Keresés

Részletes keresés

PETYUS Creative Commons License 2011.03.22 0 0 480

Ja, örexek.

Itt a bandánk:

http://www.terrasoft.hu/kultura/consort/

Előzmény: Petyula (479)
Petyula Creative Commons License 2011.03.22 0 0 479

Köszönöm segítő válaszodat! Te egyébként valami "régi motoros" vagy?  ...már bocsánat a megnevezésért, de már többször olvastam Tőled nagyon szakszerű és segítőkész írásokat.    Üdv.

Előzmény: PETYUS (474)
sz.t. Creative Commons License 2011.03.22 0 0 478

Nem köszi. Természetesen annyira nem nagy a gond.Egyrészt tudom használni, csak bizonyos hangokkal vannak gondok, ami lehet hogy inkább a klarinét és nem a fúvóka hibája, ez most már rövidesen ki fog derülni,mert eljutok szakembehez, másrészt még ha egyáltalán nem tudnám használni akkor sem jutna ilyen eszembe,hiszen ez benne van a pakliban internetes vásárlásnál, és ezzel számolni kell. De mint mondottam használható a fúvóka.

Előzmény: czy (477)
czy Creative Commons License 2011.03.21 0 0 477

Ha végképp nem tudod használni, visszafizetem az árát.

Előzmény: sz.t. (475)
czy Creative Commons License 2011.03.21 0 0 476

Az a baj, hogy a mi gyakorlatunkkal az sem elég, ha a boltban kicsit fújkálunk. Ezért vettem többet, mint írtam annak idején. A másik - 5RV nevű - és ez volt az esélyes, aztán itthon nyugodt körülmények között tudtam dönteni.

Előzmény: sz.t. (475)
sz.t. Creative Commons License 2011.03.21 0 0 475

Köszi a tanácsot. Lehet hogy a nádnál van a kutya elásva,mivel és csak 1.5-s náddal fújtam. Már a kettessel is jobb egy kicsit.Most készülök venni erősebbet.Különben milyen tapasztalataid vannak Vandoren fúvókákkal. Van tipped hogy melyik lehet az amivel a legkönnyebb játszani.Persze mostmár megtanultam,hogy kipróbálás nélkül nem érdemes venni.

Előzmény: trilexwheel (471)
PETYUS Creative Commons License 2011.03.19 0 0 474

A lejátszás folyamatosan történik, az olvasás szakaszosan.

Amikor szöveget olvasunk, akkor is egész szavakat, illetve néhány szavas szövegrészeket ismerünk fel egyetlen pillantással. Kottaolvasásnál is ez történik, néhány hangból álló töredékeket egy pillantással be tudunk fogni és értelmezni tudjuk. Ez a készség gyakorlással fejleszthető.

Új darab első betanulásakor javaslom az egész kottát végigolvasni, ekkor kiderül, hogy melyek a szokatlanul nehéz részek amelyeket külön is gyakorolni kell. Utána pedig (ha a darab nehézsége nem teszi lehetővé a lapról végigjátszást) kisebb darabokra lebontva, a végéről visszafelé haladva, mindig egyre hosszabb részleteket játszva egyhuzamban, eljutunk odáig, hogy már az elejétől kezdve végig tudjuk játszani.

Így túljutva az első kínlódáson eljutunk az igazi gyakorlás kezdetéig.

A gyakorlás folyamán döntések sorozatát kell meghoznunk, amíg kialakítjuk, hogy "MI" hogyan játsszuk a művet.

Előzmény: Petyula (473)
Petyula Creative Commons License 2011.03.18 0 0 473

Szervusztok!

Kottával, illetve kottaolvasással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Azt, hogy mi a kereszt illetve b előljegyzés, hogy mi az oktáv, meg a többi szolfézs zeneelméleti dolog,nagyjából tudom,nem ezzel van a problémám, hanem a gyakorlattal, a kottaolvasás gyakorlatával. A zenetenárom, mindig azt mondta annak idején, hogy olvassam "előre" a kottát, a szemem és ezzel párhuzamosan az agyam úgymond legyen egy kicsit előrébb mint a kezem, az ujjaim. Az ember képes erre! Nos, ez nekem nehezen akar sikerülni. Talán már túl idős vagyok ehhez, és nem pörögnek úgy a "kerekek" ? Nincs erre valami tanulási trükkötök? Egyébként 57 éves vagyok :-)) , talán ezért működik már nehezebben ez nekem? Valamikor az iskolában azért tudtam jól olvasni, (olvasó versenyre is akartak küldeni emlékszem) mert képes voltam rá, hogy a szemem egy egész kicsit előbbre olvasta a kimondandó szöveget.Hát a kottánál valahogy ez nehéz :-((  

Egyébként azok a "Kabóca füzetek" nekem is megvannak, nagyon jónak tartom, gratula a készítőjének !! :-)     Üdvözlettel : Péter

trilexwheel Creative Commons License 2011.03.15 0 0 472

ui: Meg kéne nézned még az alsó Gisz párnát is. Ha az nem zár teljesen tökéletesen, akkor a felső regiszter egyetlen hangja sem lesz megszólaltatható.

Előzmény: sz.t. (469)
trilexwheel Creative Commons License 2011.03.15 0 0 471

Üdv. Leginkább úgy érdemes fúvókát venni, hogy viszed a hangszert és többet is alaposan kipróbálsz. Akkor kizárt ilyen meglepetés. Használni persze így is fogod tudni, nem is mondható rossz fúvókának, de egyáltalán nem biztos, hogy a 16 (+12) féle Vandorenből ez volt a lehető legjobb választás. A 11.6-oshoz optimálisan 3-as 3 és feles nád passzol. Ha nincs probléma egyik billentyűpárnával vagyis zárással sem, akkor vagy túl puha, vagy túl erős a nád amit feltettél, avagy rossz a nádcsiszolási technikád.  Ha nagyon vékonyra csiszolt a nádhegy, éppen a felső regiszter váltásakor túlrezeg és egyszerűen letapad, ez érezhető a befújt levegő blokkolásából. Ebben az esetben ki is dobható. Ha túl erős a nád, azt az alsó regiszterben is érzed a megnövekedett  befúvandó levegőmennyiségből. Ha az alsó regiszter optimálisan és a megfelelő levegőmennyiséggel szól, akkor a kemény nád hegy felőli részét kell nagyon finom csiszolással vékonyítani. Persze eközben rendszeresen fújni és kontrollálni. Ha túlcsiszolsz egy nádat, mehet a kukába. Mindenképpen be kell több darabot áldozni, hogy tökéletes eredményt kapj. Ezenkívül alaposan meg kéne vizsgálnod az  alsó F és E zárópárnákat, valamint azt, hogy E hang fogásakor mindkettő egyszerre zár-e? Ugyancsak ellenőrizendő ilyenkor, hogy a baloldalon az alsó Fisz normál állapotban rendesen zár-e? 

Érdemes továbbá ezen az oldalon széznézned:   www.hangbolt.com/images/tartozek/Vandoren.pdf

Előzmény: sz.t. (469)
PETYUS Creative Commons License 2011.03.09 0 0 470

> másrészt esetleg elrettenti.

 

Mi? Az éneklés? Vagy az hogy egy nótát nem sikerül elsőre leírni?

Ha az iskolában volt énekóra, akkor nem teljesen ismeretlen az a szitu, hogy éneklünk, és kotta is van előttünk. Csak éppen nem volt követelmény, hogy minden nebuló saját maga fejtse meg a kottát.

Aki arra vetemedik, hogy megpróbál hangszerrel játszani kottából, az jól teszi, ha ezt a követelményt kitűzi maga elé, és attól kezdve az éneklés céljára elővett kottákat is saját maga fejti meg.

És igen, a hallásból megtanult dalokat kottázzátok le, nagyon tanulságos. Kezdetben javaslom, hogy rövid és egyszerű dalokat, gyermekdalokat, népdalokat, templomi énekeket vagy nótákat írjatok le, olyanokat, amelyeket kívülről tudtok, el tudjátok énekelni. Egy nótát többféle hangnemben is, hogy ne csak elméletben értsétek az előjegyzés és a módosító- ill. feloldójelek használatát.

Aki hobbiból zenél, az előbb-utóbb úgyis összeszed egy gyűjteményt, amiben a kedvenc dalai vannak, hiszen az emlékezet véges, és romlása az öregedés egyik tünete, a másikat már elfelejtettem ;O)

Előzmény: Longboat (468)
sz.t. Creative Commons License 2011.03.09 0 0 469

Hello Mindenki!

 

Tud valaki segíteni nekem? 2hete vettem magamnak egy Vandoren 11.6-os fúvókát az Amati klarinétomhoz. Szinte teljesen az elejérők kellett kezdenem a hangindítást. Most már elég jól megy, de a regiszterváltás nem működik. A H és C kifújása nem megy. Szinte egyáltalán nem tudok A-ról H-ra vagy C-re váltani, viszont A-ról D,E,F..-re símán. Van valakinek ötlete,hogy mi lehet a gond?  Ha van valakinek ezzel a fúvókával tapasztalata írjon!

Longboat Creative Commons License 2011.03.08 0 0 468

Nem vitatva azko jelentőségét, amiket mondasz, hozzátenném, hoy ilyen követelményeket nem állítanék egy felnőttként hobbiból zenélni tanuló ember elé, egyrészt mert tudott, hogy nem készül muzsikusnak, másrészt esetleg elrettenti.

Előzmény: PETYUS (467)
PETYUS Creative Commons License 2011.03.08 0 0 467

Javaslom, hogy próbálj lapról énekelni minél többet, és (ami kezdetben sokkal nehezebb) ismert dallamokat lekottázni. Eközben kiderülnek az ismerethiányok, amit muszáj pótolni.

Ahhoz hasonlítanám, mint amikor valaki nyelvet tanul, és kezdetben az idegennyelvű szöveg megértése is nehéz, de nagyon fontos gyakorlat az idegen nyelvre fordítani, és az adott nyelven fogalmazni. Ezt az embernek saját magának kell kiizzadnia, de (főleg eleinte) sűrűn le kell ellenőriztetni, hogy nem halad-e tévúton, nincs e félreértésben valami alapfogalmat illetően.

Ha az alapok már biztosak és nincs gond a kottajelek értelmezésével, akkor lehet fokozni a fülutánkottázás intenzitását és mennyiségét, ettől edződik a belső hallás.

Ha valaki lapról játszik, akkor kívülről nézve nem látszik, hogy érti-e amit csinál.

De a fül után kottázást nem lehet sikeresen megcsinálni a dolog lényegének megértése nélkül.

Kodály mondá:

"Nem muzsikus az, aki nem látja amit hall, és nem hallja amit lát."

Előzmény: cesaria (466)
cesaria Creative Commons License 2011.03.08 0 0 466

köszi a leírást, sok hasznos infót tartalmaz, de ha a tanácsait követem, gyakorlatilag letehetem a klarinétot :)

 

Nem helyes az a gyakorlat, hogy egy új kotta láttán "lejátszom hangszerrel, majd rájövök, mi az", mert így nem leszünk tudatos muzsikusok, nagyon "hangszerfüggő"-vé válunk. Amikor a hangszert előveszed, akkor már tudnod kell, hogy a megtanulandó mű hogyan fog szólni.

 

Nálam ez egyelöre pontosan így megy :) Fog illetve tud ez még egyáltalán fejlödni? Sok helyen olvasok a belsö hallasról, ami nekem vmi természetfeletti képességnek tünik, el lehet ezt sajátítani hangszeres tanulás közben is? Ha nem, akkor lehetséges érdemben folytatni a klarinétozást?

 

Ha már biztos vagy az éneklésben és a kottában is jól eligazodsz, akkor lehet időszerű belefogni a hangszeres zenetanulásba.

 

Szintén forditva: Most tanulom a klarinéttal együtt a kottát. Énektudásról szó sincs..

Igazából örömet szerez a zenélés, vannak is pici elörelépések, de amint elkezdek szakleírásokat olvasni kiderül, hogy minden elöfeltételt és elvárást áthágok :)

 

Előzmény: PETYUS (465)
PETYUS Creative Commons License 2011.03.04 0 0 465

> mi az a kettöskereszt, oktáv ...

 

Erre van egy saját anyagom:

http://www.terrasoft.hu/kultura/kaboca/zf1/ 

Kicsit kezd elavulni, készülök már átdolgozni és bővíteni.

Előzmény: cesaria (464)
cesaria Creative Commons License 2011.03.04 0 0 464

ja, neeem, elkeseredésröl szó sincs. Már épp irni akartam, hogy javult a dolog, egy fokkal rutinosabban veszem a számba a sípot (1,5-ös Vandoren nádat használok), légzés sem annyira ész nélküli és a szünetekkel gyakorlás
tanácsa Longboattól abszolút bevállt.

Továbbra is lelkes vagyok, a tanárom nagyon jó fej, bár szegényt elég komoly kihivás elé állitottam azzal, hogy nem csak a hangszert kell megtanitania, hanem a zenei alapokat, de tényleg fullra :)  Nem csak a klarinéton gyakorolok, hanem bújom a szakirodalmat, hogy mi az a kettöskereszt, oktáv :) Ehhh..
Szóval még a tök topa szinten vagyok, de azt már látom, hogy mennyire összetett az egész.  A tanár a nyelvtanuláshoz hasonlitotta a dolgot, ha valóban igy van, akkor talán van némi esélyem :)
Tegnap megdicsért, hogy tök jó hogy tudom a lábammal egyeneletesen verni a tempót miközben fújok, bár én
ezt nem tartottam nagy kunsztnak..

Szóval csak elöre mindenki, itt a hétvége, lehet gyakorloni! :)

Előzmény: Petyula (463)
Petyula Creative Commons License 2011.03.03 0 0 463

Sziasztok!

Ez a besípolás nálam is többször előfordult, illetve néha még mostanában is előfordul. Azon kívül, hogy teljesen egyet értek Longboat-al, még szerintem attól is lehet, hogy egy-egy billentyűt, vagy nyílást nem fogsz le tökéletesen. Talán éppen azért, mert egy idő után már egy kicsit fáradtabb vagy. Ne keseredj el, biztatni szeretnélek azzal, hogy később gyakorlatot, rutint szerzel,és egyre ritkábban fog jelentkezni ez a probléma. KITARTÁS, és GYAKORLÁS !!! :-)))  Hajrá, sok sikert !              Péter

Előzmény: cesaria (461)
Longboat Creative Commons License 2011.02.22 0 0 462

Kezdőként valószínűleg nem használsz túl erős nádat.  Ez, ha nagyon elázik a nyáltól, bizonytalanabbá teszi az intonációt. Gyanítom - nem gyakorolsz napi 1+ órát, tehát az ansatz-od sem lehet túl erős, elfáradsz. Emellett ha még nincs elég erős rekesztámaszod, akkor a légzésed egyenletessége is csökkenhet. Ezek összessége okozza, hogy besípol a hangszer. Minél többet gyakorolsz (jó megoldás a 3x20 perc 10 perces szünetekkel, amíg nem tudod egyben lenyomni), és minél tudatosabban figyelsz a helyes szájtartásra, légzéstechnikára és a nád állapotára is, annál szebb hangot fogsz fújni.

Nagy meló, mindenkit igazán csodálok, aki felnőttként fafúvóson kezd tanulni.

Előzmény: cesaria (461)
cesaria Creative Commons License 2011.02.22 0 0 461

igen, vagyis nem otthon, Németországban jutott eszembe hogy bele kéne vágni a zenélésbe. Kifaggatom még a tanárom, hogy ö javasolja-e a biztosítást... Nagyon kedves tanárt sikerült találnom, mikor meséltem, hogy honnan jövök a Balassa-Berkes könyvet ajánlotta, most abból tanulunk. Tetszik nagyon, de már sejtegetem, hogy mibe vágtam bele, szinte reménytelen, de nem adom fel :)
Szintén egy nagyon kezdö kérdés: Gyakorlásnál azt vettem észre, hogy kb 30 perc után egyre gyakrabban besípol a hangszer, pedig (szerintem :-) ugyanúgy fújom meg.  Èn fáradok el vagy a hangszer? :-) van ilyesmi, hogy mondjuk túlságosan "benyálazódik" a hangszer vagy a nád és azért sípol egyre gyakrabban?

Előzmény: Longboat (460)
Longboat Creative Commons License 2011.02.22 0 0 460

Hm. Jól hangzik. Ezek szerint ez nem Mo.-n van. Igen elcsodálkoznék, ha itthon lenne olyan biztosítás, amely elvesztésre fizetne...

Előzmény: cesaria (459)
cesaria Creative Commons License 2011.02.22 0 0 459

de, lopásra és elvesztésre is szól. Meg sérülésekre, leejtésre, transzportálásra, szinte mindenre a normál elhasználódást, szándékos rongálást és néhány nagyon egzotikus sérülésforrást leszámitva. Mindez 1400 eurós hangszer esetében 49 euróért évente, önrész nincs. 

Előzmény: Longboat (454)
Longboat Creative Commons License 2011.02.21 0 0 458

Igen. Rátekered a parafára egyenletesen, olyan vastagságban, hogy ideális legyen. Utána zsírzod, így a cérna nem mocorog el, nem tekeredik le. Szerintem ne nylon, hanem természetes (pamut?) anyagú cérnát használj. 100 éve, zeneiskolai hangszeren kellett utoljára alkalmaznom a technikát.

Előzmény: sz.t. (457)
sz.t. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 457

Ok, ezt kb sejtettem, de milyen cérnát,vagy semmi jelentősége nincs? Jó az első cérna ami a kezembe akad?

Előzmény: PETYUS (456)
PETYUS Creative Commons License 2011.02.21 0 0 456

Rátekerik a parafára.

Előzmény: sz.t. (455)
sz.t. Creative Commons License 2011.02.21 0 0 455

Ez a cérna dolog engem érdekel, mivel az én bőven nagykorú klarinétom is lötyög egy kissé.

Szóval mit csináltok azzal a cérnával?

Előzmény: Longboat (453)
Longboat Creative Commons License 2011.02.21 0 0 454

A hangszer biztosítás mire szól pontosan?

Gondolom arra nem, ha elhagynád, vagy ellopnák tőled. Ha betöréskor viszik el otthonról, akkor a lakásbiztosítás elvileg fedezi.

Előzmény: cesaria (452)
Longboat Creative Commons License 2011.02.21 0 0 453

Összerakásnál próbáld úgy fogni, hogy a billentyűket, és főleg a tengelyeket ne érje oldalirányú "csavaró" erő. Ha vastagok a parafák és a zsírzás ellenére nagyon nehéz összerakni (de ezt azért nem feltételezem), akkor lejeletnyit le is vehetsz belőle nagyon finom csiszolópapírral. Ezzel azonban nagyon csínján, mert a parafa az évek során összetömörödik, és félő, hogy ha leveszel a most soknak tűnő anyagból, akkor idővel lötyögős lesz, tekergetheted rá a cérnát. Inkább légy óvatos és türelmes, zsírozd gyakran.

Előzmény: cesaria (452)
cesaria Creative Commons License 2011.02.21 0 0 452

Sziasztok,
a lentebbi kérdesem már nem aktuális, mostanra beigazolódott, hogy a Yamaha jó választás volt, elégedett vagyok vele, már amennyire másfél hónap után meg tudom ítélni..:)
Ezúttal más kérdéseim lennének:
a hangszer összerakásánál mindig parázok, hogy elferdítem a billentyüket! Lehetséges ez? Mutatták hol fogjam és nyilván nem csavargatom ész nélkül, de mivel a hangszer új a gondos zsírozás ellenére is igényel némi eröbevetést mire összepasszítom a részeket és ez némi aggodalommal tölt el.
A másik kérdésem, hogy kell-e, érdemes-e a hangszerre biztosítást kötni? (ezt a tippet a hangszerüzeletben hallottam)

 

köszi elöre is

Longboat Creative Commons License 2011.02.21 0 0 451

A különbség ég és föld. Egy jó fúvóka, jó náddal sokkal szebb hangot eredményez.

Igen, álmodozni ér. Így lett nekem Selmer tenor szaxofonom. :-)

Előzmény: sz.t. (450)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!