Keresés

Részletes keresés

Dohi Creative Commons License 2004.06.13 0 0 212
freejacket antikvariumban keresd inkabb, 300 ft max :)

a timeline szerintem is gyenge, bar en nem olvastam a konyvet. latok neha crichton-konyveket antikban, de sose merek befizetni rajuk. a jurassic parkot olvastam, tetszett, de megis...

Előzmény: -boneheaD- (211)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.06.13 0 0 211
Üdv!

Az említett magyar könyvek hol érhetőek el? Ha pesti vagy, és tudsz vmi antikvárium-címet, az remek lenne. Szívesen olvasnék magyar szerzőtől a témában.

Egy jenki Arthur király udvarában: nekem erről csak a rém gagyi, tíz év alatti korosztálynak szóló, fiatal sráccal a főszerepben szerencsétlenkedő vasárnap délutáni szupermozis filmek ugranak be... (mivel ha jól tudom két bőrlehúzás is volt, csak két kül. időben)

Freejack-et nézem imdb-n, (még nem is hallottam róla) elég komoly szereposztása van, mondjuk ezzel ellentétben a pontozás khm... :) Látom megvan az Odeonban DVD-n, Szabad préda címen, talán utánamegyek.
(érdemes?)

A fizikai kérdésekbe részemről nem mennék bele, mert bár érdekes, de én körülbelül annyit konyítok a témához, mint Uhrin bá' az énekléshez. Szóval ezt inkább az okosokra hagynám.

Viszont, ha már hozzászólás, akkor megemlíteném a friss filmes élményt: Idővonal, Crichton remek regényéből. Tudtam, mire számítsak, és csak ezért nem csalódás. Rémes, nagyon vérszegény adaptáció, hirtelen komolyabb értékelhető pont nem is jut eszembe belőle... szóval mindenki kerülje el, inkább a könyvet forgassa.

Előzmény: Konrad (207)
Dohi Creative Commons License 2004.06.13 0 0 210
nem ez az elso alkalom, hogy zenesz filmben szerepel :)
Előzmény: Konrad (209)
Konrad Creative Commons License 2004.06.13 0 0 209
Főleg az egyik főhős volt ott az érdekes :-) (Mick Jagger)
Előzmény: Dohi (208)
Dohi Creative Commons License 2004.06.13 0 0 208
a freejacket durvan 1 eve olvastam, tetszett. film is volt belole, amikor lattam (sok-sok eve), nem volt kulonosebb bajom vele.
Előzmény: Konrad (207)
Konrad Creative Commons License 2004.06.12 0 0 207
Csak ma találtam rá erre a topicra, gyors végig is olvastam. Sajnos még nincs mód arra, hogy az elején belekapcsolódjak így utólag :-),
de azért összeszedtem pár dolgot.

Egyszer lett említve egy szerintem zseniális magyar könyv, a Katedrális harcosai+Katedrális legendája scifi. Elfogadhatóan jól megírt, nagyon jól kitalált story, jó cselekménykezeléssel, és meglepően pontos időutazás értelmezéssel. Ajánlom mindenkinek! (Aki már olvasta: várható 3. kötet is.)

Jó magyar könyv még: Lőrincz L. László: Örök visszatérés

Nem lett még említve:
Egy jenki Arthur király udvarában
Freejack

Volt szó a Halhatatlanság Haláláról. Egyfajta Asimov értelmezés szerint ez a nulladik kötete a Robot-Birodalom-Alapítvány sorozatnak, ugyanis ebben teremtődik meg az a világegyetem, ahol lehetséges az emberek 'kirajzása'. Nem utolsó sorban magyarázat arra, később miért nem merül fel a téma (illetve egyszer felmerül, egy kezdő epizód az egyik Birodalom könyvben, a Kavics az égben címűben).

Végül: az időutazás-térutazás probléma eléggé elsikkadt, pedig szerintem ez az egyik legfontosabb kérdés, illetve érdekes, ki hogyan oldja meg. Van, aki nem foglalkozik vele, de van, aki akaratlanul is utal egy-egy megoldásra például azzal, hogy az utazás lineárisan 'le' és 'fel' történik, mint egy liftben. Egy a lényeg: nem lehet figyelmen kívül hagyni, mivel Einstein óta jól tudjuk, az idő és a tér összefügg. Azon kívül az valóban probléma, hogy a csak időben való utazás kidobhat a világűr bármely más pontjára.

A topic elején felvetette valaki, hogy időutazás-e az időben előre utazás. Szerintem igen, bár ez felfogás kérdése. De akár az Aliens, akár a 3001. Ürodüsszeia azt mutatja nekem, hogy igenis érdekes alapvetés ez a helyzet, és van jogosultsága érinteni ezt a témát is.

Időutazás a gyakorlatban: leginkább a relativitáselmélettel lehet játszani, és az x. idő alatt a másik tárgy számára eltelő y. idő témája vethető fel. Egy példa: bizonyos anyagok csak rövid ideig léteznek, majd szétesnek, mert nem elég stabilak (szétsugárzódnak). Ezek az anyagok a Napot elhagyva ugyanakkor eljutnak a Földig is - ez fénysebességgel átlagosan 8 perc -, ami azt mutatja, hogy tovább élnek, mint lehetne. Erre megoldás az Einsten által leírt kvázi időparadoxon: a fénysebesség közeli sebességgel haladó tárgy ideje a külső szemlélő szemében lassabban telik el. Azaz míg egy adott inercia rendszerben egy óra eltelik, addig ugyanabban a rendszerben a fénysebbesség közeli sebességgel - mondjuk 280e km/s-al - haladó tárgy relatív ideje csak mondjuk kb. 50 perc (nem tudom mennyi, nincs most kedvem számolgatni). Persze ez ismert dolog, de ez nem scifi csak sci: ez igazolható.

Az időben vissza történő utazás pedig egyfajta filozófiai probléma is. Ugyanis felveti azt az alapvető kérdést, hogy mi az idő. Ha ugyanis az időben vissza lehet menni, akkor elvben az idő folyását meg lehet állítani, és ami még érdekesebb: az idő nem telik el, az elmúlt és a jövő mindig itt van velünk - különben hogyan lehetne azt elérni, és köztük mozogni? Persze a filozófálgatás eljut odáig, hogy jelen sincsen, hiszen minden pillanat azonnal a múlt részévé válik... De ezzel talán már nem fárasztanálak titeket :-)

-boneheaD- Creative Commons License 2004.06.12 0 0 206
Tényleg...

Btw, akartam is korrigálni magam: szombaton és vasárnap is leadnak egy-egy részt!

Előzmény: yogibear (205)
yogibear Creative Commons License 2004.06.12 0 0 205
Úgy vettem észre, a kutyát sem érdekelte:

http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9110301&uq=0

:((

Előzmény: -boneheaD- (204)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.06.12 0 0 204
Nem tudom, rajtam kívül nézte-e más is, de szvsz érdemes volt megejteni. Oké, 60-as évek fíling, nagyon gagyi, megmosolyogtató képsorok, elnagyolt történet, satöbbi - mégsem húzom le. Összességében szvsz jópofa volt, én kellemesen szórakoztam. Azt hiszem, nézni is fogom rendszeresen - ha nem felejtem el.
Előzmény: -boneheaD- (203)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.06.11 0 0 203
Időutazós sorozat indul az mtv műsorán holnaptól! Szombatonként dél körül fogják vetíteni az Időalagút című sorozatot.
A szinopszis:
Az Időalagútnak, a világ egyik legfantasztikusabb létesítményének az építése befejezéséhez közeledik. Segítségével szabadon száguldozhatunk majd a múltban, jelenben, jövőben egyaránt. Ám - különböző kényszerítő körülmények folytán - még a befejezés előtt üzembe kell helyezni a még távolról sem tökéletes, több milliárd dolláros gépóriást. Tony Newman és Doug Philips professzorok vezetésével megkezdődik az első időutazás?.Izgalmas science fiction sorozat indul ezzel az epizóddal az MTV csatornáján, mely nemcsak az ifjabb korosztálynak kínál jó szórakozást.

És egy érdekesség: 1966-67-es a cucc!

-boneheaD- Creative Commons License 2004.05.28 0 0 202
Igen, én is olvastam. Mondjuk nem értem, mit tartott rajta öncélú erőszaknak, de marhára nem is érdekel. Az ő baja, h kihagyott egy jó filmet.
Előzmény: LOU (201)
LOU Creative Commons License 2004.05.28 0 0 201
Csak gratulálni tudok ennek a P. Gábor nevű valakinek, aki úgy írt "kritikát" a Butterfly Effect-ről, hogy (saját szavait idézve) a kutyaégetős rész után, kb. a film 15. percében kijött a moziból. Valóban objektívnek tekinthetjük ennek fényében a filmről szóló véleményét...
No comment...ez egy majom.
Előzmény: -boneheaD- (174)
Dohi Creative Commons License 2004.05.24 0 0 200
SPOILER
igen, az erdekes volt, hogy bar utoljara mittomen 6 evesen lattak egymast, ismeros volt a csajnak. azert annyira nem veszes :)
Előzmény: -boneheaD- (199)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.05.24 0 0 199
Az világos, h mi történt, de az volt fura, h az eredeti "szál"-ban is szerepelt ez a jelenet, [mint az iskolai rajz, rémlik?] és a film végén is. Szal gondolom vmi fontosabb dologról van szó.

Befejezés: nekem a SPOILER megy az utcán és találkszik a csajjal rész abszolút nem hiányzott. Ennél még az is jobb lett volna, bár elcsépelt, h miután elégette a cuccokat, rájön, h ez a "világ" se az igazi, vhogyan ismét nagyon rácseszett. De őszintén szólva még nem mélyedtem el a dologban. :)

Előzmény: Dohi (198)
Dohi Creative Commons License 2004.05.24 0 0 198
re: evan szobatarsa - ethan suplee rulz! :)

a keses jelenet: visszament akkorra, hogy sikeruljon szetszednie a petardat, de rosszul idozit es anyu meglatja, amikor a kessel jatszik, tehat ez ugrott. legalabbis igy remlik.

hogy fejezted volna be?

Előzmény: -boneheaD- (196)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.05.24 0 0 197
1. Bocs a sok "volt"-ért.
2. Azért, egy ilyen típusú filmnél nem meglepő módon, felmerülnek kérdések is, pl. az nem teljesen világos, h SPOILER az a jelenet, ami már a "legelső változat"-ban is szerepel, a kisfiú a konyhában késsel a kézben, na az hogy is van? Mert ha jól rémlik, az utolsó előtti "utazás"-kor mutatják ezt a jelenetet, amikor visszament, h tönkre tegye a dinamitot.
Még vmit akartam kérdezni, de elfelejtettem.
Ja, és én nem így fejeztem volna be a filmet, a legvége nem tetszett.
Előzmény: -boneheaD- (196)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.05.24 0 0 196
Megkésve bár, de azért én is megtekintettem ezt a The Butterfly Effect-et.
Nagyon bejött, kellemes meglepetés. Eleve jó volt, h rögtön belecsapott a film a tutiba, nem szarakodott hosszú felvezetéssel, ilyesmivel. És bár a történet 100%-ig nem nevezhető eredetinek, lévén láttunk már példát erre a "megváltoztatom a múltam" dologra, de itt annyira más közegbe helyezték el ezt a gondolatot, azért mégis jár neki a pluszpont. Ötletes volt, szvsz.
Innentől SPOILER ON!
Először azt hittem, ez a pedofil-szál csak ilyen felesleges töltelék, de aztán megnyugodtam, h van szerepe is. Mondjuk ehhez kapcsolódóan annyit, h amikor a srác először "visszament" az akkori önmagába, és leoltotta a fatert, az kissé furán vette ki magát. Nehogy már egy felnőtt, az előtte levő két kisgyerekre bekanosodott férfi beijedjen egy ilyen kis 8 évestől...
A postaládás robbantás meg iszonyat beteg volt, csak úgy néztem. Ja, és ami még nagyon meleg volt, amikor Evan az említett incidens megváltoztatása után felébredt, és nem annyira volt keze. :) Jó, ez sejthető volt az előzményekből, de azért rendben volt.
Bírtam még: Evan szobatársát [ilyen fazonokat honnan szednek?], illetve az "időutazás" technikai megvalósítását. Jah, meg a kissé ironikusra vett csilli-villi lánykolesz-ábrázolást.
OFF
Kb ennyi. Összességében, AK-t leszámítva, aki bárhogy igyekszik, antiszínész marad, nagyon korrekt film volt szvsz, örülök, h azért még tudnak érdekes történeteket gyártani.
Előzmény: igabe (192)
Dohi Creative Commons License 2004.05.20 0 0 195
nekem is bejott a film, par napja neztem.
Előzmény: hun_emperor (194)
hun_emperor Creative Commons License 2004.05.20 0 0 194
Tényleg qrva jó film a Butterfly Effect. Én most néztem meg, szóval friss azélmény. Mondjuk szerintem volt benne időutazás.
A témával kapcs. tudom ajánlani még a Donnie Darko-t. Az még ennél is jobb film.
Előzmény: igabe (192)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.05.04 0 0 193
Ma este Az ötös számú vágóhíd, Vonnegut könyvéből, George Roy Hill rendezésében.
Bővebb info: http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=2081308&i_where=1&i_where_tv=1
igabe Creative Commons License 2004.04.18 0 0 192
Nos spoiler nélkül nehéz beszélni róla, és felirat nélkül néztem, így szerény angol tudásom mellet nagyjából annyi jött le, hogy a srácnak a gyerekkori emlékei hiányosak, kiesnek percek és nem tudja, hogyan került egyik helyzetből a másikba. Sok évvel később aztán képes a hiányzó emlékeket elképzelni, behelyettesíteni, manipulálni, így az onnantól számított élete teljesen megváltozik, új emlékei lesznek, más helyen lakik stb. A Doki szavaival élve: "új temporális frekvencia keletkezik, egy alternatív realitás" :) Nagyjából ennyi. Persze ez így azért elég sarkított volt.
Biztosan meg van benne magyarázva ez az emlékezős dolog is, csak nem értettem minden párbeszédet, de az egész film qva jó volt.
Azt hiszem a "nincs benne időutazás"-ra is válaszoltam.
Előzmény: -boneheaD- (191)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.04.18 0 0 191
A The Butterfly Effect-ről mesélnél egy kicsit bővebben? Ha lehet, spoiler nélkül, t.i. én még pl nem láttam.

Különösen az érdekelne, hogy érted a "nincs benne időutazás..."-t.

Előzmény: igabe (190)
igabe Creative Commons License 2004.04.18 0 0 190
Megnéztem az Idővonal és a Butterfly Effect című filmeket. Egyik sem volt rossz. Sőt a Butterfly kifelyezetten jó volt, bár nincs bene időutazás,
mégis szorosan kapcsolható a témához. A Frequency című filmhez tudnám leginkább hasonlítani.
Az Idővonal kicsit egyszerű volt, túl lineáris. Semmi csavar. Csak odamennek, ott vannak és visszajönnek. -SPOILER-: Egy apró hibára felfigyeltem, amit időutazós filmekben el szoktak követni: Amikor az öreg a múltban reked, a jelenben lázas munka folyik a minél hamarabbi megmentésére és el is hangzik, hogy -nincs vesztegetni való időnk, minden perc számít-.
Dehát a múlt nem megy sehova, mindig ott van. Akár egy év múlva is elindulhatnának, ha oda érkeznek ahova kell, akkor nincs jelentősége annak, hogy mikor indulnak el.
Ettől függetlenül jó volt az is.
-boneheaD- Creative Commons License 2004.04.13 0 0 189
Ugyan, az ertéelnek szerintem már rég kész van a következő három évre az "1 nézhető film 1 hónapra" ütemterve...
Előzmény: Dohi (188)
Dohi Creative Commons License 2004.04.13 0 0 188
akkor par het mulva biztos az rtl-en is lemegy majd vagy valami :)
Előzmény: -boneheaD- (187)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.04.13 0 0 187
Igen?
Érdekes, ha jól tévedek, nemrég - 1-2 hete - adta le az m2.
Előzmény: Dohi (186)
Dohi Creative Commons License 2004.04.13 0 0 186
*bump*

23-an este 8-tol 12 monkeys a viasaton.

-boneheaD- Creative Commons License 2004.02.28 0 0 183
Amúgy erről van szó.
Előzmény: -boneheaD- (182)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.02.28 0 0 182
Fő, h meglett. :)

Egyébként a remake-t én se ítélem el teljesen, szvsz vannak erényei, csak sajnos az összkép halvány - ahogy talán lejjebb is írtam.
Nodemindegy.

Már hónapokkal ezelőtt megjelent egy könyv, Időviharok címmel, ilyen dokumentum-szerűség. Anno gondolkodtam rajta, h megvegyem-e, de akkor nem volt pénzem. Most van, de őszintén szólva elbizonytalanít ez a "szerintünk ezer %, hogy létezik az időutazás, mert már bizonyított eseteink vannak, sőt, az utazók köztünk járnak" hozzáállás, amit egyrészt a hátsó borítóról, másrészt a belelapozásból szűrtem le.
Ha vkinek van tapasztalata az irománnyal kapcsolatban, pls, ne tartsa magában!

Előzmény: Törölt nick (181)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.02.27 0 0 180
168.hsz
Előzmény: Törölt nick (179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!