Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2008.11.13 0 0 276
Amikor a KDP "horgos" részét jártam nekem ilyen volt az út:

A Sár horog lejáratát is csak térképen beazonosítva és a terepen becélozva közelítettem meg , ahogy a térkép is jelzi, van egy kis kiugró erdősáv ezt elérve már jelzés is van és nagyon szépen levezet a völgy aljára. Ez volt az első horog igy , mivel nem jártam még erre nagyon tetszett. Figyelni kell mert miközben a jobb oldalunkon egy nagy sziklatömb alatt elhaladunk néhány métert követően balra ösvény indul és kiveszet a horogból. A Túró horognak csak a felső részét érinti az út , majd következik a Száraz horog , itt is sokáig jól követhető volt a jelzés de egyszer csak elfogyott. Mivel ut volt és irányban is volt mentem tovább , elértem a Zőld sáv jelzést ami a száraz horog Ny-i oldalán volt még , mivel a térkép szerint ez a pirosba is becsatlakozik D-re fordúltam rajta Csór irányába. Ez az ut igen szép de télen életveszélyes lehet rajta közlekedni , a Száraz horog peremény haladtam időnként 1 m-se volt a sziklaperemig , ahol alattam a völgy mélyén valahol a piros is vezet. Szenzációs a látvány innen hiszen a völgy minden sziklája a szemközti oldalon kiválóan látszott a ragyogó napsütésben és a háttérben még a Szenes horog szikla sorai is mintha látszottak volna a távolban. Nagyon szépek ezek a horgok ahogy K-felé halad az ut egyre több a szikla. A zöld jelzés végül is levezet a mély völgybe és nem is akárhogyan , egy éles keskeny gerincen és csak éppen rajta elférő kis ösvény formájában kezd el bevezetni a szakadék ba az út itt már az összes kezemre szükség volt miközben a kopár sziklákon ereszkedtem lefelé ! Nem hosszú ez a szakasz és az elején nem is akartam elhinni , hogy arra kell menni de végül is nagyon megérte és biztonságban leértem. Hóban szerintem nem szabad erre menni , mert nem látszik , hogy hova KELL lépni. ! A horog alján a sűrű erdőben nagyon szép ösvény vezet Csór irányába csak éppen jelzést nem találtam rajta .

http://www.zselic.extra.hu/20060510_kdp2/kdp2.htm
(budai-)H.G. Creative Commons License 2008.10.26 0 0 275
Mondjuk szerintem is célszerű lenne meghagyni a Z jelzés folytonosságát, így az Székesfehérvártól egészen Várpalotáig vezetne. De például a Száraz-horog és a Sár-horog között a Z lett átfestve P-ra, Sár-horog és Baglyas között pedig a P egy rövidebb útvonalon vezet, mint a régebbi Z, amely tett egy kerülőt a Baglyas-hegy déli oldalán lévő szőlőskertek felé (ez utóbbi szakasz viszont tudtommal megszűnt és a zöld borítós Keleti-Bakony térképen sem szerepel jelzett útként).
Előzmény: László67 (274)
László67 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 274

"Csór és a Szenes-horog között ..."

 

Helyesebben: Csór és a Száraz-horog között...

Amúgy ez a szakasz Z- és a KDP közös szakasza.

Egyébként a KDP-t jártuk Iszkaszentgyörgytől Várpalotáig.

A jelzések elég gyatrák, az igazolófüzet térképe + tájoló állt rendelkezésünkre.

Szerencsére ezen a szakaszon nehéz lett volna eltévedni...  :-)

Előzmény: László67 (273)
László67 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 273

Hmm...

A képek e hónap 21-én készültek.  :-)

A piros jelzés meglehetősen ritkán van errefelé felfestve, ellentétben a zölddel.

Úgy tűnt nekem, hogy Csór és a Szenes-horog között felújítás alatt vannak a jelzések, de még csak a fehér színnel sikerült végezniük...  :-)

Előzmény: (budai-)H.G. (272)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2008.10.24 0 0 272

Ezek a képek régebben készülhettek, mert most már a Kő-hegytől Baglyasig nagyobbrészt a Közép-Dunántúli P jelzés vezet a régebbi Z jelzés nyomvonalán.

A Z csak rövidebb szakaszokon maradt, ahol a P másfelé megy: Csór környékén, a Meredélyfőnél, valamint a Baglyas - Várpalota szakaszon.

Előzmény: László67 (269)
László67 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 271

Csór környékének "mini" szurdokvölgyei (3): a Baglyas-hegy NY-i oldalának szurdokai

 

 

 

 

 

 

 

László67 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 270
 

Csór környékének "mini" szurdokvölgyei (2): a Száraz-horog

 

 

 

 

 

László67 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 269

Csór környékének "mini" szurdokvölgyei (1): a Szenes-horog

 

 

 

 

 

 

 

 

borombosa Creative Commons License 2008.10.17 0 0 268

Szasztok!

Hétvégén voltunk a Karas-szurdokban!

Csodaszép, nem nehéz terep, patakban csak keveset kell járni, sátorozás réten csodajó volt.

A Karas-patak az Aninai hegységben található, tőle délre a Néra-szurdok, ami szintén megér egy misét. Gyula határátkelőtől 250 km-re van, ami nem sok!!

 

proletár Creative Commons License 2008.10.12 0 0 267
láthatólag teljesen elhagyatott. az volna jó ha elbontanák a szurdok természetes bejáratából.
Előzmény: viszkasz (266)
viszkasz Creative Commons License 2008.10.12 0 0 266
Igaz is: le akartunk kicsit heveredni a fűbe, megpihenni, de szerencsére időben észrevettük a birka-kakát (vagy valakiét, nagyobb bogyó volt, mint a nyúlé...:-), így mégsem feküdtünk le. Ezek szerint a tehénen kívül van birka is. Egyébként ez a raktár olyan halottnak tűnt... van ott még valami?
Előzmény: proletár (265)
proletár Creative Commons License 2008.10.12 0 0 265
én 2x jártam a salabasinában, először fentről lefelé, másodszor ellenkezőleg. Első alaklommal, már a gyószeráru raktár teületén a szekérúton ütemes galopp hangjaira lettem figyelmes szemből. na mondom, marha jó, lovagolgatnak itt.. aztán egyszer csak ott álltunk szemben egymással, megdermedve egy szarvastehénnel meg a borjával! :)
annak hülye raktárnak a kerítéseit nem csak a turisták, de az állatok is szaggatják, keresztül vezetnek rajta a vadcsapások.
Előzmény: viszkasz (264)
viszkasz Creative Commons License 2008.10.11 0 0 264
Hát igen, minden kerítést meg kellett mászni :-) A Salabasina nagyon klassz és nagyon combos dolog, de nagyon megéri. Valóban nem volt több bő 10 km- nél, de éppen elég volt. Bár fiatalabbak még lehet, h bevállalhatják mellé a Holdvilág árkot is... :-) P.szt.keresztről indultunk, a sárga kereszten haladtunk a Szent Kút felé, majd ott jobbra fordultunk tovább a sárga kereszten, ami rávitt a sima sárga jelzésre. Na, ez a része volt eléggé kaptatós, felvitt a Morgó nevű hegyre, kicsit lógott a belünk. Aztán a sárgáról kellett áttérni a sima piros jelzésre a Tölgyikreknél, amiről darab idő múlva :-) le kellett térni azon a bizonyos jelzetlen ösvényen, ami belevezet a Salabasinába. Hát nagyon szuper volt, tényleg! Volt szakasz, ahol estünk-keltünk :-)) De végül is száraz lábbal megúszta mindenki, a lila foltok, horzsolások meg majd elmúlnak...
A meder végénél van a kerítés, amit jelez a térkép is, vagy át lehet alatta bújni, úgy értve, hogy magán a patak felett megy át a kerítés, és alatta kúszva..., de mi aztán ez előtt a kerítés előtt kimásztunk balra fel a mederből, és innen már fent folytattuk utunkat. Aztán egyszer csak itt is elérkezett uaz. a kerítés, de leleményes turisták előttünk már megoldották a kerítés folytonosságát :-), azon átkeltünk, aztán X idő múlva kiértünk valamilyen gyártelepre (akkor még nem tudtuk, h vmilyen Gyógyszergyártó izé a hely; ezt a buszmegállótábláról olvastuk le), még mindig vidáman baktattunk, osztán amikor szép kék vaskapu állta utunkat, lakattal, kerítéssel, és láttuk, hogy mi BELÜL vagyunk, nos, addigra mindannyian megfogadtuk, hogy az tuti, h nem fordulunk vissza, most már bármit megmászunk, de vissza nem megyünk! alapon ügyesen vettük az akadályt! A lányom azt mondta, anya, én még sose másztam át kerítésen, úgyhogy ezt a súlyos nevelésbeli mulasztást itt be is pótoltuk! :-)) És már ott is voltunk a műúton, ahol szépen, mintegy 3-4 km megtételével visszagyalogoltunk a kocsihoz!
És az égiek megintcsak kegyesek voltak hozzánk - meg minden kirándulóhoz -, kívánni sem lehetett volna szebb időt!
Ismét csak megköszönni tudom ezt a topikot, meg az ötletet, sikerült egy kalandos túrát okoznunk magunknak!
Üdv.
:-)
Előzmény: proletár (263)
proletár Creative Commons License 2008.10.11 0 0 263
igen, minden kerítése át kell mászni.a salabasina elég megerőltetrő, de a holdvilággal azért érdemes összekötni a túrát.
Előzmény: viszkasz (262)
viszkasz Creative Commons License 2008.10.10 0 0 262

Na, lemértem, hát ha jól, akkor ez az egész nincs 10 km... Ez így viszont nudli :-) Ja, még egy kérdés: az árok aljánál-végénél kerítést látok, attól ott be lehet menni, és azon keresztül lejutni a busznak az útvonalára? Ha ott nem lehet továbbmenni, akkor..... akkor nyilván ki kell mászni hamarabb. Viszont ha ez tényleg ilyen rövid és nem túl megerőltető, akkor lehet, h Pankostető irányába kellene kijönni belőle...? És akkor ott még egerészni kicsit a Holdvilág árok környékén-elején, aztán úgy visszamenni P.sz.keresztre...

Bocs, igazából "hangosan" gondolkodom. :-) Hátha másnak is hasznos lesz valamikor.

Előzmény: viszkasz (261)
viszkasz Creative Commons License 2008.10.10 0 0 261

Sziasztok! Hamarabb kellett volna kérdeznem, de így alakult sajna, remélem, lesz itt valaki, aki tud még ma este válaszolni.

Holnap megyünk megnézni a Salabasinát (egyéves nem jön, így lehet keményebb a dolog :-). A turistatérképemen úgy tervezem, h Pilisszentkeresztig megyünk kocsival, és onnan indulnánk a K+ jelzésen, majd folytatjuk a S+, itt ha jól látom, nem sokat mennénk, áttérnénk a sima S jelzésre, van ott valami Torina, ez mi? Településke? Szóval a sárgán aztán haladnánk keleti irányba a Tölgyikrekig, és ott térnénk át a P jelzésre déli irányba, és ha jól nézem, nem sokat kellene rajta menni, amikor is le kell róla térni jobbra, és jön a jelzetlen, ám reményeink szerint a legizgibb szakasz, maga az árok.

A kérdéseim: ez utóbbi úton a turistatérképen van egy kis kék köröcske, mellette kék színnel írva, h Salabasina; ez lenne a Salabasina kút v. forrás? Következő kérdés: ha eddig lemegyünk a piros jelzésen, itt még ki tudunk térni, ill. át tudunk térni az árokba? 

Következő kérdés: van-e valami jellegzetes fa, ösvény, bármi, ahol tudnátok abban segíteni, h na ott kell letérni, ha az árokban akarunk haladni? Netán ki lesz írva, hogy S.-árok felé erre? Mert ha ez jelzetlen út, akkor nem biztos.

Úgy fejeződne be a túra, hogy az árok aljára érve kimegyünk arra a busz útvonalra, és visszafordulunk Nagykovácsi, ill. Pilisszentkereszt irányába.

Megint csak kérdés: ez időben mennyi lesz szerintetek? Mindjárt lemérem, hány km, de a terep nehézsége még ismeretlen előttem, ezért kérdezem, lehet, h nagyon durva, akkor esetleg rövidítenénk rajta.

Köszi, ha esetleg valaki tud ezekre válaszolni.

:-)

HEV Creative Commons License 2008.10.06 0 0 260
Úgy látom sikerült olyan helyet mutatnom ami nem közismert.

Nos a képen a <b>Kaposgyarmat cseppköves mésztufa hasadék</b> nevű hely látható.
Ez egy mély szakadék , az elején be lehet menni végig a végfalig , de az oldalán elég nehéz a kimászás, nedves időben lehetetlen.
Természetvédelmi terület , jelzett út nem vezet hozzá, de a túristatérképeken feltüntették. Az RP- DDK útvonaláról kis kitérővel elérhető.

http://turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=46.272112&lon=17.886692

Előzmény: HEV (243)
mars3696 Creative Commons License 2008.10.06 0 0 259

Képes ízelítő az Ipolytarnóc - Palóc Grand Canyon túráról:

 

 

Felszerelés nélkül ennél tovább nem lehet menni.

Kis ízelítő a kanyonból

mars3696 Creative Commons License 2008.10.06 0 0 258

Egy kis ízelítő a Palóc Grand Canyon nevű helyről, amely a Paris-patak szurdokvölgye:

 

Élménybeszámoló a Setafika.hu oldalon

 

 

Sétafika fotógaléria: Palóc Grand Canyon

 

Érdemes ellátogatni erre az észak-cserháti területre, mert a nyugalma, a szépsége megéri az utat, ráadásul például az ipolytarnóci leletek vagy a Paris-patak szurdoka mindenképp érdeklődésre méltó helyek.

 

Ha valaki szeretne elmenni arrafelé, felveheti velem a kapcsolatot, szívesen segítek.

 

 

Sétafika Csapata - Mars
gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.10.06 0 0 257
Dehogynem, ment volna az adatlapom nélkül is, ha kicsit beleolvasol akár ebbe a topicba.
Ha már itt vagy, írhatnál néhány sort a Rám-szakadékban szerzett friss tapasztalatokról :)
Előzmény: David1969 (256)
David1969 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 256
Váo, sose vágtam volna le... Nem néztem meg az adatlapodat.
Előzmény: gyongyhaju lany (255)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.10.04 0 0 255
Szia Dávid, üdv a topicon, remélem értékes információkkal fogod gazdagítani. Ismerjük már mi egymást, nézz meg jobban :)
Csak mostanában inkább Sétafikálok :)
Előzmény: David1969 (254)
David1969 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 254
Kedves Gyöngyhajú...

Egy-két szép helyre eljuthatsz csapatunkkal, ha van kedved csatlakozni hozzánk:

Adventures Budapesti Túrakör

Várunk szeretettel...
Előzmény: gyongyhaju lany (252)
HEV Creative Commons License 2008.10.03 0 0 253
A 243-ban lévő képhez annyi kiegészítő infó, hogy dél-dunántúlon van.
gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.10.02 0 0 252
Köszi. Hát azt hiszem, oda sem holnap fogok eljutni :(
Előzmény: (budai-)H.G. (251)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2008.10.02 0 0 251
Nagybakónak? A Zalai-dombságban található, Nagykanizsáról lehet megközelíteni busszal. Vasútállomás legközelebb Gelsén található (17.sz. Nagykanizsa - Szombathely vasútvonalon), onnan jelzett turistaúton közelíthető meg a TV torony érintésével. Lehetséges szálláshely a közelben az örömhegyi Postás kulcsosház, egyben a DDK bélyegzőhelye.
Előzmény: gyongyhaju lany (244)
HEV Creative Commons License 2008.10.02 0 0 250
Saját felvétel, és nem Pilis.
Előzmény: atompyka (249)
atompyka Creative Commons License 2008.10.01 0 0 249

Ezt nem tudom, de a Pilis volt az első gondolatom. Ezt a képet is a ládaoldalról vetted? Mert akkor csak végig kell nézni...

:-)))

Előzmény: HEV (243)
atompyka Creative Commons License 2008.10.01 0 0 248
Ha nem túl bizalmas a kérdés :-), írd inkább valamelyik fórumba, egyrészt több válasz árnyalja a képet, másrészt lehet, hogy mást is érdekel, ami Téged.
Előzmény: viszkasz (246)
atompyka Creative Commons License 2008.10.01 0 0 247
Előzmény: gyongyhaju lany (244)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!