Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1000

"Ha tudsz esetleg olyan paragrafust..."

Az arany (nemesfem) kereskedelmet ugy teszi a 2005. évi CLXIV. törvény engedelykotelesse, hogy eleg slendrianul definialja  a "kereskedelem" kif-t. Eszerint a 1) rendszeres 2)gazdasagi haszonra torekvo tev. az kereskedelem. Ezert kell nekunk nyilatkoztatni a tortarany eladokat, hogy nem kereskednek, tehat ekszert adnak el, es nem olyan tortaranyat, amit maguk is tortaranykent vasaroltak. 

Ha azert veszel, hogy viseld, es 6 ev utan eladod, az egyertelmuen "vegfelhasznaloi" tevekenyseg, mig ha azert vasarolsz, hogy haszonnal eladj, az "kereskedelem". Legalabbis jopar nepper ismerost erosen cseszegetnek pont emiatt. 

(En sem ertek egyet ezzel a gyakorlattal, es nekem is jo lenne egy atlathato, vilagos szabalyozas, de ugy erzem hozzatartozik a korrektseghez, hogy szolok, hogy a tortarany vasarlok jo kis hercehurcanak tehetik ki magukat. Egyre komolyodnak a nemesfemes ellenorzesek, lassan a kul. hatosagok is belejonnek a dologba.)

"Nincs rajta az aranykereskedők haszna például."

a tortaranyat 92%-on vesszuk, a tombot 98%-on, tehat nekunk jobb, ha a kuncsaft tortaranyat stock-ol, mintha befektetesi termekkel tenne ugyanezt. Tortaranyon nagyobb az "aranykereskedo haszna".

(De zarjuk le. Jo cimbik kernek tolunkgyakran  tortaranyat befektetesi celra, es eddig mindet rabeszeltuk a bef-i termekre. Egyszeruen a tortarannyal valo foglalkozas az "hulladekkereskedelem", nem sok koze van egy normalis befektetesi portfoliohoz.)

 

Előzmény: Bufla (999)
Bufla Creative Commons License 2010.11.24 0 0 999

"A maganszemelyes vasarlasnal a kockazatok meg eleg nyilvanvaloak."

 

Sokkal kisebbek, mint mondjuk egy használt autó vagy pláne egy lakás vásárlásnál.

Akinek kétségei vannak, az nézesse meg ékszerésszel. A Vaterán az eladó könnyen visszakereshető, hiszen bankszámlaszám tartozik hozzá.

 

"Tudtommal a vateratol "bekerik" a nemesfemes kereskedesi listakat, pl."

 

Ha így lenne, se mennének sokra vele, mert vásárláshoz elegendő mindössze egy mobiltelefon. Ha ilyet bekérnek az inkább az eladók miatt van. És továbbra sem ütközik törvénybe a használt ékszerek vásárlása. Ha tudsz esetleg olyan paragrafust, ami miatt ez törvénybe ütközik, akkor légy szíves írd ide.

 

"Befektetesi aranyat ugyanakkor folyamatosan lehet vilagpiaci ar +4-5%-ert kapni. Nemcsak nalunk. MIert eri meg tortaranyat venni?"

 

Roppant egyszerű: mert a világpiaci árhoz képes negatív százalékokkal számolhatunk. Mondjuk -5% vagy akár -10% vagy aki ügyes az mégtöbbel. Nincs rajta az aranykereskedők haszna például.

 

"a realhozam csak ketszeres, te irtad, en ezt szamoltam at eves (real)hozamra."

 

Félreértettél. Kétszeres a fogyasztói árak változása volt ebben az időszakban (KSH szerint). Miközben az arany ára megháromszorozódott.

 

"Termeszetesen van "arfolyamkockazata" az aranynak is, de a meg stabilnak gondolt valutaknak is van."

 

Igen, nevezhetjük a legkeményebb valutának. Már csak azért is, mert nem lehet belőle akármennyit előállítani.

 

 

 

Előzmény: naox (998)
naox Creative Commons License 2010.11.24 0 0 998

Ha maganszemelytol vasarolsz, akkor valoban nincs AFA (de nincs fogyived sem). Ha hasznaltat vasarolsz cegtol, akkor van AFA, esetleg csokkent merteku ("un. arreskozti AFA"), a gyakorlatban vilagpiaci aranyar+20% alatt cegtol aligha kapsz tortaranyat (ekszert), ugyanis akkor inkabb osszeolvasztja es aladja pl. nekunk.

A maganszemelyes vasarlasnal a kockazatok meg eleg nyilvanvaloak. Ami nem nyilvanvalo, hogy a hatosag nem szereti a maganfelvasarlokat, ez elvben szabalyba is utkozik. Tudtommal a vateratol "bekerik" a nemesfemes kereskedesi listakat, pl.

 

Befektetesi aranyat ugyanakkor folyamatosan lehet vilagpiaci ar +4-5%-ert kapni. Nemcsak nalunk. MIert eri meg tortaranyat venni? 

 

"Nem, a 10 év alatti 3-szorozódás évi 11,5%-os " a realhozam csak ketszeres, te irtad, en ezt szamoltam at eves (real)hozamra.


"De igenis változott az értéke, ha forintban, euróban, dollárban, vagy akár lisztben, olajban, sörben, kWh-ban vagy akármi másban nézed."

Igen, de ennek az oka akar az is lehet, hogy a liszt ara valtozott, es nem az aranye:

Ez egy erdekes jelenseg, nagyon sok szamolas van font a neten, ami azt igyexik igazolni, hogy a vilag aranyban szamol, anelkul hogy eszrevette volna. Egy kozepkategorias Ford, vagy egy Long Island-i lakas,  egy Armani oltony vagy egy tucat tojas  1910ben es 2010ben kb ugyanannyiba kerult aranyparitason. (Ez hazankban is igaz a lakasarakra csak kicsit hosszabb tavon, a peldad pont az inagatlanboom kiugro ara miatt nem igaz, de 95os arra mar valszeg igen)

Ez a jelenseg (mamrmint az, hogy aranyparitason stabilak az arak) (allitolag) a 80-as nagy kiugrastol eltekintve (ami ugye egyertelmu manipulacio volt) altalanosan igaz.

Termeszetesen van "arfolyamkockazata" az aranynak is, de a meg stabilnak gondolt valutaknak is van. Es az elmult 10000 evben az aranye volt a legkisebb, bar nem nulla.

Előzmény: Bufla (997)
Bufla Creative Commons License 2010.11.24 0 0 997

"tortaranyat maganszemely nem nagyon tud afa-mentesen vasarolni, es  magas az ertekesites koltsege."

 

Ezen már elvitatkozgattunk itt, hogy de igenis tud. Tudtommal a BÁV-nál sincs áfa a bizományban árult ékszereken. Vagy pl. a Vaterán sem kell áfát fizetni, amikor magánszemélytől vásárolsz.

 

"Mindezt evi 7% hozam remenyeben?"

 

Nem, a 10 év alatti 3-szorozódás évi 11,5%-os megtérülési rátának felel meg. Számolj utána!

 

"Elasol 1 kilot, tiz ev mulva kiasol pont 1 kilot. nem lett tobb, nem lett kevesebb."

 

Ez akkor igaz, ha aranyban számolod az értékét. De igenis változott az értéke, ha forintban, euróban, dollárban, vagy akár lisztben, olajban, sörben, kWh-ban vagy akármi másban nézed.

Pl. nézd meg: most 1 kiló arany ára egy 1,5 szobás XI. kerületi lakás árával egyezik meg. 10 évvel ezelőtt max. egy fél lakást kaptál volna érte.

Előzmény: naox (995)
blogger Creative Commons License 2010.11.24 0 0 996

Miért ne lehetne bukni vele? Ha a gazdaság belendül, és optimistábbak a befektetők, akkor az arany árfolyama csökken, mert inkább kockázatosabb, de jobban hozó eszközökbe viszik át a pénzt.

 

Bukni csak akkor nem lehet vele, ha nincs szükséged arra a pénzre, amit beleteszel, és bármeddig tudod tartani. Ha viszont szükségd lehet a pénzre, és pénzzé kell tenni az aranyat, akkor bukhatsz az aktuális árfolyamon.

Előzmény: petike23 (990)
naox Creative Commons License 2010.11.24 0 0 995

"hosszabb távon a fizikai is megfelelő. Vagy megfelelőbb. Pl. adózás miatt is."

adozas miatt miert? Nem kedvezobb az adozasa, mint a tozsden realizalt haszonnak, plane nem akkor, ha kulfoldi brokerrel uzletelsz.

A peldad meg nagyonis felrevezeto, hisz tortaranyat maganszemely nem nagyon tud afa-mentesen vasarolni, es  magas az ertekesites koltsege. Mindezt evi 7% hozam remenyeben?

Sokkal egyszerubb ugy tekinteni a fiz. aranyra, mint egy fix dologra, hisz ugye az is. Elasol 1 kilot, tiz ev mulva kiasol pont 1 kilot. nem lett tobb, nem lett kevesebb. 

Előzmény: Bufla (994)
Bufla Creative Commons License 2010.11.24 0 0 994

Engedd meg, hogy picit vitatkozzak az álláspontoddal:

 

"A fizikai arany elsősorban nem a hozam miatt érdekes, hanem mert értékálló."

 

Ez így nem teljesen igaz. Ez iránt is ugyanúgy felmehet a kereslet, mint bármely más dolog iránt. Tehát reál értékben is növekedik az értéke. Emellett lehet, hogy 100 éves távlatokban tartja az értékét (semmi más nem tartja ennyire az értékét). Ugyanakkor lehetnek 1-2-5-10-50 éves extra növekedési illetve csökkenési periódusok.

Jelen helyzetben a növekedésnek van potenciálja, mert a gazdasági, politikai és katonai feszültségek ebbe az irányba hatnak. Hiába próbálja az IMF spekulatív arany eladásokkal lent tartani az árát, az egész világ keresletével nem tud szembemenni.

 

 

"Magyarul: nem nagyon kereshetsz vele"

 

Már miért ne? Pláne hosszabb távon. A 10 éve 1600-1700 Ft/g áron vásárolt 14K törtarany ma 4900 Ft/g áron adható el. Ez kb. 3-szorozódás. Ennyi lett volna az infláció 10 év alatt? NEM! A KSH adatai alapján a 10 éves infláció: 102,8% volt, ami csak egy 2-szereződést indokolna.

Persze rövid távon a papír alapú arannyal érdemes kereskedni, de hosszabb távon a fizikai is megfelelő. Vagy megfelelőbb. Pl. adózás miatt is.

 

"az arany ára most csúcson van, kérdés, hogy tovább fog-e menni felfelé, vagy ahogy elmúlik a váltság, szépen visszamegy"

 

Az én véleményem az, hogy két dolog hajtja fel az arany árát (a keresletet): 1. az inflációtól való félelem (ez megvan, mert Amerikában látványosan megy a fedezetlen pénznyomtatás); 2. a háborús fenyegetettség (ez is megvan: Irán, Korea).

Előzmény: petike23 (990)
Kyrandia Creative Commons License 2010.11.24 0 0 993

Nekem sincs ott :), csak jó tapasztalataim voltak náluk. Árban, korrektségben, elérhetőségben és tanácsadásban is.

Előzmény: petike23 (987)
petike23 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 992

Itt bővebben leírtam, hogy látom; az aranyár pillanatnyilag csúcson van (bár reálértékben volt már magasabb!), a kérdés, hogy merre megy tovább a grafikon..

petike23 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 990

A fizikai arany elsősorban nem a hozam miatt érdekes, hanem mert értékálló.

Magyarul: nem nagyon kereshetsz vele (az extrém helyzeteket leszámítva), de nem is bukhatsz vele sokat.

 

Az arany certifikát (pláne a turbo!), illetve aranybányák részvényei már inkább a kockázati papírokhoz állnak közel; azaz kereshetsz rajtuk, de bukhatsz is.

 

Személyes megjegyzés #1: a fizikai aranynak minden kiegyensúlyozott portfólióban helye van, legalább néhány érme, vagy kisebb tömb erejéig.

 

Személyes megjegyzés #2: az arany ára most csúcson van, kérdés, hogy tovább fog-e menni felfelé, vagy ahogy elmúlik a váltság, szépen visszamegy - nem teljesen, de alaposan.

Szerintem az utóbbi sanszosabb.

Előzmény: Törölt nick (989)
petike23 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 988

Köszi. :)

Mit szeretnél arannyal elérni ?

Hozamot, vagy hogy biztonságban legyen a pénzed (egy része) ?

 

Üdv; Péter

Előzmény: Törölt nick (985)
petike23 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 987

Őket nem ismerem.

Ac ackoff -tól már több ismerősöm vett, és mindig korrektek voltak.

(Nincs érdekeltségem egyikben sem :)

Előzmény: Kyrandia (986)
Kyrandia Creative Commons License 2010.11.24 0 0 986

Szerintem a conclude-ot is érdemes megnézni.

Előzmény: petike23 (983)
petike23 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 984

Fizikai arany: ez a topicja. :) Ahogy előttem leírták: biztonságos értékálló.

 

"Papír" arany, azaz arany certifikát, és aranybányák részvényei; a részvény topicban érdemes érdeklődni, ott a nyereségre játszol.

Előzmény: Törölt nick (980)
petike23 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 983

Ez egy korrekt cég: ackoff.biz

Kicsik, de épp ezért nagyon jók az áraik.

Előzmény: zsula11 (977)
naox Creative Commons License 2010.11.22 0 0 982

A fizikai arany akkor jó, ha nem bízol a rendszerben, egyfajta vésztartalék. Ha fizikai aranyat veszel, akkor azért teszed, mert a benne rejlő biztonságot keresed, ilyenkor mellékes az esetleges hozam mértéke. Volt 100g aranyad, most is ennyi van, ez a lényeg. Rossz befektetés, nem szaporodik, egyetlen dolgot tud: megmarad. (És ezt mostanában elég kevés dolog tudja.)

A "papír arany" azoknak való, akik az arany árfolyamváltozásából akarnak profitálni. Pont úgy működik, mint minden más tőzsdei termék. És pont ellentéts a fizikai aranyal. Nyerni lehet rajta, függ a fennálló rendtől, szerverektől, bankoktól, virtuális, mint a pénz, vagy a részvény. Hozamot lehet elérni, de el is lehet veszteni.

Előzmény: Törölt nick (978)
naox Creative Commons License 2010.11.22 0 0 981

Bármely olyan céghez menj nyugodtan, aki számlát ad, és rendelkezik engedéllyel aranykereskedelemre, és van irodája/üzlete. Így ha bármi kaki van, később reklamálhatsz. Az aranykereskedőkről van itt egy lista, nézd meg ki van a közeletekben:

http://mkeh.gov.hu/index.php?name=OE-eLibrary&file=download&id=4470&keret=N&showheader=N

Ugyan nagy pénzekről van szó, de valójában semmivel sem bonyolultabb aranyat venni, mint kutyatápot.

(És persze mi is örömmel kiszolgálunk...)

Előzmény: zsula11 (977)
petike23 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 979

De, de az más tészta, mint a fizikai arany.

Előzmény: Törölt nick (978)
zsula11 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 977

Sziasztok!

Én is azt szeretném megtudni befektetési aranyat (tömböt) hol, melyik cégtől lehet biztonságosan megvenni.

Van erről valakinek tapasztalata?

 

naox Creative Commons License 2010.10.12 0 0 975
"eladhatóság és értékállóság miatt a lehető legtisztább arany."
A tiszta arany nem "eladhatobb" es nem "ertekallobb", mint a pl. 900-as finomsagu erme. Az ermek jobban ismertek, sokkal tobb forog beloluk, mint a tombokbol, sokkal nehezebb/dragabb hamisitani, igy forgalomkepesebbek, eladhatobbak, mint a tombok. Es mivel az aruk az arany vilagpiaci arat koveti eppen annyira ertekalloak is, mint a tombok.
"Hol lehet befekktetési aranyat kapni? "
rengeteg helyen. Javaslom, hogy a kishazankban legalisan mukodo kereskedok egyiket keresd meg.
Előzmény: Jaga77 (971)
blogger Creative Commons License 2010.09.29 0 0 974
http://arany.lap.hu/
Előzmény: Jaga77 (971)
JAMIE222 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 973
esetleg befektetési aranytömb...
Előzmény: JAMIE222 (972)
JAMIE222 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 972
Beírod a gugliba, hogy aranyárfolyam és végignézed a találatokat....
Előzmény: Jaga77 (971)
Jaga77 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 971

Üdv mindenkinek!

 

Hol lehet befekktetési aranyat kapni? Milyen internet címeken? Az még jobb lenne, ha mindezt kedvező áron! Persze fő a megbízható forrás, nem akarok kockáztatni. Ez mellett nem árt a minőség, az eladhatóság és értékállóság miatt a lehető legtisztább arany. Tud valaki ebben nekem segíteni? Köszönöm előre is a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 970
Köszi az érdeklődést!
Elment a cucc.
Ezzel kapcsolatban már ne keressetek.

szép napot mindenkinek.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.18 0 0 969
Sziasztok!

ha valakit érdekel a Pápalátogatásos emlékérem 60e forintért.
Most itt a lehetőség.
naox Creative Commons License 2010.08.08 0 0 968
bukod az AFA-t. Az ezust nem "befektetesi termek", vasarlaskor ki kell fizetned az AFAt, eladaskor azt maganszemelykent nem kapod vissza. 25%-nal sokkal nagyobb arfolyamnyereseg eseten persze megeri.

Talan erdemes lehet regi ermegyujtemenyre vadaszni, olyan ermekre, pl. 1-2-5 koronas, amit maganszemelytol vilagpiaci aron fel tudsz vasarolni nagy tetelben, de -mivel maganszemelytol veszel- nem fizetsz afat. (Ismeretlentol a tomb vasarlasat nem ajanlanam, mert konnyen atverhetnek.)
Ha csak az arfolyamnyeresegre spekulalsz, akkor amugy nem erdemes fizikailag birtokolni a termeket. Ha meg hosszu tavon gondolkodsz, akkor az ezustnek az a baja, hogy tul nagy. Egy komoly, par millas "portfolio"-hoz mar talicska kell.
Előzmény: madrala (967)
madrala Creative Commons License 2010.08.08 0 0 967
Sziasztok! Uj vagyok, kivancsi vagyok, mit gondoltok a fizikai ezustbe valo befektetesrol?
AldinDashka Creative Commons License 2010.06.21 0 0 965
Ok! kösz az 5letet. Indukciós kemence is jó lesz erre a célra. Azon bosszankodom, hogy 1 éve elajándékoztam/kidobáltam a kemencékhez való kerámia alkatrészeket. Azt gondoltam az életben nem építek többet ilyesmit.
Előzmény: naox (963)
AldinDashka Creative Commons License 2010.06.21 0 0 964

Nekem ez nem gond, mert sok évet lehúztam laborokban vegyszészek, fizikusok között, az ismeretségi körömben van pár vegyész, aki szívesen segít nekem, van laborjuk, elszívófülke vegyszer, ami kell, kutatási területen vannak, megcsinálják nekem szívességből. Nyilván nem iparszerűen 1-1 alkalom viszont belefér.

Előzmény: petike23 (960)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!