" de a felhozataltól ez a dolog független."Nem független,mert az ott jelenlevő pálinkák között kell dönteni,kiosztani az arany,ezüst,bronz fokozatot.Nincs egy etalon,ami felett minden arany,ezüst vagy bronz,a megítélés szubjektív,egyáltalában nem biztos,hogy ha a zsüri más összetételű,nem Te viszed el a pálmát.
"Csalódott azért vagyok, mert bizonyossá vált, hogy 2013-ban nem dolgoztam hibátlanul."Ez meg hülyeség,illetve akkor igaz,ha a Tisztelt zsüri főzési,vagy cefrézési hibára hivatkozva minősítené vissza a pálinkádat.Ebben az esetben viszont a bronz fokozatot sem érnéd el.
Az a helyzet,hogy ez anyu cefrélye.Nem lett semmi ilyesmi sinálva!Az alszeszt sem szoktam higitani.35fokig engedem folyn,ez szokott egy kicsit opálos leni.Ez után ami folyik azt külön és hozzá rakom a következő finomitáshoz.Ezt 20fok alá engedem egy kicsivel.A pálinlát szoktam 51-52fokra higitani.A cefrén nem vettem észre semmi furcsságot.Na mindegy ez most már ilyen lesz.Én meg megtanulok jól cefrézni.Az én cefrém sem úgy készült ahogy le van írva meg ahogy a forúmon olvasom.Köszönöm,hogy probáltatok segiteni.
Sziasztok B.U.É.K. mindenkinek. Segítséget kérnék narancsot szeretnék cefrézni. Mit szóltok ehhez az élesztőhöz: Fajélesztő | www.palinkaust.hu | A pálinkafőzés hobbi - nem bűn! Nem reklámozni akarok csak érdeklődnék hogy van e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Szerintetek kell a narancshoz napfény?
Nekem jól cefrézett , időben lefőzött (7-10 nap) cefrékből készült alszeszek estén is el kell vennem az 1 százalékot (mindig), jelen esetben ez 0,3 liter lenne, szóval 0,5 l nem veszélyesen sok, ha egy kicsit nem volt tökéletes a cefre. Márpedig, ha hetven akárhány százaléknál opálos, akkor az gáz.
Hát az igaz, hogy nem ismerem, de a felhozataltól ez a dolog független. Nem szemrehányásként írtam, hogy miért csak Bronz lett. Csalódott azért vagyok, mert bizonyossá vált, hogy 2013-ban nem dolgoztam hibátlanul. Az email címem publikus, ha elküldöd a lakcímedet, postázok neked a 2012-es produktumaimból olyan minőségűeket amik, bármilyen felhozatal mellett megállják a helyüket.
Inkáb elöntök 0.5litert mint,hogy benne maradjon az a techokolos íz és szag!De most auto ablakmósó lett belőle.Törkölyből is lett ablak mosó.Ezt is a forúmon olvastom.
Feladtad a leckét, nem mondom! A cefrézéstől mindezidáig lehet a hibát keresni. Mit cefréztél, hogyan, hogy zajlott az erjedés, használtál e kozmás olajszűrőt, a cefre minősége, ecetes?, pinpós?, nyúlós?, hány fokosra állitottad be az alszeszt. Tőmondatokba, talán megleljük a hibát.
Igazából 60liter alszeszem volt de csak kéttszerre tudom finomitani.A tegnapi finomitásnál nem volt semmi probléma. Az O.K. Kezdő főzös vagyok de így még nem jártam.
Elnézés a fogalmazásért.Pontossan 30liter alszeszt finomítok és miután elkezd folyni abből 0.5litert kiöntöttem(réz eleje és előpárlat).Miután eltünt az a technokolos szag azt egy tiszta edénybe folyatom ami 73fokos.Na ez folydogál opálossan.
Valami bezavar, mert nem lehet tudni, hogy mit csinálsz? Cefrét nem, csak az alszeszt finomitod. Mi az a 30L? Mit és miért vettél el jó 1/2L-t? Próbáld meg összefogottabban, érthetőbben megfogalmazni, mert igy csak találgatni lehet.
Szevesztok!Ki tudja,hogy vegyes gyümölcs cefret finomitok 30L tettem fel és egy jó 1/2L vettem le és opálossan jön 73fokon.Lassan melegitem,nem is hütöm gyorsan.Tegnap úgyan ebből az alszeszből nem volt semmigond.Mitől van ez?Vagy mehet a fagyasztóba?
Ez a jól működő fűtőtesteknél lehetetlen (hacsak nem egy kidobott, vagy ismeretlen gyártótól származó, gagyi készülék), mert a hőfokérzékelőnek le kell kapcsolni, ha a hőmérséklet a külső burkolat közvetlen közelébem eléri a beállitott értéket. Morbid dolog lenne, ha reggelre főt halak úszkálnának az akváriumba. 0.5 Co pontossággal kell működnie. Ha sűrű a cefre és nem kevered meg, nem is fog felmelegedni, csak a fűtőtest közvetlen környéke. Én a 60 l-es hordóban használtam az 50 W-os melegítőt 25 Co-ra állitva és ezt tartotta hajszál pontosan.
Minden jót.
Józsipapa
Ui: Az itt elhangzott, leírt ajánlások senki számára nem kötelezőek. Nagyrészt kipróbált, megbízható és megvalósitott tecnológiát teszünk közzé, de ezen kívül is van még számtalan megoldás, mely hozzájárúl ahhoz, hogy minden paraméterében kifogástalan párlatot állitsunk elő. Ennek bizonyitéka az összejövetelünkön bemutatott sok hibátlan párlat.
Híg cefre kell, különben úgy jár mint én, hogy a sűrű részen elkezd bugyogni (forrni), de a töbi rész hideg marad. Még rá is égett a fűtőre (100 Wattos, 20 fokra állítva)
Az almánál jártam így, pedig összeségében elegendő víz volt benne, csakhogy az erjedés különböző fázisaiban máshol sűrűsödik össze az anyag. Pl az elején a felső, középső részen, még a vége felé az alján.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Miért nem veszel egy akvárium fűtőkészüléket. Hőfokszabályzós, az ára sem egy horibilis összeg és minden probléma megoldódik. Mióta használom, nincs ilyen gondom. Nézz körül ítt:
Köszi,hogy benevezted. Egy kicsit csalódott vagyok, hogy csak bronz lett, de idén újra megpróbálom. Cél a tökéletesség. Az oklevélhez, hogy juthatnék hozzá?