Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én azért nem ítéltem olyan kritikusnak a korukat :-). Hihetetlen, de a kalapjuk kukacmentes, egyet kellett kidobnom (ínséges időkben azt is simán megettük volna).
Felhasználásilag:
* Bő forró olivaolajban sütöttem, mint a sült krumplit, az idősebbeket ropogósra, a fiatalokat puhán hagyva, rizzsel, vagy csak magában, jó csemege (pl. dinnyét, almát, vagy uborkát - ami kéznél van - lehet mellé enni, mert azért megszívja magát olajjal). Szerintem ez a legjobb recept. * házi disznózsíron sült hagymára tettem ma két nagy kemény húsút, miután megdinszteltem, pároltam, krumlipürével és friss uborkával vacsoráztuk, * szárítás alatt van még pár bácsi közülük, * egy adag forrázás után landolt a mélyhűtőben, * négy felé ajándékoztunk.
Találtam egy gombát, ami így laikusként ugyan nagyon vargánya szerű. de mégsem ettük meg, pedig futásból cipeltem haza :-). Kicsit fura a kalapbőr színe, úgy éreztem a szaga sem volt a megszokott. Szerintetek?
Te, én nekem gyanús ez az Erzsi, még hogy kevesebbet evett :-) Én elcsapnám a háztól, ha nem fogad szót! :-) Azért a gombákra ne haragudj, szép gomba ez amúgy, és meg is lehet tanulni a felismerését. Figyelni kell a lemezek színére, mely fiatalon sárgás zöldes, csak öregen vált rózsaszínre, elvágva a kalap szélén vékony a húsa a lemezei nagyságához képest. Nem kell máskor hazahozni őket az erdőből, ott jobban mutatnak, mint a konyhakövön :-)
Nemrég még gombasivatagról panaszkodtam, most végre vissza kell vonnom a Kevéllyel szembeni vádamat :-). Itt a vargánya szezon, de van még sok minden: galambok, piruló galócák, tinórúk (nemezes, sötét érdesnyelű, meg kékülők), megjelent a trombita és ma már őzlábakat is láttam.
Ja és persze KÖSZI! :) (lefotóztam, meg akartam nézetni a gombaszakértő barátaimmal, de egyiket se sikerült elérnem. Ide se tudtam feltenni, mert mert nem volt egy nyavajás képszerkesztő programom se otthon, hogy le tudjam kicsinyíteni a képet.) Gyakran szedek gombát, jópárat már biztosan megismerek, de mivel úgyis meg akartam nézetni, gondoltam leszedek mindenfélét, hadd tanuljak belőle) Ha lesz legközelebb (tartós gombaundor?), akkor jobban vigyázok majd!
Sajnos nem szórakozok. Egy darabig nem fogok gombát enni. Nem érzem még mindig túl jól magam, jó lecke volt ez a kis muszkarin. Remélem hogy holnapra teljesen elmúlik (tegnap este szerencsére a fotózott mennyiség 10-15%-át ettem csak meg.) Én tejpereszkére tippeltem, de nem voltam biztos benne. A lakótársam viszont megnézette olyanokkal akik gyakran szednek és esznek gombát, szerintük is "tejgomba". Mindketten ettünk belőle, én többet, az Erzsi kevesebbet (neki semmi baja nem lett tőle!!!) (Hiába kértem, hogy ne tegye be a biztosan megismert tinorúk közé, ő összekeverte megpucolás után a gombákat, én meg így főztem meg. Azt tudtam, hogy gyilkos galóca nincs benne, mert azt biztosan megismerem.
Szerintem szórakozol velünk, de nem visz rá a lélek, hogy ne írjak megjegyzést :-(( Ez a nagy döggomba. Olvass utána a mérgezési tüneteknél a neten. Hosszan tartó bélpanaszok, hányás és hasmentést okoz. Súlyosabb esetekben akár halálos kimenetelű lehet. (Gerhardt)
Ebből már falatoztunk, de nekem (sztem nem ettől) reggel hasmenésem volt. Közel se vagyok biztos a meghatározásomban, bár más is megerősített benne. Szerintetek megcsinálhatom a maradékot?
Budakeszi és környékén, barangolás közben láttuk... Az 1. képen látható gumós tönkű gombát nem ismertem fel, de ha valamelyikőtök segítene az azonosításában, azt köszönöm! A 2. képen májgomba, amelyből rengeteget láttunk, szinte minden második fa aljában ott virultak. A 3. képen a világító tölcsérgomba tündököl, amely így eső után csoda-látvány volt. 4. kép, szerintem petrezselyemgomba... Az 5. képen egy gyönyörű környezetben lévő dagonyázó. 6. fotón, a nap ajándékai az erdőtől, és egy számomra különleges gomba a 7. képen, a gesztenyegomba /szerintem/.
Szia Balagan és szarvas-gombászok ! Én szívesen részt vennék egy homoki-kutyás-keresésben az én területeimen ami nagyjából Taksonytól-Kunpeszérig tart és van jó néhány homoki akácos. Kell,hogy legyen hszg,csak nincs hozzá gyakorlatom ! A véletlenre meg nincs túl sok időm !
uh, kicsit bizar :0 en tegnap svedgombat csinaltam tolgyfa erdesbol, sotet erdesbol, barna nyalkasbol, ceklabol, sarga erdesbol, varganyabol. hm, nem lett rossz :)
A cifra korall és a sárga korallgomba jól és könnyen, csak fiatal korban különböztethető meg számomra egymástól. Írnak persze a könyvek, mindenféle U és V betűs különbséget az ághajlatokban, de én ezt nem tartom elégségesnek.
A cifra korallnak fiatalon három színe van, fehér a tönkjén, lazacszín az ágakon, citromsárga az ágvégeken. Öreg korára sárgára fakul.
(A sárga korallgomba egyébként is enyhén hashajtó hatású, még ha ehető is, nem élek vele. Majd, ha székrekedéssel küszködök akkor persze jöhet :-)
Mivel a rózsáságú könnyen felismerhető inkább erre érdemes rástartolni. Sajnos csak fiatalon jó, öregen keserű az ágvége, de ezt a helyszínen kóstolással le lehet csekkolni.
hamár itt tartunk a sárgakorall-cifrakorall megkülönböztetésére kaphatnék egy kis segítséget? -utkozben találtam egy kisebb még fiatal telepet, most h nézem a képeket nem teljesen egyértelmű számomra... köszi.
S, ha már az ínyenckedésnél tartunk, végre mi is mennyiséget szedhettünk a rózsás korallgombából (persze rókagombával együtt). Csak azt sajnáltam, hogy a szép píros színe főzés közben eltűnt, gondolkodtam azon is, hogy áfonyalekvárba mártom a végét :-)
Isteni a saláta belőle, főleg a forró nyári napokon.