Keresés

Részletes keresés

UrsusMaritimus Creative Commons License 2023.06.22 0 0 3435

tartok tőle, hogy ez egyben minőségi különbséget is jelent pl az eü ellátásban

Előzmény: Order of Hermes (3433)
UrsusMaritimus Creative Commons License 2023.06.22 0 0 3434

Genfről azt olvastam, h neurotikus város, nagyon nehéz munkát találni, és aki ott dolgozik, az is átjár Franciaországba vásárolni...

Előzmény: SajtFondue (3432)
Order of Hermes Creative Commons License 2023.06.22 0 0 3433

Ticinoval csak annyi a gond, hogy szarok a fizetések. Amikor én ZH-ban havi 10k-t kerestem, akkor onnan ilyen 6-7ks asjánlatot kaptam egy szakmailag lényegében megegyező pozira. Na ne.

 

SajtFondue Creative Commons License 2023.06.18 0 0 3432

Pl milyen rossz véleményt?

Kivàncsi vagyok :-)

Előzmény: UrsusMaritimus (3431)
UrsusMaritimus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 3431

Olasz fórumokat olvasva, az odaköltöző embereknek megmarad a dilemma, hogy költözzenek-e tovább "az igazi Svjácba", vagyis a német részre.

 

(A francia részről, különösen Genfről, szintén nem olvastam túlzottan jó véleményeket.)

Előzmény: semsarm (3430)
semsarm Creative Commons License 2023.06.15 0 0 3430

Nincs baj Ticinóval? Hát én - néminemű túlzással - európai földi paradicsomként képzelem el, bár igaz, 3-4-nél többször nem voltam ott és olaszul sem tudok, de az olasz dolce vita ötvöződik lélegzetelállító természeti környezettel, mindez Svájcban. Van ennel azért rosszabb konstelláció is. :)

Előzmény: SajtFondue (3427)
UrsusMaritimus Creative Commons License 2023.06.14 0 0 3429

köszi a válaszokat, olvasgatok szorgalmasan!

 

Lehet, hogy a home office csak a próbaidő lejárta után lesz? Itthon néhány helyen így értik a home office-t (multik).

 

Én egy bizonyos orvosi kutatásban szeretnék részt venni. De előbb még honosítanom kell a diplomámat, ami többkörös művelet. Meg el kell készítem az anyagomat, hogy miért is kellek pont én nekik  :)

Egyébként ezt a kutatást itthon szerettem volna végezni, de már letettem róla, többszöri nekifutás után :(

 

 

 

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2023.06.11 0 0 3428

A fizu utalás red flag, a flexworköt meg nyugodtan lehet kérni, ha benne van a szerződésben (van benne mennyiség? heti x nap, vagy valami hasonló?).

Ez így eléggé szar, és nem jellemző Svájcra, főleg a fizetés-csúszás - persze nem teljesen ismeretlen, de én gőzerővel keresnék valami mást. Milyen iparág ez? IT?

Időközben egy kicsit bejárnám Svájcot a helyedben, hogy érdemes-e maradnod, egy Glarus-Klausenpass-Altdorf-Luzern-stb körrel érdemes kezdeni, majd jöhet St Gallen-Appenzell-Davos/StMoritz-Rapperswil-stb keleti kör, és ha már nagyon belejöttél, akkor Berner Oberland és a hardcore magashegyek. A svájciak igazából félig polgár, félig paraszt hegyiemberek, nem túl mosolygós, kicsit durva fajta, de ha körbejárod a hegyeket, beleszippantasz a levegőbe, könnyebb lesz a főnököddel is :)

Előzmény: MiciLACKO#46 (3426)
SajtFondue Creative Commons License 2023.06.11 0 0 3427

Szia! Üdv a topicon! Szerintem nincs baj Ticino val. Persze nem tudom, hogy melyik területen dolgoznál. Az egészségüggyel kapcsolatban egy kicsit olvass vissza. MiciLackónak volt egy jó pár kérdése ebben a témában, biztosan találsz választ a kérdésedre, illetve kérdezz vissza ha valami nem világos :-)

Előzmény: UrsusMaritimus (3425)
MiciLACKO#46 Creative Commons License 2023.06.11 0 0 3426

a pénzről persze elkuldtem nekik a web bankomban láthato informáciot...

 

 

nekem amiert nem jott be a mostani ceg:(ceg! mert amit idaig lattam schaffhausenbol mint turista az kva jo!)

en irodaban dolgozok szerzodes szerint van flexwork/home office viszont a valosagban nincs. ami azert durva szamomra, mert a fonokomon kivul nincs senki mas svajcba akivel kontaktolnom kellene, szoval bemegyek minden nap, irany a ms teams aztan beszelgetek kollegakkal akik a vilag mas helyein ulnek. mindezt ugy hogy foni siman otthonrol dolgozik csut-pentek. penteken megneztem az egesz emeleten en voltam az egyetlen kollega.. ezt kenyelmesebben tudnam otthonrol is. . van egy dedikalt projekt ami erdekel, csinaltam is elozo helyen, szerettem, es nagyreszt ezert is jottem ide hogy itt is ezt csinaljam. itt meg masodik nap kozoltek, hogy iden erre nincs penz majd jovore, de ne aggodjak adnak mas feladatot. ami jo de abban nincs tapasztalatom meg annyira nem is vonz...

illetve a fonokkel se vagyok biztos hogy hosszu tavon kibirom...

 

 

olyan aprosagokat nem emlitek hogy belso folyamatok miatt 1 honap csuszas van a fizu utalassal. voltak kalandjaim az alberlettel is... raadasul most hogy elkezdtem ott lakni kiderult hogy a felettem levo szomszed 530kor kell reggelente, vmeik masik meg sztem ilyen este 2230fele er haza es az az elso dolga hogy vmi irto budos cigarettara vmi dohanyra ragyujt hogy szinte en is erzem.. permit-em sincs meg, fizut se kaptam.

 

csak ugye a holland eletement felszamoltam, magyarba minden nap olvasok hireket ami miatt racionalis indokot ervet talalni lehetetlen, hogy hazamenjek... igy csinalom ezt 

 

aug- 14ben jar le a probaidom addig kivarok, hatha javul a kozerzetem.

Előzmény: UrsusMaritimus (3425)
UrsusMaritimus Creative Commons License 2023.06.10 0 0 3425

Szia, sziasztok! Ez az első hsz-om itt, és nagyon örülük, hogy így pörög a topik.

 

Szeretném megkérdezni, hogy mi az, amiben nem felelt meg a svájci cég az elvárásaidnak, illetve miben tájékoztattak félre? És általánosságban, hogy mikre érdemes rákérdezni állásinterjún?

 

Én is szeretnék Svácjba költözni (még idén), de mivel a német és a francia nyelvtudásom nem az igazi, az olasz viszont igen, ezért az olasz részre. Úgy tudom, az nem az igazi Svájc, és onnan általában tovább szokás állni a német részre. De érdekelne, hogy nektek Lugano környékéről mik a benyomásaitok, vagy akár tapasztalatotok? Főleg az érdekelne, hogy milyen egészségügyre lehet számítani? Azt tudom, hogy többfajta biztosításra is van lehetőség.

 

Előzmény: MiciLACKO#46 (3420)
Ertet Lenke Creative Commons License 2023.06.10 0 0 3424

3000 frank nem tűnik el csak úgy nyomtalanul. Én kérnék a banktól egy kivonatot, mikor, milyen számlára utalták el azt a pénzt. Ezt az ingatlanosnak megmutatnám, a többi keresgélés legyen az ő dolga.

Kitenni a lakásból nem fognak, meg kell legyen az a pénz.

Előzmény: MiciLACKO#46 (3423)
MiciLACKO#46 Creative Commons License 2023.06.10 0 0 3423

koszi nah UBS-nél lett a szamla nyitva, kb 20perc alatt megvoltunk es amikor olvasta a munkaszerzodesemet a banki alkalmazott monta, hogy milyen szuper hogy a xy cegnel dolgozok, mert nekik van vmi szerzodesuk, es elvileg 2evig kb dijmentes minden. hat mondom ez szuper hogy a helyi HR meg errol engem nem tajekoztatott... elvileg jovo heten jon minden , kivancsi leszek. bar most hogy nezem a szerzodest, nem nagyon latom a cegem nevet mint  -banki product- de majd meglatom

 

mas hivott az ingatlanos hogy bar bekoltoztem majusban, mar nevemre irattam a villanyt, de ok meg a deposit-ot nem kaptak meg. neztem a bankom nalak okesnak tunik, marmint levontak meg majusban ezt a 3000chf-t. a berleti dijat megkaptak idoben. a kerdesem hogy ilyenkor mi van? pont most rendeztem be tele van a butoraimmal. ilyenkor kirakhatnak? ha a berlet fizetve van de a depo nem? van erre vmi szabaly? nem akarok ugy kelni, h pakolhatok, foleg kocsi nelkul kb mission impossible lenne...

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2023.06.01 0 0 3422

Amiatt nem, de bármilyen elmaradt számla miatt kerülsz. Nekem 2 v. 3 év után küldött a főbérlőm egy elég combos fűtésszámla-korrekciót, vagy mit, én azt pl. ignoráltam, mert volt papírom, hogy mindent tisztáztunk, mindennel elszámolunk - nyilván lehetett volna ügyvédkedni, és ő is nyer, de engem nem érdekelt, dafke sem fizettem ki. Nem is jött fenyegetés, szerintem csak bepróbálkozott, de az biztos, hogy a nemfizetők feketelistájára felkerültem, 5 év az évülés, ha jól tudom.

 

Amúgy a svájci munkahelyek kultúrája érdekes, valamennyire európai, de közben nem teljesen, elég konzervatívak, szóval valószínűleg érdemes nem egyből felmondani, érdemes kitapasztalni, hogy mi hogy működik. De ahogy mondtam, Svájcba akkor érdemes igazán menni, ha tényleg Svájc érdekel, mert az egész egy csomag, hegyekkel, sajtokkal, vonatokkal, stb.

 

Előzmény: MiciLACKO#46 (3420)
SajtFondue Creative Commons License 2023.05.30 0 1 3421

Nem hinném, hogy lenne ilyen fekete lista

Előzmény: MiciLACKO#46 (3420)
MiciLACKO#46 Creative Commons License 2023.05.30 0 0 3420

köszi, igazság szerint ha felmondok akkor nem áll szándékomban svájcban munkanélkulinek állni, hazamegyek mo-ra vagy vissza hollandba.. ugyis itt a nyar, vegre nyaralok.. 

mert ugy olvastam, hogy az eu bizt-ra van 90napos hataridom hogy kossek svajcit. es nem tudom mikor jarok jobban kossek ma, majd 1 het utan mondjam fel mert elkoltozok svajcbol? szinten a permitre. jelenleg nincs jovo honapra van idopontom, szoval varjam ki, kapjam meg aztan 1 het utan dobjam vissza, vagy mar most sztornozzak mindent? persze kivárok kozbe melohelyen is hatha jobban alakul a sorsom/feladatom de idaig nem tul pozitiv az osszkepem..

 

munkaszerzodes alapjan a 3 honapos probaido alatt ok is en is felmondhatok szoval az viszonylag tiszta, a lakasnal bukok mert ott 3 ho felmondasi ido van. kerdes, ha visszadobom a permitet kerulok-e vmi fekete listara, es soha tobbet nem lesz meg  a lehetoseg hogy itt dolgozzak...

Ertet Lenke Creative Commons License 2023.05.28 0 0 3419

Ja, ha már kezedben van a B permit, akkor könnyebben jutsz másik munkahelyhez Svájcban. Permit nélkül a munkahelynek lesz adminisztrációs feladata, és inkább felvesznek olyat, akivel ez nincs.

Előzmény: MiciLACKO#46 (3416)
Ertet Lenke Creative Commons License 2023.05.28 0 0 3418

Én meggondolnám a felmondást. Akkor célszerű lépned, ha már megvan a következő munkahely.

B bewilligunggal is lehetsz munkanélküli, nem ez a korlátozó feltétel. Hanem az, hogy akkor kapsz pénzt a munkanélüliség alatt, ha a melegőző 2 év során legalább 1 év munkaviszonyod volt. Itt, Svájcban, vagyiss itt fizetted az ALV-t (Arbeitslosenversicherung).

Továbbá, ha te mondasz fel, akkor nem 15 munkanap (ha van eltartott gyereked, akkor 5 nap) a türelmi idő, hanem akár 3 hónap is lehet. A türelmi idő azt jelenti, hogy be vagy jelentkezve a RAV-nál (munkanélküli hivatal), köteleznek álláskeresésre is, havi minimum X pályázatot kell elküldened, de pénzt nem kapsz. 

Előzmény: MiciLACKO#46 (3416)
SajtFondue Creative Commons License 2023.05.28 0 0 3417

Úgy tudom, hogy Bvel nem lehetsz munka nélkül.

Előzmény: MiciLACKO#46 (3416)
MiciLACKO#46 Creative Commons License 2023.05.28 0 0 3416

nah beugrottam oda is. szerencsére most nyitva voltak. valo igaz "nyitnak" számlát permit nélkul is, viszont kell nekik vmi residence contract  ez gondolom a lakás bérleti szerződés meg egy mietvertag? ez nem u.a? mindenesetre beugrottam a gemeinde-be akiktől kaptam egy meldebestatigung-ot. ez gondolom elég lesz.

 

 

más

 

viszont a meló idáig (8munkanap) után nem annak néz ki mint amire szerződtem/kerestek embert... főni se olyan akivel kihúznám sokáig egy lakatlan szigeten.

HA feladom és próbaidő alatt felmondok mikor járok jobban? mielőtt megkapnám a B permit-et vagy utána? májusba kezdtem, permit Id checkre jovo honapra van idopont..

sajna anyagilag buko lesz a story mert az ingatlannál ugye van egy 3 honapos felmondasi ido dehát ezvan. vannak hulyek.

Előzmény: Order of Hermes (3415)
Order of Hermes Creative Commons License 2023.05.22 0 0 3415

Az UBS simán nyit számlát permit nélkül.

Előzmény: MiciLACKO#46 (3412)
SajtFondue Creative Commons License 2023.05.19 0 0 3414

Csinálj egy revolut kártyát, az rögtön megvan és van hozzá bank referencia.

_chillout_ Creative Commons License 2023.05.19 0 0 3413

AHV-val és Wohnsitzbestätigunggal már tudsz számlát nyitni szerintem.

Előzmény: MiciLACKO#46 (3412)
MiciLACKO#46 Creative Commons License 2023.05.19 0 0 3412

Megosztanám a tapasztalataimat:

Szóval hétfőn volt az első munkanapom reggel830 kor kezdtem, de a terv az volt, hogy előtte pénteken beköltözök az új albérletbe. Nos ez nem sikerült. Elindultam az autómmal megpakolva a cuccaimmal majd az út 1/3-nál csorog a telom. Ingatlanos hív hát ők még nem kapták meg a lovét (bérleti díj+kaucio) ezért pénteken nem tudja odaadni a kulcsokat. Parkolóba megállok, laptop elő, nézem a holland netbankomat, hát pedig itt minden frankó nálam itt van a negatív tétel, hogy elutaltam a svájci bank számlályukra. De ők nem kapták meg, nah akkor gyors bank szla szám egyeztetés mint az oviban. De ugy néz ki az iban stimmel. Mondom ok, akkor a sok cuccal irány haza. Ez volt pénteken. Hazaúton filozok, hogy akkor mondjak fel most és hagyjam a pcsába vagy ne. Inkább ne, már el lett utalva a kecóra 3500chf. Vasárnap repcsi kis táskával mert munka csak 3nap van a héten. Foglaltam hotel erre a 3 napra. Hétfő reggel meló kapot welcome gift-et laptopot minden ok, főni kérdezi és az albi hogyáll. Elmondom a storyt, rögtön felhívja az ingatlanost, hát ők nagyon sajnálják de a lovét még nem kapták meg… ok, szerzünk vkit a jogi osztályról az is felhívja hogy ez hogy lehet, hogy nekem már 1 hete beterhelte a bank a negatív összeget, és e bankom elmondása alapján már ott kell lennie a lóvénak, bankom ÁSZF-e szerint ez 1-3 munkanap..

Mit ad isten hétfő du 3kor kapom az sms-t az ingatlanostól megkapták a lovét este átadják a kulcsokat. Nah ez meg is történt volt egy részletes check list az ingatlanról, és megvan a kecó meg a szerződés. Következő lépés bementem kedden a bankba hogy nyissak számlát. Hát nekik kell permit ezt mondták a postfinance-nál. Ubs bár nyitva lett volna 1300-tól 1315kor 1 lélek se volt az irodába rafi 1330kor nyit, én meg ebédidőben próbáltam ezt a lécet megugrani. Sikertelen.

Következő nap gemeinde. Készültem minden papírral, még csináltam otthon útlevél fotókat nehogy má fizessek érte svájcba 15 chf-et xD. Háát nem volt rá szükség a gemeinde 06.27-re adott időpontot zürich-be biometrikus Id check-re. Hát erről sehol se olvastam  kérdem, ez mi? Főleg annak tükrében hogy előző nap mondta főni, hogy meg leszek lepődve milyen flottul és gyorsan megy itt az admin. Hát jah  xD. Mondom a gemeinde-s nőnek én EU citizen vagyok miért is kell ez? Ez a szabály 2 éve. Azon kivul hogy elfogadom semmit se tudtam csinálni. És én azt olvastam ez a permit 30-40 chf, erre engem lehuztak 110 CHF-el. Bárkinek van infoja hogy ez mi/miért? (meló schaffhausenben van keco zürich kanton) Ill. olyan bankot tudtok aki nyit bank számlát permit nélküL van lakcímem+contract, a hr adott vmi socal sec számot is ahv talán. Vagy csak simán próbálkozzak másik postán? Bank számla azért kéne mert a magyar számlám előszőr átvált eur-ra aztán chf, szóval ott 2x bukok a holland meg vmi tranzakciós illetéket számol fel mert chf nem eu ország..

 

Hát itt tartok. Közbe a melóról meg kiderült 1-2 dolog ami nem feltétlen fedi az interjún elhangzott mézes mázos storyt…sőt

Idáig akikkel találkoztam mint kollégák kb a feléről kiderült hogy ők is jöttek/expat-ok igaz nagyrészt németországból,  2-6-10éve… ill. meglepően sok balkánit látok serb,albán,moldáv. Ez mitől van? Mert ők még csak nem is eu tagok, kaptak külön kvótát?

 

Igencsak döcögösre sikerült a start, nemtudom hogy lesz tovább…

 

_chillout_ Creative Commons License 2023.05.07 0 0 3411

Mi eddig valahogy mindig háromévente költöztünk és kb 50 CHF pluszban szokott lenni a letét.

Előzmény: MiciLACKO#46 (3409)
SajtFondue Creative Commons License 2023.05.07 0 0 3410

A kamat manapság nem túl magas ezért szerintem arra számíts, hogy visszakapod majd a pénzed úgy ahogy oda adtad nekik.

Előzmény: MiciLACKO#46 (3409)
MiciLACKO#46 Creative Commons License 2023.05.07 0 0 3409

köszi mindenkinek, azért gondoltam hogy felejtős, mert mintha azt olvastam volna hogy a deposit számlának a bérlő nevén kellene lennie, mint egy sima bank számlának, de akkor megkockáztatom.

 

 

ill.lenne egy kérdésem írtátok itt a deposit számla, számlavezetés ktg-et. mire számítsak a deposit számlán? pl berakok most 3000chf depositot, és 2 év múlva ha kiveszem akkor- ktg +kamat, ez mennyi lehet?2500? 3000?3100? létezhet hogy a 2éves ktg több legyen mint 10%? gondolok itt a számlavezetés fenntartási ktg-re, mert idáig holland tapasztalatom az volt, hogyha  a kaucio x és a kégli ugyanolyan állapotba van akkor visszakaptam az x-et akár kp-ben adtam akár elutaltam..

erchegyia Creative Commons License 2023.05.07 0 0 3408

Ez gyakorlatban viszont nem egy nagy probléma, mert új(abb) házakra könnyű utánbérlőt találni

Előzmény: gambl-R (3407)
gambl-R Creative Commons License 2023.05.06 0 0 3407

Nálam pontosan így van / volt a felmondási idő, ahogy írtad. Ezt a "barátságos" megoldást általában akkor alkalmazzák, ha nem akarják, hogy egy ingatlannak túl sokszor / túl hamar új bérlője legyen. Újépítésű lakásoknál pl. 

Előzmény: _chillout_ (3406)
_chillout_ Creative Commons License 2023.05.06 0 0 3406

Az az egy aggály jogos, ezt írtam én is korábban, h úgy kéne lennie, de ezt le lehet velük kommunikálni szerintem. A többi dolog, amit felsorolt, teljesen okés. A felmondási idő genya, de én már láttam rosszabbat (1,5 év tilalom, utána 6 hónap, kizárólag március és szeptember végére).

Előzmény: erchegyia (3405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!