Keresés

Részletes keresés

Tereza Creative Commons License 2010.08.02 0 0 364

Még visszatérnék a rakott kelkáposztára : Gondolkoztam azon, hogy hogy fér bele a Remoskába a még nem összeesett kelkáposzta. Elvileg volt, vagy talán van, mélyebb és laposabb Remoska alj - azaz tál. Lehet, hogy a tiéd mélyebb?

 

Különben le a kalappal, hogy te miket tudsz. Van mit tanulni tőled.

Előzmény: fintorgó (362)
Tereza Creative Commons License 2010.08.02 0 0 363

Húha.....Ezt nem gondoltam volna.

Akkor mitől jobb a telj. kiőrlésű liszt, vagy a barna kenyér? (Most elsősorban a cukorbetegek szempontjából.)

Előzmény: esotherica (361)
fintorgó Creative Commons License 2010.08.01 0 0 362

Csicseriborsó, bab, lencse,
fekete szemű menyecske,
ne menj haza este,
mert megbök a kecske,
pattantyú.

De sokat énekeltük gyerekkorunkban.

Csicsriborsóból készül a keleti konyhán közkedvelt hummusz és a vegetáriánus fasirt, a falafel is.

Nyersen-szárítva veszem a piacon, akár a sárgaborsót, vagy szárazbabot is.

A lisztjét, a sárgaborsóét is, használom a pakoratésztához. Indiai kajákhoz, vagy akár krémleves elkészítéséhez is alkalmas.

A GI fogalmával tisztában vagyok, de nem így nézem az alapanyagokat.

Rizs helyett gyakran főzök hántolt árpát (burizs gersli), karakteresebb, nem fő úgy szét, akár a rizs, kb. barnarizshez hasonlítanám.

Töltelékbe ajánlom, előfőzve. Töltött káposzta, paprika, karalábé.
Előzmény: Tereza (360)
esotherica Creative Commons License 2010.08.01 0 0 361
OFF
Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de a teljeskiőrlésű lisztnek nem sokkal jobb a glikémiás indexe/telítettsége.

megnevezés (glikémiás index / glikémiás telítettség)
Fehér kenyér (70 / 34.7)
Teljes kiőrlésű kenyér (71 / 32.7)

Összehasonlításképpen:
Töltött cukorka (78 / 72.6)

Ha valami valóban jobbat szeretnél fogyasztani, akkor a zabot ajánlom, annak (főleg főzve) elképesztően jó a glikémiás telítettsége (4.5-7 között), és a glikémiás indexe is 50 körüli - ez az inzulinválaszt tekintve közepesnek számít.
Előzmény: Tereza (360)
Tereza Creative Commons License 2010.08.01 0 0 360

Kelkáposztával igazad van.

 

Csicsereborsólisztről még nem is hallottam. Meglehet, hogy ennek esetleg alacsonyabb a glikémiás indexe a fehér liszthez képest, és lassabban szívódik fel? Vagyis a teljeskiőrlésű lisztekhez tartozik, esetleg valami hasonló?

Előzmény: fintorgó (359)
fintorgó Creative Commons License 2010.07.31 0 0 359

Igen, a rizst megfőzöm. Másként nem is tudom, hogy puhulhatna meg?

Főzéseim kezdetén, még recept-hűen párszor megfőztem a kelkáposztát is, de úgy szinte eltűnt, mire átsült a rakottas.

Ha brokkolit, karfiolt, vagy gombát rántok pl. akkor sem főzöm, vagy forrázom le egyiket sem, pedig úgy írják. Én csak bemártom mostanában pakoratésztába, és már sül is.
Csicseriborsólisztet elkeverek hideg vízzel, kevés fűszerrel, sóval sűrű palacsintatészta sűrűségűre, abba bemártom a feldarabolt zöldséget és mehet az olajba. Igen, nincs benne tojás, mégis nagyon jól ragad, rajta fog maradni.
Előzmény: Tereza (358)
Tereza Creative Commons License 2010.07.31 0 0 358

Ha jól értem, akkor a riszt külön megfőzöd ( a lerakás előtt).

Ezt a nyers kelkáposzta-módszert még nem hallottamn, de jó lehet.

Előzmény: fintorgó (351)
fintorgó Creative Commons License 2010.07.30 0 0 357

Nem.
Előzmény: ágika1 (356)
ágika1 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 356
Előmelegíted a remoskát a kenyérhez?
Előzmény: fintorgó (355)
fintorgó Creative Commons License 2010.07.30 0 0 355

Lisztet szórok, és a kenyér alja is lisztes.

Most már csak megkérdezem: miért féltek ilyen rettenetesen itt is és a másik kenyérsütősben is attól, hogy odaég, vagy ragad a tepsihez?

A dagasztás utáni formázás lisztes gyúrótáblán történik. Ezután ráteszem a liszttel megszórt tepsire, vagy itt az öntöttvas formába, (jó lisztes körül, jól látszik) majd ejtek rajta pár vágást, letakarom, kelni hagyom és SOHA nem kenegetem semmivel.
A sütőben kislábosban víz van, a hideg sütőbe teszem a kenyeret és addig sütöm, amíg a színe ilyen szép vörösbarna nem lesz.

A remoskában nagyobb a pára, a tető miatt.
Előzmény: Gömbtatu (354)
Gömbtatu Creative Commons License 2010.07.30 0 0 354
És teszel valamit a Remos aljára, hogy ne égjen oda?
Előzmény: fintorgó (349)
fintorgó Creative Commons License 2010.07.29 0 0 353

A kenyér, így elég kis lapos lesz, de aki szereti a ropogós héját, annak menyország.


Tavalyi kempinges kenyerünk augusztus 20.-án. Ez kb. fél kilónyi fehér lisztből volt.
Előzmény: ágika1 (352)
ágika1 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 352
Köszönöm. Tehát 1/2 kiló lisztből lesz egy kenyér meg 6 zsömle.
Előzmény: fintorgó (349)
fintorgó Creative Commons License 2010.07.29 0 0 351

Rakott rumlit mindkét módon, hol így-hol úgy, más lesz az íze, attól függ milyen alapanyagaim és időm van.


Rizst kétszeres vízzel öntöm fel, egy csipet sóval főzöm, sok-sok fokhagymát és kevés kipirított szalonnakockát keverek hozzá és szépen lerakom. A kelkáposzta nyersen összevágva kerül bele. Mindkettőt tojással- sóval-borssal elkevert tejföllel öntöm nyakon.
Előzmény: Tereza (350)
Tereza Creative Commons License 2010.07.29 0 0 350

A régi kérdés: A rakott krumplit nyers vágy héjában főtt krumpliból csinálod (a Remoskában)?

Rakott kelt nyers, előfőzött, vagy főtt rizsből?

Előzmény: fintorgó (349)
fintorgó Creative Commons License 2010.07.28 0 0 349

Receptem sajnos nincs, régen gyúrok és sütök kenyeret sütőben, de mindig gondom volt a nyári melegben való sütéssel. Egészen addig, amíg "örököltem" egy 24 cm átmérőjű remoskát.

A kenyértésztát fél kilónyi lisztből gyúrtam, aminek az egyharmada teljes kiörlésü rozsliszt. Harmad kocka élesztőt felfuttattam vízzel és egy csipetnyi cukorral, majd liszt, só, langyos vízzel gyúrtam. Kelt, a felényiből 6 zsömlét gömbölygettem és a kilisztezett edényben kelt valamennyit, majd rátettem a fedőt és bekapcs az áramot. Az üvegen keresztül lestem, hogy mikor jó, akkor kivettem-borítottam és a forró edénybe ügyesen beletettem a megkelt kenyérkét.

Tavaly kempingben sütöttem benne a kenyerünket, amit meg is szenteltek és áldottak, ez volt az aug. 20.-i kenyerünk.

Sült már benne rizskoch, sok kevert gyümölcsös süti, baklava és rétes is.
Rakott krumpli, rakott kel és minden ilyen finomság, amit különben a sütőben sütnék meg.
Előzmény: ágika1 (348)
ágika1 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 348
Nagyon jó! A receptet meg tudnád adni? Mekkora edényed van?
Előzmény: fintorgó (347)
fintorgó Creative Commons License 2010.07.27 0 0 347

Itt a remoska szezonja, legalábbis nálam, mert kerti kenyér és zsömlesütésre használtam a hőségben. A konyhai sütőt így nem kellett begyújtani.







Tereza Creative Commons License 2010.02.13 0 0 346
Teflonos, vagy régi alimíniumos?
Előzmény: CséBéla (345)
CséBéla Creative Commons License 2010.02.13 0 0 345
8250-ig ment el... de lejárt, és megvan, hibátlan állapotban :-)
Előzmény: ágika1 (344)
ágika1 Creative Commons License 2010.01.16 0 0 344
Most van egy amit egy forintról indítottak a napokban. 5 ezerig biztos elmegy.
AZS Creative Commons License 2010.01.10 0 0 343
sőt, most éppen ugyanaz 10-ért van ott
Előzmény: Gömbtatu (340)
faqkac Creative Commons License 2010.01.10 0 0 342
Nem bizony!!!!!!
Én kb 10-éve vettem ennyiért! Hogy most mennyi, fogalmam sincs.
Előzmény: Gömbtatu (340)
Juci51 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 341
Mindenkinek!! Valószínű nem hiszitek el a remoskáról szóló történetem. a villanyszámla átalányon vagyok és néha ellenőriztetni szoktam, hogy nem léptem-e túl a fogyasztás. Nyáron közölték ,hogy igen úgy 20 ezer ft-tal. Ekkor jött a remoska,mert nevetségesen alacsony a fogyasztása a villanysütővel szemben. A leolvasásig ledolgoztam a többletet. A Lányomnak is ez a gondja és nekiadtam, ezért keresek magamnak egy másikat.
Gömbtatu Creative Commons License 2010.01.08 0 0 340
Én egy 12000-eset látok, a kép alapján vadonat, szerintem az nem irreális ár érte.
Előzmény: Juci51 (338)
AZS Creative Commons License 2010.01.07 0 0 339
le bizony ;-)

amúgy magamtól találtam, csak utána kerestem rá, és akkor láttam, hogy te is ajánlottad
Előzmény: fintorgó (337)
Juci51 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 338
Nem én!! Sajnos ami maradt, annak  írreális az ára. Köszönöm a segítséget mindenkinek!!
Előzmény: fintorgó (337)
fintorgó Creative Commons License 2010.01.07 0 0 337

Lecsaptad?
Előzmény: AZS (335)
ágika1 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 336
Ne szomorkodj! Havonta feltesznek egy megfizethető árú remoskát a vaterára.
Előzmény: Juci51 (333)
AZS Creative Commons License 2010.01.07 0 0 335
bocccs, de már csak egy ;-)
Előzmény: fintorgó (334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!