Keresés

Részletes keresés

jonas11 Creative Commons License 4 napja 0 0 40359

Jól mondod, a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. A garanciát a kockázatkezelés jelentené, aminek elég kevés nyomát látom az EMDA esetében, de az is lehet, hogy le vagyok maradva egy brossúrával és kisfo kolléga által jelzett trend már valami új korszak kezdete.

Nézzük akkor, mire alapozom a vagdalkozást:

 

Először is a Supra esete. A Supra 20%-ot esett, ennek megfelelően 100% körüli kitettsége volt a svájci frank irányába. Egy dolgot jótékonyan elfed az alapok nap végi árfolyam közlése, mégpedig azt, hogy napon belül nem 20%-ot esett a Supra, hanem 30%-ot. Miért érdekes ez? Ugyan nem ismerem az OTP kockázatkezelési lehetőségeit, de például az általam használt bróker realtime figyeli a kockázatot. Tehát nem az érdekli, hol fogunk nap végén zárni, hanem likvidál nap közben, ha szükséges. Ez nagyjából azt jelenti, hogy 300%-os svájci frank kitettség esetén aznap bizony likvidáltak volna. A Suprát nem érintette ez a kockázat a maga 100%-os kitettségével, de eléggé meglepne, hogyha egy alap 300%-os pozícióval érintett, akkor szépen megvárják a nap végét, hogy hol fog majd zárni.

 

Innentől kezdve az a kérdés, hogy az EMDA-ban lehet-e olyan pozició, vagy poziciók összesége, amely hasonló mozgás esetén 300% kitettség mellett az alap likvidálását jelentheti. Én csak arra emlékeztem, hogy ezek az alapok simán bevállaltak 5-600%-os kitettséget (nyilván nem egyetlen pozícióra), érzékelhetően nagyobb kockázatot vállalnak mint a Supra, tehát egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy belefutnak egy ilyen szituációba. Természetesen nem azt mondom, hogy ez garantáltan így lesz, ez csak egy veszély. Azt viszont nem nagyon látom, hogy ez a veszély egyértelműen ki lenne zárva. És bár rendszeresen átfordítod a diskurzust az én általános AHA ellenességembe, itt most nem általában ezekről az alapokról van szó. Kimondottan a szuper volatilis EMDA, G10 esetéről beszélek csak.

 

Előzmény: jazzcool1,2 (40358)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 40358

az EMDA, G10 esetében alkalmazott tőkeáttétel esélyt nyújt arra, hogy egy svájci frank jellegű eseménynél elfüstöljék az egész alapot

 

ezt mire alapozod? az EMDA volatilitását ismerem öt és fél éve. a Supra ugye, amit egyébként szintén ennyi ideje ismerek úgymond testközelből, tavaly januárban egy nap alatt zuhant 20%-ot, az EMDA viszont még talán 3-4%-ot sem zuhant egy nap alatt. oké, a múltbeli esemény semmire sem garancia a jövőt nézve, de valahogy az "elfüstöljék az egész alapot", az több mint túlzás, mondhatnám, hogy megalapozatlan vagdalkozás.

 

még azt sem mondanám, hogy kritikátlanul lelkesedek az AHA-kért, viszont önkritikusan bevallom, hogy Zsiday, Szalma és Büki hozzám képest - egyelőre :-))) - egy hangyányival jobban ért ezekhez. 

Előzmény: jonas11 (40356)
kisfo Creative Commons License 5 napja 0 0 40357

különösen EMDA - de kicsit G10 - eseteben emlekezetem szerint az OTP altal megnevezett "Nettó összesített kockázati kitettség"  csökkent.

 

pl. http://docplayer.hu/3447844-Alapfigyelo-2014-szeptember-otp-befektetesi-alapok-portfoliojelentes.html  itt 2014 szept-re EMDA-nal 446.24%

 

http://docplayer.hu/6812649-Alapfigyelo-2015-szeptember-otp-befektetesi-alapok-portfoliojelentes.html  itt 560.5%

 

https://www.otpbank.hu/OTP_ALAPKEZELO/download/Hirlevel_OTP_G10_Euro_201603_mail.pdf  most meg 286.27%

 

..aztan hogy ez meddig es hogyan lesz, "figyelmeztetes" miatti visszavetel, sajat belatasbol adodo visszavetel, vagy epp csak "veletlen", ezt persze nem tudom.

 

meg azt sem, hogy OTP ezt a "Nettó összesített kockázati kitettség"-et hogyan hatarozza meg

 

a technikait sem ismerem Bükinek, hogy valoban mennyire tudna elfüstöltetni (mennyit tud esni, tudja-e kezelni, illetve mit tud kezelni - nyilvan vannak olyan erök, amiket ember nem tud kezelni).  en (is) csak modjaval tartok bennük penzt, G10 + EMDA kb. 10% együtt, es csökkenteni tervezem.

 

altalanosan: volatilitas es hozampotencial összefüggese ?  az utobbi idök Büki ur altal kezelt alapjai erre jo peldak: volatilis, mint .... es tavaly szep negativ potencialt nyujtott, most meg nehany honapja igen komoly pozitivat.

 

reszben mas:

mar nehany honapja kerdeztem MSCI world index-et követö ETF-ek /alapok kapcsan (azota sem vettem, de fogok). a valtozo viszonyok mellett vajon hosszutavra inkabb fejlett piaci, vagy fejlett+fejlödö piaci nezhet ki jobbnak ?

 

sajnos euroban jegyzett minimum volatility ETF-et ilyen szelesre nem talaltam, ha valaki tud, jelezzen.   inkabb olyanra hajlanek (bar lehet hogy a -10% eseten eladni strategia helyettesiti - helyettesiti reszben legalabb ?), pl. emiatt: https://www.msci.com/resources/factsheets/index_fact_sheet/msci-world-minimum-volatility-index.pdf 

Előzmény: jonas11 (40356)
jonas11 Creative Commons License 5 napja 0 0 40356

Őszintén szólva nem nagyon látom a megfontolandó kritikát a hozzászólásodban. Se azt nem tartom pozitívumnak, hogy te senkit nem akarsz meggyőzni, se azt negatívumnak, hogy érvekkel támasztom alá a mondandómat. Igazam meg csak addig lesz, amíg értelmes érvek mentén nem cáfolja valaki.

Ez egy régi vita közöttünk, te lelkesedsz az AHA-k volatilisebb csoportjáért (írhatnám: kritikátlanul), én kimondottan rossz konstrukciónak tartom őket.

Mivel ebben a fórumban nem előírás, hogy szeretni kell az AHA-kat, ezzel a véleménykülönbséggel együtt kell élnünk. Szerintem mindenkinek hasznosabb lenne ha érveket és gondolatokat állítanánk egymással szembe, mint szemrehányásokat, én a magam részéről ezt a vonalat fogom erősíteni.

Ezért most újrafogalmazom hullámvasút nélkül az állításomat: az EMDA, G10 esetében alkalmazott tőkeáttétel esélyt nyújt arra, hogy egy svájci frank jellegű eseménynél elfüstöljék az egész alapot. Szerintem ennél súlyosabb dolgot nehéz elmondani egy alapról, főleg ha abszurd módon abszolút hozamúnak nevezik. Most annak ellenére, hogy te nem akarsz meggyőzni senkit, mint EMDA tulaj kimondottan érdekes lenne a véleményed ebben az ügyben. Nincs így? Teszel rá? Egyáltalán miért kéne kedvelni egy alapot, ilyen lehetőség árnyékában?

Előzmény: jazzcool1,2 (40354)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 40355

ezek szerint van, aki megértette :-) kösz :-) 

Előzmény: musztika (40353)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 40354

irgum burgum! tessék pontosan idézni és nem lehagyni a mondat másik felét, azaz csak sokkal kulturáltabb megfogalmazásban.

 

a mondat második részébe sok minden beleértendő, az is, amit te írsz, de jonas valójában folyamatosan az aha-kat alázza, és szentül meg van győződve saját igazáról, amihez nem győz mindenféle bizonyítékokat összeszedegetni.  ezerrel hirdeti saját igéjét, ami lehet figyelemreméltó, de én pld nem vagyok olyan bátor, hogy bárkit, akárcsak így, ismeretlenül megpróbáljak meggyőzni az igazamról. 

Előzmény: kisfo (40352)
musztika Creative Commons License 5 napja 0 0 40353

szerintem az AHA fikázásra, lehúzásra érthette...

Előzmény: kisfo (40352)
kisfo Creative Commons License 5 napja 0 0 40352

"Szerintem te ugyanazt adod elo, mint bufeba"   ez kemeny beszolas !

 

..mondjuk szerintem nem. keves hasonlo vonas (szidas), de a tartalmi, gondolati hozzajarulas merteke igen erösen mas

Előzmény: jazzcool1,2 (40351)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 40351

Szerintem te ugyanazt adod elo, mint bufeba, csak sokkal kulturaltabb megfogalmazasban. A no risk no fun az szerintem nagyon talalo ide. Es ez igaz az osszes ahara. Ha az ahat valaki turelemmel csinalja, akkor jo eselye lehet a funra. A tobbi joszag eleg unalmas, de nagyon megertem azokat, akik nem mernek kockaztatni. 

Előzmény: jonas11 (40349)
jonas11 Creative Commons License 5 napja 0 0 40350

Adhatnának EMDA, G10 kupont bungee jumping és hullámvasút jegyek mellé :)))

Előzmény: jonas11 (40349)
jonas11 Creative Commons License 5 napja 0 0 40349

Tetszik ez a "no risk no fun" mottó. Meg kéne próbálni így árulni :))))

Mondjuk az lesz a  sírfelirat is, ha egyszer beleszalad egy svájci frank jellegű tail risk eseménybe.

Előzmény: kisfo (40346)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 40348

lehet, el kéne adnom, hogy besöpörjem a hasznot :-) pár napon belül elég sok kiadásom lesz, de utsó pillanatig kivárok, mert legszívesebben leginkább az állampapírokat dobnám el, meg más, nagyon kiszámítható, így nagyon uncsi jószágokat.

Előzmény: kisfo (40346)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 40347

a legtöbben nem is ismerik. akik meg ismerik, azoknak nagy része fél a kockázattól. 

Előzmény: rotokiller (40345)
kisfo Creative Commons License 5 napja 0 0 40346

igy van.  hol az esesben, hol az emelkedesben :-)     "no risk no fun"  lehet a mottoja

Előzmény: jazzcool1,2 (40344)
rotokiller Creative Commons License 5 napja 0 0 40345

Érdekes, nem nagyon veszik a népek most sem, vajon miért?

Előzmény: jazzcool1,2 (40344)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 40344

Büki egyszerűen istenkirály, mindenkit ver a mezőnyben :-) 

Előzmény: kisfo (40342)
_Koncsita Creative Commons License 5 napja 0 0 40343

Vettem a jegybanki alapkamat csökkentés előtt egy kis XL kötvényt, arra számítva, hogy felértékelődik, erre még le is ment. Nem jól gondolkodtam?

kisfo Creative Commons License 5 napja 0 0 40342

latom optimista vagy.    ...vagy lemaradtal 1 evvel: tavaly volt gyenge az évkezdes, plane jan. 19 tajan :-)

 

pl. allampapirnal szerintem jobb: 1 ev, 5.2% hozam, 5.3% szoras; ha ma vennek, en ma (is) suprat vennek allampapir helyett - csak mert Te altalaban allampapirt "tömjenezed"

 

Bükit is mennyit es milyen stilusban emlegetted, de az utobbi hetekben nem.  miert ? (igazi "magyaros" negativ szemlelet ?)        pedig ha korabban szidtad, akkor most is emlithetned - es persze erösen ingadozik, de ki vart mast Büki altal kezelt alaptol ?  :-))

Előzmény: büfébá (40341)
büfébá Creative Commons License 5 napja 0 0 40341

szalmának eddig brutálisan gyenge ez az éve

Előzmény: büfébá (40340)
büfébá Creative Commons License 5 napja 0 0 40340

suprát kielőzi vajon árfolyamban?

Előzmény: jazzcool1,2 (40338)
The AVE Creative Commons License 6 napja 0 0 40339

Dehogynem áll fenn. A turizmus pl. óriásit nőtt és még megy tovább. Nekem minden 2. bérlő jelölt vendéglátós volt októberben. És emellett van az állandó országon belüli migráció BP-re. Ennek ad utánpótlást a nyugatra vándorlás. 

Előzmény: büfébá (40332)
jazzcool1,2 Creative Commons License 6 napja 0 0 40338

büfébá "haverja" alázza az összes magyarországi alapkezelőt ;-)

jazzcool1,2 Creative Commons License 6 napja 0 1 40337

természetesen felháborító, de azért ne ebben a topikban tárgyaljuk ki.

Előzmény: kacsaXD (40336)
kacsaXD Creative Commons License 6 napja 0 0 40336

Mit szóltok a főbankárunk bizniszéhez. Nem elég neki az 5 milla fizetés. Valami 260 milliárd forintot utaltak az alapítványoknak, amik vezetése az Ő emberei kezén van. Kényük kedvük szerint , nyúlják le a közpénzt. 

A fő ügyész a cinkostársa. 

jazzcool1,2 Creative Commons License 6 napja 0 0 40335

hét éve bérli. okos bérbeadó a megbízható bérlőt megtartja, azaz bérleti díjat óvatosan emel.

Előzmény: musztika (40334)
musztika Creative Commons License 6 napja 0 0 40334

konkrét példa:

 

hétvégén voltam Sopronban, saját elmondás szerint egy kb. 60 nm2-es Várkerületen lévő lakás 400 EUR/hó

 

ja és Szabolcsból költözött a család Sopronba 7 éve, azóta osztrák munkavállalás, ingázás, ami 200 EUR/hó

 

nem ismerem a helyi viszonyokat, de Sopron belvárosa gyönyörűen fel lett újítva, a ház maga is igényes, a lakás is, a környék full belvárosi, szerintem nem kiugróan magas a bérleti díj...

 

ugyan lehet, hogy korábban jóval alacsonyabb volt...

jazzcool1,2 Creative Commons License 6 napja 0 1 40333

én csak Bp V. kerületről és az Újlipótvárosról beszéltem. az emelkedés nem spekulációs, mert Bp-en 8 ezer bérlakást kivontak a piacról, azokat az airbnb.com-on próbálják kiadni. és ezen lakások zöme Bp belső területén van, ha úgy tetszik, onnan hiányzik. továbbá a munkahelyek, és az iskolák miatt is erős Bp vonzása. ezen kívül még Sopron, Győr, és a nyugati határszél pörög, ahonnan egyre többen ingáznak Ausztriába. az árak persze Bp belterületén is mérséklődhetnek, amennyiben növekszik a kiadandó lakások száma. 

Előzmény: büfébá (40332)
büfébá Creative Commons License 6 napja 0 0 40332

a bérleti/ingatlan árak növekedésének ott van realitása, ahol a gazdaság is növekszik valósan, mert oda akarnak menni ahol jobban lehet élni/keresni.

ez jelenleg Mo-n Bp-n nem áll fenn, így ez csak spekulációs áremelkedés ha úgy tetszik lufi.

tegnap beszéltem több ingatlanossal, a belső lokáció még pörög, de 1-2 hónapja ott is van visszaesés a kültrlület, agglomeráció vidékről nem is beszélve, pedig soha nem is pörgött.

Előzmény: jazzcool1,2 (40331)
jazzcool1,2 Creative Commons License 6 napja 0 1 40331

az V. kerületben jobb lakások bérleti ára 4 ezer ft/nm-től indul. ezeket max külföldi üzletemberek veszik ki, de az Újlipótvárosban sincs már 2,5 ezer ft/nm alatt lakás. a kevésbé felkapott helyek azért gondolom olcsóbbak. 

Előzmény: büfébá (40330)
büfébá Creative Commons License 6 napja 0 0 40330

kérdés persze mennyire akarnak a cityben lakást bérelni, mert amit a sajtóban hallunk azt érdemes fenntartással kezelni...

Előzmény: jazzcool1,2 (40328)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!