Keresés

Részletes keresés

AldinDashka Creative Commons License 2010.06.20 0 0 951

>nem tartom valoszinunek a platinat, inkabb ezust. Megolvad?

 

Az ezüstklorid fehér színű.

 

Még nem próbáltam olvasztgatni. Majd, ha egyszer az ékszerész haveromnál járok megpróbáljuk megolvasztani.

 

>Es nem sokan tudnak a termeszetes sararany osszetetelet hamisitani.

 

Ez így van, az összetétele jellemző a forrásra. Az Alpokból származó aranynak más az összetétele, mint a Kárpátokból származónak. A Duna-Kerka-Mura-Dráva aranya jó minőségű 22 karátos arany az Erdélyi-érchegységből érkező arany viszont csak 18 karátos, nagyrészt ezüsttel szennyezett fehérarany.

 

A régi ezüstpénzekben szennyezőként előfordulhat platina is, egy vegyész ismerősöm régen ezüst szinítéssel foglalkozott, mesélte, hogy amikor ilyen alapanyagot szinített, nem kért pénzt a műveletért, mert a platinatartalom fedezte a költségeket.

Előzmény: naox (950)
naox Creative Commons License 2010.06.20 0 0 950
"Ha folyami aranymosásból származik az arany, azt hogyan tudom igazolni?"
nem kell igazolnod. bejossz, elmondod, hogy aranymoso vagy, kotunk egy keretszerzodest, es hozod az aranyat. Ha meggyozol arrol, hogy nem nepper vagy, nem loptad, akkor en minden tovabbi nelkul megveszem. Es nem sokan tudnak a termeszetes sararany osszetetelet hamisitani.
"Ügyfélátvilágítás, ez hogy megy?"
a tv-ben benne van, rogzitunk bizonyos adatokat. magyar allampolgarnal ez szig+lakcimkartya+adokartya fenymasolast jelent
"Az ügyfélátvilágítás adatai csak a NEHITI-hez mennek"
nem mennek sehova, maradnak nalunk, ha hatosag keri, kiadjuk. a szerzodes mellekletekent vannak lefuzve.
"mennyire biztonságosan tárolt információ van arról"
pont ezert nem taroljuk elektronikusan a szerzodesek adatait. ugyanis nem kotelezo.
"A mosott arannyal közeli sűrűségű fehér por marad a szérkében, széreléssel nem nagyon választaható el az aranytól, mi lehet az, platina?"
nem tartom valoszinunek a platinat, inkabb ezust. Megolvad?
Előzmény: AldinDashka (949)
AldinDashka Creative Commons License 2010.06.20 0 0 949

> MI pl. 500g folott megkoveteljuk az eredet hitelt erdemlo igazolasat, ami persze

> lehet egy kozjegyzo elott tett nyilatkozat arrol

 

Ha folyami aranymosásból származik az arany, azt hogyan tudom igazolni? Ha jól tudom a kézi aranymosás nem engedély köteles. Nem kell hozzá más csak egy lópokróc egy mosópad és egy meringülő és egy lapát. Éppen munkanélküliség esetén hasznos ez a tevékenység. Egy jó hosszú aranyparton, lehet, pár kiló aranyat lehoz és szétterít minden évben a folyó, aztán ha nincs konkurencia, és van elég idő mosogatni, szép lassan ki lehet termeli egy részét.

 

Ügyfélátvilágítás, ez hogy megy?

 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése miatt 3,6milliós ügyleteknél kötelező az ügyfélátvilágítás.

 

Az ügyfélátvilágítás adatai csak a NEHITI-hez mennek, vagy máshova is?

 

Gondolom ez éves szinten eladott/vett arany esetén van így, tehát, ha több részletben éri el ezt a határt, akkor is megtörténik, ezek szerint minden ügyfelet lekádereztek? Hogy van ez? Mindenkiről, aki vett vagy eladott aranyat van adat?

 

Aztán, hogy ezekkel az adatokkal mi történik, az jó kérdés.

 

Én a befektetési aranyat érték álló pézként látnám szívesen, a pénznek ugye nincs szaga, csak sorszáma, igaz nem is értékálló sajnos, a befektetési aranynak viszont a sorszámon kívül nyoma van ott ahol veszi az ember, és ott is ahol eladta. Ez csak amiatt zavar, ha vennék a pénzemből befektetési aranyat, valahol, isten tudja mennyire biztonságosan tárolt információ van arról, hogy kinek a tulajdonában mennyi arany van és hol lakik a delikvens. Egy internetes kapcsolattal rendelkező adatbázis esetenén ez lehet olyan, mintha valaki rádióhullámokon szétsugározná a bizalmas adatait... szóval csak az nem tud róla, akit nem érdekel, ez az én személyes véleményem erről a dologról.

 

Más téma:

 

A mosott arannyal közeli sűrűségű fehér por marad a szérkében, széreléssel nem nagyon választaható el az aranytól, mi lehet az, platina? Van 5leted?

 

 

Előzmény: naox (939)
naox Creative Commons License 2010.06.20 0 0 948
az exer elbol afas, a tomb nem. Az exer celja a viseles, a tomb befektetes. Tombot ezert szabadon adhatsz-vehetsz, tetszoleges gyakorisaggal, hisz ez a dolog termeszete, szemben az exerrel. Ha a vevo maganszemely, mar tomb eseten is necces a dolog, pl. ha megveszed nagykertol, es masnap eladod, es ezt megteszed havonta haromszor, az biztos, hogy nem OK. Cegkent elvben kozvetlenul nem ertekesithetsz tombot sem, ugynokot kell igenybe venned.
Igen, egyszeruen a tv. szar, nincs folkeszulve a bef-i aranyra, es ugy altalaban is tulszabalyozott, elavult. Nem ertem, hogy miert koti engedelyekhez a magankereskedelmet. Ha valaki onkent lemond a garanciarol, pl., es maganszemelytol vasarol, miert faj ez az allamnak, afat meg exer eseten sem sokat veszit, tombnel meg vegkepp?
Tudtommal nincs tisztessegesen szabalyozva se az, hogy mi minosul kereskedelemnek, se az, hogy mi a "rendszeresseg". Necces esetben majd vitatkozol az apeh-hel.
(es egy aranyerme aron aluli megvetele szerintem siman csalas, plane ha rendszeresen teszed. Ezt a nezetemet az ermesek kikertek maguknak, de meggyozni nem tudtak. Az arunak vilagpiaci, egyertelmu ara van, ha a kereskedo/vevo ettol indokolatlan mertekben elter, az szerintem az elado tudatlansagaval valo visszaeles, pont az, mintha direkt hasznalhatatlan termeket adnek el, mint pl. a bef-i gyemant. A numizmatikai ertekkel rendelkezo ermek esete mas, azokat nyilvan tetszoleges aron lehet adni-venni.)
Előzmény: Tobias Rieper (947)
Tobias Rieper Creative Commons License 2010.06.19 0 0 947
Kösz az infót. Visszaolvastam, és nemrég volt egy hasonló vita. Ott azt jelölted meg a használt (vagyis áfa nélküli) ékszerekbe való befektetéshez fűződő fő problémaként, hogy nagyobb tételben ez kereskedelmi tevlkenységnek minősül (és akkor engedély stb. kell hozzá). A befektetési aranytömbök/aranyérmék adásvételéhez nem kapcsolódik ilyen gond? Ha valaki rendszeresen vesz nem új érméket (esetleg jóval a piaci ár alatt, mondjuk tudatlan emberektől), aztán meg eladja őket, akkor az nem kereskedelmi tevékenység? Ha igen, akkor az aranytömbbe fektetés miért nem számít annak?
Előzmény: naox (943)
naox Creative Commons License 2010.06.18 0 0 946
de ha o kiasta es nekem adta, vagy a halalos agyan nyilatkozott, hogy az ove, es elmondta, hogy hol van, akkor nem.
Előzmény: petike23 (944)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 945
Egesz eletemben kis-kertes kishazra vagytam. Nem iskerült.
Előzmény: petike23 (944)
petike23 Creative Commons License 2010.06.18 0 0 944
"Az orokles azert jo, mert ha van egy reg elhalt rokon, aki a haboru elott gazdag volt, annak lehetett a kert vegeben par kilo elasott napoleon-aranya."

ööö.. ha elásta, és te megtaláltad, akkor az nem az Állam Bácsi tulajdona..?
Előzmény: naox (943)
naox Creative Commons License 2010.06.18 0 1 943
"Nincs itt egy ellentmondás? "
nincs. amit kockaztatsz, az egy vagyonosodasi vizsgalat. Vagyonosodasi vizsgalatot a legegyszerubb ugy tulelni, hogy behazudsz egy adocsalast/buncselekmenyt, ami elevult. Honnan van a penze? 20 eve viszkit csempesztem, abbol. Dehat az bcs. Igen, de mar elevult. Huje szitu, ilyenkor az a feltetele annak, hogy beken hagyjanak, hogy bizonyitani tudd, hogy gazember vagy.
Az orokles azert jo, mert ha van egy reg elhalt rokon, aki a haboru elott gazdag volt, annak lehetett a kert vegeben par kilo elasott napoleon-aranya.
De szerintem az arany pont azert jo, mert nem igazan lehet fekete jovedelmek kifeheritesere jhasznalni. Az arany az olyan cucc, amit a tisztara mosott jovedelembol kell megvenni. Oreg napjainkra.
Előzmény: Tobias Rieper (940)
petike23 Creative Commons License 2010.06.18 0 0 942
Bocsi, ez lemaradt;
a "papír" arany fából vaskarika: pont a fizikai arany nyújtotta biztonságot veszíted el vele.
Előzmény: petike23 (941)
petike23 Creative Commons License 2010.06.18 0 0 941
Szia,

szerintem ketté kell választani:
1.) a befektetési termékeket; itt a nyereségen van a lényeg. Lehet kötvény, részvény, certi.
2.) A fizikai aranyat; itt a biztonságon van a lényeg.
Előzmény: Tobias Rieper (940)
Tobias Rieper Creative Commons License 2010.06.17 0 0 940
Köszi a válaszokat.

az arfolyamnyereseg-ado elvben ugyanennyi.

TBSZ-en nincs árfolyamnyereség-adó sem, persze legalább 5 évig kell tartani, továbbá megszűnik a certifikát és át kell kötni, meg hát ugye papírarany. De az előnyök is nyilvánvalóak, öt év múlva pedig át lehet szállni fizikai aranyba is pár százalékért. (amit meg lehet "termelni" TL-certi plusz államkötvény trükközéssel, sőt többet is, de ezt még ki kell számolnom, lehet, hogy csinálok róla egy oldalt)

az eladasnal nem, de ha evelk ota minimalberbol elsz, akkor gaz, ha egy hazkutatas soran megtalaljak, vagy hivatalosan ertekesited. MI pl. 500g folott megkoveteljuk az eredet hitelt erdemlo igazolasat, ami persze lehet egy kozjegyzo elott tett nyilatkozat arrol, hogy 25 eve orokoltuk jozsibacsitol, ugyan illeteket nem fizettunk, de az mar elevult.

Nincs itt egy ellentmondás? Tehát ha elég bizonyítéknak az, hogy "józsibácsitól örököltük régen" (és nem 2010-es kínai pandákról van szó :-D), akkor miért baj, ha minimálbéres családnál találnak három kiló aranyat?

A többi választ is köszönöm, helyére került pár dolog.
Előzmény: naox (939)
naox Creative Commons License 2010.06.17 0 0 939
"Vagyis adózás szempontjából nem különbözik az aranyrúd eladása bármi más eladásától? "
igy van. Magantulajdont adsz el.
"De akkor mire vonatkozik a befektetési arany adómentessége? "
arra, hogy afa-mentesen vetted. 20% haszon, barmi massal szemben.
"Egyre szimpatikusabb a TBSZ-en tartott aranycerti..."
az arfolyamnyereseg-ado elvben ugyanennyi. Es azt nem tudod meguszni, de ha maganszemelynek adsz el, es nem irtok szerzodest, akkor az apeh aligha ertesul az ugyletrol... De ezt csak csendben mondom. Egyebkent ha dolgozol,akkor nem 6%-os adot fizetsz.
"Az eredetet biztosan nem kell valahogy igazolni? "
az eladasnal nem, de ha evelk ota minimalberbol elsz, akkor gaz, ha egy hazkutatas soran megtalaljak, vagy hivatalosan ertekesited. MI pl. 500g folott megkoveteljuk az eredet hitelt erdemlo igazolasat, ami persze lehet egy kozjegyzo elott tett nyilatkozat arrol, hogy 25 eve orokoltuk jozsibacsitol, ugyan illeteket nem fizettunk, de az mar elevult.
"nem lesz meg a kétféle számítás közti választás joga"
mindig valaszthatod azt az opciot, hogy 25%-nak tekinted a hasznot, es az utan adozol.
"Amúgy a nagyban utazó, bankközi aranypiacon tevékenykedő bankok is ugyanígy adóznak"
ez a maganszemelyek szemelyijovedelmadoja. Magan Szemely Jovedelem
Előzmény: Tobias Rieper (938)
Tobias Rieper Creative Commons License 2010.06.17 0 0 938
Ingosagot adtal el, tehat e szerint adozol.

Vagyis adózás szempontjából nem különbözik az aranyrúd eladása bármi más eladásától? De akkor mire vonatkozik a befektetési arany adómentessége? Miért van egyáltalán megkülönböztetve a befektetési arany bármi mástól? Ha ugyanúgy kell adózni, használtan vásárolt 14K ékszerben (vagy bármi nem romló dologban) is tarthatnám a pénzem.

Másrészt: a fizikai aranyba való befektetésnek tehát ez egy további költségvonzata. Vagyis bukok pár százalékot az aranykereskedő spreadjén (vagy kevesebbet, mert mondjuk a Vaterán adom el), aztán 6,25-öt még az eladáskor is. Egyre szimpatikusabb a TBSZ-en tartott aranycerti...

Az eredetet biztosan nem kell valahogy igazolni? Tehát ha a delikvens elad 1-5-10-30 kg aranyat, akkor elég csak befizetnie a 6,25%-öt és semmit sem fog kérdezni senki? Elég fura lenne. Ha pedig igazolni kell az eredetet (esetleg csak bizonyos mennyiség felett?), akkor muszáj megőrizni a számlát, ami ugye a vételárat is tartalmazza. Ennek következtében pedig nem lesz meg a kétféle számítás közti választás joga, vagyis az a 6,25% jóval több is lehet. Pl. gazdag vállalkozó vesz 20kg aranyat 200M-ért. Évek múlva eladja 600M-ért. Mivel ilyen mennyiség eredetét kénytelen igazolni, ezért 600M × 0,0625 = 37,5M helyett 400 × 0,25 = 100M-et adózik...

Amúgy a nagyban utazó, bankközi aranypiacon tevékenykedő bankok is ugyanígy adóznak az "ingóságaik" után?
Előzmény: naox (937)
naox Creative Commons License 2010.06.17 0 0 937
Ingosagot adtal el, tehat e szerint adozol. Ha megvan a szamla, akkor (eladasi ar-vetelar-200.000)x0.25 az ado, ha nincs meg (vagy megvan, de igy jarsz jobban), akkor (eladasi ar-800.000)x0.0625 (persze csak akkor kell fizetni, ha pozitiv a kiszamolt ado).
Előzmény: Tobias Rieper (935)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.17 0 0 936
Hohó! Ravasz!
Előzmény: Tobias Rieper (935)
Tobias Rieper Creative Commons License 2010.06.17 0 0 935
Veszek egy 100g-os tömböt. Sok idő múlva eladom. Mennyi adót kell fizetnem? Mennyi adót kell fizetnem, ha elvesztettem a vásárláskor kapott számlát, s így nem tudom igazolni sem a tömb eredetét, sem a "bekerülési árát"? Számít-e, hogy mennyi idő múlva adom el?

Ez ingóság eladásából származó jövedelem vagy árfolyamnyereség?
petike23 Creative Commons License 2010.06.14 0 0 934
"Színesfémek fizikailag mennyire alkalmasak befektetésre? Színtiszta réz, alumínium öntvény, ólom stb? "

Persze, csak a relatíve kis fajlagos érték miatt nagyon nagy tömeget kell felhalmoznod, szállítanod, raktároznod; mint az ezüstnél,c sak még sokkal jobban.

Plusz (számomra) nem triviális, hogy hol lehet eladni 1-2 tonna alut, vagy ólmot.

Egyébként tiszta vorosréz tömböt lehet venni. Íróasztalon jól mutat.
Előzmény: AldinDashka (927)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.10 0 0 933
Üdv!

Aki még nem ismerné, percre pontos árfolyamok:

http://www.kitco.com/charts/livegold.html

Eladó 2 db. Pápalátogatás emlékérem:

http://penzvero.hu/productview?c=KA011991-01

Most . 80 ezer / db.

___________
Névérték: 10 000 Ft
Minőség: Proof
Kibocsátás: 1991
Anyag: Au
Finomság: .986
Kibocsátott: 10000 db
Átmérő: 22 mm
Súly: 6,982 g

_________________

Bufla Creative Commons License 2010.06.10 0 0 932
"Most lefelé zúg a réz, a héten a platina 12%-ot zuhant, palládium...21%-ot, most érdemes venni."

Az arany is megindult lefelé plusz a forint is erősödik!
Előzmény: AldinDashka (929)
Bufla Creative Commons License 2010.06.10 0 0 931
"Színesfémek fizikailag mennyire alkalmasak befektetésre? Színtiszta réz, alumínium öntvény, ólom stb?"

Ha van sok raktárhelyed és egy targoncád... :)

Nem alkalmas, mert:
1.) tonnában lenne érdemes tárolni
2.) a szállítása költséges
3.) ipari fémek, tehát az árfolyamuk erősen függ a gazdasági konjunktúrától - recessziótól
4.) őrzés sokkal nehezebb: mérete miatt feltűnő, kutyás őr alkalmazása elengedhetetlen

Ha mindenáron ebbe akarsz fektetni, akkor keress ilyen ETF-eket vagy kontraktusokat az árutőzsdén is emelkedésre és esésre is.
Előzmény: AldinDashka (927)
randell11 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 930
érdemes akkor most ráállni erre a témára..bár szerintem nem gondolkodnak sok színes fémben. De ugyebár a pénz beszél és a kutya ugat :)
Előzmény: AldinDashka (929)
AldinDashka Creative Commons License 2010.06.10 0 0 929

Most lefelé zúg a réz, a héten a platina 12%-ot zuhant, palládium...21%-ot, most érdemes venni.

 

http://portfolio.hu/melleklet/nyersanyag.tdp

http://portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134076&is=1

http://portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=133518

 

jagooo23 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 928
petike23:
De miért nem jó nekik ha az aranyat veszik el tőled az éhezők ha abból utána BÁRMIT vehetnek? :) Hisz te mondtad hogy aranyból akár még kaját is vehetünk minden körülmény között.

De amúgy van egy vicces történetem: apám keresztapja élt még a második világháborúban. Itt volt Budapesten amikor nagyban bombázták még a várost és akkor is amikor jöttek az oroszok később.
Van fogalmad arról milyen az amikor annyira nincs senkinek semmilye, hogy a földböl kaparja ki az ember a még csak félig megtermett krumplit és azt próbálja megenni? És nem csak egy ember van így hanem nagyon sokan. Ha ilyen helyzetben beállítanál hogy hello van egy aranyrudam adjatok kaját, akkor lehet körberöhögnének. Vagy csak lesajnálnának. ez a helyzet meg nem pár napig tartott.

szóval ahogy előttem írták, az arany inkább arra való, hogy újrakezdj majd a gond után. a gond alatt nem feltétlenül húz ki a bajból. Nagyon erősen kettős mércét alkalmazol.
AldinDashka Creative Commons License 2010.06.10 0 0 927

Színesfémek fizikailag mennyire alkalmasak befektetésre? Színtiszta réz, alumínium öntvény, ólom  stb?

 

a) árfolyam alakulása szempontjából alkalmas-e ilyesmire?

 

Szép árrések vannak a színesfém kereskedők, hulladékfelvásárlók árai között. Valaki járatos ilyesmiben? Azt azért tapasztaltam, ha a villanyszerelésből kiamaradt rézdrótot, amikor összegyűlik egy szép mennyiség, érdemes fuvarozni 200 kilómétert is, mert a jobb átvételi ár miatt a fuvarköltség bőven megtérül. 

 

b)

Egyáltalán magánszemélykent fel lehetne ilyesmit vásárolni? Pl. hulladék rézdrótot villanyszerelőktől stb. Kicsit ráigérne az ember a legközelebbi színesfém átvevőre, biztos odadnák. Vagy a színesfémnél is van kuncsaft átvilágítás, mint a nemesfémkereskedőknél?

 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése az árukereskedelemben

http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/EU/Pmt

 

Nézegettem a mintaszabályzatot, ügyfélátvilágítás 3,6 misi feletti ügyleteknél.

 

Tehát nemesfémet elvileg anonim lehetne vásárolni 3,6millióig.

Adókártya mire kell?

 

Ha az ügyfél jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, a nevében vagy megbízása alapján eljáró személy átvilágítását követően a jogi személy, illetőleg a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet átvilágítását is el kell végezni.

 

Mi a helyzet színesfémek esetén? réz ólom alu stb?

 

AldinDashka Creative Commons License 2010.06.07 0 0 926

BÁV-os tömbök napi árfolyamon mennek megint. Legalább is a weboldaluk szerint.

 

petike23 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 925
Akkor Te vazelint készítsél válság idejére... vagy egy darab kötelet. :-)
Előzmény: Törölt nick (924)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.07 0 0 924
Sajnos, anarchikus v. szükségállapoti helyzetek esetén a bűnözők könyörtelen profizmussal dolgoznak, kevéssé van rend, hamar szól a kés, a balta, a löveg. Figyelik az aranyt, a cseréket, az üzleteket. Végelbánás lesz.
Előzmény: petike23 (921)
AldinDashka Creative Commons License 2010.06.04 0 0 923

 

>Igen, disznóvágáskor szokás kóstolót küldeni, akár 5-6 helyre is.

>Ez mondjuk 5-6 kiló hús, a 200 kilós disznóból.

Amíg működik a fagyasztóládád mért is küldenél több kóstolót? 

Ha nincs villany a fagyasztónak, akkor logikusan változhat ez az arány, ha szeretne az embör friss húst enni.

 

>Ja, persze, feltéve ha kiplakátolod, hogy "egy kiló arany van itthon".

Nem kell azt plakátolni, ha beindul egy kis fosztogatás.

Előzmény: petike23 (919)
Bufla Creative Commons License 2010.06.04 0 0 922
Szerintem az arany nem arra jó, hogy háború vagy anarhia esetén legyen mivel fizetned. Hanem ha túlélted, akkor legyen mivel újrakezdened.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!