Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 964

Semennyire.

A biztosítás díját tarifálni kell, ehhez egy kazal adat kell, amelyet össze kell vegyíteni az elvárásaiddal (kockázati csoportok betétele/kivétele). Erre kijön egy díj, amiből vagy lehet faragni kedvezményekkel vagy nem. Mire vonatkozik az 50 milla, mi van benne, milyen az épület, a telek, hol van, milyen épületek, építmények vannak, mi van a lakáson belül háztartási és értékálló ingóság, van-e kutya, macska, medence, garázs, autó, pince satöbbi. Ja, és persze all risk vagy named perils. Nem mindegy ez sem.

Előzmény: coburg1 (963)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 963

Mennyire becsülnéd az éves díjat a biztosítási érték 1/10-ede önrésszel, tehát a példában 5M ft-tal?

coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 962

Feltehetőleg így fogom folytatni, nem az igazságérzetem miatt, mert kettőn áll a vásár, azt le lehet nyelni, csak ha jól látom, olyant tudnék kötni, amiből a fél seggem csupaszon kilóg, akkor meg már nem nagy különbség.

Előzmény: Prof (961)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 961

Értem. :-)

Nézd, a következőt tudom javasolni.

Ha a jelenlegi rendszert nem tartod igazságosnak, akkor ne köss biztosítást! Tégy félre annyi pénzt, amely a szerinted reálisan bekövetkező károk fedezésére elég, és ennyi.

Előzmény: coburg1 (960)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 960

Hát a matekját nem is nagyon lenne érdemes mádhogy csinálni, csak reálisan, magukat csapnák be. Csak azután valószínűleg nagy torzításokat visznek be a

- marketingesek

- jogászok

- és a szarkeverő kárfelmérők

Előzmény: Prof (959)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 959

Matekból erősnek tűnsz.

Nézd meg a biztosításmatematikai szogirlat anyagát (túrni kell a netet érte, mert nem egy sűrű tárgy), és akkor meglátod, hogy a biztosítás alapvetően igazságos, bármennyire is nem látszik annak (feltéve persze, hogy a feltételek fennállása esetén a biztosító mindig térít).

Előzmény: coburg1 (955)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 958

Erre csak annyit tudok mondani, hogy húúúúb'meg...

Amikor a nekünk (értékesítőknek) szóló előadáson a biztosító képviseletében eljáró igazgató (!) mond akkora baromságot, hogy a fél terem sír, a másik fél terem röhög, akkor azért nagyon nagy baj van. :-(

Előzmény: AZS (956)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 957

(Ellenben amiről mi beszélünk, azt alkalmazott matematikusok végzik.)

Előzmény: AZS (956)
AZS Creative Commons License 2014.02.09 0 0 956

ezt a biztosítási szakma pontosan tudja

asszem itt vagy eltévedve... komoly vezető pozíciókban tömegével ülnek olyanok, akiket egy ALAPFOKÚ biztosítási tanfolyam végén tartandó vizsgán is páros lábbal rúgnék ki

Előzmény: coburg1 (955)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 955

A két díj közötti arányszámot ki lehet számolni binomiális vagy Poisson-eloszlásból, kb. 100% egyik,  101% a másik. És akkor nem kell tényleg kicsinyeskedni azon, hogy egy évtizedes ügyféltől a lakástüze évében kétszer is beszedjék ami beszedhető, ha nem akar még egy ilyet. A biztosítási díj / év és a biztosítási díj / év / káresemény egyszerűen egy árfeltüntetési különbség, és ezt a biztosítási szakma pontosan tudja. Az előbbi a magasabb, a valóban kifizetendő éves díj, ha folyamatos biztosítást akarsz. Az ilyenre még a Tescoban is szabályok vannak nettó és bruttó töltő tömeg, a gombakonzerv egységára nem a róla leöntött vízzel értendő.

És a reklámokban melyik szerepel éves díjként; ha megkérdezem vagy szerződök, akkor melyiket közlik éves díjként?

Előzmény: Prof (953)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 954

Jó, csak nem akarok akkor pereskedni a biztosítóval, amikor mindenemet elvesztettem.

Egyébként éppen azt látom, hogy nincsen olyan biztosítás, ami megvéd attól, hogy mindenemet elveszítsem.

Előzmény: Prof (952)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 953

Egyébként arra kíváncsi vagyok, hogy ebben neked mi tisztességtelen?

Mert a biztosítási díj alapja MINDIG a biztosítási összeg (vagyis nagy vonalakban annak az ára, amit biztosítasz). Ha 10 milliós a ház, akkor pont tized annyi, mint a 100 milliós ház esetében (+/- esetleges volumenkedvezmény, de az is inkább pár százalék eltérés).

Előzmény: coburg1 (949)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 952

Oké, egyszerűsítsünk a dolgon!

Kockázat van, ebben látszólag mindenki egyetért.

A kockázat kezelésének vannak módjai (kockázatkerülés, kockázatkizárás stb.), ezek közül az egyik a biztosítás. Namost, ha te azt mondod, hogy nem akarsz biztosítási díjat fizetni, mert a biztosító alapból gerinctelen és nyerészkedő és egyébként is [meg ugye neked a kényelmes cipő kell a 82-es lábadra ;-) ], úgyhogy abban maradsz, hogy te saját hatáskörödben fogod kezelni a kárt. Mi lehet ennek a következménye?

1. nincs károd --> nyersz.

2. néhány kis károd van --> kifizeted zsebből, nyersz.

3. néhány kis és egy-két közepes károd van --> ha van rá tartalékod, kifizeted, valószínűleg hosszú távon nullszaldós vagy.

4. semmi károd nincs, de pár éven belül van egy totálkárod --> biztosan és súlyosan buksz.

Minden évben 2-3 újsághír és vagy két tucat facebook rinya megy körbe, hogy jaj, a szegény család, jaj, csak a kabátja maradt a gyerekeknek, jaj ez jaj az. És hát volt biztosításuk, de ugye felmondták (és döbbenet, hogy tanácsadóként láttam olyat, hogy inkább a lapostévé hitelét fizették, mint a lakás biztosítását).

Ez egy döntés, aminek ez a következménye. Pont.

Aszimmetrikus? Igen, de a te javadra. Ugyanis a biztosítási összeg (sőt, a térítési összeg) lényegében ezreléknyi mértékét fizeted be díjként. Sokan mondják, hogy ó, a díjból majd kigazdálkodom. Gazdálkodo ám a fityfenét. Egy 40 milliós ház éves biztosítási díja olcsón (!) 120 ezer forint. Ez 330 év takarékoskodás a biztosítási díjjal.

Az a szolgáltatás, amit a biztosítási díjért megvásárolsz, értékét tekintve nagyságrendileg nagyobb, mint a díj összege. Gondolkodj el ezen a mondaton: "adsz nekem 1000 forintot, és én minden 1000 forintért cserébe 1 millió forintot teszek neked félre, hogy ha baj van, bármikor oda tudjam adni neked".

És ha beleolvasol kicsit az újkori biztosítások történetébe, akkor meglátod majd, hogy azok a holland hajósok, akik az első biztosító egyesület-szerűséget létrehozták, alapvetően a saját versenyelőnyük lehetséges megszerzését "adták el" azért a kockázatért cserébe, amelyet egy esetleges hajótörés jelentett. Vagyis azt mondták, inkább megéri nekem egy versenytársamat a piacon tartani (azzal, hogy egy részt kifizetek az új hajójára a biztosítási díjban), mint hogy ha én kerülök bajba, akkor mindenemet elveszítsem.

Előzmény: coburg1 (949)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 951

Isten bizony, most már vicces is. Csak ne szomorú és súlyos élethelyzetekben derülnének ki.

coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 950

Nézd, így az is aszimmetria, ha a cipőboltban az árért egy számmal kisebb cipő jár, és ha kényelmeset szeretnél, akkor drágább. Különben neked ugyanazért a pénzért kényelmesebb lenne, mint másoknak.

Vagy be lehet ismerni, hogy drágább a cipő. :-Í

Előzmény: Prof (948)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 949

Jól értettem. Szlovák parkoló. Lehetne tisztességesebben is, ez a biztosított vagyon, és ennyibe kerül. Biztosítani. Rendesen. Nem per káresemény, mint a lenti parkoló az országút mellett, és még egy kis pénzért már síelhetsz.

Persze ha 10 koronával drágább a díj, akkor 3 vendéggel kevesebb megy. És az a 3 vendég is fontos, hiszen valamiből csak meg kell élni nekik is, ha nem így hát úgy.

Előzmény: Prof (946)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 948

Nézd a biztosító oldaláról, és ne közgazdasági, hanem biztosításmatematikai megközelítésben (aminek csak egy része a közgazdaságtan).

Adott egy jelentős számosságú, többé-kevésbé homogén kockázatközösség. A biztosító tudja, hogy több éves átlagban évente mennyi, milyen összegű egyedi biztosítási esemény történik és erre éves szinten mennyit kell kifizetnie kárkifizetés formájában. Ebből von egy átlagot (per individuum és per ezer forint biztosítási összeg per vagyoncsoport), és azt mondja, hogy ha te ilyen vagyoncsoportba ilyen összegű biztosítást akarsz kötni, akkor ennek ennyi a díja. Pont.

Ha nem lenne díjfeltöltés, az azt jelentené, hogy te ugyanazért a díjért, amennyit más is fizet (mindenki más a kockázatközösségben) kétszer-háromszor is kifizettetheted a biztosítóval azt a kockázatot, amit tőled egységnyi díjért átvállalt. Szerintem itt lenne az aszimmetria.

Előzmény: coburg1 (944)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 947

100-ból 99-en nem olvassák el.

Előzmény: coburg1 (945)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 946

No, menjünk bele kicsit ebbe is.

Adott egy biztosítási összeg, ez a kártérítés felső határa/év és /káresemények összege. Legyen mondjuk 50 millió. Ezért a biztosító elkér valamennyi díjat. Nem-élet ágban tipikus az éves biztosítási tartam, a díj előre egy évre kerül beszedésre (a félév meg egyéb az könnyítés).

Namost, tegyük fel, hogy év közben van egy jelentős, de részleges kár, mondjuk leég a tetőszerkezet. Romeltakarítás, újjáépítés stb. 15 millió forint. Az éves keretből így marad 35 millió (kártérítés felső határa). Pár hónapra rá egy földrengés porig rombolja a házat. Totálkár, a gyerek alvósmackója és a nagymama régi dunnája menekült meg, oszt kész. Mi van ekkor? A kár 50 millió, de az éven belüli korábbi káresemény miatt a fedezet már csak 35 millió. A biztosító ez esetben kifizeti a 35 milliót, oszt kész. A 15 milla "saját zseb".

Ezt a helyzetet hivatott elkerülni a díjfeltöltés. A biztosító jelentős károk esetén felajánlja, hogy ha akarod, külön díj fejében (arányosan) visszavásárolhatod a kárként kifizetett biztosítási összeg-hiányt, ezzel teljessé téve a fedezetet.

Ez arányaiban a példa alapján kifizetett 15 millióhoz képest elenyésző összeg (tízezres nagyságrend), és tipikusan nem is alkalmazzák nagy tömegben kötött (jelentős kockázatközösségű) lakossági biztosításoknál.

Előzmény: coburg1 (940)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 945

A szerződéses szimmetria érdekében pedig folyó hó 32-én fogom fizetni a biztosítási díjat.

Nyilván hogy a 120 km/h-nál erősebb szél fog kárt okozni, nem a gyengébb. Kit tudnak ezzel átejtenni?

Valószínűleg csak azt, aki nem olvassa el a szerződést.

Előzmény: Prof (920)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 944

Végülis érteni vélem én a magyarázatát is, csak ugye nem szimmetrikus ez sem.

Előzmény: AZS (943)
AZS Creative Commons License 2014.02.09 0 0 943

a mögöttes dolgok mások, de a végeredmény hasonló

Előzmény: coburg1 (940)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 942

Merthogy akkor én is csak arra a hónapra fizetek biztosítási díjat, amelyikben károm keletkezik.

Előzmény: AZS (939)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 941

Ez kicsit olyan, mint a szlovák sípálya, ahol amiért lehet, még pénzt kérnek, a már kifizetett bérlet mellé szednek parkolási csúszópénzt, ha autóval akarsz a "megtelt" parkolóba feljutni.

coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 940

Tehát voltaképpen nem is éves díj? Hanem inkább káreseményenkénti díj... illetve káreseményenkénti, amit évente elvesztesz ha nem használod fel, mint a telefonfeltöltést. Ha jól értem.

Előzmény: AZS (939)
AZS Creative Commons License 2014.02.09 0 0 939

10 mFt-os szerződés, 2 mFt-ot kifizetnek neked, innentől a biztosító azt mondja, hogy a szerződésed már csak 8 mFt-os szerződés, hacsak be nem fizeted még a 2 mFt-ra járó díjrészt.

Távolabbról szemlélve ha nincs károd, egyszer fizetsz, ha van, kétszer.

Előzmény: coburg1 (938)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 938

Itt kezdem elveszíteni a fonalat, mi a fenét jelent a díjfeltöltés? A biztosítási díj behajtását már nem értem.

Előzmény: Prof (937)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 937

Van neked fogalmad arról, hogy egy biztosító "leányvállalat" létrehozása mennyibe kerül?

Nem egészen, de ez az összeg már kb. az, amire a biztosítósok nem fognak zsigerből elutasítást írni, hanem esetleg átküldik a kockázatkezelésre.

Volt rá példa egyébként (igaz, hogy más jellegű biztosításnál), a biztosítás létre is jött (automatikusan), és az egész ott bukott meg, hogy nem 1/6:1 volt az arány, hanem valami egy tízezred az egyhez, és erre a bíróság azt mondta, hogy aránytalan.

Ha ügyesen összerakod, és biztosítási összegként megadsz 50 milliót mondjuk, befizetsz 3,75 milliót első fél éves díjelőleg gyanánt, és az ajánlat, amit megírsz ügyesen van megfogalmazva, hiánytalan és alapvetően igazságos, akkor a biztosító KOMOLYAN el fog gondolkodni azon, hogy kötvényesítse. Ha pl. teszem azt a díjfeltöltést "kifelejted" és a kárbejelentés/kárrendezés módját ügyesen írod meg, akkor évente a biztosítási díjat simán be tudod „hajtani” biztosítási térítés formájában, vagyis ingyen van fedezeted a maradékra.

Előzmény: coburg1 (936)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 936

Ilyenkor egy leányvállalat létrehozása szokott lenni a megoldás résztevékenységre, ami egy vagy több biztosítóval szerződhet a saját kockázataira azokkal felső limittel.

Magyarul ha egy valódi "biztosítást" szeretnék, ami biztosít, akkor a házam 1/6-ára becsülöd az elkért éves díjat?

Előzmény: Prof (931)
Prof Creative Commons License 2014.02.09 0 0 935

Pedig rommá kereshetted volna magad az okos ügyfélen. :-D

Előzmény: AZS (934)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!