Keresés

Részletes keresés

rezgaras Creative Commons License 2002.03.09 0 0 9208
seTTebello írta:

> A V44 háborús időkben járt, lehet, hogy túlterhelték, és annak idején ezt a rendszert védelmi okokból nem is ismertették.

A vasúti lexikonban (sajnos nem tudom a pontos címét) van egy elég részletes leírás róla. Igen tömör, nem tévé mellett olvasandó. :-(

> A V55-nél valószínűleg rosszabb minőségű anyagokat építettek be

Ez valószínű, bár a leírásokból én azt következtettem ki, hogy nem annyira a villamos résszel volt baj, hanem a futóművel. Na meg azzal, hogy a gyakorlatban nem lehetett távvezérelni, és emiatt a MÁV nem kért belôle.

> A francia CC14000 sor. pedig itthon szinte ismeretlen.

Felteszek majd egy képet arról a példányról, ami Mulhouse-ban volt kiállítva. Sajnos legutóbb nem láttam, vsz. nem jutott neki hely.

> Pedig érdekes lenne megtudni, hogy vált be a Ganz-Kandó-Rakovszky rendszer normális ... körülmények között.

Nem nagyon szerették, mert nehéz volt. Ott az egyeirányítós BB12000 vált be, és ez szabta aztán meg a fejlôdés irányát.

Nem az elsô magyar bukta a franciáknál. A PO 401-est sem szerették.

Előzmény: seTTebello (9205)
ms bakter Creative Commons License 2002.03.09 0 0 9207
Facsiga, a honlapod remek. Mivel az épitkezés elején tartok, több közvetlenül hasznositható tapasztalatra is szert tettem.
Lenne egy kérdésem: A kapcsolópult épitésénél bemutatsz egy nagyszerű szerelődobozt, ami, ha jól látom, műanyagból készült. Én az elektronikai kütyüket a XIII. ker-ben a Lehet u-Dévai u. sarkán szoktam beszerezni (ami egy elég nagy üzlet), de itt tudomásom szerint csak fém dobozokat árulnak. Tehát a kérdések:
- Jól sejtem-e, hogy ezzel a műanyaggal könnyebben lehet dolgozni (leginkább ami a kapcsolók és ledek beépitését illeti)?
- Hol szerezhető be?
- Tudsz-e arról, hogy nagyobb méretben (pl. kb. 40x45 cm) létezik-e?
Előzmény: Facsiga (9151)
DGKUm Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9206
Akkor azt is odaírtam, hogy a Ganz-Kandó-Rakovszky rendszer - fázis és periódusváltás bonyolultabb...
A V44 háborús időkben járt, lehet, hogy túlterhelték, és annak idején ezt a rendszert védelmi okokból nem is ismertették.

Ha a téma érdekel, jelezd a Vasútmániásokon, és visszatérek rá.
Előzmény: seTTebello (9205)
seTTebello Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9205
Weasel_ itt kérdezett a fázisváltóról. Erre linkeltem be egy korabeli cikket, ennek szakszerűségéhez kétség nem férhet.

Akkor azt is odaírtam, hogy a Ganz-Kandó-Rakovszky rendszer - fázis és periódusváltás bonyolultabb - és ha vannak olyanok közöttünk, akik ezt el tudják magyarázni, akkor legyenek szivesek. Miután ezt a vontatási rendszert egyértelműen még nem jellemezte senki.
A V44 háborús időkben járt, lehet, hogy túlterhelték, és annak idején ezt a rendszert védelmi okokból nem is ismertették.
A V55-nél valószínűleg rosszabb minőségű anyagokat építettek be. Mint ahogy a 303-as azért nem vált be, mert már nem lehett beszerzni a szükséges kenőanyagokat.
A francia CC14000 sor. pedig itthon szinte ismeretlen. Pedig érdekes lenne megtudni, hogy vált be a Ganz-Kandó-Rakovszky rendszer normális - nem háborús és tervutasításos - körülmények között.

Ha ezt offtopiknak érzed, akkor természetesen elnézésedet kérem.

Előzmény: rezgaras (9203)
manhattani Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9204
rezgaras!
Ééééértyük áám a cééééélzáááást! :))))
Előzmény: rezgaras (9203)
rezgaras Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9203
T. topictársak!

A nagyvasúti témákat az erre való topicba szíveskedjenek. Ott legalább szakemberek is vannak, akik a sok marhaságot hatékonyabban tudják visszautasítani. (Bár egyeseken az sem segít...)

manhattani Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9202
>mert én egyfázisúnak azt az áramot gondoltam, ami a felsovezetékben van
Aha, értem már, és így igazad is van.

> - személyvonatok: nagy sebesség, viszonylag kisebb vonattömeg.
- tehervonatok: iszonyatosan nagy vonattömeg, de kisebb sebesség

Ez a fantasztikus az aszinkron motorban, hogy mindkettot tudja!

Előzmény: Törölt nick (9201)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9201
Friss, ropogós néznivaló a
http://kep.tar.hu/br56
oldalon! A Tillig(JATT) modernizált kocsikért, és a Tillig V100-ért köszönet RolandTT-nek, hogy elhozta fotózni! A V100-ra nem tettük fel a féktoskókat, a korlátokat, meg egyebeket, mert a fotózás után ment vissza pihenni a dobozba.

manhattani!
Igazad lehet, csak van egy félreértés, mert én egyfázisúnak azt az áramot gondoltam, ami a felsővezetékben van! Hogy a mozdonyon belül hogyan trükközünk, az más tészta. Ebben mindenképpen jobbak a Taurus, és társai.

Személy vs. teher gépek:
Gondoljatok bele:
- személyvonatok: nagy sebesség, viszonylag kisebb vonattömeg.
- tehervonatok: iszonyatosan nagy vonattömeg, de kisebb sebesség. Az indítási vonóerőnek sokkal nagyobbnak kell lennie.
csíkos

manhattani Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9200
>miért építenek még ma is spec. tehervonati gépeket?
A német mozdonyokhoz nem értek, de azt gondolom, hogy nagysebességű gépnek drágább forgóváz kell, mert bonyolultabb rugózási-lengéscsillapítási rendszerének kell lennie. Amellett jó, ha a kocsiszekrénye is áramvonalasabb. Sínfék is csak nagyobb sebességeknél kell. És ha a mozdonyt úgyis csak kisebb sebességen használják, ezekre nincs szükség, tehát olcsóbb lehet.
Pontosabb válaszért Interszitit vagy marslakót kérdezd.
Előzmény: CSABI (9199)
CSABI Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9199
Habár a téma inkább a vonatbuzullsba tartozik, van egy kérdésem:

Ha az aszinkron motoros mozdonyok alkalmasak mind nehéz tehervonatok, mind nagy sebességű gyorsvonatok vontatására, akkor miért építenek még ma is spec. tehervonati gépeket? Gondolok itt a DB 185 sorozatra, vagy a 152-esre. Miért nem jó, jobb egy egységes mozdony, mint pl. a Taurus?
(habár a DB az utolsó sorozat 152-es helyett inkább Taurust rendelt, és ha jól láttam a Cargo kapta meg őket...)

Csabi

Előzmény: manhattani (9195)
manhattani Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9198
Szia martisz!

>Ugye, most azon megy a vita, hogy csak a számítógépvezérelte asszinkron motorú mozdonyok tudnak minden helyzetben közel 100%-os hatásfokkal dolgozni
Nem kell ahhoz számítógép. Analóg/digit folyamatvezérlo rendszerrel a dolog nagyon jól muködtetheto. A hatásfok- (és teljesítmény- ) növekedést széles sebességtartományban az aszinkron motor okozza.

>hogy jönnek ide a MÁV elavult villamos-motorvonatai ??
Miért elavultak? Mind a BVhmot (kis Samu), mind a BVmot (Samu vagy IC hernyó) a legkorszerubb elvek alapján szerkesztett jármuvek. A BVhmot-ok meg jól is mennek... :)))

>a hegyrol lefele jövo tehervonat mozdonyának felsovezetékbe visszatáplált áramából 2 Intercity felszalad a hegytetore ... ezeket a dolgokat nehezen tudnám elképzelni egy számítógép-vezérelte rendszer nélkül.
Már a Kandó mozdonyok is visszatápláltak. A V40 és a V60. Már a két világháború között. Úgyhogy számítógép jó, ha van, de nem feltétlenül szükséges mindenhez.

Egyébként nem is a hatásfok az aszinkron motorok elonye, hanem az, hogy széles sebességtartományban tudnak leadni teljesítményt. Egyenfeszültségu motoros vontatók a fogaskerék-áttételtol függoen vagy kis sebességu, tehervonati üzemre, vagy nagy sebességu, gyorsvonati üzemre voltak optimalizálva. Vagy a ketto közé, ha egységmozdonyok akartak lenni. Aztán nagyobb fordulatszámon nagyon csökkent a nyomatékuk. Ebben jobb az aszinkron motor.

Előzmény: martisz (9196)
martisz Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9197
ja, és továbbépült a terepasztal a marTRAIN-en
martisz Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9196
Én most nem értelek !!!
Ugye, most azon megy a vita, hogy csak a számítógépvezérelte asszinkron motorú mozdonyok tudnak minden helyzetben közel 100%-os hatásfokkal dolgozni, mert ez a rendszer alkalmas rá. Ezt írtad te is, meg ezt írta csíkostáTTú is. Akkor hogy jönnek ide a MÁV elavult villamos-motorvonatai ??? Persze ketyegnek, de nem mindegy, hogy mennyi a hatásfok, mert ha csak 10-15% a különbség a számítógépes vezérlés végett, akkor az már nem előny és segítség, hanem létszükséglet...szerintem. Gondolj bele: Svájcban a Gotthard vonalon a hegyről lefele jövő tehervonat mozdonyának felsővezetékbe visszatáplált áramából 2 Intercity felszalad a hegytetőre úgy 200 km/h sebességgel anélkül, hogy az áramellátást biztosító vízesés turbinái 1/2 voltot is a redszerbe táplálnának.Nos ezeket a dolgokat nehezen tudnám elképzelni egy számítógép-vezérelte rendszer nélkül.
Előzmény: manhattani (9195)
manhattani Creative Commons License 2002.03.08 0 0 9195
csíkostáTTú!
Ne haragudj, de nem tudom így hagyni. Én is az ilyen részinformációkból gyűjtögettem meg gyűjtöm, amit a vasúttechnikából tudok, és egy tévedés nagyon meg tudja az embert zavarni.

>...
- És a korszerűek, a számítógépes vezérlések, aszinkron motorokkal.
Ezek mind arra megoldások, hogy egy adoTT fordulatszámtartományt hogyan használjunk, ha csak egy féle frekvenciájú váltóáramunk van, ami ráadásul egy fázisú is!

A legutolsó rossz példa erre.
A vasúti aszinkron vontatómotorokat a modern járművekben olyan váltóirányító táplálja, amely változó frekvenciájú, és általában háromfázisú villamos feszültséget kelt. Így az aszinkron motorok az indulástól kezdve a jármű legnagyobb sebességéig nagyon jó viszonyok között működnek. Ezért lehet alkalmas ilyen motorú mozdony kis sebességgel nagy tömegű vonat vontatására, illetve (a teljesítményhatárán belül) jó hatásfokkal képes nagy sebességgel is vontatni.
A korábbi, úgynevezett "egységmozdonyok" csak kompromisszumok árán tudták mind a két szerepet ellátni.
Amúgy a vontatási technikában a számítógép előny és segítség, de nem feltétlenül szükséges. A MÁV összes villamos motorvonata nagyon jól elketyeg az analóg-digitális vezérlő rendszerrel, és nincs mindegyikben számítógép.

Előzmény: Törölt nick (9194)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9194
Bocsi, de a többieknek , akik előTTem válaszoltak már, igazuk van!
A Kandó-féle fázisváltó, és a fázishasítás úgy hasonlít egymásra, mint egyik tojás a traktorra.
Ezt itt most hosszú lenne elmagyarázni, de teljesen más a működési elv.
Röviden:
Ugye muszály váltóáramot használni, de ezzel nehéz a motort szabályozni. Megoldások:
- Kandó-rendszer
- Ward-Leonard hajtás (forgógépes áramátalakítás, lásd: V41, V42.)
- Egyenirányítós gépek (V43)
- Tirisztoros szabályzás (V63, V46)
- És a korszerűek, a számítógépes vezérlések, aszinkron motorokkal.
Ezek mind arra megoldások, hogy egy adoTT fordulatszámtartományt hogyan használjunk, ha csak egy féle frekvenciájú váltóáramunk van, ami ráadásul egy fázisú is! (Most gondoltam bele: szép feladat! Kandó méltán lett világhírű! Én triak vagy tirisztor nélkül bele sem fognék!)
csíkos
Előzmény: by az ex bhv (9185)
etwg Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9193
Köszönöm hogy bekukkantottatok a honlapomra, és ezért ujabb képeket raktam fel.

Jo szorakozást.


A FERKEL LINES RR igazgatosága.

crash__override Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9192
Jaja :-) Meg is jott rola a level :-)

Mar csak be kell illesztened az oldaladba azt a kis html kodot, ami a ringet megjeleniti. Ez a ring hub-rol tudod leszedni.

Crash_

Előzmény: martisz (9191)
martisz Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9191
Én már regisztráltam az oldalt.
A hét végén lesz időm fényképezni, a mozdonyokat nagyjából kivégeztem, jönnek a személykocsik, meg az asztallal is haladtam egy keveset..
Előzmény: crash__override (9188)
rezgaras Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9190
simico írta:

> Mi a megoldás?

Ráforrasztasz egy-egy huzalt a sínszálak külsô oldalára.

Előzmény: simico (9177)
simico Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9189
>A Roconak van olyan árambevezető sínösszekötő papucsa

Igen, ezzel csak 1 bajom van: csak két síndarab közé tudod berakni. Viszont nekem pl egyetlen darab R6-os síndarabot kell mindkét végén szigetel? m?anyag sínkapcsokkal leválasztanom, tehát az árambevezet? sínpapucsot nem tudom hova tenni (csak ha rakok az R6-os síndarab elé egy 4 vagy 8 mm-es egyenes darabkát, akkor viszont már több helyre is kell ilyet raknom, hogy ne torzuljon az egész pálya). Úgy látszik marad a kábel hozzáforrasztása a sínszálhoz.

Előzmény: joem (9180)
crash__override Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9188
Facsiga, Martisz!

Kuldtem Nektek invitaciot a Magyar Vasutmodellezo Vebringre, ami a magyar, vasutmodellezessel foglalkozo siteokat gyujti ossze. Ez azert jo, mert osszegyujti, egy lancra fuzi oket, ami az informaciokeresest konnyiti meg. Masreszt egy kvazi on-line community tagja lehetsz, tobben ismerik meg a weblapodat, stb...

Gyujtsuk ossze a magyar vasutmodellezos weblapokat! Bocs, ha valakirol megfeledkeztem, ETWG es Matiz mar regisztralta magat (hraman mar vagyunk :-))Ha valakinek van meg weblapja, akkor regisztralja magat....

Ha ide klikkeltek, akkor gyorsan lehet csatlakozni.

Ez nem spam, meg ilyesmi, hanem torekves arra, legyen egy hely, ahonnan elerjuk az erdeklodesi korunknek megfelelo magyar siteokat.

Koszi.

Crash_

etwg Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9187
Szia by!

tényleg meglehetösen összekeverted a dolgokat, pedig a magyarázat nem is annyira körülményes, mint ahogy azt te leirtad.

Ha megnézel egy közönséges váltoáramu motrot, abban találsz 3 tekercset, és a tipustáblán egy fordulatszámot. Ezt az jelenti, hogy ez a motor csak ezen a fordulatszámon tud dolgozni - ezt hivják veszteségmentes fokozatnak. Ilyenkor nem kell tenni semmit, csak bekapcsolni a motort és az azonnal forog az adott fordulatszámon.

Nyilván, hogy vontatásra az ilyen motor aligha lehetne használhato, hiszen a mozdony 0 sebességröl kell hogy induljon, mégpedig nagyon nagy vonoerövel.

Mit csinált Kando, a motorba nem 3 hanem sokkal több polust épitett be (nézzétek meg majd a könyvben, de azt hiszem 32). Ez az jelenti, hogy a motor az eredeti fordulatszám 1/32-én is teljes erövel és veszteségmentesen tudott forogni. Ez azonban még mindig nem volt igen jo, mert az egyes fokozatok közötti ugrások nagyok voltak, amit ugy oldott meg, hogy a szomszédos tekercsekbe is bizonyos áramot kapcsolt, amik azonban egy másgneses körben voltak, igy az eredö áram nem pontosan a polus közepén érte el a maximális mágneses téreröt hanem valahol a két szomszédos polus közepén - ezt hivják fázistolásnak, igy nagyon folyamatosan tudta "változtatni" a motor polusszámát.
Amikor a polusszám megegyezett a valos (tekercsekkel) polusokkal akkor veszteségmentes volt a menet, amikor imagináris polusok dolgoztak, akkor azok veszteséget is produkáltak. Igy a mozdonynak sok veszteségmentes fokozata volt, valamint veszteséges átmeneti fokozatok.

A mai mozdonyokban is vannak ilyen fokozatok, amikor pl. ellenállással csökkentik a vonoéeröt.

Csak a legmodernebb asszinkron mozdonyok képesek teljesen veszteségmentesen vontatni.

Előzmény: by az ex bhv (9185)
manhattani Creative Commons License 2002.03.07 0 0 9186
Szia By!

Itt elég sok dolgot összekutyultál... :))
> A mostani modern villamos mozdonyok egyébként a hasnló elvel müködnek , csak úgy hívják , hogy fázis hasítás
Fázishasítást a V63 Gigant csinál, ami nem túl modern mozdony.

> a 25Kv-t egyenirányítják
A 25 kV-ot sehol nem irányítják egyen, előbb letranszformálják.

> Ennél a vezeérlésnél nem a feszültséget hanem a frekvenciát (inverter) szabályozzák
Mindkettőt.

> Tehát az egyiket megváltozztatjuk akkor a motor fordulatszáma is változik
A fordulatszáma a frekvenciával változik, a feszültséggel (áramerősséggel) a nyomatéka.

> A Kandó mozdnynak holnap a Kandón utána nézek alaposabban!
Nem fog ártani! Meg a többinek is... :)))
Üdv!

Előzmény: by az ex bhv (9185)
by az ex bhv Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9185
Szia!
A kandó fázisváltója egy forgó transzformátor (rossz hasonlat de talán így a legérthetöbb) A mostani modern villamos mozdonyok egyébként a hasnló elvel müködnek , csak úgy hívják , hogy fázis hasítás. Lényege a következő a 25Kv-t egyenirányítják, utána közel sin váltakozó 3 fázisú feszültséget állítanak elő. Ennél a vezeérlésnél nem a feszültséget hanem a frekvenciát (inverter) szabályozzák , mivel az aszinkron motor feszültség és frekvencia függő. Tehát az egyiket megváltozztatjuk akkor a motor fordulatszáma is változik, manapság már innkabb a frekvenciát szabályozzák. A Kandó mozdnynak holnap a Kandón utána nézek alaposabban!
A tapasztalataimat majd leírom!
Zsolt
Előzmény: seTTebello (9149)
joem Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9181
Bocs, a második "be lehet tenni"-t kérem ignore, és most látom, hogy sínkapocs. Teccik a szó.
Előzmény: joem (9180)
joem Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9180
A Roconak van olyan árambevezető sínösszekötő papucsa (bocs, nem tudom jobban magyarítani azt hogy fishplates, ill. Schienenlaschen), amelyhez kábel csatlakozik. katalógusszám: 42613. Ezt tetszőleges helyre egyszerűen be lehet tenni, és még csak nem is látszik.be lehet tenni
Előzmény: simico (9177)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9179
A börzén elő szokott fordulni a "Helyes vágányon a TT vasúttal" című régi kiadvány. Abban eléggé jól elmagyarázzák az analóg vezérlést.
Előzmény: simico (9177)
etwg Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9178
Elöször is szerezz be egy apro 12V minifurogépet (Proxxon, Minimot stb.) és abba egy csomo vágotárcsát (Trennscheibe - és hamar törik). Ezzel ott vágsz majd a sinekbe egy szigetelö rést ahol akarsz.

Nem tudok magyar nyelvü könyvröl. Német van egy sereg.

Előzmény: simico (9177)
simico Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9177
Sziasztok!

Végülis a 2.1-es töltés nélküli sinek mellett döntöttem, már el is kezdtem beszerezni a kitérőket, stb.

Viszont egy újabb probléma merült fel a szakaszolással kapcsolatban. Ahogy emlékszem, régen a Piko síneknél volt mindenféle méretű egyenes és íves "árambevezető sín", meg szakaszolósinek is. A Roco-nál viszont úgy látom, hogy a 115mm-es egyenes árambevezetőn kívűl ilyen nincs, szakaszoláshoz pedig a műanyag sínkapcsok vannak. Nekem viszont ívekben kellene egy-egy íves sindarabot kiiktathatóvá tenni (ahol megáll a mozdony). Egyenes sínt nem rakhatok be az ívbe (nincs rá hely) és kettő íves síndarabot sem választhatok le (túl hamar megáll a mozdony, a szerelvény vége belóg valahova). Mi a megoldás?

Ha valaki tud ajánlani terepasztalépítés elektromos részével kapcsolatos könyvet, url-t, stb, azt is szívesen veszem (minél közérthetőbb, annál jobb - elektronikához teljesen hülye vagyok).

luc72 Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9176
Hali

Nemrégiben kitárgyaltuk hogy, ki miképp kezdte el vasútmodellezős pályafutását, akkor mindenki meg említette, hogy felesége vagy szeretője hogyan viszonyul a dologhoz.
Én is megírtam és most hogy, van scanerem íme egy kép tanúbizonyságul.
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27504763&pid=741374&beginnum=160

Tavaly nagy meglepi volt nekem, sőt nem is szégyellem bevallani meg könnyeztem.

etwg Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9175
Különben ha tudsz egy volt ZEUKE relét szerezni, akkor az egészet igen egyszerüen meg lehet csinálni.

A tápot csakis a hurok besejáhez szabad kötni, a válto mindkét ága mindkét sinszálban már szigetelve kell hogy legyen.

El kell dönteni, hogy melyik irányba fog a vonat mindig bemenni a hurokba (Egyenes vagy kitérö).

A hurok közvetlen kimenete elé (még a szigetelt sin elé be kell épiteni egy kontaktust, amelyik egyszerre kapcsolja a váltot a másik irányba (helyesirányba a vonat szempontjábol), illetve párhuzamosan a Zeuke relét is kapcsolja. A Zeuke relé polaratisváltásra van bekötve (benne van a leirásban), azaz a hurok fiz tápját megfelelö polaritással a hurokon kivüli sinhez kapcsolja, azaz a vonat mehet tovább.
Ha vissza kell menni, akkor egy nyomogombbal augy a relét mint a váltot az ellenkezö állásba kel kapcsolni. A vonat most ellenkezö irányba fog menni át a válton és be a hurokba.
Igy teljesen folyamatosan lehet átmenni a hurkon.

Előzmény: etwg (9174)
etwg Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9174
Előzmény: Cax (9172)
Laacush Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9173
Szia Facsiga!

Nekem csak egy észrevételem lenne.
Nevezd át az anal_top.htm-et valami másra, mert én proxy mögül néztem "volna" meg, de nem ment a névkizárások miatt és ez a szó igencsak utalhat másra.

Üdv
Laacush

Előzmény: Facsiga (9151)
Cax Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9172
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem (ritkán szoktam megszólalni, inkább csak olvasgatom a fórumot):
Analóg rendszerben, hogyan lehet hurkot készíteni úgy, hogy emberi beavatkozás nélkül tovább menjen a vonat a hurokban (pl. egy szakaszolás után - tudtommal ez mindenképp kell a pólusváltás miatt)
Van rá valamilyen mód? Írjatok részleteket is, ha lehet!
Előre is köszönöm!

etwg Creative Commons License 2002.03.06 0 0 9171
Elfelejtettem örömömben (mármint, hogy megint tudok berakni képeket, amit én is látok) odatenni a linket:

Itt van ni, és klikkeljetek a gombokra, az elvezet a turán (3-4 honlap).


Jo szorakozást

Előzmény: BoGar (9166)
BoGar Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9170
Hoppá! Tényleg. De mostmár megy. Javítottam.
Előzmény: Törölt nick (9167)
martisz Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9169
És már javítva is.Ha valaki más is talál bakikat, írjon. Köszi
martisz Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9168
ms bakter: Köszi, azonnal javítom őket.
Előzmény: ms bakter (9164)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9167
Ha már a bepillantásnál tartunk...
Amit küldtem Neked képeket, azok nem nyílnak meg a webzinen, legalábbis tegnap még nem nyíltak.
Előzmény: BoGar (9166)
BoGar Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9166
És hova is pillantsunk be??
Előzmény: etwg (9165)
etwg Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9165
Uj képekkel gazdagodott a web oldal:


Az épület fenyö-, valamint balzafábol készült. A tetö papir, és még nincs a végleges helyén.

Pillantsatok be ide:


ms bakter Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9164
Martisz,

Nagyon tetszik az új weboldalad. A Lenz rendszerével ilyen behatóan és közérthetően még nem volt alkalmam megismerkedni, de az összeállitásod ebben a témában (is) -- mind ami a képeket, mind pedig ami a szöveget illeti -- kifejezetten igényes.

Engedj meg néhány kukacoskodó megjegyzést:
- Tudomásom szerint a helyénvaló szóhasználat "személykocsi" és "tehervagon". Te a két terminust pontosan forditva használod.
- Ausztriában nem "kantonok", hanem "tartományok" vannak, tehát a Roco különkiadású mozdonyánál Tirol tartományról lenne célszerű emlitést tenni.
- A "poggyász" szó helyesirását szintén javaslom javitani.

Ezek azonban csak bosszantó apróságok. További remek munkát a folytatáshoz!

Előzmény: martisz (9162)
csabi08 Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9163
Sziasztok! Szeretném kérdezni mikor lesz a közeljövőben valahol vasútmodell kiállítás? Köszi
martisz Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9162
Ez csak természetes...
Előzmény: aranyosi (9161)
aranyosi Creative Commons License 2002.03.05 0 0 9161
Nagyon tetszik nekem is az oldalad, és kérném is a beleegyezésed , hogy a képeket bemutathassam a fiamnak.
Előzmény: Törölt nick (9159)
martisz Creative Commons License 2002.03.04 0 0 9160
Köszönöm mindenkinek az elismerő kritikát a marTRAIN-nel kapcsolatban. A siker újabb löketet adott, úgyhogy 10 megányi anyaggal lett gazdagabb ma az oldal. Folyamatosan fényképezem a modelleket, így egy kicsit lemaradtam az asztalépítéssel, de lassan a végére érek a dobozoknak. Remélem tetszeni fognak a dolgok.
Ha valaki még nem találkozott volna vele:
http://web.axelero.hu/martrain
Hello
martisz
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 9159
Kössz!
Így mán műxik!

Facsiga!
Tényleg szép oldal, gratula!

Előzmény: luc72 (9153)
solo_g Creative Commons License 2002.03.04 0 0 9158
Érdekes dolgok vannak a lapodon.
Az online rendelés, ami engem érdekelt szintén érdekes. Ha mindezt itthon veszed meg mennyi lett volna?
Egyébként hol lehet N-es cuccokat nagyobb választékban kapni? (itthon)
Előzmény: Facsiga (9151)
nohab Creative Commons License 2002.03.04 0 0 9157
Ívben fekvő kőhíd:

Norvégia tele van ilyenekkel, pl:

Előzmény: manhattani (9156)
manhattani Creative Commons License 2002.03.04 0 0 9156
>Tudtok Magyarországon ilyen, ívben fekvô kôhidat?
MO-on az ilyen valahogy nem volt divat.
De pl. Észak-Amerika legrégebbi ko vasúti hídja ilyen, a (néhai) Baltimore & Ohio vonalán fekvo Thomas-híd. Több, mint 150 éve komolyabb hozzányúlás nélkül tartja a vasúti forgalmat...

Nekem is tetszik a lapod, Facsiga! Hát még, ha minden rajta lesz! :)))

Előzmény: rezgaras (9154)
etwg Creative Commons License 2002.03.04 0 0 9155
Szia Facsiga,

nekem is tetszik a munkád, és az oldal is jol hozzáférhetö, majd még tanulmányozom a dolgaidat.

További jo munkát

Előzmény: Facsiga (9151)
rezgaras Creative Commons License 2002.03.04 0 0 9154
Facsiga írta:

> Az oldalam címe: vasutmodellezes.freeweb.hu

Nekem jól bejön. Szép, igényes munka. A linkek közé be lehetne venni azokat a német modellezôket, akik digitális dekóder házi építését ítják le.

Egy kérdés, a kôhidadról jutott eszembe. Tudtok Magyarországon ilyen, ívben fekvô kôhidat?

Előzmény: Facsiga (9151)
luc72 Creative Commons License 2002.03.03 0 0 9153
Hagyd ki a www t
Előzmény: Törölt nick (9152)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.03 0 0 9152
Ha beírom az oldalad címét, akkor kis várakozás után bejön a FREEWEB főoldala. Onnan hogyan tovább? (Explorer 5 progi)
Előzmény: Facsiga (9151)
Facsiga Creative Commons License 2002.03.03 0 0 9151
Az oldalam címe:
vasutmodellezes.freeweb.hu

Előkészületben:
-PC I/O
-fordítókorong készítése
-léptető motor vezérlés párhuzamos portról

Üdv mindenkinek

Előzmény: V46 021 (9150)
V46 021 Creative Commons License 2002.03.02 0 0 9150
Facsiga honlapján találsz részlts beszámolót netes vásárlásról.
www.vasutmodellezes.freeweb.hu
Előzmény: solo_g (9147)
seTTebello Creative Commons License 2002.03.02 0 0 9149
Weasel_
Korabeli cikk a fázisváltóról Pöschl Imre: A Kandó-féle fázisváltós vontatási rendszerről
Technika 1930/1
1 2 3 4 5
A Ganz-Kandó-Ratkovszky rendszer egy picit bonyolultabb. Nem hiszem, hogy ma sokan el tudnák magyarázni, de ha vannak közöttünk ilyenek, akkor legyenek szívesek!
Előzmény: Weasel_ (9144)
RolandTT Creative Commons License 2002.03.02 0 0 9148
-"Merversteier"(ha az ár adóval van írva) + 15% vám + 25% Áfa.+ porto. Sajnos sok! Dobozokról is le lehet mondani!:)
Előzmény: solo_g (9147)
solo_g Creative Commons License 2002.03.02 0 0 9147
Üdv mindenkinek!
Olvasgatom már egy ideje fórumot, és lenne egy kérdésem. Bocs, ha már volt róla szó, nem olvastam át az egészet.
Van-e valakinek tapasztalata online modellboltból való rendelésről? Összességében olcsóbb mintha itthon venném ugyanazt? Pl: Lokshop: N-es DB 152, 130 Euro. Erre milyen költségek jönnek még, mennyi lesz a vége mire a gép a kezemben lesz?
by az ex bhv Creative Commons License 2002.03.02 0 0 9146
Sziasztok!

Talán a Kandó könyvben sőt biztos, hogy benne van a téged érdeklő információ!
Zsolt

Előzmény: Weasel_ (9144)
suri50 Creative Commons License 2002.03.02 0 0 9145
HELP!
pg54 és BoGar! Ha még megvan az e-mail címem, küldjetek egy HELLÓ-t, lécci, lécci, lécci. Bill Gates áldozata vagyok, elszállt minden, persze hogy süket lettem. Köszönöm!!
Weasel_ Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9144
Hi!Tudna nekem mondani valaki olyan honlapot(lapokat),ahol a villanymozdonyok elvi működéséről kapok részletesebb leirást????Például a fázisváltóról és a vontatómotorokról sem találtam nem műszaki tanulmányokat folytatóknak értelmes leirást!!Ha valaki tudna ilyeneket vagy hasonlót és leadja nekem ezt az infót azt nagyon megköszönném!!
rezgaras Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9143
Matiz írta:

> Az universalkupplung tenyleg nem huzza annyira ossze a kocsikat, mint a kurzkupplung?

Szerintem ez attól függ, milyen hosszú szárral szereled fel. Ha minden kocsidon universal van és mindegyiken belsô emeltyűvel, ami a kanyarban a kapcsolót kiemeli, akkor szvsz. elég rövidre lehet beállítani a távolságot, hiszen az universalkupplungok úgy kapcsolódnak egymással, mint egy Kurzkupplung: mereven.

Ha viszont vannak olyan kocsik, amik nincsenek kurz-kinematikával ellátva, vagy más kapcsolókat használnak, akkor viszonylag távol kell szerelni az universal kapcsolót is, különben a kanyarban az ütközôk feltámaszkodnak, és az nem szokott jól elsülni. Ráadásul az universal kapcsoló a hagyományos kapcsolóval rövidebbre tolható össze, mint egy másik universal kapcsolóval, mert a hagyományos kapcsoló tolófeje teljesen bemegy az universal villájába. Tehát emiatt vegyes felhasználásnál még a szokásosnál nagyobb távot kell tartani.

Előzmény: Törölt nick (9140)
V46 021 Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9142
A lényeg lemaradt.
A kapcsolófej a ROCO kurzkuplungja.
Előzmény: V46 021 (9141)
V46 021 Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9141
Jónéhány vagonomba tettem egy kis súlyt, + szilikon spricc a kapcsolófejre. A súlytol szebb lessz a járásuk, főleg a kitérőkben. Nem rezegnek be. Amig a szilikon tart a finom összeakasztás is jó.
BT.
Előzmény: etwg (9138)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9140
Az universalkupplung tenyleg nem huzza annyira ossze a kocsikat, mint a kurzkupplung?
Előzmény: crash__override (9135)
rezgaras Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9139
crash__override írta:

> betolod a vonatot az akaszto fole, szetakasztod, tovabbtolod, ameddig kell, es ha elore indulsz, ahol szetakasztottad, ott kettevalik a vonat

Ezt hívják "elô-szétkapcsolásnak". Ezt tudja az Universal is (mármint két Universal egymással), és az eredeti Märklin kapcsoló is. Tudta a híres, sohasem árult Piko "i"-Kupplung is.

Az Universal elônye, hogy universal :-))) A régi kapcsolókkal is kapcsolódik. Sôt, ha minden igaz, a Roco Kurzkupplunggal is, de ezt még csak olvastam, ilyet sohasem láttam igaziban.

Előzmény: crash__override (9135)
etwg Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9138
Szorj rá egy kis grafit vagy teflon port. Nagyon meg tud javulni.
Előzmény: Törölt nick (9137)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9137
Nekem nehezen kapcsolodik. Ket mozdonyt ossze tudok vele kapcsolni, ha az egyik all :) de ket kocsit nem. Szetkapcsolas OK.
Előzmény: crash__override (9135)
martisz Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9136
Véleményem és tapasztalatom szerint is jó a Roco kurzkupplung, csak igen kényes. Elég egyszer megtörni és ha ez a vékonyka műanyag milliméternyit is eldeformálódik, már lehet cserélni, mert olyankor már tényleg szétakad, nem csatlakozik könnyen, stb...
crash__override Creative Commons License 2002.03.01 0 0 9135
Hi,

Az eredeti ROCO kurzkupplung nehezen csatolodik
Szerintem nagysagrendekkel konnyebben csatolodik.

tolatasra tenyleg nem jo!
Neem? Olyat tudsz vele csinalni, hogy betolod a vonatot az akaszto fole, szetakasztod, tovabbtolod, ameddig kell, es ha elore indulsz, ahol szetakasztottad, ott kettevalik a vonat. ennel mar csak a vagononkenti digitalis coupler lenne jobb :-)

Az universal kupplung szvsz bumfordi. A kurzkupplungban az a szep, hogy karcsu, es kicsi.

Előzmény: Törölt nick (9133)
JSB Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9134
Eddigi tapasztalat szerint a legjobb és szemre sem bumfordi. A börzén 180ft/db.
Előzmény: Törölt nick (9133)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9133
Hello!

Az eredeti ROCO kurzkupplung nehezen csatolodik, tolatasra tenyleg nem jo! (Kemenyen ra kell durrannia a mozdonynak a szerelvenyre ha ossze akar kapcsolodni!) Az universal szepen csatlakozik de nagyon csunya. Talan a Fleischmann a legszebb; viszont azt nem ismerem, mennyire lehet vele tolatni.

Előzmény: rezgaras (9130)
luc72 Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9132
Én is átalakítottam a megmaradt PIKO vagonokat, itt egy kép róla:
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27504763&pid=588794&beginnum=60
Előzmény: Törölt nick (9127)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9131
Új képek vannak a
http://kep.tar.hu/br56
képtárban, a vasútmodell, és a repülés albumban.

SÜNÖCSke!
Az adataid között lévő címre ment egy e-mail!

rezgaras Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9130
lelketlen írta:

> Éppen most kezdtem bele a "kurz"-ositásba.

Mennyire "kurz"? Valódi régi Roco Kurzkupplung, vagy az Universalkupplung?

Az eredetirôl nem sok jót olvastam. Azt állították róla, hogy rövidnek róvid, egyenesnek is egyenes, de nem kapcsolódik könnyen, tolatásra nem igen alkalmas. Az Universal jobb, de szvsz. egy kicsit bumfordi. Lásd:

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Pictures/Model/oldcar/o_car11.jpg

Előzmény: lelketlen (9126)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9129
Kivánok!

Nem elég, hogy Kend repülőnapokra jár, törvénytelenül jó kamerája van, még vasútmodellezik is?! -)))))

Üdv közöttünk!
csíkos

Előzmény: manhattani (9108)
gyozy Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9128
Miért mit kóstált?
Én is gondoltam már erre az átalakításra.

gyozy

Előzmény: Törölt nick (9127)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9127
Lattam, probaltam, Erkel utcaban. Az araval volt bajom, nem biztos, hogy megerte volna minden teherkocsimra felszerelni. (Ha gonoszkodni akanek, azt mondanam: ilyet kellene gyartani es olcsobban adni...) Mint otlet, jo, de nalam maradt a vegyes-uzem vegyes mozdonyokkal, ekkorka asztalon meg nem okoz gondot.
Előzmény: crash__override (9125)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9126
Hali!
Éppen most kezdtem bele a "kurz"-ositásba.
Kapcsolók, befogók különböző változatai...
(PIKO,Klein,Fleischman,stb.)
Ha érdekel,beszámolok az eredményről.
Üdv!b.
Előzmény: Törölt nick (9123)
crash__override Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9125
Matiz irta:
A PIKO teherkocsijaimat nem akarom kidobalni, amit ernek annyit ugysem adnak erte sehol, es ezeket a kocsikat modernebb formaban nem gyartja egy ceg sem...kenyszer, de ez van.
Lehet kapni Roco kinemetik fur kurz kupplung-ot, amit a piko teherkocsik aljara kell eszkebalni. Nagyon jol hasznalhato, es egyszeru a hasznalata. Meg Mo-is lehet kapni :-)
Előzmény: Törölt nick (9123)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9124
Megnéztem.Nekem tetszik!
Üdv!b.
Előzmény: martisz (9102)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9123
Hello!

Mar "megoldottam", ROCO kurzkupplungokat szereltem fel, de van vegyes mozdony, amin a regi csatolo is megvan. A PIKO teherkocsijaimat nem akarom kidobalni, amit ernek annyit ugysem adnak erte sehol, es ezeket a kocsikat modernebb formaban nem gyartja egy ceg sem...kenyszer, de ez van.

udv

Előzmény: lelketlen (9115)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9122
Hello,
en egyet tudok mondani, ha latok ilyet, lefotozom neked; de szerintem Te is fotozhatsz, Bp-en sok hely van ahonnan elkeszithetoek ilyen jellegu kepek.
Előzmény: altair (9112)
etwg Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9121
Már tárgyaltuk az ügyet a svajci Re6/6 kapcsán.

Csak összefoglalva:

1. a középsö forgováz igen körülményesen van felszerelve, igy nagyon karbantartás igényes
2. Az egész elrendezés nem igen hatásos (más ma már jobb megoldásokhoz viszonyitva).
3. A az egész mozdony a tagoltságát figyelembe véve messze nem olyan massziv mint azt a vasuti üzem megköveteli (gondolj csak a tegnapelötti balesetre, mi történne hasonlo esetben egy tagolt mozdonnyal).
4. A mozdony elég bizonytalanul áll a vágányokon is (nagy a kisiklásveszély.

Előzmény: seTTebello (9120)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9120
Kicsit OFF, de ha itt került szóba.
Miért nem vált be ez konstrukció a nagyvasúton?
Az E636 után volt még az E645, E656, E646.
Ez a kedvenc mozdonyom - bár elismerem, hogy nem a legszebb -, az olasz veblapokon úgy említik őket, hogy "gloriose macchine", úgyhogy a hibáiról még nem olvastam.
Most nincs időm belinkelni, de találtam egy képet, egy E636 gy ETR 500-at vontat.
Előzmény: etwg (9117)
etwg Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9119
Szia P.stephenson

légy üdvözölve köztünk. A Sz.Sz. már régen lett tárgyalva lapozz vissza, biztos megtalálod.

Előzmény: P.stephenson (9118)
P.stephenson Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9118
Sziasztok,
én még új vagyok itt, és nemrégóta foglalkozom modellvasutakkal. Régebben N-ben utaztam, most H0 a nyerő.
Szoktam nézegetni a vasútmodelles oldalakat (is), és rábukkantam a vasutmodellezés.lap.hu-n a Szörényi Szabolcs féle Nyugati pályaudvarról készített felvételre, a jobb alsó sarokban a letöltésnél. Lehet, hogy már volt, és ki is tárgyaltátok, akkor bocs!

P.s

etwg Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9117
Igen, rendszerint a középsö alvázon nincs meghajtás.
Ha jol emlékszem akkor az egyik konstrukcios megoldásban csak a középsö alváz volt meghajtva (azon ült a motor), a másik rendszerben meg az alváz csak nagyon lazán logott a motor alatt, ami egy segédrámán ült és onnan kardánokkal hajtotta a külsö zsámolyokat.
Mindenképpen egy nagyon körülményes konstrukcio (akárcsak a nagyvasuton - ott sem igazán vált be).

Előzmény: rezgaras (9116)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9116
etwg írta:

> A forgocsap a kardános kivitelnél egészen alul van, mig a motor fölött egy nagyobb hézagu csap van...

Gondolom a középsô forgóvázat nem hajtják...

Tiszta szerencse, hogy ilyen mozdonyaik csak az olaszoknak vannak (meg Svájcban a két prototípus Re6/6).

Előzmény: etwg (9114)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9115
Üdv. Matiz!
Ha jól emléxem a multkorában "igazi"
kapcsolót kerestél mozdonyra.
A ROCO katalógusban találtam egy Téged
érdeklő szetet 40014 megrendelési számmal.
Üdv.b.
etwg Creative Commons License 2002.02.28 0 0 9114
Sziasztok (ujra otthon)

A kétszekcios mozdonyok mind a három siemrt szerkezettel készültek, söt a képen láthato mozdony az idök folyamán mind a 3 verzioban paicra került.

A LIMA csak az egyik alvazt hajtotta meg.
A RIVAROSSI 2 motort épitett be
A ROCO hasonlo mozdonya meg kardanos kivitelü.

A forgocsap a kardános kivitelnél egészen alul van, mig a motor fölött egy nagyobb hézagu csap van, hogy az megengedje a vertikális játékot is (amikor emelkedöbe kell átmenni stb.)

Előzmény: seTTebello (9113)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9113
Rézgaras
Egyszer láttam egy kétszekciós mozdony modelljéről metszetet - ez azt hiszem az -.
Nem Roco volt, de ott a mozdonyszekrény alsó egyharmadát a csapágy foglalta el.
Tehát ezeknél a mozdonyoknál külön mozogniuk kell a forgóvázaknak, és a mozdony két részének.
Ráadásul elég rövid is. Ha a motor a csapágy fölé kerül, akkor a súlypont lesz túl magasan, és még innen meredeken le kell vezetni a kardánokat a forgóvázakhoz.
Előzmény: rezgaras (9105)
altair Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9112
Segítséget szeretnék kérni. Ha valakinek volna a V 46-ról és aHZ 1142-es "Tirisztorkáról" jellegrajza illetve a tetejéről fotója modellezés céljából nagyon megköszönöném.
simico Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9111
"V46 021", gyurmosz:

köszi a választ, sikerült elörébb jutnom.

martisz Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9110
Hurok ügyben még eszembe jutott, hogy mivel elég meredek a tető dőlése, a belső 10 cm-t csak dekorációs célokra tudom használni, így csak 110 cm marad. Ezért nem lesznek látható hurkok, így nem lesz 'nem valósághű' érzés.
martisz Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9109
rezgaras:
Köszi a kritikát
A felsővezetékben igazad van, hála istennek a Viesmannal pofon egyszerű eltüntetni (kihúzom a papucsból, a talpat meg eltakarja a töltés).
A képet megvágom majd Photoshoppal. Én is törtem a fejem rajta, azért maradt így, hogy a menüben ne legyen kép különböző méretű kis kép, de azt hiszem a képarányt megtartom, a nem odaillő dolgokat feketével letakarom
Az asztal 80 cm magasan lesz fémlábakon, amiért most a padlón van:
- napközben imádnak a gyerekek fent játszani, így hozzáférnek ők is (szeretnek fúrni-faragni, festeni),
- eléggé beszűkülne a tér, kevesebb hely maradna átjárni mellette
- általában éjszaka dolgozom fent a család hálószobái felett, hiába van 4 mm-es parafa a parketta alatt, eléggé lehallatszik a faszerkezeten keresztül minden.Ezért van alatta 2 db 3 cm szivacsbetét is, így egész jól tompítja a hangot
Ha kész lesz ez a rész, az oszlopos részbe fog kerülni,de ott már nem akarok dolgozni rajta, mert pont alatta van a kisebbik lányom szobája.
A térdeim sajognak 4 óra munka után, az igaz...
A hurokban igazat adok, viszont nálam nem látszó helyen a tárolópályaudvar kimenő oldalán vannak. Egyébként R4 sugarú a hurok, tehát nem kicsi, de ismétlem nem látható helyen van.(18 cm-rel a város alatt). A jobb oldalon lévő dupla hurok pedig a tárolópályaudvarra visz le, R4-R5 sugarú sínnel, ebből is az első 3 elem látszik a többi hegy alatt lesz elrejtve. Ha megnézed a 3.tervrajzot látszik az elvarratlan 2 vágányos fő- és az 1 vágányos mellékvonal vége. Ezek a hurok fölött fognak futni.
Köszi mégegyszer
Előzmény: rezgaras (9107)
manhattani Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9108
>van egy hurok rajta (kell is!!). Ebben milyen ívsugarat használsz? Nekem az a vesszôparipám, hogy a lehetô legnagyobb sugarat kell használni!!!
Ezzel egyetértek. A mi terepasztalunk 1,8 m széles lesz, és a két ív a leheto legnagyobb szélességet használja.
Épp a múlt hétvégén próbáltuk ki, hogy a pontos, 1:87-es kocsik (303 mm ütközok között) milyen sugarú íven fordulnak szépen. Úgy találtuk, hogy bizony a 760/700 mm az elfogadható, de az is inkább az ív belso oldala felol nézve...
Előzmény: rezgaras (9107)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9107
martisz írta:

> Jelentem: vasútmodellezéssel foglalkozó site-om első oldalai mai nappal felkerültek az axelero serverére

Az oldalak gyorsan jönnek külföldön is. A képek is. A képek szépek, élesek, jól láthatóak. Két megjegyzést csupán:

Én, ha kocsit fényképeznék, nem tenném felsôvezeték alá. A felsôvezeték eleve illúzióromboló, hiszen sohasem lehet igazán méretarányos, hanem messze túl vastag. Villanymozdony fényképezéséhez persze jobb, ha az áramszedôje nem a levegôbe lóg (mint nálam:-(((), de kocsikhoz igazából fölösleges. Pl. a hosszú személykocsi képén a vezeték vége is látszik.

A másik, kissé zavaró kép az, ahol a hosszú villanymotorvonatot fényképezted, ott is megtartottad a kép arányait. Emiatt a képen alul az asztal pereme, meg az alatta lévô dolgok látszanak. Ezt bármilyen képfeldolgozó programmal le lehet vágni (én LWiev-t használok).

A terepasztal a tetôtérben a padlón lesz? Azaz minden munkát hason fekve kell elvégezni?

Egy helyen írod, az asztal 1,2m széles. Ugyanakkor van egy hurok rajta (kell is!!). Ebben milyen ívsugarat használsz? Nekem az a vesszôparipám, hogy a lehetô legnagyobb sugarat kell használni!!! Ez mind optikailag, mind pedig az üzemeltetés során elônyös. A te asztalodon is lenne hely nagyobb ívnek! Szvsz. meg kellene próbálni a lehetô legnagyobbat venni! Roconak is van nagyobb sugarú íve, de szükség esetén flexbôl is lehet hajlítani.

Szép tervek és jó képek egyébként.

Előzmény: martisz (9102)
manhattani Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9106
Szevasztok!
Már régóta olvasom a Vasútmodellezés topicot, ha ide sokat nem is írtam eddig.
Nagy H0-ás terepasztalt építünk, és épp a sínanyag választás kínjait szenvedjük. Eddig a Roco 2,5 mm-es sínje látszott a legjobbnak (rengeget a Piko, meg hasonló kerékprofilú más külföldi jármuvünk), de az most bedugult. A Váci úti boltban megnéztem a Tillig PILZ féle sínrendszert, és a választék kielégíto, de épp most olvastam itt rosszat róla. Ez egyéni hiba lehet, vagy gyöngék a Tillig kitéroi? Nagyon örülnék, ha írnátok a tapasztalataitokról. Kösz!
manhattani
rezgaras Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9105
seTTebello írta:

> Ez kardános lenne?

Miért ne?

Előzmény: seTTebello (9101)
kHOtjoi Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9104
Nekem tetszik az oldalad.A képek is szépek,jo minőségüek.
Előzmény: martisz (9102)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9103
Tragikus!
A vicc az egészben 2 szerintem a BTTB-s palettát tekintve a maga nemében gyönyörű modellről van szó!
Előzmény: seTTebello (9100)
martisz Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9102
Jelentem: vasútmodellezéssel foglalkozó site-om első oldalai mai nappal felkerültek az axelero serverére. Cím:
http://web.axelero.hu/martrain
Szívesen vennék mindenféle kritikát vagy hozzászólást, (esetleg dicséretet is), amivel még jobbá lehetne tenni. Az anyag folyamatosan bővül, amint időm engedi teljes lesz a dolog.
Köszi és jó böngészést..
martisz
seTTebello Creative Commons License 2002.02.27 0 0 9101

Ez kardános lenne?

Előzmény: seTTebello (9100)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9100
Ez az egy hajtott forgóváz ennyire rossz lenne?
Volt már róla szó Maerklin vs NEM, de NEM szabványban is van. Nemcsak a LIMA és Rivarossi is gyárt ilyen hajtással mozdonyt, de szerintem a Roco is.
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9099
attól tartok, hogy többször is elment... Ezer bocs!
Előzmény: gyurmosz (9098)
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9098
Mindjárt írok egy mailt!
Előzmény: JSB (9097)
JSB Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9097
Az egyik első példányt Domonkos mutatta tavaly májusban. Szép és jó volt. ROCO hajtás miegyéb. Az árát akkor ca.300Dem-re említett. Az ma, ca. 165 €.
Érdemes megfontolni!
Ha lesz, előre is gratula hozzá.
Előzmény: gyurmosz (9095)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9096
Szia RolandTT!
Láttad az AUHAGEN 2002-es újdonságait? Kihozták a VERO réges-régi vízi malmát, mint újdonságot! Háát...
A hétvégén kissé szétesett állapotban megtaláltam az én 1976 körüli példányomat. Nemrég lettem kész vele, már csak a környezete hiányzik. Szerintem a régi szebb, mert a falak olyan színűek, mint egy öreg, agyonhasznált malomé, még a fa zsindely tető is mohás színű egy két helyen. Nem olyan "vadiúj", mint a mostani.

Aki nem tudná: www.auhagen.de
Érdemes megnézni, van letölthető árlista is, meg ugye vannak H0, és N termékei is.
steve

gyurmosz Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9095
JSB!

A Domonkos-féle érdekel; láttam róla képet a neten, és nagyon tetszett, ráadásul valaki ajánlotta is, hogy Ő épít Gigantokat, keressem meg.

Előzmény: JSB (9093)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9094
Én valamikor 16 ezerért nem vettem meg egy használt Tilliget. Szerintem drága volt. Mostanság persze nagyon jó vételnek kell lenni ahhoz, hogy beruházzak egy mozdonyra. Gyűjtögetek a Gützold BR65.10-re, meg közeledik az esküvőm, miegymás...

A BTTB-nek erről a két utolsónak fejlesztett gyártmányáról én is lebeszélnélek! Egyetértünk RolandTT-vel, a konstrukció egy agyrém! Különösn akkor tűnik annak, ha van otthon egy BR56, vagy BR86-od!

Előzmény: seTTebello (9089)
JSB Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9093
Domokos féle Gigant nem inkább Süveges???
Mindketten Szögedében lakók.

Tisztelettel felhívom figyelmeteket, a mai Rola balesetre a V&M honlapon.
Informálni, nem pletyizni akarunk.
Sajnos úgy tűnik, honfitársaink lesznek az áldozatok.
A húsz kamionból 17 volt magyar.

Hírek rovatban bővebben.

Jelenleg moodell vonatot Fleischmann és Märklin kocsikból lehet összeállítani.
Faller Car System-mel akár funkcionálisan helyes is lehet.

Előzmény: gyurmosz (9090)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9092
Ja a reális ára öt rongy se! Akkor inkább egy Nohab, azt már nem gyártják!
Előzmény: RolandTT (9091)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9091
Kérdésedre a választ nem tudom, de ne feledd (vagy ha olvastad volna a fórum régi hozzászólását), hogy a BTTB BR 119 és BR 250 (villany) csak 1 forgóváz van meghajtva!!!
Lebeszélnélek róla, igaz, hogy a fényt váltja, (van vörös fény is), de siralmasak a menettulajdonságai! Egyébként 14000,- Ft körüli összegért szeretik árulni, + 11000,- és szuper hajtással meg van Tillig-ben, garanciával!!!
Előzmény: seTTebello (9089)
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9090
Egy kérdés; van valakinek tapasztalata a Domonkos-féle H0-ás Giganttal?
seTTebello Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9089
A január-februári börzéken nem voltam. Láttatok BerlinerTT fehér-barna Br119-est? Ha igen mennyiért? Mennyi lehet a reális ára?
Kösz
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9088
Nálam is kifogástalanul mennek. A PIKO NoHAB viszont nem szerette, úgyhogy nem is járattam rajta.
Előzmény: V46 021 (9086)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9087
Haladgat, haladgat, de lassabban, mint szeretném. Ha kész, kiabálok.
Előzmény: crash__override (9084)
V46 021 Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9086
A Szöcsi is meg a Csörgő is megy a 2.1 -en.
Előzmény: simico (9085)
simico Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9085
Szervusztok!

Még nem sikerült eldöntenem, hogy milyen sín legyen a "nyertes", költözés miatt még van egy kis idöm gondolkozni a dolgon. Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem azokhoz, akiknek otthon van V46, Csörg?, Nohab, hogy ezek minden buherálás nélkül mennek-e 2.1-es sinen?

Hétvégén megpróbálom egy-két boltban kideríteni, de sokat segítene, ha megmondaná aki tudja.

crash__override Creative Commons License 2002.02.26 0 0 9084
Udv csikoshaTTu,

...ha mar erre jartal, rakerdeznek, hogy all a dekoder-project?

Crash_

Előzmény: Törölt nick (9083)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.25 0 0 9083
Atya Világ!!!
Elírtam!!! Szánom-bánom bűnöm!!!

Március 2-án ELMARAD a Börze, 9-én lesz legközelebb. (Vajon hol jár az eszem...)

Melleseleg pg54, ha nem tudsz jönni, akkor majd máskor, máshol összefutunk!
csíkos

Előzmény: pg54 (9080)
JSB Creative Commons License 2002.02.25 0 0 9082
valóban elmarad, cetlit is osztottak.
Héttel később dupla bosszú (ugye ami, mindig édes) az asszony idegein.

Addig ajánlon figyelmetekbe a W&M-ről letöltendő szimulált mozdonyokat. A mozdonyokhoz rövidesen lesz elektromos fűtőkocsi is.

Előzmény: Király E. (9081)
Király E. Creative Commons License 2002.02.25 0 0 9081
Steve !
Szerintem pont a március 2.-i börze marad el! Arra ne szervezz találkozót!De irjatok ha tévednék. Üdv mindenkinek
Előzmény: Törölt nick (9079)
pg54 Creative Commons License 2002.02.25 0 0 9080
Csíkos!

MÁV 410.501 - 502: CSD-től származó porosz eredetű mozdony (CSD 425.0, porosz G8-1)
gyártók: Vulkan, Henschel (1914)

MÁV 410.601 - 614: (CSD: 425.0, porosz G8) + 1 db Lengyelországból
gyártók: Vulkan, Schichau, Hanomag (1906-1913)

Forrás: ezüstkönyv

A Dampflok-Archiv gyártóadatai szerint:
G8: Vulkan (1906-tól)
G8-1: Schichau (1913-tól), Linke-Hofmann (1918-tól), Borsig (1934-től átépítés)
G8-2: Henschel (1919-től), Hanomag (1922-től)
G8-3: Henschel (1919-től)

Hát nem tudom, mit bírsz ebből kiokoskodni...

Másik:
A börzére biztosan nem megyek (most), mert ha föl tudok kerekedni, akkor Vésztőre szeretnék eljutni...
De köszönöm az infót!

pg

Előzmény: Törölt nick (9079)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.25 0 0 9079
Szia Gábor!
Akkor már csak egyet árulj el Tanár Úr!
A MÁV 410 melyik sorozatból volt?
Amúgy köszi, hogy utána néztél! Örök hála!

Más.
Volt a börzén olyan "bazi nagy" modellkínálat, amiben Te is utazol. Számomra falrengető árakat mondtak, volt LGB, PV vasút, sínek meg ilyesmi. Az a legnagyobb baj, hogy borzasztó tudatlan vagyok eme "óriások" világában. A következő börze március 2-án lesz. Esteleg nem jössz ki, ha van felesleges időd? Próba szerencse! Legfeljebb beszélgetünk egy jót!
csíkos

Előzmény: pg54 (9077)
gyozy Creative Commons License 2002.02.25 0 0 9078
luc72!

Mail ment magánban!

gyozy

Előzmény: luc72 (8987)
pg54 Creative Commons License 2002.02.24 0 0 9077
Csíkos és a többiek!

Erőt vettem a lustaságomon, és végre előbányásztam egy kis szakirodalmat...
Íme:

BR 55.0 - 55.6: G7-1 (Preuss) 1893-tól 660 db
BR 55.7 - 55.13: G7-2 (Preuss) 1895-től 690 db
BR 55.16 - 55.22: G8 (Preuss) 1906-tól 655 db
BR 55.23 - 55.24: G9 (Preuss) 1907-től 132 db(1923-tól átépítés 127 db)
BR 55.25 - 55.56: G8-1 (Preuss) 1913-tól 2122 db
BR 55.57: G7-2 (Mecklenburg) 1914-től 5 db
BR 55.58: G8-1 (Mecklenburg) 1918-tól 52 db
BR 55.59: G5 (Pfalz) 1905-től 22 db
BR 55.60: IV (Sachsen) 1898-tól 13 db
BR 55.62: G7-1 (Oldenburg) 1912-től 13 db
BR 55.72: G4-1 (Pfalz) 1898-tól 15 db

BR 56.0: G7-3 (Preuss) 1893-tól 5 db
BR 56.1: G8-3 (Preuss) 1919-től 85 db
BR 56.201-: G7-3 (Mecklenburg) 1917-től 5 db
BR 56.206-, -56.891: G8-1 (Preuss és Mecklenburg - futótengellyel) átépítés 1934-től 691 db
BR 56.4: G4/5N (Bayer) 1905-től 4 db
BR 56.5: IX V (Sachsen) 1902-től 16 db
BR 56.6: IX HV (Sachsen) 1907-től 25 db
BR 56.7: VIIIe1-8 (Baden) 1908-tól 72 db
BR 56.801- : G4/5N (Bayer) 1916-tól 9 db
BR 56.9 - 56.10: G4/5H (Bayer) 1915-től 135 db
BR 56.11: G4/5H (Bayer) 1918-tól 25 db
BR 56.20 - 56.29: G8-2 (Preuss és Oldenburg) 1919-től 916 db (1930-tól átépítés) 671 db

Forrás: Dapflok-Archiv 2., Berlin, 1982
(A darabszámoknál vannak nagy keverések, nem állok jót a pontos értelmezésért...)
pg

Előzmény: Törölt nick (9076)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.24 0 0 9076
Szia "süni"!
A TT-s BR56 a porosz G 8.2! Ennek a kasztnija nem tér el a BR56-tól legalábbis ebben a méretben nem éri meg vacakolni vele. A színe a Tillig katalógus alapján nem igazán tér el a későbbi színektől. Az alváz és a kerekek nem olyan "hirtelen" pirosak, hanem inkább matt sötét bordó felé megy el. A feliratok, táblák teljesen mások. Vigyázat, a mozdony nem zöld! Kép nem van még nekem erről, de talán RolandTT csinált egyet a Webzinre.

Porosz teher gőzösök:
Ezt a gépet - porozs G8.2, későbbi BR56 20-29. Ezt 1919-ben tervezték, vagy állították szolgálatba? Szegényes a német tudásom. (Szegényes?! Nincs is!) Ez nem lehet a BR55, az sokkal régebbi masina!
csíkos

Előzmény: SÜNÖCSKe (9057)
luc72 Creative Commons License 2002.02.24 0 0 9075
Hali

Ezt én is tudom, pont ezért olvastam el hozzáértök tesztjeit, ill. felhasználok véleményeit.
A többit emilben.

Előzmény: RolandTT (9074)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.24 0 0 9074
OFF
Szia Luc72!
Minden ok. De egy kicsit bővebben, hogy érthető legyek. Pl. Matiz erről is többet tudna talán mesélni, de a HP5xxx sorozattól a legjobb a kép színhelyesség, contrast, brightnes alap beállítása.
Tehát pont ezt próbáltam kifejezni, hogy hiába scannels be 2 féle scannerrel képet és az egyiknek jobbnak látod a képét, semmit nem jelent.
Beállítás kérdése az egész!
Ritkán vagyok valóban itt a neten, de ha írsz, hogy mi kell, visszaírom, hogy mennyiért tudom, és legkésőbb 1 héten belül itt van, vagy magmondom -bár ilyen még nem fordult elő-, hogy nem tudom megszerezni.
ON
Előzmény: luc72 (9072)
luc72 Creative Commons License 2002.02.24 0 0 9073
OFF

A Thomson TV szerintem jó, és ha az árát néztem akkor még jobb, beszerzési lista ár alatt volt.
16:9 képarány külön sub, 100hz, és stb. stb.
De most van egy SANYO is, onnan börsröl.

Előzmény: RolandTT (9065)
luc72 Creative Commons License 2002.02.24 0 0 9072
Hali

Nézd én kb. úgy 20 db. Scanert próbáltam ki, és nekem nem is inkább a sebesség volt a lényeg, hanem a színhelyesség. Ebben az AGFA k…a jó. És úgy próbáltam ki őket, hogy kép be, és mentés, tehát semmi trükk. Az árrol meg annyit ezt a típust 2 honapja keresem, ahol kb brutó 18000 lett volna ott mindig azt mondták nincs, nem is tudják mikor lesz. Ahol volt, ott meg mindenhol 28-32000 Ft áron. Így én azt mondom a Fugerth szili nálam 4000 Ft+áfa Tipus Könyvel, javított meghajtással, de most nincs, és nem is tudom mikor lesz. De boltokban lehet kapni 27000 Ft-ért.

Előzmény: RolandTT (9065)
MAREZ Creative Commons License 2002.02.24 0 0 9071
Érdekes link a 2002-es újdonságokról.
http://www.mackaymodels.co.uk/nbg02.htm
RolandTT Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9070
Tényleg abszolúte OFF:

HP, Mustek.
Rengeteg fordult meg a kezemben, de nem ez a lényeg, hanem korántsem igaz az, hogy amit látsz az az igazi!! De ezt itt a fórumon 3-an is tudjuk.
Az Agfa, LG, Genius, stb. az csak igazából összeszerelés.
ON

Előzmény: BoGar (9067)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9069
OFF
Na a gyerekem kibömbölte magát, úgyhogy bővebben: Pl. mindenki halott már az SCSI csatolókról. Na most abban régen -részben a sebbességén kívül- az volt a vicc, hogy még az ide vezérlő 4 egységet tudott kezelni, addig az SCSI 15-öt (16-1 maga a csatoló: Lehetőleg Adaptec, ő az isten ebben a tárgyban, nem Asus, nem Hi-point, nem Thomson:) Ja ez az UltraWide-től addig 7-et, de mindegy. Lényeg az, hogy ezen egységeken (perifériákon) is kellett az ID-t állítani, hogy melyik-melyik legyen. Azonosító
ON
Előzmény: RolandTT (9068)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9068
Szia!
Nem magamra gondoltam, nekem ez csak másodállás.
Bár ma Steve láthatta, hogy, hogy kiszorították a VONATAIMAT a (rohadt) számítógépek.
Kérdésedre a válasz:
Azonosító! Identifikáció.
Előzmény: seTTebello (9066)
BoGar Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9067
Fél-OFF

Na a számítógépes megkérdezésével biztos nem megy annyira, mintha kipróbálja őket. Én is ezt tenném. Hiába vagyok számítástechnikus, nem tudnék scannert ajánlani, mert nem sok fordult meg a kezemben. Ami a honlapomon van, azok egy nagyon öreg HP Scannerrel készültek, melynek külön (ISA-s) kártyája van. d:-))

ON

Üdv: BoGár

Előzmény: RolandTT (9065)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9066
Akkor megkérdezezem: mi az az ID?
A Yahoo képtárhoz kell. Most éppen vacakol a tár.
Előzmény: RolandTT (9065)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9065
OFF
Luc72!
Az AGFA -mint azt sokan tudjátok- vegyiműveknek indult. Így a legjobb pl. mágneses adathordozókat gyártotta. A fotózásban is probálkozik, már rég óta, de nem tudom. Szóval a képed szép, de én maradok az elektrónikai cégeknél ((pl. nem a Thomsonnál:)). És ha már innen is ismersz sok "számítógépest" miért nem kérdezted meg pl. Matizt. (Egyébként, nem vetted drágán: 12500+ÁFA amúgy)
ON
Előzmény: luc72 (9063)
division by zero Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9064
Nekem e50 :-)
Előzmény: luc72 (9063)
luc72 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9063
AGFA SNAPSCAN e25
Elég rendesen utána olvastam mindenhol, és rengeteg scanert próbáltam ki. Így döntöttem az AGFA mellet. Ennél a képnél egyszerűen betettem és kész, semmit nem állítottam rajta. Most próbálgatom finomítgatni.
Előzmény: Törölt nick (9062)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9062
csak nem egy Umax Astra? Nekem az van, bar az olcsobb volt; es meglehetosen jol scannel.
Előzmény: luc72 (9061)
luc72 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9061
19900 Ft
Előzmény: BoGar (9060)
BoGar Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9060
Szerintem jó! Mit vettél??
Előzmény: luc72 (9059)
luc72 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9059
Hali

Na sikerált meg vennem a már régota keresett scannert, és csináltam egy proba képet, vélemények?
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27504763&pid=709673&beginnum=140

rezgaras Creative Commons License 2002.02.23 0 0 9058
martisz írta:

> Bevittem 2 szatyorral az Erkel utcába, azt mondták segítenek eladni

Ez nem volt jó ötlet (a részemre legalábbis). Annyit talán megadnék, amit te kérnél értük, de kétszer annyit, ahogy a kereskedôknél szokás, már nem.

Előzmény: martisz (9054)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9057
"Bocsánat, de a porosz G8 a későbbi BR 56!"

A porosz G8-ról van valakinek fényképe? Lehet, hogy hozzá fogok jutni egy BR56-oshoz, és lehet, hogy átfestem zöldre, csak nem tudom, hogy pontosan mi és hol volt rajta zöld, és milyen árnyalata volt (a kaszni ugye nem tér el a BR56-tól)?

Előzmény: Törölt nick (9045)
CanGuru Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9056
Üdv. Mindenkinek!

Most hétvégén a Kelenvölgyi Közösségi Házban vasútmodell kiállítás van.

A helyszín igen kicsi, szóval nem sok minden fért el.

üdv., CanGuru

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9055
OFF: Luc72 !! Nem tudlak felhívni, holnap reggel mi lesz??? üdv ON
martisz Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9054
Bevittem 2 szatyorral az Erkel utcába, azt mondták segítenek eladni. (Régi jó vevőjük vagyok...) Van még belőlük bőven, ahogy láttam utoljára..
rezgaras Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9053
martisz írta:

> Aztán ugyanígy jártam a szerelt angolváltókkal..

Ha meg akarsz tôlük esetleg szabadulni, engem egy érdekelne! Talán meg tudom berhelni...

Előzmény: martisz (9051)
martisz Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9052
Ja és Wintrack: nálam angol verzió fut, csak az english alkönyvtárban lévő setup.exe-t kell telepíteni. Telepítés után, utólag a programból már nem lehet módosítani a nyelvet.
Még egy kérés: úgy veszem észre, hogy többen jártok külföldön, hálás lennék ha utána tudna valaki nézni LENZ LR101 feedback modulnak. Itthon nem kapok, és nem is tudom mikor kapok. Előre is köszi
martisz Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9051
Egy kicsit lemaradtam a témában, mert minden időmet az asztal építésével töltöm (este 9-hajnali 2-ig) miután elcsendesedett a 2 gyermekem + lázasan dolgozom a weboldalamon, ahol a terepasztalom építését, a járműállományomat a LENZ redszert és a 0e-s kertivasutat is gazdag képanyaggal bemutatom.Múlt hétem vettem egy 4.1 Mpixeles digitális gépet, 2 napig tanultam vele modellt fényképezni, most már ez is megy. No, lényeg a lényeg. A Roco Alpinline 70 méteren fut a kertben a kerítés melleti töltésen, áprilisban, ha beköszönt a jóidő megcsinálom a 2 hurkot. Szép és nagyon mutatós a növények között bujkáló piros vonatok.. Csak egy, mint írtam egy kicsit sokba került a vége. A váltók mellett még a sínekkel is volt gondom, csak úgy tudtam a maradékot hosszú nyomozás után Ausztriában beszerezni, hogy elhoztam az egész raktárkészletet, úgyhogy rengeteg apróság a nyakamon maradt, majd ha érdekel valakit közzéteszem cikkszámok alapján.
Síntémában: PILZ-el kezdtem én is, aztán felszedtem az egészet, és 2.1 Roco-ra váltottam: az ok: csak olyan váltókat kaptam a M&H-nál, amiket nekem kellett összeszerelni, hiába csürtem csavartam forrasztgattam, a rövidebb mozdonyok lassúmenetnél megálltak, mert a váltók szárai a terheléstől bebuktak és áramhiány lépett fel. Aztán ugyanígy jártam a szerelt angolváltókkal...Végül az építkezés miatt annyira megrongálódott a régi asztal, hogy mérgemben szétszedtem és nekiálltam egy újnak, profi módon, tanulva a hibákból és digital-PC irányítással. Az eredményt pár hét múlva meglátjátok.
lelketlen Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9050
Üdv csikosháTTú!
Igy igaz ahogy irtad, de a www.hobby-shop.cz
lapját megnézve a H0-STANDARD sokkal nagyobb
választékot kinál.(különböző kereszteződések,
váltó kombinációk, sőt H0-H0e, H0-H0m váltók
és "összevont" sinek is vannak)
Érdemes megnézni!
Üdv! b.
Előzmény: Törölt nick (9046)
Király E. Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9049
Üdv!
Most itt reggel, a munkahelyemen nem tudom pontosan megnézni,scak a mercuriot néztem, de ott is a porosz G8.2 a BR 55.Úgy emlékszem, hogy a BR 56-os magasabb számú. G8.10 és 12.Szia
Előzmény: Törölt nick (9045)
MAREZ Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9048
A Modellkit-ben illetve H&M-ben is kaphatóak a Pilz Code 100-es sínrendszere (2.5mm).
Az árakra pontosan nem emlékszem, egy sima váltó állítómű nélkül valamivel 2000 ft alatt van az angol 4000 ft körül.Az Elite Code 83 még nem takálkoztam.
Előzmény: Törölt nick (9046)
ltibor Creative Commons License 2002.02.22 0 0 9047
Helló!

Ha érdekel valakit a MÁV 411-es HO modellje -pontosabban az USTC S-160 - látogasson el ide:

http://djhmodelloco.co.uk/acatalog/

http://djhmodelloco.co.uk/acatalog/DJH_Model_Locomotive_American_HO_Scale_Kits__76.html

Megrendelhető kitben nettó 184 GBP-ért!!!

Ha lenne ötletetek, hogyan lehetne barátságosabb áron hozzájutni megköszönném!

LT

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9046
A Tillig tényleg gyárt H0 sínrendszert, egy 2,5-öst, és egy 2,1-est is. Árakat nem tudok én sem, a hajdani PILZ gyárat vették meg.
H0-Standard a 2,5-ös:
Egyenesek:
228mm
114mm
64mm
57mm
53mm
50mm
Ívek:
R380mm, 22,5 fok
R435mm, 22,5 fok
R490mm, 22,5 fok
R545mm, 22,5 fok
R600mm, 15 fok
Flexi sínek: 890mm, és 470mm
Kitérők:
15 fokos egyenes,
7,5 fokos egyenes,
Belső íves, R453/R885mm
"Y" kitérő, 15 fokos
Hármas kitérő, 15 fokos
Angol váltó
15, és 30 fokos átszelés.
A sínek és kitérők kitben is kaphatók, de csak a Lajtától nyugatra, a bécsi út tulsó végén. Kis hazánkban még nem láttam boltban.
A H0 Elite a 2,1-es rendszer, az még jobb választékkal van. (Ott túl a ...)
Előzmény: lelketlen (9041)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9045
Bocsánat, de a porosz G8 a későbbi BR 56! (A hajdani szoci BTTB legjobb, és legszebb modellje, nekem három van belőle, a Tillig azóta is gyártja, gyakorlatilag változatlan kivitelben.)
Tengely elrendezése 1D, és egy háromtengelyes szerkocsija van. A BR55 tengely elrendezése D, és ebből volt a MÁV-nak pár darab, ezek szerint különböző 410-e. Ha jól tudom a porosz G6 volt.
Előzmény: rezgaras (9032)
Szütyi Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9044
Végre elkészült Szergejem MÁVos átalakítása. M62 182 volt a kiszemelt áldozat és mondhatom nagyon jól sikerült. A hétvégén- ha hazaérek- csinálok róla pár képet kocsikkal kiegészítve:-)
etwg Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9043
A Márklin csak a meghajtast vedte le, de azt hiszem, hogy azert nem igen fognak majd sorban allni a "hakkerek". Bizom benne, hogy jobb megoldas mint a C motor vagy a klasszikus Marklin attetel.
Előzmény: rezgaras (9042)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9042
luc72 írta:

> Maerklin egy nagyon ötletes dologgal ált elő, amit le is védettet.
> H0ban az áramszedőt irányítani lehet, azaz digitál vezérléssel fel ill. le lehet kapcsolni a vezetékről.

Nem hiszem, hogy levédethette! Az ötlet ugyanis nem új, és nem is az övé.

Amikor jó 10 évvel ezelôtt Amerikában elindultak a tárgyalások a DCC szabványosításáról, akkor egy pár DCC mellett lobbyzó modellezô bemutatott az NMRA-nak DCC-s megoldásokat. Egy svéd modellezô, aki nem amerikai létére is az NMRA tagja, egy svéd 3 részes ércmozdonyt (Dm3) mutatott be, aminek DCC-vel vezérelhetôek voltak az áramszedôi. Volt róla fénykép az MR-ben.

Előzmény: luc72 (9034)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9041
Üdv!
A helyzet az, hogy én is 2.5-ből épitkezem.
1.Mert a közel 35 éves "gyűjtemény" kerekeit
kissé nyűgös lenne lecserélni.(Itt a mozdonyokra
gondolok első sorban.)
2.Mert a meglevő PILZ váltóimat elkezdtem
felújitani (ROCO Hobby line hajtás,némi ROCO
flex sin szétbarmolása,idő,türelem,némi
gyakorlat szerzése árán.)

Tudtom szerint a Hobby line-on belül van még:
jobb-bal ives váltó hajtás nélkül
jobb-bal 12 fokos váltó -"-
Y váltó -"- is.

Aztán a TILLIG is gyárt 2.5-öst.
(Komplett PILZ kinálatot.Árakat sajnos
még nem tudok, de a téma folyamatban van.)
Ha okosabb leszek, megosztom Veletek!

Előzmény: ms bakter (9038)
Király E. Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9040
Szombaton megyünk, sokan ismerjük egymást, akikkel még nem találkozunk,azok nézzenek hátra a büfé hátsó asztalához, ott leszünk.A BR 55 szerintem is porosz G8.Én is 2,5-ös sínekből építkeztem, (hobby), és szerintem is jó minőségű, és csak azoknak a váltóknak más a geometriája, amihez fixen van rögzítve az állítómű.
Üdv mindenkinek
Előzmény: luc72 (9034)
MAREZ Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9039
A Wintrack-nek van angol verziója.
Előzmény: ms bakter (9038)
ms bakter Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9038
Üdv a fórumban. Jómagam is nem túl régen kezdtem a műfajt, és hozzád hasonlóan szembesültem a sinválasztás problémájával. Én igy látom a kérdést:

A kőágyazatmintást valóban szeretik a kereskedők, nagyobb rajta a jutalékuk. Sok elemböl áll, szinte mindent ki lehet rakni belöle, kompakt. Szerintem azonban 1) nem túl szép maga a kőágyazat kidolgozása, és 2) a standard elemektől eltérő dolgokat nem lehet megoldani, azaz nincs hozzá flexibilis sin, és fűrészelni sem egyszerű.

Én a 2.5 mm-es sinanyag mellett döntöttem, az alábbi okok miatt:
- olcsóbb,
- szerintem, ha csinálsz neki ágyazatot, szebb,
- gyakorlatilag bármit ki lehet rakni belőle (figyelembe véve a legkisebb ivet persze).

A 2.5 mm-es vonalon belül az olcsóbb, Hobby Line-t választottam, mert meggyőződésem, hogy annyival nem jobb a Modell Line, mint amennyivel drágább.

A Hobby Line-on belül én az alábbi létező elemekről tudok:
- flexi sin, kb. 90 cm hosszú,
- bal-, jobb váltó (elektromosban biztos van, kéziben nem tudom),
- 2/3-os egyenes,
- 1/3-os egyenes,
- 1/4-es egyenes,
- 1/6-os egyenes,
- 1/1 nagy köriv,
- 1/1 kis köriv.

Ezekböl gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni, kell még hozzá egy fűrész. Az 1/1-nél rövidebb ivek kialakitásakor édemes a köriveket vágni (nem pedig flexi sint), igy a sugár változatlan marad.

Mivel a lista nem tul hosszu, érdemes 1-1 darabot mindegyikből beszerezni, ami a tervezést nagy mértékben megkönnyiti. (A Modell&Hobby-nál a flexi sin kb. 500 Ft, a váltók 2.300, az összes darabra mért sin pedig 130 Ft. -- Ha jól tudom, épp elfogyott nekik a jobb kitérő.)

A fentiekből már kiderült, hogy én nem a kerékcserére szavazok. A többiekkel egyetértek, hogy a kocsiknál ez nem okoz túl nagy gondot, azonban ha valaha is fontolóra veszed régi Piko gőzösök beszerzését (amit szerintem érdemes), akkor már kissé problémásabb az átalakitás. Ha a jövőben vadonatúj mozdonyokat tervezel vásárolni, akkor ez a kérdés nem releváns.

Ami pedig a tervező szoftvereket illeti. Én a saját asztalomat a Wintrack segitségével terveztem. Angol verzióról nem tudok. A sinválasztási lehetőségek között van egy "Roco 2.5 mm Gleissystem" elnevezésű, ami megfelel a Hobby Line sineknek a kitérők kivételével (a programban 12.5 fok, a Hobby Line viszont 18 fok). Pályaudvaron belül a kitérők eltérő szöge nem igazán okoz gondot, elágazásoknál azonban korrigálni kell a különbséget. Nekem bevált.

Volt egy korábbi kérdésed a katalógusokkal kapcsolatban is. A Roco katalógusa tartalmazza a kőágyazatos sineket és a Modell Line sinanyagát. Nekem véletlenül van egy fölösleges, szűz új, angol nyelvű katalógusom, ha érdekel (ajándékba kaptam, miközben már megvettem én is). Ha gondolod, akár ezt, akár sinekkel kapcsolatos témát folytathatjuk emailben is.

Előzmény: simico (9009)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9037
Hát, a képen látható modell is szép, de a képtáramban látható 411-essel összehasonlítva egyszerűbb lenne úja építeni :-))
Előzmény: seTTebello (9036)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9036
Bocsánat tévedtem.
A Top-Train gyárt a 411-hez hasonló modellt, ez a Gr744 modellje

Az igazi Gr744-et a Breda gyártotta 1928-tól.

Érdemes megnézni a GIEFFECI oldalt is, itt van ROCO katalógus. A "Descrizione"-ra kattintva megjelenik a modell fényképe.

Előzmény: rezgaras (9031)
luc72 Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9035
simico

Szerintem te is probálj ki jönni a börzére, sok jótanácsal tudunk ellátni, igy sok mindentöl meg tudod kimélni magad és pénztárcád.

Előzmény: simico (9033)
luc72 Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9034
Hali

Még mindig Nürnbergből.

A Faller vidámparkhoz csinált óriáskereket, ami tényleg az, és minden kosárban világítás van.
A Maerklin egy nagyon ötletes dologgal ált elő, amit le is védettet. H0ban az áramszedőt irányítani lehet, azaz digitál vezérléssel fel ill. le lehet kapcsolni a vezetékről. A mozdony ment a pályán aztán meg ált, az egyik áramszedő lecsukódót, a másik meg felment és a mozdony tovább ment.
A ROCO a MÁVos taurusal ősszel jön, és lesz Gyeseves is.
Volt kint egy pirinyó gőzös ami tényleg gőzös volt, és még egy személykocsit is húzott.
A Gützold BR19ese az valami álom szép lett.

Ki jön a szombati börzére?

simico Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9033
Köszi, ami oldalakat tudtam (sajnos jópár hazai ingyenes tárhely szolgáltató letiltotta a szolgáltatónkat), azokat mind megnéztem már korábban. A kérdés inkább arra vonatkozott, hogy hol csinálják meg biztosan (ne kelljen potyára kimenni), de már megvan a válasz.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Előzmény: lelketlen (9011)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9032
Matiz írta:

> A 410-es stimmel, az volt kb. a BR55.

Ehhez nem árt tudni, hogy a magyar 410-esek között állítólag nem volt két egyforma. Eleve nem volt mind ugyanaz a porosz sorozat (nem vagyok biztos a G5-ben, nem G8 volt?). Egy részüknek belsô vezérműve volt. Tehát aki átalakítja, annak ki kell választani egy 410-est, értelemszerűen azt, amelyik a legjobban hasonlított a BR55-höz, és azt modellezni.

Így aztán megtörténhet a közeljövôben, hogy egy klub-terepasztalon 3 ugyanolyan számú 410-es fut majd, mert mindenki ugyanazt modellezte ;-)))

Előzmény: Törölt nick (9028)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9031
seTTebello írta:

> a bajor S 3/6 mennyire hasonlít a 109-302-re.

Szerintem semennyire. Nagyobb a kereke, és 2C1 (Pacific) , míg a DV 109-es 2C (Ten-Wheeler). A tengelytávokat majd megnézem, de kötve hiszem, hogy egyezik. Ugyanis ha jól emlékszem, az S3/6-nak egyenletes a hajtókerék távolság- kiosztása, míg a 109-esen a hátsó hajtókerék távolabb van a középsôtôl, mint az elsô.

> 411-et a - úgy emlékszem - Gieffici gyárt

Ezt nem tudom, de az angol Model Loco árul egy S160-as kitet (az S160 volt a 411-es amerikai jelölése). Ez egy kompozit kit, fehérfém öntvényekkel, réz alkatrészekkel és Romford kerekekkel. Ahhoz, hogy 411-es legyen, el kell rajta végezni az összes átalakítást, amit a MÁV is elvégzett az S160-asokon, mire 411-esek lettek. Ebbôl a legcikisebb a mozdonysátor magasítása.

Károly Imre épített-átalakított már egy párat. Szépek!

Előzmény: seTTebello (9026)
pg54 Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9030
St!

Dehogynem!
pg

Előzmény: Törölt nick (9025)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9029
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Azt hiszem ez a 402. A kép csak ebben a méretben jó minőségű.

Előzmény: Törölt nick (9027)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9028
Haliho,

A 410-es stimmel, az volt kb. a BR55.
Volt még ezen kivül egy érdekes magyar gép, a BR42 "kabintender"-es gép (emlékeztet a BR52-re külsőleg). Ebből futott a MÁV-nál 501 sorozatként 5 példánya. Liliput gyártja.

Előzmény: Törölt nick (9027)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9027
Hali!
Bocs, de javítanom kell! A BR55 az egykori porosz G5 volt, ebből volt pár darab a MÁV-nál, de 410-es sorozatként

Eredeti kérdés: magyar gőzös nincs forgalomban. A BR52-ből lehet magyar "Hruscsov-dízelt", azaz 520-ast csinálni, a "wannen-tenderes" változatából, vagy hogyis hívják németül ezt a fajta szerkocsit. A Tillig gyárt ilyen BR52-őt, van a börzén is egy magyarított változat, de csillagászati áron.
csíkos

P.S.: lehet, hogy a BR55 magyar sorozatjelét rosszul tudom, javítsatok, ha tévednék.

Előzmény: seTTebello (9026)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9026
Szvsz. általában a tengelyelrendezés sem egyezik a gyártott modellekkel.

Most tárgyalják a nagyvasúti topikban, hogy a bajor S 3/6 mennyire hasonlít a 109-302-re.

Br55, Br52-öt még a is PIKO gyártott.
411-et a - úgy emlékszem - Gieffici gyárt, ez rézmodell, és nem lehet itthon kapni.
Ezeket át kell alakítani, hogy a magyar változatnak megfeleljenek.

Talán a Br55-ből lehetne 402-est csinálni - ez a 424 tehervonati változata, 2 db készült belőle -.
Új 4 tengelyes szerkocsi kell hozzá, a mozdony átalakítása mellett.

Előzmény: 424nurmi (9022)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9025
Szia!
Nem ezt a kis dízelt fotóztam le Kecskeméten?
steve
Előzmény: pg54 (9017)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9024
Mi-2!
A Mi-8 repülés árát nem tudná a közönség kifizetni, az egy kicsit nagyobb jószág, meg drágább is.
Többiektől bocs az OFF-ért!
Előzmény: BoGar (9018)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9023
424Nurmi: barmelyiket.
Előzmény: 424nurmi (9022)
424nurmi Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9022
Milyen magyar gőzmozdonyokat lehet kapni H0-ás méretben?
luc72 Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9021
Én megtaláltam pik-pak, de a Besenyeis képeknek nincs nagyobb változata? Mert csak thumbba van.
Előzmény: BoGar (9019)
pg54 Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9020
BoGar!

Gratula a 9000-hez!
pg

Előzmény: BoGar (9019)
BoGar Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9019
OFF
Csikos, ez nem Mi-8-as??
Előzmény: BoGar (9018)
BoGar Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9018
OFF

Sziasztok!
Sajnos én csak IE alatt tesztelem az oldalt. Itt a képek linkje: Képek A repülés 2001 szempemberében történt. Csíkos ez Mi-2-es??

Üdv: BoGár

ON

Előzmény: Törölt nick (8999)
pg54 Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9017
Martisz!

Szia Sorstárs!
Amikor volt a RocoAlpine kiárusítás, én is vettem egy ovált kis dízelmozdonnyal, néhány kocsival. Nekem 0-ás asztalra kellett kiegészítőnek. Ezért nem terveztem váltót (meg a pénz is kevés volt...), de most már sajnálom.
A kiárusításkor a vágányok ára 500/db volt, s nem sokkal később a börzén kínáltak 1000/db áron... Mintha lett volna váltó, de ezek után meg sem kérdeztem... :-(((

Amúgy hogy vagy megelégedve vele? Mert én nagyon.
pg

Előzmény: martisz (9004)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9016
Akkor navigálj el a http://kep.tar.hu oldalra, van két új kép a vasútmodell albumban, meg a repülésben is van két új (A "bedöntve" kép alján a kopasz fejtető én vagyok, bősz videózás közben.)

Más.
A "Matizék honlapja" a www.vasutandmodell.hu
Üdv!
steve

Előzmény: Jeppesen (9000)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9015
Van érdeklődés, hogy írjak pár sort mi volt tegnap a Satelit-es műsorban?
rezgaras Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9014
Király E. írta:

> régi Piko-t ne vegyél,

Én kicseréltem egy-két Piko kocsin a kerekeket amerikai RP25-ös JayBee gyártmányúra. A probléma csak az, hogy annak kb. 2mm-rel hosszabb a tengelye. Ezt szépen le lehet köszörűlni, de ehhez mind a két kereket le kell szedni. A szigetelt könnyen lejön, de a másik nagyon rá van szorítva. Viszont a kicserélt, gyárilag feketített kerekek nagyon szépen néznek ki!

Előzmény: Király E. (9010)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9013
martisz írta:

> a két váltó került annyiba, mint az egész pereputty. (Számokban: 100E)

Te, szerintem ennyiért találtál volna mechanikust, aki megépíti neked a váltókat, olyanra, amilyenre csak akarod...

Előzmény: martisz (9004)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9012
Jó kiindulás lehet a vasutmodellezes.lap.hu is!
Előzmény: simico (9009)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9011
Ha ennyire nincs időd, nézz körül a NET-en!
pl.:web.matavnet.hu/bygcmode,
vagy:www.modell.hu ...
De Matizék lapján is sok cimet találhatsz!
Küldik postán.
Üdv! b.
Előzmény: simico (9009)
Király E. Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9010
Üdv!
A Szili elmegy a 2,1-es sínen,a két vagonra meg vegyél a M&h-nál 8 db.kereket,ha egyelőre ennyi cuccod van teljesen felesleges a síncsere, arról nem beszélve, hogy tényleg ez a jövő.A régi Piko-t ne vegyél, minden új modell, mozdony, vagy vagon elmegy a 2,1-esen.A boltok csak akkor cserélik felár ellenében a kerekeket, ha ott vetted, és akkor.Utólag ritka, mert mit csináljon a régi kerekekkel? Inkább megvetetik veled az újat, de ez a célszerű. Sziasztok
Előzmény: simico (9009)
simico Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9009
Köszönöm az eddigi javaslatokat, úgy látszik a kerékcsere lesz a nyertes.

lelketlen:
>(Némely boltokban ezt meg is teszik a vevő
>kérésére némi felár ellenében.)

Esetleg tudsz mondani egy konkrét boltot? Sajnos az egész napom elmegy melóhelyen (mire kijövök, már minden modellbolt zárva), max. szombaton tudok nem sokkal zárás elött berohanni valamelyikbe.

Egyébként függetlenül a szerencsétlen elözményektöl érdemes a Roco-t választani? Ahol eddig boltban megfordultam pár percre, mindenhol a köágyazatmintás síneket nyomták, nekem viszont a "hagyományos" kéne. Ár/minöség szempontból is érdekelne, mert elég korlátozottak az anyagi lehetöségeim (tudom, akkor ne akarjak terepasztalt - de hát ez van).
Ps: a wintrack proginak van angol verziója? A honlapján nem láttam, német tudásom pedig lekorlátozódik cimmer feri szintre...

Előzmény: lelketlen (9007)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9008
Ja és még valami!
Ha flex sineket használsz, olyan ivet
tervezel, amilyet csak akarsz.
Előzmény: simico (9001)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9007
Üdv. sorainkban!
Csatlakozom rezgarashoz!
Mint kezdőnek azt ajánlom cserélj kerekeket!
(Némely boltokban ezt meg is teszik a vevő
kérésére némi felár ellenében.)
A ROCO-nál valóban kétféle 2,5 létezik.
4-el kezdődő modell line,5-tel a hobby line.
Az előzőből van-volt nagyobb választék, (bár
mintha valóban kifutó lenne a széria!)
Utóbbit viszont mintha nem a ROCO gyártaná ...
Előzmény: simico (9001)
crash__override Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9006
Oe Alpinline
Nekem azt mondtak, hogy valamely mas ceg atvette a gyartast, es van, csak nem Roco markanev alatt....
Előzmény: martisz (9004)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9005
Nem téma, a gyártás alatt levő sínekhez sem egyszerű hozzájutni - ez van. Azon gondolkodom, hogy a következő asztalomhoz, jobb későn mint soha elvet követve már most elkezdek síneket vásárolni. Bár még azt sem tudom, hol lesz és milyen, de az eddigi tapasztalatok alapján.... Ez már a hobbyval jár.
Előzmény: rezgaras (9003)
martisz Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9004
Én mintha úgy láttam volna Roco-éknál, hogy a 2.5 sínrendszer kifutó széria. Szerintem kiszórják a raktárt aztán huss neki.Úgy jársz te is, mint én a Oe Alpinline-al. Tavalyelőtt bevásároltam járműállományból meg sínből ami volt, nyáron megcsináltam a kertben a pályát csak váltók hiányában nem tudtam hurkot csinálni a két végére. Aztán 3 heti e-mailezés és keresgélés után Svájc-ban ráakadtam egy segítőkész és jóindulatú vasútmodellezőre, aki Interlaken-ban meg tudott venni egy párat. A bibi az, hogy a két váltó került annyiba, mint az egész pereputty. (Számokban: 100E). És k..va boldog voltam, hogy kaptam....
Előzmény: simico (9001)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9003
simico írta:

> a 2.1mm-es sínen a kocsik a sínszál helyett a lefogó csavarok imitációján futnak...ezért a 2.5mm-es sínt javasolták.

Én bizony a helyedben nem lépnék kettôt vissza! Egyszerűbb kicserélni a kerekeket. A mozdony is ugrál? Ha igen, azon le kell esztergálni a nyomkarimából. Nem nagy ügy...

> Így az 1 hónapig csiszolgatott tervrajzom fabatkát sem ér

Ez így igaz, a két sínrendszer a geometriát tekintve köszönôviszonyban sincs egymással. Szvsz. az újnak jobb a geometriája! Tehát megint csak: cseréld ki a kerekeket!

Persze ha ragaszkodsz hozzá, elô lehet keresni a régi sínek leírását is. Bár ezzel még nincs minden nyúl lelôve! Ugyanis kétféle "régi" Roco sínrendszer van! A szokásos, ami a katalógusokban szerepel, meg egy "Hobby Line" nevű, amit Magyarországra is szállítottak, de Nyugaton szvsz. nem árultak. Ez utóbbinak amerikai geometriája van. Tehát megint csak: maradj a 2,1mm-esnél és cseréld ki a kerekeket!

Én legalábbis ezt tenném.

Előzmény: simico (9001)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9002
csíkostáTTú írta:

> Én se' találtam. Hiába no, öreg vagyok mán én ilyesfajta úri huncutsághoz!-)))

Én sem. A reklám-fejléc után a nagy semmi. Akár bekapcsolom a Java-scriptet, akár ki.

Előzmény: Törölt nick (8997)
simico Creative Commons License 2002.02.20 0 0 9001
Sziasztok!

Tegnap örömmel vettem észre, hogy van vasútmodellez?s fórum, regisztráltam is magam. Pár oldalra visszamen?leg olvasgattam a fórumot, de kezd?ként biztos így is lesznek már kitárgyalt kérdéseim (mind a 180 oldal végigolvasását nem tudtam vállalni, de segít? link-nek is tudok majd örülni, ha valahol már ki lett tárgyalva a dolog).

Szóval abszolút kezd? vagyok (bár gyerekkoromban volt "villanyvasutam"), most szeretnék egy terepasztalt összehozni (H0). Sajnos mindjárt sikerült is pár problémába belefutni. Hely- és pénzsz?ke miatt el?ször csak egy Szilit és 2 kék MÁV-os kocsit vettem, alájuk Roco k?ágyazatmintás sínnel (a szekrényben vannak a teáscsészék mellett, oda elég volt ennyi - ez is épphogy befért). Itt mindjárt kiderült, hogy a 2.1mm-es sínen a kocsik a sínszál helyett a lefogó csavarok imitációján futnak (túl nagy a nyomkarimájuk). Mivel eszköz és kézügyesség hiányában a kerekek farigcsálását inkább mell?zném, ezért a 2.5mm-es sínt javasolták. Úgy t?nik, hogy ebb?l sem csak egyféle van a Roco-nál, mert két boltban kétfajta sínt (és választ) kaptam, aminek se a szine, se a méretei (sugár, hosszúság, kitér? szöge, stb), se a katalógusszáma (vagy mi a szösz) nem egyezik (az egyiké 4-essel, a másiké 5-össel kezd?dik; az egyik boltban Roco-line-nak mondták és szerintük van nagyobb (R6) ív is (csak náluk nincs éppen), a másikban bolt szerint nincs R6 ív és nem is így hívják). Így az 1 hónapig csiszolgatott tervrajzom fabatkát sem ér (tök más ívek, stb), ráadásul a számítógépes tervez?programokkal is van gond: ugyanazt a Roco sínválasztékot (Roco H0 2.5mm) választva majdnem mindegyik program tök más síneket használ (az általam vásárolt kétfajta sínb?l vagy az egyiket, vagy a másikat nem ismeri egy-egy program, de olyan is volt, amelyik egyiket se ismerte). A helyzetet fokozza, hogy egy nyamvadt katalógust sem sikerült szerezni a Roco sínekr?l (egyik boltban "nincs és nem is lesz" felkiáltással küldtek a fenébe, máshol úgy néztek rám, mintha láncf?részt kértem volna, megint máshol ötödszörre felfogták hogy mit keresek és azóta is csak várom, hogy egyszer talán majd megérkezik...), pedig ha nem tudom, hogy milyen méret? és geometriájú sínek vannak a kínálatban, akkor hogyan tervezzem meg a terepasztalt...? Szóval mit lehet tenni? Más gyártók is ennyire variálnak a sínekkel? Mert ha nem, akkor inkább más gyártó vágányzatából állok neki az építésnek (illetve el?ször a tervezésnek), mert se id?m, se kedvem nincs nyomozni a hoszunhatféle Roco sín után és szeretnék mindig ugyanolyan sínt kapni ugyanarra a kérésre.

Bocs, ha hosszú lett, de eléggé frusztrál ez a mizéria a sínek körül.

Jeppesen Creative Commons License 2002.02.19 0 0 9000
Sziasztok,

Igen valóban a Nick-emből ítélve telitalálat, de nem sűlyedek el (CsíkosháTTú, GRATULÁLOK!). Nagyon szeretem a repülést is, sokat repülök a VATSIM-en egy virtuális Légitársaság tagja ként, illetve tagja vagyok a Flight Simulátor Hungary Klubnak is.

De nem akarok a lényegről eltérni!
Nézegettem itt a linkeket és azt mondjátok, hogy hová érdemes beiratkozni, már mint modellező klubba?
Budapesten lakom...
Vagy ezzel még várjak egy kicsit?
Egyébként nagyon tetszenek a képek, amiket felraktatok...
Üdv,
Gyula

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8999
OFF:Hat, lehet, hogy sok volt a sor, vagy rossz a szemem, de a Netscape frankon fagy az oldaltol es azota sem talaltam meg a kepeket.. A Kepek menu alatt csak 2001-es datumu kepek vannak, azok lennenek? ON
Előzmény: Törölt nick (8998)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8998
OFF
Meg van! Cs...d meg az apró sárga betűket a kék háttérben!-))) Baromi jól nem látszik, simán el lehet siklani felettük!
ON

P.S.: helikopterezünk, helikopterezünk?! MI-2?! Oszt a WEBZIN meg van, ahogy van?!-)))))

Előzmény: Törölt nick (8997)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8997
Nem bonyolult egy kicsit a lapod? Én se' találtam. Hiába no, öreg vagyok mán én ilyesfajta úri huncutsághoz!-)))
Előzmény: BoGar (8994)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8996
kaszni-1
kaszni-2
(Irtam mailt hogy az elkefelt linket eltavolitsak...BOCS!)
BoGar Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8994
OFF

Egy kicsit el van dugva. Csak akkor nem találhatod, ha a flashest nézed. Ekkor ugyanis a Flash rész felett van egy Egyéb felírat is. és hát az is egy "gomb" lenne, csak nem írtam még át Flashbe. Ha arra kattintasz, akkor bejön egy másik menű vízszintesen és ott már lesz képek menű.

Üdv: BoGár

ON

Előzmény: Törölt nick (8993)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8993
OFF: lehet, hogy en vagyok a lamer, de sehol sem leltem a kepeket...ON
Előzmény: BoGar (8992)
BoGar Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8992
Bocsi! Az lemaradt. BoGár Warez. lényegében warez lap, de van rajta néhány személyes infó is. Megtudhatjátok a másik hobbimat is a képekből. (Roland már ismeri! d:-) )

Üdv: BoGár

Előzmény: Törölt nick (8991)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8991
Az a honlap
hun lap?
Előzmény: BoGar (8990)
BoGar Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8990
OFF OFF

Akit érdekel a repülés, a honlapomra felraktam néhány képet az első repülésemről. (Hú, de izgultam. d:-)) )

Üdv: BoGár

ON ON

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8989
Első próbálkozás volt, ahhoz képest nem is rossz. Csak túl sok mindenről akart mondani sokat 20 percben, és ez eddig senkinek sem sikerült. Tudok másolni, ha kell.

(Mail átment a gordonkás címedre?)

Előzmény: BoGar (8984)
424nurmi Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8988
Felraktam 4 képet a vasútmodelleimről a képtáramba a vasútmodellek albumba.
luc72 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8987
Szia

Ide vagy emilben kérlek ird meg mi kell ROCOéktol.
Abbol bödületes kinálat van kint, szinte biztos lesz.

csikosháTTú

Nem az enyém volt, de kérdezem.

Előzmény: gyozy (8979)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8986
OFF:
Ha a Revell mozdonyobol nem, de autobol azert szepet tud. Keszitettem par kepet a Mercedes modellemrol. (Egy L betu hianyzik is a fejlecbol, majd potolom....
ON

Kozben lejott majdnem az osszes festek a 118-asrol, keszul a vezetoallasa es a reszelessel-csiszolassal is vegeztem. Eddig ugy nez ki, hogy meg lesz belole valami :) Kepek is vannak, de meg nem raktam fel.

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8985
Megneztem. Gondold meg azt, hogy per pillanat az egyetlen magyar ilyen temaju musor. Szerinted erdemes megnezni, ha csak ez az egy van?? :-)) (BTW, a vagatlan felveteleken sokkal tobb minden volt, sokkal jobb...) En nem vettem fel videora egyebkent.
Előzmény: BoGar (8984)
BoGar Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8984
Csíkos.
Én elfelejtettem felvenni a műsort. Érdemes volt?? Ha igen, kellene a felfétel?? Le tudod másolni??
Előzmény: Törölt nick (8983)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8983
Szia luc72!

A legutóbbi börzén láttam nálad egy régebbi Tillig katalógust. Van benne egy régi fekete-fehér kép egy BR56-ról. Olvasd már le a pályaszámát, mert elfelejtettem, és most két egyforma számú 56-om van, a harmadik már más.

Köszi!
steve

Előzmény: luc72 (8978)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8982
Kösz. az információt!
Ha időm engedi kilátogatok a börzére!
Üdv. b.
Előzmény: suri50 (8922)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8981
Hasonló cipőben "toporgok" én is.
Most a várakozás napjait élem, amig egy másik
alternativa nem adódik.
Üdv! b.
Előzmény: gyozy (8979)
101 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8980
Üdv Mindenkinek!
Ha téged bosszant, mit szóljak mint kereskedő. Az még rendben van, hogy kiszedi a katalógusból, de ami a katalógusban van azt sem kapom meg. 1-10-15-db-t meg képtelen vagyok raktározni.
101
gyozy Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8979
Sziasztok!

Mi a véleményetek azzal kapcsolatban, hogy a Roco 2002-ben több mint 160 tételt vett ki a kínálatából!? Köztük jó néhány olyat is, amelynek képe mellett a legutolsó (2001-2002-es) nagy katalógusban semmilyen kifutó vagy limitált jelzés sem volt.

Én eléggé "kiakadtam" ettől. Nem értem, hogy egy-egy terméket, amely nem limitált jelzéssel, mint új jelent meg 1999-2000-ben, azt most miért veszik ki mindenféle előrejelzés nélkül. A kivett tételek közül néhánnyal próbálkoztam a Modell-kitnél, és a M&H-nál, egy kivételtől eltekintve eyikből sem volt és azt mondták, hogy már nem is tudnak rendelni.

Várom hozzászólásaitokat.
gyozy

luc72 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 8978
Szia

Probáld meg a Lurdy házban, ott azt hiszem még van. A Váci útrol elhoztam jópárat. Az Eurocenterböl is az utolsót hoztam el.
Kb. 5000 Ft

Előzmény: Kisbuta (8977)
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8977
Sziasztok!

Valaki nem tudja véletlenül, hol lehet kapni a Roco digital startsetben lévő ICE-hez való és abból hiányzó kocsikat? És mennyiért mérik? (Ez az, ami hosszában 1:100-as...)

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8976
OFF
'87 óta kábel tv-zem, profi szinten, tervezés, üzemeltetés, kivitelezés. Azóta jó PC-kártyát nem láttam.
ON

Küldök pár TT képet, ne csak RolandTT nyomuljon a Zinen!
steve

Előzmény: BoGar (8973)
pg54 Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8975
Matiz!

No, ez még pontosabb adat.

Amúgy azért írtam, mert a te mondataidból azt éreztem, hogy a különbséget optikai csalódásnak minősíted ("tűnik")...

Jó, hogy mutattad a rajzot, mert valahol az agytekervényeimben rejtőzik egy 0-ás V63-as...
Köszi!

pg

Előzmény: Törölt nick (8969)
suri50 Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8974
abszolut OFF:
Fia óra alatt a pad sarkával jéghokisat játszott a terem körül,eközben MÁV bemondásokat tartott, melyben a rólam elnevezett szerelvény közeledtére figyelmeztetett"
CSAO

BoGar Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8973
OFF

Csíkosháttú! Ha nincs más, a szamár is jó. Szerintem még elönye is van annak, ha a TV a gépen van. Én is azon nézem.

ON

Előzmény: Törölt nick (8971)
joem Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8972
Bocsi, sokáig nem voltam gépközelben, 'szt hosszan olvastam a felgyülemlett termést. Megnéztem a Deák-Gigant képeket. Hát, ha a Bz is ilyen lesz, akkor sok félnivalóm nincs, legfeljebb az, hogy nem lesz belőle semmi...
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8971
VHS-re veszem. Hátha lesz valami...
(A számítógép nem való tv-t nézni.-))) )
Előzmény: Fecus (8968)
suri50 Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8970
Üdv Mindenki!
Egy meghökkentő felfedezés ezen az oldalon:www.dumjahn.de/antiquariat_12.html
pl.: Keskenyvágányú vasutak Magyarországon! Érdekes linkek vannak még a szász vasutakkal (és modellezéssel) kapcsolatban is.
Péter
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8969
Pg!

lasd meg: http://www.extra.hu/csaba_t/tmp/v63fv.jpg

udv

Előzmény: pg54 (8956)
Fecus Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8968
"Kedden a SATELIT Tv-n 16.00 órakor Hobbiláz címmel új sorozat indul..."
Valaki fel tudja venni szgépre? Nincs Satelit TV-m és videóm se de mpeg2 vagy mpeg4-ben meg tudnám nézni.

Fecus

Előzmény: JSB (8958)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8967
seTTebello írta:

> Egy V40-est pedig nagyon pontosan össze kell rakni,
> mert sok apró alkatrész van rajta, Kandó-háromszög etc.

Ahogy én láttam, van egy másik kritikus pont is, az oldalfal arányai.

Előzmény: seTTebello (8942)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8966
Matiz írta:

> Hm, girbegurba korlátok az M31-en, Nürnbergben.

Ez a kép is meggyôzött arról, hogy az orr oldalán lévô szellôzôkkel valami nincs rendben. A felsô ferde rész egyértelműen túl nagy, rosszak az arányai (lásd: http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Pictures/Prototype/M31/M31A23A.JPG), a szellôzôrács pedig maratott alkatrész és nem is hasonlít az igazira.

Előzmény: Törölt nick (8939)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8965
Uraim, örömmel jelenthetem, hogy elkészült az amerikai vasútmodellezésrôl szóló honlap béta verziója. Egyelôre a saját oldalamra tettem fel, meg lehet nézni itt:

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/amivasut/ami.htm

Ez tehát egy béta verzió, tanácsokat hozzászólásokat várok. Arra kérek azonban mindenkit, hogy alapvetô újraírást ne várjon el, elég régóta tökölök vele, nincs kedvem újrakészíteni az egészet. Azt belátom, egy komoly hibája, hogy a bevezetô oldalak kissé szürkék és szárazak, egy-két fotó vagy háttérkép feldobná ôket. Sajnos ahhoz szerzôi jogi okokból ragaszkodom, hogy csak a saját fényképeim legyenek az oldalakon, azok között meg nem találtam olyat, ami egy kezdôoldalra méltó lenne. Majd késôbb.

Az eredeti terveim szerint a honlap a vsanci féle Webzinre került volna. Mostanában azonban ott nem sok forgalmat látok. Mi a véleményetek? Oda kerüljön, vagy tudtok jobb helyet?

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8964
Üdv közöttünk!
Érdemes kilátogatni szombatonként a börzére (Bp. XIII. Rozsnyai u. 3. 9-12 óráig. DE VIGYÁZAT!!! MÁRCIUS 2-ÁN ELMARAD!!!) Itt találsz könyveket is, amiből újra kezdhetsz. Megjelent egy új is, de szerintem nem valami jó, valami "Vasútmodell tervezés", vagy mi a szösz. A semminél többet ér.
csíkos
P.S.: a nick-ből ítélve: csak nincs közöd a repülős térképekhez?-)))
Előzmény: Jeppesen (8962)
luc72 Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8963
Örülünk, hogy köztünk leszel te is.
Előzmény: Jeppesen (8962)
Jeppesen Creative Commons License 2002.02.18 0 0 8962
Bemutatkozás

Sziasztok!
A mai nappal regisztráltam magamat itt a kis fórumotokon. Amiképpen olvastam a sorokat némi rövid bemutatkozás után kérdeznék egy két dolgot.

Hampel Gyula vagyok, 31 éves vállakozó. Nagyon régóta (gyerekkorom óta) szeretem a vasútmodellezést. A mai napig megvannak a HO-s modell vasútjaim és elérkezett egy pont az életembe, amikor elszántam magamat, hogy terepasztalt építsek. Rengeteg ötletem van, tervek, folyóiratok, stb., de igazán mások, s itt rátok gondolok tapasztalatokra, tanácsokra lenne igazán szükségem, hogy első lépéseimet megtehessem.
Kérlek ebben segítsetek nekem egy picit, hogy jobban lássan a pályát.
Köszönettel,
Gyula

Kérlek benneteket, hogy tájékoztassatok, mikor lesz a közeljövőben modellvasút kiállítás és hol!

luc72 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8961
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27516145

Modemesek is meg nézhetik. Szemezgetés Nürnbergi kiállításrol. Figyelem!!! Pár napig lesz fent.

luc72 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8960
TEE

Bocsi!!!

Holnap megyek hozzád!!!

gyurmosz Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8959
Szerintem a V43 és a V46 nem rossz (sőt, nekem nagyon tetszenek), de ez a V63 sajnos tragédia... Vajon megnézték egyáltalán a jellegrajzot?
Előzmény: luc72 (8950)
JSB Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8958
Kedden a SATELIT Tv-n 16.00 órakor Hobbiláz címmel új sorozat indul, melynek első részében Nürnberg és egy fűtőházi riport szerepel a német BR 182 (német Taurus) mozdonyokról.
A Riportokban megszólal ROCO, PIKO, Märklin.

Sok-sok vonat, meg makett.

Nézzétek!

üdv: JSB

pg54 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8957
MIBA 2/2002:

Modellvasúti Guiness-rekord:

A svéd-norvég ércvasút Dm3-as mozdonyának 1-es léptékű modellje 600 kocsiból álló 180 m hosszú vonatot vontatott el 31 m hosszan.
Az előkészületek (240 m pályaépítés stb.) 5 óra hosszat tartott.
A kísérletet tévések rögzítették, megtekinthető lesz 2002. február 23-án az ARD "Guiness-Show"-műsorában.

pg

pg54 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8956
Hopp, a fele kimaradt...

V63 001-007: 2100+2100

V63 008-056: 2200+2000

a tengelytáv.

pg

Előzmény: pg54 (8955)
pg54 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8955
Matiz!

"Ezert tunik ugy, hogy az egyik iranyba nagyobb a hely!"

tűnik???

pg

Előzmény: Törölt nick (8953)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8954
Ezt csak most vettem eszre, az igazin tenyleg csak 11 van, DURVA!
Előzmény: backspace (8952)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8953
OFF: a V63 jellegzetes forgovazaban ket motor egy iranyban, egy veluk szembe nez. Ezert tunik ugy, hogy az egyik iranyba nagyobb a hely! Lasd: Gigant Club jellegrajz, de megvan scannelve csak a V63 forgovaz rajza oldal- es felulnezetben! ON
Előzmény: luc72 (8943)
backspace Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8952
Deák V63: Már elnézést, de a géptér oldalán a szellozo rácsok száma nem csak 11 a valóságban, ellentétben a modellen 12 részre van osztva.
Valamint túl szélesek az ablakok körüli keretek, és ezáltal kicsik az ablakok.
(semminek nem tudunk örülni :-))
üdv
bs
Előzmény: luc72 (8950)
suri50 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8951
50 körül van, szerintem lehet vele alkudni.
Előzmény: BoGar (8948)
luc72 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8950
Hali

Szokásos reggeli nettezésem közepette akadtam eme gyöngyszemre. Déli, izzadságszagú modellvasutazás, a’la Turkis.
Érdemes megkukkantani, és vannak letölthető filmek is.
http://www.ferendeci.com/trains/

A V63rol annyit összképben nézve rossz, de a Deák gyártmányok között már jó. Futása eddigi készítményei közül a legjobb. De még így is kerreg, ívekben olyat dől, hogy azt hittem kiborul. A forgóváz maszkok nagyon csúnyák, valamelyiken onnan tudtam hogy az rugó, hogy láttam már mozdonyt élőben. A festés már most kopott. És a végére egy idézett.
A kiállítás legnagyobb sikerét aratta mozdonyunk.
A Fuggerth V43 nem konkurencia, mert az csak müanyag.
No comment.

pg54 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 8949
Egyetértek!

Konkrétan:
- szerintem baj van az orr-rész dőlésszögeivel,
- túl keskeny az oldalrácsozás alatti kék sáv,
- és a már mások által leírtak (tábla, oldalrács)
pg

Előzmény: BoGar (8945)
BoGar Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8948
És mennyibve kerül egy ilyen??
Előzmény: suri50 (8947)
suri50 Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8947
Puff neki! Már megint lemaradtam a netről. Permanens programom a péntek esti őrület (hol van már a szomabt esti láz?) aminek egyenes következménye: 1. pénteken rendszerint nem ülök a gép elé, 2. szombat reggel 9 óra csak álmomban létezik. Egyébként ma is kinnt voltam, természetesen 11 után. Kérdésedre - bár ha kinnt voltál, biztosan láttad - a fazon a galérián van (a múltkor is ugyanott) az ablaktól visszafelé talán a harmadik asztalnál. Pont az orrom előtt vitték el a minta V40-est HO-ban (nem dőltem kardomba, mert én TT-zek, de TÉNYLEG GYÖNYÖRŰ!)
Előzmény: Törölt nick (8924)
suri50 Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8946
Hali BoGar!
Mindíg vannak nálam szerencsésebbek, nekem sajna az axelero a limit (vagy legalábbis nálam nem megy több egyszerre - lehet hogy el kellene olvasnom az ASDL megállapodást?)
Üdv: Péter
Előzmény: BoGar (8873)
BoGar Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8945
Ja és nekem valahogy ránézve nem tünik élethűnek a D. féle. Nektek az??

Üdv: BoGár

Előzmény: BoGar (8944)
BoGar Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8944
Sziasztok!

Nem tudom, nem emléxem rá, ki volt kint annak idején a börzén, amikor megvettem a műgyanta V63-ast. Elnézve a Deák félét, állítom az enyémhez fel sem érhet. Elnézegetve egyetlen hibát találtam, (persze a fizikai sérülést leszámítva,) ez pedig az, hogy túl vastagra csinálták a forgózsámolyt, amely kanyarodáskor bizony kilóg a kasztni alól. (A fizikai sérülés nem más, minthogy hő hatásra sajnos a kasztni egy oldala picit deformálodott.) A Deák félén érdekes, hogy nagyon át lehet látni a szürke bordák között, holott a valóságban én még sose láttam át. (Lehet, hogy az én szemem rossz??)

Üdv: BoGár

Előzmény: luc72 (8943)
luc72 Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8943
http://kep.tar.hu/luc72/images/pic695230.jpg
seTTebello Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8942
Nem biztos, hogy ez a V63 olyan rossz. Egy modell egész másképp mutat egy ilyen nagyfelbontású képen, másképp szabad szemmel nézve, másképp a pályán.

Egy V40-est pedig nagyon pontosan össze kell rakni, mert sok apró alkatrész van rajta, Kandó-háromszög etc.

Süveges Attila készít nagyon szép magyar modelleket, egy M43-at láttam, ha V63-at is készít akkor olcsóbb is mint a Deák.
Műgyanta, de nagyon igényes, szép, nem csillogó festés, korlátok, minden.

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8941
És még kicsit OFF, nem kell különösebb technikai bravúr, hogy a Deák Modellsport könyvtáraiban megtaláljunk még pár képet, pl ezt :)
És innentől már teljesen OFF:
kép1
kép2
Csak hogy tudjuk, a vasútmodellezők is szeretik a humort :) (Van még jópár ilyen karikatúra ott.)
ON
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8940
A Deák hibák közben én is hibáztam, az első link helyesen.
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.16 0 0 8939
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8938
Lásd 8914 :-)

De én nem értem, akik képesek építeni egy olyan V40-est, ami ott látható, hogy adhatják ki ezt a Gigantot??? :(( Brühühü

Előzmény: Törölt nick (8937)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8937
Inkább ezen akadtam fel: ilyen gép nincs is!! (1299, az van)
http://www.deakmodellsport.hu/images/items/1011828376_big.jpg
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8936
Bízom benne, hogy lesz szép fröccsöntött, vagy akár szép réz belátható időn belül, mert megépíteni nem tudnám a mozdonyt (kézügyességem nem elég jó hozzá), és évek óta álmom egy Gigant-modell :-)
Előzmény: Törölt nick (8933)
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8935
Hopp, az újdonságoknál lévő kinagyítható képet nézd meg, csak azon látszik a tábla (ezek szerint nem mindre tettek).
Előzmény: gyurmosz (8934)
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8934
Nem, a gyári táblák mellett ott a pályaszámtábla is, középen! De az arányok sem jók. Sajnos ez nem úgy jött össze, ahogy kellett volna...
Előzmény: Törölt nick (8933)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8933
Erről beszéltem, az nem pályacímtábla, hanem a Ganz gyári táblák... Nézd meg bármelyik Gigantot, rajta van! Ezzel max az a gond, hogy ha nem tetszik, át kell festened kékre // szürkére....
(BTW, ha szép Gigantot akarsz, hát, akkor várjál még, hátha lesz fröccsöntött is.)
Előzmény: gyurmosz (8931)
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8932
Sőt, mást is találtam; a V43,1299, a pszáma viszont 2377(!!!) Nem tudom, mi van velük, de nem ezt szoktam meg.
Előzmény: gyurmosz (8931)
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8931
Pedig az volt, csak épp rézszínű :((( Találtam is róla képeket a www.deakmodellsport.hu-n, és sajna beigazolódott amit az előbb írtam... :-((((( Pedig azt hittem, lesz egy szép gigantom...
Előzmény: Törölt nick (8929)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8930
Fent van pár új kép, amik már az új fotomasinával készültek. EZ a link vezet hozzájuk.
118 - még egyben
118 - hopp, lecsúszott a festék... A fehér réteg valamiért makacsabb volt, de végül az is lejött. Itt már látni, hogy lereszeltem ezt-azt róla. Lehet, hogy az ajtók kapaszkodói maradnak, mert nincs ötletem, hogyan távolíthatnám el őket anélkül, hogy a kasznit teljesen hazavágnám.
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8929
biztos, hogy pályaszámtábla volt? (Alu szinű pályacímtábla?)
Tudod, van rajtuk is Ganz tábla, féksúlytábla, némelyiken név-tábla is...szóval...ki tudja, ekkorát csak nem bakiznak :)
Előzmény: gyurmosz (8928)
gyurmosz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8928
Láttam futólag a Deák-féle V63-ast (028). A kérdésem az lenne, hogy vajon ez már végleges változat, vagy fognak rajta még csiszolni? Mert amennyit láttam belőle, még ráfér az alakítgatás (legalábbis a V43-mal és V46-tal összehasonlítva). Az nagyon nem tetszett, hogy az újfestésű gépen oldalt öntött psztábla IS volt (messziről láttam, de mintha a psz. sem felelt volna meg), ráadásul öntött tábla csak a 001-002-n volt...
Nos, a kérdés tehát az, hogy várható-e tökéletesített változat?
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8927
Kicsit OFF: feltettem az Istvántelki képeimet én is, külön albumba. ON
Előzmény: Törölt nick (8926)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8926
Az lehet...
Holnap 9-re én ott vagyok, és zeneművész barátunk is ígérte magát, hogy ott lesz!
steve
Előzmény: Törölt nick (8925)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8925
Hát, akár még én is kimehetek börzöngeni. A "fazon" szerintem a V&M-ban is bemutatott Krassy ! Ugye, pár Deák modell az Ő kezéből származik, épített (épít?) kerti-Kandó-t is.
Előzmény: Törölt nick (8924)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8924
Hol az a fazon? Holnap vagy a börzén?

Tényleg!
Holnap 9 körül ki lesz kinn? (ElreTTentésül én igen!)

csíkos

Előzmény: suri50 (8922)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8923
Ha jól láttam, a szombathelyiek asztalán van 01-es, de roncsként :) De tényleg, a szerkocsi kerekei sem stimmelnek, ráadásul forgóváz helyett merev az egész, egy hosszú lapra kell ragasztani őket..kár érte, többet vártam volna, de ha már megvettem, eszi, nem eszi, megépítem :)

Vannak képek a 118-asról, elkezdtem vésni :) most másolom a képtáramba, majd teszek egy linket.

Előzmény: etwg (8912)
suri50 Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8922
LelketlenneK!
A börzén volt egy fazon, állítólag minden héten ott van, ő árult (pontosabban vett fel rendelést), V40, sőt V60 is HO-ban és TT-ben!!! IS KÉSZÍTI! A nála levő HO-s példányok szerintem gyönyörűek voltak! Árat nem tudok, szerintem - a kivitel alapján legalább 50-60 körül lehet, hajtásról (minőségről)semmi infom nincs. Érdemes többször körbejárni az emeletet, én is csak teljesen véletlenül bukkantam rá.
Előzmény: lelketlen (8893)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8921
OFF
Az!
HA-LES, Boeing 737-300. Kapitányi vizsgarepülés, bedöntött, szűkített forduló Ferihegy 13L pálya felett.
ON
Előzmény: luc72 (8920)
luc72 Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8920
Hali

Jok a képeid, mármint aminél megneveztél. Főleg a bedöntve.jpg, k...a jó lehetett a cocpitbe. 737es?

Előzmény: Törölt nick (8919)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8919
Woauh!!!
Neked meg a yahoo-s címedre ment három, csak, hogy érezd a törődést...-)))
Előzmény: etwg (8917)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8918
Márhogy a Kábelkonnak a Temesvár utcában? (Kicsit sok Ferit ismerek....)
Előzmény: etwg (8916)
etwg Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8917
Most meg ugyanazt nagyobban: (eddig nem látok semmit).


Előzmény: etwg (8916)
etwg Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8916
Szia Steve, kb. 2 hét mulva jutok el Pestre, majd még jelentkezem, de ha oda tudod adni a Ferinek, akkor jo lenne, mert vele talán a jövö héten találkozom.

Addig is megprobalok betenni egy számomra is láthato képet:


Előzmény: Törölt nick (8914)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8915
Küldtem Kendnek három képet, oszt eddig "keine antwort"... (Ha jól írtam németül...?)
Előzmény: JSB (8913)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8914
Hali!
Ha már itt vagy...
Mikor veszed át a NYÁK-ot? Türelmetlenül toporog szegénykém.-))) ( Az enyém is, hogy mikor lesz végre beültetve, csak nagyon el vagyok úszva.)
steve
Előzmény: etwg (8912)
JSB Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8913
A R***** makettek legjobb esetben fűtőházi atrappként (nagy S betűvel, ha német X) vagy az á
llomás felvételi épülete melletti szobormozdonynak jók. Aki ennl többet kíván, előtte gondosan töltse ki rokkant nyugdíjas kérvényét. Sajnos még mozdonygyári diorámát sem belőlük építeni, mert ahhoz köpeny nálküli kazán dukálna.

PS. etwg! mikor gyüssz errefele? Antwort Priv bitte!

Ha nagyon be vagytok indulva, vegyetek meg a netről second hand mozdonyt, aztz alakítsátok, nem lesz többe mint egy ilyan "modell".

Előzmény: etwg (8912)
etwg Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8912
Nem igen, mert az egész mozdony a tizedét sem éri annak amit rá kellene forditani. A kerekek nem pontosak, az vezérmü egy vicc és nem is müködik, a kazán felépitménye igen durva és nem is felel meg a valoságnak.
(Én valamikor át probáltam épiteni egy P8-ast - soha nem lett befejezve, az egyik barátommal együtt megcsináltuk a Monogram Big Boy-t is mozgora, de szerintem a fele energiábol az egész mozdonyt is meg tudtuk volna csinálni.

Ezek a kitek nem igen érnek sokat, ma már arra sem igen jok, hogy az ember beállitsa a terepasztalra mint roncsot (ahhoz is durvák a modellek).

Előzmény: Törölt nick (8910)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8911
Egy érdekes képpel bővült a
http://kep.tar.hu/br56

Modellek balról jobbra:
Zeuke BR23 Ep.III. 1962-ből
BTTB BR35 Ep.IV. 1980-ból
Tillig BR23 Ep.III. 2001-ből.

csíkos

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8910
Hali!
Szerinted van rá esély, hogy hajtás menjen egy ilyen REVELL makettbe? (Habár a H0-ban olcsóbban is lehet venni jó modelleket, csak a kalandvágy...)
steve
Előzmény: Törölt nick (8908)
a.fusi Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8909
TEE!
off
magánba e-mail ment
köszi
on
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8908
Eppen a kezemben van a Revell BR01 makettje. Illetve egyenlore meg csak a darabjai. Haaat; azt hittem, szebb. Osszeillesztettem a szerkocsit, es a kazant, de rengeteg hiba van, egyaltalan nem passzol sok helyen! Azt sem tudom, hogy fogom az illeszteseket eltuntetni, olyan csunyak :-( Ugyhogy meg festeket sem vettem, mert eleg sok idot kivanna, hogy belefoghassak es rendesen osszerakjam. Mindenesetre, lattam, hogy a Revell kihozza a Ludmillat, azert annak bizalmat fogok szavazni, barmilyen minosegu lesz is.
Előzmény: rezgaras (8907)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.15 0 0 8907
Mekett_Elek írta:

> vasutat maketteznek (mozdomonyok, kocsik)

Nem nagyon. Mi vasútmodellezôk vagyunk. A különbség az, hogy a vasútmodellekkel terepasztalon forgalmat is lehet lebonyolítani, a makettek pedig a szemnek szólnak. A gurulóképtelen "makett-szerű" vasútmodelleket egyébként vitrinmodelleknek hívják, és ennek a szónak a vasútmodellezôk körében inkább negatív töltése van ("csak egy vitrinmodell").

Sajnos ez abban is megnyilvánul, hogy mind külföldön, mind pedig Magyarországon a vasútmodell boltok többsége nem árul maketteket, a makett boltok többsége pedig nem árul vasútmodelleket. Csak a festék közös... :-)) (bár a vasútmodellezôk nem nagyon használnak Tamiyát)

Egyébként Revellnek és Monogramnak volt (van??) mozdony-makettje is, de nem igazán népszerűek. Ahhoz, hogy ezekbôl vasútmodell legyen, olyan sok munkát kellene befektetni, hogy senki sem próbálkozik ezzel.

Előzmény: Mekett_Elek (8906)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.02.14 0 0 8906
Üdv!Bocs a zavarásért, de félhivatalos ügyben vagyok itt.
Van egy makettező site-unk és szeretnénk találni embereket, akik vasutat maketteznek (mozdomonyok, kocsik). Ha vkit érdekel a dolog (cikkírás, vagy saját fényképek), az a www.nik.hu/makettinfo/ -n találja az oldalt.
Sajna ez a téma eléggé el van hanyagolva, pedig vannak, akik maketteznének ilyesmit...
Előre is kösz
Üdv
Mekett
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.14 0 0 8905
Kivánok!

Felfrissült a
http://kep.tar.hu/br56
oldal. Néhány kép a készülő MÁV kocsikról.
(És luc72 örömére a repülés albumon is van két új kép.)

csíkos

kHOtjoi Creative Commons License 2002.02.14 0 0 8904
Luc!
Egy listát nekem is küldhetnél. köszi.
Előzmény: luc72 (8902)
Fecus Creative Commons License 2002.02.14 0 0 8903
Kedves Luc!

Nekem kellene ami megvan a listámból. Ha nincs meg mind, akkor érdekel ez az Electrotrent kocsi is. Nekik csak egy fajta van?

Köszi,
Feri

Előzmény: luc72 (8902)
luc72 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8902
Skacok

Ausztria ki van fosztva Mávilag, egy pár vagon van csak meg, de ha igy külön külön is kell akkor küldöm emilben akinek jött. mármint a listát.

Az Electrotrent itthon is lehet kapni csillagászati áron.
Viszont az van még kint rengeteg, akinek kell jelezen.

Előzmény: Fecus (8901)
Fecus Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8901
Ezek az Electroten kocsik itthon is elérhetők?

Fecus

Előzmény: luc72 (8897)
Fecus Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8900
Bécsből? Vajon min járt az eszem? :-)
Fecus
Előzmény: luc72 (8897)
Fecus Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8899
Kedves Luc!

Hogy állnak a kocsik Bécsnől?

Fecus

Előzmény: luc72 (8897)
luc72 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8898
Matiz

A videokazit természetesen átveheted. Egyébként vannak DVDn is vonatos kiadványok, igaz amerikaiakról.
A ludli film nagyon kafa, meg fog változni a véleményed a színükről, és a külalakról tudott dolgokról. Volt könyv ami teljesen a műszaki dolgaival foglalkozott, mindenféle metszettel.
És volt a szergejröl is.

luc72 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8897
Electroten a kat száma 5357 az ára kb. 3500 Ft már ha a Eas kocsira gondolsz.
Klein kocsibol nincs meg mind még mindig.
Előzmény: kHOtjoi (8895)
TEE Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8896
Pg54!

Pedig egyszer már elkerültük egymást... Ma és holnap, vagyis kétnapos váltásban én "őrzöm a pultot", így ki tudod számítani, hogy mikor vagyok bent, és ha van időd, akkor szivesen látlak!

Üdv: TEE

Crash! Mail ment!

Előzmény: pg54 (8884)
kHOtjoi Creative Commons License 2002.02.13 0 0 8895
Luc!
A máv-os vagon milyen gyártmány?
Előzmény: luc72 (8894)
luc72 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 8894
V40 nem H0 hanem 1.

Bécsben kapható.

Előzmény: lelketlen (8893)
lelketlen Creative Commons License 2002.02.12 0 0 8893
Üdv luc!
Szépek! A v40 H0? Hol szerezhető?
Előzmény: luc72 (8889)
crash__override Creative Commons License 2002.02.12 0 0 8892
Nem, most hetvegen.
Előzmény: nohab (8881)
seTTebello Creative Commons License 2002.02.12 0 0 8891
Akkor Olaszországban drágább.
320 E új áron, 280 használtan.

Előzmény: luc72 (8890)
luc72 Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8890
Ja még valami, friss info. Érdekes, hogy sogoréknál a Rivarosi BigBoy 200 euro használtan, ujonnan 300 euro.
Electroten vagonok az itthoni ár fele.
És a Kleinek is igy néznek ki.
luc72 Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8889
Hali

Dobtam fel 10 képet uj szerzeményeimröl.
http://kep.tar.hu/luc72 és itt a vasútmodellek.

pg54 Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8888
CsíkosTT!

"(Vagy csak savanyú a szőlő...?-)))) )"

Á, dehogy! Még ki se hajtott...

:-))))))

pg

Előzmény: Törölt nick (8887)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8887
Khmmm!
Nna feltápászkodtam....
Szóval én szeretem a modellvasútat, meg költök is rá, de ennyit nem biztos, hogy kiadnék, mégha lenne is ennyi. Igaz, nem is nekem készülnek eme kultikus tárgyak, mert ez már nem modell. Képzeld, ha túl gyorsan mész vele egy kanyarban, és ütközik, vagy netán repül... Infarktus, agyvérzés, idegroham egyszerre! Berakom egy riasztóval védett üvegbúra alá, oszt csak van? Számomra egy modell akkor igazán szép, ha fut a pályán. Gondolom nem vagyok vele egyedül.
(Vagy csak savanyú a szőlő...?-)))) )
Előzmény: Törölt nick (8886)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8886
UÚÚAAAAaaahhhhhhhh...............ZZZzzzUUuuMMMM!....PUFF....Jaaaj!...Hheee....
Előzmény: Mopi (8885)
Mopi Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8885
Ha már itt tarunk:

2000-ben a Märklin kiadta a svájci Krokodilt. Az egész gép platinából van, az ablakai igazi üvegből, a szigetelőporcelánok porcelánból, a vörös végzárlámpa meg valami drágakőből. A gép működőképes.
Szóval az ára kb. 9 millió Ft (35000 Euro). Jó mi?

Előzmény: Törölt nick (8883)
pg54 Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8884
Addig kerülgettem az elmúlt hetekben a WCC-ben lévő Marklin-boltot, míg ma lett volna egy bő félórám dumálni, hát persze, hogy nem TEE kolléga őrizte a pultot...
:-)))
pg
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8883
"...ebben az árkategóriában (~300.000 Ft)..."

És engem úgy kellett felmosni, amikor meghallottam az új (immár Tillig) TT-s BR62 irányárát, a 71.000Ft-t!... Te jószagú...

Előzmény: nohab (8875)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8882
Szia!
Nem lehet! (Bár bele nem néztem...)
Az alváz biztos, hogy saját gyártás, és BÜHLER motor vagyik benne, erről csak mondták. Az alvázba beleöntötték, hogy "Deák Modellsport", vagy mi a szösz.
csíkos
Előzmény: rezgaras (8878)
nohab Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8881
A solymári kiállítás nem a következő (22-24) hétvégén lesz ???
Előzmény: crash__override (8880)
crash__override Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8880
Sziasztok,

Hetvegen (pentek - vasarnep) vasutmodell kiallitas lesz a solymari muvelodesi hazban. Lavas es GYV modellezok dolgai lesznek kiallitva.
Nyitva 10-18-ig.

Crash_

crash__override Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8879
TEE!

Érdeklődtem a MOM-ban, és azt mondták, hogy Trix cuccokra nincs akcio. Pedig mengleptem volna magam egz akcios N-es Taurus-szal :-(

Crash_

Előzmény: TEE (8864)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8878

> V63 .. Lendkerekes a motor, kardános hajtás .. már indul is, szépen egyenletesen.

Nem lehet, hogy ebben is LifeLike alváz és meghajtás van, mint a Brawákban?

Előzmény: Törölt nick (8855)
crash__override Creative Commons License 2002.02.11 0 0 8877
Udv!

En a hajtasatol dobtam egy hatast, hogy minden kerek rugozott.

Crash_

Előzmény: nohab (8875)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8876
OFF: ezek utan meg se nezd a Train Simulator topicban az M61-est :-)) ON
Előzmény: nohab (8875)
nohab Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8875
Sziasztok!

Amint az - mint hallottam - szombaton többetekkel is megesett, vasárnap én is alaposan szemügyre vehettem az első "igazi" H0-ás M61-est, az NMJ (Norsk Modelljernbane) előadásában.

Bár itt a tömjénezésnek kellene következnie, azért sok olyan bosszantó dolgot is felfedeztem, ami ebben az árkategóriában (~300.000 Ft) már megengedhetetlen.

A gyártás valahol nagyon messze történik (Dél-Korea???), és a minőségellenőrzés szerintem pocsék. A modell részletei többségükben nagyon szépek, a tervezés profi, de a kivitelezés a minőségellenőrzés miatt szerintem elmarad a megkívánttól. Reálisan nézve a mozdony sok apró részletét tekintve messze a HELJAN előtt jár, de pl. a tetőszegecsek és az emelőgyűrűk kidolgozása szörnyű, az általam látott modell egyik forgóvázmaszkja hemzsegett az öntési hibáktól (üregek), az egyik tetőkapaszkodó és az egyik kézifékrudazat nem volt a helyén (sohasem, mert így fújták). A pályaszámtábla gnóm, nagyon vastag, a gyári tábla hiányzik, a lépcsők a norvég gépről származnak, így nem M61-re valók, a rács és mögötte a vázszerkezet elemei sajnos nem olyan attraktív, mint lehetne, a tankolónyílás iszonyú elnagyolt, az illesztett alkatrészek (homokolók, ajtók, fellépők) illesztése sok helyen elnagyolt, nekem egy picit csalódás a gép, az eddig látott NMJ modellekhez és az árához képest.

Összességében a HELJAN sokkal jobban megéri az árát, persze ők nem gyártanak M61-est.

Csináltam fotókat, de negatívra, így még idő, mire digitális kép lesz belőle.

Kiváncsi vagyok a kevésbé szőrszálhasogatók véleményére is!

RolandTT Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8874
Szerénység Bogár, ne tömjénezze magát! Ha van valami amit szeretek magamban az a szerénység.
teszt
Előzmény: BoGar (8873)
BoGar Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8873
Szia Suri!

Nem Axeleróm, hanem UPC Chellom van. Itt a Limit 10 MB. Tehát küldhetsz nagyobbat is!
E-mail: vasut@chello.hu

Előzmény: suri50 (8871)
suri50 Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8872
Bocs BoGar!
Azt hittem, a multkori képek nem mentek el, de most látom, hogy mégis. Előző kotyogásom így már tárgytalan!
Előzmény: BoGar (8869)
suri50 Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8871
Hali!
Pg54!
Kösz a tippet, a kérdés azért érdekel, mert a múltkor a börze után elmentem - mert elmenni jó - a PECSA-ba, és a színpad mellett volt a tulaj, meglehetősen vegyes állapotú és méretarányú sin és gördülőanyaggal. A vásárlási szándék nélküli árak még a börzével is összevethetőnek tűntek, de mások tapasztalata számomra fontos.
BoGar!
Újabb dózissal kísérleteztem, ami a küldést illeti, remélem nem léptem túl az axelero limitet. Köszi mégegyszer a segítséget, kérlek ezt az adagot is pakold fel alkalomadtán.
BoGar Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8870
Természetesen: Felkerültek
Előzmény: BoGar (8869)
BoGar Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8869
Suri!

Előszöris szeretnék bocsánatot kérni, a képek, amiket küldtél, csak most kerültek fel. Ennek két oka van.
1, amikor küldted, nem volt idő;
2, azóta megfeledkeztem róla. Bocsánat.

A lényeg: Felkerült Suri által küldött képek a dán vasútról és NoHabokról illetve azok jellegrajzairól.

Vasútmodelles Webzine

Előzmény: suri50 (8863)
pg54 Creative Commons License 2002.02.10 0 0 8868
Suri50!

"Milyen tapasztalatok vannak?"

Jártam ott párszor. Mondjuk engem a 0-ás érdekelt, de azért szemügyre vettem az "apróbb" dolgokat is. Véletlenszerűen, de nagyon izgalmas darabok is felbukkannak, érdemes böngészni.
(És persze alkudni muszáj!)
pg

Előzmény: suri50 (8863)
suri50 Creative Commons License 2002.02.09 0 0 8867
Hali Luc72
Köszönöm a segítséget, máris "megyek"
Üdv Péter
Előzmény: luc72 (8866)
luc72 Creative Commons License 2002.02.09 0 0 8866
Hali

Segítek: http://super.malom.hu/vasut

Előzmény: suri50 (8865)
suri50 Creative Commons License 2002.02.09 0 0 8865
Hali Mindenki!
Ha a webzine címe a www.freewb.hu/vasutmodell, akkor nem csoda hogy nem találtam. Nekem mindíg lefagyasztja a gépet, amint ráklikkelek (de hülyén néz ki leírva) valamelyik topicra, a freeweb kezdőlapja arrogánskodik be és megöl. Másnál működik rendesen, vagy csak én vagyok peches?
Péter
TEE Creative Commons License 2002.02.09 0 0 8864
Fecus!

BR 52 Trixben csak N-esként létezik, és 67eFt-ba kerülne, ha lenne raktáron!

Üdv: TEE

Előzmény: Fecus (8827)
suri50 Creative Commons License 2002.02.09 0 0 8863
OFF: Üdv KE!
Bocs, hogy itt nyaggatlak, a múltkori NOHAB képekhez kiegészítő info: a gyár által készített és anno nagy lelkesedéssel osztogatott képek. A maradékot is beszkenneltem, de vagy túl sok (több mint 1 MB)volt, vagy valami más mallőr történt. A webzinre pakolás segítséget köszönöm. Bár, bevallom túl gyagyás lehetek, az eddigi fórum és az általad közölt adatok alapján nem tudtam megtalálni. Pedig szívesen szavaztam volna, illetve néhány anyaggal (pl Modelleisenbahn ganz richtig, Trost művei, EZERMESTER régi számai -HO-sok előnyben- SAR mozdonyok, stb. szívesen segítenék.
ON: a múl szombaton (2-án) voltam a börzén, meglepetéssel láttama régi MAVOE kiadványokat 3 -15 Ft) is meglehetősen borsos áron. Azt tudtam, hogy nagy a szórás a modellek árai között, de az meglepett, hogy NOHAB 5000 Ft és 35000 Ft között, PIROSKA 10000 Ft és 25000 Ft mozog. Tényleg, ismeri valaki a Gyűjtők Boltját a Hársafa utcában? Milyen tapasztalatok vannak?

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8862
Ideért a Pécsi Gyors.

Vigyázó szemetek ide vessétek: http://super.malom.hu/timbi/pecsi/hu/kezdet/frameset.html

luc72 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8861
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27515626

A mai napom termése.

Laacush Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8860
Sziasztok!

Ma voltam a Westendben a Marklin boltban. Valóban volt leárazás, csak éppen az nem ami engem érdekelt volna: a Minitrix. :(

Laacush

luc72 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8859
Holnap viszem a motyokat.
Előzmény: Király E. (8857)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8858
Ezt "nagy gázzal" is megfuttattuk! Nem billeg, nem recseg, csak megy...
Habár az első lelkesedés mindig szépít!-)))
Előzmény: luc72 (8856)
Király E. Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8857
Szia!
Elmaradt az út? Holnap mikor jössz a börzére?
A gépeket és a váltókat ugye hozod?!
Üdv mindenkinek!
Előzmény: luc72 (8856)
luc72 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8856
Hali

Csak nehogy ugy járj mint a Fugi szilivel:-)))

Ma voltunk Istvántelken kb vagy 20, na valami inyen topic tali kéne itt is. Nagyon franko dolgok vannak ott.

Előzmény: Törölt nick (8855)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8855
Kivánok!
Lelkesedésem a TT-s BR62-vel kapcsolatban kissé lelohadt: 71.000Ft-ra mondták az árát...-(((

Ma láttam a Deák-féle V63-at! A 028 számú gépet csinálták meg: 50.000Ft (ez valami standard ár lehet...), és igen szépen fut. Lendkerekes a motor, kardános hajtás, szép festés, szépen kidolgozott kasztni. Az a hajtásnyűg, amiért siránkoztam anno az M31 megjelenésekor, teljesen eltűnt! Alig kell elfordítani az FZ1 szabályzóját, és már indul is, szépen egyenletesen. Nekem tetszik, csak én ugye már maradok TT-s.
csíkos
P.S.: holnap csak a börze végé felé fogok kiérni, olyan 11 felé, ha lesz még kinn valaki...

Előzmény: Törölt nick (8851)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8854
(Jól esik eme megszólítás) H0 Hölgyek és Urak.
A Sacshen Modelle 2002 újdonságlap a WebZinen Matiz kiegészítésével feltöltés alatt!
A Fallert holnap alakítom át, ahogyan Matiz mondta!
JSB Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8853
A német RAL kódokat a V&M weben találod. A MÁV kódokat tőlem megkaphatod.
Előzmény: rezgaras (8840)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8852
Köszönöm szépen Luc72!
(((Most hülyén hangzik, de tényleg vicces, hogy nekem is a tiédről, Matiz privátjáról és Steve pár képéről meg van minden kép és külön könyvtár hozzá:)))
És akár hiszed ... személyes találkozásunkat változatlanul várom, és remélem, hogy ha Neked is jó akkor jövőhéten megejthetjük!
Előzmény: luc72 (8849)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8851
Köszi!
Erre vártam.-)))
Valóban erre a szerelvényre gondoltam. A BTTB-nek az OYBIN készítette hajdanában, nekem egy ilyen négyrészes van, DR-es. A mostani Tillig újdonságok között ismét ott van! (Most akkor nem lehetetlen, hogy újra lesz a régi négytengelyes tartálykocsi is?! Azt is az OYBIN csinálgatta, és most, hogy az emeletes előjött...)

Más:
TT újdonságok.
Határozottan örülök a hajdani JATT BR62-esének! Eléggé szépen néz ki! Most már két olyan gőzös van amire gyűjthetek. A másik a Gützold BR65.

csíkos

Előzmény: Förster (8839)
BoGar Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8850
Szia!
Érdekel! Mail ment.
Előzmény: tejo (8834)
luc72 Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8849
Hali

Engem érdekel, én minden képedet leszedtem, söt saját könyvtárad van a gépemen.

Előzmény: RolandTT (8848)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8848
Köszi! Javítva, de még csak ott!! (TT-2002)
Előzmény: Törölt nick (8847)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8847
Webzin-hiba! A Tillig újdonságok csak Explorerrel mennek, mert:
http://www.freeweb.hu/vasutmodell/Tneu2002_elemei\image025.jpg
szerepel a linkben
http://www.freeweb.hu/vasutmodell/Tneu2002_elemei/image025.jpg
helyett! "visszaperjel" kell és már megy is, ha lehet javítsátok légyszi.
BoGar Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8846
OFF még mindig.

Tudom. most próbálok meg szervert szerezni, bérelni, és akkor oda tudnánk azt a lapot is feltenni.

ON

Előzmény: Törölt nick (8845)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8845
OFF-off-off: a nagy hírű korlátlan tárhelyek nem léteznek, mindenütt van határ, a freeweb-en, a tár-on mindenütt. Csak nem írják oda, és folyton a fair play-re hivatkoznak... ON
Előzmény: BoGar (8842)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8844
Rézgaras!
Köszi a választ, ezt nem tudtam, de mindig okosodom!
Bogár!
Ok akkor teszem tovább.
Matiz!
14 oldal scannelve! Este teszem fel!!
Sziasztok.
Előzmény: rezgaras (8836)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8843
Hali!
Igazad van, de a DR-nél tényleg volt olyan V200, ami V180 volt, néhány proto darab volt csak, aztán jött nekik is a "vorosilovgradi csoda", amit nálunk Szergej névvel becézgetnek. Szerintem ott lehet a kavarodás, hogy csináltak az eredetileg 1800LE-s V180-ból 2000LE-s gépet, de megkapták ők is a nagy testvér 2000LE-s mozdonyát, és később a román csodát, a BR119-et. A 2000LE-s saját gyártású mozdonyt meg félretették.
At már csak a hab a tortán, hogy a DB-nek is volt saját V200-a! Egyesülés után meg...
steve
Előzmény: rezgaras (8836)
BoGar Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8842
Szia!

Ez csak akkor lehetséges, ha maga a szerver telt meg. A tárhely korlátlan.

Üdv: BoGár

Előzmény: RolandTT (8825)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8841
Matiz!
Nagyon szívesen, már scannelem is, de egy picike türelmedet kérném, mert most 2 gépet össze kell raknom, mert jönnek érte, de még ma felteszem!!

Az az igazság, hogy mint annak idején VSancinak is írtam, csak azért küldözgettem azokat a képeket, meg írtam azt az írást, hogy valami legyen a WebZinen. Részben magam szórakoztatására is tettem, de mint már ezt is sokszor mondtam, nem saját honlapot csináltam, így gondoltam, hogy nem leszek unalmas. Szóval mivel még nem hangzott el -hál istennek:)- egyetlen kritika sem, de nagyjából Joemen kívül pozitív "kritika" sem a WebZinnel kapcsolatban ezért most külön örülök, hogy végre valami olyat tehetek fel ami legalább Valakit érdekel.
Egyszóval nem, hogy nem teher, de örömömre is szolgál Matiz!!
(Mellesleg bescanneltem az összes régi házat, csak nem volt időm feltenni, pedig 30-40db biztosan van még, mikor felvetődött a Vero házak kérdése (párat így is feltettem), vagy a Noch neonokat még aznap mikor arról volt szó.)
Ha valami egyéb igény van és tudok rajta segíteni nagyon szívesen.

Előzmény: Törölt nick (8829)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8840
Kisbuta írta:

> a RAL kódokhoz hol lehet hozzájutni? (A jelenleg is érvényesekhez...)

Már hogy érted? A MÁV-nál jelenleg használatos 5-höz? Azokat már itt megírtuk, de elôkereshetem megint.

Az összes RAL kódot nehéz összeszedni. Nekem van egy német könyvem, ahol sok fel van sorolva, de a nevük persze nem sokat mond, ha nem látod a színüket. (a magyar mozdonyok eleje "sáfránysárga", a német felsôvezeték oszlopok színe meg "rezedazöld" - szóval most már tudod?)

Előzmény: Kisbuta (8806)
Förster Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8839
Megszólítattam ! Tehát : emeletes kocsi.
Az első ilyenek, mint amit a piko is készített H0-ban, meég a háború előtt 1936- ban készültek méghozzá gyorsvonati forgalomra. Annyira beváltak, hogy a háború után az NDK 1950-ben leporolta a projektet és az eredeti tervek alapján, egy ici pici forgóváz módosítással készítettek 3000 !! darabot saját maguknak és vagy 2000 db-ot a cseh lengyel és román vasútnak. Sőt 20 db ment az egykori SZU-ba is. Alapvetően először gőzös húzta. BR 50, 52, 65, 86, de van képem BR 95-tel és BR 55-tel is, de ez kuriózum volt. Aztán mivel remekül bevált mellékvonalra is tették őket. Ott a hattengelyes BR 118, nagy ritkán a BR132, és viszonylag gyakran a BR 110 húzta őket. Mivel a négy tagú néha rendetlenkedett a váltókon ill a szűk kanyarokban, volt nem ritkán három tagú vonat is. Aztán idővel és a sebesség növekedésével mellékvonalra és elővárosi forgalomba szorultak. A DR feliratost nem egyértelműen csak egy Epoche-ba sorolni de a BR 118 négy tengelyese ezt húzta négytagú, vagy 2 x négytagú változatban, bár ez utóbbiritka volt, mivel túl hosszú lett a szerelvény. Egyébként a Görlitzi gyár készítette ezeket a kocsikat a háború előtt és után is, sőt ezek a kocsik hozták meg a gyárnak a hírnevet
ms bakter Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8838
Megvételre keresek Roco H0 DRG-s nagy személykocsikat, amiknek a cikkszáma 45443-tól 45447-ig volt. A legújabb katalógusban már nincs benne (bár ugyanebben több fényképen is használják "önreklámra"), szivesen vennék egy szerelvényre valót.
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8837
Találtam egy hosszú német cikket a számváltozásokról, sok fotóval, az egyik ModellEisenbahnerben volt. Ez már túl nagy falat nekem, hogy lefordítsam belátható időn belül :) de scannelve elküldöm ha valaki önként jelentkezik :-)))
Előzmény: rezgaras (8836)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8836
Matiz írta:

> V200 "hivatalosan" a BR120 volt a DR-nél.

Azt hiszem, a történet nem ilyen egyszerű. Eredetileg a német vasútnál (DRG még a háború elôtt) a dízelmozdonyokat egy V betűvel (Verbrennungsmotor) és egy számmal jellemezték, ahol a szám a motor teljesítménye volt lóerôben osztva tízzel (V36 - 360 lóerôs)

Ez megmaradt mindkét német vasútnál a háború után is, a hatvanas évek végéig. A V200 egy 2000 lóerôs mozdony. Az UIC számozás bevezetésével a V-betű eltűnt, helyette az eredeti számból csak a két elsô jegy maradt meg és eléírtak még egy számot. Itt jött be az eltérés, mert a nyugat-német DB a villanymozdonyoknak egy 1-est, a dízeleknek meg egy 2-est írt elé, a kelet-német DR pedig pont fordítva. Így lett a kelet-német V200-ból 120, a nyugat-német V200-ból pedig 220 illetve 221.

Az egyesülés után a nyugat-német rendszert tartották meg, és a kelet-német mozdonyokat megint újraszámoztak, de arra vigyáztak, hogy ne legyen ugyanaz a számuk, mint a már meglévô nyugat-német mozdonyoknak.

Előzmény: Törölt nick (8828)
crash__override Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8835
Luc!

Mail ment a freemailes cimedre.

Crash_

tejo Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8834
Üdv mindenkinek!
Csak most tudtam bekapcsolódni.Bogar olvastam,hogy rezsót keresel a szeregejedhez.Nos itt Győrben van egy üzlet ahol árulnak ebből a ritka darabból.Természetesen ez kisszériás és megrendelésre készít ilyet a pacák.Ha még mindig érdekel akkor írj!
luc72 Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8833
Szia

Én a Liliput 105200at ajánlanám, képeket itt láthatsz: http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27504763&beginnum=120

Előzmény: Fecus (8827)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8832
Hááát...tényleg felhívlak ma (eddig nem volt időm sajna :-((( ) A börze egyáltalán nem biztos, péntek reggeltől szombat reggelig program van :-|
Előzmény: luc72 (8831)
luc72 Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8831
Hali

Ha kijössz a börzére, ki vigyem?

Előzmény: Törölt nick (8829)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8830
Még egy gyöngyszem: 4 tengelyes, ennek megfelelő ablak-elrendezés az oldalán, két csíkos, de 228-as sorozatként, ráadásul 228.5, ami 118.5-ből lett; valszeg nem eredeti motorral...
Előzmény: Törölt nick (8828)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8829
Légyszíves, Sachsen katalógust is, ha lehet pofátlanul kérnem :) Tudom, ez nem a kívánságműsor... :)) Ha gond, akkor én vállalom a scannelést.
Előzmény: RolandTT (8826)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8828
A V200 "hivatalosan" a BR120 volt a DR-nél. Hogy ne legyen egyszerű, volt olyan 118-as is, ami V200 -ként fotóztak le. Kék, panoráma ablakos, egyes oldalak szerint ebből csak 2 volt (V200.1001 és 1002). Továbbá, volt 118-as, ami V240-ként futott, szintén proto volt.

Képekben, ugyanez:
V240 proto (nem az eredeti, de ilyen volt, ez már csak külsőleg V240):
http://mercurio.iet.unipi.it/pix/de/diesel/historic/V240/pix.html

V200.1001, 4 tengelyes panoráma ablakos:
http://www.guetzold.de/42200.htm

V180, elvileg ez volt a hivatalos festés, két vajszínű csíkkal, 4 tengely:
http://www.guetzold.de/42100.htm
Eredetije: http://mercurio.iet.unipi.it/pix/de/diesel/historic/V240/V180_V240Dre.jpg

V180-ként, de már 6 tengellyel és egy csíkkal:
http://www.guetzold.de/35501.htm

118, 6 tengelyes:
http://www.guetzold.de/35201.htm

118, 4 tengelyes, helyesen szürke forgóvázzal:
http://www.guetzold.de/47300.htm
Az eredeti: http://mercurio.iet.unipi.it/pix/de/diesel/228/V180s_DTMB.jpg

A köztes verziók, amikról újságokban találtam képeket: 4 tengelyes, nem panoráma ablakos, két csíkkal, 118-ként; 6 tengelyes, egy csíkkal de csak az elején (mint a 119 sor.-nál) 118-ként. Luc72-nek ígért scannelés azóta sem készült el, de ami késik nem múlik...ha már scannelek, pár képet megpróbálok behúzni ezekről is.

Figyelem, kakukktojás,
http://www.guetzold.de/50500.htm

Ajánlom megtekintésre:
http://mercurio.iet.unipi.it/pix/de/diesel/228/pix.html

üdvicsek.

Előzmény: RolandTT (8823)
Fecus Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8827
Sziasztok!

A Trix BR 52-ese jó "magyarítani"?

TEE!
Van olyanotok? Mennyibe kerül?

Fecus

Előzmény: TEE (8819)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8826
Elnézést minden esetleges WebZin rajongótól, (na meg magamtól és Bogártól is) de ez így http://www.freeweb.hu/vasutmodell/Tneu2002.htm
normálisabb elrendezésben jön le! (WebZinen keresztül jobb gomb és megnyitás új ablakban, ugyan ezt eredményezi)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8825
Bogár!
Létezik, hogy betelt a tárhely? Töröltem egy két felesleges képet és most felment a katalógus vége is.
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8824
Ja és ígéretemhez híven -bár két és fél óra késéssel-, normális minőségben (bocsánat, de nem mint a LokShop -oldalán, ahol még egy betűt sem tudok kiolvasni, a halálba hasznát snanner csíkjairól már nem is beszélve.) feltettem a WebZinre a Faller összes katalógusban fellelhető TT-s makettjét, valamint a Tillig 2002-es újdonságlapját, ami persze nincs teljesen összhangban a Weblapjával. Azt hiszem, hogy ezzel nem sértek jogokat, mivel általában ingyen osztogatják. ((Ma voltam a Modell és Hobbynál, de ott nem csak, hogy nem osztogatták ingyen, de még 2002-es katalógust sem lehetett vásárolni, ami önmagában nem is nagy baj, de hogy csak márciusban lesz az már egy kicsit lemaradásnak nevezhető)) – na róluk még úgysem írtam semmi rosszat. A 2002-es katalógus is meg van természetesen, de azt nem merem feltenni, mivel 6 eu-„ro” árával, nem nevezhető ingyenesnek! (Mellesleg az összes katalógusát bescanneltem, de azt hiszem ezt tényleg nem szabad közzétenni.
RolandTT Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8823
Félve merem csak megjegyezni, hogy egyszer már fel mertem vetni ezt a V 200 ügyet. Van egy DB-s az a BR 221, van egy DR-es az a BR 120 és van egy megint csak DR-es ami a V 180 látszólag egy az egyben (mondjuk lényeges különbség, hogy még a V 180 4 tengelyes addig a V200 6), csak a piros helyett kék a színe. Tehát az, hogy a DB és a DR külön számozott és így lehettet ugyan olyan számozású, azt megértem, de hogy egy abszolúte 3. féle mozdony, hogy lehet ugyan olyan számú, azt soha sem fogom felfogni.
Előzmény: Törölt nick (8822)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 8822
Háát...
A Tillig 198-99-es katalógusában érdekes dolgokat írnak. Hiányos németségem miatt kicsit nagy a zűrzavar: a hattengelyest eredetileg V200-nak is hívták, aztán átnevezték, meg voltak szélvédő problémák, meg különféle motorok, pályaszámok....
Brrrr!!!!
Előzmény: Törölt nick (8821)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8821
Nna Szűz Máriám!
Megnézem nekem "mit is ír a hogyishívják"! Pocsék a német tudásom, de...
steve
Előzmény: Törölt nick (8817)
Király E. Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8820
Köszi, szombaton benézünk!Üdv mindenkinek!
Előzmény: TEE (8819)
TEE Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8819
A Trix-re is érvényes, bár mint írtam, abból nem sok van.
A Märklin szigeteletlen kerekeket díjmentesen kicseréljük szigeteltre, ha kétsínes pályán akarod használni a vagont!

Üdv: TEE

Előzmény: Király E. (8815)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8818
A C' C'-t aláírom, lévén német szövegről fordított angol szöveget fordítottam le (angol szöveget találtam ahol a német forrásra hivatkoztak).
Előzmény: Törölt nick (8816)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8817
Ez az igazi kavarodás, mivel a 118.0 és 118.1 - 2 stb pályaszám-csoportokat jelöl, legalábbis az én forrásom szerint (pl 118.001 vagy 118.640). A panoráma ablakosból pedig tényleg nem volt csak néhány, nem is maradt belőle, visszaépítették (?). De tényleg kíváncsi vagyok a könyvre, remélem hamar megérkezik.
Előzmény: Törölt nick (8816)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8816
Mindenkinek köszsz!
A vonat négyrészes, ezek fővonalakon jártak, a kétrészes volt mellékvonalon. Így a 118 lesz a nyerő. A V180 festésű gép meg... Majd csak lesz vele valami.
Ebből a gépből 3 külsőre is igen látványosan megkülönböztethető változat volt:
BR118.0: ezt mindenki ismeri, amolyan alapgép a BTTB választékában: B'B' tengelyelrendezésű, és tényleg csak fővonalakon járhatott.
BR118.1: régi PIKO-sok ismerhetik! Panoráma ablakos, jellegzetesen befelé dől a szélvédője, ez is B'B', és újabban a Tillig is gyártja TT-ben, meg a GÜTZOLD H0-ban.
BR118.2: Ennek a kasztnija hasonlít a 118.0-ra, de már járhatott mellékvonalakon is, lévén C'C' elrendezésű.
A belső változatokat nem ismerem. A Tillig katalógusok következetesen dízel-hidraulikusnak írják valamennyit, és B'B', meg C'C' elrendezést emlegetnek. Meg a régi BTTB, Zeuke is.
csíkos
Előzmény: luc72 (8810)
Király E. Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8815
Szia!
A Trix dolgokra is érvényes az akció? A Maerklin vagonokon kérésre kicserélitek szigeteltre a kerekeket?Üdv mindenkinek
Előzmény: TEE (8812)
a.fusi Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8814
TEE
Szia. Engem is érdekelnének az N-es akciós modellek. + Z is.
Légyszi küldj ezügyben egy e-mail-t.
Köszi.
Előzmény: TEE (8812)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8813
Ok, benézek, szombaton! :)
Előzmény: TEE (8812)
TEE Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8812
Bizony Matiz, még az I-es is akciós áron megy! Az összes fajta indulószett most valóban nagyon kedvező áron kapható már 22.000Ft-tól!

Üdv: TEE

Előzmény: Törölt nick (8809)
krupiz Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8811
TEE!
Köszönöm, megkaptam!!
Üdv.: Zoli
Előzmény: TEE (8807)
luc72 Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8810
CsikosháTTú

Kérdésed értem. Meg kérdeztem förstert, kinek apósa az NDKban gőzmozdonyvezető volt, és rahedli fotója van. Tehát 118 vitte az emeleteseket, míg 110 és rokonai ritkán és két kocsist. Találtam én is képeket de nem látszik a tábla. De förster majd részletezi. A BTTB katalógusban is így javadalmazzák. De elérakhatod a BR35öst is ill BR65 de BR50 és BR52 is vitte. Tudom ezek drága mozdonyok, úgyhogy szerintem a BR118 húzza csak büszkén nálad. Ja BTTB kat. Van benne egy kép BR132röl és teljes korlátos.(Matiz) A Roco által lemodellezet is ilyen, de valamiért átépítették a korlátjait később. Ezért nem okolható a ROCO hiszen akkor akinek otthon van 004-es Nohabja az most vágja ketté?
Egyébként a 118as érdekes számozásilag, van jó pár féle.
Nem sokára a hason szőrű kérdésekre biztosabbakat tudunk válaszolni, mert megrendeltünk németből egy rahedli típus könyvet.

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8809
1-esre is? :-)) Nem semmi :-)
Előzmény: TEE (8808)
TEE Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8808
Természetesen! Minden Z-re, N-re, H0-ra, és az I-esre!

TEE

Előzmény: backspace (8804)
TEE Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8807
Krupiz!

Kérésed teljesítve!

Üdv: TEE

Előzmény: krupiz (8787)
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8806
Öcsém vette az egész szettet, festékestől, pisztolyostól a Arany János utcai metró megállónál lévő grafikai boltban. Ezzel ő tulajdonképpen rajzolni akart, de ahogy kezd beletanulni a szakmába, rá kellett jönnie, ez nem az, ami neki kell, ez modellezéshez való. Van hozzá festék is (azért kérdeztem, hogy az akrill jó-e) abból a három alapszin meg a felete, abból pdig már bármit ki lehet keverni.

A RAL számokat pedig szinte bármelyik szofisztikáltabb rajzolóprogram átszámolja 4 színre. De tényleg, a RAL kódokhoz hol lehet hozzájutni? (A jelenleg is érvényesekhez...)

Előzmény: rezgaras (8800)
TEE Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8805
Mopi!

Ez ne legyen gond! Ha olyan termék kell, ami van raktáron, belföldre elküldjük postán!

Üdv: TEE

Előzmény: Mopi (8786)
backspace Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8804
TEE: Z-re is vonatkoznak a kedvezmények?
üdv
bs
Előzmény: TEE (8768)
crash__override Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8803
Bocs a duplaert :-(
Előzmény: crash__override (8802)
crash__override Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8802
Ha akrill, akkor Gunze. En azzal festek, es nagyon bevalt.

Olajfestek nem modellre valo.
:-))) Szortal mar olajfesteket pisztollyal?

A muveszboltokban kaphato festekek jobban fednek, jol hasznalhatok, de ugyanolyan dragak, mint a modellfestekek.
Haaat, en vettem egy marnememlexemanevere muvesz akrillt, kifejezetten ajanlottak fujasra (persze, csak vigye a vevo, 800 penz/uveg volt, a Gunze 420/uvegjevel szemben). Akkora volt a pigmentmerete, hogy imadkoztam, hogy ki lehessen mosni a piszolybol.

A RAL szinkodokat nem lehetne publikussa tenni valahol?

Előzmény: rezgaras (8800)
crash__override Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8801
Ha akrill, akkor Gunze. En azzal festek, es nagyon bevalt.

Olajfestek nem modellre valo.
:-))) Szortal mar olajfesteket pisztollyal?

A muveszboltokban kaphato festekek jobban fednek, jol hasznalhatok, de ugyanolyan dragak, mint a modellfestekek.
Haaat, en vettem egy marnememlexemanevere muvesz akrillt, kifejezetten ajanlottak fujasra (persze, csak vigye a vevo, 800 penz/uveg volt, a Gunze 420/uvegjevel szemben). Akkora volt a pigmentmerete, hogy imadkoztam, hogy ki lehessen mosni a piszolybol.

A RAL szinekodokat nem lehetne publikussa tenni valahol?

Előzmény: rezgaras (8800)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8800
Kisbuta irta:

> akrill festékkel próbálok meg átfesteni egy kocsit,

Attol fugg...

Manapsag Magyarorszagon a modellezok alapvetoen ketfajta festeket hasznalhatnak, az alkidgyanta alapu festeket - ez a szintetikus festek, higitoja touol. A masik a vizes bazisu akrilfestek. Vigyazat, akrilfestek van mas higitasu is, pl. az Akrilan. Tempera csak epuletek, fak festesere alkalmas, de idovel ott is kifakul. Olajfestek nem modellre valo. Szerintem nitrofestek sem. Tehat marad az alkid (szintetikus) es a vizes bazisu akril.

Egyikbol sem tanacsolnam a barkacsboltokban kaphato olcso kivitelt. Allitolag abban tul nagy a pigment szemcsenagysaga, bar ezt en nem tapasztaltam. Az igazi baj veluk viszont az, hogy a barkacsbolti festekek nem fednek olyan erosen, mint az igazi modellfestekek, emiatt sokkal vastagabb reteget kell felrakni, ami elfedi a reszleteket es csunya. A muveszboltokban kaphato festekek jobban fednek, jol hasznalhatok, de ugyanolyan dragak, mint a modellfestekek.

Egyebkent nekem az a velemenyem, hogy modellt csak szoropisztollyal (airbrush) szabad festeni!!! (Karthagonak pedig pusztulnia kell!)

> magyar vasuti kocsik pontos színeit

A mostani jarmuvek RAL szine ismert. Sajnos egyik modellfestek-gyarto sem arulja a magyar RAL szineket, sem Roco, sem Humbrol, sem Revell. (Tamiyat nem ismerem). Tehat ki kell a szineket keverni.

A regi magyar vasuti jarmuvek szine meg kritikusabb.

Előzmény: Kisbuta (8778)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8799
Ha minden igaz, egy-két héten belül megérkezik egy könyv az egykori DR mozdonyokról hozzám. Ebből egyértelműen kiderül majd.
Előzmény: crash__override (8796)
crash__override Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8798
Szerintem az csak eliras lehet...
Előzmény: Törölt nick (8797)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8797
Nem építették át d-v-ra, de a legtöbb helyen Co' Co' -t lehet olvasni.
Előzmény: crash__override (8796)
crash__override Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8796
A 118 eredetileg hidraulikus hajtasu volt, B'B' elrendezessel. Hogy lett belole Co'Co'? Atepitettek dizel-villamosra? Hogyan oldottak meg minden tengely egyedi hajtasat? Vag csak elirtad, es C'C' elrendezesu lett az uj gep ? Ezt inkabb elhinnem....

Előzmény: Törölt nick (8791)
joem Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8795
Van hát! (igény a zabszemre)
Előzmény: RolandTT (8794)
RolandTT Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8794
TT-s Urak és Hölgyek!

Elkészültem a scannelésekkel, a Tillig 2002-es újdonságlap és Faller 2002 TT-s újdonságlappal, melyek ma megtekinthetőek lesznek a WebZinen. Valamint a Tillig honlapjáról is kiveséztem az újdonságokat és betettem egy táblázatba. Lehet, hogy a H0-ás "Zakson" modelleket is bescannelem, ha van rá igény.

JSB Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8793
Az átfestés évekig eltartott. Mikor a hetvenes éávek elején ott tanultam, volmtilyen is-olyan is. A gépek között volt olyam amin a festett V108-ra takarólag felcsavarozták a 118 öntött aluminium táblát.
Előzmény: Törölt nick (8790)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8792
Bar, ha 4 reszes..... :-)
Előzmény: Törölt nick (8788)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8791
Szerintem ne a 118-assal vontasd, JSB szerint es a kepek tanulsaga szerint V100 illik leginkabb hozza.

Utanajartam egy picit; javitsatok ki ha tevedek; egyebkent ez is az egyik kedvenc sorozatom.
118-tortenelem:
A fejlesztes kezdtetol fogva vilagos volt, hogy ezek a mozdonyok (118.0) nem jarhatnak majd a mellekvonalakon a magas tengelyterheles miatt (19-20t, B`B` tengelyelrendezes). Ezert, a DR kerte, hogy fejlesszenek Co`Co` mozdonyokat, melyek 16t tengelyterhelesuek es a maximalis sebesseguk 120km/h. A szempontok kozott az is szerepelt, hogy szemely ill. tehervonatokat egyarant vontathasson illetve a leheto legtobb szerkezeti elem a V 180 sorozattal egyezo legyen. A "Karl Marx" mozdonygyar (Babelsberg) ket proto Co` Co` mozdonyt epitett, az elsot 1964-ben adtak at a DR-nek tesztelesre. A sorozatgyartas 1966 augusztusaban indult meg, az elso a V 180 204-es volt, negy evvel kesobb pedig a 118 406-al ert veget. Miutan a nemet vasut bevezette a szamitogepes szamozasi rendszert 1970-ben, a sorozatok 118.2 -tol 118.4-ig lettek szamozva. 1972-ben nehany gep 835kW-os dizelmotort kapott, ezek a nagyobb teljesitmenyu gepek 400-al magasabb palyaszamot kaptak. A reviziok/fojavitasok alatt 900kW-os motorokat is beepitettek, 12 KVD AL-4 tipust; ezek a mozdonyok a 118.6 - 118.8 sorozatba kerultek. Atlagos megbizhatosagu gepek voltak, mig vissza nem vontak oket a hivatalos forgalombol.

Ennyit talaltam, hatha segit....

Előzmény: Törölt nick (8790)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8790
Kössz!
De azért a kérdésem megmaradt! Most BR118, vagy még V180? Mert a katalógusban van egy kép, amin V180 húz egy tekintélyes szerelvényt, de annak az oldalán a két ablaksor között ott virít a "DEUTSCHE REICHSBAHN" felirat. Nekem meg csak a "DR" felirat figyel, csíkok között.
steve
Előzmény: JSB (8789)
JSB Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8789
1972-75 között Drezdában tanultam, de Heodenauban laktam. Naponta jártam a Pirna-Drezda, avagy Bad Schandau-Drezda vonatokkal. Leginkább V100 vagy valamelyik oldalági leszármazottja húzott minket. Ritkán 180 is előfordult. A legvagányabb volt a háromtengelye Reko amit BR65 vontatott, ott volt a kiágazás Annaberg felé. Megvallom az a vonaz tetszett a legjobban. V180 a kétszer negyrészeseket vontatt, főleg sík vonalakon.
Előzmény: Törölt nick (8788)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8788
Ha már a kérdéseknél, kéréseknél tartunk...

Kollégák! (Főleg TT-sek)
Az 1977/1978-as katalógusban is szereplő DR emeletes vonategység Ep. III-as, vagy Ep. IV-es? Nem egészen pontosak az infóim, és megerősítés kéne! Abban, hogy V180, vagy BR118 mozdonnyal vontassam a négyrészes vonatot. (Most fejeztem be egy V180 felújítását, nagyon jól mutatnak együtt!)

Köszi!
csíkos

krupiz Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8787
Sziasztok!
TEE:
Légyszíves küldjél nekem árlistát az akciós N-es portékáitokról - ha lehetséges!
Köszi!
Üdv.:Zoli
Előzmény: TEE (8768)
Mopi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8786
Yesss! Tök jó, hogy legközelebb márc. 1-jén járok Pesten. :-(
Előzmény: TEE (8768)
Mopi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8785
Másik lista:
http://www.ontracks.co.uk/extra/seuthe.htm
Előzmény: Mopi (8784)
Mopi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8784
BoGar!

Szvsz be lehet tenni ilyet.

Akit érdekel a füstgenerátor nézzen el ide: http://www.justtrains.co.uk/Seuthe.html
(Ez egy angol bolti lista, de lehet tanulmányozni)
Egyébként ilyen füstcuccokat a Seuthe gyárt.

Előzmény: BoGar (8766)
Mopi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8783
"Ha a rajzon a bal oladli felső rögzítés egyben elzáraj a vastag cső felső felét, akkor is a jobb felső fele nyitott. Ebben az esetben a füst miért menne a vékony csövön mikor a nyitottabb részen is kimehet. A vékony cső alja szerintem nem érhet bele az olajba, mert akkor a felmelegedésre reagálva inkább "kiköpködné" az olajat mintsem füst alakjában távozna. Jól gondolkodom??
A felmelegedés milyen hőfokú? - nagyon meleg nem lehet, mert elolvad a műanyag "kasztni" - nem??"

Az a rögzítés vékony! Nem fedi le a bal oldalt! (Olyan mintha egy biciklikerékben egy db küllő lenne [tudom, hogy ilyen nincs] és az tartaná a kerék közepét, a rögzítési pontot) Így érthető? Fogalmam sincs, hogy a füst miért a kis csövön megy ki, de ha kiveszem, akkor nem műxik. (Utána kell néznem ennek.) A vékony cső pedig majdnem teljesen lent van, kb 1 mm marad szabadon alul.
A melegedés jóval 100 fok fölött van, mert folyamatos 16V-nál felizzik(!) a kis cső, ha nincs olaj. De nem lehet túl meleg, mert a kis cső rögzítője műanyag és nem olvad ilyenkor. A mi Märlkin gépeink fémből vannak, így nem tudok a műanyagról nyilatkozni.
A pontos működésnek még utánanézek!

Előzmény: krupiz (8765)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8782
A RAL színkódokat a V&M honlapon megtalálod. Szerintem maradj a modellfestéknél, az akrill nem az igazi. Nem tudom mi a különbség, de nekem az akrill nem jött be.
Előzmény: Kisbuta (8778)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8781
kHOthoi:

Sokkal csendesebb!! Muszaj ala tenni valamit! Allitolag a ROCO LINE agyazattal a legcsendesebb. Probakeppen raszortam erre egy kis zuzalekot, egesz turhetoen nezett ki.

Előzmény: kHOtjoi (8777)
TEE Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8780
Crash-nek:
Trix is van, bár jóval kevesebb a Märklinhez képest, és főként N-es méret!

Luc-nak:
Ma és holnap vagyok az üzletben, aztán a hétvégén.

RolandTT-nek:
Mail ment!

Üdv: TEE

Maros Zsolt Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8779
TT vasútmodellemet kiárusítom! Az e-mail -ra kérném a jelenkezéseket. Cserébe küldök listát!
Csak hirdetés szintjénig írtam ide, és a törzsasztal / vasútmodellezés -t nem fogom figyelni!!! Köszi
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8778
Szerintetek ha akrill festékkel próbálok meg átfesteni egy kocsit, az használható lesz, vagy inkább maradjak a modellfestésnél?

Kérdés: ki tudna nekem segíteni, a magyar vasuti kocsik pontos színeit illetően? Esetleg valami leírás a fényezésről vagy fényképs és erős sacc?

köszi

kHOtjoi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8777
Matiz.
Az asztalodon parafát használtál a sinek alá,mennyivel csendesebb igy a vonat forgalom mint anélkül?
Előzmény: Törölt nick (8775)
kHOtjoi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8776
A Modellkitt KFT által átalakitott máv-os személykocsik miben különböznek a Sachsen kocsiktól?
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8775
Fele kiralysagomat adnam egy Sachsen katalogusert!!!!!!!!!!!
Előzmény: kHOtjoi (8772)
luc72 Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8774
Hali

Ez engem is idegesit!!!
Kénytelen vagyok festeni 1:87 Y kocsikat. Viszont a postakocsi már érdekesebb feladat.

Előzmény: kHOtjoi (8772)
luc72 Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8773
http://kep.tar.hu/luc72 azon belül vasútmodellek, uj képek.
kHOtjoi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8772
A 2001-2002-es Sachsen katalogusban láttam máv-os 1:100-as poggyászkocsit,személykocsit,1:87-es hálokocsit.Nem néz ki furán ha összerakod öket egy asztalon?
kHOtjoi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8771
A
luc72 Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8770
Mikor vagy benn?
Előzmény: TEE (8768)
crash__override Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8769
Trix ?
Előzmény: TEE (8768)
TEE Creative Commons License 2002.02.05 0 0 8768
(Nem csak) Märklinesek figyelmébe!

Február hónapban a Märklin termékek 30-50%-os engedménnyel kaphatóak a Westendben illetve a MOM parkban lévő Märklin vasútmodell üzletben! Most igazán érdemes benézni hozzánk!

Üdv: TEE

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8767
Probaltam keresni weboldalt ezügyben, de egyenlőre nincs semmi. A rajz igy stimmel, és igy működik is :)

Más, SOS: üldözőbe vett a technika ördöge. A cimlapról eltűntek a szóközök, nem tudok feltölteni sem, úgyhogy komolyan meggyűlt a bajom az internettel :-(( Mindenesetre, ura vagyok a helyzetnek :) de ha valahol hibát, elirást találtok, légyszives azonnal jelezzétek!! Köszönöm/jük!!

Előzmény: krupiz (8765)
BoGar Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8766
Mond, ezt utolag bele lehet szerelni mondjuk egy Piko gőzösbe?
Előzmény: Mopi (8764)
krupiz Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8765
Sziasztok!
Mopi:
Ezek szerint majd' mindent jól kitaláltam/megértettem, de még mindíg van érthetetlen dolog :))
Ha a rajzon a bal oladli felső rögzítés egyben elzáraj a vastag cső felső felét, akkor is a jobb felső fele nyitott. Ebben az esetben a füst miért menne a vékony csövön mikor a nyitottabb részen is kimehet. A vékony cső alja szerintem nem érhet bele az olajba, mert akkor a felmelegedésre reagálva inkább "kiköpködné" az olajat mintsem füst alakjában távozna. Jól gondolkodom??
A felmelegedés milyen hőfokú? - nagyon meleg nem lehet, mert elolvad a műanyag "kasztni" - nem??
Előzmény: Mopi (8764)
Mopi Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8764
"A rajzodon a piros folt a fűttőellenállás ha jól sejtem. A fűttőell.-ról ami elmegy barnás-zöldes "vezeték" az tényleg elektromos vezeték, vagy rosszul gondolom?Az injekcióstű vastagságú cső a vastag cső közepén látható két szürkés színű rögzítéssel?
A "füstgépet" lehet kapcsolni, vagy egyszerűen nem teszel bele olajat?"

Igen, a piros a fűtőell. A barnás egyenes az érintkező-nyelv, ez az ell. aljához ér hozzá (annak os ilyen színű az alja). Az injekcióstű vastagságú cső a középső fekete, ami nem ér teljesen le. (A két szürke valóban a rögzítés.) Látod, tudod te ezt!!!
Digitális gépeken kapcsolható, ha üres, akkor inkább ki kell kapcsolni (különben nem lesz jó vége). A hagyományos gépeken pedig annyira füstöl, amennyire megy a gép (ha kifogy, az nem vészes, ezt még kibírja)

Előzmény: krupiz (8746)
JSB Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8763
Dolgozni fogsz Kedves barátom és a mi honlapunk frissül a 2002 év BRAWA újdonságaival.
Kérem a nagyérdeműt lelkileg készüljön fel Nürnberg eseményeinek megismerésére(több cég). Megjelenés folyamatos, Matiz idejének függvénye.
A legjavát a filmek hívása után (a negatív film mégis csak ca. 27 millio pixelnyi) a V&M tavaszi számában találjátok. A felteendők digitál alapuak.
Addig is Luc-nak vigaszként feltesszük feltesszük a BRAWA gyönyört a 06-t. Személyesen megnyúztuk. Tökéletes, ha tudják hogyan. Ősszel szeretnénk a laopban bemutatni, de lehet. hogy később, mert lesz egy magyar meglepetés!

P.S.: Már itthonról, üdvözlet mindenkinek! A begyült halom emilt ma-holnap megválaszolom.

Előzmény: Törölt nick (8749)
luc72 Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8762
Pár hete írtam a ModellKit 1001 nél történt Brawa 06 lebőgéséről. Vagyis, hogy nem működtek csak berregtek. Akkor én azt szűrtem le, hogy a rudazat szorul. És meg lepve olvasom, a mozdony működéséhez elkell távolítani a vezérállásnál dolgokat ill. a rudazatokat takaró borítást. Na ezeket a boltban nem távolították el, így tulajdonképen nem a Brawa hibája. (Hol a szakszerű értelem az Erkelben)
Az egy más kérdés miért így csinálták Brawaék. A motor a mozdonyban kapott helyet, ereje elég komoly (bár egy kicsit hangos) de nem lehet teljesen kihasználni mert vagontól függően 5-7 darab váltókon ill. ívekben a szerkocsi kisiklik, leugrik a sínről. Valószínűleg ólom súlyokkal lehet rajta segíteni, bár az is közre játszik, hogy túl közel van a szerkocsi a mozdonyhoz és nagyon merev az összekötés. Itthon 99900 Ft a mozdony kint kb 75000-80000 Ft
luc72 Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8761
Hali

A mostani börzén már nem láttam a dobozt.
Egyre több az Nes cucc a börzén. Jót beszálgetünk Rézgarasal, ja és bocs, de olyan partizán szerüen mentünk el.

Előzmény: pg54 (8760)
pg54 Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8760
St.!

Ezen a héten előreláthatólag csak szerdán (kedd estétől csütörtök reggelig) leszek netközelben.
Pillanatnyilag az emailom is működik, de ebből semmi biztosra nem lehet következtetni...
Szombaton estére érkezem haza.
Próbáld meg emailon, és itt is figyelmeztess léccí!
Előre is mindent nagyon köszönök!
pg

Előzmény: Törölt nick (8758)
V46 021 Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8759
E mint nullák, vagy E mint Euro?

Na jó, vicc volt a kérdés!
Vagy ez nem is olyan vicces?

Előzmény: Törölt nick (8757)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8758
Szevasz Tanár Úr!
Szombaton megyek a Börzére! El tudlak érni valahol, ha meg vannak a ruszki 0-ás modellek? E-mail címem az adatok között!
steve
Előzmény: pg54 (8756)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8757
Az E betű lemaradt :)
Előzmény: pg54 (8756)
pg54 Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8756
Matiz!

"Egy kocsi is legalább 300 Ft"

Hát igen, az lenne a Kánaán... :-)))
pg

Előzmény: Törölt nick (8751)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8755
modellbahn anlage :)
Előzmény: aranyosi (8753)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8754
Igen. Egyre inkább azon gondolkodom, hogy mi lenne, ha építenék egy modellt magamnak, rézből. Na nem mindjárt V63-at, hanem egy M28-ast, jó nagyot, mert minél kissebb, annál nehezebb lenne. Aztán építenék egy Bax kocsit hozzá... Egyenlőre még csak terv.
A 118-as átépítése folyik, de amíg nincs meg legalább a másik kaszni, nem tudom befejezni. A festés..hát, azt majd meglátjuk, sikerül-e.....Ami változik/változott: makett lett belőle, vezetőállást kapott, nyitható ajtók (jobb híjján Fuggerth kocsikból nyert rugókkal), "rendes" kapaszkodó rudak (a műanyag reszelése miatt kellene javítani a festést), a tetején a ventillátorokat kivágom és rácsot teszek a helyére (itt is kellene festeni). A forgóvázon is lenne mit gyúrni, de az már nagy falat az előbbiekhez képest. Ha úgy sikerül, hogy érdemes lesz bemutatni, hát bemutatom majd a végeredményt :))) Ha nem, akkor inkább csak magam "gyönyörködöm" benne :)
Előzmény: Törölt nick (8752)
aranyosi Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8753
Segítségeteket kérném! Hogyan mondják (írják)Németül azt , hogy "terepasztal"?
Aranyosi Zoltán
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8752
Ennyi pénzért kerti metrót is lehet építeni!-)))
Ha már egyszer ástál...-)))
Előzmény: Törölt nick (8751)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8751
Én pedig tovább ástam magam a kerti vasutak és az I-es méretarány világába. Hát, egyet mondok: bakker. A mozdonyok 700 (hétszáz) ezer forint körül vannak (KISS) úgyhogy nem lesz ilyenem, sajnos. :-( Egy kocsi is legalább 300 Ft :-(
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8750
Túléltem a mellékvonalat!

Megnéztem az új helyen a V&M honlapot! (www.vasutandmodell.hu)
Király!!!! Kérem szépen, király! Tessék menni meglesni! Gyorsan jön, nincsenek reklámok, stb. Ezt most nem azért írom, mert kicsit én is benne vagyok a lap nyomtatott formájában,hanem mert tényleg tetszik! (Persze minden cigány a maga lovát dícséri, de ez a ló Matiz-é!)

steve

Előzmény: Törölt nick (8749)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8749
"Sírásom" meghallgatásra talált! A www.brawa.de frissült, aktuális modellekkel!
Laacush Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8748
Sziasztok!

Krupiz, azt nem tudom, hogyan lehetne házilag elkészíteni, de engem is érdekelne.
Egyébként nekem is van egy ilyen N-es gyári példányom. Sajnos csak egy baj van vele most nem igen forgalmazzák. Ez egy ARNOLD BR41 (0251).
Volt még egy másik is amit füstgenerátorral készített az ARNOLD az pedig úgy emlékszem egy BR18. Ezt nagyon szeretném megszerezni, meg a hozzávaló kocsikat is. Ha valaki tud ilyenről szóljon.

Laacush

Előzmény: krupiz (8737)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8747
Figyelemre melto uj e-bolt: http://www.modellbolt.hu/
Tovabba, beregisztraltak a http://www.vasutmodell.hu cimet is, de itt meg nincs semmi egyenlore.
krupiz Creative Commons License 2002.02.03 0 0 8746
Szia Mopi!

Kezdem érteni, de van egy-két homályos rész :))
A rajzodon a piros folt a fűttőellenállás ha jól sejtem. A fűttőell.-ról ami elmegy barnás-zöldes "vezeték" az tényleg elektromos vezeték, vagy rosszul gondolom?Az injekcióstű vastagságú cső a vastag cső közepén látható két szürkés színű rögzítéssel?
A "füstgépet" lehet kapcsolni, vagy egyszerűen nem teszel bele olajat?

Előzmény: Mopi (8740)
G. Zoltan Creative Commons License 2002.02.02 0 0 8745
Valaki kérdezte, hogy mennyiért vannak a Nohab kasztnik a börzén. Remélem jól emékszem az árakra.
Műgyanta, festetlen: 3000, festett kb 6000.
PIKO kasznik átfestve csíkos, 12000.
Üdv:
Zolee
G. Zoltan Creative Commons License 2002.02.02 0 0 8744
Üdvözlet a topictársaknak!
Nagyon örülök, hogy rábukkantam a erre a topicra. Egy ideje már olvasgatom, szerintem nagyon jó.
H0-ás vasutam van, PIKO, Fuggerth mozdonyokkal/kocsikkal.
Egyébként BR illetve MÁV-os cuccokat gyűjtök.

Ha valakit érdekel, eladó 4 db PIKO alakjelzőm.
Az ajánlatokat a zolee_@mailbox.hu címen várom.

Üdv:
Zolee

luc72 Creative Commons License 2002.02.02 0 0 8743
Hali

TTsek.

A börzén volt kint 1969 Zeuke katalogus, a figura 1500 Ft irányáron adja, akit érdekel annak emilben köldöm a tel számot.

BoGar Creative Commons License 2002.02.02 0 0 8742
Szia! szerintem ezzel egyáltalán nem zavarod a fórumot, nyugodtan kérdezd itt. Az igazat megvalva én is kiváncsi voltam rá, csak eddig nem is jutott eszembe megkérdeni.
Előzmény: krupiz (8741)
krupiz Creative Commons License 2002.02.02 0 0 8741
Köszönöm!Majd még kérdeznék! De azt lehet, hogy magánba, nehogy zavarjam a fórumot!
Előzmény: Mopi (8740)
Mopi Creative Commons License 2002.02.01