Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én azt kérdezném tőletek, hogy a szűkebb-tágabb környzetetek hogy fogadja, ha mondjuk sokat szedtek és megkínáltok valakit.Elfogadják, mert ismernek, nem fogadják el, kétkednek, vagy meg sem próbáljátok elosztogatni, mert ismeritek az embereket, hogy úgyis kidobnák.
Egy helyen Királyvargánya annyi volt, hogy egy pontról elkezdtem számolni a termőtesteket... 30 után feladtam... és nem kicsik... volt majdnem kilós is, de a képen az átlagot hozzák.
Bár nem szeretem, de gondoltam teszek vele még egy próbát. Chipsnek hátha megszeretem... sajnos ezek is használhatatlanul kukacosak voltak, pedig irtó kemények maradtak. (hazahoztam egyben őket fényképezni a tönkben pedig csak pár járat volt...)
Mindegy, legalább ebben nem csalódtam:
Vegyes zöldség zöldfűszerrel, vargányával sütés előtt és egyszerű oldalas hagymával, fokhagymával, vargánya szeletekkel, némi rókagombával szintén sütés előtt. (aztán ideértek a vendégek és nem készült kép... :))) )
épp most találtunk Budapesten a lakótelepünk parkjában. konkrétan a házunk előtt egy molyhos nemezestinórut. itt még nem találtam, egész furcsa hogy kijön itt is, eddig csak csiperkéket láttam, meg tintagombákat
Házilag tudtommal nem lehet / nem érdemes /.Szárításkor,főzéskor elveszti az ízét,nyersen megromlik.Mélyhűtés után felengedéskor ,ugyan megőrzi az ízét de az állaga,mint a vizes szivacs.Még az a legjobb,ha ledarálod és olivával lefagyasztod. Az igazság az,hogy én is csak a szakirodalomból tudom,a gyakorlatban még nem volt alkalmam kipróbálni.
A hosszabb időt nem pár napban értem, hanem hetekre, hónapokra gondoltam. Mivel édes gombáról van szó, ezért a speciális ízvilága miatt vagyok tanácstalan. Amúgy ha van valakinek ehhez a gombához NEM desszert jellegű receptje, annak is örülnék. :)
Etus, de jó, hogy írod ezt az emeletest: Találtam egy gombát: Kalap: 7,5 cm, sárgásbarna, középen sötétebb szürkés és kissé benyomódó, szélén vastagon szálas, kissé aláhajló. Lemezek: egyszínû sárgásfehér, aránylag sûrûn álló, öregkorában szélén kormos jellegû, kissé lefutó. Tönk: tõben 2,5 cm, felfelé picit keskenyedõ fehér, szálas mintázattal, lent sötétebb, belül üreges, vízszintesen lépcsõs hornyokkal. Ma galambgombának, " jó, de öreg"- szakértették és majdnem megettem.
Nekem is ezek voltak a tippjeim, de a leírásoknál meszes talajt írtak, és ez elbizonytalanított, meg arra sem számítottam, hogy ennyire ritka fajjal találkozom. Az Ordas tinóruból el nem hoztam egyet sem, összesen azzal a két példánnyal találkoztam ami a képen van. A termőhely nem titok. Sajnos egy olyan helyet sem ismerek, amit titkolni kéne. Összevetettem a kép időpontját, és a GPS adatait (nyomvonalat). Ha pontos a telefonom órája, akkor a GPS koordináta is pontos. Elküldöm levélben a koordinátákat. Ha kell elküldhetem a teljes nyomvonalat is, ill. az eredeti két képet is.
Igen, ezek is elég picik. A legnagyobb is apró egy normál vargánya mellett :) De azért örvendetes, hogy kerítésen belül ellepték a terepet... egyszer az a fránya vargánya is áttelepülhetne :D Van ~100 éves tölgy is a kertünkben, az egyik oldala a kertnek meg végig tölgyes, a kerítés túloldalán 1 méterre már szedtem méretes, szép vargányákat! Talán a földalatti hálózat átterjed egyszer :) Csak a gond az, hogy pont azon a részen teljesen kopár a föld, nincs - még - növényzet, mert ott voltak legaktívabbak a kutyák anno.
Nem lehet. A második amire írtam, hogy vannak számok is ott 7.1-et ír, és egyéb gombák szárítmányát is vizsgálták köztük az ízletes variányát is. Szerintem érdemes ránézni.