Se rá fütty! Az is nagyon jónak tünik és a fotó alapján valóban hasonlított. Köszönöm, hogy megnézted. Ribizli ötlete nyerő volt, egészen biztos, hogy a mindmegette receptje az igazi, már látom, hogy hétvégén mivel fogok kutyulni.
Tegnap voltunk a Kashmirban, bár az elején nehezen indult (nem találták meg az asztalunkat), de utána minden OK volt. SŐT nagyon OK. Ez volt életem első komolyabb élménye az indiai konyhával, de biztos, hogy nem az utolsó ! :) Ettünk "Vegetable pakora"-t, hagymakarikát, Kadhi csirkét, csirke madras curry-t, rotit, fokhagymás naant, rizst, túrógombócot. Minden teljesen rendben volt. Már azon agyalok, hogy otthon is tudnék simán valami jót főzni, ha utána járok. az alapanyagoknak. maniac
Na, ebben tévedtem -- amire emlékeztem (mert fotón nagyon hasonlít), az pásztorleves (Yayla Corbasi), és nincs benne vörös lencse. Csak rizs és tépkedett mentalevél, tyúkhúslevesben megfőzve, olívaolaj, liszt és joghurt, feketebors és rózsapaprika (mi lehet az?), bár el tudom képzelni, h. hagyma és lencse hozzáadásával némileg hasonlóvá válna ahhoz, amit keresünk.
Köszönöm a választ! Szerintem nem létezik, hogy cékla legyen benne! Én szeretem a céklát, de tuti, hogy nem olyan típusú az íze. Én szoktam használni vörös lencsét, nem túl gyakran, mert - ahogy írod drágácska, de tél elején mindig szoktam főzni egy jó kis tartalmas skót-típusú levest. A zeller viszont gyanús nekem, tényleg lehet, hogy tesznek bele. Na, majd jól kipróbálom.
én máshol ettem ilyet, és ott cékla színezte a levest.... (magyar, ecetes csemege céklakonzerv...)
+ érdemes egy kis zellergumót venni (ha szereted), nagyon pici csíkokra vágni, és olívaolajon megpirítani, és a leves tetejére szórni.
Zitkának van a Konyha trükkök topicban egy szuper lencseleves receptje.... az kiindulásnak jó lehet.....
de sztem simán húslevesben megfőzik a lencsét, fűszerezik bele a cékla, turmix. és kész. (lehet, hogy előtte hagymát pirítanak+fokhagymát, és arra a leves....)
a curry biztos megy hozzá, mint fűszer.....
ma este főzök egy ilyet, és megírom a tapasztalatokat.
vörös lencsét sok helyen lehet kapni, elég drága, viszont nagyon könnyen megfő.
én lencsesalátához is azt használom.
másik téma:
a tecsóban eltűntek a normális TRS fűszerek, van helyette sokfajta kész szósz...., hát én azt nem veszem meg....
Bocs a reklámért - de szeretnék szólni nektek, hogy a JÉ! India honlapon (http://jeindia.hu) elindult a konyhaszekció. A Receptgyűjteény még elég kicsi, de a Fűszerkalauz már gyakorlatilag készen van. A receptek folyamatosan bővülnek, és a regisztrált tagok is küldhetnek be saját recepteket.
Vsz. antiszakácskodós a kérdésem, de nekem nagyon ízlik és nem tudtam meg, hogyan készítik. Hátha valamelyiktek ismeri A titkot. A bp-i nagyobb török éttermekben (tudom, hogy ezek igazából csak a Macdodó keleti változatai, de nem akarok mentegetQzni tovább...), pl. a Vígszínházzal szemben találhatóban, lehet kapni egy "piros lencse leves" nevü ételt, ami nekem nagyon izlik. Próbáltam kérdezQsködni, hogy mi az elkészítés módja, de nem mondták el. Ha valamelyikQtök tudja a titkot, kérem, árulja el nekem! Ha jól gondolom, a vöröslencse mellett a pikáns savanyú ízecskét vagy paradicsom vagy ici-pici citromlé adja. De mégis hogyan készül??!!!
Sambhar. This is tamarind juice boiled together with lots of vegetables , cooked dal and sambhar masala. Sambhar with rice usually forms the 1st course.
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy mi a különbség a shamar és a sambhar között? A shamart ismerem, ez a római kömény arab világban használt (egyik) neve. A sambharban is van római kömény, de mi még? És milyen ételek ízesítésére használják?
köszönöm mindenkinek, sajnos a főnököm végül mégsem indiait választott, de a Kashmír b van tervezve a következő látogatásra - akkor esélyt sem hagyunk neki a válogatásra:))))
2 nagy fej vöröshagyma, 4 nagy paradicsom, 4 nagy savanyú alma, 15 dkg mazsola, 15 dkg levétől lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika, 1 evőkanál paprikalé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér és szegfűszeg, ízlés szerint csípős paprikapor A paradicsomot meghámozom, az almát kicsumázom és ugyancsak meghámozom, a megtisztított vöröshagymával együtt apróra vágom, majd ép zománcú lábosba téve ráöntöm az ecetet, a 0,5 dl vizet, a paprikalevet, a leszárazott mazsolát, a paradicsompaprikát és az összes fűszert. Kis lángon, állandó keverés közben lekvár sűrűségűre főzöm, majd hagyom, hogy kihűljön. Ezután jól záródó kis üvegekbe öntöm és a hűtőszekrényben tárolom. Sokáig elálló, rendkívül ízes, pikáns mártás, amely sült húsokhoz vagy sült-főtt kolbász mellé illik.
Ősszel, mikor sok beéretlen paradicsom volt a kertünkben, ezt a receptet találtam. Aztán nem készítettem el, de mindenképpen szeretném kipróbálni:
Zold paradicsomos csatni ------------------------
Hozzavalok:
1,75 kg zold paradicsom 50 dkg hamozott, kimagozott savanyu alma 40 dkg felapritott voroshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 evokanal so 3 evokanal savanyusag fuszer 6 dl borecet 45 dkg cukor
* Nagyobb labosba tesszuk a paradicsomot, az almat, a hagymat es a fohagymat. Megsozzuk, osszekeverjuk. A fuszerkevereket teatojasban vagy gezbe kotve tesszuk hozza, igy konnyu lesz kivenni. * Beleontjuk az ecet felet es felforraljuk, majd kis langra teve, kevergetve egy oran at fozzuk, amig besurusodik. A cukrot feloldjuk a tobbi ecetben es a csatnihoz ontjuk. Kevergetve meg egy orat fozzuk. ű * Kivesszuk a fuszereket. Kisebb uvegekbe kanalazzuk a csatnit, legmentesen lezarjuk, szarazdunsztban hagyjuk kihulni. Legalabb egy honapig hagyjuk erni felbontas elott.