Keresés

Részletes keresés

felixanyul Creative Commons License 2004.03.12 0 0 64
uff, az nagyon sok. egy honapja van vizben es nem mozdul. meg azt sem tudom, h el-e egyaltalan, mert amikor levagtam, mar nem volt rajta egy db level sem.
mas: a torzsevel csinalom ezt a zacskozos technikat mar vagy 2 hete, az sem mozdul. meddig varjak? lehet, h csak hullakat gondozgatok, jaj?
Előzmény: endru (63)
endru Creative Commons License 2004.03.07 0 0 63
Én csapvizben gyökereztettem de nálunk nem olyan kemény a viz. Ajánlják - mint irtam - a forralt, vagy az esővizet, nem próbáltam ki. Nekem 3-4 hónap kell egy szép gyökérhez.
Előzmény: felixanyul (62)
felixanyul Creative Commons License 2004.03.07 0 0 62
es mennyi ido alatt gyokeresedik meg vizben? forralt viz kell neki v jo a sima csapviz?
Előzmény: endru (52)
endru Creative Commons License 2004.03.03 0 0 61
A hibiszkus gyökeresztetése hónapokig is eltarthat. Nálam az történt, hogy nem cseréltem rendesen a vizet és megposhadt. Az a tapasztalatom az Incittel, hogy nem növelte a gyökeresedést, de a viz kevésbé romlott meg. Hibiszkusznál nem próbáltam ki. Azt mondják, hogy esővízben vagy forralt vizben jobban ered.
Előzmény: taramiram (59)
sfnx Creative Commons License 2004.03.03 0 0 60
örülök, hogy feltetted a légbujtáshoz a linket, elolvastam, érdekes volt
a kipróbálásától még messze vagyok
- a 2 ficus elasticamat amint az időjárás engedi rögtön ki fogm tenni a az erkélyre és csak szeptemberben teszem vissza, hogy minél többet nőjön, majd megmérem mennyit nőtt és kiszámolom hány év alatt nőheti ki a lakást, sajnos tavaly csak a nyár 2. felében tettem ki, de így is látványos volt az eredmény
- írtad, hogy a dudványozása bizonytalan, szerintem vízben könnyebben gyökerezik (én szeptemberben vágtam le, olyan panellakásban lakom, ahol a fény is kevés, igaz hónapok kellettek a gyökerezéséhez)
- kíváncsi lennék azoknak a tapasztalataira, akik vízben gyökereztették
Előzmény: endru (56)
taramiram Creative Commons License 2004.03.02 0 0 59
Endru, szerinted vízben gyökereztetéshez is használható az Incit, vagy csak talajban? A hibiscus gyökereztetéseim nem sikerülnek sehogy sem.
Előzmény: endru (58)
endru Creative Commons License 2004.03.02 0 0 58
sfnx
A gyökereztető por vagy hormon ugyanaz. Hintőporba kevert serkentő hormon. A hintöporba többnyire naftil-ecetsavat tesznek, néha indolén-vajsavat. Ez utóbbi hatásosabb, de legalább 2x annyiba kerül. A dobozra rá szokták irni az összetételt. Egy kis doboz ha nem nagyüzemi termelést végzel évekig eltart. Minden jobb vetőmag (Hermes) boltban árusitják, rá van irva milyen növényre alkalmas. A kertészetek higitott indolén-vajsavat használnak, de ezt nem árusitják, odahaza kicsit bonyolultabb. Ha kapható lenne akkor tönkremennének ezeket a púderes porokat gyártók. Én évek óta "INCIT"-et használok.
Előzmény: sfnx (53)
messengerina Creative Commons License 2004.03.02 0 0 57
Meglepőek ám a fikuszok számomra. Dél-Spanyolországban óriásira megnőnek, jó fányi méretre és csodaszépek.
Asszem sajna pont nincs fotóm róluk... de majd próbálok szerezni.
Előzmény: endru (56)
endru Creative Commons License 2004.03.02 0 0 56
A ficus elastica dugványozása különösen száraz levegőjű lakásban bizonytalan. A benjamina és változataik fiatal hajtásai igen jól dugványozhatók Ezeket úgyis kell metszegetni mert különben felkopaszodik. A levágottakat el kell dugványozni.
Az elastica kinövi a szobát. Ilyenkor több megoldás van.
Elköltözni egy magasabb lakásba.
Eladni vagy elajándékozni.
Végül pedig u.n. légbújtást késziteni. Ekkor lesz egy szép új fád, az öreg meg újból friss erővel tovább nőhet. Ennek a módszernek a leirását megtalálhatod a honlapomon: www.extra.hu/bonszaj/index.html
A honlap bonszájokról szól de a légbújtást szinte minden növényre igy el lehet végezni, ha túl öreg a fa és nem sikerül akkor sem megy semmi tönkre.
messengerina Creative Commons License 2004.03.01 0 0 55
Köszönöm, tönkretenni én sem szeretném, olyan szép!
Akkor tényleg inkább veszek egyet. Ez pedig hadd fejlődjön szépen tovább! :-)

Köszi a jótanácsot!

Előzmény: sfnx (53)
freesleep Creative Commons License 2004.03.01 0 0 54
tavaly két anthurium-tővel sikerlt szamócaatkákat behozni a lakásba, és mindent esznek megfelé. a fikuszomon ezen túl takácsatkák is laknak. fújtam őket atkairtó vegyszerekkel, ismétetem, ahogy kell, de döntő áttörést nem tudtam elérni. valahol viszont azt olvastam, hogy vannak rablóatkák, akik kimondottan más atkák megevésével tartják fönn magukat, majd ha ez már megtörtént, saját magukat is felemésztik. bosszúszomjas képzeletem nagyon jót játszott ezzel az iformációval, ám azóta sem tudom kideríteni, hol lehetne ilyen praktikus kis rablóatkákat szerezni. nem tudna valaki segíteni?
sfnx Creative Commons License 2004.03.01 0 0 53
endru, felixanyul igazán izgalmas dolgokat írtok itt, kifejtenétek hol lehet ezeket kapni és milyen (márka)néven vannak forgalomban:
hormon
gyokerezteto por
csak sejtem, hogy mindkettő a gyökereztető hormont takarja, amiről szintén inkább sejtéseim vannak, mint ismereteim
messengerina én semmiképpen sem vágnám le a 46 cm magas tövű ficus elastica-m tetejét
ha lenne oldalága - amin mondjuk maximum 6 levél van, de nemcsak a levelek száma, hanem a szár elfásultsága is számít - azt kellene levágni, akkor az alapnövény továbbra is kinézne valahogy
ha megfordulsz Budapesten megnézheted a füvészkertet, egy ismerősöm most vett ott 2000 Ftért egy 1,5 méter magas benjaminát, az elastica kb 2-3 szor annyiba kerül, nemrég olyat is láttam a füvészkertben, de már nem emlékszem pontosan az árára + a méretére
endru Creative Commons License 2004.03.01 0 0 52
Most ilyenkor tavasszal 70-80% a megeredési arány vízben, nálam. Kb ugyanennyi ha dugványozod, de akkor egy kettévágott 2 literes müa. flakonba kell tenned és a tetejét kupakkal együtt ráeröltetni. Magas páratartalom esetén könnyebben ered. Persze előbb jól öntözd meg, a flakon alján legyen egy újnyi víz. Akár tehetsz rá hormont is ha nagyonakarsz.
Előzmény: felixanyul (51)
felixanyul Creative Commons License 2004.03.01 0 0 51
tutira meggyokeresedik a benjamina vizben? most akartam gyokerezteto porba martani es elultetni. ne tegyem?
Előzmény: sfnx (48)
messengerina Creative Commons License 2004.02.29 0 0 50
Ó igen, a másik kérdés: a barnuló szélű levelekkel mit tegyek? Megvárjam míg elszáradnak vagy vágjam le nyugodtan?
Előzmény: messengerina (49)
messengerina Creative Commons License 2004.02.29 0 0 49
Ó köszönöm szépen, de igen, ő az! :-)

Szaporítás: nekem egy 46 cm magas tövön nő az összes levél. Le kellene vágnom a felső kettőt és azokról szaporítani? De mi lesz az új hajtásokkal, amelyek a tő tetjéről kezdenek nőni? Újra kezdik a növekedést vajon a levágott részről?
Mert ha nem okés a dolog, akkor inkább nem szaporítom ilyen módon, hanem veszek egy másikat. :-)

Előzmény: sfnx (48)
sfnx Creative Commons License 2004.02.28 0 0 48
a számodra meghatározatlan nevű fikusz nem ez?
a fikuszok szaporítása, röveden:
levágsz egy ágat, amint minimum 2 levél van (benjaminánál lehet több is kell a 2 levél talán csak a nagylevelűeknél elég) vízbe teszed, ha kigyökerezett elülteted
Előzmény: messengerina (46)
endru Creative Commons License 2004.02.28 0 0 47
Nekem még nem sikerült levélről fikuszt szaporitani. Ird meg, hogy van-e olyan hajtása ami felesleges és szaporitáshoz levágható?
Előzmény: messengerina (46)
messengerina Creative Commons License 2004.02.27 0 0 46
Sziasztok!

Kettő db kérdésem lenne:

a./ nekem két fikuszom van, szeretem őket. Az egyik a Benjámin a másik egy _számomra_ meghatározatlan nevű: nagy, húsos levelei vannak kb mint egy nagy tenyér, a levelek széle világossárga, a közepén pedig kétféle zöld színű mintázat. Helyes növény. :-)
No ez utóbbival kapcsolatban: barnul 1-1 levelének a széle, de a levél töve még nem száradt el. Levágjam? Vagy hagyjuk, amíg magától el nem szárad.

b./ Ugyanezen fikuszomat szeretném szaporítani. Milyen módon lehetséges? Levágok egy levelet és gyökereztetem vízben, vagy másként? Sajnos lama vagyok e területen, mint látszik.

Segítségeteket, tanácsaitokat előre is köszönöm!
Messi

felixanyul Creative Commons License 2004.02.07 0 0 45
nem teljesen ertem. a fa agait csomagoljam be v a gyokeret?
Előzmény: endru (44)
endru Creative Commons License 2004.02.06 0 0 44
Mit csináltál a Ficus b. többi levelével? Mekkora a fa? Mióta neveled?
Nekem a F.b-nák és változatai szépen fejlődnek, nagy baja van viszont a F.deltoidesemnek. Ugyanúgy és ugyan ott tartom mint a többi 8 fajtát és mégis....
Mint egyszer már irtam, nem vagyok fikusz szakértő meg kertész sem, már elég fényt kaphat hacsak nem ssötét a szobád. Biztatlak a metszésre és amit mindig ajánlok a betegeskedő növényeknek, az elsősegélyt. Már sokszor leirtam különböző helyeken. Ha nem sáros, túlöntözött a földje (a F.b. utálja a sok vizet)akkor adj neki egy kis vizet, tedd be a fát egy átlátszó nejlon zacskóba, (a levelei, mind az 5 benn legyen) majd kösd jól be. 3 nap múlva bontsd ki, ha kell adj neki egy kevés vizet, majd kösd vissza. Tedd világos és 20 fok körüli helyre. Tartsd igy amig vagy kibújnak a levelei, vagy megpenészednek az ágai. Ha él a fa akkor a 3 naponkénti szellőztetés megakadályozza a penészedést.
FONTOS. Ne legyen a fán kártevő egy darab se. Erős nagyitóval gondosan végig kell nézni a leveleket, fonákjukat, levélnyeleket, ágelágazásokat. Jól észrevető a 2-3 mm pajzs alakú, kissé domború, lekaparható pajzstetű, egy-egy levélen fényes, esetleg ragadós bevonat, röpködö mini legyek, pókhálószerű, szabad szemmel alig látható képződmének, piros vagy fekete tizedmm-es pókok.
Előzmény: felixanyul (42)
endru Creative Commons License 2004.02.06 0 0 43
Mit csináltál a Ficus b. többi levelével? Mekkora a fa? Mióta neveled?
Nekem a F.b-nák és változatai szépen fejlődnek, nagy baja van viszont a F.deltoidesemnek. Ugyanúgy és ugyan ott tartom mint a többi 8 fajtát és mégis....
Előzmény: felixanyul (42)
felixanyul Creative Commons License 2004.02.06 0 0 42
mar csak 5 levele van a ficus benjaminamnak. mikor nyessem meg?
pireisz Creative Commons License 2004.01.30 0 0 41
Helló!
Próbálgatom ezt az egyenesítést, talán fog sikerülni, de muszáj átültetnem, mert így nincs hely. Igencsak erős karót kell mellétenni, mert nemigen hagyja magát. De hogy fog így kinézni?!
Előzmény: taramiram (40)
taramiram Creative Commons License 2004.01.29 0 0 40
Lassan próbáld. Egy erős karóhoz kicsit feszítve, fokozatosan emelve hátha sikerül.
Előzmény: pireisz (39)
pireisz Creative Commons License 2004.01.29 0 0 39
Helló Sfnx!
Én próbáltam kiegyengetni, de egyszerűen nem hagyja magát.
Úgy is csináltam, hogy forgattam a növényt.
Szinte elfekszik a cserépben.
A kolléganőmnek az irodában meg olyan egyenes, mint a szálfa.
Előzmény: sfnx (38)
sfnx Creative Commons License 2004.01.28 0 0 38
hallotam, ha a ficus elasica-t (biztosan ezért elastica :-) 1 hétig nem öntözöd alakíthatóvá válik anélkül, hogy eltörne
nem tudom mi igaz belőle, ha mégis eltörik 1 növéyből 2 lesz...
Előzmény: pireisz (37)
pireisz Creative Commons License 2004.01.27 0 0 37
Sziasztok!
Van a fürdőszobában egy fikuszom. Vastag, nagy, sötétzöld levelű. Mivel az ablak nem túl világos a lámpa irányába teljesen elhajolt. TEljesen görbe, majdnem vízszintes. Nem sikerül kiegyenesítenem. Arra gondoltam, hogy átültetem egy sokkal nagyobb cserépbe és egy bottal próbálom helyrehozni a dolgot. Mit tanácsoltok?
szilkszilky Creative Commons License 2004.01.25 0 0 36
Igen, mikor azt irtam, hogy nem tipikus, akkor arra gondoltam, hogy sokkal kisebb levelü, mint az alapfaj, könnyebben ágazik el és tömöttebb. Sajnos most látom csak, hogy a beszúrt kép túl kicsi, nem látszik, vagy alig, hogy igen, új ágat hoz, kettőt is. Aki nem rest és érdekli, a kép.táron uezen a néven megtalál és ott nagyon jól látható.
Előzmény: sfnx (35)
sfnx Creative Commons License 2004.01.25 0 0 35
nekem úgy tűnik, hogy a példányodnak kicsik a leveli és sűrűn nőnek
a meglepetés az a fehér pont, ahol majd másik ága fog nőni?
a munkahelyemen van egy idősebb fikusz és a törzsének alsó részén van egy sokkal vékonyabb oldalág, könnyen leht, hogy az is 8 éves kora után nőtt oda
Előzmény: szilkszilky (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!