Keresés

Részletes keresés

zsazska Creative Commons License 2010.06.26 0 0 2190
Köszönöm szépen, meg fogom nézni!
Gondolod, hogy magától próbált volna önállósodni? Még nincs se evezőtolla, sem pedig farktolla. Sétálva közlekedik, és maximum 20 cm magasságban lévő tárgyakra képes felreppeni. Ezen kívül enni sem képes egyedül, csak ha a madármamát imitálva, a tátott csőrébe letolom az újjammal a falatot. Intatni pedig egy szívószál segítségével szoktam.
Az etetésével kapcsolatban azt a tanácsot kaptam, hogy a konzerv macskaja a legmegfelelőbb. Eddig azonban jobbára főtt hússal etettem. Természetesen most, hogy már itthon vagyok, utána fogok nézni mindennek, amit csak tudni kell a helyes tartásáról!

Előzmény: Roland15 (2189)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 2189

Szia!

Ha bármilyen kérdésed merülne fel a varjú tartásával kapcsolatban, látogasd meg a hazai madarak tartása c. topikot! Nagy valószínűséggel ő már nem kipottyant, hanem magától hagyta el a fészket. Sok szerencsét kívánok a felneveléséhez!

Előzmény: zsazska (2187)
zsazska Creative Commons License 2010.06.26 0 0 2188
Flotyi videójának linkje nem működött, ezért újból beteszem: Flotyi videója1
Előzmény: zsazska (2187)
zsazska Creative Commons License 2010.06.26 0 0 2187
Szép napot mindenkinek!
Egy hetes edzőtáborozásunk eredményeként ezzel a kis tündéri teremtménnyel tértünk haza! A viharban kipottyanhatott a fészekből, így összeszedtem: Ő Flotyi, a kis Dolmányos Varjó bébi!

Hihetetlenül jól alkalmazkodott a számára idegen közeghez! Másfél nap után már magától tátogott, ahányszor csak meglátott, és már most követ, ha teheti:-)
Szeretnék majd neki egy biztonságos röpdét kialakítani a kertben, ahol ő kényelmesen élhet, viszont sem a kutyák, sem a macskák nem háborgathatnák! Ha van valami speciális szabály, ötlet, amit figyelembe kellene vennem, akkor légyszi jelezzétek! Én egy normál kerítésdrótból kialakított röpdét képzeltem el neki.

Flotyi videója


Valami ilyesmire gondoltam, csak kisebbre!
Varjúröpde a Noé állatotthonban
canary1 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 2186

Halihó madarbarat !

 

Én is jácc6ok ?

 

canary1

Előzmény: madarbarat (2181)
canary1 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 2185

Szia !

 

Nagy sikerrrel kecsegtet, ha a www.mgksz.hu weboldalra kattintasz, vagy ha írsz egy e-mailt székesfehérvári galambász barátomnak, Bárány Istvánnak a herzli@citromail.hu drótposta címre.

Üdvözlettel:

 

canary1

Előzmény: Lilike9 (2184)
Lilike9 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2184

Üdvözlök mindenkit!

Segitségeteket szeretném kérni.Talláltunk az udvarunkben ismét egy lelőtt madarat ezúttal egy galambot ami gyűrűzött és chippelt is.

Gyűrűn: Romania 108057  2009 szám szerepel.

Nem-e tud valaki segíteni,hogy Romániában hova valósi lehet a madár?

Jó lenne a gazdáját értesíteni elmondani neki mi lett szegény madarával.

Bár az állatorvos most fogja röntgenezni van-e benne golyó mert csak utánna tudok feljelentést tenni a rendőrségen.Sajnos már nem ez volt az első eset.

A feketerigótól kezdve mindent lőnek ami mozog kutya,macska,madár.

Nagyon megköszönnöm ha valaki segítene.

 

Zsuzsa

madarbarat Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2183

KEDVES GALAMBÁSZLÁNY!

Mintha hájjal kenegetnének - nagyon szépen köszönjül az elismerő szavakat.

Tegyem hozzá azért dolgoztunk, hogy amadarakat kedvelők hasznára lehessünk.

És nagyon várom a hétfőt-keddet - a fotók végett.

Előri is köszönjük szépen!

Előzmény: Törölt nick (2180)
Ladybee Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2182
Barna gödénynek nézem, ami az olaj miatt "másképp" barna.(Pelecanus occidentalis)
Előzmény: madarbarat (2181)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2181

Székesfehérvári barátomtól kaptam egy pps-t, a 22 kép között van kettő, különösen figyelemre méltó.

Felteszem, a képek láttán semmi kétségetek, tudjátok milyen fajról van szó

 

 

A jellegzetes csőr alsó kávája mindenkinek segítségére lehet,  de a dologban azért van egy csavar... Éppen ezért a sikeres megfejtőnek postázzuk a Madárbarát-kexikon legújabb változatát (ha elküldi postacímét a

ebenezer@drotposta.hu vagy ebenezer@freestart.hu  címre) Szőcs Bélának.

Ime a másik fotó:

 

gödény

TEHÁT A KÉRDÉS: MILYEN MADÁRFAJT ÁBRÁZOLNAK A FOTÓK?

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2180
Természetesen!
A hétvégén fotogénné varázsolom magam és a szarkát is és készítünk pár képet!:-) Megtisztelő lenne számomra.
Egyébként én annak idején megrendeltem a Madárbarát-lexikont:-) Nagyon jó! Igazán sok dolgot tanulhatunk belőle! Nekem sokat segített.
Képeket majd csinálom!
Előzmény: madarbarat (2176)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2179
bőr parazitás megbetegedései: a madár bőrén, tollazatában számos élősködő telepedhet meg

Rossz tartási körülmények és táplálás mellett a baj olyan mértéket ölthet, amely a költetés rovására mehet, sőt, komolyan veszélyeztetheti a madár egészségét.

Ha a nyugodtan üldögélő madár hirtelen a tollazatához kap, ideges mozdulatok után kétségbeesett menekülésbe, vergődésbe kezd, akkor biztosak lehetünk benne, hogy élősködő kínozza.

Az élősködők károkozása az is, amelyet leggyakrabban a fészekben levő fiókáknál figyelhetünk meg: a bőr alatt a csípések hatására gázzal telt légbuborékok keletkeznek.

A nagymértékben elszaporodott élősködők állandóan zaklatják a madarat, mely végül felhagy a költéssel. A paraziták idő előtt kihajtják a fészekből a fiókákat, amelyek így gyakran esnek a megfázás áldozatául. Ezen túlmenően komoly vérveszteséget is okozhatnak, ami a betegségek iránti fogékonyságot növeli. Mindezek indokolják, hogy az élősködőket vegyük komolyan, s ellenük könyörtelenül harcoljunk.

A leggyakoribb parazitás bőrmegbetegedés kórokozói az

→atkák, ezen belül is az

→óvantagok közül

az Argas persicus és az Argas reflexus a díszbaromfik és a galambok élősködője.

A Dermanyssus fajok, a piros színű →madártetű és a piros →atkák pedig az emlősöket és a kisebb díszmadarakat károsítják.

Jellemző rájuk, hogy a fénytől idegenkednek, így főként éjjel bújnak elő, majd magukat vérrel megszíva újra elbújnak a kalit, volier v. az odúk réseibe.

Esetenként több napra elegendő táplálékhoz jutnak egy-egy ilyen táplálékszerző kalandozás során, ezért is nehéz az ellenük való védekezés. Azt is tudnunk kell, hogy az óvatag lárvái a madár bőrébe (a nyakon, a mellen és a szárny belső felületén) fúródva 5-6 nap alatt fejlődnek ki.

Komoly kártétele van a →tollgerinc atkának (Picobia bipectinata) is, amely elsősorban az evező- és a kormánytollak csévéjébe telepszik meg. A cséve a benne levő atkáktól, petéiktől és lárváiktól sárga váladékos lesz, végül a toll kihullása következik be.

Ezeken kívül még gyakori a →lábrühösséget okozó Cnemidocoptes mutans, valamint a →tolltetű és főként a baromfiudvar lakóinak kellemetlenkedő →kullancsszabásúak.

....

brailai rövidcsőrű forgógalamb: elsősorban röptetés céljából tenyésztett közepes nagyságú, izmos röpgalamb, mely tekinthető a galaci forgó keringő rövidcsőrű alfajtájának

Minden irányban lekerekített fej, gyöngyszem, kétsoros, viaszsárga szemgyűrű, kúp alakú csőr, tőben vastag, függőleges tartású, középhosszú nyak jellemzi.

A mell kissé emelt, széles és domború. A láb középhosszú, tollatlan, viszont a fej lehet sima v. fésűskontyos.

Lehet egyszínű - fekete, vörös v. szalagos kék -, de gyakoribbak a tarkák.

Régebben a fehér fejű, fehérfarkú tarka divatja volt, ma inkább a maszkos tarkákat keresik. Ezeknél színes - fekete, vörös v. kék - a farok, de legfőképpen az arci rész, a szemet is körbeölelően és az áll alatti terület. A szárny foltostarka.

 

brama bagoly: →brahma bagoly (Athene brama)

 

Brandente (ném.): →bütykös ásólúd (Tadorna tadorna)

 

...

 

brémai keringő (Bremer Tümmler): ide, s tova 200 esztendeje tenyésztik, s versenyeztetik ezt a tipikus keringő házi galambot Bréma környékén

A XX. sz. elején divatos "modernizáló" irányzatok látószögéből kiesett, így eredeti formájában él ma is, s mit sem veszített a kiváló röpképességéből.

Postagalamb nagyságú, annál nyújtottabb formákat mutató, vízszintes testtartású, mélyebb állású házigalamb, előre domborodó mellel.

A színváltozatai:

brémai keringó

fehér,

fekete,

kék,

barna,

fakó.

Valamennyi előfordul csaposan, szakállasan, fehér farokkal is.

A színeseknél nem hiba a több-kevesebb fehér evező és a fehéres kloákatájék.

 

breslaui rövidcsőrű (Breslauer Tümmler): kis termetű, erős szervezetű ritka házigalamb a keringők fajtacsoportjában

Valószínűleg a stettinivel van rokonságban és kitenyésztésében a prágai rövidcsőrű volt a kiindulási alap.

A csőr egyenes, rövid, vastag és tompa. A fej kocka alakú.

A II. világháború során csaknem eltűnt, de a stettini és a budapesti gólyás felhasználásával megmentették.

Előfordul sima fejjel és fésűsen is.

A tenyésztési centruma, Breslau ma Lengyelország területén található és Wroclávként ismert.

A színváltozatai:

kék,

világos és sötét baglyas,

deres,

gólyás,

fekete,

rezes,

vörös és

sárga

színben elfogadott.

Lehet ezen túl lehet

tigrisbabos minden színben, amikor is előnyös, ha az evezők és a kormánytollak színesek.

 

Breuer György (1887-1955): amatőr ornitológus, akibe a vonzódást a természettudományok, és különösen a vadászat valamint az ornitológia iránt unokabátyja Barthos Gyula erdőmérnök oltotta belé. Ám kalandos élete során mindezekkel csak mellékesen foglalkozhatott.

A furcsa fordulópontot az hozta, hogy az I. világháborúban orosz hadifogságba esett, Szibériába került, s egy természetbolond cseh ezredorvos patikusaként madarak és rovarok preparálásával is kellett foglalkoznia.

Társainak gyorsírást tanított, ő maga pedig a török és a perzsa foglyoktól további két idegen nyelvet sajátított el. Hamis okmányokkal megszökött Szibériából, s 4 évi fogolyélet után hazajutott. Itthon lelkesen terjesztette a madárvédelem gondolatát és 1927-ben a Magyar Ornitológusok Szövetségének megalakulásakor rögtön megszervezte a szervezet soproni tagozatát. Esterházy Pállal közösen létrehozta a fertői madárvártát.

Aztán tett egy rövid kitérőt a gombák világa és a gyorsírás korszerűsítése felé, majd (már Nagykanizsán) visszatért a madártanhoz, s intenzíven kezdett el foglalkozni a madarak élősködőivel illetve a tollatkákkal. Mikroszkóp előtt töltött számolatlan órái sok eredményt hoztak, a ennek elismeréseként tudóstársai egy fajt róla neveztek el (Brueelia densilimba breueri ).

 

Brewster, William (†): verébpapagáj alfaj leírásával tette magát ismertté.

 

....

 

Bricoux, Artur dr.: belga orvos, aki már gyermekkorában sikeres postagalamb-versenyzőnek számított

Későbbi tenyésztének alapját a Sluys-féle és Sion-galambok adták, s azok utódaival - Petit Rousseau, Plume noir, St. Vinzent, Tache blanche, Bon Roux - 1905-től 1914-ig 2120 díjat nyert.

Az irigység, a szakmaféltés sok ellenséget szerzett számára. Számtalan kellemetlenséget kellett elviselnie, s végül megcsömörödve felhagyott a galambászattal.

Eladta és elajándékozta a galambjait, de azok utódai is öregbítették a kiváló szakember hírnevét.

Galambjait gömbölyű testalkat, gazdag tollazat, hajlékony szárny jellemzi.

Az általa kitenyésztett típus a mai, ideálisnak tartott postagalamb:

kézbe véve az az ember érzése, mintha tojást fogna, ami folyton ki akar csúszni a kezéből;

légzéskor a mellkas tágulása nem érzékelhető;

a tollazat dús, selymes;

az evezők szabályosak és hajlékonyak, a másodrendűek különösen fejlettek;

a jó tollazat már a fiatalok 10-12 napos korában mutatkozik, ugyanis a később tollasodók, a legtöbb esetben, már csak gyéren tollasodnak;

a szárnyak hajlékonyságáról a kiterítésükkor győződhetünk meg, a jó szárnyú galamb nem húzza vissza a szárnyát, nem érzünk ellenállást, mintha a szárny nem is volna a testhez függesztve.

 

Brieftaube (ném.): →belga postagalamb (Columba domestica verrucosa tabellaria).   

 

...

 

bronzfoltos galamb (Turtur chalcospilos - Bronzflecktäubchen - Emerald-spotted Wood Dove): 20-22 cm nagyságú afrikai gerlebronzfoltos galamb Etiópiától egészen Dél-Afrikáig. Nagyon hasonlít az acélkékfoltos galambhoz, de ez valamivel sötétebb, kivéve az állat, ahol világosabb. a szárnyfoltja bronzos árnyalatú, és sokkal nagyobb.

Tartása, táplálékigénye megegyezik az említett rokonéval.

 

bronz gyümölcsevő galamb (Ducula aenea v. Carpophaga aenea - Green Imperial Pigeon): mintegy 34-50 cm nagyságú madár a galambfélék családjában. Indiától a Fülöp-szigetekig széles sávban előfordul, s a változatos élőhelyeknek megfelelően számos alfaja alakult ki.    bronz gyümölcsevő galamb

Csak ritkán száll le a földre. Erre nincs is szüksége, hiszen az élőhelyén a fák folyamatosan biztosítják a táplálékául szolgáló lédús gyümölcsöket.

A hát, a felső farkfedők és a szárny bronzos fényű zöld. A fej, a nyak és a test alul borvörössel futatott világosszürke.

A homlok és az áll fehéres. A mintegy 17 cm hosszú farktollak fonákja fekete, színe pedig kékeszöld.

Gyümölcsökkel táplálkozik, s érdekes, hogy nem csipeget, hanem egyben nyeli le a falatokat. Ebben segítségére van a kígyókéhoz hasonló szájalakulása, a rendkívül tágulékony nyelőcsöve és a rugalmas állkapocsízülete.

bronzkanári 

bronz kanári: a fekete sorú (rajzolatos) kanári narancssárga alapszínű változata

Az alapszín az →Ostwald-skála 2 1/2 - 3 pontja között található árnyalatok valamelyikének mutatkozik. 

 

bronznyakú galamb (Columba /Turturoena/ iriditorques - Bronzenackentaube - Bronze-naped Pigeon): a nyugat-afrikai erdőségekben fellelhető harmonikus formákat mutató, szép, de a tollazatában nem feltűnő galambféle bronznyakú galamb

Ritkán importálnak a nyugati kereskedők e fajból, s azok a német szakirodalom adatai szerint rendszerint nyomtalanul eltűnnek, tehát a tartásukat, tenyésztésüket erőltetni nem érdemes.

 

bronznyakú fácángalamb (Otidiphaps nobilis - Bronzenacken-Fasanentaube - Phaesant Pigeon): monotipikus nemzetség faja a földi galambok csoportjában, Új-Guinea nyugati részén és még néhány kisebb szigeten bornznyakú fácángalamb

Derek Goodwin, a neves ornitológus, galambszakértő az eltérő sajátosságai miatt a fajt indokoltnak tartja kiemelni a családból é önálló család rangján szerepelteti.

A zavarba ejtően hosszú és vaskos sirálycsőr kárminpiros.

A fejet és a test alsó részét kékkel szegélyezett zöldes fekete tollak fedik. A nyak hátul bronzos zöld, de a tollak vége a fehéres árnyalattól "penészes". A köpeny fénylő aranyos árnyalatú piros.

A szárny, a hát és a farok bíboros gesztenyebarna. A láb és a csőr cinóbervörös. A szemgyűrű és az írisz élénkpiros.

Az Aru-szigeten előforduló alfaj nyakán a kékesfekete tarkótól az aranyos piros hátig a tollazat hátul fehér. A váll zöldes árnyalatú kékesfekete. A szárny bíboros piros. A farcsík és a farkfedők hátrafelé fokozatosan sötétedő lilás bordók. A farok töve már irizáló kék, a hosszú, lépcsőzetes, csónakfarok vége pedig fekete.

A nagyság mintegy 50 cm. A szárny 177-204 mm.

A fészekalj egyetlen világos, krémszínű tojásból áll, amelyből a kicsi átlagosan a 26. napon kel.

De nagy eltérések tapasztalhatóak. Feltörheti a héjat már a 23. napon, de elhúzódhat a kelés a 29. napig is.

A fiókatollazat, a csőr, a láb és az írisz egyaránt fekete.

 

bronzpinty (Lonchura): több díszpintyfaj, ill. alfaj összefoglaló neve magyarul (→hegyesfarkú bronzpinty; ékfarkú bronzpinty).

 

bronzpintyek: díszpinty nemzetség ( →Lonchura)

 

bronzpulyka: a házipulyka parlagi fajtája, amely a DATE kismacsi telepén, Dunka Béla jóvoltából, a mintegy 50 példányos állomány révén fennmaradhat a jövő nemzedékei számára is.     

 

bronzpulyka
madarbarat Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2178
botosáni homlokrózsás bukó: a jasi homlokrózsáshoz hasonló, lábtollas romániai házigalamb fajta, melyet orosz keringőkből alakítottak ki

Közepes testű, középhosszú lábú, kis, gömbölyded fejű bukó, mely homlokáról körben nagy rózsa mutatkozik.

A tarkó többnyire sima, de előfordulnak fésűs példányok is.

Az írisz gyöngyfehér v. bükköny, ill. akadnak törtszeműek és felemásszeműek is.

A keskeny szemgyűrű pergamenszínű. A vékony csőr közepes nagyságú, a hegye kissé lefelé hajlik. A nyak függőleges tartású, középhosszú. A farok keskeny és lapos. A mell széles és kissé előre domborodik.

A lábtollazat lehet harisnyás v. gatyás. Utóbbi esetben a sarkantyúk és a talptollak rendkívül hosszúak, mintegy 8-10 cm-esek.

A tollazat tömött, jól simul a testhez, lehet

egyszínű,

a fejen színes,

barátrajzú,

hátas,

babos,

foltos tarka.

Az egyszínűek elfogadottak fehérben, feketében, vörösben, sárgában, kávébarnában, szalagos kékben, kovácsolt kékben, ill. vörösben. A színesfejűeknél a nyak elülső részének 1/4-1/3-ára terjed ki a színes (fekete, vörös v. sárga) szakállka; lehetségesek deresben is, amikor a mell és a szárnypajzs, vm. az evezők deresek.

A barátrajzúaknál a fej, az evezők, a has és a farok fehér, másutt a tollazat fekete, vörös, sárga, kék v. kávébarna.

A hátasok valójában fekete, vörös, sárga v. kék szívesek fehér fejjel.

A babosak fehérrel egyenletesen hintettek, de az 50-50 % arány csak cc. a 3-4 éveseknél alakul ki.

A foltos tarkák szabálytalan tarkák.  

botsáska (Phasmoidea): levél v. pálcika alakú sáskaféle, melyet rovartápláléknak örömmel fogadnak az ember madárfoglyai. Vannak fajok, amelyek e célra viszonylag könnyen tenyészthetőek

 

botulizmus: ételmérgezés, mely bénulásos tünetekkel jár

 

bourbon (fekete) pulyka: az USA-ban kitenyésztett egyik pulykafajta

 

Bourkesittich (ném.): →rózsáshasú (Bourk-) papagáj (Neopsephotus v. Neophema bourkii)

 

Bourk-papagáj (Neopsephotus v. Neophema bourkii): →rózsáshasú papagáj (Bourkesittich)

 

boxan (gal.): a →galati forgó keringő egyik színváltozata , a barátrajzos feketetarka sima fejjel. Ugyanez körfésűsen kozák

 

box in box diagram (doboz a dobozban): a természetes növény- v. állatrendszer egyik szemléletes módja, melyben az egy nemzetséghez tartozó fajok egy "nemzetségdobozt" az azonos családhoz tartozó nemzetségek egy "családdobozt" stb. alkotnak. A magasabb rendszertani egység magába zárja az alacsonyabb egységet.   

...

 

Böhmentauben: házigalamb-fajta, a cseh galamb.  

 

Böhmische Flügelschecken: házigalamb-fajta, a →csattogó begyes.  

...

 

bőr képződményei: madaraknál a →tollon kívül egyéb képződményei is vannak a bőrnek. Ilyen pl. a →csőr is és az ujjízületek szarulemezei

Galamboknál a felső csőrkáva tövében helyezkedik el a csőrdudor, amely ideg- és tapintótestecskéket tartalmazó szerv, s benne találhatóak a külső orrnyílások.

Az ujjak talpfelületén a szaruszemölcs v. talpgumó található.

Az ujjakat és a csüdöt szarupikkelyek borítják, melyek a vedlés során nem cserélődnek, de szöveteik az elhasználódás mértékében folyamatosan képződnek.

Ezek a csúszómászók szarupajzsocskáinak felelnek meg. A galamboknál általában pirosak.

Az ujjak végén kemény szaruanyagból képződik a karom.

A legtöbb madárnál a kelés időpontjában a csőr kávájához kemény szaruanyag, az ún. tojásfog tapad, amelynek a tojás feltörésében van szerepe.

Pulykánál a fejen sajátos bőrképletek mutatkoznak. A kakasoknál másodlagos ivari jellegként a homlokról, gyakran a csőr végén is túl érő, ún. homlokszarv lóg le. A fej és a nyak bibircsókos, amit szoktak méregnek is nevezni, mert a felidegesített, mérges pulyka bibircsókjai kivörösödnek, meglilulnak és feltűnően megnagyobbodnak. (→bőrszakáll;   →méreg; →sisak; →bőrkaréj; →bőrredő)

 

bőrlebeny: kisebb-nagyobb csupasz bőrfelület, melyen rendszerint megnyúlt v. az ereibe tóduló vér, esetleg a benne található légzsákba préselt levegő hatására megnyúlik.    

A színe többnyire élénk, esetenként a nász idejére

bőrlebeny
madarbarat Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2177
bogárfényű galamb (Chalcophaps indica - Glanzkäfertaube): →indiai zöldszárnyú galamb   

 

bogyó: gömbölyű v. gömbölyded alakú, kicsiny, többmagvú húsos termés. Számos bogyó gyűjthető az ember által tartott madarak számára, s ezeket szárítva tárolhatjuk

A szárított bogyókat vízben v. pl. tejben áztassuk be etetés előtt!

...

 

bolhák (Aphaniptera): a rovarok (Insecta) osztályának egyik rendje, melynek képviselői a melegvérű állatokon (közöttük a madarakon) élősködnek. Szárnyatlan, oldalról összenyomott testű állatok. Hátulsó lábpárjuk ugróláb. Szájszerveik szúró-szívók. Vérrel táplálkoznak. A mintegy 1200 fajból hazánkban 50 fordul elő.

Legismertebbek az emberbolha (Pulex irritans), a kutyabolha (Ctenocephalides canis), a macskabolha (Ctenocephalides felis) és a tyúkbolha (Ceratophyllus gallinae - forrás:

http://www.uku.fi/~holopain/stt/Ceratophyllus-gallinae-gallinae.jpg).

A legtöbb bolha egészséges állatra nem közvetlenül veszélyes, hanem, mint betegségterjesztő.

bolha

A madarakra nézve különösen a kotló tojók szenvedhetnek tőlük, olyannyira, hogy fel is hagyhatnak a költéssel.

A galambbolha is ugyanúgy ugrál, mint a közismert kutyabolha.

Naponta vért szívnak, átszúrják a bőrt, ahol helyi gyulladás keletkezik. A fehér tollazaton könnyű felfedezni a galamb- v. a tyúkbolha piszkát is.

Alkalmazhatjuk ellenük a Ditrifon 3 ezrelékes oldatát permetezéssel v. az óvantagoknál leírtak szerint lehet ellenük védekezni.

 

bolharákok (Daphnia): az ágascsápú rákok (Cladocera) rendjébe tartozó, tócsákban is előforduló alsórendű rákok

Az akvaristák halaik etetésére gyűjtik.

Lapos csészében felkínálva számos asztrild is rászoktatható a bolharákok (köznapiasan: vízibolha) fogyasztásukra.

 

Bolívia: 3 millió lakosú, több, mint 1 millió km2 területű ...

 

....

Bolle galambja (Columba bollii - Bolle's Pigeon): a galambfélék névadó nemzetségének ritka faja. A Kanári-szigetek babérerdeiben lelhető fel.

A populáció az erdők pusztulásával vészesen kezdett fogyni, s az 1980-as években már csak mindössze 1100-1300 példányról beszélhettek. Bolle galambja (Columba bollii)Az kiterjedt természetvédelmi tevékenység és a felvilágosító munka eredményeként már mintegy 6000-es állományt regisztráltak, 2008-ban pedig több, mint 15 ezres populációról is beszéltek, így a faj az IUCN vörös-listáján a mérsékelten veszélyeztetett minősítéssel szerepel.

A Bolle-galamb rügyekkel, hullott erdei gyümölcsökkel táplálkozik, nyár végén kóstolót vesz a gabonafélékből is. Főként a babérerdők vízmosásait kedveli és januártól szeptemberig fákon költ.

 

Bollinger-féle testecskék: a →galambhimlő kórokozójáról elnevezett víruskolóniák.

 

bolond sirály: →dolmányos albatrosz (Diomedea melanophris)

 

bolond tyúk: →fenyőfajd

 

Bolowen-ezüstfácán v. Engelbach-ezüstfácán (Lophura /Gennaeus/ nycthemerus engelbachi - Bolowen-Silberfasan): az ezüstfácán Dél-Laoszban kialakult alfaja a hegyvidék ...

 

....

Bonfigt Franz (): német postagalamb-tenyésztő, nagymester, aki, bár már 16 évesen lelkes kölni galambász, Aachenben, a német galambászat egyik fellegvárában sajátította el az igazi tudományt

Az 1910-es évektől az egyik legsikeresebb versenyző, különösen miután Bricouxtól, Fabrytól és Demiltől származó galambokkal kialakította a maga törzsét. 250-300-as állománnyal dolgozott, évente 70-80 "özvegyet" készített fel versenyre.

Meg kell még említeni, hogy állományának feleslegét, évente cc. 100 db galambot nyilvános árverésen értékesített, s a bevételt felajánlotta a nehéz szociális helyzetben levő postagalambászoknak.

Állománya a II. világháború során nagyobbrészt megsemmisült, de néhány eljutott a mi Horváth Jánosunkhoz, aki nagy becsben tartotta ezeket a galambokat.

 

...

 

...

Másutt a tollazat a fajtársakéhoz hasonlóan sötétszürke.

 

bonini sokszínű galamb (Columba versicolor - Bonin Pigeon):bonini sokszínű galamb a japán Bonin-szigetek Nakodo Shima és Peel szárazulatain előforduló galambféle a szubtrópusi sűrűségekben.

Az endemikus faj vesztét a patkányok és a macskák okozták. Az utolsó 4 példányt amelyről hírt adhattak fogságban (Leningrád, Frankfurt és Tring településeken) találták.

2009-ben az IUCN Vörös Listáján KIHALT jelzéssel szerepelt.

 

bonin-szigeti mézevő újabban fehérszemű (Apalopteron familiare): korábban a mézevőfélék, ma már a pápaszemes madárfélék családjába sorolt egyik rendkívül ritka, endemikus faj a japán Ogasawara...

....

borpiros galambamazon: →galambnyakú amazon (Amazona vinacea - Taubenhals- v. Weinrote-Amazone)

 borpiros gerlice

borpiros gerlice (Streptopelia vinacea - Weinrote Turteltaube- Vinaceous Dove): nyugat-afrikai galambféle a gerlék nemzetségében

Még a méreteit tekintve is nagyon hasonlít a fokföldi kacagó gerlére, de a háta és a szárnyfedők borpirosak.

A kantár vékonyabb és világosabb. A szárnytükör krémszínű, a nagy tollak fekete árnyalatos barnák. Ban van den Broek: borpiros gerlice

Fészekaljanként 2 fehér tojást költ. Fotó: Ben van den Broek

 - http://home.hetnet.nl/~benvandenbroek/

 

borpiros nyakörvös gerle (Streptopelia tranquebarica - Weinrot Halsringtaube - Red-collared Dove): a galambfélék gerle nemzetségének délkelet-ázsiai faja. Előfordul a Fülöp-szigeteken is.

Valamivel kisebb, mint a kacagó gerle, amelyhez nagyon hasonlít. 

A csőr sötét, a fej és a nyak kékes árnyalatú galambszürke. Hátul a jellegzetes gerle-nyakörv díszíti.

A mell és a test alul halvány pirosas árnyalatú drapp, a fartájékon egészen világos. A hát és a szárny halvány vörösesbarna, de az evezők feketés barnák. A farok világos szürkésbarna. Abhijit Gandhi: borpiros nyakörvös gerle

A tojó feje világosabb. A szárnyáról hiányzik a vöröses árnyalat, helyette szürkésbarna mutatkozik. Az evezők is lényegesen világosabbak. A világos földbarna farkon egy sötétebb sáv ötlik szembe.

A csontszínű tojásából 13-14 nap alatt kelnek a kicsik.

Táplálása nem bonyodalmas: díszpintykeveréket mákkal kell feldúsítani. Ugyanakkor igényel bogyósokat, sok zöldet és lágyeleséget is. Fotó: Abhijit Gandhi

 

borsárga (bar.): a páduai tyúk egyik színváltozatának megjelölésére használatos olasz kifejezés (chamoa) szó szerinti fordításaként vált ismeretessé

E változatnál a világossárga (a fehérbor színéhez hasonló) tollak szegélye fehér, ami összhatásában tovább világosítja a sárga szín érzetét.

A türingiai szakállasnál borsárga pettyesről beszélnek, ami azt jelenti, hogy itt a rajzolati minta színe sárgás. Másként nevezik topáznak is.

 

...

borsó (Pisum): a pillangósok (Papilionaceae) családjának egyik nemzetsége, melynek a sudár borsóból (Pisum elatius) nemesített fajtái magvát féléretten levesben, főzeléknek és köretként az európai ízlés csemegének tartja borsózöldborsó

A fehér virágú vetési borsó (Pisum sativum) nagy tápértékű érett termését (sárgaborsó) is használjuk humán táplálkozásra. Legkedveltebbek a puha héjú ún. cukorborsó változatai. A magja lehet

a./ gömbölyded és sima, amikor kifejtőborsónak nevezik, v.

b./ gömbölyded, szögletes és ráncos, amikor velőborsó a változat neve.

Az utóbbiak igényesebbek, s kevesebbet teremnek.

A vetési borsótól a rokon (al)faj, a főként szálastakarmánynak termesztett mezei borsó (Pisum arvense) abban különbözik, hogy itt a levelek hónalji részében pirosas lila foltok mutatkoznak. A pirosas sziromlevelű virág vitorlája is lila. A magja szürkésbarna, s két oldalt kissé lapított. (Fotó: http://www.nyitottkert.hu )

Érdekes, hogy a XIII-XIV. sz-ig csak az érett borsót fogyasztották. Ezt követően jött divatba a zöldborsó, amit a táplálkozástudomány sem kifogásolhat.

Sőt, direkten ajánlott, hiszen a zöldborsó a sárgánál sokkal értékesebb, tekintve, hogy ez a magas fehérje- és cukortartalom mellett vitaminokban gazdagabb.

A borsónak általában véve magas a foszfor, a mész és a vassó-tartalma is. Emiatt a galambok és a baromfifélék, sőt, a nagypapagájok takarmányában is kedvező.

A régi kanárisok a főtt borsót összetörve lágyeleségként kínálták a fiókaneveléshez madaraiknak. 100 g-ra vonatkoztatva a tápértéke:borsó tartalmaz

 

Nálunk az I. vh. előtt kizárólag szántóföldön és csak hántolás, ill. takarmányozás céljára termesztették.

3-4 fokon kezd csírázni, s kisebb fagyokra sem érzékeny. Ezért már febr. végén vethető 36-40 cm sortávra v. ikersorba 12-24 és 40-50 cm-es sortávra 7-10 cm mélyre, méterenként 15-25 magot.

Csírázáshoz sok vizet igényel, de aztán eléggé jól tűri a szárazságot.

Gyenge homokon és szikesen nem díszlik, egyébként nem válogatós.. A vetéskor kapott pétisót meghálálja.

 

borsósárga (gal.): a házigalamb különösen szép színváltozata

Az ilyen galambok (dobosok) nyaka, a szárnyszalagjaik, ill. a melle fénylő sárga.

A hát, az evezők és a lábtollazat, ill. a fej fehér. Az utóbbi a nyakon átmenettel válik sárgává. A szárnypajzs, a has és a farok elefántcsontszínű.

Ilyen színváltozat pl. a →német orrkontyos dobosoknál fordul elő tisztán.  

 

borsósárga dobos (gal.): 36-38 cm nagyságú házigalamb, a német orrkontyos türingiai és szászországi változata, amelyet gyakorlatilag a színe alapján tekintettek önálló fajtának

Középmagas láb, széles mell, vízszintes testtartás, enyhén nyújtott fej jellemzi. A felső kávára a homlok közepén elhelyezkedő tollforgóból induló, dús orrkonty hajlik.

A szem a fejoldal közepén helyezkedik el, az írisz sötét, a szemgyűrű keskeny, halvány pirosas színű.

A csőr középhosszú, a színe a csontéhoz hasonlít. A függőleges tartású nyak középhosszú.

A fej az orrkonttyal együtt fehér, mely a szemek alatt éles határ nélkül megy át a mell, a hát és a nyak sárgájába, majd onnan hátrafelé elefántcsont színbe.

Ez az elefántcsont szín a lábtollazatot is jellemzi. A szárny a mell sárgájával díszített, szalagos, ugyanilyen a farokpánt.

 

borsótaraj: a házityúk négy fő tarajtípusának egyike borsótaraj

Két szélső magas és egy középső alacsonyabb élből álló →taraj az indiai eredetű fajtákra jellemző.

Tulajdonképpen három lemezből összeforrt taraj, amely nem fűrészfogszerű, hanem a neve szerint borsószemekhez hasonló bibircsek sorából alakul ki.

A "borsószemek" nagysága és száma fajtánként eltérő, sőt, ivaronként is mutat különbséget.  

 

borspor (gal.): a fehér szárnyszalagokon, ill. a pikkelyezett felületeken előforduló színhiba, amikor is az egységes színárnyalat helyett azt látjuk, hogy mintha őrölt borssal hintették volna meg a galambot

 

Borstenkopf (ném.): a →sörtésfejű papagáj v. saspapagáj (Psittrichas), nemzetség egyetlen fajjal a papagájfélék családjában

Psittrichas

  • fulgidus: →sörtésfejű papagáj (Borstenkopf v. Adlerpapagei).

borszínű gerle: hibás elnevezés, tudniillik a zöldszilváni is bor. Helyesen →borpiros gerlice (Streptopelia vinacea - Weinrote Turteltaube - Vinaceous Dove).  

 

borzas cankó (Pavoncella pugnax – érvt.): hazánkban szórványosan fészkellő, mai nevén →pajzsos cankó [Philomachus (Tringa) pugnax] valójában a cankókra emlékeztető partfutóféle.

 

borzasfejű papagáj: →sörtésfejű papagáj (Psittrichas fulgidus - Borstenkopf)

 

borzas galamb: az →üzbég csattogó pergőknek az a változata, amelyeknél a fej tollazata sem nem homlokrózsás, sem nem duplakontyos, mert a tollak rendezetlenül nőnek.   

Így, borzasan is elfogadottak, hiszen értéküket nem egészen a küllem, hanem a különleges röpteljesítmény adja.

madarbarat Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2176

Kedves Galambászlány!

Szeretnék a szarkákről betenni a lexikonba képet - lehetne arról szó?

Jaj, meg persze a szarka madárról is, egy olyant, amely bizonyítja, hogy kezes, de azon rajta kellene legyen a gazdája is, hogy látszik rajta, szereti a madarat...

 

Előzmény: Törölt nick (2175)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2175
Rengeteget foglalkozok vele. Ha kint vagyok akkor folyton a fejemen lóg:-D
Május óta van velem. Napközben a galambokkal van. Még száll is velük néha. Majd csinálok képet erről a jelenségről. De eddig még nem sikerült.
Előzmény: madarbarat (2173)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2174

Hát a kezét talán nem... De inkább engem az érdekel, hogy ki a lótüdő gondolja azt, hogy "Na akkor én veszek egy szirtisast". Még vadabb: "egy pusztai uhut".

Vajon mit kezd vele?

Én egyre jobban elvagyok a neten található madarakkal (madarakról szóló írásokkal, tanulmányokkal, hírekkel) meg persze a róluk készült fotókkal.

Profi fotós, csúcstechnikával tud olyan képeket készíteni, hogy bárki elámul.

És a minap láttam egy balkáni fakopáncsot, de lehet, hogy tévedek, mert nem engedet magához elég közel... Lényegében sok megfigyelés - hogy úgy mondjam - eléggé homályos. A neten pedig annyi és olyan kiváló kép kering, hogy nem győzök betelni velül.

Tegyem hozzá, a lexikon is király. Gyakran adódik, hogy keresek benne valamit, és szégyen ide, szégyen oda - mint a cigány a saját lovát - én is azt mondom, hogy a lexikonnal is érdemes jó barátságban lenni.

 

 

Madárbarát-lexikon

Béla barátom várja a megrendeléseket az

ebenezer@drotposta.hu

mailcímen

 

Előzmény: bosyi 844 (2172)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2173

Kedves Madarászlány!

El vagyok bűvölve.

A szarkák gyönyörűek, a törpék is nagyon aranyosak... 

A szarka, mármint Lidérc pedig?!?

Egyszereűen irigylésre méltó.

Nekem is volt egy, még az Ifjúmunkás utcában. Tán 2 hónapig, aztán cserben hagyott, de valszeg én voltam a hibás.

Ha beszélni is tud, hát akkor én menten kiakadok!

Előzmény: Törölt nick (2171)
bosyi 844 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2172
Szia!



Borzalmas milyen emberek élnek ezen a FÖLDÖN!!!!!!!!!!
:(:(:(:(

Aki ilyet tesz a kezét kellene levágni.............
Előzmény: madarbarat (2132)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2171
Na itt vannak a képek:-)
Szép sorjában: Galambház a galambokkal, idei fiatalok, tetőn, törpe papagájok, Lidérc a kis szarkám






Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2170
Elvadult házigalamb, mely idővel többé-kevésbé visszaüt Szirti galamb (Columba livia) ősére. Tisztában vagyok vele én írtam rosszul az előző hozzászólásomban.
Képeket még ma felteszem.
Előzmény: madarbarat (2163)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2169
bocharai dobos (Bucharische Trommeltauben): a házigalamb duplakontyos alcsoportjába tartozó fajta, mely valószínűleg Irán területéről került Európába.   

Feltűnően mély testtartású, minden tekintetben telt galamb, hosszú és enyhén hullámozott tollazattal. bocharai dobos - fotó: Dusan Stojmirov

Különösen szembeötlő a dús, hullámozott és a nyak hátsó élén sörénybe folytatódó kagylófésűs tollazata, ill. az egész fejtetőre kiterjedő és a csőr hegyéig előrebukó orr-rózsája, mely akkora, hogy a szemet is takarja.

A fej lapos és széles. Az írisz gyöngyszínű, csak a fehéreknél elfogadott a sötét szivárványhártya.

A csőr színe a tollazatéval harmonizál.

A mell és a hát egyaránt széles. A lazán fekvő szárny hosszú.

A rövid lábon lekerekített talptollazat és csinos sarkantyú mutatkozik.

A színváltozatai:

fekete, fehér, kék, kovácsolt kék, vörös, sárga egyszínű, továbbá

babos vörösben, feketében és sárgában. Fotó: Dusan Stojmirov - http://www.vsr-1997.de/vorstandschaft/vorstandschaft.html

http://members.tripod.com/pigeon00/images/Dusan_S18.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=CccnovPL3oM&feature=related  

http://members.tripod.com/dusanstojimirov/index.htm    

Bock, Prof. Walter J.: ornitológus, a XXIII. Nemzetközi Ornitológiai Kongresszus 2002-ben, Pekingben 4 évre elnökévé választotta.  

 

Boddaert, Pieter (1730-1795?): holland tudós, aki számos tudományágban nyújtott magaszintű teljesítményt. Zoológiai és ornitológiai munkássága szintén elismerésre méltó. Ő fedezte fel a feketevállú edelpapagájt és hírt ad az Ara manilatáról (1783)

1695-ben az 1636-ban alapított, ma is nagyhírű Utrecht Universitet docensévé nevezik ki, nem sokkal később tisztázatlan körülmények között elhunyt.

 

Bodymark (ang.): galambászoknál a fehérfarkú színes színvált. (Weißschwänze)

 

madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2168

 

 

bizet-fuyard galamb: kerek fejű, a parlagi galambhoz nagyon hasonló, cseresznyepiros szemű, keskeny, sárga szemgyűrűs házigalamb

Számos színváltozatban előfordult, s bár ma már alig van jelentősége, meg kell említeni, ugyanis sok szakértő szerint ebből a fajtából is merítettek a XIX. sz. elején a mai postagalamb- típus kialakítói.

 

.....

Blauringtaube (ném.): →kékgyűrűs galamb (Leptotila verreauxi)

......

Bleigraue Taube (ném.): →borgalamb (Columba /Patagioenas/ plumbea)

....

 

blondinetta: a keleti sirályka díszgalamb egyik népszerű változata. blondinetta

Lehetséges egyszínű kék, ezüst v. fekete fehér szárnyszalagokkal. Ismeretes a pikkelyes változat, amikor a szárnyfedők hófehérek, de minden fedőtollat keskeny, a test színével egyező színű szegély keretezi, esetleg a tollak hegyén apró, háromszög alakú folt is van. E rajz kiterjedhet a nyakra, a mellre és a hasra is.

A feketével v. a csokoládébarnával szegélyezettek a színes fej kivételével az egész tollazaton szegélyezettek.

Az evezők és a farktollak zászlóján, a hegyüktől cc. 1 cm-re ún. tükör található, amely valójában egy kis ovális folt. 

 

Blue Bird (ang. Kék madár): 1976-ban megjelent nagysikerű amerikai-szovjet film Elizabeth Taylor és Jane Fonda főszereplésével. A magyar George Cukor 75 évesen Kék madár amerikai-szovjet filmvállalta a film rendezését, amely Maeterlinck színdarabjának harmadik, legsikeresebb filmes feldolgozása.

A világ számos országában bemutatták. Nálunk A kék madár címmel aratott sikert. A szimbolikus mesében 2 gyermek arra a kérdésre keresi a választ, hogy a boldogság merre lehet, hogyan, s hol találhatjuk meg. A válasz pedig: "Az ember csak akkor lehet igazán boldog, ha mindenki boldog körülötte."

 

Bluechecker (ang.): galambászoknál a kékkovácsolt színvált. (Blaugehämmert)  

 

....

 

bóbitás galamb: →ausztrál bóbitás galamb v. copfos galamb. (Ocyphaps /Geophaps/ lophotes - Australische Schopftaube - Crested Pigeon)

 

bóbitás fürjgerle: →jamaikai földi galamb (Geotrigon versicolor)

 

bóbitás gallitó (Rhinocrypta lanceolata - Grey gallito): a fedettcsőrű madárfélék családjának egyik monotipikus faja

Enyhén lefelé hajló erőteljes, a kitinpáncélok szétroppantására alkalmas ...

 

...

bóbitás kakukkgalamb 1. (Reinwardtoena crassirostris - Crested Long-tailed Pigeon - Crested Cuckoo Dove): a hosszúfarkú v. kakukkgalambok csoportjának jellegzetes faja.

A rendkívül erőteljes csőr itt piros.

bóbitás kakukkgalamb

A fejen - a nyak hátsó élére is kiterjedően - egy felfelé meredő tollképződményt találunk, amely szürkésbarna. E szín halványabb árnyalatban az egész testet és a nyakat is jellemzi.

Ez a faj a másik két kakukkgalambtól abban is különbözik, hogy mind a fej, mind a nyak határozottan megnyúlt.

A piros szemgyűrű kiemeli a sárga íriszt.

<A lábak élénk pirosak.

A bóbitás kakukkgalamb 40 cm nagyságával feltűnő jelenség.

<A lábak élénk pirosak.

A Salamon-szigeteki hegyeken mintegy 1100 méteres magasságokig megfigyelhető, főként az erdők szélén, az örökzöldeknél is!

Költésbiológiája nem ismert.

Magányosan mutatkozik esetleg párban.

Erdei gyümölcsökkel táplálkozik.

Az IUCN 2009-ben az élőhelyek szűkülése és az állomány ezzel párhuzamos csökkenése miatt a bóbitás kakukkgalambot felvette a Mérsékelten veszélyeztetett fajok listájára.

Ezzel párhuzamosan határozott követeléseket fogalmazott meg a vadászattal való ritkítások csökkentése érdekében.

 

 

bóbitás kakukkgalamb(2) tévesen az →ausztrál bóbitás galamb (Ocyphaps lophotes - Australische Schopftaube - Crested Pigeon)ausztrál bóbitás kakukkgalamb is szokott e néven szerepelni →ausztrál bóbitás galamb (Australische Schopftaube). Fotó Jeff Blincowausztrál bóbitás galamb (Australische Schopftaube).

http://www.northamptonshirewildlife.co.uk/images/crpigeon.jpg

 

bóbitás karakara: →karakara (Polyborus planceus)

 

bóbitás kígyász (Spilornis cheela - Crested Serpent Eagle): a vágómadárfélék...

madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2167

Kedves vwopel!

Ha megnézed az előbbi hozzászólást, ott látdatod, hogy a kerekesszékes austini Jerry Higgins az udvarában, külön-külön "dobozokban" tartja a birminghami pergőgalamb családjait.

Mások voliert építenek...

De ahogy a fejleményerkről tájékoztatsz, nincs már elhelyezési eszközre szükséged. Én is sejtettem, hogy a honvágy le fogja győzni a vendéglátó iránti tiszteletet.

Előzmény: vwopel (2162)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2166
 

 

birminghami (börmingemi - Birmingham roller) pergő: Birmingham környékén, az angol tipplerekkel egyidőben keletkezett házigalamb a keringők fajtacsoportjában. Erényei folytán gyorsan elterjedt a világon.

http://www.youtube.com/watch?v=WGwDOzpTcgs  

Az USA-beli tenyésztők legnépszerűbb fajtája, s ebben szerepe van kiváló röpképességének, ill. a ragyogó forgótechnikájának. birminghami pergő az USA-banMagas intelligenciájú, jól idomítható. A röpládából bárhol feleresztve bemutatják a produkciójukat, s a ládába visszatérnek.

Hazánkban a legnépszerűbb röppergő fajta, híveinek a száma napról-napra bővül.

Két válfaja ismeretes a röptípusú, ill. a kiállítási. Az utóbbiak vastag nyakúak, széles homlokúak.

Ettől a különbségtől eltekintve az enyhén vérerezett gyöngyszemek írisze mindkét változatnál élénkvörös, ill. az egyszínű fehéreknél és a túlnyomóan fehérrel tarkázottaknál elfogadott a bükkönyszem. A finomszövetű, egysoros szemgyűrű viaszos.  

A fej itt minden irányban legömbölyített, törésmentes vonalakkal, enyhén domborodó homlokkal jellemezhető.

A birminghami galamb parlagi nagyságú, közel vízszintes testtartású galamb, dús, testhez simuló tollazattal..

birminghami rollerJerry Higgins az udvaon, e célra kialakított ládákban tartja a galambjait

A szárny - jól kirajzolódó szárnybúbokkal a testhez feszesen simul, a hátat takarja, s nem lóghat. Csúcsuk a farok két szélén fekszik.  A zárt evezők csúcsa a farok szélén pihen.

A láb mérsékelten tág állású, élénk vörös. Elfogadott lábtollasan is, ill. kedveltek a nyakfoltosok. Az utóbbiak leginkább a kiállítási típus körében jelentkeznek. A lábtollasoknál a tollak a lábat a világos szaruszínű karmokig takarják. A szélső ujjakon a tollak hossza 2 cm és ívben hátrafelé hajlóak.

Meg kell jegyezni, hogy a karmok elfogadott színárnyalatát a tollazat színe befolyásolja, minél sötétebb a tollazat, a karom is lehet annál sötétebb árnyalatú, viszont a világosabb árnyalat kívánatosabb!birminghami roller

A mell közepes szélességű, enyhén emelt és kismértékben előre domborodik.

A hát vállban széles. Törés nélkül, lejtéssel csatlakozik a keskeny farok vonalához.

A farok keskeny, lapos, 12 kormánytoll alkotja és ezek nem érintik a talajt.

A csőr enyhén lefelé irányul és a végén kissé hajlított. 18-20 mm nagyságú (tojóknál 1-2 mm-rel rövidebb). A világos szaruszínűek előnyt élveznek. Az orrdudor fehéren porozott, sima felületű.

Meg kell említeni, hogy a röptetésre trenírozott állomány zömében szabálytalan tarka.

A színváltozatai: minden galambszínben és a legkülönfélébb rajzolattal [csappal (ilyenkor 7-10 elsőrendű evező fehér, fehér farokkal, színes farokkal (amikor is fehér a galamb színes farokkal), fehér tükörrel, szarkarajzzal, babosan, deresen stb.] elfogadott.

Barátrajzúról akkor beszélünk, ha fehér a fej a szem alatt 2 cm-el futó vonalig, továbbá fehér 7-10 evezőtoll és a hát felső része a  kormánytollakkal illetve a has, a comb és az alsó farkfedők, miközben a tollazat többi része színes.

Elfogadott →szíves változatban is, amikor SZÍNES

    a nyak hátul és a nyak eleje alul, ill.

    a mell a has vonaláig és a

    a hát a szárny felső részére kiterjedően.

Viszont FEHÉR itt

    a fej és

    a nyak a tarkó alatt 1,5 cm-rel kezdődően, továbbá

    a szárnypajzsok a váll kivételével és

    az evezők, a derék, a has, a lágyék, ill.

    a farok.

Hódosoknál (melyek a szívesek között mutatkoznak) a felső csőrkáva tövétől a fejtető közepéig egy un. homlokfolt található, s ez felfelé kiszélesedik, a fejtető közepéig ér, viszont a szem fölött helyet ad egy fehér csíknak és a vége ívben kerekedő.

Ismeretes →→almond változatban, amikor a világos sárgás alapszín babos (barna kék, fekete) díszítettsége kiterjed a testi tollazat egészére. A fiatal almondok natalis tollazatában az elsőrendű evezők és a kormánytollak rendszerint fehérek, amelyek csak a tollváltás idején cserélődnek kék v. fekete tollakra. A babosság is a korosodással válik mind kifejezettebbé.

Különösen kedveltek a fehér nyakfoltos galambok, melyeken a színes folt a nyak hátsó részének közepétől mutatkozik a vállbúbok felé fokozatosan szélesedik, szimmetrikus és harang formájú. Maximum a hát tollazatáig érhet.

Máskülönben a nyak függőleges tartású, a fej felé fokozatosan keskenyedik, hátsó vonala enyhén ívelt, toroktájon kikerekedő.Birminghami dúc

A fajta sikerességére talán a legméltóbb példa, hogy az USA-ban csak Austinban, a Birmingham Rollers Clubnak több, mint 10 000 tagja van. Számos tartási változatát alkalmazzák. Az austini, kerekesszékes Jerry Higgins (lásd fenn!) pl. az udvarában, külön-külön dobozokban tartja a családokat.

Gyűrűméret 7 mm (IV-es), tollaslábúaknál 8 mm (III-as)

Fotók: http://www.austinrollers.org/ és Orsó Pál - http://www.orsopergomodena.mlap.hu/birminghami szálló csapat
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2165

Bindenschwanz-Kuckuckstaube: →zsinórosfarkú kakukkgalamb (Macropygia unchall)

 

Bindensittich (ném.): papagájnemzetség (Psittacella) 4 fajjal és mindegyik több alfajjal

1. →Brehm-papagáj (Psittacella brehmii - Grosser Bindensittich v. Brehms Bindensittich),

2. festett →Brehm-papagáj (Psittacella picta - Gemalter Bindensittich),

3. →Madarász-papagáj (Psittacella madaraszi),

4. →olajszínű papagáj (Psittacella modesta - Kleiner ...

 

....

 

bírálat: az állatok külső testalakulása és a belső értékmérői közötti összefüggéseket feltáró →küllemtan egyik eszköze.

Módszere, a testalakulás értékelése. Csak akkor nyújt kellő alapot az állat valódi értékének felméréséhez, ha figyelembe veszi az állat

rendszertani helyét,

ivarát,

korát,

kondícióját és a

tartási körülményeit is.

A gazdasági állatoknál a hasznosítás iránya, a díszállatoknál pedig a sztenderdet is a fókuszban áll.

Akkor beszélhetünk magas színvonalú bírálatról, ha az támpontot ad az állat

- egészségi állapotának,

- a termelékenységének,

- a konstituciójának és az

- örökítőképességének a megítéléséhez.

Nyilvánvaló, hogy ezt biztonsággal csak a →törzskönyvi adatok birtokában képes megtenni .

A bírálat során a testalakulást oldalról, szemből és hátulról - galamboknál fentről, postagalamboknál kézbevétellel - is célszerű, mi több előírás szemrevételezni. Törpekacsa-bírálat a németeknél(Lásd. törpekacsa-bírálat a németeknél. Fotó forrása: http://www.zwergente.de/index.html )

OLDALRÓL a törzs körvonalait, a testnagyságot, a gerinc vonalát, a farok állását, az oldalak mélységét, a szem állását, színét, a végtagok izmoltságát, a csőr és a fej alakulását, végezetül a lábak állását és az oldalról szembetűnő tollazatot, bőrfelületet kell megtekinteni.

HÁTULRÓL (vagy felülről) vesszük szemügyre az állat kondícióját, a hát és az ágyék szélességét, a váll és az oldalak teltségét, ill. a fart és a hátulról szemetűnő kültakaró színét, állapotát.

SZEMBŐL vizsgáljuk a homlokot, a fej formáját, a mellkas dongásságát, és a viaszhártyát.

A bírálat két módon lehetséges:

SZEMLÉZÉSSEL,

PONTOZÁSSAL.

A szemlézéssel a bírált állatok egymáshoz viszonyított sorrendjét állapítjuk meg.

A pontozásos bírálat tervszerű vizsgálatra készteti a bírálót. A régebbi, ma már nem alkalmazott gyakorlat (kivéve postagalamb) szerint a testrészek 1-5 ponttal bírálandók, az összbenyomás pedig római számmal értékelt I-V-ig terjedő osztályzatot kapott.

A 100 pontos bírálati rendszerben a klb. fontosságú részletek klb. maximált pontokkal értékelhetőek (→párizsi trombitás), de az adható összes pontszám összege mindig: 100. A szakszerű bírálat egyik eszköze a bírálati lap.

A legújabb (látszólag egyszerűbb, de a formalizmusnak nagyobb teret engedő) irányzat szerint tízszer 10 tételt állítanak fel. A bírálat klb. tételei egyaránt 10-10 ponttal értékelhetőek, de fontosságuk szerint klb. szorzószámmal érvényesülnek a pontösszesítésben. S az újabban alkalmazott alakrajzos bírálati lapon egyezményes jelekkel szignálják a hibákat.

Ennek kapcsán nem kerülhetjük meg, hogy az agyonkomplikált bírálati szisztémák eltávolítják a "szakmával" ismerkedőt a komoly tenyésztőmunkától és ahelyett, hogy a tenyésztés eszközeivé, a fajta, a haladás érdekében használható hatékony fegyverré válnának, céllá "magasztosulnak", öncélúvá degradálják a bírálatot.

A szakszerű bírálat során általában vizsgálandó:

I. A TESTNAGYSÁG,

amely a homlok elülső vonalától (madaraknál a csőr hegyétől) a tompor v. a farok végéig mérendő (kivéve COM szerint kanári, amelynél homloktól a farok végéig mérik a testhosszat - a bóbitás madaraknál a bóbita is beleszámít a testhosszba), és hogy még bonyolultabb legyen, másutt azt a nyakatekert módszert találták ki, hogy a csőrből és a farokból lebocsátott függőlegesek közötti vízszintest vélik a madár hosszának;

II. A KONDÍCIÓ,

amely a belső szervezet külső testalakulásában megnyilvánuló állapota.

Nem egyenlő a tápláltsági helyzettel! Mert beleillik az izmok kidolgozottsága, a tollazat simasága, fénye. Tudnunk kell, hogy a nemi funkciók hatása e szempontból a legélénkebb.

Beszélhetünk

II/a. tenyészkondícióról , amelyhez hozzátartozik a jóltápláltság, a mozgás és a tervszerű tartás. Ezen kívül van

II/b. versenykondíció,

II/c. hízókondíció és

II/d. rossz kondíció;

III. AZ ÖSSZBENYOMÁS,

amely alatt a testrészek, a csontozat arányosságát és a tollazat harmóniáját kell értenünk. Az összbenyomás tekintetében az állat lehet HOMOGÉN vagy HETEROGÉN;

IV. A KÜLTAKARÓ,

amit a fajtajelleg határozz meg, de befolyásolják a tartási és a higiéniás körülmények is.

V. A SZÍN,

amelynek alapvetően négy fokozata lehet, s a latin elnevezések utalnak a faj, alfaj, változat színére, festékezettségére:

V/a. melanizmus esetén uralkodóak a fekete színek,

V/b. mérsékeltebb pigmentáltság esetében beszélhetünk flavizmusról,

V/c. amikor pigment csak a bőrben és a szivárványhártyában van, akkor a leucizmus jelenségével állunk szemben,

V/d. albinizmusról beszélünk, ha teljes a pigmenthiány.

A galambtenyésztésben beszélnek kiállítási bírálatról és törzskönyvi bírálatról.bírálati lap

A kettő között nincs lényegi különbség, mindkettő küllemi bírálat, de míg a kiállításokon

kiváló,

nagyon (igen) jó,

jó,

megfelelő és

nem megfelelő

lehet a minősítés, addig a törzskönyvi bírálat (tenyészszemle) eredménye csak két (másutt három) kategóriába osztja a madarakat:

(tenyésztésre ajánlott),

tenyészthető,

tenyésztésből kizárva.

A postagalambnál a röpteljesítmény a mérvadó, de ott is folytatnak küllemi bírálatot, igaz feltételként szabják, hogy két év alatt a tojó legalább 1600, a hím pedig legalább 2000 díj-km röpteljesítményt mutasson fel.

További lényeges eltérés, hogy itt a 25 pontos bírálati rendszerben minősítik a galambokat. Ebben 5 egyenként max. 5-5 pontra értékelhető tétel van:

I. Összbenyomás,

II. Izomzat, egyensúly, testforma,

III. Csontozat, mellcsont, tojócsont,

IV. Hát, farok és ezek kötése,

V. Szárny, tollazat és annak minősége.

Tételenként

a megfelelő minőség 1,

a közepes 2,

a jó 3,

a nagyon jó 4,

a kiváló pedig 5 pontot érdemel.

Említést érdemel még, hogy a küllemi bírálat mellett a viselkedés megfigyelése is sok hasznos információt nyújthat az állat valódi értékének megítéléséhez. Ehhez pedig az etológiában is szert kell tennünk ismeretekre.

A kiállítás résztvevői előre meghirdetett célokért versengenek. Stafford-kanári fajtagyőztes az USA-banAz USA 2005. évi Stafford-kanári- győztesét elhalmozták az elismerésekkel.

Hazánkban a díszbaromfi bírálatánál a már említett 10x10-es bírálati rendszert alkalmazzák. Így a 100 pontos bírálati rendszerben adható összpontokat eléggé sematikusan 10 tételre bontották:

1. fej, taraj, arc;

2. szem, csőr, áll-lebeny;

3. hát, nyereg, farok;

4. alak, forma, súly;

5. láb és állás;

6. tollszerkezet;

7. tollrajzolat;

8. tollszín, tollfény, tollazat lakkhatása;

9. kondíció, ápoltság;

10. összbenyomás.

Ebben a felfogásban pontosan az sikkad el, ami a fajta jellegzetesség(ei)ére összpontosítást szorgalmazná, ill. bonyolult matematikai műveletekkel csempészi vissza a bírálatba a lényeget.

Tekintve, hogy olyan esetenként lényegtelen elemeket is vizsgálat tárgyává tesz (tollszerkezet, rajzolat), amelyeket a józan paraszti ésszel vásárló szakembernek bizonyos fajtáknál eszébe nem jut szemrevételezni v. csak futólag tekint meg, eltávolodik a gyakorlattól, s hosszútávon viselnie kell ennek az eltávolodásnak minden konzekvenciáját.

A kikelt csibéket is bírálják, de azoknál csak két minősítés lehetséges:

kiváló, ill.

→kelésgyenge

A kiváló naposcsibe egészséges, életképes, a szikzacskója tökéletesen felszívódott, a fajra (fajtára), alfajra (típusra) jellemző küllemű és nagyságú, élénk, s ha a talpára állítjuk, akkor billegés nélkül megáll.

füttykanári-bírálatÉnekversenyeken 4 madárból álló csapatot hallgatnak meg a bírálat során és természetesen a hangokat értékelik a szigorúan rögzített szabályok szerint. Pulyka bírálata az USA-ban:

Phil Clauer talks about Jared Miller's first place market turkey.

Érdemes megtekinteni egy bírálati szabályzatot (Bíráló Testület ügy- és munkarendje - magyar óriás):

http://www.magyarorias.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=37

És, akit komolyabban érdekel a téma, az tekintse meg a kutyatenyésztők bírálattal összefüggő Tenyészszemle-szabályzatát: http://orso.dfmk.hu/~MEOE/varszeg/tszszab.htm

(→osztályba sorolás; →minősítés)

Előzmény: madarbarat (2164)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2164

És akkor a kis kitérő után folytatom a bíborsapkás gyümölcsevő galamtól a lexikon b-betűs kötetében a kutakodást a galambokkal kapcsolatos szócikkek után.

 

bíbormellű földigalamb (Claravis mondetoura - Purple-breasted Ground Doves): a földigalambok egyike határozott ivari kétalakúsággal.   

A csőr barnásfekete. A homlok, az áll és az arci rész halvány szürkével árnyalt fehéres.

A fej hátrafelé finom átmenettel sötétebb tónust nyer, s a nyak hátsó éle és oldala már határozottan szürkéskék.

A mell bíboros lila, A hason kivilágosodik, s az alsó farkfedők már egészen fehérek. A hát és a szárny kékesszürke, a fedőkön három lilásfekete szalaggal.

Az evezők barnásak. bíbormellű földigalamb

A rövid, egyenesen metszett farok kékesszürke.

A tojón a hím kékesszürke színeit a sárgásbarna helyettesíti. A mellről hiányzik a bíboros folt. A farok egyértelműen rozsdapiros. Ugyanilyen a homlok és az arci rész is.

Viszont a földön járásra alkalmas, erőteljes láb itt is sötétpiros.

 

....

bíborszínű fürjgerle (Geotrigon saphirina - Sapphire Quail Dove): a földigalambok nemzetségének egyik faja a galambfélék családjában.   bíborszínű fürjgerle

Az erőteljes, a végén kihegyesedő csőr barnás. A kantár és a szemgyűrű barnáspiros.

A homlok és a kicsúcsosodó fejtető elülső része fehér. Hátul a fejtető és a tarkó kékes árnyalatú sötétszürke.

Az arci rész, az áll és a torok is fehér, de ezt a területet egy furcsa, lilásszürke, határozott szakáll díszíti. A nyak oldalán a fehér kap egy erőteljes galambszürke fátyolt, amely a mellen is jelentkezik.

A testoldal, a has alul és a fartájék fokozottan sárga árnyalatos fehér.

A szárnyról külön tanulmányt lehetne írni: gyönyörű. Felül indigó, hátrafelé barna árnyalatos lila. Az evezők és az alig mutatkozó, rendkívül rövid farok feketés.

A hát alul, a farcsík és a farkfedők fehérrel derezett mélykékek.

A láb, feltűnően hosszú ujjakkal élénkpiros.

 

...

bíborvörössapkás gyümölcsevő galamb (Ptilinopus pulchellus - Crimson-capped Fruit Dove): piciny galambféle a pihéslábúak csoportjában.   

A csőr zöldes árnyalatú sárgás. Az írisz narancsos, a szemgyűrű sötét.

A homlok és a fejtető bíboros piros. A láb, fekete karmokkal hasonló, de a csüd végig pihékkel fedett. Utóbbiak színe világos zöld.

Zöld a nyak hátsó éle, a test felül és a szárny is, csak a nagy tollak feketék.

Az áll, a torok, az arci rész és a mell felső része egybefüggően kékesszürke. Alul erőteljesen kifehéredik.

Középütt a mellen egy lilásbarna szalag mutatkozik, ez lefelé fokozatosan narancsárnyalatúvá válik, majd tovább vékonyodva a has alja már sárga, hogy a fartájékon és az alsó farkfedőkön újra előbukkanjon a narancsos tónus.

 

Biebrza Nemzeti Park: Közép- és Nyugat-Európa egyik legnagyobb vizes élőhelye, melyet 1994-ben a lengyelek nemzeti parkká nyilvánították.   

Az 59 ezer hektár védett területhez 82 ezer hektár védőöve...

Biebrza Nemzeti Park
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2163

Nagy kíváncsisággal várom  a képeket.

Ami a városi galambot illeti, én nem nevezném szirti galambnak. a szirti a házigalamb őse, a városi pedig a házinak a korcs leszármazottja. Egyébként róla már értekeztünk itt, ha jól emlékszem, begó szócikkel jelölve.

Ha érdekel, üsd be a keresőbe a begó szót és kb megjeleníti a róla a lexikonban található leírást.

Bakondi Lajos: budapesti tükrös kerinőBudapesti tükrös keringőbegó fiókák - Glofák Ágnes felv. Begó- vagy városi (parlagi) galambfiókák
Előzmény: Törölt nick (2161)
vwopel Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2162
már ezért +érte :-) (találtam Neked 1 ,,új,, fórumot)
Előzmény: Törölt nick (2161)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2161
A verseny posták lábán verseny gyűrű található, csőrük vaskosabb, testük is jóval nagyobb. vwopel által feltett képen egy Szirti galamb (Columba livia) látható, ismertebb nevén városi galamb:-)
Jómagam is galamb tenyésztő vagyok, Magyar Szarka keringő galambokat tenyésztek több színben, de régen postagalambokkal foglalkoztam.
Nagy madár barát vagyok, sok beteg madáron segítettem már (törött szárny, láb, fejsérülés, egyéb betegségek).
Most jelenleg van kb 30 galambom, 3 törpe baromfim, 15 törpe papagáj és egy rosszalkodó Szarkám (Pica pica).
A törpe baromfik közül a kakas (Gyuri:-)) már 16 éves. 3 éves volt mikor kaptam.
Majd dobok fel pár képet
Előzmény: Desmet (2159)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!