Keresés

Részletes keresés

vlacko Creative Commons License 2008.08.06 0 0 1562
simkoanna Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1560

Kedves Ismeretlen Ismerősök!

Szakdolgozatomban a válásról írok. Azért választottam ezt a témát, mert tisztában vagyok azzal, hogy mennyire megterhelő egy házaspár, egy család számára ez az élethelyzet. Kutatásom célja annak feltárása, hogy milyen módon lehetne a válás okozta lelki fájdalmat enyhíteni a szülők illetve gyermekeik számára.
Olyan elvált házaspárokat keresek, akiknek született legalább egy közös gyermekük, aki még nem múlt el 18 éves.
 
Kérlek, amennyiben elváltál és van közös kiskorú gyermeketek, töltsd ki a dolgozatomhoz szükséges kérdőívet (kb. 15 perc). Illetve, ha ismersz ilyen családot, kérlek, segíts abban, hogy a kapcsolatot felvehessem velük.
A kérdőív csak a szülőnek szól, és elegendő az is, ha csak az egyik szülő tölti ki a kérdőívet.

Ha úgy döntöttél, hogy részt vennél vizsgálatomban, a kérdőívet az alábbi linkre kattintva kitöltheted

www.flexisys.hu/szakdolgozati_kerdoiv

A kérdőív anonim, minden adatot bizalmasan kezelek.

Előre is Köszönöm segítségeteket

Simkó Anna / Simi - majdnempszichológus

Iván Gábor Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1559
partiner Creative Commons License 2007.02.15 0 0 1558

Na, ez az.

Régen hogy is zajlott a válás?

Kb.: sehogy!

"Poénos" hogy az első ország ahol normál körülmények között lehetett válni, a sztálini szovjetoroszország volt.

Ma,

Előzmény: Törölt nick (1555)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1555
Jó. Az önismeret hiánya és az éretlenség az egyik tényező. A másik - és ezt úgy tűnik, elfelejted - az, hogy egyáltalán lehet válni. Ki fogja minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Kovács Pistáné háromszáz évvel ezelőtt azért nem vált el, mert a szülei merő jóindulatból megóvták a rossz döntéstől és a jó irányba (Kovács Pista felé) terelgették, vagy azért, mert nem volt más választása?
Előzmény: Törölt nick (1554)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1553

Annyit akartam érzékeltetni, hogy az alapfeltevés ("mely alapvetően a felek szerelmére, vagy erős vonzódására építette a házasságot, de a higgadt idősebbek emberismeretével választotta ketté a párt ha látta, nem működött volna a dolog") igencsak idealizált, vagy minek nevezzem. Az élemedett kor nem minden esetben jár együtt bölcsességgel és jó emberismerettel - ebből adódóan nem ritka, hogy azok a bizonyos "higgadt tanácsok" valójában nagyon is önös érdekből és/vagy szűklátókörűségből fakadnak. Ennyi, nem több.

Lehet, hogy rossz volt a példa.

Előzmény: Törölt nick (1551)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1552

Azt meg ne várd el, hogy egymás nyakába borulnak vagy paroláznak csak attól, hogy a két nyikhaj bejön egymásnak.

 

Ezt nem mondtam. Csak azt, hogy ne szőjük már bele a történetbe a Naaagy Önzetlen Szülői Jóakaratot.

 

A szülők bölcs szempontjairól még annyit, hogy bizonyos szempontból igazuk szok' lenni, csak a saját fiatalkorukat felejtik el jellemzően, és azt, hogy akkoriban nekik is más szempontjaik voltak. Valóban érdemes meghallgatni egy tapasztalt ember tanácsát, de ez nem egyenlő azzal, amikor a nyilvánvaló ellenszenv, sőt undor ellenére kényszerítenek ki egy házasságot mondjuk azért, mert a kiszemelt nagy vagyonnal rendelkezik. Az is egy szempont, persze, hogy ne kelljen a gyereküknek nélkülöznie, de egyáltalán nem biztos, sőt, valószínűtlen, hogy a boldogságát alapoznák meg ezzel.

Előzmény: Törölt nick (1551)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 1549
Nem mondtam, hogy feltétlenül okos dolog lett volna a romantice egymásratalálás és beteljesülés, meg hogy boldogan élnek, míg meg nem halnak, csak nehogymár az idősebb generáció "bölcs előrelátásának" meg "tapasztalatból adódó jóakaratának" tulajdonítsunk valamit, ami valójában kicsinyes ellenségeskedés. Merthogy itt erről volt szó. 
Előzmény: Törölt nick (1544)
Tóthika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 1546
Értem. Neked anyuci-apuci megmondta, hogy ki való hozzád, és onnantól engedelmes gyerek módjára rágerjedtél az illetőre. Egészségedre!
Előzmény: Törölt nick (1544)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 1543

A házasságról tehát: működött, amíg a család és a közösség kontrollja alatt maradt, amíg megvétózhatták a  buta döntéseket a  szülők.

 

Kivéve, ha a drága "tapasztalt" és "higgadt" szülők kicsinyes ellenségeskedéstől, bosszúvágytól, irigységtől vezérelten döntöttek úgy, hogy aláássák a fiatalok boldogságát. Ld. Rómeó és Júlia (irodalmi a példa, de nem kétlem, hogy előfordult ilyen a valóságban is).

Előzmény: Prefetto (1540)
Gabiiiiii Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1541

nem,nem mondom,ha megis ugy erteni,akkor rosszul fogalmaztam...En igenis tiszteletben tartom,ha valaki pl a vallasa miatt erzi a hazassagot egy eletreszolonak,vagy barmi masert.Eszemben sincs leszolni emiatt barkit,eljen a hazassagaban 10000 evig boldogan

Csak azt nem fogadom el,hogy ez a fajta kapcsolat magasabbrendu......Legalabbis szamomra nem az,ezt pedig sziveskedjen elfogadni  az,aki masfajta parkacsolatban el.....Neki ugy jo,nekem igy....

Előzmény: Mollly (1538)
Prefetto Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1540

Bocsánat, hogy nem olvastam vissza, nem volt időm.

 

CSAK a házasság nem elavult.

 

Régen a szülők döntötték el, legalább 35 évesen, akkor már vagy 15-20 éve teljesen önállóan élve-dolgozva, hogy ki legyen a fiuk-lányuk párja. Ismerünk kivételeket, sajnáljuk az egyéni tragédiákat, de beláthatjuk, hogy csak ennyi tapasztalattal, mások és mások kapcsolatainak megismerése után juthatunk el arra a szintre, hogy valóban eldönthessük, kivel is tudunk összeilleni évtizedekig!!!!!

 

Ma te azt hiszed, hogy 25 évesen bármiről dönteni tudsz, mikor még gyermek vagy, a társadalom eltart, még sosem voltál önálló, döntéseid súlyát nem viselted, buliztál, költöttél, keféltél akivel jólesett, még a teherbeesés sem fenyegetett!

 

Pedig dönteni csak az tud, aki felnőtt, lélekben már nem srác, csaj, faszi vagy picsa, hanem NŐ és FÉRFI!

Ma ezeket a minőségeket szvsz legalább 7 évvel az önálló egzisztencia megélése után érhetik el az emberek, és ez minimum 30 év! Arról nem beszélek, aki képtelen elviselni, ha a másik akarata is ugyananniyra fontos kell legyen, arról sem, aki a gyermeket mint legmagasabb karriert nem tudná elfogadni, lelkük rajta, éljenek boldogan másképp.

 

A házasságról tehát: működött, amíg a család és a közösség kontrollja alatt maradt, amíg megvétózhatták a  buta döntéseket a  szülők. Ma nincs senki akit az átlag feljebbvalónak ismer el, ugye? Ez meg is látszik döntéseiken. GYEREKEK.

 

Számomra a legideálisabb az az 50-100 évvel ezelőtti rendszer, mely alapvetően a felek szerelmére, vagy erős vonzódására építette a házasságot, de a higgadt idősebbek emberismeretével választotta ketté a párt ha látta, nem működött volna a dolog.

 

XYné?:))))

a legszebb:)

Mollly Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1539
Nem, igent mondasz, ha méltónak találod rá. Ha nem, akkor meg kivágod:))
Előzmény: Gabiiiiii (1512)
Mollly Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1538
GAbi, tőled egyebet sem olvasok, hogy lényegében az, aki házas, az mind képmutató, és úgyis boldogtalan... szóval tényleg nem kéne arról beszélned, ki kinek mit mondjon meg..
Előzmény: Gabiiiiii (1524)
Mollly Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1537
Mármint ez GAbiiii-nak szólt.
Előzmény: Mollly (1536)
Mollly Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1536
Így van. CSak mert elrontotta az első házasságát. Tényleg jobb lenne, ha te nem beszélnél arról, hogy más ne mondja meg, mit gondolj. Mert aki ezt teszi, az te vagy.

Azért még szeretlek:
Molly
Előzmény: ViragViragVirag (1525)
Mollly Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1535
:))))))))))))))))))***** 10 éve vagyok a párommal, 8 és fél éve vezetett oltár elé engem "Isten rendelése szerint, az Anyaszentegyház törvénye szerint" és azóta vagyunk nagyon boldogok. :)))))))))))))))))********** Most is megesküdnék vele. "Többé semmiféle bajban":)
Előzmény: tipegö (1527)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1534
Ez butaság. Ahol a felek verik, csalják és alázzák egymást, ott ez akkor is bekövetkezne előbb-utóbb, ha nem volnának házasok. Amelyik házasság tönkremegy, az nem házasságként, hanem házasság nélküli kapcsolatként is tönkremenne. Csak akkor nem volna belőle statisztika, ugyebár. Ahol tisztelik egymást, a házasságtól még talán csak jobb lesz a helyzet. Nagyon tisztelem a férjem, a mai napig. Többek között azért is, mert nem volt gyáva dönteni, vállalni engem, és nem bújt a "minekazapapír" divatos szlogenje mögé. Ha ezt tette volna, nem tisztelném annyira, és valószínűleg nem lenne már a párom, mert nem bíznék benne. Ha tiszteljük a másik embert, mint embert, akkor ez attól, hogy összeházasodunk, nem változik meg. Sőt! A házasságért többet megtesz az ember, jobban igyekszik karban tartani, hiszen ha tönkremegy, nem "szabadul" olyan könnyen. Nemcsak a házastáram, én sem! Ha poklot csinálok a házasságomból azzal az emberrel, akit választottam, és aki engem választott, akkor magamnak is poklot teremtek, nemcsak neki. Inkább az az érdekesebb kérdés, hogy a szeretetben és tiszteletben együttmaradó, egy éleetet leélő párok között mekkora arányban vannak azok, akik nem is házasodtak össze? Hm. Még a végén kiderül, hogy mégiscsak a házasság a tartósabb.
Előzmény: Tittici (1531)
szomorce Creative Commons License 2006.11.11 0 0 1533
Előzmény: szomorce (764)
ViragViragVirag Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1532

Nekem peldaul elvaltak a szuleim de ez volt a legjobb dolog amit tehettek ertunk. Kulturalt modon zajlott a valas es a mai napig nagyon jo baratok.

 

 

Annak ellenere, hogy mind a ketten az Anyunal maradtunk rengeteg idot voltunk Apankkal es imdajuk mind a ket szulonket.

 

Előzmény: Tittici (1531)
Tittici Creative Commons License 2006.10.29 0 0 1531

Mi 15 éve élünk együtt házassági levél nélkül. 13 éves a fiunk, minden 1/2-1/2 tulajdonban van. Soha nem fordult meg a fejünkben, hogy ehhez papír kellene. Sőt, szerintem, ha lenne nem biztos, hogy tisztelnénk így a másikat és ragaszkodnánk hozzá!

Én azt tapasztalom, hogy 6-7 év után a házasságok megromlanak, sokan azt gondolják, hogy a papír egy bilincs is egyben és ezért bármit megtehetnek a másikkal, mert hozzájuk van papírozva. Csalhatják, alázhatják, verhetik stb. úgy is meggondolják a válást, mert nagyon pénzízű. Amikor már túlcsordul a pohár, akkor úgyis beadják, de akkor már késő, mert tönkre mentek idegileg, mentálisan és a gyerekekből is nagyrészt depressziós idegroncs lesz, az elszenvedett megpróbáltatások miatt. Súlyos árat fizettek mindenért, mind anyagilag, mind lelkileg, de legjobban a gyerekek sínylik meg, akik előtt ilyen példa marad a családról.

Minden tisztelet azoknak akik valódi szereteten alapuló házasságban élnek, sok boldogságot nekik! Sajnos ők vannak kevesebben.

Tehát számomra sem fontos a papír és emiatt soha semmilyen hátrányban nem részesültem.

Munkatársaim mikor meg merték kérdezni tőlem, hogy miért nem vettem fel a férjem nevét, teljesen ledöbbentek, mikor azt válaszoltam, hogy az nekem nincs. De hát a ....., ő a párom és a gyermekem apja válaszoltam. :)))

tipegö Creative Commons License 2006.10.28 0 0 1530
mi is Romaikatolikusok vagyunk
a feleségemmel nekünk a holtomiglan-hotodiglan szent és egy életre szól
Nagyon jó érzés vissza gondolni amikor esküt tettünk a feszületre
szép napot midenkinek
Előzmény: haliho (1480)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1529
nagyon sok boldogsagot Nektek meg 50 ev mulva is:)
Előzmény: tipegö (1527)
adeco Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1528
:) gratula, bar 1 ev meg nagyon < hogy maskent velekedhetne az ember a hazassag intezmenyerol.
Egyre tobb jel/teny erositei,hgoy bizony inog a talaj ez epitmeny alatt. sajnos.
Igy tortenhet meg, hogy beleunva a monotoniaban - ami nagy valoszinuseggel elobb utobb bekovetkezik - "mas" utan kezd matatni az ember lanya/fia. es akkor hirtelen bekovetkezik egy ilyesmi:

<a href="http://sarm.transindex.ro/?cikk=4761" target="_blank">1xcsak igy lehet.</a>

szoval erdemes a kesobbi evek soran is kemenyen raaldozni, hogy a megszokas ne hatalmasodjon el egy kapcsolton. a hazassag intezmenye sajnos nagyon ez ellen muxik
Előzmény: tipegö (1527)
tipegö Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1527
én tavay boldogan vezettem
oltár elé feleségemet azota is boldogok vagyunk.
szeretettel
Tipegö
Előzmény: Gabiiiiii (1526)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.10.26 0 0 1526
elmondom,en hogy elek,nekem ezzel kapcsolatban milyen erzeseim es tapasztalataim vannak..ha te ezt eszosztasnak erzed,akkor nem volt szandekos...de mas fejevel,erzeseivel gondolkodni nem tudok,csak a sajatommal.....
Előzmény: ViragViragVirag (1525)
ViragViragVirag Creative Commons License 2006.10.26 0 0 1525

Gabiiiiii, te mast sem teszel itt a forumban mint osztod az iget az embereknek. te ugy gondolod, hogy mindekinek ugy kellene elnie es gondolkodnia mint neked. aki pedig mast mer gondolni annak osztdod, hogy mit kene gondolnia.....

 

"a pont te" csak arra utalt, hogy teged is el lehetne itelni de meg senki nem tette. en sem. mar megint mint mindig csak kivetited a benned felgyylemlett keseruseget arra aki eppen az utadba akad.

 

Előzmény: Gabiiiiii (1524)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1524

abban hiszel amiben akarsz de akkor sem jogosit fel teged senki arra, hogy pont te barkit elitelj......

 

elmondanad,hogy erted azt,hogy pont en????????????????Ezt te minek talalod????

Majd ha egyszer leszallsz ar erkolcsi magassagodbol,akkor megtargyaljuk

Előzmény: ViragViragVirag (1523)
ViragViragVirag Creative Commons License 2006.10.23 0 0 1523

azt hiszem,ahogy elek,neha sokkal tobbmindenre feljogosit erkolcsileg,mint azokat,akik papir moge bujva csaljak egymast fuvel-faval,forditanak egymasnak hatat a bajban es tojjak le a gyerekeiket..

 

Gabiiiii en kifejezetten arra utaltam, hogy semmi nem jogosit fel teged arra, hogy itelkezz azok felett akik valas utan is megtartjak a ferjuk nevet.

 

 

amit erre te valasznak irtal az nem volt temaban valasz....masrol kezdtel beszelni...

 

 

sajnos azonban akkora butasagot mondtal, hogy az szinte hihetetlen.  most azt bizonygatod, hogy ahogy te eled az eleted es ahogy te neveled a gyerekeidet emiatt  neked jogod van itelkezni?????????? ne haragudj  de ez koros gondolokas......

 

 

abban hiszel amiben akarsz de akkor sem jogosit fel teged senki arra, hogy pont te barkit elitelj......

 

 

Előzmény: Gabiiiiii (1521)
ViragViragVirag Creative Commons License 2006.10.23 0 0 1522

azt hiszem,ahogy elek,neha sokkal tobbmindenre feljogosit erkolcsileg,mint azokat,akik papir moge bujva csaljak egymast fuvel-faval,forditanak egymasnak hatat a bajban es tojjak le a gyerekeiket..

 

Gabiiiii en kifejezetten arra utaltam, hogy semmi nem jogosit fel teged arra, hogy itelkezz azok felett akik valas utan is megtartjak a ferjuk nevet. erre most mivel a temara nem tudtal valaszolni elo jottel egy teljesen mas temaval. most azt bizonygatod, hogy ahogy te eled az eleted es ahogy te neveled a gyerekeidet emiatt  neked jogod van itelkezni?????????? ne haragudj  de ez koros gondolokas......

 

 

abban hiszel amiben akarsz de akkor sem jogosit fel teged senki arra, hogy pont te barkit elitelj......

 

 

Előzmény: Gabiiiiii (1521)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!