra lesznek meg? Kuldd el a telefonszamodat (nincs meg sajna, akarhogy keresem... :-(( ) es felhivnalak holnap!

BoGar:
piros-kek kocsik, ket szerelveny van beloluk hatvani (most mar szolnoki) vezerlokocsikkal. Erdekes latvany, ahany kocsi annyifele...muszakilag kb. megegyeznek a hatvani bhv-kel. Nem lesz tobb ilyen szerelveny :-( Ez a "postavonat" egyebkent, kb fel eve jarnak a szolnoki vonalon.

udv

Előzmény: luc72 (4656)
Törölt nick 2001. jún. 18. Creative Commons License 4671
Ebbe csak naivitásom miatt szólnék bele, és lőjetek le, ha túl az vagyok!
A ROCO tervezi a magyar NOHAB piacra dobását. A Gützold meg szerintem hibátlanul gyártja a "Taigatrommelt", amiből kis változtatásokkal és más festéssel gyönyörű Szergejt lehetne csinálnia, ha akarná. Én nem szívesen nyúlnék átalakításilag egy Gützold 120-ashoz, hogy M62 legyen belőle, inkább szeretném, hogy eleve így lehessen megvenni. (Ez a mondat az új Gützold-ra vonatkozik. A régi DDR az más, azt lehet faragni!)
A másik gondolatom az az, hogy én a hetvenes évek első felének vasútját próbálom az épülő asztalommal felidézni. Ekkor még én láttam MÁV gőzösöket is elég sokat: 424, 375, 324. Álmodozom...
Előzmény: joem (4669)
Matiz 2001. jún. 18. Creative Commons License 4670
Kollega!

Meg nagyon regen volt szo a lux constant-rol, igertel egy kapcs rajzot, ezzel mi a helyzet?
A kepeket varom, csak gyozzed kuldeni, tennem fel az oldalra!
A felsovezetekrol: reszemrol sajat kezu farigcsalas kizarva, Viessmann kesz-termeket fogok vasarolni...

Itt a digit fenykepezogep, a kiallitasrol sajna lekestem, viszont (bar ez nem vigasz) teszek majd fel kepet az elkeszult vezerlopultomrol.

udv

Előzmény: Törölt nick (4667)