Keresés

Részletes keresés

lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65088
:-) Vége a szabimnak.
Előzmény: Tendrei (65073)
medvegyu Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65087
Én azért nem ítéltem olyan kritikusnak a korukat :-).
Hihetetlen, de a kalapjuk kukacmentes, egyet kellett kidobnom (ínséges időkben azt is simán megettük volna).

Felhasználásilag:

* Bő forró olivaolajban sütöttem, mint a sült krumplit, az idősebbeket ropogósra, a fiatalokat puhán hagyva, rizzsel, vagy csak magában, jó csemege (pl. dinnyét, almát, vagy uborkát - ami kéznél van - lehet mellé enni, mert azért megszívja magát olajjal). Szerintem ez a legjobb recept.
* házi disznózsíron sült hagymára tettem ma két nagy kemény húsút, miután megdinszteltem, pároltam, krumlipürével és friss uborkával vacsoráztuk,
* szárítás alatt van még pár bácsi közülük,
* egy adag forrázás után landolt a mélyhűtőben,
* négy felé ajándékoztunk.


Előzmény: beetee (65083)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65086
Jól gondolod, vargánya, lehet betegeskedik a túl sok csapadék miatt penészgombák is dolgoznak ellenük, nemcsak a gombászok.
Előzmény: medvegyu (65082)
trombitagomba Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65085
Szóval ilyen volt az említett vajban sült trombitagomba kétféle körítéssel. ( vasárnapi és mai ebéd )
beetee Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65084
Vargányának vargánya. Szerintem pinophilus. (vörösbarna)
Előzmény: medvegyu (65082)
beetee Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65083

Mit csináltál ezekkel a matuzsálemekkel?

Előzmény: medvegyu (65078)
medvegyu Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65082
Találtam egy gombát, ami így laikusként ugyan nagyon vargánya szerű. de mégsem ettük meg, pedig futásból cipeltem haza :-).
Kicsit fura a kalapbőr színe, úgy éreztem a szaga sem volt a megszokott.
Szerintetek?

lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65081
Te, én nekem gyanús ez az Erzsi, még hogy kevesebbet evett :-)
Én elcsapnám a háztól, ha nem fogad szót! :-)
Azért a gombákra ne haragudj, szép gomba ez amúgy, és meg is lehet tanulni a felismerését. Figyelni kell a lemezek színére, mely fiatalon sárgás zöldes, csak öregen vált rózsaszínre, elvágva a kalap szélén vékony a húsa a lemezei nagyságához képest.
Nem kell máskor hazahozni őket az erdőből, ott jobban mutatnak, mint a konyhakövön :-)
Előzmény: sigyu (65075)
otouto Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65080
Csak az a kár, hogy egy szem zsemlemorzsa kb ötszáztizenkétszer akkora, mint a spóra, meg kell egy mikroszkóp is a konyhaművészeti remekhez.
Előzmény: otouto (65079)
otouto Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65079

Gratulálok barátom, eszembe jutott egy kép a hozzászólásodról):

 

 

Tényleg megesz a fene az irígységtől, hogy nemcsak én találok gombát.

Szerintem szedd össze a spórákat is, én rántsd ki egyenként őket, megéri.

Előzmény: tamas1000 (65050)
medvegyu Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65078
Nemrég még gombasivatagról panaszkodtam, most végre vissza kell vonnom a Kevéllyel szembeni vádamat :-).
Itt a vargánya szezon, de van még sok minden: galambok, piruló galócák, tinórúk (nemezes, sötét érdesnyelű, meg kékülők), megjelent a trombita és ma már őzlábakat is láttam.


Vargánya fogás elővétele
stark_100 Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65077
Mostanában ezt használom: http://www.kepmeretezo.hu/
Előzmény: sigyu (65076)
sigyu Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65076
Ja és persze KÖSZI! :) (lefotóztam, meg akartam nézetni a gombaszakértő barátaimmal, de egyiket se sikerült elérnem. Ide se tudtam feltenni, mert mert nem volt egy nyavajás képszerkesztő programom se otthon, hogy le tudjam kicsinyíteni a képet.) Gyakran szedek gombát, jópárat már biztosan megismerek, de mivel úgyis meg akartam nézetni, gondoltam leszedek mindenfélét, hadd tanuljak belőle) Ha lesz legközelebb (tartós gombaundor?), akkor jobban vigyázok majd!
Előzmény: lilapereszke (65070)
sigyu Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65075
Sajnos nem szórakozok. Egy darabig nem fogok gombát enni. Nem érzem még mindig túl jól magam, jó lecke volt ez a kis muszkarin. Remélem hogy holnapra teljesen elmúlik (tegnap este szerencsére a fotózott mennyiség 10-15%-át ettem csak meg.) Én tejpereszkére tippeltem, de nem voltam biztos benne. A lakótársam viszont megnézette olyanokkal akik gyakran szednek és esznek gombát, szerintük is "tejgomba". Mindketten ettünk belőle, én többet, az Erzsi kevesebbet (neki semmi baja nem lett tőle!!!) (Hiába kértem, hogy ne tegye be a biztosan megismert tinorúk közé, ő összekeverte megpucolás után a gombákat, én meg így főztem meg. Azt tudtam, hogy gyilkos galóca nincs benne, mert azt biztosan megismerem.
Előzmény: lilapereszke (65070)
Iszka Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65074
Végszükség volt!

Még 1-2 gombát meg akarok tanulni.
Elég amit ismerek. tinóruk, őzláb, galócák, pöfetegek.
Előzmény: gombászok (65025)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65073
Lilapereszkéknél szupercella van.. vagy bezárták... ennyi időt tölteni szezonban a gép előtt... :-)
Előzmény: lilapereszke (65071)
marjuska Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65072
Köszönöm, Lilapereszke!:)
Előzmény: lilapereszke (65071)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65071
Az 1. kép NAGY DÖGGÖMBA!
A gesztenyegomba helyesen gesztenye üregestinóru :-), a többi ok.
Előzmény: marjuska (65068)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65070
Szerintem szórakozol velünk, de nem visz rá a lélek, hogy ne írjak megjegyzést :-((
Ez a nagy döggomba. Olvass utána a mérgezési tüneteknél a neten. Hosszan tartó bélpanaszok, hányás és hasmentést okoz. Súlyosabb esetekben akár halálos kimenetelű lehet. (Gerhardt)
Előzmény: sigyu (65069)
sigyu Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65069
Ebből már falatoztunk, de nekem (sztem nem ettől) reggel hasmenésem volt.
Közel se vagyok biztos a meghatározásomban, bár más is megerősített benne.
Szerintetek megcsinálhatom a maradékot?ez lenne az
marjuska Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65068
Budakeszi és környékén, barangolás közben láttuk...
Az 1. képen látható gumós tönkű gombát nem ismertem fel, de ha valamelyikőtök segítene az azonosításában, azt köszönöm!
A 2. képen májgomba, amelyből rengeteget láttunk, szinte minden második fa aljában ott virultak.
A 3. képen a világító tölcsérgomba tündököl, amely így eső után csoda-látvány volt.
4. kép, szerintem petrezselyemgomba...
Az 5. képen egy gyönyörű környezetben lévő dagonyázó.
6. fotón, a nap ajándékai az erdőtől, és egy számomra különleges gomba a 7. képen, a gesztenyegomba /szerintem/.
pauli-f Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65067
Szia Balagan és szarvas-gombászok ! Én szívesen részt vennék egy homoki-kutyás-keresésben az én területeimen ami nagyjából Taksonytól-Kunpeszérig tart és van jó néhány homoki akácos. Kell,hogy legyen hszg,csak nincs hozzá gyakorlatom ! A véletlenre meg nincs túl sok időm !
Előzmény: balagan_ (65065)
homerx Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65066
uh, kicsit bizar :0
en tegnap svedgombat csinaltam tolgyfa erdesbol, sotet erdesbol, barna nyalkasbol, ceklabol, sarga erdesbol, varganyabol. hm, nem lett rossz :)
Előzmény: lilapereszke (65064)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65065
Ezeket gondolom kutya nélkül szedted. Szívesen átnéznénk a területet kutyával is :)
Előzmény: snowman (65049)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65064

A vihar miatt itt raboskodom a munkahelyemen, így még egy hozzászólást küldök, gastro témában.

A pöfeteg átalakulása konyhánkban címmel:

A lyukakat én fúrtam :-)

 

 

bundáskenyérrel tálalva. Az 5. képen kielemezhető a gombatöltelék összetétele:-) 

lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65063

A cifra korall és a sárga korallgomba jól és könnyen, csak fiatal korban különböztethető meg számomra egymástól. Írnak persze a könyvek, mindenféle U és V betűs különbséget az ághajlatokban, de én ezt nem tartom elégségesnek.

A cifra korallnak fiatalon három színe van, fehér a tönkjén, lazacszín az ágakon, citromsárga az ágvégeken. Öreg korára sárgára fakul.

(A sárga korallgomba egyébként is enyhén hashajtó hatású, még ha ehető is, nem élek vele. Majd, ha székrekedéssel küszködök akkor persze jöhet :-)

Mivel a rózsáságú könnyen felismerhető inkább erre érdemes rástartolni. Sajnos csak fiatalon jó, öregen keserű az ágvége, de ezt a helyszínen kóstolással le lehet csekkolni.

 

Előzmény: nemrod (65062)
nemrod Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65062
hamár itt tartunk a sárgakorall-cifrakorall megkülönböztetésére kaphatnék egy kis segítséget? -utkozben találtam egy kisebb még fiatal telepet, most h nézem a képeket nem teljesen egyértelmű számomra... köszi.
Előzmény: lilapereszke (65060)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65061

Ezt nem értem, a vihar elvitte az előző hozzászólást. Kiléptem, kezdtem előről, mire becsépeltem mégegyszerre megjelent. Elnézést.

Előzmény: lilapereszke (65060)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65060

S, ha már az ínyenckedésnél tartunk, a rózsáságú korallgomba salátának sem utolsó falat :-) No persze feltúrbozva egy kis rókagombával is.

(Azt azért sajnáltam, hogy a szép píros színe eltűnt főzéskor, már azon törtem a fejem, hogy áfonyalekvárba mártom a végét :-)

 

 

 

Előzmény: snowman (65049)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.16 0 0 65059

S, ha már az ínyenckedésnél tartunk, végre mi is mennyiséget szedhettünk a rózsás korallgombából  (persze rókagombával együtt). Csak azt sajnáltam, hogy a szép píros színe főzés közben eltűnt, gondolkodtam azon is, hogy áfonyalekvárba mártom a végét :-)

Isteni a saláta belőle, főleg a forró nyári napokon.

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!