Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

gyurmosz 2001.09.25 Creative Commons License 6128
Nos, én nem szedtem szét a sajátomat, egyszer akartam, de aztán úgy döntöttem, hogy mégsem :-))A Szili forgóváza asszem le van súlyozva (azt már szedtem szét :-))
Előzmény: Törölt nick (6127)
Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6127
Hogy idézzek: "A kérdés jó..."

Szóval ehhez nekem ismerni kéne a V46 szerkezeti megoldásait, meg szét kellene szednem, amit a tesztelt modell tulajdonosa nem hagyott. Hogy miért nem?...

Valószínüleg segít, de az is lehet, hogy a meglévő súlyok áthelyezése is segít. Persze a Szöcske belsejében ehhez hogy van hely...

Előzmény: gyurmosz (6126)
gyurmosz 2001.09.25 Creative Commons License 6126
Szerintem a V46 sem rossz, csak nagyobb terhelésnél és nagyobb sebeségnél kipörög a kerék. Ez vajon a forgóváz lesúlyozásával orvosolható?
Előzmény: Törölt nick (6124)
Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6125
Hali!
Örülök, hogy bevált a tipp. Mit vettél? (Ha nem vagyok indiszkrét...)
steve
Előzmény: Király E. (6123)
Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6124
A V46 hajtása 10 ezerért nem is olyan rossz. Az M31-nél klasszissal jobb.

Amúgy pedig:
Félreértés ne essék: A Deák Modellsport egy fontos, lényeges szereplő a hazai vasútmodellezésben. Nagyon nem szeretném, ha az sülne ki a dumámból, hogy ócsárolom. Csak hát a rosszról nem lehet ódákat zengeni. Tudom, hogy nehéz ügy egy modellt sorozatban gyártani, de meg lehet találni a jó megoldást egy problémára. Az igénytelenség meg különösen akkor zavaró, ha amúgy egy nagyszerű modell minőségét húzza le.

Előzmény: V46 021 (6120)
Király E. 2001.09.25 Creative Commons License 6123
Üdv mindenkinek!
Én még szombaton voltam a kiállitáson,a vitrineknél tényleg sok időt el lehet tölteni, de a terepasztalok a szokásosak, a fele elég igénytelen munka.Hihetetlen, hogy ilyen kevesen űzik ezt a hobbit.Szerintem pl. a két évvel ezelőtti, vagy a tavalyi kiállitás is ilyen volt.De nem akarom lehúzni,legalább ez van.
Steve!
Ma voltam Lőrincen, az emlitett boltban, vettem egy pár vagont, köszi.
Más, ismeri valaki a régi NDK-s ?:"HERR"céget?
SZiasztok
Előzmény: Törölt nick (6117)
gyurmosz 2001.09.25 Creative Commons License 6122
Nekem is jól megy, nincs vele semmi bajom, sőt, az egyik kedvenc modellem, csak pl. egy lendkerékkel még jobb lenne :-) Viszont khirály lassan tud menni!
Előzmény: Törölt nick (6121)
Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6121
Az a DEÁK Szili, amit én próbáltam, kifogástalanul ment. H0-ás volt. A TT-s az nem...
Előzmény: gyurmosz (6119)
V46 021 2001.09.25 Creative Commons License 6120
Rézgaras írta:
>De, mint említettem, a legjobb lenne egy kasznit hajtás nélkül mondjuk egy tizesért megvenni.

Én probáltam egy Szöcskét így venni, de először merev elzárkózás, később pedig - 10 rongy.
Tehát 10 ezret ér ez a "remek" hajtás.
Üdv: BT.

Előzmény: rezgaras (6108)
gyurmosz 2001.09.25 Creative Commons License 6119
Persze, így van. Arról nem tudok mit mondani, h a TT-s hogy megy, nem láttam, csak külsőleg. A H0-ással nincs bajom. Persze, nem úgy megy, mint egy Roco gép, de én így is meg vagyok vele elégedve. Ez nem jelenti azt, hogy nem örülnék egy jobb hajtásnak.
Előzmény: Törölt nick (6117)
Matiz 2001.09.25 Creative Commons License 6118
http://www.extra.hu/vasutesmodell/tmp/kiallit.htm

Nehany kep, az M31-rol foleg.

Ilyenre tervezem a tobbi kepet is, mind az extrara kerul majd (ha fer...)

Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6117
Hogy tisztába tegyük a dolgot:

Én igazából nem értek a "szegecs számláláshoz". (Ezzel nem azt akarom írni, hogy lényegtelennek tartom.) Ebben a témában hajlamos is vagyok megalkudni. Ami viszont bosszant, ha a mechanikus és elektronikus megoldások a gányolás szintjén vannak. Ne feledjük el: egy modell attól modell, hogy működik. És ha nagyon pontosan szép, akkor nagyon pontosan, jól működjön is. Akkor igazán szép, ha egy szépen megépített környezetben húz egy szép szerelvényt.
steve

Előzmény: gyurmosz (6116)
gyurmosz 2001.09.25 Creative Commons License 6116
A Deák TT-s Szilije annyira nem tetszik a nagy lámpák miatt. A H0-ást szeretem :-)
Előzmény: Törölt nick (6115)
Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6115
Én ki is próbáltam, rossz az...
A kinézete klassz, csak ne kelljen futtatni...
Előzmény: Matiz (6114)
Matiz 2001.09.25 Creative Commons License 6114
szemelykocsikrol lett egy, meg a magyar gepekrol is. A Deakek szilijet is megneztem, nem olyan rossz az!
Előzmény: Törölt nick (6113)
Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6113
Kivánok!
Abban igazad van, hogy elsőre pofás a modell (M31), de ennyi pénzért tessék tisztességesen megcsinálni! Láttad a veresegyházi asztalon működni?

Fecusnak és nekem is le kellet lépnünk olyan 11.30 körül, ezért nem tudtunk összefutni. A TT-s kocsikról csináltál képet a vitrinekben?
steve

Előzmény: Matiz (6112)
Matiz 2001.09.25 Creative Commons License 6112
Hello

Kint voltam en is, de keson ertem ki, 12 utan...
Hat, nagyon kellemetlen tapasztalatokat szereztem.
550Ft volt a jegy, fotoengedellyel egyutt. A kiallitott terepasztalok nagyon nem tetszettek. Egyedul a Veresegyhaz-asztalrol sikerult jo kepeket csinalni. Hatul volt meg egy szep asztal, jol eldugva, arrol is lett par kep.
Viszont a vitrinekben levo modellek nagyon tetszettek. Rezgaras kollega modelljei nagyon szepek, mindketto ki van rakva, kozottuk egy regi festesu fem M40-es. Igazan igenyes munkakat lathatunk itt, szokas szerint, ez a resz rendben van.
A teremorok unottan maszkalgattak, valogatott megjegyzeseiktol mind a kiallitokat mind pedig a vendegeket megkimelhettek volna ! ! ! Ez sajnos minosithetetlenne tette a kiallitas hangulatat ! ! ! Igazi jo magyar hangulatot teremtettek :-(
Mindenesetre eleg sok kepet keszitettem, sajnos egy darabig el fog tartani a feldolgozasuk, de felkerulnek.
Az M31-es ki volt rakva ket festesben is. Vegre megnezhettem, mirol is van szo :) Nem kell azert elve eltemetni! Szerintem nagyon pofas modell lett! A kerekek es a rudazatot tarto BAZI NAGY csavarok ugyan borzalmasan neznek ki, es egy-ket reszlet akad, amibe belekotnek, de nem teszem; a leirtak alapjan rosszabbra szamitottam.
Mindjart feldobok ideiglenesen 1-2 kepet rola.

A V&M keptarat atepitem, atkerul az extra-ra, hogy egy helyen legyen minden. Ehhez egy
kis idore van szukseg sajna, ezert fogok csuszni a kiallitas kepeivel is.

udv

Előzmény: Törölt nick (6111)
Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6111
Hát kérem szépen...
Ma délelőtt Fecussal körülnéztünk a PECSÁ-ban. crash kollégának van némi igaza, néhány asztalnak még sokat, de nagyon sokat kell fejlődni, hogy kiállítható legyen, és még is ki van téve. Egy teremőr meg olyasmit mondott egy reklamáló kiállítónak, hogy "... a mozdonyait". Eléggé sötét volt azokban a percelben, pedig fel volt kapcsolva a villany. Az történt, hogy a tegnapi szünnap alatt, amikor is a kiállítás zárva volt, elloptak három mozdonyt és egy darus szerelvényt a digitális N asztalról. Akkor zárva van a kiállító terem, nem?

Ami nagyon szép, és tényleg érdemes kimenni és megnézni: etwg kolléga két H0 mozdonya. Valódi remekművek. TT rajongóknak meg Enyedi László modellezőtársunk MÁV személy- és postavagonjai. Igen szépen sikerült darabok. Érdemes lenne sorozatban gyártani őket, a Bz vagon különösen szép.
csíkos

Törölt nick 2001.09.25 Creative Commons License 6110
Hali!
Igazából nem figyeltem meg, hogy nyitva van-e a furat, de nincs kizárva. A véleményemet meg fenntartom, nem igazán sikerült darab. Azon már tovább kéne lépni, hogy senki nem gyárt MÁV modellt, így ide ez is jó. (Ha valaki még egyszer szidja a Fuggerth-et, odamegyek és megharapom. -))) )
steve
Előzmény: rezgaras (6108)
etwg 2001.09.25 Creative Commons License 6109
Szia rézgaras

a a négyszögletes lyuk valamikor a Fleischmann ötlete volt, késöbb sokan használták ezt a technikát, akik nagy automatikus préseken készitették a model eme részeit. Azok rendszerint egy kis késsel dolgoznak, és azokkal préselik ki a lemezekböl a nyilásokat (egy késsel a méretektöl függetlenül). Az ilyen prés csak szögletes lyukakat tud késziteni.

Késöbb hasonlo dolgok megjelentek a müanyag öntvényeken is - valoszinüleg az egyszerübb programozás végett. Gyakorlatilag azonban ezek a csapányok éppenugy müködnek mint a furt csapágyok, talán még egy kicsivel kisebb surlodással is járnak.

A keréklevétel sem ujdonság igen sok nagynevü cég bosszantja ezzel az eljárással a modellezö amatöröket, akiknek aztán fö a fejük, hogyan cseréljenek kereket, áttételt meg egyebet egy ilyen modellen.

Előzmény: rezgaras (6108)
rezgaras 2001.09.25 Creative Commons License 6108
csíkostáTTú írta:

> A kerekek szépek, de hogy tönteted el a ménkű nagy furatokat?

No nem olyan vészes. Egy anyával, aminek kívül M2,5, belül M1,2-es menete van.

A rudazat furatai persze nem ilyen egyszerűek :-((( Talán a legegyszerűbb lenne egészen új rudakat készíteni úgy, hogy a tengely keret furatait használja az ember sablonnak.

De, mint említettem, a legjobb lenne egy kasznit hajtás nélkül mondjuk egy tizesért megvenni.

> ebben van négy keresztirányú furat, amiben laknak a kerekek, meg a vaktengely.

Te, ez még nem katasztrófa, ilyet láttam már máshol is. Biztos, hogy ami ott van az "furat", azaz nincs alul nyitva? Másképp fogalmazva: ha ki akarod venni a kerékpárt, akkor le kell-e szedni az egyik kereket a tengelyrôl? Mert az ilyesmi problémás szokott lenni.

Előzmény: Törölt nick (6098)
crash__override 2001.09.25 Creative Commons License 6107
MAtiz! Ebreszto! A kezed a biliben !

Ingyen modellt klubboknak ? Nee... Mi (a LAVA) most keszulunk Lipcsebe, egy nemzetkozi kiallitasra (kiallitas es vasar, 5000 m2, bovebben a honlapunkon), es ossze aklartunk allitani a magyar vasutmodellekbol egy kis prezentaciot, hogy a buta nemetek nehogymar jol gondoljak, hogy Mo-on nincs vasutmodell-gyartas.

Kertunk kolcsonbe modelleket modell cegektol, a vitrinekbe. Gondolod adtak ? Fizesdd ki nekik, es esetleg, ha ugy gondoljak, kiallitas utan visszavasaroljak. Mert ugye nem tobb, mint 7 milliora van a kiallitasi anyagunk biztositva...
Arrol nem is beszelve, hogy ingyen reklam lenne nekik (mas megkozelitesben pedig adhatnanak mar egy-egy ajandek modellt, ha mar megtakaritjuk Nekik a nemzetkozi reklamkoltsegek egy reszet...).

Csak annyit tudok mondani, mint a Tapsi Hapsi szombat delben : Ez van sracok.....

Előzmény: Matiz (6103)
Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6106
Iggenn!
Csak amíg a Szili legalább szépen fut (már, amit én próbáltam, a H0-ás! A TT az más téma, ez a méretarány még túl nagy kihívás a gyártónak), az M31 nem. Pedig egy tolatót úgy érdemes használni, ha szépen, lassan megy. Nem pedig darabosan, lassan, vagy 120-szal kotor, de akkor már viszi a tömeg...
Előzmény: luc72 (6105)
luc72 2001.09.24 Creative Commons License 6105
Sziasztok

Amikor bementem a Deákhoz ugyan ezzel a szemponttal néztem én is, hogy mit tudnék tuningolni a szilin. Szétszedték nekem, és meg állapítottam van esély lendkerekes motora, és más meghajtásra, így vezetőállás elkészítésére is. Erről az eladó is meg győzött „Igen lehetséges ezeket meg oldani, ő már látott ilyet” sulykolta, csak, hogy meg vegyem a három szilit, de aztán hirtelen bekattant, fizessek valamiért 50000 Ft-ot, majd túrjam át az egészet + költsek rá? Azért ez no comment.
És ez van az M31-el is.

Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6104
Én is "érte haragszom".
Tudod van egy közös barátunk, nála láttam több DEÁK modellt is, sőt még ki is próbálhattam őket. Az ősi Szili ment a legszebben (mértem is persze, ez volt a legjobb), aztán a Szöcske, de ezen már nyomai vannak a mechanikai bajoknak, és a sor végén kullog az M31. Tudod mi a vicc: ezeket nézegetve az volt a benyomásom, hogy minél szebb a modell, annál gyengébb a mechanika. Érdekes, nem? Most a vitrinnek dolgozunk (akkor minek bele hajtás?), vagy szeretnénk, ha működne is a pályánkon? Én az utóbbi táborhoz tartozom.
Előzmény: Matiz (6103)
Matiz 2001.09.24 Creative Commons License 6103
Jólvan, ne húzzuk azért le :)
Van egy alap, amiből ügyes kezű emberek biztosan stabil, jól működő modellt tudnak építeni.

Ha már bilibe lóg a kezem: igazából az lenne a szép, ha a modell gyártói az ismert klubboknak ingyen juttatnának egy-egy példányt. Szerintem megérné. Vélemények?

Előzmény: Törölt nick (6102)
Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6102
Én nem tudom...
Van egy nagyon szép, szépen kidolgozott, mérethelyes kasztni, ráadásul szépen is van festve. Alatta meg van egy igénytelen mechanika. Lehet, hogy túl drága lett a kasztni, és spórolni kellett a többin? Mint a SONY tv: jó képcső, botrányosan sz@r elektronikával. A V43 ehhez képest egy csúcs.
Előzmény: Matiz (6099)
Matiz 2001.09.24 Creative Commons License 6101
Nem, éppen a munkahelyemen ülök :)

Viccet félretéve, nem, de fogok.

Előzmény: Törölt nick (6100)
Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6100
Mértél feszültséget?
Előzmény: Matiz (6093)
Matiz 2001.09.24 Creative Commons License 6099
Én megkockáztatom: lehet, hogy nem Deákék műve...valakivel megterveztették és legyártatták. A leírás alapján még a Szili is jobban sikerült, pedig az sem egy matyóhímzés :)
Előzmény: Törölt nick (6098)
Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6098
Ha nem derült volna ki a rövid leírásomból: ilyen igényes megoldásokat, mint, amilyet Te is használsz, itt ne keress. A csavart nem tekertem ki (így is jön le a festék...), de nem lennék meglepve, ha tövigmenetes lenne. "Főkeret"... Van egy fémtömb, ebben van kivájva a fogaskerekek helye, és ebben van négy keresztirányú furat, amiben laknak a kerekek, meg a vaktengely. Megvezetés, ilyesmi...???
A kerekek fémek, igen szépen kidolgozottak (csak az az idomtalan csavar, Istenem!), a kasztni pedig tényleg szép. Csak ne nézd közelről a hajtást, meg ne indítsd el!
Ennyi pénzt nem ér! Van egy szép mozdonyszekrényed, ami alá aztán csinálhatsz hajtást. A kerekek szépek, de hogy tönteted el a ménkű nagy furatokat?
Előzmény: rezgaras (6095)
gyurmosz 2001.09.24 Creative Commons License 6097
Az a baj, hogy nekem ez biztos nem menne :-)
Előzmény: rezgaras (6096)
rezgaras 2001.09.24 Creative Commons License 6096
gyurmosz írta:

> Azért én a hajtáshibák ellenére nagyon szemezek az M31-gyel :-))

Lehet, hogy rá kéne venni a gyártóját, hogy adja csak a kasznit, a többit pedig esetleg jobbat lehetne csinálni hozzá.

Előzmény: gyurmosz (6094)
rezgaras 2001.09.24 Creative Commons License 6095
csíkostáTTú írta:

> A rudazatot 2.5-ös csavarok rögzítik a kerekekhez, a rudazaton a furat meg ovális, és majdnem átesik rajta csavar feje.

Ez így sajnos nem sok jót igér. Van a csavaron hengeres rész (ahol nincs menet rajta), ahol a rudazat fut? Vagy a rudazat a menetes részen fut? Az M2,5 sem nagyon szimpatikus. Az én modelleimen a rudazaton 1,5mm-es furat van, a hajtócsapok pedig egy M1,2-es csavarra húzott 1,5mm-es külsô átmérôjű csôbôl vannak. Sajnos, ha az ember nem dolgozott elég pontosan, a hajtórúd furatokat kicsit fel kell tágítani, amíg nem szorul. Ha viszont túl tág, akkor üt.

A leírásból az a benyomásom, hogy a meghajtáson esetleg lehetne javítani. Az a kérdés, hogy mibôl van a kerék és hogyan van a tengely a fôkeretben csapágyazva. Műanyag kerékbe nem könnyű tartós hajtócsapot rakni - bár nem lehetetlen. A csapágyaknak viszont a tengelyeket nagyon fixen kell hosszirányban tartaniuk, különben attól tartok, minden erôfeszítés hiábavaló.

Persze mondjuk egy ilyen drága modelltôl esetleg tisztességesebb megoldásokat is el lehetne várni...

Előzmény: Törölt nick (6090)
gyurmosz 2001.09.24 Creative Commons License 6094
Bár az ablakra ráfoghatjuk, hogy koszos :-)))))) Egyébként a Szili és a Szöcske újabb pályaszámokkal is készül. Papagájból már láttam 2360-at és 2377-et, Szöcskéből 021-et, 023-at és 045-öt, Sziliből 1146-ot, 1261-et, GySEV 322-őt meg még párat.

Azért én a hajtáshibák ellenére nagyon szemezek az M31-gyel :-))

Előzmény: Matiz (6092)
Matiz 2001.09.24 Creative Commons License 6093
Ezen ámulok és bámulok még mindíg...
Adott ugye az Fz1. Ha a szabályzó eléri a "kasznira öntött skála" első pontját, kigyulladnak a LEDek és elindul a gép.
Megmondom őszintén, kiváncsiságból széthúztam. Levettem a kasznit, meg a kerekek alatti részt. A többi szinte megbonthatatlan. Fémből forgácsolt téglalap alakú ház, teljesen zárt, szinte egy nagy blokk az egész, az alján a kerekekkel. Ez egyben a súly is a mozdonyhoz. Alulról, a kerekektől nézve két fogaskerék látszik, meg az, hogy meg van tömve a belseje zsírral. (Ettől eltekintve ha gyorsan megy, még ha halkan is de kerreg.) Szóval, tudnak ezek a ruszkik....őő izé németek.
Előzmény: Törölt nick (6091)
Matiz 2001.09.24 Creative Commons License 6092
Igen, attól félek ezek a finomságok Rád várnak..
Az ablakon pl. javíthatsz plexivel, vagy átlátszó műanyag lappal (akár csomagoló anyag is lehet, ez a legegyszerűbb). A hajtás...hát, ajánlom Rézgaras lapját az M41 átalakítással :)
Előzmény: gyurmosz (6088)
Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6091
Hali!
Nagyjából igazad van, de nem ez a baja, mint alább olvashatod. Tégy egy próbát: van ugye egy multimétered? Tedd fel a pályádra a BR106-ost, és mérd meg a vontatási feszültséget, ha lassú menetben vagy. Aztán nézd meg, hogy mit írtam az M31-ről.
steve
P.S.: ha tudlak, megvárlak.
Előzmény: Matiz (6089)
Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6090
Na ja!
A hajtás...
A rudazatot 2.5-ös csavarok rögzítik a kerekekhez, a rudazaton a furat meg ovális, és majdnem átesik rajta csavar feje. Az áttétel meg úgy van megválasztva, hogy igazi tolató menetben kb. 3-4 voltot kéne küldeni a motornak, de az csak 5V-ról megy egyenletesen. Más baj nincs...
Előzmény: gyurmosz (6088)
Matiz 2001.09.24 Creative Commons License 6089
Hello!

Holnap én csak és kizárólag 12 után tudok kiállítást nézni, előtte más dolog van...

A lassúmenet digital üzemben jobb, nem? Ott állandó feszültség van, ebből gondolom akkor nagyobb áram folyik át rajta, ami az esetleges érintkezési hibáknál jól jön. Vagy rosszul következtetek?

üdv

Előzmény: Törölt nick (6087)
gyurmosz 2001.09.24 Creative Commons License 6088
Megnéztem az M31-est, nekem tetszett, leszámítva egy-két dolgot; az ablakokon nem nagyon lehet belátni, pedig ki van alakítva a vezetőfülke, sőt, még vezér is van :-) A másik dolog a hajtás; nem egyenletesen megy a mozdony, egy kicsit rángat, na meg nem tudtam vele elég lassan menni. Mégis, szerintem érdemes megvenni, pláne, ha a hajtáson állítanak egy kicsit, és megszűnik az a kis rángatás is.

Láttam a Bz-t is, de csak nyersen, és így nem könnyű róla nyilatkozni...

Törölt nick 2001.09.24 Creative Commons License 6087
Kivánok!

Na éppen ez az! Hogy ne lötyögjenek túlságosan, meg pontosan legyenek a kerekek negyedelve!!! Ez sincs meg. (Inkább ne nézd meg a darabot, kiábrándulsz...)
A motort nem szedtem szét, ránézésre meg nem tudom. De mértem: 3,5V-nál indul meg, de erősen akadozik, kb. 5V-tól válik egyenletessé a futása (pontosabban válna, ha a mechanika nem akadályozná ebben).

Ezt az egytengelyes hajtást nem ítálem el, a mai napig vadászok egy ZEUKE BR23-ra, de még nem láttam olyat, amelyért pénzt adtam volna.

steve

Előzmény: rezgaras (6081)
pg54 2001.09.24 Creative Commons License 6086
BoGar!
Nem feledkeztem meg az ígéretemről, de 17. óta (ma délutánig) nem volt netem.
Tehát:
KECSKEMÉTI KIÁLLÍTÁS
2001.10.12-10.21.
Kecskemét, Lechner Ö. u. 3-5.
(Városháza mögött)
Nyitva: naponta 10-18 (utolsó nap 17-ig)
Lesz több N, TT, HO asztal meg vitrinek is.
És most egy kis (ön)reklám:
lesz egy kb. 1200 db-os képeslapkiállítás,
lesz egy kb. 6 m hosszú (félkész) O-ás asztal,
rajta háromsínes Marklin, PV és Roco Om...
(De most megyek is vissza dolgozni...)
pg
Előzmény: BoGar (6004)
Fecus 2001.09.24 Creative Commons License 6085
Sziasztok!

Mikor nyit? Az lenne a legjobb ha 9-kor ott kezdhetnék ahogy felértem Szegedről. Bent meg rákenném a forgalomra. 12-től biztos, hogy találkozóm van. Magánban is ment.

Üdv.
Feri

Előzmény: Törölt nick (6076)
etwg 2001.09.24 Creative Commons License 6084
Ha valaki tud maratni, akkor jobb ha megrajzolja a laprugokat a lyukakkal együtt. Ezeket ugy kell megrajzolni, hogy kb. 1 mm-rel legyenek egymás mellett a középtengelyük azonos legyen. A tengely mentén össze kell öket kötni egy kb. 1-mm-széleses vonallal. Ez a vonal tartjy össze valamennyi lapot. Ha kimaratod a dolgot kapsz egy "rugófát", amint harmonikaszerüen kell összehaltogatni, majd satuban összenyomni. Egy csepp onnal összeforrasztani, majd a füleket lecsiszolni. Máris kész a laprugo.

kb. igy nez ki a rajz:

|
| |
| | |
|-|-|-|
| | |
| |
|

(Ha sikerül a primitiv grafika).
Persze annyi lapot rajzolhatsz amennyire szükseg van.

Előzmény: rezgaras (6082)
etwg 2001.09.24 Creative Commons License 6083
Sziasztok,

ismét itthon egy néhány napra, igy egy két hozzászólás az utóbbi dolgokhoz.

Igaza van rézgaras barátomnak, hogy az nem baj ha csak egy tengely van meghajtva, söt szvsz ez modellben annyival jobb, hogy sokkal kisebb a surlódás, tehát ha jol van kivitelezve a dolog, akkor jobb a modell hatásfoka. Sajnos a nagy gyárak még mindig az ellenkezőjét kivánják bizonyítani - sajnos nem sok eséllyel. Lehet, hogy nekik az az érdekük, hogy sok fogaskereket szereljenek a modellekbe.
Ennek ellenére van néhány gyári modellem is ilyen megoldással és igen jo tulajdonságokkal (a Big Boy, a Zeuke BR23-sa stb.) Tehát csak a kivitelen mulik a dolog.
Ma már azt hiszem kötelezö az 5 polusu motor, és aki nem ilyet használ az bizony nem veszi komolyan az érdekeinket (mármint a modellvasutasokét).

Előzmény: rezgaras (6081)
rezgaras 2001.09.24 Creative Commons License 6082
crash__override írta:

> a laprugokat meglattam rajta.

Veszel 1mm széles és 0,2mm vastag rézszalagot. 0,4mm-es fúróval középen lyukakat fúrsz bele. Pontozni nem lehet, mert a vékony szalag a pontozó ütésétôl meghajlik. Aztán éles oldalcsípô fogóval leszabod a "lemezeket". Úgy emlékszem, minden rugóban 8 db. van. Átdugsz középen egy 0,4mm-es átmérôjű drótot és összeforrasztod az egészet. Kész. A végükön a húzóvas kicsit macerásabb, különösen az a villás rész, ami közrefogja a keretoldalt. Az is ugyanabból a szalagból van, de kifúrás, és felforrasztás _után_ lehet csak formára csiszolni, mert úgy önmagában nem tudod megfogni. JÓ, ha a csiszoláskor hosszú a körmöd, azzal jobban lehet fogni és nem kár, ha a csiszolókorong abból is lecsiszol egy kicsit ;-))

Előzmény: crash__override (6080)
rezgaras 2001.09.24 Creative Commons License 6081
csíkostáTTú írta:

> Ez a szegény motor (Bühler) két fogaskeréken át hajta az M31 modell középső tengelyét, és csak azt.

Te, szvsz. ez még nem lenne baj. Az csak az európai modellgyártók szokása, hogy az összes tengelyt fogaskerékkel hajtanak meg. Amerikában az az általános, hogy rudazatos mozdonyoknak csak az egyik tengelyét hajtják, a többi kereket a rudazat hajtja. Csak az a feltétele, hogy a furatok pontosak legyenek, a hajtócsapok ne lötyögjenek (túlságosan) és az egy tengelyen lévô kerekek pontosan ki legyenek negyedelve (mind pont 90 fokban).

Én azonban inkább a hátsó tengelyt hajtanám fogaskerékkel. Ekkor a másik kettôt kompenzálni lehet. A vakforgattyús tengely egy kicsit macerás: mivel a levegôben forog, ha akadozik, nem forgatja tovább a többi!

Kérdés az is, hogy milyen Bühler motor van benne. Úgy tudom, a Bühler motorokat is, mint a legtöbb ilyen terméket, Kínában gyártják, és rettenetesen nagy a termékskála - hasonló, mint a Mabuchi. Van köztük igényes 5 pólusú motor gyűrűmágnessel is, meg szemét is, mint amit az ugrálós nyusziba építenek. Szvsz. kár egy értékes modellt egy szemét motorral tönkretenni.

Pl. a Roco motorok 5 pólusúak ferde légréssel, de nem gyűrűmágnessel. Amerikában csak 5 pólusú motorral ellátott modelleket árulnak - még a Mehanokat is!

Előzmény: Törölt nick (6068)
crash__override 2001.09.24 Creative Commons License 6080
Restellem, de csak a fekete mozdonyra emlekszem, meg arra, hogy majd lehidaltam, amikor a laprugokat meglattam rajta. Egyszeruen szep.
Előzmény: rezgaras (6078)
rezgaras 2001.09.24 Creative Commons License 6079
JSB írta:

> Ott leszek mert mi is pakoljuk a lap kiállítási anyagát kifele

Kösz az elismerô szavakat. A lebontáskor sajnos nem megy, mert akit megkértem, hogy vigye oda, megesküdött rá, hogy senkinek semmilyen körülmények között nem adja oda. De november második felében Budapesten leszek, akkor össze lehet jönni.

> hozzá való teherszerelvénnyel, vagy vegyesvonattal (kocsi van) /snip/ egy sorozatot készíteni róla.

Igen, ez jó ötlet. Milyen kocsik? A Piko MÁV kocsik sajnos egy kicsit ütik, mert azok mind a 2. világháború után voltak a MÁV-nál, amikor viszont már rövid füstszekrényes 326-os nem volt, nem is beszélve a koronás címeres számtábláról.

> Ezek szerint három év munkája a 326?

Nem, igazából jóval több. Épp tegnap néztem meg a régi floppykat, és az elsô számítógépes vázlat 1991-bôl van. De a web-lapon a fotókon is a Copyright szöveg elsô éve a fényképezés dátuma. Ha jól emlékszem, a legrégebbi, a fôkeret oldallemezeinek a képe 1996-ból van. Tehát kb. akkor kezdtem az érdemi munkát.

Előzmény: JSB (6064)
rezgaras 2001.09.24 Creative Commons License 6078
crash__override írta:

> rézgaras mozdonyát láttam,

Te a kitbôl épült porosz T3-ast (pici zöld) is kitették? Mert arról nem írt senki.

Előzmény: crash__override (6077)
crash__override 2001.09.24 Creative Commons License 6077
Fényképezőgépet a PECSÁ-ba ? Minek ? Jobb ha nem örökíti meg senki sem...

Megnéztem. Elszörnyedtem. Nagymamám után szabadon : seggel jöttem ki. Hát nem semmi.

Belépek. Szemben egy Deák féle Szili húz egy hosszú szerelvényt. Ez igen. Ez a modulrendszer. Ezt erdemes megnezni. Közelebb mentem. Bár ne tettem volna. "Modulterepasztal", egy állomással, önmagába visszatérő pályával. Ok, kicsi a hely, kevés az üzemeltető... megértem. Azután megnéztem még közelebbről. Én azt hittem, hogy fűrészpopros terepasztal már nincs... de van. Zománcfestékkel festve. Az ágyazat a ROCO halvaszületett szivacs alja, kövek, festés nélkül. A váltókörzetben pedig a számítástechnikából ismert szürke szivacs a vágányok alatt. Ja, állítómű mindenütt a terepszint felett... Azt már nem iskérdezem, hogy a modulok milyen szabvány alapján lettek építve.
Üzemeltetés : 10-12 kocsis tehervonat kihúz pálya közepéig, majd onnan full sebességgel tolva vissza az állomásra. Állomáson három kitérön átmegy6 a vonat, ebből kettő kitérőállásban. Lestem, mikor zúg le a vonat az asztalról. Szerencsére nem történt meg... Mondjuk a járművek szépek voltak.

Tovább... A Gyermekvasút régi terepasztala MAVOE színekben... Mióta a Gyermekvasút eladta, azóta nem igazán lett hozzányúlva. Járnak rajta vonatok, ám négy körből egyben siklanak, mert az állomási peron el van deformálódva. Vonat siklik, szakad. Üzemeltető feje vörös, Vonat ezerrel visszatol, bele a siklott vonatrészbe, sikoljon ki az egesz. A harmadik ilyen akcioig birtam, amikor a fovonalon siklott vonatban tolatott bele a gyerek olyan sebességgel, hogy az egyik kocsit a mellékvonali töltésen lévő fák fogták meg.

Továbbállok. MAVOE modulterepasztal. Hát ezt sem tudom mikor modul. Maximum szegmensterepasztal, de inkább szétszedhető asztal. Terep nyema. Ezt miért kell kiállítani ?

Tovább is olyan asztalok, amelyeket nem kellett volna kiállítani.

A gyermekvasút asztala gyönyörű.

Vitrinek : rézgaras mozdonyát láttam, majd kijött a vitrinből. A vitrinek szépek voltak, bár lehetett látni ott is pár olyan dolgot, amin látszott, hogy csak azért van, hogy az üre hely fogyjon.

Látogatók : kevés. Nagyon kevés.

Konlúzió : lesz még LÁVA kiállítás a jövőben, azt kell majd megnézni.

Előzmény: Törölt nick (6067)
Törölt nick 2001.09.23 Creative Commons License 6076
Szeva!
Persze, hogy tudunk találkozni. Esteleg egy mini-topic találkozó? Matiz? Ugyanis Ő is alapvetően elektronikus alkat, ha jól tudom... Küldtem egy mailt, éretsítést várok, aztán egyeztetünk. etwg úgyis vár valami reakciót tápügyben.
steve
Előzmény: Fecus (6074)
JSB 2001.09.23 Creative Commons License 6075
extra.hu/vasutesmodell weben a vasuti hírek rovatban az október 7-i Strasshof-i LICAON ünnepségről minden, ami fontos, hogy dönteni tudjatok, kell-nem kell.
Mozdonylista mellékelve.
Fecus 2001.09.22 Creative Commons License 6074
csíkostáTTú!

Kedden én is Bp.-en leszek. Tudunk találkozni? Egyeztetés? Sajnos az én időmet hétfő estig "töltik" a kollégák, csak akkor tudom mikor vagyok szabad.

Fecus

Előzmény: Törölt nick (6067)
luc72 2001.09.21 Creative Commons License 6073
Szeva

Na jövő hétre legyűrtem a munkáimat, így a hét elején telcsizek.
Kezd össze állni a dolog.

Előzmény: JSB (6071)
Törölt nick 2001.09.21 Creative Commons License 6072
Mostan műxik! 2001.09.21.21h28.
Előzmény: JSB (6071)
JSB 2001.09.21 Creative Commons License 6071
rezgaras
Elnézést, de nem tudtasm, hogy a hosszú tűzszekrényes 326-on is dolgozol.
Esetleg nem a lapodon is szereplő Lukács Béla lesz belőle? Ugyanis az volt az 500. magyar mozdony.

Ezek szerint három év munkája a 326? Megérte, gyorsabban biztosan nem így sikerült volna.
Urak! Kegyeskedjetek rezgaras lapjait meglátogatni. Címek itt a topcon. Megéri!

Törölt nick 2001.09.21 Creative Commons License 6070
Üdv KözöTTünk!

BR81: 5-8.000Ft között,
vagonok:500-900Ft között valahol, de igazából ez nagyon állapot függő. Sínek, váltók... Egy angolváltó kb. 1.200Ft körüli, a sínek meg egyben érnek valamit, de ma már csak keveset.

Minenkinek!
(Majdnem elfelejtettem)
Itt Pestlőrincen, az Üllői út - Lakatos u. sarkán van egy használtcikk bolt. Ha kifele jövünk a belvárosból, akkor a bal kéz felé esik, a villamossínek melletti szervíz útnál van. Feltűnt ebben a boltban néhány jó állapotban lévű H0 vagon: PIKO, Schicht, Kleinbahn. Vegyesen személy, teher. Van kéttengelyes személy, négytengelyes poggyász, étkező, hűtővagon, tartálykocsi, etc. Áruk: 500 - 1800Ft. A legdrágább egy CSD "Y" tipusú étkező, hibátlan állapotban. Akit érdekel fusson...
csíkos

Előzmény: amphora (6069)
amphora 2001.09.21 Creative Commons License 6069
Sziasztok TT hívők.

Szerintetek mennyit ér az alábbi összeállítás:

BR 81-es mozodony (kék borítású hungarocell dobozos
3 DR személykocsi (3 különbözö korszak)
4 2 tengelyes teherkocsi,
2 4 tengelyes tartálykocsi

4 új és 2 használt váltó
+kör és némi egyenes
elektromágneses szétkapcsoló

a 4 váltó kivételével minden használt.

Előzmény: Törölt nick (6067)
Törölt nick 2001.09.21 Creative Commons License 6068
A meghajtás a következő:
Lakik a kasztni elejében egy darab motor, lendkerék az nincs, habár hely az lenne rá. Ez a szegény motor (Bühler) két fogaskeréken át hajta az M31 modell középső tengelyét, és csak azt.
Többet nem tudok írni róla, mert nincs benne több...
Előzmény: rezgaras (6050)
Törölt nick 2001.09.21 Creative Commons License 6067
Hali Matiz!
Én is csak kedden tudom szabaddá tenni magam, egyeztetünk?

Bogár!
Fényképezőgépet vigyél! A videózáshoz túl kevés a fény a kiállításokon, fotózásnál meg van vaku...

luc72!
A DEÁK-féle M31 témában sajnos igazad van. Kuriózum volta miatt van értéke. Ha én csináltam volna, akkor nagyon szép, de profi munkának amatőr. A hajtás, a világítás megoldása igénytelen. Elveszett a modell a nyitott hűtőzsaluban, a festett géptérajtóban. A lényeg, hogy szépen fusson, meg tolató révén lassú menetben is biztosan működjön, az nincs meg.

csíkos

Előzmény: Matiz (6061)
Törölt nick 2001.09.21 Creative Commons License 6066
Hali!
Én, mint alapvetően "repülésőrült" meg nézegetek egy csomó egyéb külhoni szervert, azok mennek...
No comment...
steve
Előzmény: rezgaras (6045)
Förster 2001.09.21 Creative Commons License 6065
Esetleg érdekel-e valakit komplett motorszett, ami régi Piko mozdonyokba építhető ? Pontosbban BR 130, BR 01, BR 03, BR 41-be. A szett egy Bühler motorból két fogaskerékből egy motor tartó nyakból és egy röpsúlyból áll. A röpsúly sajnos csak a BR 130-ba fér bele. Azért van két fogaskerék is benne, mert a Bühler fordulatszáma 6850 és ez túl gyorssá tenné a mozdonyt. Így az eredeti 12/20 as áttételt 12/22-re kellett vűltoztatni. Mivel nem akart egyetlen forgácsoló sem ferdefogazású kereket készíteni, így kettőt kellett fogaztatni. Összesen 5 db szett maradt meg, beszerzési áron odaadom.
JSB 2001.09.21 Creative Commons License 6064
János!
Gratulálok a rövid tűzszekrényes 326 sor. mozdonyodhoz!
A kiállítás legjobb darabja.
Kár, hogy a képek nem egy kattra jönnek. Sajna ott nem lehet fényképezni, mert az üveg mindent elront, s még polárral sem megy. Záráskor ki veszi ki a mozdonyodat? Ott leszek mert mi is pakoljuk a lap kiállítási anyagát kifele. Szívesen lehoznánk az újságba, némi magyarázattal., mint az eredeti története, meg Te hogyan készítetted. erről némi beszámoló jól jönne.
Jó lenne műtermi körülmények között hozzá való teherszerelvénnyel, vagy vegyesvonattal ( kocsi van) méltó környezetben egy sorozatot készíteni róla.

Uraim! Tegnap is írtam tessék kimenni és megnézni érdemes.

A középső nagy terepaztalon fut Károly Imre MÁV 303 sor. mozdonya. Az a másik kiávló darab. Még negy öt szép modell van, de azok egy részét már Ti is ismeritek.

Előzmény: rezgaras (6063)
rezgaras 2001.09.21 Creative Commons License 6063
Igen, úgy tudom kint van a PeCsában két modellem is. Akinek nincs alkalma megnézni ôket, vagy nem fér a vitrinhez a nagy tömegtôl :-))) az megnézheti ôket a web-oldalon:

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/models/326/326_main_m.htm

A képek, köztük egész nagy is:

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Picmenu/326pic_m.HTM

A másik modell:

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/models/T3/T3_main_m.htm

(itt a szöveg még nincs készen)

A képek (egész nagyok ehhez nincsenek):

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Picmenu/T3pic_m.htm

Sok szerencsét.

V43 2376 2001.09.21 Creative Commons License 6062
Holnap lesz Börze ?
Matiz 2001.09.21 Creative Commons License 6061
Nem kérdés, fényképezőt vigyél. Személy szerint ha ki tudok egyáltalán menni, jövő hét elején tudok csak... (kedden).
Előzmény: BoGar (6060)
BoGar 2001.09.21 Creative Commons License 6060
Sziasztok!

Most azon gondolkozom érdemes-e videeokamerával kimenni, vagy inkább fényképezőgépet vigyek?? (Bocs, nem akartam fellengzős lenni, de tényleg nem tudom melyik a jobb ilyenekre.)

Más: Zsolt (by ex bhv): Kint leszel-e te vagy a Pannonos kocsi valamikor és elő lehet-e fizetni rá??

Üdv: BoGár

sansan 2001.09.21 Creative Commons License 6059
Mivel Sikerült eljutni Szombathelyre,megnéztem 101-ék boltját.
Helyes kis üzlet,egész jó választékkal.Látszik,hogy elhivatott emberek dolgoznak benne.

Más:Matiz utalt a V&M őszi számára.a MÁV és trianon.Türelmetlenül várom!(elég jó témákat talál JSB)
Matiz 2001.09.21 Creative Commons License 6058
Bövebb info? Mettől meddig, hány órakor, mit és miért?
Előzmény: JSB (6056)
SÜNÖCSKe 2001.09.20 Creative Commons License 6057
Én biztos kint leszek, a Gyermekvasút szakkörét fogom képviselni. Asszem amíg tart a kiállítás, minden hétvégén kint leszek!
Előzmény: JSB (6056)
JSB 2001.09.20 Creative Commons License 6056
Ma berendeztük a holnap nyíló PeCsa kiállítást. Van egy 326 tehervonati, később tolatószolgálati HO gőzős. Topictársunk regazras munkája.
Rövid tűzszekrénnyel. Pazar munka, tökéletes, bosszúból elöntöm eredeti gyári rajzokkal, mert, pl. kellene a hosszú tűzszekrényes, az volt az 500. magyar mozdony, stb, stb.
Menjetek ki, megéri. A többi sem rossz, de épp valamivel jobb mint a tavalyi.

Valami lassan mozdulni látszik.

Mopi 2001.09.20 Creative Commons License 6055
Ma olvastam egy 3 oldalas cikket a "Zászlónk" nevű havilapban a Märklinről. A hangsúly a gyár múltján van és a fémépítőn (Märklin Metall). Van egy-ket durva hiba is, pl.: kétsines modellvasút rendszer. (Itt nem a HAMO-ra gondolnak.)
JSB 2001.09.19 Creative Commons License 6054
A V&M weben, vasútmodellezésben Märklin digitális átépítés. Sok minden azonos a többi márkával, mert a madzagok színe előírásos.
A pirossal kiemelt szövegrész pedig mindenkinek megszívlelendő!

Nézzétek, olvassátok,tapasztaljatok.

khotjoe 2001.09.19 Creative Commons License 6053
Legények,mivel ragasztjátok a NOCH féle bokor ,sövény, cserje imitáciot a müfüre.
Matiz 2001.09.19 Creative Commons License 6052
Rezgaras:

800MB ket ora alatt ? :-)) Nehany perc es kesz :-)) Az az igazi :-) (ISP)

Mas:
Megtortent ami mar regen erett, a HDD-m megadta magat es eleg sok minden megserult rajta....igy jartam. Vettem egy masikat, tegnap ota most sikerult stabilan futtatni a szemet vindovst az eredeti dolgokkal....... :-(( Ugyhogy egy-ket dolog lemaradt a weblaprol, de este a melohelyrol megprobalom ismet frissiteni.

udv

Előzmény: rezgaras (6044)
rezgaras 2001.09.19 Creative Commons License 6051
JSB írta:

> utána számoltam a kerék öntvények előállítási költségeinek.

Te én arra mégcsak nem is gondoltam! Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy megéri öntetni kereket! Angliában mindenfajta méretű kereket lehet kapni, egy kerékpár ára úgy 2-3 font között van. (egyébként vakforgattyús tengelyt is hajtókarral, súllyal, persze valószínüleg nem pontosan olyan kivitelben, mint az M31) Ez tehát úgy 4000 Ft lenne az egész mozdonyhoz. de nagyon tisztességes kivitelben.

> Megkaptad a kutat?

Megkaptam, mind a hármat, nagyon köszönöm. De ez valami nagyon régi kivitelű kút! Én arra a kútra gondoltam, aminek az a négyszögletes rácsos háza volt, enyhe gúla alakú tetôvel, közepén csúccsal. Abban a kereket nem is lehetett látni, eltakarta a rács - vagy rosszul emlékszem, és a kerék kívül volt? Egy oldalán - vagy kettôn is? - pedig egy ajtó volt a rácson, ahol be lehetett nyúlni.

> kellene e a kétállásos fűtőház

Persze, érdekel, de azért ne fáradj külön.

Előzmény: JSB (6049)
rezgaras 2001.09.19 Creative Commons License 6050
luc72 írta:

> hajtással vannak a fő problémáim, mert nem valami egyenletesen megy + hangos

Hogy van a meghajtás? Fogaskerék minden kerékhez + a vaktengelyhez? Vagy egy hosszanti csigatengely megy végig minden tengely fölött és direkt hajtja a kerekeket? Ez utóbbi megoldás rendszerint nagyon hangos.

> az autófényezés nagyon vastag.

Ez egy katasztrófa, hogy Magyarországon még mindig vannak, akik autófényezô spray-vel esnek neki a modelleknek. Az mindig túl vastag és túl fényes! Ki látott már fényes mozdonyt? Még új korában is kevésbé fényes egy vasúti jármű, mint egy autó! Ráadásul a megfigyelésem szerint a modelleken a fényesség még külön is rosszul hat. Szvsz. airbrush-sal, matt festékkel néz ki jól.

Előzmény: luc72 (6047)
JSB 2001.09.19 Creative Commons License 6049
Nem garasoskodni (nomen est omen) akarok, de igazad van. utána számoltam, a kerék öntvények előállítási költségeinek. Sajna az gyütt ki, hogy 1600 db kell, hogy elmenjen, s akkor tudnám előszőr feltenni luc72 kérdését.

Megkaptad a kutat? Három rajzot küldtem.

Jelezd, hogy kellene e a kétállásos fűtőház, három napig nem rakom el újra, ha nem írsz, viszik vissza az archivumba, oszt ha kéén, három-négy nap(minimum).

üdv: JSB

Előzmény: rezgaras (6046)
TEE 2001.09.19 Creative Commons License 6048
A vasútmodellbolt sajnos mégsem fog megnyílni, mert a német tulaj visszalépett, így Ti szegényebbek maradtok egy üzlettel, én meg egy kedvezőnek tűnt állással. :-(((
Tényleg, nincs valakinek egy jó állásajánlata? Én mechanikai műszerész volnék, értek a számítógéphez és egy keveset az elektronikához is konyítok. Voltam már alkatrészeladó, digitális fotós, kiadványszerkesztő, weblapkészítő, PC-s rendszergazda. A modellvasút pedig a hobbim, ezért dolgoztam volna szívesen abban az üzletben.

Az esetleges mail-eket köszöni:
a szomorú TEE

Előzmény: TEE (5837)
luc72 2001.09.19 Creative Commons License 6047
Sziasztok

Rezgaras

Én minden gond nélkül elérem az oldalad, és gyors is.
Ki próbáltam az M31-et és nekem pont a hajtással vannak a fő problémáim, mert nem valami egyenletesen megy + hangos. És illesztési hibák tömkelege van rajta, és mint régebben írtam az autófényezés nagyon vastag. Lehet, hogy ez még egy 0 szériás darab, de a szili is ilyen még mindig. Kár nagyon, mert tényleg becsülni való dolog, amit elkezdet a DEÁK.

Előzmény: rezgaras (6046)
rezgaras 2001.09.19 Creative Commons License 6046
BoGar írta:

> Ha jól tudom fotomaratottak. Én is csodálkozom, mert azért ennél kevesebbre számította

Te, az az igazság, hogy én meg többre. Ha ez egyedileg, vagy kis sorozatban készül, akkor szvsz. nehezen tudsz olyan kis órabért kikalkulálni, hogy ez megérje. Igaz, fotomaratással a munka nagyja sorozatszerűen készül, de az M31 hajtása egyedi! Azt nem lehet maratással készíteni. Talán CNC koordinátafúrógéppel lehet a keretlapokat, sokat egyszerre, viszonylag olcsón és pontosan elôállítani.

De házilagos, kézi módszerekkel biztos, hogy több munka van benne.

Előzmény: BoGar (6036)
rezgaras 2001.09.19 Creative Commons License 6045
csíkostáTTú írta:

> Nem akarsz csinálni egy olyan elérhetőséget, ami innen, a tajgáról is elérhető, non plus ultra működik is?

Ez valószínüleg azt jelentené, hogy egy magyar helyi szerverre kell rakni, mert, mint írtam, a hiba nem az én készülékemben van. De sajnos pont a lassú kapcsolat miatt az anyagot így sem elküldeni nem tudnám - talán postán egy CD-t :-((( -, a karbantartásra, frissítésre pedig semmi lehetôségem nem lenne.

Hiába no, a vasfüggöny nem veszett el, csak átalakult. :-(((

Előzmény: Törölt nick (6042)
rezgaras 2001.09.19 Creative Commons License 6044
csíkostáTTú írta:

> Ez az ominózus elérhetőség (ha jól tévedek) valami céges szerveren van

OT
Persze, ez a CERN-nek, az Európai Atomkutató Központnak a szervere. Ezért is kérem, hogy ne tegyetek linket rá. Ugyanis it nagyon aktív netcop-ok vannak, mindenféle spion-programmal állandóan figyelik a forgalmat. Különösen, ha valamilyen egyetemista egy-egy szexoldalt talál...

De az elérhetôség tekintetében valószínüleg nem itt van a hiba. A CERN hálózata ugyanis direkt az európai backbone-on ül, a web kapcsolatunk nagyon gyors. A Mandrake Linuxot, ami valami 800MB volt, két óra alatt töltöttem le - igaz éjszaka. Érdekes ez ellen nem tiltakoztak a cop-ok!

A tegnapi E-Mail probléma valami más lehet, talán egy idôre kikapcsolták a Mail szervert. Lehet, hogy azzal van összefüggésben, hogy ma kijött egy kör-figyelmeztetés, hogy senki se töltsön le "readme.exe" programot semmilyen web-oldalról, mert ez egy új, nagyon hatásos vírus! El tudom képzelni, hogy valaki letöltötte és olyan galibát csinált, hogy ki kellett kapcsolni a szervert.

Miután valószínüleg ideiglenes problémáról van szó, JSB arra kérlek, hogy küldd el az anyagot megint. A cím janos.ero@cern.ch

A web-oldal kicsi sebessége pedig valószínüleg amiatt van, hogy a magyar privát Internet szolgáltatók takarékossági okokból csak egész csekély külföldi sávszélességre fizetnek be. Azaz a magyar internet nagy része nem is "inter". Ezt onnan gondolom, hogy a magyar egyetemi oldalakkal és az egyetemieknek az én oldalaimmal semmi problémánk nincs, ugyanolyan gyorsan jönnek, mint az amerikaiak vagy franciák. Az én számomra pedig ez azt is jelenti, hogy a "tar" képeit gyakorlatilag nem tudom megnézni - esetleg szombat éjjel :-(((

Előzmény: Törölt nick (6043)
Törölt nick 2001.09.18 Creative Commons License 6043
Ez az ominózus elérhetőség (ha jól tévedek) valami céges szerveren van, ami nem mindig van bekapcsolva, pl. most sincs. 2001.09.18. 21 óra 42 perc.
Előzmény: Törölt nick (6042)
Törölt nick 2001.09.18 Creative Commons License 6042
Napot!(Holdat, mert este van)
rezgaras "cern" netes elérhetősége olyan, amilyen. Nekem is sokadjára sikerült megnéznem a honlapját.
Tényleg! rezgaras!
Nem akarsz csinálni egy olyan elérhetőséget, ami innen, a tajgáról is elérhető, non plus ultra működik is?
steve
Előzmény: JSB (6041)
JSB 2001.09.18 Creative Commons License 6041
rezgaras. Régi MÁV Rajzokat cern nem fogadta. Rossz(?) vagy kikapcs.
Kérek pontos címet!
JSB
JSB 2001.09.18 Creative Commons License 6040
rezgaras
kutak mentek(3 rajz)

Most lapzárás, így a kétállásos, egyvágányos, vízházzal egybeépített. két szertrtályos egymás mögé járt be.
8 rajz lesz 1:100-ban.

Ja a kut 1:50
Van kenyérsütő kemence (őrházhoz dukált) bűbáj!
Nem kell?

JSB 2001.09.18 Creative Commons License 6039
emil kutastól ment (3 rajz).
Jövő héten lesz kétállásos mozdonyszín (mint a paksi, egy vágány két szertrtályos mongyi egymás mögött befér. Vízházzal van egybeépítve).
Előzmény: rezgaras (6033)
JSB 2001.09.18 Creative Commons License 6038
rezgaras!
Te vagy az E.J ugye? Jó az a ch-s cím, meert felírtam. A kutad már a gépen (három kép)!
Gyors voltam?
Még a fedele is külön, mert előírták, ha van közelben fa, akkor az is kell.
Rendes vasuti kerekes kút méretekkel, metszeterkkel, ahogy illik.
JSB 2001.09.18 Creative Commons License 6037
Szerintetek mennyi lenne az annyi?

A kerekeskút mikori legyen? Több van ha jól emlékszem, most megyek és túrom, ha van scannelek egyet neked és küldöm az emailodra.
Kérek egy akármi emilt, hali is elég, mert új a op-m és elvesztek a másik gépen a címeim.

Utóbbi másokra is vonatkozik!

Előzmény: rezgaras (6034)
BoGar 2001.09.18 Creative Commons License 6036
Rézgaras: Ha jól tudom fotomaratottak. Én is csodálkozom, mert azért ennél kevesebbre számítottam. De végülis lényegtelen, mert annyiért sem vennék belöle.

Üdv: BoGár

Előzmény: rezgaras (6034)
Törölt nick 2001.09.18 Creative Commons License 6035
OFF

Tudjátok miért jó a kerekes kút?
Oda lehet tolni, ahol a víz van!-)))

(Bocs)
ON

Előzmény: rezgaras (6033)
rezgaras 2001.09.18 Creative Commons License 6034
JSB írta:

> Bruttó 45e,

Ezt meg hogy csinálják?

Előzmény: JSB (6029)
rezgaras 2001.09.18 Creative Commons License 6033
V46 021 írta:

> Kubinszki Mihály Régi magyar vasútállomások című könyvét. /snip/ Nagyon jó rajzok vannak benne.

Való igaz, sajnos a mellékvonali épületek méretezése, ha jól emlékszem, nem olvasható. Nincs méretes rajz a melléképületekrôl sem. Pedig a 2 állásos mozdonyszín víztárolóval érdekes projekt lehetne!

Amit én keresek: a MÁV szabványú kerekeskút rajza. Lefényképeztem egyet a pusztaszeri skanzenben, ahol a 490-es is ki van állítva, de nem vagyok biztos abban, hogy az egy szabványos kút. (lehet, hogy a keskeny nyomközű vasutaknál a kút is kisebb volt :-))))

Előzmény: V46 021 (6020)
JSB 2001.09.17 Creative Commons License 6032
URAK!

Weben a V&M őszi előzetes (extra.hu/vasutesmodell. A hét végéig lehet kritizálni, témát ajánlani. No meg szeretném látni már a beszélgetéseink eredményét. Nagyon jnincs miről itthonról hírt adni, s ez elszomorít. Mintha nem is építene senki, semmit.

Ja: pénteken nyílik a PeCsa-ban a Nemzetközi modellvasút kiállítás.

Szögecsszámlálók, hadra fel!

!!Czabus!! Új oprendem van , kérek címet! Kösz!

gyurmosz 2001.09.17 Creative Commons License 6031
Nagyon helyes! Szerintem ha régi festésű változatot hoznak ki, jó, ha abban a pályaszámban készül, amiben az Ep. 5-ös, visszafestett gép is jár. Így az 5-ös és a korábbi korszakok kedvelői is tobzódhatnak :-))
Előzmény: JSB (6030)
JSB 2001.09.17 Creative Commons License 6030
Pályaszámot eltaláltad!

MÁS:

okt. 7-én LICAON 150 éves, buli STRASSHOFBAN.
Nagy egésznapos program BÉCS mellett. Ott lesz az ADLER is. Tólünk a 259.

Tavaly jó napot hoztak össze, lásd V&M sászári mozdonyok a 2000. ősz-téli számban.
A programot ajánlom. Van egy bazi terepasztal is. Csak három 310 fut rajta.

Előzmény: gyurmosz (6028)
JSB 2001.09.17 Creative Commons License 6029
EEgen, már nyúzás alatt. Jelenleg az adhéziót mérem. Az bizti, hogy kis tolató létére 100 gramm felett lesz(elnézést a konzervatív, nem SI -ért. A lapban Az új elnevezés szerint lesz)

Bruttó 45e, ha kell, gyere be emilen, megrágjuk.

Az V. epochet megcsinálják agyanannyiért.
Ja fadobozban adják, jól védi.

Előzmény: BoGar (6027)
gyurmosz 2001.09.17 Creative Commons License 6028
És mi a pályaszáma? 2035 lenne az igazi :-))
Előzmény: JSB (6025)
BoGar 2001.09.17 Creative Commons License 6027
Engem a jelenlegi V. korszak házai érdekelnek. Várom a feldolgozásod, aztán megpróbálom én is megcsinálni papírból. Addig készítek majd lakóházat. Ha elkészült, felrakatom az említett weblapra.
És mennyibe fáj az M31? Te már próbálgatod??

Üdv: BoGár

Előzmény: JSB (6024)
Törölt nick 2001.09.17 Creative Commons License 6026
Kivánok!

luc72 kolléga nem volt "hanyattlökve" tőle. Biztos, hogy ugyanarról a modellről van szó?

steve

Előzmény: JSB (6025)
JSB 2001.09.17 Creative Commons License 6025
Uraim, pénztárca veszély! Támadás a Német utca irányából az M 31 sor "bombázóval".
HO őkelme, és a régi zőőődbe azigazi!
Mai nari csak külön megrendelésre.

Tesztnyúzás folyamatban.. A dolog olcsóbb, mint a Szili, pedig még magasabb színvonalú. Vesézés az őszi számban.

Most csak azon morgok, hogy az ablakok jobb átlátszhatósága (hinnye milyen "műszót" csavartam)
lehetővé tenné a vezetőállsá belső berendezése és a modz.vez. látványát, ui. mindkettő benne, van, de mintha könnyáztarta voplna a felületét, oszt így válámi ván, de nem a igázi!

A röhej, hogy a,la ROCO, a motorházajtó, és súlytartály (homokoló, ill. üzemenyag) tamponozott paszpartuj IS VAN, ÉS MÉG SZÉP IS!
A modell digitalizálható(forrasztásos módszer, lásd, V&M webje). A csúcs a kerék, amit küklön erre a célra készítenek és nem veszik!

Nem sömmi!

Előzmény: gyurmosz (6022)
JSB 2001.09.17 Creative Commons License 6024
A magyar épületek színe javát, az I. oszt-tól az V. oszt-ig most szerkesztem. HO anyag lesz, korabeli dokumentumok alapján. Nem csak felvételi épületek, hanem minden, ami mellette volt. Még ca. 2 hónap,mire elkészűl.
Mintegy 30-35 épülettípusról szólna mesém.
Előzmény: BoGar (6018)
Törölt nick 2001.09.17 Creative Commons License 6023
Kotyogni a kávéfőző szokott, Te - ha jól tudom - zongora, orgona, vasút és modell művész vagy.-)))
Előzmény: JSB (6021)
gyurmosz 2001.09.17 Creative Commons License 6022
Nem, még csak az kéne :-) Csak akartam frizírozni egy Csörgőt, és maradt egy csomó alkatrész... Lusta voltam (és féltem, hogy nem lesz az igazi), maradok az enyhe frizírozásnál :-))) A Bz is bénázás miatt került a listára. Inkább nem szórakozok vele, meg nem is nyerte meg a tetszésem a műgyanta.

A terepasztal más tészta; már kialakulóban van az új, modulrensdszerű pályám terve, csak kell hozzá hely (és így nem igazán van :-))

Előzmény: rezgaras (6013)
JSB 2001.09.17 Creative Commons License 6021
Minek mondanám, a jó közlés lényege, hogy többet tartasz magadban , mint amit elmondasz. Nem szokásom kotyogni, ha figyuszol észrevehetted volna.
Amellett, a dolgok halála, ha idő előtt kitudódnak.

Jó öreg görögöl emígyen szőétak?
idő előtt; komikus
idő után; tragikus

Előzmény: luc72 (6012)
V46 021 2001.09.17 Creative Commons License 6020
Szia BoGar!
Tudom ajánlani : Kubinszki Mihály Régi magyar vasútállomások című könyvét. Antikvárban még fellelhető.Nagyon jó rajzok vannak benne.
Üdv BT.
Előzmény: BoGar (6018)
Matiz 2001.09.17 Creative Commons License 6019
Pár dolog felkerült a V&M lapra. Märklin, öszi tartalom. üdv
BoGar 2001.09.17 Creative Commons License 6018
Sziasztok!

Most megnéztem Netcápával (4.5 magyar) is, nekem minden bejön.

Rézgaras: a négyzet az nem Java, hanem flash lenne, ha engedélyeznéd letöltését, vagy lenne hozzá kiegészítőd.

Matiz: Én a mai napig Netscape Composeren kívül csak Notepadot használok. A Composer azért jó, mert ott látom, hogy mit csinálok, de soxor belejavítok notepaddel. A css-sel nem tudom mi baja lehet, de attól működnie kellene, hiszen az csak két sablon. Most inkább nem megyek bele, hogy mit csinál, mert az elég off lenne itt.

JSB, és többiek: a múltkor ajánlott oldalról elkészítettem a kartonra nyomtatható őrházat és szeretnék én is ilyeneket készíteni. Ehhez kellenének adatok. Állomás- és raktárépületek adatai érdekelnének. van ilyen valakinek??

ÜDv: BoGár

Előzmény: Matiz (6009)
Matiz 2001.09.17 Creative Commons License 6017
Hello!

Kicsit OFF, a másik topicból ollózott DR járművek, szép képek:
http://home.t-online.de/home/Klaus.Gottschling/dampflokfest/ludmilla2g.jpg (132 és 130)
http://home.t-online.de/home/Klaus.Gottschling/dampflokfest/hugo_g.jpg (V240)
http://www.freital.de/windbergbahn/archiv/g9174g.jpg (V15)

üdv

joem 2001.09.17 Creative Commons License 6016
Nagy sok szeretettel várjuk. Projekt, az nekünk is van...
Előzmény: rezgaras (6015)
rezgaras 2001.09.17 Creative Commons License 6015
luc72 írta:

> Dolgozunk egy komoly projecten /snip/ ahhoz minden jó ötlet kell.

Nos, amirôl szó van, az 1987-ben és 1988-ban jelent meg egy szinte ismeretlen kis német újságocskában, aminek a címe "Eisenbahn und Modellbau" volt. Emögött több megszállott típusú pofa állott, az egyik, Willi Kosak azóta egy igen szép és meglehetôsen drága folyóiratot ad ki Hp1 címmel.

Az akkori cikk címe "Fahrwerkselbstbau mit einfachen Mitteln - gibt's das ?" volt. Ennek a felhasználásával lehetne valamit összehozni. Sajnos ezen a héten és a jövô héten eléggé elfoglalt vagyok, tehát csak utána jöhet szóba.

Előzmény: luc72 (6012)
rezgaras 2001.09.17 Creative Commons License 6014
BoGar írta:

> IE-vel próbálom ki, de nincs benne semmi különös, SZVSZ mennie kellene Netscape-pel is

Nekem megy Linuxos Netscape-pel (4.75-ös). A nyitóoldal helyén csak egy nagy kék négyszöget látok, de ez valószínüleg azért van, mert biztonsági okokból nem engedélyezem a Javascriptet. A többi oldal simán és viszonylag gyorsan jön.

A megígért cikk az amerikai modellezésrôl készen van, csak egy-két korrekciót kell még belevinni.

Előzmény: BoGar (6004)
rezgaras 2001.09.17 Creative Commons License 6013
gyurmosz írta:

> Érdekelnek valakit a következő dolgok?

Mi van, abbahagyod a hobbyt?

Előzmény: gyurmosz (6001)
luc72 2001.09.17 Creative Commons License 6012
Rézgaras

Hali
Engem érdekelne, pontosabban minket Fösterel. Dolgozunk egy komoly projecten(JSB el ne kotyansd) és ahhoz minden jó ötlet kell.

Előzmény: rezgaras (6010)
lelketlen 2001.09.17 Creative Commons License 6011
Igen,igen és még egyszer igen!
Üdv!b
Előzmény: rezgaras (6010)
rezgaras 2001.09.17 Creative Commons License 6010
luc72 írta:

> a régi vissza térő problémám a meghajtás, az most is gázos.

Érdekelne valakit, hogy hogy lehet viszonylag egyszerű, házilagos módszerekkel hajtást készíteni?

Előzmény: luc72 (5989)
Matiz 2001.09.17 Creative Commons License 6009
Hali!

Próbáltam, több gépen, Netscape-vel nem lehet megnézni; otthon sem megy :-( Valami css file-t hiányol állandóan. A legjobb program weblap készítésre még mindíg a notepad, és minél kevesebb extra van benne, annál kevesebb a probléma lehet vele. Sajna a V&M lap is részben Explorer-függő, Netscape-el a menü melletti ív helytelenül jelenik meg (van benne egy törés).

Előzmény: BoGar (6004)
V46 021 2001.09.16 Creative Commons License 6008
Sziasztok!
Egy kollégám el szeretné cserélni 2 H0-ás mozdonyát. Ludmilla -> MÁV festésű Szergely,
E11 (piros) -> Csörgő. Ha valakit érdekel a csere...
Üdv: BT.
pg54 2001.09.16 Creative Commons License 6007
BoGar!
Továbbra is a szokott helyen, a városháza mögött, a volt tiszti klubban (a városban így ismerik), fejből most nem merek utcacímet írni, holnap reggel begépelem!
pg
Előzmény: BoGar (6004)
gyurmosz 2001.09.16 Creative Commons License 6006
Szia!

Van már egy jelentkezőm, de írj egy mailt, és ha neki nem kell, akkor megbeszéljük, ok?

Előzmény: V46 021 (6005)
V46 021 2001.09.16 Creative Commons License 6005
Szia!
A zsák csörgőre vevő vagyok.
Üdv: BT.
Előzmény: gyurmosz (6001)
BoGar 2001.09.16 Creative Commons License 6004
Sziasztok!

Matiz: Én sajnos mindig csak IE-vel próbálom ki, de nincs benne semmi különös, SZVSZ mennie kellene Netscape-pel is. De azért próbáld meg IE-vel is. (Sajnos most sem tudom megnézni, mert a Netcápa behalt.)

pg54: A hírek között szerep a kecskeméti kiállítás is. Csak pontos címet nem tudok.

Üdv: BoGár

Előzmény: Matiz (5996)
gyurmosz 2001.09.16 Creative Commons License 6003
Ez igaz :-) Az alkatrészek összesen úgy... legyen 5000 HUF, a terepasztalt nem tudom. Ha jelentkezik érdeklődő, kiszámolom :-))))
Előzmény: SÜNÖCSKe (6002)
SÜNÖCSKe 2001.09.16 Creative Commons License 6002
"Mi van még? "

Az árakat pl. kihagytad. Nem mintha nagyon érdeklődnék (TT-s vagyok), de hát ki tudja... :)

Előzmény: gyurmosz (6001)
gyurmosz 2001.09.16 Creative Commons License 6001
Érdekelnek valakit a következő dolgok?
-egy festetlen M41 kaszni
-egy GySEV-es (piros) M41-kaszni
-egy festetlen műgyanta Bzmot-kaszni, forgóvázmaszkokkal
-egy festetlen, de feljavított M41-alváz (a műanyag létrák és a homoktároló-dobozok utánzata levágva, valamint a tank kicsit megcsiszolgatva, a fölösleges élek kiegyengetve)
-egy M41-es ólomtömb
-két M41-es forgóváz, komplett hajtással
-két M41-es kardántengely
-két feljavított, de festetlen M41-es
forgóvázmaszk (a kerekeknél kivágva a fölösleges műanyag, így ltni lehet a kerekeket
-egy eredeti, festetlen M41-es forgóvázmaszk
-M41-es frizírkellékek (egy csomó kapaszkodó, a létrák keretei, járólemezek az ütközőkre, visszapillantó-alkatrészek...)

Ja, és csak együtt :-))))

Aztán nem tudom, érdekel valakit egy komplett H0-ás terepasztal, majdnem teljesen befejezve (az utak és a peronok hiányoznak csak)? A mérete 240*123,5cm, Roco Line sínekből van felépítve. A felhasznált alkatrészek többnyire Roco (sínek, váltók, kapcsolók), Fleischmann (trafó), Fuggerth (jelzők, fénysorompók), Faller, Noch és Auhagen márkájúak. Van rajta egy nagy kör, egy állomás (4 vágánnyal + rakodó csonka), egy állomásból kiágazó félkör, mely az ipartelepre vezet (egy kihúzó, egy rakodó és egy olajtelepi vágány), valamint egy kivezető vágány. A terepasztal egy elég stabil (és nehéz :-)))) favázra van felépítve, az irányítópult pedig a fiókban foglal helyet. A gyenge pontok: a fiók és az asztal közötti átvezetést akkor még nem tudtam rendesen megoldani, így egy baromi vastag vezetékköteg megy át (ezt célszerű kicserélni... nincs vele probléma, den elég ronda, és ki tudja, ha valami elszakad benne... szóval nem az igazi). Ja, és egy-két jelző nem üzelmel, de valszeg csak kilazult a vezeték. A vezérelőpult borítása kartonból van, ez sem a legjobb, mert ugyan nem csúnya, de célszerűbb egy erős fedelet felrakni (ez még nem a végleges lenne, csak ideiglenesen tettem rá).

Mi van még? A pálya magyar jellegű, síkvidéki, a sínek oldala rozsdabarnára van festve, az ágyazatot Roco-kövekből csináltam (de nem az ágyazatos vágányból). 9 váltó van, 3 útátjáró (2 fénysorompóval), 6 fényjelző, 10 épület... Sok fű, fa, viág :-))))))

maczko 2001.09.16 Creative Commons License 6000
Sziasztok! Ide is bejelenkezem:
Új lakásban vagyok egy hete!
Sok elmaradásom van, akinek tartozok, ígérem pótolni fogom.
A vasútüzemem készülget, az állomási vágányzat kész, elektromos bekötés még semmi.
Címem:
1139 Bp. Pap Károly u. 10.
tel.: 239-2605.

Figyelem: Akinek megvan a Svéd kiadású Villányi György féle Hungarian Motive Power című könyv, az impresszumot másolja be nekem, és küldje el ímélben. előre is köszi.
A nyomda neve és címe is érdekelne...

pg54 2001.09.16 Creative Commons License 5999
Most meg előjött...hm, hm.
Előzmény: pg54 (5998)
pg54 2001.09.16 Creative Commons License 5998
Eltűnt, amit írtam... nem értem.
pg54 2001.09.16 Creative Commons License 5997
Üdv Mindenkinek!
Úgy látom, még nem szerepelt a hír:

KIÁLLÍTÁS KECSKEMÉTEN:
OKTÓBER 12-21.

Az időpont fix, már terítik a plakátokat.
További részletek majd később.

Matiz 2001.09.16 Creative Commons License 5996
Nekem semmi sem működik a webzinen, mindenre "Not found" a válasz, de már elég régóta. Véletlenül nem Explorerre írtad? :-(
Előzmény: BoGar (5995)
BoGar 2001.09.16 Creative Commons License 5995
Sziasztok!

Frissült a webzine. Új képek RolandTT jóvoltából, új hírek és új apróhirdetés.

Üdv: BoGár

Király E. 2001.09.15 Creative Commons License 5994
Szia Steve!
10.30-ig voltam, kerestelek, utána sajnos el kellett mennem,a Nohab is nálam volt,sokáig próbálgattuk pályánál.Többször is hátranéztem pedig a büfénél.Förstert láttam.A Nohabot kiviszem a jövő héten is.Egyébként vettem egy háromtengelyes Reko kocsit,TT dobozzal,kifogástalan állapotban,meg újságokat.Üdv mindenkinek.
Előzmény: Törölt nick (5993)
Törölt nick 2001.09.15 Creative Commons License 5993
Nna Kérem...

Volt ma Börze, voltunk egy páran innen is.

Király E.!
Nem láttalak! Mi kb. 10 és 11.30 között voltunk kinn. No, majd legközelebb...

djt-122!
Volt két helyen is VT135! Mellékkocsi is! Bordó-krémsárga festésű, DR, EPOCH III.

Amúgy az árak: rákérdezetm egy BTTB-s BR119-re, egyik fele szép, megfogdostam, a másik nem szép, 16e-re mondták az irányárat. No comment...

csíkosháTTú

Törölt nick 2001.09.15 Creative Commons License 5992
Hali!
Elfelejtettem beírni, OBI, Kispesten az EUROPARK mellett.
csíkos
Előzmény: Bender Oszi (5991)
Bender Oszi 2001.09.15 Creative Commons License 5991
Szia csíkost(h)áTTú!

Hol vetted a Weller gázpákát, ha nem titok?

Oszi

Előzmény: Törölt nick (5976)
by az ex bhv 2001.09.15 Creative Commons License 5990
Hali TEE!

Nemcsak a magyar kitérőket nem szereti a RO-LA!
Osztrákoknál is szállt már egy nagyot a RO-LA!
Zsolt

Előzmény: TEE (5985)
luc72 2001.09.15 Creative Commons License 5989
Láttátok DEÁKék új cuccait?
Lesz kb. egy hónap múlva Bzmot, én már láttam a nyers réz modellt, de a régi vissza térő problémám a meghajtás, az most is gázos. A tolatójuk az kész, de a probléma ott is meg van + illesztési hiányosságuk van, ja és a festés az nagyon vastag. Bővebben a börzén.
Király E. 2001.09.14 Creative Commons License 5988
Az ütközők belső/hátsó/ részének bordóra festése,az alváz és forgóváz szürkére festése,/olyan árnyalatú,mint a felette levő szürke csik/a réztáblák kifestése,korlátok újrafestése,de nem lettek kicserélve,és még ilyen esztétikai dolgok.Szia
Előzmény: gyurmosz (5987)
gyurmosz 2001.09.14 Creative Commons License 5987
Az enyhe frizír mit jelent?
Előzmény: Király E. (5986)
Király E. 2001.09.14 Creative Commons License 5986
Üdv mindenkinek
Steve,holnap viszem a fehér dobozos Nohabot.
Egyébként lenne két eladó H0-ás mozdonyom,egy Gützold BR 120-245 kifogástalan állapotban, és egy Csörgő, régi MÁV-os /bordó/ festéssel,teljesen új,enyhén frizirozva.Ha esetleg valakit érdekel,holnap kiviszem őket is.Helló
Előzmény: Törölt nick (5984)
TEE 2001.09.14 Creative Commons License 5985
OFF
by az ex bhv!

Jók a képek, de kár, hogy közvetlenül a baleset utáni állapot nem lett megörökítve! (Talán valaki más megtette.)

A Ro-La szerelvény ugye már nem először siklik ki, pár hónapja Kőbánya-Kispesten borult le róla egy kamion, természetesen ott is a kitérőben. Nem az volt az első eset arrafelé... Amikor jópár éve a BNV-n közelről is megkukkantottam egy ilyen kocsit, elcsodálkoztam, hogy milyen pici a kerekeinek az átmérője, no és azoknak a peremmagassága. Hát beigazolódott az a sejtésem, hogy a hazai kitérők néha a kamionokat is kifektetik Ró-La...

TEE

ON

Előzmény: by az ex bhv (5898)
Törölt nick 2001.09.14 Creative Commons License 5984
Körülnézek, mim van...
Előzmény: by az ex bhv (5983)
by az ex bhv 2001.09.14 Creative Commons License 5983
Hali csíkostáTTú !
Talán tudsz nekem segíteni !
Tudsz nekem holnapra átlátszó öntőkeret roncsokat hozni kör keresztmetszetű kéne.
Azért gondoltam rád mivel te makettezel is !
Előre is köszi : Zsolt
Ui.: Én úgy 11 -re érek ki!

Előzmény: Törölt nick (5980)
TEE 2001.09.14 Creative Commons License 5982
Módosítanom kell az előzetes információmat, ugyanis a MAVOE kiállítás a Pecsában szeptember 21-én nyílik és október 7-ig tart!
(Remélem, hogy ez már a végleges időpont...)

TEE

Előzmény: TEE (5837)
joem 2001.09.14 Creative Commons License 5981
OK a büfé hátsó asztal. 10 körül ott vagyok. Viszek egy Süveges féle Szöcsit.
Előzmény: Törölt nick (5979)
Törölt nick 2001.09.14 Creative Commons License 5980
Bocs! Felületesen olvastam végig a hozzászólásodat, a BR52-re gondoltam, de hozhatod mind a kettőt.
Előzmény: BoGar (5978)
Törölt nick 2001.09.14 Creative Commons License 5979
No akkor figyelem Mindenki (aki jön a Börzére)!

Én kb. 10-re vagyok! (Többen már ismernek)"Géppárban" megyek, és kb. 11-ig tudok maradni, de az időpont rugalmas. Közben beszéltem makográfon Zongora, orgona, vasút és modell művész barátunkkal, Ő is jön. Büfé hátsó asztal, mint legutóbb?

csíkosháTTú

BoGar 2001.09.14 Creative Commons License 5978
Szia Csíkos!

Megpróbálok addig kiérni akkor. Melyik rosszra gondolsz?? A gőzösre?? (A másik a Br 244-es, de azt talán én is meg tudom csinálni, csak a felső részén ment szét a felsővezeték rész.)

Üdv: BoGár

Előzmény: Törölt nick (5976)
BoGar 2001.09.14 Creative Commons License 5977
Sziasztok!

Nos akkor ki lesz holnap a börzén?? Na és mikor találkozzunk?? 10-11??

Üdv: BoGár

Törölt nick 2001.09.14 Creative Commons License 5976
Szia!
5.000-ért vettem tavaly Wellert, utántölthetőt, ez az ár egy kicsit tulzás...

Más!
Bogár!
Holnap de. 10 körül vagyok a börzén, ha tudsz jönni hozd el a rossz gépet, meglátom mit tehetek!
csíkos

Előzmény: Bender Oszi (5947)
rezgaras 2001.09.14 Creative Commons License 5975
JSB írta:

> A V63 három alvázát soha nem gyártották licenben

Igazad van. Bender Oszi véletlen forgóváz helyett alvázat írt, de én is forgóvázra értettem.

Előzmény: JSB (5963)
luc72 2001.09.14 Creative Commons License 5974
Hali

A börzére én is megyek.
JSB

A dokumentációt tudod hozni magaddal? Persze ha jössz.

joem 2001.09.14 Creative Commons License 5973
Én is kint leszek holnap, jó lenne egy találkozót összehozni.
Matiz 2001.09.14 Creative Commons License 5972
Hello!

A Nohabhoz jutasnak talan, az a "legegyszerubb" modja, ha a pecsa-bolhan szerzel egy PIKO Nohab-alvazat, rendbekapod, a borzen pedig veszel atfestett kasznit. Olcsobb....
A pecsaban pl. egy E69-ert 3500-at kernek, ha 3000-ert elhozod, meg mindig jobb, mint a koruton 7000-ert !
A koruti bolt inkabb azoknak ajanlott, akik kiegeszitoket keresnek. Ott vettem par fat, szoroanyagokat. Magyar termekek, a szoroanyag 350/tasak, Auhagen ugyanez 700/tasak.

Jol haladok az asztallal; menet kozben jon sok otlet, mit hova lehetne felhasznalni....minden lim-lom, epitokeszletbol kimaradt alkatresz felhasznalhato valamire....

udv

Előzmény: djt-122 (5971)
djt-122 2001.09.14 Creative Commons License 5971
Hali mindenki.
Szombaton lesz börze?
A nagyköruton láttam két modellboltban is MÁV festésü nohabot(M61 019)ha jol láttam 16900 Ft ért.
Üdv.
JSB 2001.09.13 Creative Commons License 5970
Attól függ melyikre. A két diósgyőri gőzdaruról írtam (alias Kis Ardelt). Ha kell tudok összehasonlító rajzot az egykori szerelvényről.
Előzmény: by az ex bhv (5968)
JSB 2001.09.13 Creative Commons License 5969
Ha lehet (90%)ott leszek.
üdv: JSB-Tibor
Előzmény: by az ex bhv (5967)
by az ex bhv 2001.09.13 Creative Commons License 5968
101!

Hát nem is tudom, szerintem meg nem hasnlít a Klein Bahn daru a MÁV-os darura!
Zsolt

Előzmény: 101 (5901)
by az ex bhv 2001.09.13 Creative Commons License 5967
JSB!
A forgóvázra gondolsz?

Ha valakit érdekel a kettes Szergejem akkor a börzén úgy 11 h. körűl futtatni fogom az asztalon!
Zsolt

Előzmény: JSB (5963)
gyurmosz 2001.09.13 Creative Commons License 5966
OFF

Írtam még egy mailt a témával kapcsolatban.

ON

Ha úgy érzem, hogy nincs meg a megfelelő kézügyességem (és gyakorlatom) az átépítéshez, akkor van valami megoldás?

Előzmény: JSB (5962)
luc72 2001.09.13 Creative Commons License 5965
Ha gützold akkor szolj Försternek, én is vele hozattam 10 db uj szergejt
JSB 2001.09.13 Creative Commons License 5964
Még szép, hogy lenne, a maszkot cserélni kell, és elé a kotró, aminek hála a vonószerkezetet is neg kell oldani.

kit érdekel szívesen elmondom, mert egy aminak két éve csináltam V63.152 "Kossuth Lajos"-t. Szép volt, ma sincs lelkierőm - a sok munka miatt- magamnak is elkészíteni.

Előzmény: Matiz (5959)
JSB 2001.09.13 Creative Commons License 5963
A V63 három alvázát soha nem gyártották licenben, az magyar - Ganz - konstrukció, mint az egész mozdony. (Főkeret és egyéb minden Zubehör) A második forgóváz - a végleges - volt a licenc. Olvassátok az extra.hu/vasutesmodell- en (extrá-ék pont karbantartanak, próbálkozzatok később)a cikket, valamint a modellezés rovatban fenn van kinyomtathatóan miondhárom V63 változat rajza. Lehet válogatni. V63. 001-008-t nem ajánlom, mert ahhoz egészen más forgóváz dukál(lásd M 63).
Előzmény: rezgaras (5961)
JSB 2001.09.13 Creative Commons License 5962
Alap alatt a V63 verziót értettem(Gützold XIII. ker. Váci út. 47b. Modell&Hobby - meghozatják). A modell teljesen kész tökéletes DDR gép(ma is szolgál DB-ként)! Mikor még Drezdában jártam akadémiára, akkor jött ki, néhánysdzor hiénáztam rajta, meg sok-sok órát csodáltam. Bahunyt szemmel ismerem még ma is, kivűlről-belülről. Érdekesség, hogy eredeti egyike két éáve több hónapig az egyik svájci magánvasútnál szolgált, nagy megelégedésre.

A magyarítáds anyagköltsége 8-10 ezer ft, annyit megér. A Ludmillára épített szólóban OK, de ha vonatot is akarsz továbbítani, csak jó géppel lehet. Ludicska pedig igencsak harmatos. igaz van kétmotoros változat, de oly ciki, mint Piko kétmotoros NoHAB-ja.

Előzmény: gyurmosz (5957)
rezgaras 2001.09.13 Creative Commons License 5961
Bender Oszi írta:

> V63 alvázát Krupp licenc alapján gyártották és német mozdonyok is használják. Melyik német mozdonynak van ilyen alváza.

Szeintem egyiknek sem. Viszont nézzétek meg a Ludmillát (232). Én nagyon hasonlónak találom! ("féloldalas" rugók). Nem lehetetlen, hogy az oroszok koppantottak valamit - de mit?

A nagyvasutas fórumon hmsoft az orosz vasutak szakértôje...

Előzmény: Bender Oszi (5951)
rezgaras 2001.09.13 Creative Commons License 5960
Bender Oszi írta:

> egy gázzal működő páka (832316-01. 9990,-HUF). Szerinted érdemes megvenni, használható rézmodell építéshez?

Szerintem nem. Mint azt a Webzinen lévô cikkben is írtam, a pákák csak korlátozottan használhatók. Jobban mondva, biztos az, hogy lehet velük rézmodellt építeni, hiszen Koreában meg Kďnában állítólag így építik az asszonyok az amerikai kissorozatú modelleket. Mindenesetre ôk igen nagy pákákat használnak... Tehát lehet pákát használni, csak sokszor nem célszerű.

Pákával kis dolgokat lehet jól kis dolgokhoz forrasztani. Pl. egy áramszedôt drótokból gyakorlatilag csak pákával lehet összeforrasztani. Ehhez a legjobb egy hômérséklet-szabályozós, legalább 50 wattos páka, amibe kis hegyet is be lehet rakni.

Lemezeket egymáshoz viszont lánggal lehet jól forrasztani. Ehhez azonban nem kell a drága Conrad modell. Budapesten a kis szerszámboltokban, és azt hiszem a kínai piacokon is sokkal olcsóbban lehet kapni kis hengeres - mint egy vastag ceruza - lángforrasztókat, amik öngyújtó-gázzal működnek. Ezek ideálisak. Sajnos, ha eltömôdik a fúvókájuk, ki kell dobni az egészet, mert nagyon pici a lyuk benne, úgy 0,25mm-esnél kisebbre saccolom, ilyet meg nem kehet otthon készíteni.

Kis dolgokat nagy lemez- vagy blokkfelületre sem pákával (nem tudja átmelegíteni a nagy felületet) sem pedig lánggal (elolvasztja a kis alkatrészt) nem lehet jól felforrasztani. Ezeket ragasztani kell, vagy kell egy harmadik forrasztó eszközt, egy ellenállás-forrasztót beszerezni (vagy készíteni).

Előzmény: Bender Oszi (5947)
Matiz 2001.09.13 Creative Commons License 5959
Hali!

Errol van szo: http://www.guetzold.de/39300.htm
Azert lenne munka a forgovazzal SZVSZ.

udv

Előzmény: gyurmosz (5958)
gyurmosz 2001.09.12 Creative Commons License 5958
És akkor ennek a gépnek a hossza is pontos, megfelelő?
Előzmény: gyurmosz (5957)
gyurmosz 2001.09.12 Creative Commons License 5957
És hol lehet megszerezni? Részleteket tudsz róla mondani? Ki csinálja? Ha 40 a start, az az "alap" változat, és lehetnek rajta "extrák"?
Előzmény: JSB (5956)
JSB 2001.09.12 Creative Commons License 5956
A modell maga a gyönyör, több verzióban, mérethelyes, ca. 40 a start, nem tom mit léptek a handlerek a márka ca. 10%-os árfolyamcsökkenésére. Az ár még 2000 dec. körüli.
Előzmény: gyurmosz (5954)
JSB 2001.09.12 Creative Commons License 5955
Nem áll az, megyeget!
Jövő héten az exter.hu/vasutesmodell lapján láthatjátok az előzetes tartalomjegyzéket.

Uiii! Maga is ott világíthat a két kocsijával, remélhetőleg a konstans belső kocsivilágítást kedvelők nagy örömére!

Előzmény: Törölt nick (5935)
gyurmosz 2001.09.12 Creative Commons License 5954
Ez a mélyen zsebrenyúlás mennyit jelent kb? Pontos, mérethelyes modellről van szó?
Előzmény: JSB (5952)
JSB 2001.09.12 Creative Commons License 5953
E mongyikat modellezni akarod, avagy nagy gépek rajza kellene?
Előzmény: mav275 (5949)
JSB 2001.09.12 Creative Commons License 5952
pl: a volt BR 250, Gützold gyártja, de nem jó a forgóváztávolság. Aki mélyebben zsebbe nyúl, gyönyörű és jó hajtású V63 boldog tulaja lehet, de csak a 008 pályaszámtól!
Előzmény: Bender Oszi (5951)
Bender Oszi 2001.09.12 Creative Commons License 5951
JSB!

Írtátok a V&M-ben, hogy a V63 alvázát Krupp licenc alapján gyártották és német mozdonyok is használják. Melyik német mozdonynak van ilyen alváza.

Köszi: Oszi

Bender Oszi 2001.09.12 Creative Commons License 5950
Matiz!

Lenne egy kérésem! Írod, hogy BR232-es mozdonyod van. Lemérnéd a kerékátmérőt a futófelületen és a kerekek tengelytávolságát. PIKO NOHABOT szeretnék átalakítani és a PIKO kerekek átmérője túl nagy (14,3 mm) a mérethelyes 12 mm helyett. Lehet, hogy a BR232 kereke és esetleg a forgóváza (persze más külső mintázattal) jó lenne.

Előre is köszönöm a fáradozást és az eredményt.

Oszi

mav275 2001.09.12 Creative Commons License 5949
Szevasztok

Kb. két hónapja olvasom eme remek fórumot.
Élvezetes a stílusa, és végere minden egyéb emberi dolgoktól elvont csak a szakmára öszpontosít.15-én ha sikerül megyek a börzére
ha lehet szeretnék megismerkedni azokkal akik szintén ott lesznek.
Keresek MÁV 275 és 375 jellegrajzokat a másolat költcségeit szivesen megtérítem.

Üdv: MIK

Előzmény: gyurmosz (5911)
Bender Oszi 2001.09.12 Creative Commons License 5948
1963. december 24-én kaptam az első vonatot. PIKO HO BR23. Azóta is működik. Azóta további gőzösök: BR01, BR50, BR55, BR64, BR84!!, dízel: NOHAB 2db PIKO, 2db V200 (az egyik GÜTZOLD, a másik ROCO), BR120 régi GÜTZOLD, V100, M41, villanymozdony: ICE2, Ae 6/8 (ROCO), E11, E44, E69, SNCF CC-7001 (mind PIKO). Kb. 140 személy és tehervagonom van.

Oszi

Bender Oszi 2001.09.12 Creative Commons License 5947
rézgaras!

A www.conrad.hu címen látható egy gázzal működő páka (832316-01. 9990,-HUF). Szerinted érdemes megvenni, használható rézmodell építéshez?

Oszi

BoGar 2001.09.12 Creative Commons License 5946
Sziasztok!
Az én listám nem lesz hosszú! Mozdonyok: V43 Szili (börze, új), V63 Gigant (börze, használt?), M41 új (Fuggerth), M62 Szergej használt (Luc72), E69 Börze, használt, lestrabált Br 244 (újként véve) és egy Br 52 gőzös (új) javításra várva. (Tényleg, nem vállalná valaki?? Eltört az alja, amin az áramot szedte.)

Személyvagonok: Fuggert vagonok :V43 vezérlő, Gysev személy, étkező, 2 új szürke ingavagon, 2 Bx 1 Ax.
4 Mitropa vagon.

Teher: DR-ek: egy önűrítős, 3 alacsonyfalú vagon + 2 ugyanilyen MÁV vagon, Aral tartály. Most több nem jut az eszembe és nincsenek itt elöttem.

Üdv: BoGár

luc72 2001.09.12 Creative Commons License 5945
Köszönöm az eddigi listákat nektek.
division by zero 2001.09.12 Creative Commons License 5944
na akkor már csak 24 évet kell kibirnom :-)
Előzmény: lelketlen (5943)
lelketlen 2001.09.12 Creative Commons License 5943
Ne csüggedj!
50 évesen kezdtembele az asztal épitésbe.
Igy alakultak a feltételek.(idő,pénz,...stb)
Eddig cca. 40 év gyűjtögetés.
Üdv.!b.
Előzmény: division by zero (5922)
Matiz 2001.09.11 Creative Commons License 5942
Orok halam uldozni fog a kepert :)) Csak utol ne erjen :))
Előzmény: TableTop (5931)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5941
"Igen, pontosan így van!"
A BR92.65-ös butított változata a START szetes gőzös.
Előzmény: TableTop (5939)
TableTop 2001.09.11 Creative Commons License 5940
Na ez nem volt teljesen értelmezhető: Egyszóval BR 92-nek nem mondanám, de annak kasznia lebutított változatban.
Előzmény: division by zero (5938)
TableTop 2001.09.11 Creative Commons License 5939
Pontos választ nem tudok erre adni, de a BR 92-es vázáról "lelopták" az orrát na meg 2 pár kerekét, némi Heusinger vezérművel BTTB-ék és így adták ki!
Előzmény: division by zero (5938)
division by zero 2001.09.11 Creative Commons License 5938
"140m2:) "
úgy könnyű :-)))

úgy látom járatos lehetsz a kezdőkészletekben is, a kis kéttengelyes gözösöm az milyen tipus lehet?

Előzmény: TableTop (5937)
TableTop 2001.09.11 Creative Commons License 5937
140m2:)
1979 December 24. kaptam 1db BR 35, és 2 személyvagon DR csont/narancssárga színezésben.
Egyébként mégegyszer elnézést mindekitől, hogy 2 néven szerepelek itt a fórumon, de az irodai gépemen nem tudtam a RolandTT-s jelszót. Szóval mégegyszer ez is én vagyok, és ha valakit érdekel a gyüjteményem egyes képei (mostanában a 2001-es újdonságokat küldtem el BoGárnak), akkor azt természetesen a köznek felajánlva a WebZinen fellelhati: KleTTner Roland is én vagyok:).
Egyszóval ott az első cikkből ki derül mikor kezdtem el gyüjteni:)
Üvd: KleTTner RolandTT, Table Top
Előzmény: division by zero (5936)
division by zero 2001.09.11 Creative Commons License 5936
te jó ég!!! nem semmi gyűjtemény!!!
mekkora lakásban élsz? :-)

mikor vetted/kaptad az első darabot?

Előzmény: TableTop (5930)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5935
Dúr-Moll-os Jó Estét Kívánok!

Ha mán itten vagyol: Hogy áll a V&M?

steve

Előzmény: JSB (5932)
TableTop 2001.09.11 Creative Commons License 5934
Hú egyre jobban lázbahozol (pedig elárulhatom, hogy az nem könnyű). Várom ez ügyben újabb jelentkezésedet. Adig is jó vasútazást:)
Előzmény: Törölt nick (5933)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5933
Ha megvan a mintadarab viszem tesztelni, előtte szólok! Ha minden sikerül, csak le kell csavarozni a régit, és felcsavarozni az újat.
steve
Előzmény: TableTop (5931)
JSB 2001.09.11 Creative Commons License 5932
Magyrországon az Ardelt megfelelőjét gyártotta Diósgyőr, csak rövidebb gémmel. Az Ardelt gyártója Fleischmann. A szerelvényt érdemes megvenni, mert egyben olcsóbb. Egy súlyszállító két súllyal+daru+két pőrekocsi a támasztékokkal. ill. gémtartóval. A daru mechanikusan működik. Gémszög beállítható, és emel. Létezik egy kis német cég által digitalizált működő változata is. Märklin daruja digitál, és a legmodernebb DB modellje. Klein szinte teljesen megfelel az egyik egykori MÁV darunak, de kell hozzá alacsony oldalfalú nyitott teherkocsi. ROCO gyárt digitált darut is, ami tökéletesen műxik, és ca. 30 e+ az ára. Baj, hogy ehhez hasonló felénk nem volt. Persze egy daru kaszni nem nagy kunszt, mert aránylag egyszerű szögletes a védház.

Előzmény: 101 (5901)
TableTop 2001.09.11 Creative Commons License 5931
Hali Steve! Érdekelne személyesen a dolog, ha majd össze tudunk futni!

Matiz!
Ezek a startszettek még originált állapotban meg vannak nekem+ 1 gőzmozdonyos, csinálok képet és küldöm! (ez a 4db startszettes készlet természetesen nincs benne a lentebbi statisztikába!)

Előzmény: Törölt nick (5925)
TableTop 2001.09.11 Creative Commons License 5930
Röviden: 121 db mozdony (31 gőzmozdony BTTB, Tillig, Jatt, Gützold BR65, PMT és Roco teljes paletta, 60 Dízel BTTB, Tillig, Roco mind a 3, Jatt, Miki, 30 villany BTTB, Tillig, Jatt, Brawa teljes paletta). 91% új vásárlás. 407 db személy 68,52m:), 1116 teher 121,1m hosszban. BTTB, Tillig, Jatt, Zerba, Roco teljes paletta. Részletesebben excellben is rendelkezésre tudom bocsátani.
Üdv: Roland TT
Előzmény: luc72 (5907)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5929
Nehéz szakma a milyénk...
Előzmény: division by zero (5928)
division by zero 2001.09.11 Creative Commons License 5928
"csak sok idő kell hozzá."
hát ez az :-(
sok pénz meg egy nagyobb lakáshoz...
Előzmény: Törölt nick (5927)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5927
Ne keseredj el! Nekem sincs sok pénzem, mégis építgetek. Nagyon sok mindent meg lehet házilag is csinálni, csak sok idő kell hozzá. (Ezért én is lassan haladok...)
Előzmény: division by zero (5922)
khotjoe 2001.09.11 Creative Commons License 5926
Mozdonyok,BR01 ROCCO uj,BR130 régi PIKO,M61 régi PIKO.2 db BR120 1 uj 1 régi,BR 110 uj ROCCO, E44 régi PIKO,BR XX gözös régi PIKO, 4 db FUGI kocsi,4 db MÁV-os 4 tengelyes PIKO,4 db régi PIKO mitropa,CSD, DR kocsik,3db old timer 4 tengelyes kocsi régi PIKO,4 db 4 tengelyes puman kocsi régi PIKO,3db MÁV-os KLEIN,5 db MÁV-os 2 tengelyes ROCCO,1 db MÁV köszállito PIKO,1 db rakoncásvagon régi PIKO. 3 db MÁV-os 4 tengelyes tartájkocsi uj PIKO,2db MOL-os ROCCO. 1 db KVG-s PIKO,1 db üvegporszállito ROCCO,2 db MÁV-os nyithato oldalu ezüst szinü 2 illetve 4 tengelyes ROCCO,1db MÁV-os 4 tengelyes hütökocsi SACHSEN, és néhány régi PIKO tehervagon.
Előzmény: luc72 (5907)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5925
Most jut eszembe!

RolandTT!
Készül egy új fenéksúly a BTTB/Tillig V36/BR103-hoz.

steve

luc72 2001.09.11 Creative Commons License 5924
Itthonira a faanyag megvan, majd most hogy szar idő neki kezdek.
A raktáramban már áll a füsti alapja, és a váltok nagyja is meg van
Előzmény: Matiz (5920)
Matiz 2001.09.11 Creative Commons License 5923
Az elso keszlet nekem is Berliner TT volt, egy BR120-as dizel (kettengelyes volt!!), zold 4tg szemelkocsik, volt benne teherkocsi is, vilagos-zold nyitott kocsira emlekszem. Ha valaki tud errol a szetrol kepet, ne kimeljen es kuldje el legyen szives, nosztalgiaznek kicsit! :-)) Ha legkozelebb kijutok a borzere, szeretnek venni egy ilyen 2tg junior-szergejt is...szinten a regi szep idok emlekere.
Előzmény: division by zero (5922)
division by zero 2001.09.11 Creative Commons License 5922
nekem:
Berliner TT Bahnen, 8 db mozdony (kéttengelyes gözös,BR35,2x BR130,belga Nohab, V36, BR211, E499) ebből 2-t vettem használtan (illetve volt még egy Nohabom, amit elloptak :-(
kocsikat fejből nem tudom pontosan: 5 modern személykocsi, 6 "nosztalgia" személykocsi, és olyan 70 db teherkocsi, ezekből kb 5 db amit használtan vettem
meg van még az a kis piros kéttengelyes DR motorkocsi, két mellékkocsival
1979.08.21-én, 4 évesen kaptam a kezdőkészletet, amiből a kis kéttengelyes gözmozdony, és egy kéttengelyes nyitott, fékbodés teherkocsi van meg (meg sinek, váltók is vannak még az eredeti adagból)
1989-ig, nagyapám haláláig fejlődött a gyűjtemény, az ő lakásában volt sok hely. Aztán dobozba került az egész :-( Vasutasmániám is "lement tudatalattiba", míg 1998-99 környékén el nem kezdtem internetezni, és rá nem jöttem, hogy más ilyen őrültek is vannak :-)))
Majd ha sok pénzem és időm lesz, akkor nekilátok terepasztalt építeni (nem tudom, hogy megérem-e ezt az állapotot...)
gyurmosz 2001.09.11 Creative Commons License 5921
Mail ment!
Előzmény: gyurmosz (5916)
Matiz 2001.09.11 Creative Commons License 5920
OK, OK, osszehozzuk, de nem a melohelyen :-) Ott keptelenseg normalis kepet kesziteni. Hogy allsz az asztaloddal, epitgeted mar, vagy csak gyujtogetsz?
Előzmény: luc72 (5918)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5919
OK! A fotózást megbeszélhetjük, valamikor a jövő hétre, de ne várj nagy durranást.
Előzmény: Matiz (5914)
luc72 2001.09.11 Creative Commons License 5918
Matiz

Na pont ezt szeretem volna én is kérni, hogy a mozdonyaimról digivel kéne képeket készíteni.

Előzmény: Matiz (5914)
khotjoe 2001.09.11 Creative Commons License 5917
Csikos.
igen a 60-as mobil szám.
Előzmény: Törölt nick (5906)
gyurmosz 2001.09.11 Creative Commons License 5916
OK, már nyomom is a mailt :-)
Előzmény: Törölt nick (5915)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5915
Iggennn!
Előzmény: gyurmosz (5913)
Matiz 2001.09.11 Creative Commons License 5914
Juteszembe, OFF: rossz hir, Kecskemet ugrik, majd holnap reszletesebben mondom! ON
Egyszer szivesen keszitenek par kepet a terepasztalodrol, kozelieket a modellekrol.
Előzmény: Törölt nick (5910)
gyurmosz 2001.09.11 Creative Commons License 5913
???
Na most vagy este van, vagy nem tudom. Mailre gondoltál?
Előzmény: Törölt nick (5912)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5912
Igen!
Gyere be magánba!
Előzmény: gyurmosz (5911)
gyurmosz 2001.09.11 Creative Commons License 5911
Érdelkelne valakit egy H0-ás PIKO NoHAB (még az első szériából, de átfestve, frizírozva)? A pályaszáma M61,011, még van rajta csillag, szerintem elég szép (persze a lehetőségekhez mérten). Működik rajta minden, kivéve egy tengely meghajtását, ugyanis kipotyogott a fogaskerék (de megvan), és lusta voltam visszarakni.
A börzén vettem úgy fél éve, de nem sokat használtam, mert nekem 2,1-es pályám van, és ugyan elmegy rajta, de mégsem szeretik egymást...
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5910
Hát akkor:

Újonan beszerzettek:
M61 Zeuke, BR118 BTTB, BR130 BTTB, BR103 Tillig, BR120 Tillig.
BR81, BR92.65, BR86, BR56, BR35 BTTB.
BR171 BTTB.

Használtan beszerzettek:
BR81, BR56, BR110, BR130, BR171 BTTB.

A vagonokat még leltároznom kell, a többséget újonan vettem BTTB gyártmányok, és néhány Tillig, ill. ROCO. A használtan beszerzett néhány példány BTTB gyártás.
steve

Előzmény: luc72 (5907)
Matiz 2001.09.11 Creative Commons License 5909
En szivesen benne vagyok egy ilyen felmeresben, ime a jelenlegi allapot:

BR232 BRAWA, BR120 Gutzold, BR106 Gutzold - ujonnan
BR118 PIKO (Gutzold ez is :) ) hasznaltan
4db PIKO 4tg szemelykocsi ujonnan
kb 6-7db PIKO Junior mozdony hasznaltan (ha meg megvannak....) hozza 5db 2tg Junior vagon
4db PIKO 4tg teherkocsi, 7db PIKO 2tg teherkocsi hasznaltan

Elkeszult vegre az ut es a jarda, az allomasrol az uthoz vezeto jarda, a gyalogos atkelo a sineken es egy keves a peronbol. Ha minden jol megy, holnap befejezem a peront.

udv

Előzmény: luc72 (5907)
Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5908
Mivel, hogy...?
Félre ne értsd, nem titok, csak nem akarom terhelni a topicot.
Előzmény: luc72 (5907)
luc72 2001.09.11 Creative Commons License 5907
Hali

Kéne egy felmérést végezni, hogy kinek hány mozdonya és vagonja van, milyen gyártmányuak, használtan vagy újonnan vette, méretarány.

Törölt nick 2001.09.11 Creative Commons License 5906
Hali!
Én eddig úgy csináltam, hogy előbb az ágyazat, utána a környezet. Abból kiindulva, hogy a modellpályán a vágányzat a fix pont, és ahhoz képest van a többi.
Más: a PIKO cuccokhoz a telefonszám 60-as mobil? (Mert Szolnok körzetszáma 56.)
csíkosháTTú
Előzmény: khotjoe (5905)
khotjoe 2001.09.11 Creative Commons License 5905
Melyikkel kezditek és miért,az ágyazati kavics ragasztása utána a müfü vagy forditva.
khotjoe 2001.09.11 Creative Commons License 5904
Ha valakit érdekel, elado HO-ás régi PIKO, GYÁRI ÁLLAPOTU cuccok.Ezt személyesen láttam és garantálom,hogy vadi ujjak.BR 55.BR 52.E 499,a kis kék tolato disel,4 tengelyesek;1 db zöld postakocsi,1db piros mitropakocsi,2db CSD kocsi,tehervagonok 4 tengelyesek;1db konténerzsállito,1db barna zárt teher,1db hütokocsi,2tengelyesek;2db barna zárt teher.1db állatszállito,1db fehér MÁV-os teher,2db barna nyitott teher,2db/esso-aral/4 tengelyes tartálykocsi,stb,sinek,váltok,jelzök,2 db épület,kapcsolok.1db modellezös könyv,1db katalogus,1db pályatervek füzet.Az egészet EGYBEN szeretné eladni. 60-612-305/ SZOLNOK/
Bocs ha a felsorolás nem a legprecizebb de amatör modelvasutas vagyok.
101 2001.09.11 Creative Commons License 5903
Jelenleg 5 féle Volmer lapom van 6047/3,6043/1,6034/3,6037/2,6048/1 (kód/db)400 Ft/db
101
Előzmény: Matiz (5902)
Matiz 2001.09.11 Creative Commons License 5902
Hello!

BRAWA lapokat, kovezet-mintasokat tartotok? Ha igen, van most nalatok?

udv

Előzmény: 101 (5901)
101 2001.09.11 Creative Commons License 5901
424Nurmi

A ROCO 46331 kódszámú daru kb 6400 Ft kocsival.
Szerintem a Klein Bahn daru jobban hasonlít a magyar daruk egy részére Pl. a szombathelyire. Ennek ára kocsival együtt kb. 5000. Ft.

Üdv 101.

101 2001.09.11 Creative Commons License 5900
Kérésnek megfelelően tájékoztatlak benneteket, hogy ROCO Digitális készletek akcióban a nagykerem szervezésében és feltételei szerint.
Üdv 101
424nurmi 2001.09.10 Creative Commons License 5899
magyar verzió
Előzmény: by az ex bhv (5897)
by az ex bhv 2001.09.10 Creative Commons License 5898
Üdv mindenkinek!

Láttátok a rola balesetről a képeket a LÁVA honlapon?

Nos.... a véleményeket várom!
Zsolt

by az ex bhv 2001.09.10 Creative Commons License 5897
Hali!
Roco vagy a magyar verzió?
Zsolt
Előzmény: 424nurmi (5895)
Fecus 2001.09.10 Creative Commons License 5896
Kedves etwg!

Megvettem az alkatrészeket. kb. 3-4000 Ft. Talán ma este elkezdem bevinni a PCAD-be. Ez néhány hét alatt megvan ( munka mellett). gyártás, prototípus etc.

Fecus

Előzmény: etwg (5884)
424nurmi 2001.09.10 Creative Commons License 5895
Kb. mennyibe kerül egy baleseti daru H0-ba?
424nurmi 2001.09.10 Creative Commons License 5894
Ha valakinek kell a Thomas letöltheti innen.
by az ex bhv 2001.09.09 Creative Commons License 5893
Hali mindenkinek!

Tegnap oltam a Nohabos bulin Pozsonyban (az 1:1-es buli egész jó volt) a modell rész hát elég gyenge volt. Volt egy 520-as wadentender 1000Sk -ért (6000-ft.) egy kissé sokaltam, de a Komárnoiak asztala (TT) szépen volt kivitelezve!

Jövő héten a börzére kiiszem a 2-es Szergejem (nyitott zsaluzat , miegymás)

Zsolt

Előzmény: lelketlen (5886)
Király E. 2001.09.08 Creative Commons License 5892
Helló!
Mai börze pár szóban:rengetegen voltak,nagy tülekedés az asztaloknál,hosszú volt a nyár.Elég sok minden volt minden méretben,szerintem kevés MÁV-os jármű,Szergej csak DR-es 18e.ft!/régi Gützold/Az árak kicsit magasabbak mint tavasszal.Üdv mindenkinek
Előzmény: BoGar (5887)
Törölt nick 2001.09.08 Creative Commons License 5891
Lassú víz partot mos!

Eléggé le vagyunk foglalva - legalább is én, de úgy tűnik Fecus is - így egyelőre csak elméletileg értekeztünk róla. Az érdemi munka majd most jön. Bocs, ha lassúak vagyunk!

csíkos

Előzmény: etwg (5884)
rezgaras 2001.09.08 Creative Commons License 5890
lelketlen írta:

> Végignézve a honlapod, joemmel értek egyet.

Hja, úgy könnyű! :-))))

De most még egyszer végignéztem, és úgy tűnik, a gipszkockákról nem írtam! (vagy már magam sem találom?)

Előzmény: lelketlen (5885)
rezgaras 2001.09.08 Creative Commons License 5889
Király E.írta:

> Várromnál szépen koszolva szerintem tökéletes

Errôl a technikáról már sokszor olvastam, de még sohasem próbáltam.

Én viszont Latex öntômintát készítettem egy Faller téglafal lapról, és ebbe öntöttem gipszbôl téglafalat. Szvsz. sokkal jobban néz ki, mint az eredeti Faller, ami műanyagból van. Sajnos a Latex öntôminta egy pár év után megbarnul és megkeményedik, el kell dobni.

Előzmény: Király E. (5883)
rezgaras 2001.09.08 Creative Commons License 5888
joem írta:

> Csak nem forrasztó sablonnak a Kandó-mozdonyhoz?

Nyert!

Nemcsak a Kandó mozdonyhoz, a többihez is. (a legújabb mozdony - ha minden igaz - kint lesz a MAVOE kiállításon!). Forrasztáshoz gyakran kell az alkatrészeket a forrasztás idejére egymáshoz képest merôlegesen tartani. Ha az ember pákával forraszt, kis fakockák is megfelelnek erre a célra. Ha viszont - mint rézlemezeket egymáshoz - lánggal forrasztunk, akkor a fakocka nem jó, mert meggyulladhat. Ilyenkor alapnak egy kerámia- vagy gipszbôl öntött lapot kell használni, a merôleges támasztáshoz pedig a kis öntött gipszkocka a legjobb. A gipsz állja a lángot, de sajnos csak egy darabig. Egy idô után ott, ahol láng érte, elkezd porlani. De nem nagy dolog új kockát önteni!

Előzmény: joem (5882)
BoGar 2001.09.08 Creative Commons License 5887
Sziasztok!

Aki kint volt a börzén írhatna pár szót, milyen volt a kínálat. (Sajnos én most nem tudtam kimenni.)

Köszönettel: BoGár

lelketlen 2001.09.08 Creative Commons License 5886
Üdv.!
Még a hetvenes években Csehszlovákiában
találkoztam a kétrészessel a Dunaszerdahelyi
vonalon.Kis dizel, esetenként kis csühös
vontatta.
b.
Előzmény: Király E. (5883)
lelketlen 2001.09.08 Creative Commons License 5885
Hali rezgaras!
Végignézve a honlapod, joemmel értek egyet.
Üdv.!b
Előzmény: rezgaras (5871)
etwg 2001.09.07 Creative Commons License 5884
Szia Fecus meg csikostáttu

Mennyire jutottatok az áramforrással. Igen nagy csend van.

Üdv

etwg

Király E. 2001.09.07 Creative Commons License 5883
Steve
Köszi, erre gondoltam,holnap szétnézek a börzén.Szerintem is ezek csak belföldi forgalomban jártak,csak biztosan nem tudtam.
Rézgaras
Talán kőfal imitációt karcolsz belé,és pillérnek használod?/Természetesen festve/
Szerintem gipszleválasztónak jó a vékonyan felkent étolaj is.Én öntöttem üveglapon gipszet,szépen lejött,utána kőfalat karcoltam,ragasztottam és az illesztési hibákat Neoflex tapasszal javitottam.Várromnál szépen koszolva szerintem tökéletes,és nem kell aggódni ha pl. egy ablak kicsit odébbcsúszik.Üdv mindenkinek
Előzmény: Törölt nick (5880)
joem 2001.09.07 Creative Commons License 5882
Csak nem forrasztó sablonnak a Kandó-mozdonyhoz?
Előzmény: rezgaras (5871)
Törölt nick 2001.09.07 Creative Commons License 5881
Csak azt ne mondd, hogy az M7-est akarod modellezni, az eredeti állapotában, felújítás előtt...
Előzmény: rezgaras (5871)
Törölt nick 2001.09.07 Creative Commons License 5880
Szia!

Én három ezernél biztos nem adnék többet éret, de csak a kifogástalan állapotúért!!!
Igazából nem tudom az árakat. Van belőle, de sok a CSD változat. (A régire gondolsz ugye? Sötétzöld, vezérállás van az egyik végén.)

Szerintem ezek a szerelvények nem jártak nálunk. Eredetileg belföldi hivatásforgalomban voltak használatosak, a kétrészes egység mellékvonalakon is előfordult. Fővonalakon inkább négyrészes összeállítást használtak, volt olyan is, hogy kettő volt belőlük összekapcsolva. De van olyan fotó is valamelyik TT katalógusban, hogy egy kétrészes van REKO-kocsikkal kiegészítve egy BR118-as mögött.

steve

P.S.: világítást is lehet beléje rakni, elő van készítve rá, ezt majdnem elfelejtettem, meg persze van benne belső berendezés is.

Előzmény: Király E. (5869)
rezgaras 2001.09.07 Creative Commons License 5879
Matiz írta:

> nem a téglafal-imitáláshoz kell?

Hát ahhoz csak akkor lenne jó, ha LGB-ben, vagy még nagyobb modellekben utaznék. H0-ban egy tégla kb. 3mm hosszú!

Előzmény: Matiz (5878)
Matiz 2001.09.07 Creative Commons License 5878
Rézgaras: nem a téglafal-imitáláshoz kell?

Más, aki CsíkosháTTú kolléga bármilyen telefonos elérhetőségét tudja, az légyszíves dobjon meg egy e-maillel vagy SMS 203448107 ! Köszönöm!

rezgaras 2001.09.07 Creative Commons License 5877
crash__override írta:

> a gipszkocka a hazak oldalainak a pontos (meroleges)illeszteset segiti ?

Jó irányban tapogatózol, de házhoz nem kellene gipsz, fából vagy vasból vagy akármi másból is jó lenne!

Előzmény: crash__override (5874)
Matiz 2001.09.07 Creative Commons License 5876
Hm...próbálkozom, holnap haladok tovább a kísérletekkel. Laminált lapot kerestem, de nem találtam, csak sima pozdorját.
Előzmény: etwg (5875)
etwg 2001.09.07 Creative Commons License 5875
Jobb boltokban lehet kapni leválaszto sprayt (Trennmittel- Separator), amivel ha befujsz bármit az megakadályozza, hogy oda ragadjon.
De esetleg vehetsz viaszos butorfényezöt is - a folyadék jobb, ha krém van azt old fel mosobenzinben. Ezzel az anyaggal kenyd be a felületeket, hagyd megszáradni, és meglátod hogy nem ragad oda a gipsz.
Előzmény: rezgaras (5871)
crash__override 2001.09.07 Creative Commons License 5874
tipp:
Esetleg a gipszkocka a hazak oldalainak a pontos (meroleges)illeszteset segiti ?
/tipp
Előzmény: rezgaras (5871)
etwg 2001.09.07 Creative Commons License 5873
Kösz a megtiszteltetést.

Várjuk az ötleteket.

Előzmény: rezgaras (5871)
Matiz 2001.09.07 Creative Commons License 5872
Az a baj, hogy a "matiz_a" accountom már tele van, a "matiz_c"-nek ez adta meg a végső lökést, ugyanis megtelt..úgyhogy amint lesz időm, készítek "matiz_b" -t is :-) A tár.hu-n 1024x768-ban vannak a képek, ott nincs helykorlátozás, még mindíg reménykedem, hogy az index bővíti a kapacitását külföld felé.
Előzmény: rezgaras (5871)
rezgaras 2001.09.07 Creative Commons License 5871
Matiz írta:

> Ebbol ketto sajna odaragadt

Na ezért ajánlottam a lamináltat (laminált faforgácslap, amibôl a konyhabútorok vannak). Az nagyon síma és nem ragad rá. Persze ha felületi struktúrát akarsz, akkor más kell.

Én egyébként sokszor öntöttem már gipsz-kockákat úgy, hogy a lamináltra Legoból készítettem keretet. A keretbe öntött kockák simák és derékszögűek. Csak arra kell vigyázni, hogy a Lego kockák belsejébe ne kerüljön gipsz, mert azt nem egyszerű kiszedni.

Kiváncsi vagyok, ki tudja-e valaki találni, mi a fenének kellett nekem derékszögű gipsz kocka! (etwg csak a második fordulóban indulhat ;-))))

Egyébként tetszettek a fotók. Szvsz. lehetne egy kicsit nagyobb kivitelben is felrakni, pl. 800x600-asban, akkor jobban látszanak a részletek. Vagy azt nem engedik? Helyes kis terepasztal - kár, hogy német ;-))))

Előzmény: Matiz (5867)
etwg 2001.09.07 Creative Commons License 5870
Szia Matiz

Tetszenek a kepek

Jo munka.

Üdv

Előzmény: Matiz (5868)
Király E. 2001.09.06 Creative Commons License 5869
SZia Steve!
Szerinted kb. mi az ára a TT-s emeletes kétrészes vagonnak,elég sok van-e a piacon,és ezek eredetije átjött Magyarországra?Köszi szia
Előzmény: Törölt nick (5866)
Matiz 2001.09.06 Creative Commons License 5868
Bocs, a cim helyesen: http://uk.photos.yahoo.com/matiz_c/ !
Előzmény: Matiz (5867)
Matiz 2001.09.06 Creative Commons License 5867
Hello!

Na, ma a szabad perceimben kiserletezgettem a peronnal. Elso nekifutasra egy pozdorja lapon ontottem ki 4 elemet. Ebbol ketto sajna odaragadt :-) igy nem tudtam egeszben leszedni. A kovetkezo nekifutasnal mar osszeragasztottam a szeleket es igy ontottem ki az egeszet, alaja vekony papircsikot tettem. Igy mar sikerult a dolog. A fel- es lehajtokat meg nem volt idom megcsinalni, mert az ott helyben kell majd kiontenem az asztalon. Fenykepezni nem volt idom, csak 3 kep keszult, azon sem sok latszik... A jardat is elkezdtem, az egyszerubb, abbol egy csikot teljesen megcsinaltam, de meg 1-2 helyen festest fog kapni, koszolom majd. Szoval enyi jutott mara, majd szombaton remelhetoleg be tudom fejezni a peronokat. Egyebkent gipsszel kionte nagyon jol mutat, olyan hatasu, mintha tenyleg beton lenne. (Talan a papir anyaga tette..)

A kepek:
1.
2.
3.

A kulfoldi/lassu eleressel rendelkezok szamara a szokasos helyen, a photos.yahoo.com-on vannak a kepek.
(http://uk.photos.yahoo.com/bc/matiz_c/)

udv!

OFF:Steve, holnap legyszi kuldd el a telefonszamodat, 10 utan derul ki, mehetunk-e ! ON

Törölt nick 2001.09.06 Creative Commons License 5866
Lesz!
Előzmény: djt-122 (5865)
djt-122 2001.09.06 Creative Commons License 5865
lesz hétvégén börze?
Törölt nick 2001.09.06 Creative Commons License 5864
Szövasz, innen Köcskemétről:
Mögnézném, dö csörösznye... Nöm mögy -)))
steve
Előzmény: etwg (5856)
Carpy 2001.09.06 Creative Commons License 5863
OK.
Előzmény: TEE (5862)
TEE 2001.09.06 Creative Commons License 5862
Carpy!

Általam nem ismert okoból nem kaptam rá felhatalmazást, hogy részleteket írjak, ezért akit az állás érdekel, hívja az említett telefonszámot!
A bolt pontos helyéről meg csak írhatok majd részleteket a megnyitás után...

TEE

Előzmény: Carpy (5857)
TEE 2001.09.06 Creative Commons License 5861
Carpy!

Általam nem ismert okoból nem kaptam rá felhatalmazást, hogy részleteket írjak, ezért akit az állás érdekel, hívja az említett telefonszámot!
A bolt pontos helyéről meg csak írhatok majd részleteket a megnyitás után... Sőt, szerintem már a MAVOE kiállításon is megtudhatod, hogy hol nyílik!

TEE

Előzmény: Carpy (5857)
rezgaras 2001.09.06 Creative Commons License 5860
Centrifugál-öntés linkek:

http://www.tekcast.com/
http://www.weissmetall.com/silikon.html

A többit most nem találom, de ez is mutatja, mirôl van szó.

Előzmény: rezgaras (5849)
luc72 2001.09.06 Creative Commons License 5859
Szia Matiz

Találtam neked valamit, ha ismered bocs.
http://www.bolz-foto.de/232/index.html

luc72 2001.09.05 Creative Commons License 5858
Szombati börze? Ki jön?
Carpy 2001.09.05 Creative Commons License 5857
Gondoltam hogy Budapest, csak azert nem artott volna eleve hozzatenni... Ha majd megirod, hogy pontosan hol nyilik a bolt, - vasarlokent - biztosan benezek.
Előzmény: TEE (5853)
etwg 2001.09.05 Creative Commons License 5856
Uj kepeket tettem fel a

http://communities.msn.de/FERKELLINES

sitera, ha van kedvetek kritizáljatok.

Minden kritika meleg fogadtatásban részesül a dicséret meg duplán.

etwg 2001.09.05 Creative Commons License 5855
Szia lelketlen

megtekintenénk ha menne. Sajnos a tar - csak Magyaroszagon megy (ha megy).

Előzmény: lelketlen (5851)
Matiz 2001.09.05 Creative Commons License 5854
Hát én is ezt írtam. Minden műanyag kerekű kocsim kattog a sínen. Jelen esetben természetesen régi PIKO volt a kérdés.
Előzmény: rezgaras (5850)
TEE 2001.09.05 Creative Commons License 5853
Budapest, és annak is a központja.

TEE

Előzmény: Carpy (5846)
lelketlen 2001.09.05 Creative Commons License 5852
Üdv. rezgaras!
Itt tul.keppen a 25-30 éves PIKO,Klein,...stb.
gyüjteményből származó vagonokról van szó.
De azt hiszem "a puding próbája..." ami "kattog"
az kerékcsere.

Mégegyszer köszi az információkat!
b.

Előzmény: rezgaras (5850)
lelketlen 2001.09.05 Creative Commons License 5851
Üdv CsikosháTTu!
Ötletserkentőként nézzetek be a www.tar.hu/frameset.phtml?path=/dmaster/ honlapra!
lelketlen
Előzmény: Törölt nick (5841)
rezgaras 2001.09.05 Creative Commons License 5850
Matiz írta:

> a műanyag kerék _nem jó_ a 2.1-es sínre, mert kattog a talpfákon

Ja persze, de nem azért, mert műanyag, hanem azért, mert túl magas a nyomkarimája. Egyébként állítólag a Roco 2,1mm-es sín ebbôl a szempontból egy kicsit jobb, mint a többi. (a síncsavar-utánzatok egy kicsit mélyebben vannak)

Előzmény: Matiz (5848)
rezgaras 2001.09.05 Creative Commons License 5849
M62 187 írta:

> speciális kézi kivágószerszámok annyira drágák

Az az igazság, hogy szvsz. az ablakokat és ablakkereteket nem kellene papírból készíteni. Nem is láttam még ilyesmit soha. Ezért azt tanácsolnám, hogy - amennyiben nincsen valami speciális indokod a papír használatára - nézz körül más technológiák környékén is.

Az egyik megoldás a műanyag fröccsöntés. Jóllehet, azt írod:

> Egy mellékvonali típusépülethez legalább 6-8 féle bélyeg kellene...

Szerintem ez egy kicsit túlzás. Amikor felmértem a dolgot, azt találtam, hogy egyféle ajtó és kétféle ablak van. De mindegy, a fô kérdés a technológia.

Műanyagból szvsz. egy kisiparos sok ezret készít el, a kérdés a fröccsöntô forma. Ez általában igen drága, de úgy tudom, hogy az ár nagyon függ a nagyságtól. Az ablakok egy kicsi öntvényen is elférnek, tehát olcsóbb lehet, mint mondjuk egy mozdonytest. De ki lehet önteni uretánból is. Van aki hasonló struktúrákat fehérfémbôl önt, centrifugál-öntéssel. Meg fogom keresni a linket az Interneten, most sajnos elvesztettem. Szokásos még hasonló struktúrákat vékony funírlemezbôl lézerrel vagy nagynyomású vízsugárral kivágni, így készülnek a fa hajómodellek alkatrészei (Krick). Szóval ötletem még van, amíg a libák mind meg nem döglöttek! ;-))))

Előzmény: M62 187 (5835)
Matiz 2001.09.05 Creative Commons License 5848
Férleérted, a műanyag kerék _nem jó_ a 2.1-es sínre, mert kattog a talpfákon - a kérdés erre vonatkozott.
Előzmény: rezgaras (5847)
rezgaras 2001.09.05 Creative Commons License 5847
Matiz írta:

> amelyeknek műanyag kereke van, kattognak, ezeket cserélni kell feltétlenül.

Ne haragudj, ezt egyáltalán nem értem.

Szvsz. a fém kerekek még sokkal jobban kattognak, de pl. én pont ezt szeretem bennük. Ha hagysz egy kis rést a sínek összeköttetésénél, pont úgy kattog, mint az igazi. Fülbemászóan!!!

Az tény, hogy a fém kerék általában jobb, mint a műanyag. bár műanyagból is sokféle van. Egyszer rendeztünk a fiammal egy gurítási versenyt. Építettünk egy kb. 20cm magas lejtôt egy hozzá kapcsolódó hosszú vízszintes egyenes szakasszal és megnéztük, hogy melyik kocsik gurulnak a legmesszebbre. Az amerikai MDC Roundhouse kocsik voltak messze a legjobbak, ezeknek műanyag kerekük van. A második legjobbak a Life-Like P2K kocsik voltak, fémkerékkel. Az európaiak sehol sem voltak, igaz, csak Pikot, Schichtet, Rivarossit és Limát próbáltunk. Ezeknél a szabály az volt, hogy a 4 tengelyűek sokkal jobbak voltak, mint a 2 tengelyűek. De mondjuk ez nem volt meglepô.

Szvsz. a kerekeknél sokkal fontosabb az, hogy koncentrikusak legyenek, és ne legyen bennük "nyolcas". A Piko kerekeknek ráadásul túl magas a nyomkarimája, gyakran magasab,, mint a NEM szabvány által megengedett max. 1,2mm.

Előzmény: Matiz (5840)
Carpy 2001.09.05 Creative Commons License 5846
Csak ugy mellesleg: melyik varos?....
Előzmény: TEE (5837)
lelketlen 2001.09.05 Creative Commons License 5845
Hali!
Köszi az infót!(Hát akkor kerékcserére fel!)
Üdv.!b.
Előzmény: Matiz (5840)
etwg 2001.09.04 Creative Commons License 5844
Uraim,

a vekony karton barmikor egy vastagabbra lehet ragasztani, eyen mar ne muljon a dolog. A haz falai is kulonbozo vastagsaguak, ezt kell csak figyelembe venni.

Előzmény: rezgaras (5833)
Törölt nick 2001.09.04 Creative Commons License 5843
Estét!

Fogalmam sincs! Egy ideje már én sem láttam, de azt hittem, csak engem kerül el...

csíkos

Előzmény: luc72 (5842)
luc72 2001.09.04 Creative Commons License 5842
Hali

Hova tünt a kis tolató a Kispesti erőműböl?

Előzmény: Törölt nick (5841)
Törölt nick 2001.09.04 Creative Commons License 5841
Kivánok!

rezgaras!
A nyomda tud vastag kartonra dolgozni, tud "kivágni" is, de lehet, hogy ezt a vevőre bíznánk, dolgozzon ő is, ha már megvette, - meg az építés öröme - viszont a vágás helyét bígeljük. Sose' gondoltam, hogy mezei papírból, hajtogatós micsodákat gyártsunk. Nem véletlenül írtam, hogy "kartonmodell". (Ennyit azért én is tudok, nem olyan nagyon csíkos a hátam, pedig kismalac vagyok, uíí, uíí! -))) )

M62 187!
Sok sikert a manufaktúrához! Remélem sikerül piacra lépni, mert, amit itt mutattál nekünk, az nagyon szép!
steve

Előzmény: rezgaras (5833)
Matiz 2001.09.04 Creative Commons License 5840
Tökéletesen működnek, de SCHICHT kocsik, amelyeknek műanyag kereke van, kattognak, ezeket cserélni kell feltétlenül.
Előzmény: lelketlen (5838)
lelketlen 2001.09.04 Creative Commons License 5839
Bocs Matiz!
Természetesen igy akartam irni!
Előzmény: lelketlen (5838)
lelketlen 2001.09.04 Creative Commons License 5838
Szia Matil!
Mit szólnak a régi PIKO kocsik a 2.1-es váltókhoz?
Próbáltad már? (vagy esetleg kerék csere?)
Ugyanis most tartok egy előzetes "beszerzési"
akció elején és nem minden léptezik 2.5-ösben ami
kellene.Viszont a ROCO LINE jó megoldásnak tünik.
Üdv.! lelketlen
Előzmény: Matiz (5828)
TEE 2001.09.04 Creative Commons License 5837
Álláslehetőség!

Október 1-én nyíló vasútmodellboltba hármunk mellé keresünk még két, (lehetőleg teljes munkaidős) eladót. Gyakorlat nem feltétlen szükséges, elhivatottság annál inkább. A részletekért hívd ezt a számot: 20/376-49-49

Rézgarasnak és persze másoknak is:
A MAVOE kiállítás friss információim szerint szeptember 28-án kezdődik a Pecsában.

TEE

Előzmény: crash__override (5665)
M62 187 2001.09.04 Creative Commons License 5836
Rézgaras minden szavával egyetértek...
Előzmény: rezgaras (5833)
M62 187 2001.09.04 Creative Commons License 5835
Természetesen gondoltam a sorozatgyártásra, de...
De manuálisan lehetetlen, mert nem lehet lépést tartani az igényekkel, mennyiségileg. A speciális kézi kivágószerszámok annyira drágák, hogy sosem hozzák be az árukat. Egy 100000 forintos bélyeggel jó pár ezer, tízezer ablakot kellene készíteni. Egy mellékvonali típusépülethez legalább 6-8 féle bélyeg kellene...
Van gépesített megoldás is, de ahhoz először megfelelő médiát (nyersanyagot) kellene keresni, hogy a gép elboldoguljon vele. Jelen ismereteim szerint pepírból nem létezik, vagy csak komoly kompromisszumokkal, és nem folymatos abból a lemezfajtából az ellátát. És ugye meg kellene venni a gépet, amiből a legkisebb is 500000 forint, az üzemeltetés költségét egyelőre megbecsülni sem tudom.
A legvalószínűbb ötletem, hogy szervezek egy kis manufakturát, ahol bedolgozó(k) segítségével elkezdünk - várhatóan még az idén - egy kis próbatermelést. Egy biztos: nehéz lesz az árat egyszerre alacsonyan is tartani, meg abból némi kis haszonra is szert tenni...
Előzmény: Törölt nick (5831)
cst 2001.09.04 Creative Commons License 5834
Üdv!

Rézgaras!

Most tudtam megnézni először a honlapodat, de már most sokat segített épületkészítésben.Remélem továbbra is meg tudom majd nézni, mert nagyon tetszik.

Más:most fogtam hozzá a terepasztal építéshez. Az alapja léckeretre csavarozott farostlemez.Mérete 1*2m.Már ráragasztottam a parafa ágyazatot.Most a vezetékezéssel tötltöm az időmet.Egyébként a motívum egy kétvágányú vonal kisebb állomással és három rakodóvágánnyal. Az asztal egyrészén egy domb lesz melyen alagút megy keresztül.A korszak napjainkban.
Egyelőre ennyi

Tamás

rezgaras 2001.09.04 Creative Commons License 5833
csíkostáTTú írta:

> csinálni kéne egy kartonmodell épületet, és kapcsolatban vagyok egy nyomdával

Szvsz. ez egy nagyon jó ötlet, de nem egészen ugyanaz, mint a karton.

Amerikában van egy kiadó (Dover Books), akik számtalan füzetet jelentettek meg mindenféle, fôleg régi épülettel, amiket ki lehet vágni és összeragasztani (mind 1:87). Az épületek szép színesek és egész jól néznek ki - pár méter távolságról, félig behúnyt szemmel nézve (tehát háttérépületnek egy terepasztalra...). A baj velük szvsz., hogy a kivágós papírnak nincsen igazi vastagsága, így az ablakok, ajtók csak fel vannak nyomtatva, de az egésznek nincs mélysége. A valódi karton más, az akár 1mm vastag is lehet és tartása van. Viszont azt hiszem, nem lehet egyszerűen nyomtatni. Elvileg rá lehet egy vékony, nyomtatott papírt kasírozni. Vágni sem lehet ollóval, csak szikével.

Előzmény: Törölt nick (5829)
djt-122 2001.09.04 Creative Commons License 5832
Hello mindenkinek.
végre sikerült üzemképessé tenni a VT 135 ös motorkocsimat.Nem tud valaki hozzá eladó pótkocsit legalább egyet de csak bordó-elefántcsont szinüt?
Törölt nick 2001.09.03 Creative Commons License 5831
Na most akkor nehogy félreértsd!

Nem gondoltál soha arra, hogy sorozatgyártásba (gyártatásba) kezdesz? Most azért kérdem, mert nekünk TT-seknek különösen sovány a MÁV ellátásunk. Tudom, ez nagy feladat, meg igen sok munka, de...

steve

Előzmény: M62 187 (5830)
M62 187 2001.09.03 Creative Commons License 5830
TT méretben a MÁV szabványú II. osztályú fővonali felvételi épület kb. 13 x 22 cm. Szerintem ez nem veszélyesen nagy. Bár egy zsúfolt asztalon biztosan.
Egyébként korábban én is mellékvonali típustervekkel kezdtem, jó pár darab készült belőlük, a börzén is lehetett kapni.
Fővonaliból ez volt az egyetlen, szabványterv alapján, de elég jól sikerült... Hálás téma: Biatorbágy régi felvételi épülete.

Fűzfő épületét konkrét megrendelésre készítettem, az eredeti színben. Ez a sárga tükrözés azért készült, mert méretben akkora, mint amit az új megrendelő akart, és a már adoptált tervek alapján gyorsan elkészíthető volt...

Előzmény: rezgaras (5825)
Törölt nick 2001.09.03 Creative Commons License 5829
Ahha!

Akkor innen van. JSB-vel tervezgetjük, hogy csinálni kéne egy kartonmodell épületet, és kapcsolatban vagyok egy nyomdával, amelyik olcsó, jó, és nem ráz (sem meg, sem át).

steve

Előzmény: luc72 (5814)
Matiz 2001.09.03 Creative Commons License 5828
Tökéletes, erre a megoldásra - fejjel lefelé - még nem gondoltam! Csütörtökön próbálkozom, megírom mire jutok! A kapcsoló nem sürgős, az a legkevesebb, majd ha már járhatnak a vonatok akkor lesz igazán aktuális. Köszi.
Előzmény: rezgaras (5827)
rezgaras 2001.09.03 Creative Commons License 5827
Matiz írta:

> A peron ugyben nem ad senki otletet?

Nem vagyok biztos abban, hogy jól értettem a problémát. Ha jól értettem, akkor az az ötletem, hogy öntsd ki gipszbôl, de _fejjel lefelé_! Azaz, veszel egy sima lapot (laminált), elkészíted a peron keretét rajta, és kiöntöd gipsszel. Ekkor a kiszedás után a teteje gyönyörű síma lesz, az élei meg sarkosak. Az alja nem lesz síma, de azt meg többé-kevésbé csiszolópapíron való huzigatással le lehet simítani, és amúgy sem látszik.

> ...a szemelykocsikat osszehuzza az uj kapcsolo. Allitolag az univerzalis is tudja ezt, probalta valaki mar?

Igen. Nagyon jó az univerzális. Kapcsolódik más kapcsolókkal, saját magával mereven is, egy nagyon szellemes megoldással. Nagyon biztosan kapcsolódik. Az egyetlen baja szvsz., hogy egy kicsit bumszli. Ennek az az oka, hogy a többi idegen kapcsolóval úgy kapcsolódik, hogy _körülveszi_ a másik kapcsoló ütközôfelületét, azaz az univerzális kapcsoló feje szükségképpen nagyobb, mint a szokásos kapcsolók feje (hogy körbe tudja venni azt). Nekem van egy dobozzal, megmutathatom, ha tudsz várni novemberig.

Előzmény: Matiz (5816)
rezgaras 2001.09.03 Creative Commons License 5826
by az ex bhv írta:

> valamikor Novemberben lesz nyílt nap nálunk

Tudod már pontosan, mikor?

És tudja valaki, hogy mikor lesz a MAVOE idei kiállítása a Pecsában?

Előzmény: by az ex bhv (5808)
rezgaras 2001.09.03 Creative Commons License 5825
M62 187 írta:

rézgaras:
"Azonban szvsz. üzleti célból inkább egyszerűbb modellekkel kellene kezdeni, elsôsorban kereslet. A magyar szabványtipusok pedig szerintem jó alanyok a modulrendszerű modellekhez."

> Nem értem az első mondatot... Hogy jön ide az üzleti cél?

Úgy gondoltam, hogy ha eladásra akarod gyártani a házakat. Az igaz, hogy a bemutatott épületeidbôl kettô felvételi épület, de meglehetôsen nagy és ritka. Az is igaz, hogy a németeknél kapható olyan nagy állomásépület is, mint Bonn (Pola?). De szvsz. a modellezôk többsége mégiscsak kisebb állomásokat keres, mert a terepasztala is kicsi, amit egy nagy állomás optikailag agyonnyomna. Tehát én a mellékvonali típustervekben utaznák inkább. Az eredetibôl meg jó sok volt a Kárpát medencében.

Ha még nem olvastad volna:

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/models/Station/Sta_main_m.htm

> a házak minden alkatrésze (ablak, ajtó, lépcső, "stukkó", rács, korlát stb. - különböző fajtájú és minőségű - kartonból van.

Van Németországban egy pofa, aki szintén mindent kartonból épít, még vasúti kocsit is. Volt róla egy jó cikk a HP1 újságban (Willy Kosak lapja). Ha érdekel, elôkereshetem, mert asszem véletlen pont ez a példány van meg.

Előzmény: M62 187 (5804)
rezgaras 2001.09.03 Creative Commons License 5824
Matiz írta:

> ha kiég az izzó, azt sem tudom, honnan szerzek majd....

Rizsszem izzót lehet szerezni elektromikai boltokban. Szvsz. Conradnak is van.

Előzmény: Matiz (5793)
JSB 2001.09.02 Creative Commons License 5823
Kösz!

Ma nagyon elvacakoltam az Orienttel. Csupa olasz (részben földi) viszi és ellubickoltam az olaszban(spagetti nem válik vízzé). Laschiate mi cantare(néha)
Reggel átküldöm, mekkora lehet egy kép max.?

Előzmény: Matiz (5820)
JSB 2001.09.02 Creative Commons License 5822
emil nuku, ism. ha lehet.
Kösz!

Mikor gyüssz, témamegrágás.

Jövő héten illő lenne őszi előzetes címlista a netere az Uraknak(HÓLGYEKNEK ) is.

Előzmény: Kisbuta (5821)
Kisbuta 2001.09.02 Creative Commons License 5821
JSB!

Mail ment, válasz azonban nem jött!

???

Kisbuta

Matiz 2001.09.02 Creative Commons License 5820
Hello!

BRAWA BR211 ara Modell Kiteknel 42 ezer HUF, legalabbis ennyi volt rairva.... Van meg ott sok finomsag, az osszes festesi variacio. Viszont van nalul DR V100-is, szinten BRAWA, de csak a narancssarga es piros valtozat :-(( a bordo nincs....kar.

A peronrol majd mailt kuldok, viszont Te is kuldd a mailt a felteendo dolgokkal, a metros dolog most megy fel nemsokara.

udv

Előzmény: JSB (5819)
JSB 2001.09.02 Creative Commons License 5819
Milyen peron ügyben? Sorry vasárnap esti lustaság, de nem keresgélek, merre volt amit kérdeztél. Scusi! Mille grazie!

Bravo BRAWA, egyetértek, de nem csak úgy, hanem mérten.

Persze 449 DEM az nem 82500 fricsesz , amennyiért nálunk vesztegetik. Kinn utazással, + tejeskávé-kuglof Sachernél is olcsóbb.
Na majd az EU-ban!

PS.: Lenne némi Orient a WEB-re, persze a Märklin digi átépítés mellé. Szerkesztő Úr, vélemény?

Előzmény: Matiz (5816)
Arsenal 2001.09.02 Creative Commons License 5818
Hello!
Csak most találtam rá erre az igen érdekes fórumra. Engem is igen érdekel a vasút modelezés.
Ezért nagyon hálás lennék ha valaki tudna nekem küldeni képet TERVRAJZOT információt..stb. a Bzmot motorkocsiról vagy a V43-as típusú villanymozdonyról. A gunner@freestart.hu -ra
Egyébként HO-ban utazom, és ezentúl figyelemmel fogom kisérni ezt az igen jó fórumot:) hátha én is tudok segíteni valakinek.
JSB 2001.09.02 Creative Commons License 5817
Nos mea culpa, mea maxima culpa. Az az átkozott Schwung!

A BRAWA és a Gützold az azonos gépek, azaz DR.65-10(persze index 10, a fene tudja topicon hogy kell csinálni).

Változatlanul BRAWAT ajánlom? mert Gützi 495DEM, BRAWA 449DEM. Osztán: Brawa 159 vonóerő előre, 107 hátra, de ha a lemezrugőt a futóvázban elhajlítod (avagy kiveszed) egyből 149 lesz, ami szinte optimális, mert ugyi a szertartálos mongyinak oda-vissza azonosan illik húznia. Gützi előre 171, hátra 124 gramm, nem javítható, mert a hajtást csigatengellyel a hátsó ( a valódinál futő) forgóvázban helyezték el. A vonóerő émiá, nem korrigálható ( kukát kivéve, ahol ua.) A két gépet kissé lólábasan 99/8 (BRAWA) és 99/5 (Gützi) tesztelték. A kaszni BRAWA-nál jobb, mert az Indusi vezeték 0,5 mm(!) is van és nem törik. Mögötte légrés, ahogy illik, Ez eddig csak BR-nek sikeredett. Ezen túlmenően BR rudazata javarészt fotómaratott.

Nos ennyit itt, mert nem kívánom kész (tartalék) tesztünket végig leírni(no meg elsütni). Egy bizti, : BR65 nem ér 500 márkát - márha nem aranyból van. Persze akkor is csak törtaranyban, mert ugyan kinek kéne fazonáron.

Előzmény: luc72 (5814)
Matiz 2001.09.02 Creative Commons License 5816
Hallo!

Luc72:
Vegyel BRAWA-t, vidd haza es csodald :-))

Mas:
Megneztem az Erkel utcaban a BRAWA 211-es modellt, gyonyoru, ilyennek kell lennie. Meg fogom venni, legalabb lesz valami, ami a felsovezetek kiepitesere osztokeljen :-))

A peron ugyben nem ad senki otletet?

Es megint mas: ha a hagyomanyos kupplungrol atternek masfajtara, akkor a ROCO felet vagy az univerzalisat valasszam? A ROCO csak ROCOval kapcsolhato, az univerzalis pedig a regi fajtaval is. Azert cserelnem le, hogy a szemelykocsikat osszehuzza az uj kapcsolo. Allitolag az univerzalis is tudja ezt, probalta valaki mar?

udv

Előzmény: luc72 (5814)
JSB 2001.09.02 Creative Commons License 5815
A kérdés csak az, hogy melyiket akarod, ui. a Fleischmann 65 ami tökéletes modell (1:87) és Gützold azonos gépről szóé, a nyugati változatról. Brawa az NDK (volt keletnémet) gép modelljét képezte le, és ebben egyedül álló. A három között ha döűnteni kell(ugyan miért lennék részrehajló, hűiszen az újság méréseinek valóságtartalma adja a minőséget, s nekünk nem fizetnek (mont nyugaton) előre az "eredményért". Kis lap mondhat igazat!.
Nos: BRAWA-Fleischmann(izlés kérdése-holtverseny, BRAWA valamivel jobb, de a különbséget asztalon úgy sem használod ki),Gützold a sorrend.
Plusz Gützold ahhoz képes túl borsos áron kínálja magát. Brawa és Fleischmann árában van, ha ott vaszad ahol árában adják.
Ha technikai részletek érdekelnek, adj emilt, mert a többiek elalszanak az unalomtól ha hosszan elemezzük a mongyikat.

Jövő héten légy szíves telefonon keresni, van számodra egy három méter hosszú eredtiről másolt északi fűtőház 1:100 helyszínrajz, teljes vágányhálózattal.

üdv: JSB

Előzmény: luc72 (5814)
luc72 2001.09.02 Creative Commons License 5814
Sziasztok

M62nek én mondtam, hogy ha a füstinek a tervrajza meg lesz, akkor csikosháTTú mondta, papírból el lehet készíteni a házakat, és erre van valaki ismerőse. Tehát a félre értés innen ered.

Más

Srácok szerintetek
Gützold vagy Brawa BR65 mert valaki a Brawara esküszik, de olyat is halottam, hogy a Miba tesztbe a Gützold volt a jobb. Brawat láttam, fogtam is a kezembe, és láttam működni, eddig + is a kép róla, de Gützit látott innen valaki?

Megint más

Az Erkelben sok szép magyar cucc készült, volt most egy MÁVos 6 vagonból álló Express szerelvény Saschen kocsikból átalakítva, minden részletre oda figyelve, de az ára nagyon súlyos 140000 Ft.

Előzmény: Törölt nick (5813)
Törölt nick 2001.09.02 Creative Commons License 5813
Kivánok!
12 fröccs öntés után én sem tudnám összerakni.-)))

Viccet félre!

Szóval dehogy akarok én kötözködni! Ha így érezted akkor ezer bocs, visszavonom az egészet!

Én azt szeretném, ha bemegyek a modellboltba, rábökök egy M62 187 kolléga által kitalált ház modelljére, megveszem, otthon összerakom, és felteszem a MÁV pályámra, és gyönyörködöm.

Most meg álmodozom...

Az információd fals, nem készítek házakat, csak saját magamnak volt egy-két kísérletem.

steve

Előzmény: M62 187 (5812)
M62 187 2001.09.02 Creative Commons License 5812
"Illesztő fülről" nem volt szó. Ezt Te találtad ki...

Illesztő peremről volt szó meg fülekről... külön... És nem lustaság miatt nincs. Én össze tudom állítani így is, akkor meg minek legyen rajta? Mellesleg papírról van szó, ami eleve egy sík valami. Nincsenek rajta peremek meg fülek. Persze a fröccsöntés (meg a fröccs öntés :-)) esetén sokkal egyszerűbb lenne ilyen extra részleteket előállítani.

Miért érzem úgy, hogy csak kötözködni akarsz? Úgy tudom, Te is készítesz házakat, másoknak is. Persze lehet, hogy akitől hallottam, csak rosszul tudja. Azokból mikor lesz sorozatgyártás? Gondolom akkor, amikor nálam is. Vajon miért...? :-)

Előzmény: Törölt nick (5809)
Törölt nick 2001.09.01 Creative Commons License 5811
Szerintem MINDENKIT!
Előzmény: by az ex bhv (5808)
Törölt nick 2001.09.01 Creative Commons License 5810
Hali!

Köszi! A hangját hallottam, de OFF
Éppen Veres Zolikának a videó anyagát másoltam át, és a kamerával, mert az SVHS editáló gépemnek lepukkant a hangja. Holnap, ha az időjárás is engedi záró buli a Kiliti műrepülő EB-n.
ON

Kéne már valami gőzös videó...

steve

Előzmény: luc72 (5807)
Törölt nick 2001.09.01 Creative Commons License 5809
"Lustaság: fél egészség!"

Amúgy meg miért nincsenek "illesztő fülek"? Tudom, itt most másról beszélgetünk, egyedi épületekről, meg a sorozat gyártásról. Én csak álmodozom...

Elpárolgó ragasztó... Az is hagy nyomot, de még hogy!!!

Előzmény: M62 187 (5806)
by az ex bhv 2001.09.01 Creative Commons License 5808
Hali!

Na und, das stört mich net!
(Na és az nem zavar engem)
Egyébként most töbségben vagytok (TT )
A H0-ások egyébként most csak hallgatnak!
(Csak vicc volt senki se vegye magára!)
Nos a lényeg valamikor Novemberben lesz nyílt nap nálunk(LÁVA Egyesület aki még nem tudná), én szervezem !
Valakit érdekel ?
Zsolt

Előzmény: Törölt nick (5803)
luc72 2001.09.01 Creative Commons License 5807
CsikosháTTú

Egy másik topicban kérdezted, hogy mikor megy a Lajosmizsei vonalon nosztalgia vonat? Állítólag ma ment. Sőt ismerem az egyik mozdonyvezetőt, de ö most az Esztergomit nyomta nagy örömömre, mert a Bécsi úti átjárónál hosszan fütyült és kapartatta a 424est. Egyébként meg a Váci vonalon motorvonaton nyomja. De a lényeg, ha előbb értesülök szolok, és akkor egy kis hiénázásra kapható vagy, már ha érdekel.

Előzmény: Törölt nick (5805)
M62 187 2001.09.01 Creative Commons License 5806
A nagy kézügyesség jelen esetben egy magasabb fokozatot jelentett. Itt nincs elpárolgó, műanyagot oldó szintetikus ragasztó. Itt festett matt felületek vannak, amin még egy megszáradt vízcsep is látszik, hát még a fényes, megszáradt ragasztó. Itt nincsenek illesztést könnyítő peremek, fülek, itt egyszerű élragasztás van közel sem merev kartonon. Nincsenek előre letört éle, a helyzettől függően szemmértékre kell az illesztéseknél a karton élét a kellő szögben megmunkálni. Gyakran nincsenek előre kiszabott elemek, sokszor menet közben kell alakítani, mert még a felvitt ragasztó vastagsága is torzíthat. És még csak előre kivágható, tervezhető sablonok sincsenek, mert még az ugyanakkora grammsúlyú kartonnak is más és más a vastagsága a származási helytől függően.

Én inkább azt mondom, hogy aki úgy érzi, kellő kézügyességgel rendelkezik, az ne fossza meg magát az alkotás örömétől, saját maga készítsen házakat, ne készleteket keressen... :-)

Előzmény: Törölt nick (5805)
Törölt nick 2001.09.01 Creative Commons License 5805
Szevasz M62 187!

Az a legkevesebb, hogy, ha valaki alkot valamit, ami ráadásul szép is, akkor megdícsérjük!

Viszont egy valamit nem értek:
"...nagy kézügyesség kell..."

Hát persze! E nélkül nem létezhet vasútmodellező! Persze a "nagy"-nak is vannak fokozatai! Én például nem építenék - egyelőre - vasúti járműveket, de egy ház összerakását már be merem vállalni. Ha valaki még ezt sem, akkor ott baj van!

csíkosháTTú

P.S.: a felhasználói nevemet anno elgépeltem, csíkosháTTú akart lenni, de steve megszólításra is hallgatok.

Előzmény: M62 187 (5804)
M62 187 2001.09.01 Creative Commons License 5804
rézgaras:
"Azonban szvsz. üzleti célból inkább egyszerűbb modellekkel kellene kezdeni, elsôsorban állomásokkal, mert úgy érzem, arra nagyobb lenne a kereslet. A magyar szabványtipusok pedig szerintem jó alanyok a modulrendszerű modellekhez."

Nem értem az első mondatot... Hogy jön ide az üzleti cél? Erről itt nem esett szó. A bemutatott három épületből kettő felvételi épület. Az egyik egy fővonali II. osztályú épület, szabványterv alapján, éppen ahogyan említetted, a másik Balatonfűzfő állomásépületének tükörképe...

"Csak egy pár kérdés, ha nem szakmai titok:

- mibôl vannak a házak? Műanyag, kartin vagy gipsz?
- a stukkó-csíkok hogy készültek?"

Nem titok, de minden részletbe nem mennék bele. Minden ház, és a házak minden alkatrésze (ablak, ajtó, lépcső, "stukkó", rács, korlát stb. - különböző fajtájú és minőségű - kartonból van.

khotjoe?
"Valoban szép munka, alig várom a többi kép elkészültét."

Sajnos szerdán leszállítottam az újabb megrendelést, a digitális fotózás az előző napon kútba esett. Most várni kell néhány hetet, amíg kapok papírképeket a már beépített házakról. :-(

csíkosháTTú?
"Mikor lesznek építőkészletként megvásárolhatók?"

Nem lesznek építőkészletek. Két évvel ezelőtt H0-ás egyszerű őrházzal megpróbálkoztam, de sorban hozták vissza őket, mert nagy kézügyesség kell a tökéletes összeállításhoz. Mivel itt kartonról van szó, a megfolyt ragasztó nem távolítható el nyom nélkül. Összeállítás után a festés már nem oldható meg eredeti minőségben...
Vagyis a jövőben csak készházak lesznek, készletek nem...
A sorozatgyrtás ötlet szinten foglalkoztat, de a speciális technológia miatt nehezen megoldható.

Egyébként a látottakon kívül jelenleg még egy lakóház, egy 1888-as MÁV-szabványú TT-s "emeletes őrház raktárhelyiséggel", egy TT-s és egy H0-ás egyállású mellékvonali mozdonyszín és egy mellékvonali H0-ás egyszerű őrház van itthon, még leszállítás előtt. Szerdán egy TT-s kétállású mellékvonali fűtőházat, egy-egy TT-s Balatonakarattya és Balatonkenese "mintájú" épületet szállítottam, ezek az őszi MAVOE-kiállításon is láthatóak lesznek a Molnár Rezső helyi kör asztalán...

És végül: köszönöm a dícsérő szavakat!

Törölt nick 2001.09.01 Creative Commons License 5803
Hali!

Mert nekem nix dajcs, viszont jeszty inglis, és nemes egyszerűséggel elnéztem.
Kösz a korrekciót!

steve

Előzmény: TableTop (5802)
TableTop 2001.09.01 Creative Commons License 5802
Üdv

Steve, ha német asztalt építesz, miért angolosítod az állomásépületed nevét??:)))
Írod:
"Ez koNkrétan az AUHAGEN cég egyik állomásépülete: Klingenberg-Colmniss."

Az enyém maradt az eredeti nevén Klingenberg-Colmnitz. (Bár lehetne Schoroksár is, de az túl úriasan hangzik:)

Előzmény: Törölt nick (5794)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5801
A POLA fűtőházat Te is meg tudnád magyarni. A BR 52 magyarítása kemény dió...

Egyébként igazad van.Ki csinál 375-öt, 424-et, M40-et, M32-őt, stb???
(Nem egyedi darabra gondolok, hanem megvásárolhatóra, mondjuk bemegyek egy modell boltba, és megveszem...)

Előzmény: Matiz (5800)
Matiz 2001.08.31 Creative Commons License 5800
POLA fűtőházból is lehet magyar, BR52ből is...akinek ügyes keze van, az előtt nyitva áll minden kapu. De akinek nincs, és nem nagyon szeretne barkácsolni...
Előzmény: Törölt nick (5799)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5799
Nálam marad az eredeti, de legalább kiderül, hogy van némi alapanyag magyarni...
Előzmény: gyurmosz (5798)
gyurmosz 2001.08.31 Creative Commons License 5798
Én abból az állomásból Budapest-Csepelt csináltam :-)
Előzmény: Törölt nick (5794)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5797
OFF
I'm waiting for the mail...
ON
Előzmény: Matiz (5795)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5796
A barkácsolás nekem is az egyik kedvenc foglalatosságom. De a csomagolásból kiszedett cucc működjön! Te figyelj! H0-ban ici-pici?! Nem túlzol? Képzeld el TT-ben, vagy N-ben!
Előzmény: Matiz (5793)
Matiz 2001.08.31 Creative Commons License 5795
OFF: "Fly" ügyben mail ment. ON
Előzmény: Törölt nick (5794)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5794
És pantográfot is raksz a NOHAB-ra? -)))

Viccet félretéve:
Ma járt nálam JSB kollégánk, és egyből felvidult arccal, az egyik épületemre rábökve közölte, hogy:" ebből nagyon szép Dunakeszit lehet csinálni!" Ez kokrétan az AUHAGEN cég egyik állomásépülete: Klingenberg-Colmniss. A gyár honlapján megtekinthető, és van H0-ban is. A felsővezeték egy érdekes dolog, de szerintem a kapható cuccokból lehet magyarozni.

Az első börze mindenkinek 8-án van, csak nekem lesz 15-én...("lörning tu fláj...")

Előzmény: Király E. (5792)
Matiz 2001.08.31 Creative Commons License 5793
Azért ne menjen el az életkedved, meg a kedved sem a Viessmann cuccoktól. Nem riadok vissza a barkácsolástól, mert megjavítható, de abban tökéletesen igazad van, hogy ennyi pénzért nem nekem kellene a konstrukció-hibás lámpát javítgatnom.
Egy nagyon ici-pici lámpáról van szó, ilyen én házilag aligha tudtam volna összehozni, sőt, ha kiég az izzó, azt sem tudom, honnan szerzek majd....
Előzmény: Törölt nick (5791)
Király E. 2001.08.31 Creative Commons License 5792
Szia Steve
Igazán magyar tájat szeretnék épiteni a 70-es évekből,magyar jellegű épületekkel, feliratokkal,felsővezetékkel.Ha nincs annyi magyar szerelvényem az nem olyan nagy baj,jöttek ide más országból mozdonyok is.Esetleg érdekel Titeket, hogy a Teréz körúti bolt 150 méterrel odébb költözött, ezért nyitási kedvezmények vannak, pl minden Auhagen -20%,Heki, Vollmer,-10%.Más, biztos hogy holnap nem lesz börze?
Előzmény: Törölt nick (5788)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5791
Na Neee!!!

Gyári hibásak a "fiszmann" lámpái?! A fene! Most elment az életkedvem tőlük! Ennyiért tessék működni! Amiket én csináltam magamnak, azok nem zárlatosak, csak nem lehetett mindenütt egyforma kandeláber! Most vakarhatom az üstököm, hogy hogyan variáljak...
(JSB! Nem kéne a "fisz-mann-nak" mondjuk cisz-ben próbálkozni? -))).)
Kössz az infót a 118-ról. Nekem is ez volt a sejtésem, de nincs róla elegendő képem. Amúgy ezeknek három tipusváltozata létezett, kétféle kasztnival.

Előzmény: Matiz (5789)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5790
Hali!
B'B'. A gépezetet még a DDR és Népközt. érából őriztem meg, a 118 2-4-et (ez a C'C') a Tillig gyártja, ez még nincs meg...
Előzmény: Matiz (5786)
Matiz 2001.08.31 Creative Commons License 5789
Szerintem hosszú. A 119-eseknél lehetett kavar, mert abból több kaszni létezett/ik.

Más. Vásároltam ezt-azt. Megvettem a BRAWA féle peron-széleket, 4 csomagot. Tökéletesen számoltam, elég lett. Nagyon jól néz ki, örülök, hogy nem kezdtem neki gányolni a papírral, az közel sem lett volna ilyen. Viszont, a hozzá kapható lapok elfogytak, nincsenek, a Noch lapjai meg vastagok erre, akkor most mi legyen? Nekifogjak szerintetek gipszel kiönteni a közepét? Nekem úgy jobban tetszene, mert szerintem a széle a lényeg, de kíváncsi vagyok mit gondoltok... Ha megveszem a gyári BRAWA lapokat, azokat le kell szabni méretre, valószínűleg elrontanám pár helyen....
Vettem Busch járdát is, mert a saját kezűleg készített nem tetszik. Ebből csak két csomaggal vettem, de úgy tűnik ez is elég lesz, sőt, még egy kis parkot is ki tudok alakítani belőle!
A peronhoz világításképpen Viessmann peron-lámpákat vettem. Ezekkel csak az a gond, hogy mindegyik zárlatos, az összes !! Viszont valószínűleg nem vennék vissza, mert felbontottam a csomagolást...mivelhogy ki akartam próbálni. Szétszedtem kettőt, ki lehet javítani, egyszerűen gagyi konstrukciójúak :-( Mindegyikben két izzó van, az egyik megy, a másik vezetékezése zárlatos. Jó, nem?

No, üdv!

Előzmény: Törölt nick (5785)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5788
Szia Király E.!

Hát kihívásnak kihívás az biztos! Mármint TT-ben magyarozni. Nekem is DR az összes cuccom, kivéve az M61 001-et, egy régi Zeuke modellt, lassan múzeális érték. Én ugye mostanság építgetek egy '70-es évek első felét idéző asztalt, ami DR lesz. Ha most kezdeném, akkor erősen gondolkodnék a MÁV-on, és talán bele is fognék: van ugye a NOHAB, a Tillig BR120-ból lehet Szergejt faragni (a modell teli találat, jó hajtás, kolosszális vonóerő, szép kivitel), a BR52-ből is lehet 520-at csinálni, a ROCO által gyártott BR80 is jó, és a Dunai Vasműben állítólag üzemelt egy, a Deák gyártogatja a V43-at, de szerintem... inkább nem írok semmit.
A személykocsik beszerzése kritikus: nem igazán léteznek.
Tehervagonok még csak-csak...

steve

Előzmény: Király E. (5784)
Mopi 2001.08.31 Creative Commons License 5787
Másfél órán keresztül néztem a honlapjukat. El kell jutnom oda! Élőben egész más...
Amúgy az eddigi legnagyob Märklin asztalt (~100m2) egy kis faluban láttam München és Salzburg közt (Németo.). Nem Märklint láttam sokkal nagyobbat is (Mittomén, hogy az mekkora kb.:250m2), Kempten környékén (Dél-Németo.), miniland-nak hívták.
Előzmény: pg54 (5782)
Matiz 2001.08.31 Creative Commons License 5786
Ha már konkretizálunk, B'B' vagy C'C ? :-))
Előzmény: Törölt nick (5785)
Törölt nick 2001.08.31 Creative Commons License 5785
Jó Estét Kollégák!

Matiz! (Vagy Bárki, Aki Tudja)

A DR BR118-as mozdonyán a fenn, középen lévő lévő lámpa az "hosszúfény", vagy csak helyzetjelző? A 118 146-0 számú gépről van szó, ez egy régi BTTB modell. Köszi!

steve

Király E. 2001.08.31 Creative Commons License 5784
SZia Steve!
Kérdésedre válaszolva,valahogy megfogott.Tudod irtam a Nohabról és igazán az tetszett benne hogy magyar festésű gép.Nekem van 27 db.H0-ás mozdonyom, és egy Csörgőt kivéve majdnem mind német jelzésű,többségében DR.A terepasztal is német jellegű, ezért indult meg a fantáziám hogy kellene egy magyar is,ami lehetne TT-s.Két H0-ás asztal nem férne el,egy is nehezen.És ahogy foglalkoztam a tervezéssel, egyre jobban kezd érdekelni,és szerintem a kettő nem üti egymást,mert a vitrinnek mindegy hogy H0-ás vagy TT-s van benne.Igazán ezekből egy pár mozdonyt és a hozzávaló szerelvényeket szeretném összegyűjteni,és ez új kihivás az asztal megépitésével együtt.És az utolsó dolog, hogy a Piko H0-ás Nohab nagyon nem tetszik,és a Roco-t nincs türelmem kivárni.Helló
Előzmény: Törölt nick (5780)
JSB 2001.08.31 Creative Commons License 5783
Megnyíltak, a belépő 18DEM. Egy kikötőnegyedi raktárház(egykori dohánykikötő)emeletét kapták Hamburg várostól és a Hafen AG-tól. A csapat Kft. Főleg kibernatikusok, makettmesterek. Első ütemben 300 m2, majd később további 230 m2 nyílik, egyelőre nem, véglegesített időpontban. A Märklin digitálból annyi igaz, hogy Märklin és digi, de saját rendszer.
A csapat 56 főből áll, és sok közöttük a hölgy(főleg a makettezők). A kibernetikuspok áltagéletkora 23-28.
Előzmény: pg54 (5782)
pg54 2001.08.31 Creative Commons License 5782
Nem emlékszem, hogy írt-e már valaki róla:
Miniatur Wunderland Hamburgban:
1600 m2 csarnokban
540 m2 terepasztal
5000 m vágány
1000 db kitérő
500 szerelvény
1000 jelző
3000 épület
20000 lámpa
30000 figura
50000 fa
Marklin-Digital és Faller-Car-System
Hát nem semmi...
nyitva: 10-18, kedden -21, hétvégén -19
ha igaz, augusztus 16-án nyitott
Hamburg, Kehrwieder 2-3.
www.miniatur-wunderland.de
etwg 2001.08.31 Creative Commons License 5781
Szia Steve

nincs teljesen igazad, mert a hosszu csigatengelyt még a Zeuke találta ki. Az utolso sorozatok a 70-es évek elején ZEUKE dobozban már igy jöttek ki, de a céget közben államositották.
Ha jól emléxem a Zeuke egy jubileum alkalmából tervezte át a modelleket. Annak idején volt valamilyen jubileumi prospektus is (nem tudom pontosan mikor), ahol a mérnökük elmondta, hogy mire készülnek. Azt hiszem a BR23-as volt az utolsó amit átalakitottak. Még emléxem, hogy az uj verzió sajnos rosszabbul ment mint a jo öreg egy tengelyemeghajtásu masina, és föleg annak a hangja volt sokkal elfogathatóbb - a csatlok sustorgása nagyon kellemes volt. A mozdony fémkeretes volt, igy ismét jobb sulyelosztásu, mint a késöbbi műanyagkeretes változat, habár az egész nehezebb volt elödjénél.

A sulypont kérdéshez, csak annyit, hogy igaz a 118, V200-ban is voltak felsö sulyok, ahogy irod, ennek ellenére a mozdony sulypontja a nagy also fémdarab miatt mégis, kb. 5 mm volt lejjebb mint akár a E499 vagy a E11-esnél.

Előzmény: Törölt nick (5778)
Törölt nick 2001.08.30 Creative Commons License 5780
Egy Henry Ford nevű pasas azt mondta, mikor azt kérdezték tőle, hogy melyik a legjobb autó, hogy: "Az új!"

Persze ettől még lehet találni 7e forint körül jó BR86-ot. Csak nagyon meg kell nézni...

(Zárójelben kérdem: belezúgtál a TT-be?)

steve

Előzmény: Király E. (5779)
Király E. 2001.08.30 Creative Commons License 5779
Köszi Steve, csak azt akartam megtudni hogy ezek a gépek ténylegesen jobbak lettek-e,és megérné a rájuk forditott magasabb összeg,vagy jo a BTTB olcsobban.Köszi
Előzmény: Törölt nick (5778)
Törölt nick 2001.08.30 Creative Commons License 5778
Csak motorcsere! Amúgy minden a régi. Ez a BR56, és 86 esetében jó, azok nagyon jók! A 81, és 92 azonos alapon van, ennek a modellnek a megítélése szubjektív, nekem tetszenek, a 81-ből kettő is van. Viszont figyelem!!! Az ősi Zeuke-féle konstrukció csak az egyik tengelyt hajtotta, a csigatengely már a BTTB találmánya.
steve
Előzmény: Király E. (5776)
Törölt nick 2001.08.30 Creative Commons License 5777
Most már csak rá kell szánnom magam, hogy levegyem a mozdonyszekrényt a fél éves Tajgatrommel-ről...
Előzmény: TableTop (5751)
Király E. 2001.08.30 Creative Commons License 5776
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne:a most kapható Br 56,86,92 és 81-es gőzösök a Tilligtől teljesen új konstrukciók, vagy a régi BTTB-k feljavitva.Ha igen, akkor miket javitottak rajtuk.Csak a motort cserélték ki? Köszi helló
Előzmény: Törölt nick (5774)
Törölt nick 2001.08.30 Creative Commons License 5775
ex EDITOR!

Gratulálok!
Mikor lesznek építőkészletként megvásárolhatók?

steve

Előzmény: M62 187 (5758)
Törölt nick 2001.08.30 Creative Commons License 5774
Szevasz etwg!

Ezt a hozzászólásodat csak most olvastam el.

A régi Zeuke (és BTTB) BR118 és BR221 alapvetően azonos konstrukció volt. Műanyag alváz, viszont fém forgóváz burkolat, és egy drabális "fenéksúly" az alváz közepén. Ennek ellenére van bennük súly a mozdonyszekrényen belül is, ami a forgóvázak forgáspontja felett van.

Az E499 is Gützold gyártás (legalábbis TT-ben), viszont, aminek még a fém alváza volt, annak az volt a hibája, hogy a hossztengely mentén kettéhajlott, mivel a felsővezetékes üzem miatt az alváz két elszigetelt félből állt, amiket egy műanyag "pogácsa" kötött egymáshoz. A többit a mechanikában, és modellépítésben jártasabb kollégák képzeletére bízom.
Eltérő kompromisszum: vagy "sabilabb a kanyarban", vagy "hosszabb életű konstrukció".

steve

Előzmény: etwg (5765)
Törölt nick 2001.08.30 Creative Commons License 5773
Kivánok!

A Gützold konstrukciónak van még egy hibája, ami lehet, hogy csak engem zavar:
A forgóváz "rögzítése" az alvázhoz. Ez a "fordított U alakú" műanyag bizb@sz egy agyrém!!! Ráadásul a H0ás BR 120-on is ez van. Ez a micsoda idővel elöregszik, és nemes egyszerűséggel eltörik, ha tisztítani, vagy javítani akarod a forgóvázat (pl. tapadógyűrű csere esetén, ha a fogaskerekeket is tisztítani, és újra kenni is akarod).
Persze ez a véleményem csak a régi DDR technikre vonatkozik. A mai Gützold egy más világ. A TT-s BR65 egy álom...!!!

steve

Előzmény: etwg (5753)
John Howard 2001.08.30 Creative Commons License 5772
Igen, ez is ROCO-dekóderesnek néz ki. Az a "jellemző" 2x5-ös csati van rajta, tehát nyilván az eredeti megy hozzá. Sajnos, csak a csatlakozó panelt láttam eddig (ebből párszáz darab készül, egyelőre; a pontos darabszámot persze tudom, dehát...), a konkrét vezérlés még(?) nem került hozzám. :-(

Annyit tudok még, hogy új motor kerül bele, valószínűleg ez is "átvett" lesz...

Ami még megfogott: a penelon rajta lesz a "sín-felsővezeték" átkapcsoló, tehát Szili is kinéz a dologból. (Bár itt már nem is értem: a kapcsolónak közbülső, fixált állása is van, amikor a sínt és a vezetéket is összezárja egymással, és a mozdonyáramkörrel. Erre mi szükség lehet?)

Az eredményre én is kíváncsi lennék, de tartok tőle, hogy ezt majd csak Rajtatok keresztül tudom meg, mert mi csak a szereletlen áramköröket gyártjuk majd... :-(

Előzmény: 101 (5766)
khotjoe 2001.08.30 Creative Commons License 5771
M62 187
Valoban szép munka, alig várom a többi kép elkészültét.
Előzmény: M62 187 (5758)
Krisztian74 2001.08.30 Creative Commons License 5770
M62 187!
Ezek a házak tényleg fantasztikusak. Megérte ennyit foglalkozni velük. (Én is készítettem egyet kartonpapírból, most Lovasberény vasútállomásaként diszeleg a terepasztalon.) Mégegyszer gratulálok eme remek teljesítményhez.
Előzmény: M62 187 (5758)
BoGar 2001.08.30 Creative Commons License 5769
Csak csatlakozni tudok az elöttem szólókhoz. Gyönyörűek ezek a házak!

Üdv: BoGár

etwg 2001.08.30 Creative Commons License 5768
Csak gratulálni tudok a házaidhoz. Sajnos csak most sikerült megnéznem.

További jo munkat.

Előzmény: M62 187 (5758)
rezgaras 2001.08.30 Creative Commons License 5767
M62 187 írta:

> Már elég régóta foglalkozom makett házakkal, több-kevesebb sikerrel

Nagyon szép modellek. Nekem a házépítés amúgyis a szívügyem, mert az a véleményem, hogy ezen a téren a modellezôk több tevékenységre bírhatók, mintha egy mozdonymodellt kellene építeniük. Azonban szvsz. üzleti célból inkább egyszerűbb modellekkel kellene kezdeni, elsôsorban állomásokkal, mert úgy érzem, arra nagyobb lenne a kereslet. A magyar szabványtipusok pedig szerintem jó alanyok a modulrendszerű modellekhez.

Csak egy pár kérdés, ha nem szakmai titok:

- mibôl vannak a házak? Műanyag, kartin vagy gipsz?
- a stukkó-csíkok hogy készültek?

Egyébként sok sikert kívánok!

Előzmény: M62 187 (5758)
101 2001.08.30 Creative Commons License 5766
John Howard

Kérésre már alakítottunk át M41-t digitálisra, ROCO dekóderrel. Alacsony sebességen elég érdekes hangokat hallat, de kis sebességgel is stabil a járása. Az eredményről szívesen olvasnék.

Üdv 101

Előzmény: John Howard (5760)
etwg 2001.08.30 Creative Commons License 5765
Szia TableTop,

én nem a meghajtásra gondoltam, amikor a Nohabot emlitettem, hanem a sulypontelosztásra. A 118, a V200 stb igen alacsony sulyponttal rendelkezett (a nagy suly a központi elosztó tengely alatt, a forgozsámolyok fémrészei stb. Ezek mind jelentösen hozzájárultak a jo működéshez. A Gützold ugyanabban az idöben a sulyokat a mozdonyház tetejéhez rögzitette, és semilyen fémet nem használt az alvázakban, illetve a mozdony also részeiben (hacsak nem tekintjük annak az E499 eredeti kivitelét, amikor a belsö váz két darab aluminium vagy valamilyen hasonlo lemezböl lett meghajtva. Az E11 már a kezdettöl müanyag belsö vázzal készült.)
Volt egy idö, amikor egy nyugatberlini srác fémböl öntött alvázmaszkokat szállitott az E11-eshez, ami egy kicsit javitotta a sulyelosztást (ö a Beckmannak dolgozott különben).

Üdv

Előzmény: TableTop (5764)
TableTop 2001.08.30 Creative Commons License 5764
Üdv ETWG!

Sajnos tudom, hogy igazad van! Ezekből a mozdonyokból van 11db-om és mind kirepül a kanyarokban még 10V környékén is. Én nem a súlyeloszlására gondoltam mint jó konstrukció (meg az áttételre sem), hanem a forgóvázra átadott hajtás megoldására, ami azért úttörő lehetett a maga idejében, ha a Tillig ma konstruált mozdonyaiban BR218 (jó ez Matra, de már az is Tillig), BR118, BR 119, BR243, BR101 és ICE is ez a megoldás található.
Másrészt azt hittem, hogy nagy mozdonyparkomnak köszönhetően kellően tájékozott vagyok, de ezt a Nohab dolgot nem tudtam. Nekem több "alomból" származó nohabjaim vannak, de mind, pont az általad említett BR118, V200(BR221) és, hogy bővítsük a sort a valószínűleg ezért nem mérethelyes -mint Roco- BR130 konstrukción alapszanak. Megnéztem mind a BTTB, mind a Tillig Ersatzteilkatalógusát, de azok szerint sem tévedek (ezek ugyan olyan konstrukciók). Kérlek, ha időd engedi avas be ebbe a kérdésbe.

Köszi: RolandTT

Előzmény: etwg (5753)
Matiz 2001.08.30 Creative Commons License 5763
A RAL szinkodok fent vannak a V&M lapon! Vége az uborkaszezonnak, beindul a meló!
gyurmosz 2001.08.29 Creative Commons License 5762
Látott már valaki közelről Domokos-féle Gigantot? Ha igen, mi a vélemény róla? Ha úgy döntenék, hogy nekem szükségem van egy ilyenre, hol tudnám beszerezni? És milyen áron?
sansan 2001.08.29 Creative Commons License 5761
Ezek a házak nagyon szépek!
Ma jártam a Mila játék és modell nagykereskedésben.(Bp.Asztalos S. utca,Keletitől nem messze)
Láttam güdzold br 110-et 13 700-ért.A junior felirat most mire utalhat rajta?
John Howard 2001.08.29 Creative Commons License 5760
Sziasztok!

Rég jártam erre, így nem tudom, volt-e szó róla, hogy a Fuggert-féle Csörgő hamarosan átmegy digitálisba... Most terveződnek az áramkörei...

V46 021 2001.08.29 Creative Commons License 5759
Sziasztok!
Eddig csak olvastam a topicot, de ezek a házak...
Luc72 hátasa teljesen jogos, és csatlakozom hozzá. "Modellvasutas" szivem főleg az első dobogtatta meg.
Üdv: BT.
Előzmény: M62 187 (5758)
M62 187 2001.08.29 Creative Commons License 5758
Látom, kiszivárgott... :-)
Már elég régóta foglalkozom makett házakkal, több-kevesebb sikerrel. Most végre ráérek régebbi megrendelések teljesítésére is. Sajnos csak kevés házról van itthon digitális fotóm. de egy-két héten belül lesz majd több is.
(Addig itt van ez a három. A hátast illetően luc72 kicsit túloz, én nem vagyok túlságosan elégedett. A részletesség és az alaposság a pénztárca függvénye, mert nagyon babra munkáról van szó, ami rengeteg időt igényel...)101 2001.08.29 Creative Commons License 5757
Sajnos én is ilyen híreket hallok, hogy a TT itthon nagyon drága. Elég sok TT-s vevőm van, de mind a használtat keresi. ROCO TT-ből bespájzoltam türhető áron /magamnak is mert elég nagy készletem van odahaza/ de ezt sem viszik.
A hírem viszont az, hogy német területen sokkal olcsóbban adja a kereskedőknek, hogy el tudja adni.
Egyébként még nem írtam, de használtjaink is vannak minden méretben. Megpróbálunk valami listát felrakni árakkal. Adunk - veszünk - cserélünk és közben egy kicsit vasutazunk is.
Egyébként meg nem vagyunk sértődős természetüek.
Üdv mindenkinek
101
Előzmény: Matiz (5756)
Matiz 2001.08.29 Creative Commons License 5756
Egyébként az ár kérdést ne feszegessük, mert az egyetlen kereskedő, aki képviselteti magát a topicban (ezer köszönet érte!) kivonul :)
Előzmény: etwg (5755)
etwg 2001.08.29 Creative Commons License 5755
Szia taltoska,

táltosodjál meg egy kicsit, és olvasd végig a forumot, minden kérdésedre lesz pontos válasz (mármint, hogy az állambácsi rajtunk, rajtatok akar mindenáron keresni)

Üdv

Előzmény: taltoska (5754)
taltoska 2001.08.29 Creative Commons License 5754
Hallo TT-sek!

Mier olyan draga otthon a Tillig cucc? Itt nemetbe´ kb. 20%-kal olcsobb, tapasztalatom szerint.

etwg 2001.08.29 Creative Commons License 5753
Szia TableTop

Igazad van az E499-es is Gützold konstrukció, ennek ellenére két hibája van.

1.
Nagyon durva fogaskerekeket használtak (modul 0,5 ellentétben a Zeuke 0,4 moduljával). Ez jelentösen rontotta az áttétel minöségét.

2.
Rossz helyre került a mozdony súlypontja, igy az igen rossz mozgási jellemzökkel húz (a kanyarban szinte kibillen, kicsi a vonóerö -ez mind a sulypont eredménye).
Késöbb a Zeuke is átvette ezt a szemléletet (pontosan a NOHABnál elöször).

Szvsz a régi 118-as meg a V200 volt a valamikori TT legjobb konstrukciója, mégha hangos is volt meg miegymás, de jó helyen volt a súlypont, jó lett az áttétel is meg remek a vonóerö és stabilitás. Ezeket a mutatókat, csak most kezdi a Tillig ismét elérni (igaz sokkal jobb anyagok meg 30-40 év gyakorlat birtokában).

Előzmény: TableTop (5750)
luc72 2001.08.29 Creative Commons License 5752
Sziasztok

Sokunkban felmerült az ötlet, hogy magyar vonatkozású terepasztalt építsünk, így bennem is. Viszont első gondom az, menyi magyar mozdony, vagon készül? Na ugye ez már rendeződni látszik(inkább HO mint TT). Viszont itt vannak az épületek. Meg ismerkedtem a Pályaőr főszerkesztőjével és a Füsti projektem kapcsán meg mutatta házikó gyűjteményét, mivel vállalja a füsti épületeinek elkészítését. Hát én majdnem hátast dobtam olyan házakat csinált papirbol, TT ben, N ben és H0 ban, voltak magyar állomások is, és csinál mindenkinek rendelésre bármit. De a TT magyar fűtőház az csúcs volt, nyíltak az ajtók, amik deszkázata külön lécekből volt megcsinálva, és a tető is kis papír cserepekből ált, ja és az áruk nem vészes. Úgyhogy Magyar terkok rajta.

Előzmény: Király E. (5746)
TableTop 2001.08.28 Creative Commons License 5751
Steve!
Neked személyesen akartam mondani, de nem árt, ha tudja a nagyérdemű is, hogy SAJNOS a BR120-nál nekem volt igazam, nincs digital előkészítése!!
Láttam én is, hogy a katalógusban ír valamit a Digitalról, de a jelölés is egyértelműen nem szerepelt a mozdony mellet, hogy digital.
Megvettem a Tillig 2 digital brosúráját, és a régi mozdonyok átépítési lehetősége között a BR 120-is szerepel. Ráadásul a vicces, hogy ezt a legbonyolultabb össze vissza kell fúrni az alvázat középen és abba a kis kockába kell betenni a dekódert, ami láccani is fog mindig, ha felfordítod a mozdonyt.
Előzmény: Törölt nick (5749)
TableTop 2001.08.28 Creative Commons License 5750
Pedig bizony az egy nagyon kitalált konstrukció.
Nem hivatalos az infó, de én úgy találom, hogy az is Gützold konstrukció!!! mint az E11/E42 (BR211/242) melyekre alulról rá is van írva, hogy Gützold!
Az alváz, a meghajtás, egy az egyben ugyan az. És ráadásul ők már akkor kitalálták azt, hogy a mozdony testben -felül- legyen a kardán, és ne alul, ami a kanyarokban esetleg nem kívánatos hangokat ad ki -az egyéb problémákról nem is beszélve-!
Előzmény: Törölt nick (5749)
Törölt nick 2001.08.28 Creative Commons License 5749
A Börzén időnként van szép régi Zeuke-féle M61.
Meg tudod mit nem vittek el a szünet előtti utolsó börzékről: egy eredeti Zeuke dobozos, kifogástalan állapotú, zöld-sárga E499-et!!!
(Hogy JSB ne kapjon kiütéseket, amiért csak a NOHAB-ról firkálunk, ezért említek meg más gépeket is.-))).)
Előzmény: TableTop (5748)
TableTop 2001.08.28 Creative Commons License 5748
Üdv Steve!

Azért attól nem kell félni, hogy szinte mindenki én vagyok!:))))
(A Nohabot, meg még mindig irigylem!!!)

Előzmény: Törölt nick (5747)
Törölt nick 2001.08.28 Creative Commons License 5747
Te kis hamis! Kettő van belőled?! -)))
Előzmény: TableTop (5739)
Király E. 2001.08.28 Creative Commons License 5746
Table Top,CsikoshaTTú köszi a válaszokat,örülök hogy teljesen véletlenül egy ilyen jó gépet sikerült venni,a börzén találkozunk.Sziasztok.
Előzmény: TableTop (5738)
EKD 242 2001.08.28 Creative Commons License 5745
Uhhh... bocsika, rossz helyre ment... Nem ide akartam irni :-(
Előzmény: EKD 242 (5744)
EKD 242 2001.08.28 Creative Commons License 5744
Sziasztok!

Ma megneztem a Feher uton a 13as villamos sineit. A Gyakorlo utcanal megforditottak a valtot, es egy jo darabon, majdnem a Finommechanikaig fel is ujitottak. Ott, ahol a regi szakaszra csatlakozik, van a sinszalak mellett negy szurke doboz. Mik ezek?

etwg 2001.08.28 Creative Commons License 5743
Noch, Faller, Woodland Scenics.

Jobb a kö alapanyagu mint a fürészpor.

Eköször szord le követ.
Száraz ecsettel alakitsd formába, majd pedig jöhet a ragazstás:

1. Permetezd be a kövezetet nedves vizzel (gy csepp mosogatoszer 0,5 liter vizhez). Vigyäzz, hogy ne fujd szöt a köveket.
2. Pipettével csepegtess egy kicsit higitott fehér faragasztót a kövezetre (parkettragasztót). Ennek szét kell folynia mint a tojásnak forró tepsiben. ha nem folyik, akkor nem elégge nedves a kövezet vagy sürü a ragasztó.

Ha megs´zárad eltünik a fehér szin.

Előzmény: Fecus (5741)
Matiz 2001.08.28 Creative Commons License 5742
Auhagen
Előzmény: Fecus (5741)
Fecus 2001.08.28 Creative Commons License 5741
Sziasztok!

Pontosan efféle ágyazat lapokra gondolta. Konkrétan Noch-ot vettem. Kissé műanyag szerű az alsó rétege és nem igen fogta a fa ragasztó. Köszi a tanácsot.
Erre szeretnék még szórni + anyagot. Miki hoz a NOCH-tól ilyen szórnivaló követ. Sajnos azonban a lap sem nyerte el teljesen a tetszésemet. Van más ötlete valakinek a szóróanyagra (gyártó beszerzési hely...)? Gondolom úgyis az adja majd meg a karakterét.

Üdv.
Fecus

Előzmény: Törölt nick (5714)
pg54 2001.08.28 Creative Commons License 5740
Az "ezüstkönyv" 204. oldalán képpel is illusztrálva:
MÁV M322.40xx később M30.20xx sorozatú gépként szerepelt az 1950-ben gyártott V36-os.
Itt darabszámról nincs említés.
A szövegösszefüggés szerint 1954-ben vagy előbb került a MÁV-hoz, tehát - tekintettel az átszámozásra - néhány évig forgalomban (vagy legalábbis állományban) kellett lennie...
Előzmény: Matiz (5718)
TableTop 2001.08.28 Creative Commons License 5739
Matiz!
Nem említ sem az új sem a régi leírás, de még a Helyes vágányon a TT-vasúttal sem a BR 103 (exV36)-ról MÁV vonatkozásban semmit. Ld:
A BR 103 (ex V36) sorozatszámú dieselhydraulikus mozdonyokat -több mint 300 darabot- a harmincas években gyártották a Deutz, Orenstein v. Koppel és Schwartzkopff mozdonygyárak. E típus -melyből ma már csak néhány darab létezik (ÍRTÁK EZT 1979-ben)- egyaránt használták tolatómozdonyként és könnyű személyvonatok továbbítására. Legnagyobb sebessége 60km/h.
Ennyi, ill. a többi, csak a modellre vonatkozik.

további maradék nyarat mindenkinek: RolandTT (mert ez is én vagyok, csak az irodai gépemen)

Előzmény: Matiz (5722)
TableTop 2001.08.28 Creative Commons License 5738
Egyszóval véleményem szerint a TT-ben létező legjobb Nohabot vetted, mert a BTTB-s M61-ek sajnos nagyon kényesek festés szempontjából (kopnak). Gratula érte!
Egyébként, ha valakit érdekel a TableTop próbálkozik, ma is gyártani Nohabot TT-ben bár, hogy őszinte legyek ez inkább a régi Nohabok átfestett változatainak tűnnek nekem.
Előzmény: TableTop (5737)
TableTop 2001.08.28 Creative Commons License 5737
Igen teljesen igazad van!!

Ősrégen volt a Zeüke-nek felnyitható papírdoboza (azt megelőzően kis két végén nyitható narancssárga) doboza.
Az államosítás után a BTTB gyártotta zöld oldalú, sárga tető+alj papírdobozban a tetején kivágott nyílással, hogy az átlátszó műanyag vagon méretű öntésben belégen keresztül a vagon látható legyen (ezek voltak azok a dobozok ahol a narancsszínű véglapok a vagon grafikus képével és sorszámával kivehetők voltak és a most kaphatóak közül ezért sokból hiányzik.)
Ezt követték az egyszerű kék és zöld dobozok kb 85-88ig melyekben a két végén egy-egy nikecell betét volt hivatva a vagonokat védeni.
88-93-ig jöttek a mai formát is megtartó rendes nikecellbetétes piros dobozok (a mozdonyok kék helyett zöld dobozban voltak kaphatóak), az átlátszó műanyaglappal, melyen keresztül látható volt a doboz tartalma.
1990-93 között valóban mint írtad a Zeüke gyártatott fehér dobozokat kis piros TT-s emblémával, de mint fentebb írtam még a piros dobozok is forgalomban maradtak, egészen a Tillig-ig, csak ők már a dobozok végére ráragasztották az emblémájukat (Tillig - Made in Germany (((De büszkék lehettek rá, bár a minőség még egy darabig Kelet német maradt, de mindegy)))). Ilyen dobozban voltak pl. 14243 cikkszámú -katalógusban soha meg sem jelent- MÁV nyitott vagonok.
Végezetül a mai kék dobozokat mindenki ismeri. jellege, mint a pirosaké, csak jobb minőségben, és 2000 óta már nincs rajta a BR 0102204-4-es gőzös jellegrajza sem, csak egyszínű kék.

Előzmény: Király E. (5726)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5736
Hármas-hatos, hatos-hármas? Mozdony- mozdony, nem?:-))) Amúgy meg 5707-es hozzászólás...
Előzmény: gyurmosz (5735)
gyurmosz 2001.08.27 Creative Commons License 5735
Hmmm, végülis :-))))
Előzmény: Törölt nick (5731)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5734
A szeptember 15-ét megdumáltuk!
Kocsikat úgy alapban nem lehet kapni, mert senki sem gyártotta, a BTTB "A" próbálkozását leszámítva. Az "Y" kocsit átépítve, átfesteve van esély, de By, Ap...?! Sajnos elég halovány!

FIGYELEM MINDENKI!!!
SZEPTEMBER 15., BÖRZE? KETTEN MÁR LESZÜNK! MÉG VALAKI CSATLAKOZIK?

steve

Előzmény: Király E. (5732)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5733
OFF
Nem, csak más felvételek, de ez nem ide tartozik, ha bővebb érdekel: magánban megbeszélhetjük.
ON
Előzmény: Matiz (5730)
Király E. 2001.08.27 Creative Commons License 5732
Ha 15.-én vagy,viszem a mozdonyt.Hozzávaló szemelyvagonokat általában lehet kapni?Köszi helló
Előzmény: Törölt nick (5728)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5731
63, vagy 36! Nem mindegy? Ugyanaz a két számjegy: három és hat! -)))
Előzmény: gyurmosz (5729)
Matiz 2001.08.27 Creative Commons License 5730
OFF: Sky Hussars felvetelek keszulnek? :-) ON
Előzmény: Törölt nick (5727)
gyurmosz 2001.08.27 Creative Commons License 5729
"De ennek a vaktengelye máshol van, mint a V63-é."

V63 :-))))

Előzmény: Törölt nick (5719)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5728
Szept. 8-án nem vagyok, mint lentebb olvasható, de megesz a fene a kíváncsiságtól...!
Előzmény: Király E. (5726)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5727
Csak szeptember 8-ra ne, könyörgöm!!! Szó szerint repülök Szentkirályszabadjára.
Bocs az OFF-ért!
Előzmény: Matiz (5725)
Király E. 2001.08.27 Creative Commons License 5726
Steve!
Ez a Nohab narancspiros M61 019 fehér gyári dobozban,rajta a két nagy T betű,benne Zeuke felirattal.Egy cseh TT-s honlapot nézegettem,és ott irják hogy 90-ben visszavették hivatalosan a Zeuke nevet,de 93-ban az egészet megvette a Tillig.SZerintem ez a modell 90-93 között készülhetett,mert már Germany van a dobozon , nem GDR.Nagyon szépen megy, azonnal és halkan indul, nem billeg egyáltalán.Szept. 8-án ,ha gondolod kivihetem a börzére.
Előzmény: Törölt nick (5723)
Matiz 2001.08.27 Creative Commons License 5725
Na, majd a borzen megnezem. Majd megint osszeugraszthatjuk a topicot valamelyik szombatra.
Előzmény: Törölt nick (5724)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5724
Hmmm...!

Passz! Az én régi papíruszom már nincs meg... Nem emlékszem pontosan, de nem rémlik ilyesmi.

Előzmény: Matiz (5722)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5723
Valami kavarodás van!!!

A Zeuke a 001-et gyártotta, a régi, csíkos MÁV festéssel, olyannal, mint a Múzeumnál a 004.(Csak valami balf... szégyellte a csillagot, nesze neked történelmi hűség!)

Az akkori új MÁV festéssel már a BTTB gyártotta a 019-et.

Fehér doboz?! Ezt nem értem... Soha nem volt a TT színe a fehér...

Amúgy sok örömet a TT modelledhez, a fentiektől még lehet jó! Nem sír a motor? Kanyarokban nem gyötrődik a hajtás? Nem billeg? Ezek csak a kritikus pontok, amit figyelni érdemes.

Az ötlet a TT pályához jó! Napfény Expressz Szegedre B, A és WRM kocsikkal,. vagy a Balaton északi partja: By, Ap? Ez utóbbi a kocsik miatt nehezebb választás!
steve

Előzmény: Király E. (5720)
Matiz 2001.08.27 Creative Commons License 5722
Meg nagyon kiscsiko koromban egyik vasutmodellezo ismerosnel olvastam ezt, a dobozban talalt papiron volt; mivel eleg reg volt, kizarasos alapon csak BTTB lehetett, ezert gondoltam erre...
Előzmény: Törölt nick (5719)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5721
Természetesen V36-ot (később BR103) akartam írni! Gigant rajongóktól ezer bocs! (És egy anya medve)
Előzmény: Törölt nick (5719)
Király E. 2001.08.27 Creative Commons License 5720
Szia
Most vettem egy Nohabot/első TT-s modellem,egyszerűen nem birtam otthagyni,annyira megtetszett/MÁV M61 019 a szokásos, de gyönyörű ,teljesen új,fehér dobozban, rajta hogy Zeuke és Made in Germany.Kellene épiteni hozzá egy kis magyar asztalt,a h0-ás német mellé...Mit gondolsz?
Előzmény: Törölt nick (5717)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5719
Emlékezeted nem csal, csak rosszul azonosítja a tárhelyet. A BTTB papírusz (legalábbis, ami nekem volt) nem ír ilyesmit, a Tillig meg végképp nem.
Ettől függetlenül a MÁV-nál a háború után közvetlenül tényleg volt egy, azaz egy darab ilyen gép, de tönkre vágták, mert állítólag úgy vontatták fel Pestre a MÁVAG-ba koppintásra, hogy nem volt szegényben hidraulika olaj...
Állítólag ezen gép alapján született az M31. De ennek a vaktengelye máshol van, mint a V63-é.
Én ilyeneket hallottam, ha valaki többet tud, köszönettel veszem, ha pontosít, mindannyiunk nevében.
steve
Előzmény: Matiz (5718)
Matiz 2001.08.27 Creative Commons License 5718
A V36-hoz adott papir mintha olyat is emlitene, hogy a MAV-nak is volt ilyene. Kinek van meg ez a lap, tenyleg igy irja, vagy ennyit romlott volna az elmekezetem :-))) (Termeszetesen az old school BTTB modellrol van szo)
Előzmény: Törölt nick (5717)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5717
Kivánok!
Megpróbálom sorrendben:

A régi (meg az ősrégi) TT-s Nohabok váltanak menetirány szerint világítást. Van egy-két szépészeti bajuk, de a maguk nemében szép modellek.
Régi Zeuke váltóhoz "külön állítómű"??? Ez egy kicsit nehézkes, mert a műanyag alap a talpfarács is egyben. Cserébe nagyon jól javítható, de külön állítómű? Csak az új BTTB-féle (most "standart gleissistem"-hez) van.
BR35, és V36 is szokott lenni, de vigyázni, mint a börzén általában. Inkább többször nézni, próbálni, különösen a 35-nek vannak kényes, de javítható pontjai.

Egyéb?
steve

Előzmény: Király E. (5716)
Király E. 2001.08.27 Creative Commons License 5716
Üdv mindenkinek!
CsikosháTTú/Steve/bocs ,hogy off, de igazán most nincs feldobott téma,ezért a következő kérdéseim lennének:a Nohabot a Tillig soha nem gyártotta,a BTTB Nohabok váltják-e a fényt menetirány szerint ,a régi Zeuke váltóhoz van-e a börzén elektromos állitómű,van-e V36 és Br35 általában, és ezek kb. mennyibe kerülnek.Bocs hogy ilyen sok kérdés,/talán mást is érdekel, ezért irok ide/de én csak a H0-hoz "értek" és még két hét a börzéig,és ezek fontosak lennének.Köszi
Előzmény: Törölt nick (5714)
JSB 2001.08.27 Creative Commons License 5715
Nagy vagy modell vasúthoz teszed? Arra kérlek oda vissza utalj rá, mert mindenkinek érdekes lehet.
Előzmény: Matiz (5712)
Törölt nick 2001.08.27 Creative Commons License 5714
Kivánok!
Fecus helyett:

Szerintem a HEKI, NOCH, AUHAGEN, stb. által gyártott ágyazat lapokra gondolt Fecus.(Eltaláltam Fecus?)
Ezeket meg szerintem fogja a PALMATEX, legalábbis nekem bevált.

csíkosháTTú

Előzmény: etwg (5710)
Bender Oszi 2001.08.27 Creative Commons License 5713
etwg!

Néhány hónapja említetted, hogy a digitális dekóder, különösen a terhelés szabályozott (load regulated) dekóderek nem szeretik, ha nagy áramot termel a motor, amikor kvázi dinamóként (generátorként?) működik. A ferde forgórészű motorok nem termelnek nagy viszáramot, ezért jók a digitális terhelésfüggő szabályozáshoz. A rendelkezésemre álló Bühler motor lendítőkerekes, de a forgórésze nem ferde tekercselésű. Öt pólusú, de nem ferde.
Nem teszi tönkre a terhelés szabályozott dekódert? A motor állítólag megegyezik a Gützold digitális Szergejének motorjával.

Oszi

Matiz 2001.08.27 Creative Commons License 5712
Hello!

Megerkeztem en is nyaralasbol, udv mindenkinek. Az elado terepasztalra sajna senki sem jelentkezett; ugyhogy szetbontva.

JSB! RAL megjott, atragom es felteszem!

udv

BoGar 2001.08.27 Creative Commons License 5711
Sziasztok!
Végignyálaztam a Conrad Katalógust. Vannak benne jó dolgok. Pl: a múltkor szó volt a felsővezetékekről. Nos van benne jó pár, még állomási több (4) vágányos is. És nagyon hasonlítanaka a magyarra. Gyönyörűek a szigetelőcsigák is!!

Üdv: BoGár

etwg 2001.08.27 Creative Commons License 5710
Szia Fecus, nem tudom mit értesz kölap alatt.

Ha valamilyen papirra lett a kö elöre felragasztva, akkor, kontaktus ragasztó kell (linoleum ragasztó). Ha köporral dolgozol, akkor meg a már emlitett fehér fa (parkett ragasztó a abrkacsboltból). Ezt a ragsztót egy igen kicsit higitsd fel vizzel adj egy decihez 1-2 csepp mosogató folyadékot. Szord be a vágänyzatot nedves vizzel egy szorokannából (ismét nedvesítve egy két csepp mosogatószerrel.), majd csepgetesd vegig a kövezetet ragasztóval. Az szépen becsurog a kövek közé, és ha megszárad elveszik a fehér szine.

Ennyi az egész

Sok sikert.

Előzmény: Fecus (5709)
Fecus 2001.08.27 Creative Commons License 5709
Sziasztok!

A terepasztal építése során eljutottam oda, hogy készítem a kavicságyat. A 4mm-es parafa ok. a pálma fa ragasztó megfogta. A kőlapot nem bírom rendesen ráragasztani mert a faragasztó nem fogja meg elég hamar és szépen felkunkorodik.
Matiz! (és bárki)
mivel ragasztottad, hogy több centi hosszan ott maradt?

Fecus

rezgaras 2001.08.27 Creative Commons License 5708
gyurmosz írta:

> le kellene szednem a kaszniról a hozzáöntött korlátokat,

Szikével és utána finom csiszolópapírral elegyengetni.

> lyukakat hogy fúrjam fel

0,5mm-es fúróval

> kivagdosni a réz szitafonatot

Elektronikában használatos kis oldalcsípô fogóval.

Én legalábbis így csináltam.

Előzmény: gyurmosz (5699)
JSB 2001.08.26 Creative Commons License 5707
Brawa (az és) a másik nem a föld, hanem mélyre temetni.

PS. jöttem, lehet nyaggatni
Üdv mindenkinek

Előzmény: luc72 (5695)
khotjoe 2001.08.26 Creative Commons License 5706
JOEM.
A héten beszéltem telefonon velük és ott mondták, hogy voltak kisszériás MÁV-os vagonok, zömében teherkocsik,és a tagokat tájékoztatoban értesitették.
MÁS,megérkeztek a rendelt KLEIN vagonok,nagyon szépek.
Előzmény: joem (5698)
gyurmosz 2001.08.24 Creative Commons License 5705
Köszi szépen a tanácsokat, keresek is egy barkácsboltot. Egyébként - hogy büszke is legyek magamra :-))) - nagyon szép lépcsőket sikerült gyártanom a mozdonyra :-)
Előzmény: etwg (5703)
etwg 2001.08.24 Creative Commons License 5704
Elnézest a sok hibáért az elözö szövegben, elkapkodtam a dolgot.

Előzmény: etwg (5703)
etwg 2001.08.24 Creative Commons License 5703
Szia Gyurmosz, irod:

Megpróbáltam kivagdosni a réz szitafonatot is a tetőre, de nem igazán ment. Javaslat? :-)))

A ledegyszerübb, ugy megfelelö börlyukasztóval (barkácsbolt) egy darab olmon kivágni a szitabol a köröket.

Ha nem tudsz beszerezni megfelelö méretüt, akkor szerezz be egy megfelelö árméröjü gömbvasat megy egy darab 2-3 mm-es laposvasat. Furj a laposvasba egy pontos lyukat, amibe a gömbvas szorosan passzol. Most fog be a gömbvasat egy ÁLLÓ álványos furogépbe és ted alá a lapos vasat ugy, hogy ha furot lenyomod az pontosan a lyukba nyomja a gömbvasat. Ha minden rendben van, ovatosan emeld fel a furogépet, tedd a laposvasra a sztát, és nyomd le a furogépet. Ha semmi nem mozdult el, akkor alu kiesik a szitadarab.

Ha ezt sem tudod megoldani, akkor vond be az egész szitát forrasztóonnal (egy kicsivel nagyobb felületen mint kell), majd olloval, vágd ki durván atz alakot, mejd finom köszörükövön formáld pontosra. Na megvan, melegitsd meg gázon a munkadarabot, majd egy gyors mozdulattal rázd ki a forrasztóónt a szitábol. (esetleg ismételd meg a kirázást)

Előzmény: gyurmosz (5699)
etwg 2001.08.24 Creative Commons License 5702
A szikétöl valamivel jobb a modellkés, aminek 90 fokos szögben van az éle (XACTO stb.)
Minden jobb barkácsboltbal be tudsz ilyen kest szerezni, hasonloan a polirpapirhoz is.

A tüt laposra csak köszörülni lehet (valamilyen motoros köszörükövön - a legjobb a kis motoros furogépbe fogott csiszolokorong.) Ugy köszörüld, hogy az élek élesek legyenek, tehát ne csak lapos legyen (vagy haromszögbe kell köszörülni).

Én nem ajánlom kezdönek, hogy felmelegitse a tüt, mert azt nagy érzekkel kell tenni, inkább furd hideg furoval, menni fog.

Előzmény: gyurmosz (5701)
gyurmosz 2001.08.23 Creative Commons License 5701
Szikével próbálkoztam, de nem lett olyan szép. Na majd gyakorlok :-) Polírpapírt hol lehet szerezni? És a tű hegye hogyan laposítható?
Előzmény: luc72 (5700)
luc72 2001.08.23 Creative Commons License 5700
Szia

Próbáld meg szikével, vagy lehet kapni nagyon pici csiszolókorongot fúróba. Én szikével szedtem le, utána polir papírral megcsiszoltam.
Ha valaki nem akar költeni modell fúrógépre, akkor lehet vékony tűvel is fúrni, úgy hogy felizzítjuk és a hegyét enyhén ellapítjuk.

Előzmény: gyurmosz (5699)
gyurmosz 2001.08.23 Creative Commons License 5699
Tanácsot szeretnék kérni; lassan készülget a Csörgő-frizír, és le kellene szednem a kaszniról a hozzáöntött korlátokat, de nem igazán tudom, hogy mivel tegyem ezt. Ötlet? És szerintetek a lyukakat hogy fúrjam fel (az új korlátoknak)?
Megpróbáltam kivagdosni a réz szitafonatot is a tetőre, de nem igazán ment. Javaslat? :-)))
Mibe fogtam bele... :-))))

MÁS:

érdekel valakit egy GySEV (piros) színű M41-kaszni? Ha igen, E-mailban egyeztetünk.

joem 2001.08.23 Creative Commons License 5698
A legutóbbi két Modell Kit tájékoztatóban (8-9/2001) nincsenek kisszériások, a régebbieket meg hirtelen nem tudom előkaparni.
Előzmény: khotjoe (5697)
khotjoe 2001.08.22 Creative Commons License 5697
Sziasztok.
Ismét köztetek a nyaralás után.A KLEIN-töl rendelt cucc már a vámon van remélem nemsokára megkapom.Valoban megdrágulnak igy a kocsik ezért én sem ajánlom a csomagküldő rendelést külföldről. OLcsobb kiutazni érte pláne ha 1-2 ember összefog.
Egy kérdésem lenne hozzátok,van-e valaki aki az ERKEL uti boltbol kap hirlevelet a kisszériás modellek érkezéséről,ha igen feltehetné ide hogy mi is tudjunk rola mikor és milyen modellek érkeznek.
luc72 2001.08.22 Creative Commons License 5696
http://kmz-brno.hyperlink.cz/foto/pteam01/foto16.htm kép a BZmot
http://kmz-brno.hyperlink.cz/foto/pteam01/foto22.htm T334
luc72 2001.08.22 Creative Commons License 5695
BoGar

Megbeszéljük a dolgokat, egyébiránt nyugodtan felrakhatsz bármit.
Készültek képek is, majd scannelés után küldöm.

MELYIKET JAVASOLJÁTOK?

Gützold BR65
Brawa BR65
H0 ban.

A ROCO ill. a Gützoldal való mozdonygyártás nem jött össze, az M62 festése az megoldható a Gützoldal.
Viszont így, kerestünk fröccsöntő szakit, aki vállalja a bér fröccsöntést, most szerszámkészítő után kajtatok, és ha az árban meg tudunk egyezni, akkor meg van az új terv, de egyenlőre ez meglepi.

Köszönöm a cimeket.

BoGar 2001.08.21 Creative Commons License 5694
Luc72!

Az átalakítási hírdetéseteket feltegyem a Webzine-re?? (Mármint a MÁV 501-re alakítást.)

Üdv: BoGár

BoGar 2001.08.21 Creative Commons License 5693
Sziasztok!

Voltam a Conradban és megvettem a vasúti katalógust. Ha érekel valakit, akkor a következő találkozón megnézhetitek.

Lenne 101-hez egy kérésem. Lehetne szó arról, hogy ha valami újat raktok fel a honlapra, (árlista, új termékek, új akció,) azt ide is kiírnátok??

Üdv: BoGár

424nurmi 2001.08.21 Creative Commons License 5692
Találtam egy weboldalt az 520-as sorazatú gőzmozdonyról itt tekinthető meg. Nem tudom hogy ismeritek-e.
Ha valakinek kell a THOMAS nevű játék írjon egy email-t ide
gyurmosz 2001.08.21 Creative Commons License 5691
Azt hiszem a Krokodilban voltam, és nagyon jó bolt! Láttam ott ROCO-ból átépített cseh gőzösöket, ritka szépek voltak! Az áruk emlékeim szerint valamivel 9000 korona felett volt...
Előzmény: etwg (5690)
etwg 2001.08.21 Creative Commons License 5690
Azért egy kicsit pontosabb is lehetnél, merre mit keresel. Elég sok modellbolt van Pragában, Brünnben, Olmützben, Ostravan, Pilsenben, C.Budejovicen, de máshol is.

Pragában van egy csomo bolt egészen a központban:

Zerba
Na prikope utca, az elsö jobb oldali bevásárlo központ második emeletének a hátso részében

Krokodil

Bartolomejska - kb. a nemzeti szinházzal egy magasságban a Narodni tridaval párhuzamos elsö utcában

Kral zeleznic

A Manesovo nam. A Vencel tér felsö részét követve a muzeum utan kezdödik a Vinohradska utca, kb. 300 m-re balra be kell menni egy utcaba, ahol egy park van, azon a soron van a bolt.

További cimeket a következö siteon találsz.
http://kmz-brno.hyperlink.cz/prodejny.htm

Jo utat.

Előzmény: luc72 (5689)
luc72 2001.08.21 Creative Commons License 5689
Szaszka

Tud valaki cseheknél valami jó modell boltot?
Ki szúrtam magamnak két mozdonyt, egyik a CS/Train mozdonya, a másik meg Vaclav márka és H0 ban készíti a t334 tolató mozdonyt.

JSB egyik régi cikkéből kiindulva beszereztem magamnak a Liliput cég BR 42 ét ami szinte tökéletesen jó MÁVos 501 nek.

Matiz 2001.08.20 Creative Commons License 5688
Hat, en most lelepek egy kicsit pihenni...majd jelentkezem. Akinek "vastag a drotja" annak van egy meglepetes:
www.extra.hu/csaba_t/tmp/v63.avi
2MB es DIVX-es.

udv

pupák 2001.08.20 Creative Commons License 5687
Kedves Head!
Mostmár sejtem , hogy miféle THOMAS , de ,hogy lehet hozzájutni?
Kösz
crash__override 2001.08.19 Creative Commons License 5686
Igen Pesten.
Előzmény: SÜNÖCSKe (5668)
Head 2001.08.18 Creative Commons License 5685
THOMAS
Előzmény: pupák (5684)
pupák 2001.08.18 Creative Commons License 5684
Helló Vonatosok!
Szeretném megkérdezni , nem tudtok-e valami jó kis vonatos programot (játékot) ami felkelti a gyerekek érdeklődését a modellezés iránt?Egy "Off the track" nevü van az szuper csak nagyon primitív.
Ha rossz helyre írtam , akkor elnézést.
Ui:azért én is eljátszanék vele!
JSB 2001.08.18 Creative Commons License 5683
Flexigleis profiból van a külső ív.
Valahol megvan a korabeli helyszínrajz(1909), aminek alapján 1913-ban elkészült a létesítmény. Ezt használtuk a HO tervhez,. Semmiot nem hagytunk el.MÉg a körvasút, illetve a Bp-Esztergom is elfér mellette.
Ha túl leszünk a rendrakáson, és VÉGRE a vágányhálózati anyagok hozzáférhetők lesznek. Scannelek neked, belőle. A HO is megvan mellékletként.
Szept első hétvégén már lehet, hogy teljes gőzzel üzemelünk. Akkor végre a Keleti is kézben elsz.
Addigra mindennek elő kell kerülnie. Most csak a V&M ősz anyagai vannakl kéznél, meg nem is tároljuk, mnem férnénk tőle.
Előzmény: luc72 (5678)
Head 2001.08.18 Creative Commons License 5682
Üdvözletem Mindenkinek!

Régebben modelezztem úgy 15 éve és most újra lehetőségem van egy komoly terepasztal építéséhez kb 6 m2 - s lenne ehhez szeretnék majd segítséget kapni tőletek. Most végigolvasom a teljes fórumanyagot ami 2 év alatt keletkezett.

Majd jövök.

Előzmény: Törölt nick (5681)
Törölt nick 2001.08.18 Creative Commons License 5681
Hali!
Szeptember 8.
csíkosháTTú
Előzmény: V43 2376 (5679)
by az ex bhv 2001.08.18 Creative Commons License 5680
Hali Matiz!
A te modszerednél van jobb is, igaz tovább tart , de talán megéri:
Higitott mozaik ragasztó és egy jó nagy máertű fecskendő kell hozzá, és egy virágöntöző (permetező)
Nos a lényeg:
Előszőször a homokot vékonyan felhordod a terepasztal lapjára.
2 -dik lépés mosószeres vizzel megpermetezed az asztalt , de úgy, hogy csak nedves legyen!
3-dik lépés a ragasztót a fecskendőből csepegtetve (fotos , hogy cspegtetve) az asztalra hordod fel.
4- Sózó mozdulattal a szálas fűanyagot felszórod az asztalra.
5- Száradás után kb. 5-6 h. után lehet porszívozni!

Aranyvonat ügyben :
A Magyar Nemzetben a Szombati számban az aranyvonatról van szó ha jol láttam egy 375 vagy valmi hozzá hasonló viszi a vonatot .
Jó képek is vannak benne!
Zsolt

Előzmény: Matiz (5677)
V43 2376 2001.08.18 Creative Commons License 5679
Meg tudnátok mondani,hogy mikor lesz az első börze a nyári szünet után ?
luc72 2001.08.18 Creative Commons License 5678
Hali JSB

Nem tudtam pontos adatot, ezért nagyjából gondoltam erre, biztos ami biztos alapon. Mekkora volt az ív sugara a végén lévő megkerülő vágánynak?

Előzmény: JSB (5675)
Matiz 2001.08.17 Creative Commons License 5677
Egy érdekes módszer, ha nincs "kedved" elektrosztatikus fűbelövőt venni:
A Heki megszűntette a kis szemcsés fű-szóróanyag gyártását, most már csak olyat lehet kapni, ami a fűlapokon van. Ez elvileg csak fűbelövővel néz ki szépen. Elvileg. Gyakorlatilag viszont van más megoldás - szegény ember vízzel gőz :) Az alapra vékonyan ragasztót kenünk, erre kézzel rászórjuk a füvet. Lehetőleg egyenletesen... Néhány perc múlva előkapjuk a porszívót, és óvatosan "beállítjuk" a fűszálakat. Ehhez kell a gyakorlás, hogy ne szívjuk fel az összes füvet :)) (nem kell félreérteni..) Papír porzsákkal az elveszett szálakat megspórolhatjuk.
JSB 2001.08.17 Creative Commons License 5676
Digizők figyelem!

Mielőtt bárki elátkozna minket, hogy kidobattuk panelját, vagy helytelenül épített miattunk valamit!
Hanggenerátorral kétféle lehetőség van:
Loksound épít kombináltat, ami mindent tartalmaz ("csekély" 25e pénz ((itthoni kisker))- igaz egy mozdulattal duhaszolható - , és lehet fejleszteni - a meglévő digihez hozzáépítve -akkor kell a lila madzag. Persze előfeltétel, hogy ebben az esetben legyen hely két kis panelra és a hangszóróra is.

Előzmény: Mopi (5674)
JSB 2001.08.17 Creative Commons License 5675
Mit tettél még hozzá, ui. mi készítettünk Fleischmann geometriával északit, A hurpkvágánnyal együtt, a bejárati hozentrágerral, és 4,5x9 m elég volt.
Előzmény: luc72 (5673)
Mopi 2001.08.17 Creative Commons License 5674
A lila az "elektonikmasse" (elektronika-test). Ez csak akkor kell, ha plusz elektonika is megy a gépbe. (pl: hanggenetátor)
Előzmény: JSB (5672)
luc72 2001.08.17 Creative Commons License 5673
JSB

Szeva itthon.
Hamarosan meg kereslek telefonon, az ÉFH miatt, múltkor azért nem hívtalak, mert sajna meghalt a tacskóm, és elégé ledöntött a dolog.
Egyébként az asztallap meg van 13,5*10 m-es. És van már hozzá egy pár váltó is, azok a hosszúak a ROCOtol.

Előzmény: JSB (5670)
JSB 2001.08.17 Creative Commons License 5672
Ezt jól elírtam! Természetesen DELTA - digitállá átalakításról van szó. A különbség annyi, hogy nálunk közeli lesz a madzagolás.
A kiegészítést azért kérem, mert a lila vezetékkel már sokaknak volt baja, és nehogy Te is sok megkeresést kapj, mert ezt nem taglaltad.

A LILA (INKÁBB VIOLA) VEZETÉK KÉSŐBB, ÚJABB FUNKCIÓKNÁL LESZ SZÜKSÉGES: MOST félretekerni.

ROCO beépítésnél is érvényes szabály. Nem árt a végét szigetelni, nehogy odaérjen máshoz és bajt okozzon.

Aki mindkét anyagot végigtanulmányozza, prof. lesz a témában.

Mopi 2001.08.17 Creative Commons License 5671
JSB!

Nem teljesen értelek. Te arra gondolsz, hogy hagyományosból csináltam DELTA-t? Nem! Ez egy DELTA -> Digital átalakítás.

Előzmény: JSB (5670)
JSB 2001.08.17 Creative Commons License 5670
Kedves Mopi!

Kérlek pontosítsd, mivel a Maerklin nálunk nem nagyon elterjedt(ismertsége sokkal nagyobb), hogy alapmozdony DELTA digi átalakításáról van szó, és nem full digiről. Írd le a képes anyagban mi a kettő között a különbség. Nagy segítség lenne, mert mi a V&M webjére a DELTA-ról digitál átépítést tesszük fel. Többek között auzért is, mert a tzavaszi számban általában ismertettük, és színesben mégiscsak könnyebb, meg több kpre van lehetőség.
Tehát, Szögecsszámlálók figyelem:
Mopinál DELTA, míg nálunk a V&M lapján ( a jövő héttől) digitál (MAERKLIN!- nem más)átépítés tanulmányozható. Később, ha a cég engedi a szakszervízeknek nyomtatott átépítési füzet lényegét(fölöslegek nélkül, csak a tartalom) lefordítjuk.
Üdv az itthon lévőknek, jó nyaralást és utat a távolban pihenőknek!

JSB

Előzmény: Mopi (5666)
Matiz 2001.08.17 Creative Commons License 5669
Na! Ne pangjunk már ennyire :) Ma elég sokat dolgoztam az asztalon, út, füves részek..haladtam végre kicsit. Meg kellett vennem még 10m vezetéket, mert elfogyott az eddigi 30m :-) A felsővezetéket is próbálgattam, de még mindíg nem tudom, hogy fogom megoldani a kanyarokban :-( A másik, hogy a 106-ost nagyon sokat futtattam, a próbák során kiderült, hogy nem bírja a 2/3-as váltókat :-(((( Legtöbbször csak egy tengellyel, de van amikor teljesen siklik. Erre is keresem a megoldást, megpróbálok a tengelyeken/rudazaton lazítani.
SÜNÖCSKe 2001.08.16 Creative Commons License 5668
Legalább Budapesten?
Előzmény: crash__override (5665)
Törölt nick 2001.08.16 Creative Commons License 5667
Kivánok!

A beckmanntt.de honlap azt írja BR95, a "mammut", persze én a "nix dajcs" kategoriába tartozom...

csíkosháTTú

Előzmény: Förster (5661)
Mopi 2001.08.16 Creative Commons License 5666
JSB! és még akiket érdekel

Egy märklin mozdony digitális átalakítása 10 lépésben: itt.

crash__override 2001.08.16 Creative Commons License 5665
Sziasztok,

off

Szoltak, hogy tegyem kozhirre, hatha erdekel valakit:
Szeptemberben indulo modellboltba keresnek munkatarsakat. Bovebb info: +36-20-376-49-49

luc72 2001.08.16 Creative Commons License 5664
Hali

Voltam, és meg rendeltem mindent, jövő hétvégén jönnek új cuccok, de a kék fehér DB vagonok már nem fértek bele a mostaniba, mert már leadták a rendelést.

Egyébiránt asszony üzeni neked, hogy ne küldj be a M&H ba sűrűn mert a mai látogatásom gyümölcse egy ROCO BR80 plusz hozzá 4 db. Mezőgazdasági vagon, ez egy limitált szett nincsenek benne a katalógusba. És vettem egy PIKO BR95 öst, apám ez k…a gyönyörű, egy rahedli csövet meg mütyürt adnak hozzá amit fel kell tenni.

Förster 2001.08.16 Creative Commons License 5663
Elhoztam a feleségemet a munkehelyéről és ott szabadon hagytak egy " számológépet " és orvul rácsaptam egyre, mert hirtelen írhatnékom lett. Voltál a Modell és Hobby-nál, mert se telefon se semmi !
luc72 2001.08.15 Creative Commons License 5662
Sz

Ma voltam Försternél és meg néztem gyűjteményét, azért az nem semmi, hogy a PIKO katalógust ki tudja rakni gyakorlatban.

Förster

Most honnan írtál be?

Förster 2001.08.15 Creative Commons License 5661
A BR95-t nem hívták Mammutnak! Volt egy darab aminek Mammut volt a neve. Ennek a képe benne van a Modelleisebahner augusztusi számában, plusz egy alapos cikk a " porosz erőgombócról ", ha megengedtek nekem egy kis fordítói szabadságot. A Harz hegység vasútja számára készült egyébként ez a típusú mozdony és az első négy kapott ilyen szép nagy állatneveket. Mammmut, Bölény, most a többi nem ugrik be. Ezeket nem is számozták soha, hanem ilyen remek kis feliratokkal közlekedtek. A Mammut még most is megvan Hallétól nem messze látható, de már nem működőképes.
Visszavonulok BR86 ügyben. De a magánvéleményem az, hogy a Gützold hobby szintű gépe az új katalógusukban is veri a Fleischmannt.
division by zero 2001.08.14 Creative Commons License 5660
ez már megtörtént máskor is, hogy a Lajosmizsei külön nosztalgiavonat visszafelé nem nagyon fér el a menetrendi vonatok között, ezért aztán fogják és összecsatolják a menetrendszerinti vonattal, és így jönnek visszafelé...
de jó lenne tudni az ilyet előre!
Előzmény: Törölt nick (5659)
Törölt nick 2001.08.14 Creative Commons License 5659
Bocs Gyerekek!

Nem ide tartozik, de nem állom meg, hogy el ne meséljem:

Ma 18.05 körül érdekes vonat járt be Kőbánya- Kispest 8. vágányára, Lajosmizséről. Az összeállítás a következő volt: 109 szerkocsival előre, három nosztalgia kocsi, vezérkocsi+BHV-k, a végén fityegett egy M41. Az egészet a 109 húzta!

Nem vicc, de a fene egye meg, nem volt nálam fényképezőgép!!!

csíkosháTTú

luc72 2001.08.14 Creative Commons License 5658
101

Nincs semmi baj! Nincs harag!

Az 520al nekem is pont az okozott fejtörést, hogy melyiket csináljam, mert van teli kerekes, de van küllős is. Van hosszú járdás, de volt rövid is, és láttam képet légterelősről is, na és akkor még nem is beszélve a három lámpásról, és ezek aztán mindenfajta kombinálással.

101 2001.08.14 Creative Commons License 5657
Luc72

Bocs! Ez most így alakult. Nem akartuk senki üzletét rontani. Nem tolonganak a modellért egy klubtagunk rendelte még csak meg, érdekelne majd a végén mennyit sikerült eladni. Természetesen tudjuk, hogy a magyar más, van bőven fényképünk. Az egyik jellegrajzon még légterelő is van.

Üdv: 101

Előzmény: luc72 (5649)
Törölt nick 2001.08.13 Creative Commons License 5656
Figyelem! Válasz magánban úton van!
Előzmény: luc72 (5655)
luc72 2001.08.13 Creative Commons License 5655
Hali

Melyiken legyek?

De lehet, hogy B.örsön mert el repülünk Korfura egy, vagy két napra.

Előzmény: Törölt nick (5654)
Törölt nick 2001.08.13 Creative Commons License 5654
Wuoahhh!!!

OFF!
Balaton-Kilitin, vagy Szentkirályon leszel?
ON!

Előzmény: luc72 (5653)
luc72 2001.08.13 Creative Commons License 5653
csikosháTTú

Bécsben konkrétan a repülőtéren voltam fotozni.

luc72 2001.08.13 Creative Commons License 5652
„Ha jól tudom a feliratokon kívül van még néhány szembeszökő különbség a német és a magyar mozdony között”

Így igaz én sem véletlenül voltam kint többször a füstiben és fényképeztem körbe meg méregetem.

Förster

Nekem van Fleischmann BR86-om, és én a gyengeségét nem vettem észre, egyébiránt erről is vannak fent fotók a tar.hun.

Törölt nick 2001.08.13 Creative Commons License 5651
BR52/MÁV520

Az, hogy "igény szerint magyar felirattal", háátt...!?

Ha jól tudom a feliratokon kívül van még néhány szembeszökő különbség a német és a magyar mozdony között, lévén mi a SZU-ból kaptuk őket, ottan hadizsákmány voltak.

Egyébként a Börzén feltűnt néha egy szép, Tillig 52-ből alakított 520, persze TT nagyságban, csak csillagászati áron...

Törölt nick 2001.08.13 Creative Commons License 5650
Vasárnap, Bécs...

JJóóó Rreggeeltt Vitenááám!, helyett luc72! -)))

Előzmény: luc72 (5649)
luc72 2001.08.13 Creative Commons License 5649
101

Szia

Azért annyit hozzáfűznék a dologhoz, hogy egy hónapnál sokkal régebben írtam a Liliput 52 520-á alakításáról úgyhogy Förster erre célzott.

Gyerekek vasárnap Bécsben semmi sincs nyitva még a non stop se.

Előzmény: 101 (5645)
Törölt nick 2001.08.13 Creative Commons License 5648
TT rajongók, meg 1:120-asok!

www.beckmanntt.de

Az árakat csak erős idegzetűek nézzék.

Matiz!
Neked is érdekes lehet, persze, ha még nem ismered...

csíkosháTTú

Törölt nick 2001.08.13 Creative Commons License 5647
Hali Förster!

A BR95-öt nem véletlenül hívták "mammutnak", ha jól tévedek. (Ezek leváltására kapták DDR-ék a BR119-et.)
Szerintem a Fleish-féle 86 jól sikerült darab, és még a 80-as évek közepén is szolgált, legalábbis a DR-nél.
Egyébként még mindig nem tudjuk - legalábbis én - , hogy Matiz milyen vonatokat akar vontatni gőzössel?

csíkos

Előzmény: Förster (5641)
Törölt nick 2001.08.13 Creative Commons License 5646
Én, mint kotnyeles TT-s:

A Gützold 65-ös szebb... H0-ban is!

Előzmény: Matiz (5642)
101 2001.08.13 Creative Commons License 5645
Förster!

Mindig a kereskedőkben keresitek a hibát! A mozdonyra megrendelést 06.15-én adtuk le, mert gyárilag nincs feliratozva. Adnak hozzá matricát amivel 4-5 féle vasút "520-a" készíthető el. Természetesen magyar nem. Mi lennénk a legnagyobb őrültek ha egy ilyen lehetőséget nem használnánk ki. Kb 1 hete olvastam az ötleteteket, a hónlapon pedig már kb egy hónapja fenn van a mozdony. Nagyon rosszul esik ha igazságtalanul célzásokat tesztek. Egyébként ez egy profi mozdony, de most teszteljük a Klein 520-s mozdonyát mert nagyságrenddel olcsóbb. Egyébként még sok ötletünk van amivel a vásárlóinkat ki szeretnénk szolgálni és nem szeretnék minden ilyen után egy hozzászólást írni. Úgy gondolom Ti is megtaláljátok a vásárlókat és mi is. Egyáltalán nem kell árversenybe bonyolódni mert az senkinek sem hasznos, mert a minőség rovására megy.
Üdv. 101

Förster 2001.08.12 Creative Commons License 5644
Beszélgessünk egy kicsit megint a magyar kereskedőkről. Megdöbbenve vettem észre a bygmodellnél, hogy kapható a 520-asnak való Liliput BR52 igény szerint magyar felirattal. Mindez azután, hogy luc72 egy ici-picit pletykálkodott. Vagy netalántán pont egyszerre jutott az eszünkbe hirtelen 520-ast készíteni ? Lassan ott tartunk, hogy az ötleteinket meg kell tartanunk magunknak minimum a megvalósításig, mert gátlástalanul lenyúlják. Ettől függetlenül elkészítjük mi is az 520-ast és megpróbalunk az árral kissé lejjebb menni.
Förster 2001.08.12 Creative Commons License 5643
Ez a Brawa dolog nagyon behúzott nálad ! A BR 65 -ös még a legbarátibb áron is kb 60-65000. Szerintem nincs ennyire jó modell
Matiz 2001.08.12 Creative Commons License 5642
Nagyon-nagyon koszi!

Elokaptam a BRAWA katalogust..baratkoztam a BR65/10/-el...

Előzmény: Förster (5641)
Förster 2001.08.12 Creative Commons License 5641
Matiz!
Meg kell mondanom őszintén, hogy az E 42-t elfelejtettem megkérdezni a nagy zsongásban. Most megkérdeztem, de azt mondja a barátom, hogy éjfél felé ér haza és akkor megküldi az árat emilben. A gőzősökhöz néhány szót még, hogy bonyolítsam a választást. A BR86 nem szerencsés választás, mert gyenge és a Fleischmann változata lehet hogy szép, de minden csak nem az eredeti jól sikerült modellje. Vonóereje nem jó, az ára pedig valahol a tejút magasságában van. Véleményem szerint a legjobb megoldás a PIKO BR95. Az is univerzális mozdony volt. 1982- ben búcsúzott az utolsó. A Harz hegységben például a nehéz mészporos vagonokat húzta, valamint a Reko kocsis személyvonatokat. De húzott modernizált vagonos szerelvényt is. Továbbá rengeteg volt belőle és a háborút is szép számmal élték túl. A hetvenes években jórészt olajra átalakított változatok jártak, de akadt néhány szénporos tüzelésű is. A barátom adott még néhány tippet. Gyakori volt a BR93 is. Illetve a BR94. Ha jól tudom luc72-nek van egy Roco BR93-a. A BR94-et a Fleischmann készíti. A barátomnak van mind a kettőből és van neki olyan is amely ott az üzletben ment pár kört, vagyis " szalonmozdony ", ami természetesen olcsóbb. Mára várom az árakat. Ha megvan írok.
gyurmosz 2001.08.12 Creative Commons License 5640
:-)
Előzmény: by az ex bhv (5639)
by az ex bhv 2001.08.12 Creative Commons License 5639
Sziasztok!

Mindenkitől szertnék elnézést kérni a hír nem volt igaz! Chresh .... úr szórakozott velem !
ő megteheti szabatságon van én meg a festés közepén ülök és a meodelleket féltem szerintem olyan vagyok mint az anya tigris amikor a kicsinyeit félti!
Zsolt

Előzmény: gyurmosz (5600)
gyurmosz 2001.08.11 Creative Commons License 5638
Igen, az az ablakos dolog valóban nem szerencsés.
Előzmény: luc72 (5637)
luc72 2001.08.11 Creative Commons License 5637
DEÁK Szili

Nekem konkrétan az nem tetszik, hogy a vezető ablakon benézve éktelenkedik egy marha nagy áttétel kupac + nem győzött meg a működése, és így baromira sokallom érte az 50 rupiát, pedig kéne belőle jó pár.

Előzmény: gyurmosz (5636)
gyurmosz 2001.08.11 Creative Commons License 5636
Én szeretem a Deák-mozdonyokat minden hibájuk ellenére. Valóban nem tökéletesek, de engem valahogy megfogtak :-)
Előzmény: Matiz (5622)
Matiz 2001.08.11 Creative Commons License 5635
Megnézem azt a BRAWA-t....Az E42/11-ről van info? (ár)
Előzmény: Förster (5632)
Törölt nick 2001.08.11 Creative Commons License 5634
Matiz!
Átsiklottam kérdésed felett, miszerint "millyen gőzmozdonyt vegyek?"
Mit akarsz vontatni vele? Univerzális gépnek ott van BR86. A Fleishmann gyártja, gyönyörű szép, és sok járt a DR vonalain, még a nyolcvanas évek elején is. A Gützold 65-öse pazar lehet H0-ban, abból kiindulva, hogy a TT-s olyan, mint egy álom... Persze a 65 elsősorban a személyvonatok előtt tündökölt.
csíkos
101 2001.08.11 Creative Commons License 5633
Joem!
Köszönöm a megszólítást gyártás és terítés ügyében. Már rég kialakult a véleményem gyártás ügyében, de nem akartam a kedveteket elvenni a véleményemmel. Természetesen sokunk fantáziáját izgatják azok a modellek, amelyek nem láthatók és kaphatók a boltokban. Mivel mi klubbozunk is szerettünk volna magyar járgányokat futtani. Egy-két dolog született is V63, M63 de nem voltunk elégedettek. Messziről jól mutattak, de közelről bizony voltak gondok. Átfestések számozások stb, ezek csak játékok ahhoz képest amit ti szeretnétek. Az biztos, hogy valahol el kell kezdeni, de vétek ipari háttér nélkül kezdeni. Fröccsöntő, tamponozó célszerszámok stb. Mi elindultunk ez irányban /csak számozás és festés!/. 50 db-s tétellel a tamponozó nem állt szóba velünk. Min 150.000,- Ft egy használt kézi tamponozó + festék és anyagok. Ha autómata kell kb fél millió, vagy nagy sorozat. És akkor a költségek. Az M63-as műanyag modell nem tetszett. Fotómaratási tervek, rengeteg munka egy M41- es és egy mechano mozdony alkatrésznek, festékek korlátok stb. Most már valahogy kinéz, de ezt a polcra sehol nem tudom kitenni, csak annak tudom eladni aki akarja és tudomásul veszi, hogy ilyen a minősége. Lehet Brawa alvázra is rakni kb 16.000,- Ft, de akkor az ár kezd el emelkedni. 30-35 Ft-t kérünk érte, de még csak a harmadikat adtuk el. Kb 10 db-t kellene eladnunk, hogy valami nyereségünk legyen, mert a munkaóra megfizethetetlen.
Próbálkoztunk vágányzáró sorompó, vízdaru építésével /klubmunka/ 1-2 db ment el. Prototípusban már elkészítettük a vágányzáró sorompó és a siklasztó sarú működő verzióit is, de még nem volt rá igény. Úgy gondolom azért, mert ebben a minőségben akinek szüksége van rá saját maga is meg tudja építeni.
Összegezve: nagyon jó szervező munka kell egy ilyen megvalósítására és rengeteg pénz.

A kereskedésről: próbáltunk már készítő által behozott terméket árulni, nem sok sikerrel. Úgy gondolom csak olyan termék lehet sikeres, amely összeépíthető /pl papír ház (magyar)jó öttlet/ olcsó áru és folyamatosan kapható. Híreim szerint pl a Fu. akciót nem a gyártó kezdeményezte, egy kereskedő látott benn fantáziát. Aztán nem árt jóban lenni a nagykereskedőkkel, mert a kiskereskedőnek eladható mennyiség nem sok és nem is vagyunk sokan.
Tudjátok, hogy egy nagyáruház 30-90 napra fizet és csak az eladott mennyiséget?

Úgy gondolom, azért van valamilyen megoldás. A klubunk évről-évre tud olyan megrendeléseket szerezni, amellyel szépet tudunk alkotni és még marad is valami. Legutóbb Zalalövő állomást készítettük el a MÁVÉPCELL megrendelésére /8 m hosszú/ talán az ősz folyamán láthatjátok majd Budapesten. Ilyen munkákkal talán össze lehet hozni egy kis gyártás alapköltségeit.
Azonban vigyázzatok /nekünk is volt már tanulópénzünk!/, ahol a pénz megjelenik ott az egység nagyon hamar fel tud bomlani, mert a kedvenc szórakozást lehet szívvel lélekkel csinálni, de termelni, gyártani csak kemény céltudatossággal és jövedelemért lehet.
Szivesen beszámolok próbálkozásainkról, és sok sikert kivánok mindenkinek aki bármilyen minőségben saját maga és mások örömére kicsi és nagy vasutat alkot.
Üdv. 101

Előzmény: joem (5588)
Förster 2001.08.11 Creative Commons License 5632
Matiz ! Ha viszonylag jó áron akarsz a leírtaknak megfelelő mozdony venni, akkor az a BR95 a PIKO-tól. Szenzációsan jól sikerült. Bődületes vonóerő. Egészen kicsi íven is elmegy, köszönhetően az átalakított futóműnek, sőt a rudazat sem akad egymásba negyobb sebességnél mint az NDK-s elődé. Másik tippem a Gützold BR65, de az kicsivel az arany ára felett van. Ezt egyébként gyártja a Brawa is, pont aranyáron. A MIBA tesztje a Gützoldot jobbnak hozza ki.
Matiz 2001.08.11 Creative Commons License 5631
Megpróbálok utánanézni.
Előzmény: Törölt nick (5630)
Törölt nick 2001.08.11 Creative Commons License 5630
Csak azért kérdezetem, mert egy kicsit át kell szabni az eredeti BTTB belsőt a LED-ekhez. Akkor marad az eredeti szürke...
Előzmény: Matiz (5629)
Matiz 2001.08.11 Creative Commons License 5629
Nem tudom, bár ez a gép is közel áll a szívemhez :))

Felraktam pár új képet a V&M képtárba. (Moszkva tér)

Előzmény: Törölt nick (5628)