Köszi mindenkinek. És igen, az Osramnál is pont a mi swiftünk nincs benne a listában. 94-es vagy mikorit is láttam... Nyilbán az osramnak most, hogy nálunk engedték, érdemes lesz azokra az autókra is megcsinálni, amik az itteni utakon futnak rendkívül nagy számban.
És sok más autóban sincs automata magassagallitas az olcsóbb ledeknel (a drágábbak Al van).
Amúgy meg pont valami, ami tényleg ad a biztonság hoz, a szar halogén el semmit se látni, de ennek keresztbe feküdtek.
De legyen tpms meg sós rendszer. Mert halomra halnak az emberek abban, hogy defektet kapnak, és beesnek a pusztában az árokba, és csak tavasszal találja meg a traktoros.
A kérdés jó...szerintem a márkásabb gyártók körében így egyre rohamosabban fog elterjedni azoknak az autóknak a típusa amire megkapják a típusengedélyt (mármint ugye ez pár éve EU szinten már megfigyelhető). Én kíváncsiságból gyorsan rákeresve azt látom, hogy a Philipsnek van olyan ami a a Gen4 (tehát nem a miénk/vasaló, hanem a következő 2011-, mint ami Gábornak is van) Swiftbe már hivatalosan is beépíthető.
Érdekes dolog ez amúgy (momentán), mert eddig sok helyről sablonszövegként azt lehetett kivenni, hogy automata magasságállítás nélkül meg főleg nem vetítőlencsés lámpákba fúdenemoké, aztán most hirtelen egy csomó nem projektoros autó lámpatestébe is engedélyezett (vagyis külhonban már egy ideje az volt), az automata magasságállítást meg pl gyári lednél is elengedte tavaly az S-Crossnál a Suzuki...tehát mégiscsak lehet? :) Magánvélemény: nem hiszem, hogy az aftermarket led-ek lettek egycsapásra ennyivel jobbak (vagyis inkább: eddig se volt rossszabb/másabb egy ilyen márkásabb cucc > eddig vajon miért nem lehetett?), csak mostanra kezd beérni a bürokrácia a legalizálásuk körül. :) LED-es autókat használva mondom azt, hogy az tény, hogy a hidegfehér szín jobban húzza a szemet, de a (nem szubjektív) vakítás messze nem (csak) ezen múlik....bőven hemzsegnek az utakon a halogénnel vakító autózók is, és a led-et is be lehet korrektül állítani (persze akkor nem fog tompított fénnyel a szomszéd faluig elvinni :) ). És ez a tipusjóváhagyás dolog se teljesen konzekvens, mert mondjuk off példával ha a Philipset használhatom Dacia Sandero bármelyik generációjában, akkor a Loganekben miért nem amikor csereszabatosak vele a lámpái? :)
Ui.: a "vasaló" Swift(ek)ben (és az SX4ben) mi egyébként mindent egybevéve az Osram EasyLed H4-el vagyunk megelégedve (de látod, mint mindenről erről is megoszlanak a vélemények)
A ventillátor hűtésű ledeket el kell felejteni. Parányi villanymotor forog benne 6 ezerrel, secperc alatt lepörgi magát. Sima hűtőbordásat kell keresni.
Szerintem legálisan használható nincs ebbe a modellbe. Nekem Osram van, de rafkósan olyan helyre szitázták a márka nevet, hogy beépítve nem látható. Egyébként sem rendelkezik E jellel. Most jelent meg novemberben a 2 generációs modellje. https://lumenet.hu/osram-ledriving-hl-easy-gen-2-h4-h19-led-fenyszoro-lampa-2db-csomag-4062172406918 Az elődje van nekem, de a tompított gyenge szerintem. 4-5 Watt teljesítmény növekedés nem tudom mit jelent a gyakorlatban.
A kérdés az, hogy kívülről látszik-e majd, hogy engedélyezett típusú-e az égő. Én már 2012-től használok H4 ledet. Először a 2005-ös Swiftemben aztán utána 2015-ben vettem egy új Swiftet és ugyanazt az égőt átraktam bele.
12 éves a kínai H4-es led és még soha senki nem állított meg miatta, hogy vakítana. Ilyen a vetítési képe.
....ja és persze a kivétel erősíti a szabályt, nem 100% szentírás amit irtam de az esetek döntő többségénék megállja a helyét (pl.: nekem júliusban amikor vettem a 2016os S-Crossom jött egy olyan kattanásom, hogy ha már okmányiroda meg új forgalmi akkor - nem nagy plusz kiadás - kapjon új formátumú rendszámot egyúttal >> friss rendszámos de nem külföldről behozott, végig magyar volt, esetleges eladáskor meg tudom mutatni vevőnek képen az eredeti rendszámot...).
:) Gyorstalpaló: a titok a részletekben rejlik ;) 2005től gyártották ezt a Swiftet (ráadásul ez 2008as..), itthon pedig 2004től az EUs rendszámtáblákkal együtt kötelező a hologramos rendszámmatrica az első szélvédőn >>> tehát mindegyik Swiften (vagy 2004 utáni autón) "kell" ilyennek lenni >>> amelyiken nincs, rendszámkitakarás (vagy levett rendszám) ide vagy oda az garantáltan külföldi. ;) Plusz itt ott virít az ablak jobb alsó sarkában a zöld kör plecsni, ami a németeknél igazolja az auto Euro besorolását (bizonyos városkoba/zónákba csak a tisztábbak hajthatnak be...), tehát ez Németországból behozott autó. ;) (kisebb eséllyel más országbeli aki rendszeresen járt a németekhez és ezért kellet a plecsni neki)
Az osztrákokon meg ez az ezüst szinű kicsi műszaki érvényesség matrica szokott a szélvédő sarkában virítani (esetek 99%-ban az eladó nem szokott vele pepecselni, hogy ezeket "eltüntesse" az autóról > ha alaloposan megnézed sok ilyen hirdetés van). Másik fonal a műszaki vizsga, itthon ugye 2 évekre adják az autó 4 éves korától (bár tény, hogy a Covid para borította ezt a ritmust anno..) >>> ha az autó a hirdetés szerint páros évi (pl.: 2008.06 hó) de a műszaki nem 2024 vagy 2026 8. havi érvényességű akkor sanszosan nem új korától itthoni >> plusz szubjektív tippem, hogy ha pont "mostantól" 2 év műszakis (2026.12 hó) akkor meg garantáltan kinti (kivéve ha páros év decemberi forg helyezés) és csak most kapna friss műszakit itthon ha megveszed azért van előre így írva.
Abban nem akarok állást foglalni, hogy ez előny vagy hátrány, mindenki döntsön maga...minden esetre ezekből a "jelekből" sokszor kérdés nélkül is láthatod nagyjából mire számíts...mondom: az a 4-5-6 kép (ha nem elcseszett) sokszor többet mond a hirdetett autóról mint maga a leírás. :)
....hmm, visszaszívom, ebben például tényleg van :O Ott a TCSS gomb neki. :O Látod, ez is külföldi..és felszereltségben is teljes az itthoni sablon GC, GLX, GS-hez képest a zűrzavar, mert itthon a 2008 facelifttől tudtommal a GS digitklímás volt (vagy csak felárért?) ez meg manuál klímás, de kulcs nélküli indításos, ülésfűtéses stb mint az itthoni GS-ek.
A 2005-2011 szériában nincs (a hazaiakban 100%, azt nem tudom, hogy esetleg a külföldre értekesített - és onnan használtan behozott - pédlányokban van-e, mert "kint" volt 4 elektromos ablakos változat is itthon meg nem, vagy akár a 4WD...), a legfelszereltebb GS-ekben se..egyedül az 1.6os 3 ajtós Swift sport a kivétel, ott mindegyikben van ESP. Szóval 99%, hogy a megérzésed a gyanús: a mindentbeikszelniakaró szándékosan vagy tudatlanul tájékozatlan eladók hirdetik így (szerintem is az EPS > ElectricPowerSteering-el keverik amúgy :D ), csak nézd meg a hirdetésekben a felszereltségi szinteket > a zömének fogalma sincs róla mi az a GC, GLX, GS, írkálnak összevissza mindent....és nem csak a Suzukiknál..ez általánosságban így van, hogy messze nem mindenki van tisztában a hirdetett autója valós felszereltségével. Én speciel a képekből próbálok spekulálni és nem a szövegből (pl.: ha fekete kilincses/tükrös akkor GC, ha van nyitógomb az első kilincseken akkor GS, stb-stb), azokat erősen fenntartással kezeld. :)
Ahogy Gábor írja: 2011-2017 szériában viszont alapfelszereltség (=mindben ott van, a legalapabb fekete kilincses klímátlan, fordulatszámmérő és rádió stb nélküli GC-ben is) az ESP (ASR-el) és a 6 légzsák, meg talán a TPMS is de abban nem vagyok biztos.
Létezhet a 2005-2010-es swiftekben ESP? Van pár autó amit így hírdetnek, de nem igazán találok rólla infót. Az a tippem, hogy csak az eladók csak a tájékozatlanságukból hírdetik így az autójukat. Vagy az EPS-el keverik.
Nem hiszem. Tavaly májusban volt műszakin. Semmi probléma nem volt. Persze ettől még lehet, hogy lefelé vetít.Egy helyi fórumon is mondta egy srác, hogy nem vált be neki. Ezt az Auxito-t ajánlotta másnak.Különösen a tompitott elég gyatra. A lumeneten csak dícsérték. Mondjuk azóta eltávolították a véleményeket, mert közúton nem lenne használható. Gondolom nem akartak problémát maguknak. A 100 wattostól meg tartok, nem akarom a szembejövőket vakítani. Volt Osram night breaker laser égőm is, hát az sem kápráztatott el. De azért 2x19w vs 2x50, hát na :-)
Biztos, hogy nem a beállítással lesz a gond? Az első linkeden lévő nekünk bevált, határozottan jobban látni vele, mint a halogénnel és a vetítési képe is OK, nem szétesett pacákban világít, mint a noname-ek. Az tény, hogy a hidegfehér fény miatt érzetre többet veszít képességéből ilyen csapadékos/nyálkás időben, olyankor a melegfehér fény hatásosabb lenne, de ez az S-Crossom gyári ledjével is így van.
Adott egy 2007es swift. Szeretném a műszer egységet kicserélni fordulatszámmérősre! Vettem egyet bontottan, a Km állást átírattam,beépítettem, működik, csak a break lámpa, valamint az abs lámpa folyamatosan világít. A két óra között 1 hónap gyártási idő különbség van csak. Van a családban egy másik swift, abban tökéletesen működik az egység (az egy 2006os facelift elötti autó) Azt észrevettem, hogy az én autómban 2 kábellel kevesebb jőn a műszerfal csatihoz, viszont tökéletesen működik az eredeti egység. Nyomozgattam a témában, de sehol nem találok rajzot az óráról.
Elvileg valamit át kell kötni az órában és jó lesz, de nem találok konkrét infót sajnos.
Volt itt a topikban is téma, de az ott segítségképpen megadott linkek már nem élnek!
Ha valaki találkozott már ezzel a problémával, és tud megoldást, leírná nekem?!
Ez szerintem az újabb Swiftek (2017-) összkerékhajtás rendszere, az ebben a topicban főleg tárgyalt "vasaló Swiftekben" (2005-2011) még régebbi generációs (és ritka) 4wd rendszer van.
A Swiftekben nem full automata a 4-kerék-hajtás? Nekem úgí rémlik, hogy az, és most ezt találtam hirtelen:
"Az AllGrip Auto, ahogya neve is utal rá automatikusan osztja el a nyomatékot a 4 kerék között. A viszkózus tengelykapcsolós négykerék-meghajtású rendszer érzékeli a tapadási viszonyokat, ennek megfelelően variál a nyomatékkal, de ebbe nincs beleszólása a sofőrnek. Ilyen rendszert a Swift és az Ignis kap. Biztonságosabban lehet velük így közlekedni hóban, esőben, ám valóban nem terepre valók."