Keresés

Részletes keresés

rovásmúltú Creative Commons License 2011.11.04 0 0 2046

 Helyes a gondolat, eszmefuttatás kedves Mociga!"

"Na de visszatérve a témához.

 

A szkíta-hun-magyar ró és vás írásnak a közös alapja a sok-sok-sok ezer éves magyar nyelv."

 

Képi a dolog. Szókezdő hangok. A legfontosabb szavak alapján.

 

Pl. az L és a ló. Vagy a gém, gácsér, galamb, gúnár, gilice, gólya, gödény, gödölye (a képen sorolhatnám) és a G jel madár formája.

 

Hogy vajon ha lett egy jel, aztán hogy a képjel szülte hangba ezt a rengeteg szót kezdőhangként madarakra azt én nem tudhatom."

 

Azért,mert, csak stb!:-) Tudománytalan, de ez van.

 

Nos azért a vízuális képességek terén elődeink is igen csak fejlettek voltak.

Az elvonatkoztatás pedig természetes folyamat, hiszen nem lehet mindenki képzőművész, akik tudnak szabályos "gácsért" rajzolni, festeni.

Így az írásjel, amely követte a kép- képjelet leegyszerűsödött írásjellé!

Az"csak"  hab a tortán, hogy a magyar nyelv mai változata, fejlődése is megőrizte az akkori szókincset és annak írásjeleit rovásírásunkban.

 

Előzmény: mociga2 (2043)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.11.04 0 0 2045

Mindez igen tiszteletre méltó lenne, de igazándiból nem itt!

 

Annál inkább az ilyen és ehhez hasonló történeti áttekintés!

"1598-ban, 24 éves korában adja ki Telegdi János "Rudimenta priscae hunnorum..." című 16 oldalas tankönyvét a rovásírás alapfogalmairól, illetve elemi ismereteiről. Ebben két írásmutatványt olvashatunk, a Miatyánkot és a Hiszekegyet. Az imákat a botnaptár "Áldás" szavával ellentétben itt már a héber "Ámen" (Úgy legyen) zárja. Jelenlegi tudásunk szerint ez az első rovásírás tankönyv. Szerzőjéről Jerney János azt írja, hogy Telegdi Miklós pécsi püspök rokona, 1574-ben született. Magas rangú egyházi személyiség vált belőle, esztergomi nagyprépost, később briznai, majd nagyváradi és nyitrai püspök, végül kalocsai érsek. Reméljük őseink írása iránti szeretetét ezen magas hivatalok betöltésekor is megőrizte és tett fennmaradásáért. Sajnos művéből csak hat kéziratos másolat maradt fenn, amelyből kettőt Németországban őriztek meg, Giessenben és Hamburgban. Tudunk még fogarasi, marosvásárhelyi, és két nagyenyedi másolatról. A másolók nem mindegyike tudott magyarul, ez kitűnik kéziratokból.
Telegdi János könyvéhez Baranyai Decsi János, a Marosvásárhelyi Főiskola tudós tanára írt előszót 1598 március ötödikén, amelyben elmondja, hogy ezt a művet azért kívánja kinyomtatni, hogy a világ tanulja meg belőle eredetünk dicső szkíta kapcsolatát, s tanulja meg írásrendszerünket is, melyhez fogható nemzeti tulajdonnal sem a klasszikus népek, sem a klasszikus művelődés mai örökösei nem rendelkeznek."Ezen betűket nem csak arra tartom érdemesnek, hogy minden iskolában tanítsák és a gyermekekbe csepegtessék, hanem arra is hogy minden rendű honfitársaink, gyermekek, öregek, férfiak, asszonyok, nemesek és parasztok, egyszóval mindazok, kik azt akarják, hogy magyarnak neveztessenek, tanulják meg..."

 

"hogy a világ tanulja meg belőle eredetünk dicső szkíta kapcsolatát.."!!!!!!

Előzmény: Törölt nick (2044)
mociga2 Creative Commons License 2011.11.04 0 0 2043

Tiszta sor!

Csak az a baj, hogy a politika onnan odaátról, a tudod melyik másik oldalról ebbe is belemászott. Nem ma, nanem nagyon régen kezdte.  Hogy akarsz Te harcolni a hatalom ellen, anélkül hogy nem vennéd és vonnád be a hatalmat úgy hogy ők is küzdjenek odafönt az igazságunkért? Nyilván ki lehetne kapcsolni teljesen a politikát is. Szegedi Csanád ne járjon közénk! De.... Így gyorsabb és hatákonyabb ez a küzdelem. Szerintem.

Nekem is jobban tetszene az, hogy semmi politika, csak mi értő és csodálló rovott és még meg nem romlott múltúak. Mellesleg párhuzamosan is zajlanak az események. Szóval szeintem jó úton vagyunk.

 

A szkíta-hun-magyar ró és vás írásnak a közös alapja a sok-sok-sok ezer éves magyar nyelv.

 

2 óra alatt elsajátítható betűkészlet egy magyar anyanyelvű felnőttnek.

Gyerekeknek óvodás korban még azért kell több, mert nem szoktak hozzá annyira a vonalakhoz. de őket nem is kell ezzel macerálni. Sőt tilos. Én a fiammal azért próbálkoztam kicsit és ugye elkezdett olvasgatni, de inkább abba hagytam és nyilván 4 nap mulva már hiába is mutogattam. Gyakorlat teszi a mestert.

 

Na de visszatérve a témához.

 

"A szkíta-hun-magyar ró és vás írásnak a közös alapja a sok-sok-sok ezer éves magyar nyelv."

 

Képi a dolog. Szókezdő hangok. A legfontosabb szavak alapján.

 

Pl. az L és a ló. Vagy a gém, gácsér, galamb, gúnár, gilice, gólya, gödény, gödölye (a képen sorolhatnám) és a G jel madár formája.

 

Hogy vajon ha lett egy jel, aztán hogy a képjel szülte hangba ezt a rengeteg szót kezdőhangként madarakra azt én nem tudhatom.

 

Mindenesetre egy galamb.

 

Előzmény: rovásmúltú (2042)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.11.02 0 0 2042

Elnézést kedves Mociga, de én éppen azért emelek szót, hogy legyen politikamentes az írástörténet és annak mai alkalmazása, tanítása.

A "látszólagos politizálásom"  éppen a polidilin lévő rossz rovásírásos topik miatt történhetett.

Szerintem ugyanolyan tévút az ellenséges hang a politika részéről, mint a hibás mellette kiállás.

Tiszta írástörténet és történelem tudomány  a rovásírásunkról értekezni itt a filoszban!

Üdv. rovásmúltú

mociga Creative Commons License 2011.09.27 0 0 2041

OFF

Én kezdtem?? (lehet) :-((

Azért köszi a figyelmeztetést. Egyébként miért szóltál csak rám? :-((

Én nyilván befejeztem. Leszálltam volna a témáról, de Kedves Rovásmúltú kezdte újra, egy nem is nekem címzett független új beírással. Éppen az É jel képi értelmezésébe kezdtem (-e -é szótoldalékunk, töltelékünk ugye...) Egy kicsit jobban salamonkodni? (OFF-ON jeleztem. Vitapartner sose( ne)m.)

ON

 

Még a süket is látja, és a vak is hallja (????), hogy a szkíta-hun-magyar rovásírás jelrendszere (képileg is) a magyar nyelven alapul. A magyar nyelv, meg alaphangképekben a természeten. (a teremtészet (isten) nyelvén szól hozzánk ma is)

   

Előzmény: Aventinus (2037)
Aventinus Creative Commons License 2011.09.26 0 0 2040

Szólsz a moderátori topikban, hogy xy topikot állítsa vissza a moderátor. (Pl. ha törlődik egy nick, akkor megy vele a topik, ez automatikus a szoftverben, ilyenkor kérésre visszaállítjuk az érintett topikokat).

Előzmény: kisharsány (2039)
kisharsány Creative Commons License 2011.09.26 0 0 2039

...ha az nem szankcióval lett felfüggesztve...

Előzmény: kisharsány (2038)
kisharsány Creative Commons License 2011.09.26 0 0 2038

Felfüggesztett témát hogyan lehet visszakérni ?

Előzmény: Aventinus (2037)
Aventinus Creative Commons License 2011.09.26 0 0 2037

Remélem nem kell figyelmeztetnem téged, hogy milyen szabályok vonatkoznak a politizálásra. :)

Előzmény: mociga (2036)
mociga Creative Commons License 2011.09.26 0 0 2036

OFF

Nem hinném, hogy rossz irányba menne. Egy radikális nemzeti párt pedig alapból nemzeti hagyomány- és kultúrkincsőrző is. Nem hinném, hogy a rovásalapítvány és a jobbik közti tevékenység, együttműködés, olyan nagyon rosszirányba fordulhatna. Most gondolj arra, hogy maga a rovásoktatás törvényileg, hogyan kerülhetne be valahogy indirekte akár pl. a NAT (nemzeti alaptanterv)-ba, ha ennek nincs politikai támogatója a törvényhozásban? Nem hinném, hogy a rovásalapítványnak különösebb esélye lenne a parlamentbe kerülésre. Vagy bármilyen hatásáos lobbytevékenység kifejtésére. A civil mozgalmak nagyon fontosak. És a pártok is. Én civill vagyok, és imádom ezt a csodát. Fontos!!

ON 

 

Előzmény: rovásmúltú (2034)
najahuha Creative Commons License 2011.09.23 0 0 2035

A szkíták fővárosa

(Obrusánszky Borbála)

 

A kelet-európai síkság nagyon gazdag szkíta emlékekben. A régészek nemcsak fényűző kurgánokat tártak fel, hanem  megtalálták a szkíták egykori fővárosát is.  

 Ateusz városa

 Az ukrán Dnyitropetrovszk körzetben, a Konka és a Bolsoje Belozerka folyók összefolyásánál egy jól védhető zugban állt egykor a nagy  szkíta főváros, melyet a feltáró orosz régészek Kamenszkojénk (Kő erődnek) neveztek el. Ez lehetett a Kr. e. 5-4. század között  uralkodott Ateusz, más forrásokban Attaisz (talán Atya) szkíta király központja. A települést egészen a Kr. e. 2. századig használták.  A körzetben nem egyedülálló a nagy szkíta metropolisz, hiszen az orosz és az ukrán régészek eddig közel kétszáz település maradványát tárták fel, néhány több ezer éves múltra tekint vissza. A város központja és a fellegvár 12 négyzetméterre terjedt ki, de azon kívül, könnyűszerkezetes hajlékokban, sátrakban, esetleg lakókocsikban élhettek kereskedők és pásztorok.  

Tervezett város

A várost nagyon alapos tervezés alapján építhették fel. A régészek szerint a település elrendezése nem idegen mintákat követ, hanem sajátos szkíta modellen alapult. Nem igaz tehát az a korábbi állítás, hogy őseink más népektől tanulták volna a városépítést. A szkíta népek a jól védhető dombokon, valamint a folyók összefolyásánál szerettek megtelepedni, hogy legyen elég víz állataik, valamint maguk számára is, de az ipar számára sem volt mellékes a vízbőség. A Dnyeper partján, jól elkülönített síkságon éltek a fémművesek és a kovácsok, akik a szkíta lovasság fegyverzetét és lószerszámát készítették el helyi alapanyagokból. A közeli vasérc lelőhely, Krivoj Rog volt a közeli szkíta bánya, onnan nyerték az alapanyagot. A városban sok vas és réz salakot találtak, ami iparszerű feldolgozóüzem meglétéről tanúskodik, de megtalálták a kézművesek műhelyeit is.

 

Fellegvár

Az előkelők a Konka-folyó által körülölelt dombon építették fel palotáikat. A partot szárított téglából épített fallal erősítették meg. A különálló fellegvár házai különleges módon épültek. Elsősorban helyi alapanyagokat használtak fel az építkezésnél. A házakat szépen megmunkált deszkakerítéssel különítették el egymástól. Az előkelők rezidenciái átlagosan 3-4 szobából álltak. A házak alatt padlófűtés nyomait találták meg a régészek, szkíta őseink ilyen korszerű fűtési megoldással melegítették házaikat a téli fagyok idején.  

 

rovásmúltú Creative Commons License 2011.08.21 0 0 2034

Az a legnagyobb gond a "hozadék" mellett, hogy egy politikai párthoz kötik ezentúl a rovásírás terjesztését mindazok, akik idáig soha nem is hallottak arról!

Hatalmas gond ez, szerintem!

Anno a Miép vállalta volna fel ezt a fajta terjesztést, akkor mára már nem lenne egyetlen tábla sem, mivel az előző pol. kurzus biztos hogy beszedette volna az összeset!

Kinek hiányzik ez ha netán megint rossz irányba vátoznának a hatalmi viszonyok??

Remélhető csak, hogy nem így lesz!

 

mociga Creative Commons License 2011.08.17 0 0 2033

Ejnye Te! Pancserek tényleg, de ez egy olyan mozgalom, ami leviszi a köznép közé az ősi betűismereteket. Van pozitív hozadéka. Mivel ezt az írást nem fém, hanem fatáblákra találták (bele rovó írás) találták valaha ki az alapanyaggal semmi gond. Ami az AK(a), EK(e) jelek közti félreétésből fakad az nyilvánvaló. Pedig a képük sugallja, hogy melyik az akasz és melyik lehet az ekesz. Ezt keverik. Szóvégen nem érdekes, mert nincs különösebb jelentősége. Szó elején lehet. (Az egyik egy rovással rövidebb, ezért szóvegen ezzel inkább spórolnék, mert nem akarok sokat róni, mert még sok lesz a rovásomon. :-)))

 

Az é jelre is vannak képi, vagy ligatúrás alternatívák. Az az É persze egy égi angyaljel, egy madar jelképe. (Nagyon régen volt már az ligatúrásan egybeolvasható MÉD hangalakú)

Szerintem ez csak az első lépés a Jobbik részéről a terjesztésre, a mesterképzés később jöhet. Abban biztos vagyok, hogy ebben mindnyájan számíthatunk Rád is. Sőt!! Telejsen biztos vagyok benne. OK!?

 

Ui:

Milyen képre hasonlít az E és az É jelünk? Nekem ez a kép ötlött be, mikor a kér(d)ed-é, vagy kér(d)ed-e kérdőhangocskáink kimondatnak.

Ím a kép, eképp, jó kis kérdés-é!? Hé!?!?

 

 

 

 

Előzmény: rovásmúltú (2032)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.08.17 0 0 2032

Helyes.

Fatáblában is állítanak olyant, hogy jobb lenne ha nem lenne!

A felírat teljesen pancser rovóra utal. a kivitelezés az egésznek primitív.

A Jobbik állította ezt a táblát is.

A helységnevet javítottam, de így sem az igazi a sima deszkatábla miatt.

Előzmény: najahuha (2029)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.08.17 0 0 2031

Erdély,Vanca-Ipolynyék

Előzmény: Nicsinyo (2030)
Nicsinyo Creative Commons License 2011.08.14 0 0 2030

Ez valoban nagyon szép. Hol van felàllitva ?

Előzmény: najahuha (2029)
najahuha Creative Commons License 2011.08.14 0 0 2029

Én csak ilyet fogadnék el:

 

 

Nicsinyo Creative Commons License 2011.08.14 0 0 2028

Hàt ha elôtte szebb, mûvésziesebb volt, akkor egyetértek. Akkor olyan, mintha valakik most csak dicsekedni akarnànak az akcioval. De hàt a politika minden jòszàndékot megrohaszt. :-(

Előzmény: rovásmúltú (2027)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.08.09 0 0 2027

Kezdődött vala a szép faragott, rovott fatáblák kihelyezésével, kis ünnepség keretén belül, független értelmiségiek részvételével.

Ezen általában részt vett a Szakács Gábor és Friedrich Klára általam tisztelt rováskutatók is.

Igaz a közönség többi része jobbikos volt, de csak mint résztvevő.

A lényeg, hogy maradhatott volna így a táblaállítási szándék.

A mostani pléhtáblák nem méltóak a hatalmas és szép kultúrális örökségünkhöz a rovásíráshoz!

 

mociga Creative Commons License 2011.08.04 0 0 2026

OFF

Persze.... Akkor a szerző csak bevett valami fogalmazásgátlót, mert baromira félreérthető. Pláne ha azt a címben írja.

Azzal egyetértek, hogy nem kéne ezt a dolgot túlzottan átpolitizálni. A Jobbik is megtanulhatná, hogy kicsit strómenesebben vegyen részt az ilyenekben. Megvannak erre a civil egyesületek és csinálják ők ezeket az akciókat. És ebben támogassa a Jobbik őket. Na de ott a gond, hogy a civill egyesületi tagok közt mennyi a Jobbik szimpatizáns és hány az őket elvető?

Mindenesetre én örülök, hogy ez egyáltalán valakiknek az eszébe jutott és volt lendülete, tenniakarása, és befolyása is ahhoz, hogy ezt megcsinálja. Nem az a lényeg, hogy ki teszi, hanem az, hogy mit tesz. És ez jó!!

ON

 

 

 

Előzmény: DIDORO (2025)
DIDORO Creative Commons License 2011.08.03 0 0 2025

Szerintem a bulvárhírre értette, a lejáratót, és nem a táblaállítási akcióra.

 

Egyébként ez a lehető leg politika mentesebb akció. Helységnév. Ennyi. Ugyanakkor sokan rádöbbennek: jé tényleg! nekünk ilyen is van...

Előzmény: mociga (2024)
mociga Creative Commons License 2011.08.02 0 0 2024

"rovásírásunkat lejárató táblaállítási"

 

Lehet innen is szemlélni. De engedd meg nekem hogy én erről a dologról mégiscsak azt gondoljam, hogy a "rovásírásunkat, terjesztő és  megismertető tűblaállítási" -t gondoljak. Remélem (a fene tudja az ilyen megnyilvánulásokra mi is ösztönöz Téged, talán holmi szakmai féltékenység??) megbocsátasz. :-((

Előzmény: rovásmúltú (2023)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.08.02 0 0 2023

Így jár az ki a polidili mezejére, ingoványira téved.

Ott találja meg a rovásírásunkat lejárató táblaállítási bulvárhíreket!:-)

Rufella Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2022

Kedves Rovàsmùltù!

En az ilyen "hüléket" szeretem ! Szàmomra ezek azok, akik igazàn megérdemlik az "ember" nevet. A többi az egy elkorcsosult fajta. Ne izgulj, lassanként egyre többen lesznek a "hülék" (én is ide tartozom). Akiknek csak lehet - akik elég érettek rà - àt kell adni az igazi emberi értékeket, a vicsorgò hiénàktòl pedig nem kell megijedni ! :-)))

üdv:

Rufella

Előzmény: rovásmúltú (2021)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.02.22 0 0 2021

Kedves Rufella.

Igazad van, örülni kell minden kicsi eredménynek is.

Összefogás?

Maradjunk csak az alternatívon belül és nézzünk szét ebben a témában!

Ugye vannak a hivatalosak, vannak az elszálltak, vannak akik mindenki másnál jobban értenek az írástörténethez, vannak az utálatos csufolkodók az ügyeletes kekeckedők.

Ezek nyílván nem fognak össze soha ebben a témában sem. Sőt!

Azután vannak olyanok akik pénzt esetleg tőkét akarnak mindenből kihozni.

  Egy könyvért a mai árakon kérnek vagy annyi pénzt. Hallottál Te olyanról aki azt mondta, hogy megtanít ingyen 500 gyereket a rovásírásra? Szerintem nem nagyon. Ezt aki mondja hülének nézik!:-)

Nos én ebbe a kategóriába tartozom!

 

 

Előzmény: Rufella (2020)
Rufella Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2020

Engem nem érdekel a politika. Ebben a hirben sem azt néztem. Nem mindegy, hogy ki kezdeményezte a dolgot ? Az eredményt pozitivnak tartom, akàrkik is vettek részt a létrehozàsàban.

Egyébként màr valakik le is loptàk, szerelték a tàblàt ! Hogy miért nem lehet még ebben az ügyben sem összefogni, pàrtoskodàs nélkül ? Ugy làtszik, màsok is csak azt làttàk a dologban, hogy Vona ott megjelent, szònokolt, s  - mert azt mondta, hogy Atilla unokài vagyunk, s mert ô mondta -, akkor most tagadjuk meg Atilla ôspànkat is és nehogy kitegyünk rovàsos tàblàt ?

Szomorù :(((

Előzmény: rovásmúltú (2019)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2019

Eszembe jutott valami. Nyiss egy topikot a polidilin, hogy "a Jobbik a rovásírás védnöke"

címmel például!:-)

Előzmény: Rufella (2016)
rovásmúltú Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2018

Kedves Rufella.

 

Olyan szépen elvoltunk ezidáig ebben az elhallgatásban, a politikai erőktől mentes "kutúrharcban."

Fele-fele arányban örülök meg nem is ennek a jobbikos felbuzdulásnak.

Ott ahol nem ők avattak a kutya nem bántotta a kihelyezett táblákat.

Ezt azért vitték el, mert ők avattak és nem is akárki, szerintem.

No de ez a téma inkább polidilis amit végtelenül utálok már!

 

Előzmény: Rufella (2016)
Rufella Creative Commons License 2011.02.19 0 0 2017

jav.: helységnévtàblàt

Előzmény: Rufella (2016)
Rufella Creative Commons License 2011.02.19 0 0 2016

Csak történik valami...

Gyöngyöshalàszon (Heves megye) rovàsiràsos helységtàblàt adtàk àt. Követni fogja a példàt Visonta, reméljük még màs települések is.

 

http://barikad.hu/barikadtv_vona_gabor_atillaunokai_vagyunk-20110218

Előzmény: Rufella (2007)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!