Jut eszembe kelesztés közben is fűt, úgyhogy kamuzott a szerviz. Viszont ugyanazt a fűtőszálat használja, ha gond lenne vele, meg sem sütné de a sütés mindig rendben lemegy.
A Panasonic gépem elkezdett lapos kenyereket sütni. Nem kelt meg a csiríz. Gondoltam, hogy a kelesztési hőfok szabályozásával lehet a hiba. Elvittem a szervizbe, ahol megesküdtek a szent kábára, hogy a kelesztés hőmérsékletét nem szabályozza semmi, mert szoba hőmérsékleten történik. Tehát csakis az élesztővel lehet a baj. Mert mechanikusan kitűnő. Tuti.
Szerintetek is így van? Az összes instant élesztőt kipróbáltam, mindegyikkel előfordult, igaz nem mindig, csak néha, hogy nem kelt meg a tészta. Valahogy elkezdtem nem bízni a szerkezetben.
Kenyérsütőgép vásárlás előtt állunk. Volt egy Kenwood gépünk, több, mint 10 évig bírta, ebből az utolsó 3-4 évben nagyobb igénybevétel mellett (heti két kenyér, igaz, főleg sütőben sütve). Sajnos az üstje megadta magát, így vettünk egy Tefal Pain et Tresors gépet. De nem tudtunk összeszokni. Tudni kell, hogy én 75%-os arányban teljes kiőrlésű lisztből sütöm a kenyeret, a Kenwood ebből is viszonylag levegős kenyeret tudott sütni, ez a Tefalnak nem ment. Mivel bolti kenyeret nem eszünk, kellene egy gép. A 3 lehetséges befutó:
- Tefal PF610138 Home Bread Baguette (ismerős ebben jó teljes kiőrlésű kenyeret tud sütni)
- Panasonic SD ZB2512
- Kenwood BM450
A Tefalt ki tudom próbálni, a Kenwoodot - ha nem változtattak sokat az elmúlt években - mondjuk, hogy ismerem, a Panasoniccal viszont nincs tapasztalatom. Amit olvasok róla, az nagyon jó, viszont teljes kiőrlésű kenyérben is jó? Mert amit találtam ilyen irányú tesztet, azok nem éppen levegős kenyerek vannak.
(Van egybéként a Kenwood gépemnél már bevált receptem, nem igazán értem, hogy a Tefal egyik gépénél miért működik, a másiknál pedig miért nem?)
Örülnél, ha megosztanátok a tapasztalatokat ezekkel a gépekkel.
Az évek folyamán vásároltam néhányat. Az első kettő, a garancia letelte után azonnal kikészült. Gondoltam, bennem van a hiba, merthogy olcsó sütőnek híg a leve. Vettem egy Panasonic sütőt. Dupla ára volt, mint az eddigieknek. 2 és fél évig bírta, tehát dupla ideig, mint a többi. Na most akkor érdemes márkafüggőnek lenni? Annyi pénzért már Kleopátrát is megdughattam volna, amennyit eddig kenyérsütőre költöttem.
Ja, és hát a szervizek. Ezekről inkább ne, mert nem akarok becsületsértési ügyekbe keveredni...
Viszont, ha valakinek van valami tanácsa, hogy milyet érdemes venni, szívesen olvasnám.
Ha még jó állapotban is van, akkor jól jártál vele! Másrészt viszont, milyen borzasztó, hogy milyen sokat csökken az ára egy terméknek, miután "kihozod a boltból" ...
Igen tudom és persze az is igaz, hogy hülyeségekre is elköltök ennyit (amit később esetleg meg is bánok) stb., na és persze a bosszúság-faktor sem mellékes (ha nem sikerülnek jól a kenyerek és emiatt a hozzávaló is veszendőbe megy stb.), a "meddig működik hibátlanul a gépem" sztoriról és ennek anyagi hatásáról nem is beszélve.
De 91 ezer forint (260 euró/240 font) egy kenyérsütőért, így kimondva, nekem akkor is soknak tűnik, hiába ez most éppen a Pana "top-modell"-je, illetve az volt valamikor talán 2019-ben (? vagy most is?) amikor kb. valóban a legeslegfelső árkategóriába tartozott (kb. 240 font volt az ára), de általában ezek az árak, évről évre csökkenni szoktak ... kivárom, amíg kicsit csökken, addig az új ékszíjjal megtámogatott "százéves" Hausmeisterem csak kitart :-D
Most amúgy is most éppen légkondi-váltás témában keresgélünk, na ott is lehidaltam kissé, az sem két fillér :-)
Alapvetően karbantartási ciklus,energiahasználat és egyéb szempontokról nem is beszéltünk. Nem biztos,hogy a 91e Ft a drága. Az energiát ha a kenyér tömegére lebontod és ehhez az éves kenyérszükségletedet veszed alapul,
akkor lehetne érdemben nyilatkozni mi a drága és mi az olcsó ;)
Kíváncsiságból megnéztem a Panasonic Croustina 2010kxf gépet, hűű, 91 ezer forint, na ennyit tuti nem adnék egy kenyérsütőért, ha kitapétázhatnám a lakást a húszezreseimmel, akkor sem :-)
Az én gépemmel (Hausmeister HM 1300) igen, a recepteknél is feltüntették zárójelben, hogy 0,5 kg-nál minden hozzávalóból a felét kell használni, hátha valakinek magától nem jutna eszébe :-)
Az a lényeg, hogy a dagasztás működik fele mennyiségnél (van benne annyi liszt stb., hogy meg tudja keverni), vannak olyan gépek, ahol osztott tartály van éppen a fél adagnyi kenyér sütéséhez. Ha a géped használati utasításában, vagy a használatiban lévő recepteknél nem szerepel, akkor próba-szerencse alapon, kísérletezz :-)
Ki ne szeretné a bagettet? :) Ezt a "Sana" márkát most látom először. A Tefal kínálatában van bagett sütő tálcás gép, azon el is töprengtem kicsit, de aztán lebeszéltem magamat. Én úgy foglaltam össze magamnak a kenyérsütő gép lényegét, hogy kenyeret csinál, úgy, hogy az alapanyagok betöltésén túl nincs vele dolog. Azaz ha bagettet szeretnék, akkor így is, úgy is plusz munka van vele. A tésztát ki kell venni, formázni, az üstöt takarítani, a bagett tálcákkal szórakozni, a sok felszerelést tárolni amikor nem azokat használod, stb. Ha a gép a dagasztás "maszatosabb" részét megcsinálja, akkor a tésztát már beteheted a sütőbe is... Viszont ezer teszt és a tapasztalatom azt mutatja, hogy a panasonic gépek nem szúrják el a kenyeret. Nincs velük macera. A tapadásgátló bevonatuk is működik (gyanús, hogy sokkal jobban, mint a Sana rozsdamentes acél üstje). Tehát én maradnék valamelyik Panánál. A 2512 kicsit bonyolultabb (több alkatrész, több hibalehetőség), de mindent automatizál, a ZP2000 viszont kisebb, de ropogósabb, barnább héjú kenyeret süt. Azaz, ha a mennyiség is fontos, akkor a 2512. De kíváncsian várom, hogy mit veszel és a tapasztalatokat is örömmel olvasnám.
Valóban, az egy más világ. Hogy megéri-e a fáradtságot? Ezt mindenki maga tudja. Én ilyet is, olyat is sütök. Van, hogy a géppel csak dagasztom, kelesztem és sütőben sütöm. Pl. ma ez történt. De az, hogy nem kell semmit csinálni, csak betenni az alapanyagot, megnyomni a gombot és ott a tartósítószer mentes friss, ropogós kenyér, amikorra kérem, az minden pénzt megér. Nekem.
Ez pl. a mai. Vaslábasban sütött, croustinával dagasztott, kelesztett.
Sorry, kissé off leszek. Nálam leáldozott a gépes sütés, kovászos kenyérre tértem át gép nélkül, össze sem lehet a kettőt hasonlítani a minőséget tekintve. Munkás, időigényes persze, de megéri a fáradságot, ha van az embernek annyi ideje (hajtogatni stb.)
Kb. 4-5 hónap után végre lehet kapni BL80-lisztet (már a járvány előtt pár héttel eltűnt). Élesztő is szinte mindenütt kapható (az utolsó adagot fel sikerült szaporítanom kb. 5x sütésre, aztán egy kisebb vegyesboltban találtam, mire ez elfogyott). Próbálkoztam finomliszt és rétesliszt keverékével (ált. 2:1 arányban ajánlják) a BL80 pótlására, de nem igazán jött be. Aztán a finomliszt és a pizzaliszt 2:1 keveréke elég jónak bizonyult (a hátránya, hogy a pizzaliszt drága, 270 Ft/kg). Az alábbi kenyér ilyenből készült, kiegészítve Graham-liszttel.