Keresés

Részletes keresés

TD9 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 6797

Az ,hogy valami régi, nem érv a silányságra. Nem azért rossz mert 10 éve készült, azért rossz mert rendezői, forgatókönyvírói hibákkal van tele. Ez meg korfüggetlen.

Előzmény: évisokk (6796)
évisokk Creative Commons License 2017.11.04 0 0 6796

Nem a Szomszédokról írtam. Konkrétan Éva szájából hangzott el a 3,60-as benzin, mikor Magdi mesélte az apjával folytatott beszélgetését (amikor Tibor az ingyenes egyetemi tanulást említette).

A párom szerint 1975-ben 5 Ft volt 1 liter benzin, de én 3,60-asként csak a kenyérre emlékszem (meg 40 filléres kifli és 50 filléres gombócfagyi, 1 forintos iskolatej :-DD).

 

Úgy rémlik, a Szomszédokat csak rendezte Horváth Ádám, nem ő írta a forgatókönyveket.

 

Egyébként baromságnak tartom, hogy fikázzátok most az Életképekért, ami több mint 10 éve kezdődött, és igenis jókat lehetett szórakozni akkor (szinte élőben) a gyakran eltúlzott párbeszédeken, és olykor modoros szereplőkön.

 

Ahogy a mai napig mosolygok sokszor a Szomszédok jelenetein, epizódzáró okosságain. Aki élt akkor már, tudja, hogy az ott érintett problémák a mai napig nem oldódtak meg, sőt csak rosszabbodtak.

 

Hogy a panellakás kényelmes, pláne olcsó? Már akkor sem. Gondolj csak a szellőzőkön lakásokon át terjengő "illatokra"; a szomszéd kihúzza a káddugót és nálunk bugyog a szennyvíz, több lakásban ez a WC-knél is így történt; az állandó zajszennyezés: nagy forgalom az utcán is, a házban is, csapódó lift- és lépcsőházajtók, minden irányból minden áthallatszik (hangos beszéd, veszekedés, nemi élet, dübörgő zene, stb); kukaszag a lépcsőházban; valahol mindig fúrnak/kalapálnak, és a panel viszi a rezgést és a hangot (milyen jól lehet így pihenni betegnek, kisgyereknek, idősnek, éjszakásnak)!

Előzmény: Törölt nick (6781)
nanga38 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 6795

Ölég car dolog önellenőrizni, még akkor is, ha a jó sorokat csak átmásolod. 

Üdv, Keszei. 

 

Előzmény: További magyar hang (6791)
funfun111 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 6794

Nem az történt, hogy a könyvelője nem adta fel a póóóóstán a bevallást? Simán elfelejthette, mint Kerei, és az aaaaaanyira vicces! Kihagyta a Mester ezt a ziccert?

Előzmény: További magyar hang (6791)
További magyar hang Creative Commons License 2017.11.03 0 0 6793

Oh, köszönöm, az ember mindig tanul. :)

Előzmény: nanga38 (6792)
nanga38 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 6792

Mindig a magánszemélyt vonják ellenőrzés alá, ő adhat meghatalmazást adóhatóság előtti képviseletre, de rz nem kötelező. 

Előzmény: További magyar hang (6791)
További magyar hang Creative Commons License 2017.11.03 0 0 6791

2009-ben még mindig nem tudnak adóbevallást írni, pedig, ha jól gondolom, Tibor vállalkozóként fogász és nem alkalmazottként, így nagy valószínűséggel nem ő írja az adóbevallását, hanem a könyvelő. Ekkor viszont a könyvelőt rendeli be az APEH, nem a magánszemélyt.

 

Na de ha mégis ő írja -- önellenőrzésről nem hallott a Mester? Hogy csak a téves sorokat kell javítani és nem az egészet újraírni?

funfun111 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 6790

Katinka a titkárnőjének: Ha megjön Nyáry e-mailje, azonnal nyomtasd ki és küldd be!

funfun111 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6789

Szerintem régen sem vitték túlzásba a vizsgaidőpontokat, ma sem. Tömegarányosan adták az alkalmakat, harmadolva, negyedelve maximum. Egy tanár sem hülye, hogy bemenjen 1-2 emberért.

Előzmény: Racilaci (6788)
Racilaci Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6788

Volt már olyan nem egyszer, hogy mindössze egyetlen vizsgázó volt feljelentkezve. 

 

Nem mintha ebbe a Mester bármikor is belegondolt volna.

Előzmény: funfun111 (6787)
funfun111 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6787

Na de Laci professzor? Aki egy szavas válasz helyett is 4-5 összetett mondatban válaszol? Vagyis egy bőbeszédű, körülményes ember? Ráadásul ugye pozitív szereplő, tehát ő ok nélkül nem buktat zsinórban. Na és előre tudja, hogy 2 óra alatt végez?

Előzmény: TD9 (6786)
TD9 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6786

Nana. A vizsgáztatásban igaza van. Vizsgáztunk mi úgy szóban reggel 8-tól hogy 10 órára már mindenki végzett,  Nagy Sándorból és hellenizmusból, úgy buktak meg percenként a diákok, hogy simán le lett zavarva az egész egy óra alatt. Ügyes tanár kell hozzá.  ( én jelest kaptam a Ptolemaioszokra )

Előzmény: funfun111 (6785)
funfun111 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6785

Tegnap kicsit hosszabban időztem az Opus II. megtekintésével, de még mindig zúg kicsit a fejem.

 

Laci professzor kiszól telefonon Violának, hogy szíveskedjen befáradni. Viola befárad, karjaiban irattartó, diktálásra készül. Laci professzor azonban nem diktál, hanem közli, hiba van egy levélben. Viola közli, az lehetetlen, nyomtatás előtt kétszer átolvasta. Ennek ellenére Laci professzor közli, márpedig a hiba ott van, keresse meg Viola. Majd segít, mint egy jóságos professzor a vizsgán, a dátummal nem stimmel valami. Viola elolvassa a dátumot, 2008. január 20., és még mindig nem jön rá, mit vétett. A professzor elárulja, hogy az a tavalyi dátum. Majd Viola közli, természetesen ÚJRA ÍRJA A LEVELET, immár a helyes dátummal. Tehát a nyomtatással a szöveg kijött a számítógépből a nyomtatóba, ezért újra kell írni.

 

Január 20-án még nem állt át Viola az új dátumra? Hát hányszor írta már le egy világhírű ügyvéd irodájában? Csak nem ez az első levél ebben az évben? És a rendkívül elfoglalt Laci professzornak mennyi ideje van ezen a dátum problémán lovagolni? Elég lett volna annyi, hogy legyen szíves szíveskedjék a dátumot kijavítani. De nem, hosszas, megalázó kioktatással kell az egészet közölni, időt nem kímélve. És utána elénekelni a közös dalt. Hát azt nem hittem el, hogy tényleg megtörtént!

 

Egyébként Laci professzor másnap csak 10-re jön, mert vizsgáztat az egyetemen, Viola ne várja a szokásos kávéval. Milyen vizsgáztatás az, ami 10-ig tart? Írásbeli? Akkor miért nem egy tanársegéd vizsgáztat, miért kell személyesen ott lennie, amíg írnak a diákok? Ha meg szóbeli, hányat tud levizsgáztatni?

 

Azt is közli Laci professzor, hogy most elmegy, mert dolga van az egyetemen. Mi? Vizsgaidőszak van. Mi az, amit nem tudna az irodájában megcsinálni?

 

Másik jelenet: Karcsi doktornő telefonbeszélgetése, felírja, hogy méz kell, meg kamillatea, de olyan színházi módon csak valami vonalhúzás történik a papírra, hiszen csak színészkedik, minek írná fel. Gondolom, Juditnak vásárol be, mert nála köt ki, teát hoz, lázat mér, és még az ebédet is megfőzte, mire hazaért Kosáry doktor. Gondolom, pont volt otthon minden egy szuvidált nyelvhalhoz mangó chutney-val és hercegnő burgányával, desszertnek Pavlova torta, pár perc alatt összeüthető az egész, mint egy becsinált leves, vagy töltött káposzta Szomszédok módra.

 

Újabb jelenet: Garay főőőőőrendező úr töpörtyűre harapott, Karcsi doktornő otthonról a rendelőjébe hívja. Majd utána Karcsi főőőőorvosnő lakásában ülnek, ahol konyakkal kínálja. Lidocain, ideiglenes tömés után. Nekem szerencsére nem nagyon tömték a fogam, de emlékeim szerint mindjárt rendes tömés került bele. Miért kell ideiglenes tömés? És tényleg jót tesz a konyak a fájdalomcsillapítóra? Majd megkérdezem fogorvosom, gyógyszerészem.

 

Karcsi főőőorvosnő felajánlja a főőőőrendező úrnak, hogy elviszi, de ő közli, hogy taxit hívott. Mikor és honnan, hogy a főőőorvosnő nem hallotta, hiszen végig együtt voltak? És ha taxit hívott, akkor miért konyakozgat ott nyugodtan? Nem az lett volna a leglogikusabb, ha akkor hív taxit, amikor indulni készül? Hiszen általában akkor hív az ember taxit*, ha nagyon siet.

 

*Ez a taxi is a Mester kitörölhetetlen fixálódása. BKV nem jár semerre, mindenkinek taxival kell járnia, és mindent presszóban kell megbeszélni, még egy háztartásban élőknek is. Egyébként gondolom a Mesternek sosem volt autója/jogosítványa, különben az olyan pompás jelenetek nem kerültek volna be az Opuszba, mint az úton leállunk az autóval, félrehúzódás nélkül, és hosszasan beszélgetünk, vitatkozunk, elmés szócsatát folytatunk a másikkal.

 

funfun111 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6784

És a féltékenység, mikor egy presszóban idegen nővel látod a barátodat. A Műűűűűvész úrhoz érkezik egy ügyvédbojtár* aláíratni valamit, közben Katinka is belép, és látja őket az asztalnál. Mikor a lány távozik, Katinka nem mulasztja el a féltékenykedő megjegyzéseket.

 

*Aki bemegy egy presszóba, és egyből kiszúrja a Műűűűvész urat, akivel még sosem találkozott. Akit nem hívnak be az ügyvédi irodába aláírni, hanem inkább kiszalajtják az ügyvédbojtárt, aki pont a felelősségteljes munkájáról beszél a Műűűűvész úrnak. És aki azt a rendkívül életszerű mondatot mondta: "Ezeket szíveskedjék aláírni." Tényleg így beszél egy frissen végzett egyetemista. Még egy idősebb is azt mondaná, legyen szíves, hacsak nem egy modoroskodó forgatókönyvből tanulta a szöveget.

Előzmény: További magyar hang (6782)
bendeguz90 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6783

Ha az lányom utazna Ausztráliába, akkor tuti, hogy megoldanám valahogy, hogy én is kikísérjem a reptére. De lehet, hogy az csak valami férfi gondolkodás a részemről , de szerintem IRL simán elengedhették volna Évát az iskolából. Azért ez nekem fura. 

További magyar hang Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6782

A "cliffhangerre" kaptam csak oda a fejem, ahogy látom, a Mester 21 év után sem (első Szomszédok részek -> Életképek 2008.) sem nőtt ki abból, hogy ha idegentől jön levél, akkor az csakis valami szerető lehet, miközben még én is , aki elég régimódi vagyok, valahol 2002-2003 körül küldtem utoljára szerelmes levelet. (Azóta csak könnyedebb hangvételű képeslapot, stb.)

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6781

Mint korról most az Életképekről beszélsz, vagy a Szomszédokról (csak a kenyér árából gondolom, meg abból, hogy a 2000-es évek eleje még nem egy olyan távlati dolog, amire így rá merném mondani, hogy már korszak jellemzői is vannak :-D)

Ha a Szomszédokról, akkor persze, kétségtelen vonzó volt benne, hogy az egyes kis elemeiben a néző simán felismerte a saját életnek egy-egy darabját, a gond csak az, hogy ennek ellenére baromi hazug az összkép, amit a korról, a benne élőkről mutat. Kezdjük ott, hogy akiket szegényként mutat, abban a korban nem voltak azok, mérföldekkel jobban éltek, mint a főhősök (talán azért is, mert boldogulni is akartak, szemben a pénz, pozíció, anyagi javak nem érdekelnek hősökhöz képest). Voltak igazi szegények, akikről azonban nem lehetett beszélni (a sorozat elejének idején még nem), de ők nem éltek kényelmes panel lakásokban, és nem egy zóna pörkölt és egy sör mellett sírták el a barátjuknak, hogy nem tudnak az idén sem nyaralni menni. Gazdagékról meg ne is beszéljek, a libériás inassal meg a teljes természetességgel taxi helyett megrendelt mentővel :-D

Előzmény: évisokk (6778)
Generic Jingle Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6780

Magam sem írhattam volna szebben és jobban.

Előzmény: Törölt nick (6776)
Generic Jingle Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6779

Nem mondtam, hogy minden film jó volt akkoriban, akár fő-, akár mellékszerepet játszottak a gyerekek, a Bujtor filmeket meg direkt nem is írtam bele a listába, nem véletlenül.

Előzmény: funfun111 (6774)
évisokk Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6778

A telefont el lehet zárni, pl. a táska vagy egy kabátzseb mélyére, majd a gardróbba... hogy még véletlenül se találja az ember, ha mégis meghallaná. Bár kétségtelen, a némítás a legjobb.

Tény, hogy vannak sarkítások, olykor tárgyi tévedések (pl. 3,60-as kenyér volt és nem benzin), idegesítő szereplők és párbeszédek, de szerintem nagyon visszaadja a kor hangulatát, a probléma (családok széthullása, válás) erős jelenlétét a mindennapokban.

Összehasonlíthatatlanul emberibb, mint pl. egy mexikói/brazil/és társai sorozat.

Előzmény: funfun111 (6777)
funfun111 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6777

A ma reggeli ismétlésbe tekintettem be röviden.

 

Karcsi doktornő el akarta zárni a telefont, elfelejtette, majd a folytatja, hogy magányra vágyott. Tehát kikapcsolni, lenémítani, valami ilyesmit szeretett volna. Életemben nem hallottam még, hogy valaki elzárja a telefont*. De ma is tanultam valamit.

 

* Tévét, rádiót már igen, de nekem az is furcsa. Ki-, vagy lekapcsolni.

 

A következő jelenetben a langaléta Nagylaki gyerek és Ildikó kapucsínóznak egy presszóban. És arról beszélnek, NINCS PÉNZ (!!! - honnan is ismerős ez a kijelentés?) karácsonyi ajándékokra, de a szülőknek se lesz, sőt, tavaly is elmaradt az ajándékozás, idén apróságra sem telik. Na most ha ennyire nincs pénz, nem ülök be kevergetni a kapucsínóm, hanem veszek az árából egy díszgyertyát mondjuk, egy ajándék máris megvan.

 

Tovább sajnos nem volt idegrendszerem nézni.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6776

Azért az első Csöpikben, ha idegesítő is volt a kiskölyök, az nem azért volt, mert Matyi 1.0-ként teljesen kamera-rezisztens volt, hanem mert olyan szerepet írt neki egy gyereket sose látott forgatókönyvíró (netán olyan szerepet írt, amiről azt gondolta, hogy aranyos, de igazából idegesítő volt) és a rendező sem rendezte meg a gyereket, hanem megörült, hogy nem úgy beszél a kamera előtt, mint aki olvassa, ha meg újat keresne, akkor az esetleg csak rosszabb lenne és gyorsan letudta a jeleneteit.

Előzmény: funfun111 (6774)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6775

Ami katasztrofális hatással lenne a BK-ra, ami lássuk be, azért időnként szintén ott táncol(t) a mesteri határvonalon a profi és a nagyon szar közt :-D (legalább is abban az időben biztos, amikor még én néztem, valahol Bandika és Berci kutya világgá menésekor, amikor nekem át is lépte a határvonalat, így megváltunk egymástól a sorozattal :-D)

Előzmény: Racilaci (6773)
funfun111 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6774

Azért akkoriban is akadtak elég gyengére sikeredett válogatások, mikor a gyerekszereplő felmondta a szerepét, mint mikor a suliban megtanulta a leckét és hibátlanul elmondta. És amikor az író és/vagy rendező bácsi teljesen életidegen szövegeket álmodott a gyerekszereplő szájába, lásd Bujtor Csöpi filmek, valami bóóóóórzasztóak a gyerekek, de tényleg. Irritálóak, idegesítőek, és a színészi képességük is egy nagy nulla. Ebben közös a Mester és Bujtor, hogy mennyire nem voltak képesek gyerekeknek szerepet írni, szerepre kiválogatni őket.

 

Persze voltak jó gyerekszínészek is.

Előzmény: Generic Jingle (6761)
Racilaci Creative Commons License 2017.10.31 0 0 6773

Az a baj, hogy mivel a teszkógazdaságos ötletekből (pl. a mákos guba-sztori elhúzása hónapokon át) viszont kifogyhatatlan, könnyen lehet, hogy nem ő tanulna, hanem ő rontaná el a tanfolyam oktatóit.

Előzmény: Törölt nick (6772)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.31 0 0 6772

Há, azér` írtam, hogy először történetíró tanfolyamra menjen, aztán castingra :-D

Előzmény: Racilaci (6771)
Racilaci Creative Commons License 2017.10.31 0 0 6771

Azért a történetfonó színvonal itt is töretlen.

Előzmény: Törölt nick (6770)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.31 0 0 6770

És persze egy castingos tanfolyamra is fel lehetne, ha ezzel megvan.

És ha mindez megvan, kiverni belőle egy utolsó tanfolyamon a sika-kasza-léc /nektek jó lesz így is hozzáállást :-( (bár, igazság szerint az Életképek már egy annyira kifilézett dolog, annyira nem történik benne semmi, hogy tkp. nagy, a Szomszédokban garmadával előforduló hibákat itt nem is tudnék mondani. Jó, a nevek zömmel már sajátok, nehogy Ali-Karesz és Veronika-Eszter tévesztésekbe essenek a színészek, de mondjuk nem dobál már ki munkásbábokat az ablakon, nincsenek tömegjelenetek a strandon a fuldokló mellett röhögő gyerekkel, szóval az idő és az unalom megoldotta a nagyját mindenféle tanfolyás nélkül is:-D

Előzmény: Törölt nick (6769)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.31 0 0 6769

Ne keressetek olyan messze: Ábel Anita!

De rengeteg olyan gyerekfilm volt, ahonnan szerintem mára neveket nem tudunk, Ulmann Móni mellett vajon ki volt a Fűre lépni tilos gyerekfőszereplője (holott az egészet ő narrálta, egy hamis hang és vége...) VAgy pl. Janka nénivel Pásztor Erzsivel  A kismaszat és a gézengúzok, vagy a Takács Vera által fémjelzett gyerekműsorok, a Kamaszodó Kamaszadó első évadai, no és persze nekem az örök klasszikus, "akiről" a fiam kapta a nevét, A világ legrosszabb gyereke Kovács Robival, Csákányi Eszterrel és Uszticcsal.

 

Épp most láttam a Retekklub felhívását, hogy lehet BK történetírói tanfolyamra jelentkezni, és eszembe jutott, hogy ha a Mesti még aktív lenne, e kéne neki küldeni a dolgot... :-D

Előzmény: Mazsola0070 (6763)
nanga38 Creative Commons License 2017.10.31 0 0 6768

Pedig mindig a sajátját hagyja a végére a könyvelő is :)

De még senkit nem ítéltek halálra némi késedelem miatt. :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (6753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!