Kőbányai utcák, terek - képekben. Ha van kedves (régi vagy új) kőbányai fotód, tedd be ide. Ha gondolataidat szeretnéd megosztani a témával kapcsolatban, azt is megteheted itt :-)
A folytatásban pedig leánykollégium volt. A hetvenes években a Rákóczi téri szabás-varrás iskola (nem tudom a pontos nevét) tanulói laktak ott. Azért tudom, mert tizenévesként két házzal arrébb, a Bláthy Ottó u. 15-ben (akkor MSZMP helyiség) zenéltünk (borzalmasan), és a lányok gyakran jöttek át minket hallgatni. Mi persze buzgón igyekeztünk viszonozni a látogatásokat - mikor, milyen szerencsével.
A képen a mai VIII. kerület Reguly Antal utca 42. sz. épület látható. A II. Világháború előtt hol fiú, hol leány árvaház volt. Jelenleg művészeti középiskolások kollágiuma. Az árvaházak fenntartója a Jegyzők Országos Árvaház Egyesülete volt és a képeslap keletkezésének időpontjában éppen leány árvaházként működött amely Dr. Scitovszky Béla nevét viselte, aki politikus, a Nemzetgyűlés elnöke, belügyminiszter, nagybirtokos, és országgyűlési képviselő volt, és maga is komoly tevékenységet fejtett ki a szegény sorsú leányok iskoláztatása, a prostitúció és leánykereskedelem visszaszorítása érdekében.
Biciklivel? Amatőrök :) 1982-ben, amikor diákmunkásként a sörgyárban voltam nyáron (hol máshol...), ZIL-lel rohangásztunk odalent, na persze nem az Algyógyi utcai részen :)
Ja, persze: a minifutball vb-t rendezték itt egy ideiglenes mini “stadionban” (műfüves pálya, mobil lelátó), szerintem akkor lett pénz a tereprendezésre, akkor csinálták meg.
Tériszonyosoknak nem ajánlott. Egy rakás videóra bukkantam. Mindet csak 1 linket küldök számtalan videó van. Pl a Sörgyár II Szárítók tetejéről is. Érdemes a csatorna 2 hetét átnézni.
Már mindenkit kiköltöztettek és amikor (a legutóbbi hétvégén) elmenem előtte kocsival, nem is tűnt úgy, hogy akár illegálban lenne ott bárki.
Azt sem tudom, mi a szándék a telekkel. Az egész környék a TEK-é, nem tudom a Zách utcában van-e még honvédségi raktárbázis, vagy azt is benőtte-e már teljesen a TEK.
A Pongrácz út a és a Zách utca között, a Hős utcai házak mögött van még egy telephely, ami szerintem valami magáncég tulajdona, de lehet, hogy azt is meg/elveszik majd előbb-utóbb.