Szerbusztok konyhások!
Régi vágyam teljesült azzal, hogy van immár egy teljesen új (vagyis nagyon régi, de sosem használt), saját, külön bejáratú Remoskám. Ablakos! Akinek volt ilyen valaha, az tudja, hogy milyen csodákra képes. Viszont nem nagyon találok hozzá szakirodalmat. Mi lenne, ha elindítanánk a XXI. század új Remoska-mozgalmát? Várom az ötleteket, recepteket, hátha így még boldogabbá tehetők a boldog Remoska-tulajdonosok.
Még visszatérnék a rakott kelkáposztára : Gondolkoztam azon, hogy hogy fér bele a Remoskába a még nem összeesett kelkáposzta. Elvileg volt, vagy talán van, mélyebb és laposabb Remoska alj - azaz tál. Lehet, hogy a tiéd mélyebb?
Különben le a kalappal, hogy te miket tudsz. Van mit tanulni tőled.
OFF Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de a teljeskiőrlésű lisztnek nem sokkal jobb a glikémiás indexe/telítettsége.
megnevezés (glikémiás index / glikémiás telítettség) Fehér kenyér (70 / 34.7) Teljes kiőrlésű kenyér (71 / 32.7)
Összehasonlításképpen: Töltött cukorka (78 / 72.6)
Ha valami valóban jobbat szeretnél fogyasztani, akkor a zabot ajánlom, annak (főleg főzve) elképesztően jó a glikémiás telítettsége (4.5-7 között), és a glikémiás indexe is 50 körüli - ez az inzulinválaszt tekintve közepesnek számít.
Csicsereborsólisztről még nem is hallottam. Meglehet, hogy ennek esetleg alacsonyabb a glikémiás indexe a fehér liszthez képest, és lassabban szívódik fel? Vagyis a teljeskiőrlésű lisztekhez tartozik, esetleg valami hasonló?
Igen, a rizst megfőzöm. Másként nem is tudom, hogy puhulhatna meg?
Főzéseim kezdetén, még recept-hűen párszor megfőztem a kelkáposztát is, de úgy szinte eltűnt, mire átsült a rakottas.
Ha brokkolit, karfiolt, vagy gombát rántok pl. akkor sem főzöm, vagy forrázom le egyiket sem, pedig úgy írják. Én csak bemártom mostanában pakoratésztába, és már sül is. Csicseriborsólisztet elkeverek hideg vízzel, kevés fűszerrel, sóval sűrű palacsintatészta sűrűségűre, abba bemártom a feldarabolt zöldséget és mehet az olajba. Igen, nincs benne tojás, mégis nagyon jól ragad, rajta fog maradni.
Most már csak megkérdezem: miért féltek ilyen rettenetesen itt is és a másik kenyérsütősben is attól, hogy odaég, vagy ragad a tepsihez?
A dagasztás utáni formázás lisztes gyúrótáblán történik. Ezután ráteszem a liszttel megszórt tepsire, vagy itt az öntöttvas formába, (jó lisztes körül, jól látszik) majd ejtek rajta pár vágást, letakarom, kelni hagyom és SOHA nem kenegetem semmivel. A sütőben kislábosban víz van, a hideg sütőbe teszem a kenyeret és addig sütöm, amíg a színe ilyen szép vörösbarna nem lesz.
Rakott rumlit mindkét módon, hol így-hol úgy, más lesz az íze, attól függ milyen alapanyagaim és időm van.
Rizst kétszeres vízzel öntöm fel, egy csipet sóval főzöm, sok-sok fokhagymát és kevés kipirított szalonnakockát keverek hozzá és szépen lerakom. A kelkáposzta nyersen összevágva kerül bele. Mindkettőt tojással- sóval-borssal elkevert tejföllel öntöm nyakon.
Receptem sajnos nincs, régen gyúrok és sütök kenyeret sütőben, de mindig gondom volt a nyári melegben való sütéssel. Egészen addig, amíg "örököltem" egy 24 cm átmérőjű remoskát.
A kenyértésztát fél kilónyi lisztből gyúrtam, aminek az egyharmada teljes kiörlésü rozsliszt. Harmad kocka élesztőt felfuttattam vízzel és egy csipetnyi cukorral, majd liszt, só, langyos vízzel gyúrtam. Kelt, a felényiből 6 zsömlét gömbölygettem és a kilisztezett edényben kelt valamennyit, majd rátettem a fedőt és bekapcs az áramot. Az üvegen keresztül lestem, hogy mikor jó, akkor kivettem-borítottam és a forró edénybe ügyesen beletettem a megkelt kenyérkét.
Tavaly kempingben sütöttem benne a kenyerünket, amit meg is szenteltek és áldottak, ez volt az aug. 20.-i kenyerünk.
Sült már benne rizskoch, sok kevert gyümölcsös süti, baklava és rétes is. Rakott krumpli, rakott kel és minden ilyen finomság, amit különben a sütőben sütnék meg.
Mindenkinek!! Valószínű nem hiszitek el a remoskáról szóló történetem. a villanyszámla átalányon vagyok és néha ellenőriztetni szoktam, hogy nem léptem-e túl a fogyasztás. Nyáron közölték ,hogy igen úgy 20 ezer ft-tal. Ekkor jött a remoska,mert nevetségesen alacsony a fogyasztása a villanysütővel szemben. A leolvasásig ledolgoztam a többletet. A Lányomnak is ez a gondja és nekiadtam, ezért keresek magamnak egy másikat.