Keresés

Részletes keresés

tombat Creative Commons License 2018.04.24 0 1 25593

A Dunning–Kruger-hatás-t hogyan lehet kiküszöbölni élesztőmosás közben???   :-)

Hank Evans Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25592

Mondjuk én még mindig inkább fogadok el tanácsot egy ideges és türelmetlen Acerolától (vagy Tótikámtól), mint egy kétségkívül igen lelkes, de gyakorlatilag kezdőtől (bocsi, akinek nem inge, ne vegye magára).

 

A desztvizesre én is emlékszem, tulajdonképpen üdítő színfolt volt... Már akinek volt türelme elolvasni a baromságait.

Előzmény: Smürc (25588)
Csíki Sör kedvelő Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25591

Sziasztok!

 

Üveges-Rusz Szidónia vagyok, a Budapesti Gazdasági Egyetem végzős Kereskedelem és marketing szakos hallgatója.

Szakdogozatom témájaként az erdélyi Csíki Sör magyarországi piacának vizsgálatát választottam.

 

Szeretnélek megkérni Benneteket, hogy töltsétek ki az alábbi kérdőívet, mely a fenti témával kapcsolatos.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZ49PoDuoRGAXhaxkg9LqPsQI5Ccp086Zn09zILCs7tew7hg/viewform

 

A kitöltés csupán néhány percet vesz igénybe. 

 

Kérlek, csak akkor vegyél részt a kutatásban, ha már elmúltál 18 éves!

 

Előre is nagyon köszönöm!

janijani Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25590

T. Smürc! Köszi, hogy megírtad.

Előzmény: Smürc (25588)
janijani Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25589

Az elhalt és leülepedett élesztő gondolom az aljára ül le a komlómaradványokkal együtt.

A jó élesztőt a maradék sörrel leöntöm a tetejéről és félreteszem, ezt fogom megtartani. Az aljáról a dzsuvát kimosom és ezt dobom ki, majd a jó élesztőt a maradék sörrel visszaöntöm a tartályba. Így nem marad semmi ami rothadna bomlana. Ezt nem kell minden erjesztésnél megcsinálni, én a negyedik erjesztés után csináltam.

Nekem első nap hevesen forrt, de nem futott ki, igaz hogy nem töltöttem tele a tartályt. A sörélesztő meg mégannyira sem hajlamos kifutni mert úgy vettem észre hogy lassabb mint a Budafoki pékélesztő.

Előzmény: Hank Evans (25587)
Smürc Creative Commons License 2018.04.24 0 1 25588

T. janaijani! Nem tudnám gyorsan megmagyarázni, miért jó nekem amit leírok, de sokat nem bukhatok rajta.

 

Az utóbbi évek alatt most látom először, hogy Acerola kezdi türelmét veszíteni, pedid néhány napja már dícsérni akartam, hogy van neki. Vagy talán éppen felelősséget érez azért, hogy ha már ez a fórum sokaknak segítséget jelent, akkor ne keveredjen bele sok téves vagy bizonytalan információ.

 

A magam tapasztalata alapján is inkább olyan emberek véleményét tartom többre, akik ismereteik növekedésével egyre újabb kérdéseket is találnak, szemben azokkal, akik tudásbuborékukban működve fel sem ismerik a körülöttük lévő ismeretlent, gyorsan és teljesen tudnak megvilágosodni.

 

Tudom, ahány ember, annyi féle és ez a sörkészítésben is tükröződik, azért ne legyen mindegy az a tükörkép!

 

(Nekem a csúcs az volt, mikor nemrég beugrott ide egy zsidógyerek, zsidóságát hangsúlyozva, volt egy kérdése, majd gyorsan kifejtette, itt bármit is mondanak, az alapból hülyeség, mert a zsidók a legokosabbak, a többiek meg is fognak dögleni.

 

A zsidók nevében én kérek elnézést... )

 

Hidd el, ha lehet is úgy csinálni ahogy tapasztalod, lehet másként is, akár jobban is! Nem érdemes cáfolni, abba még mindenki belebukott.

 

Üdvözlettel: Egészségedre!

Hank Evans Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25587

Az elhalt és leülepedett élesztő (trub) hosszú távon biztosan nem teszt jót a sörlének erjedés közben. De a mosott élesztővel is piszkosul kell vigyázni a fertőzésveszély miatt. Ráadásul laboratórium hiányában az élesztősejtek mennyiségét is legfeljebb csak megbecsülni tudod. Ha túl kevés, akkor nagy baj van, ha pedig túl sok, akkor úgy járhatsz mint én a múltkor: egy viszonylag régi, de bontatlan élesztőt szaporítottam fel starternek és ez olyan jól sikerült, hogy a kotyogón keresztül kinyomta a habot, plusz vagy egy liter sört :( Egyébként meg imádkoztam, hogy a kotyogón keresztül ne fertőződjön vissza, de mázlim volt...

Előzmény: janijani (25586)
janijani Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25586

Vettem egy Oktoberfest sörfőzőkészletet, egy darabig ennek az élesztőjét fogom használni. Annyi előnyét látok a sütőélesztővel szemben, hogy masszívabban leülepszik a palack aljára. Kitöltésnél nem keveredik annyira fel. De ez eddig sem volt probléma, mert mint régebben betettem a fényképét, szódásszifonfejjel csapolom a sört, így nem kell megdönteni a palackot.

Az Oktoberfestről az a véleményem, hogy túl sok bele a komló amit adtak hozzá, nekem ez túl keserű.

 

Az élesztő mosás nélküli továbbhasználatát itt olvastam ebben a topikban kb 2010 körüli hozzászólás volt. Kipróbáltam, nekem bejött, más meg úgy csinálja ahogy jónak látja. 

 

Előzmény: acerola (25585)
acerola Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25585

Tehát valaki írt valamit. De nyilván már nem is tudod ki volt az illető. Azt sem tudod hol olvastad. Meg persze amikor olvastad sem tudtad, hogy ki írta. Egyszer kipróbáltad. Legalább olyan jó sört kaptál mint a sütőélesztős söröd. Sőt lehet hogy a sütőélesztővel próbáltad ki. Valószínűleg úgy megkóstoltad/megittad hogy rendesen megérni sem volt ideje a sörnek. Egyetlen egyszer kipróbáltad. Ezek után bátran ajánlod másoknak is a módszert.

Hogy állsz a sörélesztők kipróbálásával? Rendeltél már valamelyikből? Az azzal készült sört kóstoltad már? Különbséget tudsz tenni két különböző élesztővel készült sör között? Megfigyelted már hogyan változik a sör az érlelés folyamán? Felismersz néhány alapvető sör ízhibát? Tudod mi okozza őket? Tudod hogyan kell kiküszöbölni?

Az előzőeket csak azért írtam, hogy kicsit elgondolkozz mielőtt ilyen vehemensen véded a "tuti módszeredet". Egyébként mindegyikünknek más a motivációja. Most én úgy látom, hogy a miénk például teljesen különbözik. Én például kiöntöm a sört, ha nem ízlik. Van aki nem önt ki sört. De azért mindenki törekszik arra, hogy minél jobb legyen. Kíváncsi vagyok pár év sörfőzés után hogyan fogsz ezekre a kommenteidre visszatekinteni.

Előzmény: janijani (25583)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25584

És mit csinálsz az élesztőn kívüli trutyival, ami ráadásul idővel elkezd bomlani. Az 5 adagnál már félig lesz az edény.Persze erjesztett italt lehet így is  készíteni de ez nem biztos hogy sör lesz mint ahogy pék élesztővel sem.

Előzmény: janijani (25583)
janijani Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25583

Ez nem hülyeség.

Az élesztőmosás érdekelt, elkezdtem olvasgatni a témában és valaki írta hogy így csinálja. Kipróbáltam és működik. A sör is finom.

Előzmény: acerola (25582)
acerola Creative Commons License 2018.04.24 0 1 25582

Most komolyan, ezeket a hülyeségeket honnan veszed? Vagy miért gondolod, hogy terjeszteni kellene? Nem szokták a teljes élesztő mennyiséget felhasználni csak monjuk, ha egy gyenge sör után egy nagyon erőset csinálnak. Persze lehet csinálni azt ami leírtál, ha nem cél hogy finom is legyen a sör.

Előzmény: janijani (25581)
janijani Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25581

Aki két-három hetente főz sört annak nem kell mosni, nem kell startert csinálni: lefejteni a megerjedt sört és bennehagyni a tartály alján az élesztőt, rátölteni a frissen főzött sörlevet, leerjeszti azt is. Ezt állítólag 10-szer lehet megcsinálni, utána ajánlott lecserélni az élesztőt mert állítólag elfajzik. Az élesztő nem fogy, hanem szaporodik. Minden erjesztés után több és több lesz, ha már túl sok van a felét ki lehet dobni.

Előzmény: macokk (25580)
macokk Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25580

Az élesztő forrás sajnos mindig kicsit kiszámíthatatlan. Ráírnak valamit a zacskóra, aztán vagy az van, vagy nem. Lejárat, stb. Hasznos (bár nem ingyenes és időigényes is) kialakítani valamilyen élesztő szaporítási sztenderdet. Pl. 2l -es starter durván 4-5-szörözi a sejtszámot, de mindenképpen csökken a kiinduló sejtszám jelentősége.

Előzmény: dancimanc (25578)
acerola Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25579

Akkor az nagyjából fele mennyiségű élesztő mint kellene. Egyébként sokszor ennyi is elég. De amikor meg nem, akkor csak a szívás van vele.

Előzmény: dancimanc (25578)
dancimanc Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25578

55l hez raktam 3 csomagot.

Előzmény: Tótikám (25577)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25577

20l normál fajsúlyú /1.050/ sörléhez kell 11gr élesztő.Az 1.082-hez már két csomag kell hogy ne legyen alul oltva.Számoláshoz vannak kalkulátorok pitching rate néven keresd. Az US 05élesztő lejjebb fogja erjeszteni mint gondolod /1.020/ ,persze ez függ a malátáktól és a cefrézési hőfoktól.

Előzmény: dancimanc (25576)
dancimanc Creative Commons License 2018.04.22 0 0 25576

Hidegkomlót akkor kiveszem, egyébként amit lefejtettem ahoz kevertem élesztőt előző sörből és megnézem az leerjed e. Elvileg 1.020ra kéne erjedjen. A sör 20 fokon van. Lehez hogy az volt a gond hogy nem csináltam startert.. kellett volna ehhez.

Előzmény: Tótikám (25575)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.22 0 0 25575

Ha kotyog akkor nem akadt meg. Vagy alul oltottad,esetleg kevés volt a levegőztetés, hőmérséklet ingadozás, ha a hideg komló zsákban van  kivenném, mert fű ízű lehet a sör.20-C-on tartanám ,esetleg kicsit megráznám hogy a le ülepedett élesztő felkeveredjen.Palackozással még várnék.

Előzmény: dancimanc (25574)
dancimanc Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25574

Na sikerült lefejtenem picit, megmértem.. 1.081ről indult most 1.022. Megakadt. De mitől? Mit tehetek?

dancimanc Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25573

Sziasztok!

3hete van az erjesztőben a söröm és 10 napja benne a hidegkomló. 3-4percenként kotyog egyet pedig már palackoznám... merjem lezárni? Élesztő: us-05 mérni nem nagyon tudok mert nincs csap.

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25572

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Hank Evans (25571)
Hank Evans Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25571

Rengeteg video van róla a Youtube-on. Így keresd: Yeast washing and harvesting. A lefontosabb: fertőtleníteni, fertőtleniteni, fertőtleníteni...

Előzmény: Törölt nick (25570)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25570

Köszönöm a gyors választ!

Az élesztő mosást hogyan kell megcsinálni? 

Előzmény: Tótikám (25569)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25569

Sörforum blogon találsz részletes leírást.Idővel változhat,de lehet mosni erjesztésvégén, átoltani erjesztésközben .Üveg aljáról lehet szaporítani /csak azokból, amelyek nem hőkezeltek és nem palackozó élesztősek ,interneten keringenek gyártó táblázatok/.Fertőtlenítés nagyon fontos ,igazi talán a kukta lenne de minimum 15 perc főzés.Yotube-on sok videot találsz.Folyékony élesztők gyártási idejére figyelni kell,az aktív sejtek száma gyorsan csökken.Tárolásuk csak hűtőben.Főzés előtt időben elkel kezdeni startert készíteni/ régebbieknél ez lehet 1 hét is/.Vásárláskor figyelni kell , a leárazottak feltehetően lejárat közelében vannak.

Előzmény: Törölt nick (25567)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25568

Bocsánat ez kimaradt...

 

Üvegből érdemes kinyerni élesztőt és azt használni?

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25567

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni tőletek folyékony élesztővel kapcsolatban.

 

Ha egy adag folyékony élesztőt vásárolok, azt lehet többször is használni?

Felszaporítani több lépcsőben és tárolni esetleg fagyasztani?

Mi a véleményetek erről?

Az élesztő nem fog megváltozni a többszöri újra felhasználástól?

 

A tanácsokat előre is köszönöm!

latam Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25566

Kölest szoktak házilag malátázni Afrikában, az enzimtartalma elég a saját keményítőjének lebontásához.

Előzmény: Minusz- (25561)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.20 0 0 25565

Ezzel én is így vagyok :-):-)

 

Majd legyűröm valahogyan ezt is :-)

Előzmény: janijani (25563)
tucsok13 Creative Commons License 2018.04.20 0 0 25564

Ha rákeresel itt a fórumon többen is kínáltak eladásra. (én kapásból két hozzászólót találtam akik évekkel korábban írták hogy van eladó) Mindkettőjüknek volt eladó idén is, én vettem 3 félét múlt héten, de 6-7 féléből lehetett választani.

Előzmény: Minusz- (25561)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!