Keresés

Részletes keresés

vozovi vasútmodell II. Creative Commons License 2019.08.01 0 1 5582

Szia,

Nagyok köszönjük! Különösen az ONCF busz infó érdekes, mert nem szeretjük a buszokat, de ha már csak az van, akkor valóban érdemes kitérni Szavírába. Köszönjük a Fez-es infót is! Üdvözlettel: gyula

Előzmény: Ilja Iljics (5581)
Ilja Iljics Creative Commons License 2019.07.31 0 1 5581

Remek a terv, mi eddig kétszer egy hetet töltöttünk Marokkóban, Rabatban még sajnos nem voltunk, és Ouarzazate-ba sem jutottunk még el, de a többi helyen már jártunk, egyiket sem hagynám ki, illetve talán Agadirt, de erre majd visszatérek.

 

Mekneszből vagy Fezből mindenképp elmennék egy egynapos kirándulásra Volubiliszbe a római romvároshoz és a muszlim szent városba, Moulay Idrissbe, ami onnan egy-két kilométerre van. Taxis kirándulásként 70-80 euróért kínálgatták Fezben, mi inkább tömegközlekedéssel mentünk, a 15-ös busz Mekneszből pont odavisz.

 

Tavaly voltunk két napot Szavírában (Essaouira) az óceán partján, én a helyetekben megpróbálnék eljutni oda is, utánozhatatlan hangulatú hely, vétek lenne kihagyni. Talán az agadíri és a marakesi tartózkodásból csípnék le egy-egy napot, strand itt is van (bár elég szeles), Marakesben meg úgyis lesztek elég sokat. Agadirból busszal lehet Szavírába menni (kb. 4 óra), onnan Marakesbe szintén busszal (kb. 3 óra). (Jut eszembe, az Agadir-Marakes út is busz, nem vonat, ott már nincsenek sínek, az ONCF a saját buszos cége, a Supratours jegyeit árulja.)

 

Agadir amúgy remek hely a fürdésre, hosszú szállodasora van, sétány éttermekkel, a városban nagyszerű a piac, a közelben krokodilpark, igazi nyaralóhely, de nekem kicsit sterilnek tűnt az egész, persze csak két fél napot voltunk ott, azt is május elején, szezonnak még nyoma sem volt, nyáron azért biztos más. 

 

Idén június második hetében voltunk, végig remek idő volt, úgy 27 és 32 fok között, ami júniusban a normális, Fezben a reggelek kicsit csípősek is voltak, úgy 10 fok körül. Egy héttel korábban viszont napokig 38-40 fok volt, talán még több is, szóval bele lehet futni ebbe is, abba is. Augusztusban nem mennék, szeptemberben inkább.

Előzmény: vozovi vasútmodell II. (5580)
vozovi vasútmodell II. Creative Commons License 2019.07.29 0 0 5580

Kedves Fórumosok,

 

Marokkóba mennénk jövőre.

 

Előzményként: Nem vagyunk a szolgáltatók által szervezett utak nagy rajongói és nem vagyunk hátizsákos turisták sem, azaz szeretjük a komfortosabb megoldásokat, a €100/éj/szoba szállással elvagyunk.

 

A tervezett útvonal:

  1. nap: Bp-Marakes (érkezés késő délútán)

  2. nap: Rabat (ONCF 1. oszt gyorsvonat, 4 óra), délután: Rabat

  3. nap: Rabat

  4. nap: Meknesz (ONCF 1. oszt gyorsvonat 3 óra), déltől: Meknesz

  5. nap: Meknesz

  6. nap: Fez (ONCF 1. oszt gyorsvonat 1 óra), déltől: Fez

  7. nap: Fez

  8. nap: Fez-Agadír (AirArabia, 1,5 óra, érkezés késő este)

  9. nap: Agadír (délelőtt beváros, délután strand)

  10. nap: Agadír (délelőtt beváros, délután strand)

  11. nap: Marrakes (ONCF 1. oszt gyorsvonat, 4 óra)

  12. nap: Marrakes

  13. nap: Quarzazate (via Aït Benhaddou) bérelt nagyobb autó

  14. nap: Marrakes

  15. nap: Bp-Marakes (indulás délután)

Szívesen vennénk a javaslatokat, meglátásokat, hogy nem túllépve a sztenderd 2 hetes szabit:

  • Mit érdemes beiktatni és minek a kárára?
  • Valóban Agadír, az, ahova a strandolást érdemes beiktatni? Életem megszépítője, a lasú homokos partot szereti.
  • Június végén vagy szeptember elején utazzunk, ha kompromisszumot keresünk a 40 fokos városnézés és a 32 fokos strand között? Vagy csapjunk bele július/augusztusban?
  • Az ONCF honlapja profinak tűnik, de olvastam már, hogy mégsem olyan egyszerű (értsd: nem lehet neten jegyet venni). Szíves hallanánk erről is.
  • Országon belüli repülés – az AirArabia jó statisztikával rendelkezik. Bárkinek tapasztalata?
  • Gázos a gépkocsihasználati kultúra. Nem is használnánk autót csak ott, ahol úgy látjuk, hogy nélkülözhetetlen a mozgás szabadságunk érdekében. Eddig Palermo, Isztanbul és Tbiliszi belvárosa nem okozott gondot – ennél is keményebb lenne? Itt kizárólag tapasztalt és kemény abroncskoptatók véleményére számítanánk.

 

Nem terhelve a topicot, jöhetnek a mailok a vozovi.gyula@gmail.com címre. Az esetleges javaslatokat előre is köszönjük!

 

Tasnádi Gyula

 

lillaa.55 Creative Commons License 2019.07.25 0 1 5579

Sziasztok!

 

Novemberben szeretnénk Marokkóba repülni a Ryanair légitársasággal.

Az oldalán viszont november 4 az utolsó járat ami Budapestről Marrákesbe repül.

Lehetséges hogy novembertől megszűnik a Budapest - Marrákes járat?

 

 

Krealma87 Creative Commons License 2019.07.21 -2 4 5578

Hát, ha ilyen alpári volt a hozzáállásotok az ottani emberekhez, nem is csodálom, hogy negatív élményekkel jöttetek haza. Nem kell többet odamenned, nem neked való. 

Előzmény: mathuska (5573)
halacs Creative Commons License 2019.07.15 0 4 5577

3 hete jöttünk haza a második saját szervezésű marokkói utunkról, most Marrakesben jártunk, Fezben, Mekneszben, Volubiliszben és Tangerben - és imádtuk (tavaly Agadir, Marrakes, Szavira, Taghazout volt a program). Tavaly sem okozott túl sok gondot a marokkóiak rámenőssége, és idén sem, igaz, vettünk néhány felesleges apróságot, de az egészen csak nevettünk. Ja és tömegközlekedtünk végig, távolsági és helyközi buszokon, vonatokon és időnként taxival utaztunk, kilométereket gyalogoltunk Volubilis felé, és bármikor boldogan visszamennénk. És bizony vannak nagyon szép és megható élményeink is, például amikor egy berber család telepedett a vasúti fülkénkbe 4 gyerekkel, plusz egy újszülöttel - a végére irigyeltük is őket egy kicsit. :-)
És igen, vannak helyzetek, amikor az ember tudja, hogy most egy rámenős fiatalember szeretne tőled némi baksist, vagy legalább azt, hogy vásárolj azon a helyen, ahová elkísér, de őszintén szólva ezt az első pillanatban tudtuk az adott fiatalemberről, és tkp simán lerázhattuk volna, de belementünk a játékba. :-) És tudtuk azt is, hogy nem szabad fényképezni a majmos embert a Jemnaa el Fnaan, és nem szabad ott taxiba ülni, csak 200 méterrel távolabb a tértől. Szóval nem árt egy kis felkészülés, de ennyi elég. Marokkó számomra mindig szép emlék marad, és remélem, megyünk még. :-)

Előzmény: mathuska (5576)
mathuska Creative Commons License 2019.07.14 -2 0 5576
Majd meglatod, friss elmenyekrol irtam, tegnap jottem haza, rutinos utazo vagyok, arab orszagokban is jartam, de ehhez foghato lehuzassal sose talalkoztam. A legjobb ha utazasi irodan keresztul foglaljatok le a marokkoi utat, sose mondanek ilyet, de most kivetelesen komolyan gondolom. Az utazasi irodak vedettseget jelentenek a legrosszabb lehuzasoktol. Sajat szervezesu utak rizikosak, senkiben nem bizhatsz, es senki sem fog onzetlenul segitani, en szoltam, ne higyj nekem, ha nem akarsz. Azt gondoltam h tudom ezeket a helyzeteket kezelni, de marokkoban szivosan radtapadnak es nem hagynak elni, amig ki nem fizeted a nem kert "szolgaltazast" amire semmi szukseged nem volt. A bazarban mar szet se mertem nezni a fentiek miatt.
Előzmény: Marko61 (5575)
Marko61 Creative Commons License 2019.07.14 0 1 5575

Eddig nem ezt olvastam a fórumon. Lehet, veled van a baj? 

Előzmény: mathuska (5574)
mathuska Creative Commons License 2019.07.14 -4 0 5574
En eddig nem voltam rasszista, egy ket nagyon kedves emberrel talalkoztunk leginkabb csak nokkel. Eleg szegyellosek nem szivesen beszelnek de kedvesek es tisztelttudoak, es segitokeszek. Csodalatos helyeken jartunl de biztosan mondhatom h alig vartuk h vege legyen ennek az orult nyaralasnak, kosz por buz, szarsuag, szemet es olyan tomeg amit el se tudtok kepzeni
Előzmény: mathuska (5573)
mathuska Creative Commons License 2019.07.14 -6 1 5573
Leginkabb most mondd le a nyaralast, egyebkent meg eurot. Remes orszag, remes emberekkel, teljes idegosszeomlas es csalodas var razok, ha nem keszultuk fel ra teljesen, roamingot felejtsetek el 1mb 2000ft!!!, tenyleg soha never ever! Wifi mindenhol szar, csalnem hasznalhatatlan, kartyafugvetlen telefont vigyetek, sim kartya 5gb net 8eur, csak a kartyafugvetlennel fog mukodni, vahy azzal sem, ha valaki szoba all veletek, mar az elejen kuldjetek el egy fuck off, no money, mert nem hagynak beken, autoberlws felejtos, kurvadraga, mindenhol atbasznak az eredeti netes ar tobbszoroset kerik, utana pedig a rendorok fognak 20 km enkent bbirsagolni annyival amennyit nem suegyellnek, tolunk 300 eurot akart, senkitol ne kerjetek segizseget lehetoleg, ha megis miszaly akkor csakis noktol vagy mas turistatol. Taxo felejtos tulunk 30 eirot kert 20 perces utert egy szarsuagu kiszuleralt kocsiban. Onketes guidok szinte elkerulhetwtlenek hiaba toltakozol, kovetnek, semmire ne valaszoljatok, semmikeppen h hova mentek, de altalaban semmire se valaszoljatok tenyleg, ha kerdezik jonnan jottetek, Osmetlen ne valszoljatok, vagy esetleg annyot h Russia!!! Komolyan. Ha vegzalnak szoljatok a rendoroknek attol talan elrettennek. Ne alljatok le senkivel besuelni es semmire ne valaszoljatok, ne kerdezzetek szivas. Marrakes undorito szanalmas porfeszek nem erdemes sokat idozni tele ingyelelo penzehes turistafosztogatokkal. A jamaa el fnaa csak azert msrt egy fasziteljeydn varatlanul a nyakunkba tezz egy majmot fejenkent 20 eurpt kert!! Mindenhol alkudjatok igy is titi rettenetesen atbasznak.
Előzmény: Marko61 (5572)
Marko61 Creative Commons License 2019.07.13 0 0 5572
Sziasztok! Mit érdemes vinni, dollárt vagy eurót? Köszi
Juvejuve Creative Commons License 2019.07.12 0 0 5571

Sziasztok!

 

Van köztetek olyan aki a getyourguide.com oldalon foglalt Marrakeshből 3 napos sivatagi túrát vagy az Ouzoud vízeséshez egy naposat?

 

Az érdekelne, hogy ezek a programok körülbelül hány órakor térnek vissza Marrakeshbe? 

 

teri50 Creative Commons License 2019.07.05 0 0 5570

Szia! Nekünk június legelején reggel ,napközben és este is meleg volt éjszakára se hűlt le. Reggel 8-kor elindultunk  de már akkor meleg volt. Este 8-kor is olyan meleg volt hogy az erkélyre se tudtunk kiülni sajnos sokat voltunk a klímás szálláson,de lehet hogy csak kifoktuk a nagy meleget. üdv:Teri

Előzmény: Tdm19 (5568)
Saria Creative Commons License 2019.07.05 0 0 5569

Ismim valamelyik szàllodàba bekèredzkedve nyomtatta ki,ingyen

Előzmény: cactus63 (5567)
Tdm19 Creative Commons License 2019.07.05 0 0 5568

Sziasztok!

Július 22-26. között Marrakeshbe megyünk négyen, egyelőre mi is a Hotel Agdalban foglaltunk.

Ha valaki volt júliusban, kérem segítsen, az időjárásban. Tudjuk, hogy nagyon meleg lesz, de már megvan a repjegy, nem mondjuk le.

A nap melyik szakára érdemes tervezni a sétálós városnézőst? Ahogy nézem a napi hőmérsékletet, arra gondolok, hogy délelőtt érdemes szétnézni, azután visszahúzódni a hotelbe, és megint este kimenni a városba. Segítsetek, jól gondolom? 

Előzmény: csicsu08 (5554)
cactus63 Creative Commons License 2019.07.04 0 0 5567

Sziasztok!

 

Nem vásároltam ülőhelyet a Ryanair-nél. Ha telefonon becsekkolok a Menara reptéren ki tudom nyomtatni a beszállókártyát valahol? (ingyen vagy fillérekért)

teri50 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 5566

Szia! Internetten nem lehet jegyet venni mert ezeket a kártyákat nem fogadja el. Vonatot ír ki de amikor beírod az uticélt a suprát hozza ki. Mi egyébként a reptérről transferrel a szállásra mentünk. 4 napot töltöttünk Marrakeshbe és utána mentünk 5 nap Agadír majd vissza újra 2 éj. Marrakeshbe ez /Essaouria / helyett lett. Marrakeshbe érkezésünk másnapján elmentünk taxival buszjegyet venni előre.20 dirham volt a taxi 40-el kezdik aztán 20-ér mindig elvittek. üdv:Teri

Előzmény: Szabi8719 (5565)
Szabi8719 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 5565

Kedves teri,

Segítesz nekem egy kicsit? ugye rámegyek erre a supratours-ra aztán mikor jegyet akarok venni dob át a oncf oldalára,ott meg vonatnak írja,bár lehet hogy csak a fordító szar,de ti eltaxiztatok a reptérről a supratourshoz aztán jegyvétel és indulás agadírba?

Előzmény: teri50 (5563)
Saria Creative Commons License 2019.06.30 0 0 5564

Valaki bèrautòjàval a reggeli bècsi jàratra igyekezve kivinne e a reptèrre költsèg megosztàssal 2fôt?

teri50 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 5563

Szivesen.,ha tudok segítek.

Előzmény: cactus63 (5562)
cactus63 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 5562

Nagyon köszönöm a segitségedet!

 

üdv Cactus

Előzmény: teri50 (5560)
vasimnbt Creative Commons License 2019.06.17 0 0 5561

Sziasztok!

Júni 28./ péntek bécsi indulással/ 10 napot "szeretnénk" eltölteni Agadirban,Labranda les Dunes a szállónk neve. 50+-os házaspár vagyunk.Szeretnénk bérelni a helyszínen autót,s a környék nevezetességeit a "sok napozás mellett" megtekinteni.

Ha esetleg lenne valakiknek kedve velünk tartani,független attól,hogy a környék  más szállodájából lenne,jelezze felénk.

Üdvözlettel.

teri50 Creative Commons License 2019.06.17 0 0 5560

Szia! Mi megérkezésünk másnapján reggel előre megvettük /4nap/ a jegyet oda vissza megveheted a Supra pénztárába a retur még olcsóbb is. ONCF Pályaudvar oldalába van a supra jegyvásárlás és onnan mennek a buszok is. Helyjegy van nem fogsz állni mert csak annyi jegyet adnak el ahány hely van. Mi a 10 órásival mentünk és 1 órakor Agadírba voltunk. Csak oda vettünk jegyet 100 dirham/fő+5 a kisbőrönd.Akkor még Agadírból Esszaouriába készültünk. Közbe jött a lopás így jobbnak láttuk ha vissza is Marrakeshbe megyünk. Mielőtt felszálltunk a buszra Marrakeshbe megvettük a vissza jegyet is szintén 100-ér. A csomagjegyet a buszbavaló beszállás előtt kell váltani úgyis odairányítanak.üdv:Teri

Előzmény: cactus63 (5559)
cactus63 Creative Commons License 2019.06.16 0 0 5559

Kedves Teri!

 

Mi a jövő hónapban megyünk. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Supránál mikor vettétek meg a buszjegyet Agadirba (pl elözö nap vagy közvetlen utazás elött?) Pénztárnál vagy a buszsoförnél kell megvenni?  A csomagokért kell fizetni? Visszafelé szintén ezek a kérdéseim. Mennyire vannak tele a buszok? Pontosak vagy mekkora késésekre lehet számitani. Interneten lehet jegyet venni? Nekem ez nem sikerült! Elöre is köszönöm a segitséget!

teri50 Creative Commons License 2019.06.16 0 0 5558

Megköszönni azt kifelejtettem. Agadír helyett azért nem tudtam szavirát választani mert mire eltünt a tárca és a bankkártya Agadíri szállás már nem volt lemondható:Köszönöm mindenkinek a különböző fórumon nyújtott segítséget és azért továbbra is olvasom a jó beszámolókat:Teri

teri50 Creative Commons License 2019.06.15 0 2 5557

Szia! Kirgizke! Sajnos nem tudtuk jelenteni mivel nem ismerünk idegen nyelvet csak több mindent megértünk de nem beszéljük.Azonnal hazatelefonáltam hogy tiltsák le a bankkártyámat és az unokám hivogatta a bookingot hogy kártya helyett fizethetünk-e készpénzzel.Szeretném Neked is meg mindazoknak akik az évek alatt segítettek a különböző fórumon. Még szept.-re 9 éj.Budva kivan fizetve aztán valószínű befejezzük.Sok helyen jártunk jó visszagondolni az emlékekre de már nem nekünk való a sok járkálás. Férjem 75 lesz én évvégén69.Mindenkinek jó egészséget és jó nyaralást kívánok:Teri

Előzmény: kirgizke (5556)
kirgizke Creative Commons License 2019.06.15 0 0 5556

Szia Teri!

 

Sajnálom, hogy nem úgy alakult, ahogy terveztétek. Kár, hogy Essaouira kimaradt, sokkal hangulatosabb, hely mint Agadir.

A lopásról tettetek bejelentést a rendőrségen? Vagy mi lett? Még szerencse, hogy az útlevél nem volt benne...

 

Üdv:

 

K.

Előzmény: teri50 (5555)
teri50 Creative Commons License 2019.06.13 0 0 5555

Sziasztok! Hétfő éjfélkór jöttünk haza Marrakeshből .Sokat gondolkodtam hogy írjak-e .Sajnos nekünk nem a legjobban sikerült az utazás és annyira Marokkó sem jött be de ez a mi véleményünk. A szállásunk nagyon jó volt az új városrészben.Rezidence Amina. Nagyon nagy forróság volt így sokat nem tudtunk járkálni . Váltottunk pénzt a Kutobia mecsetnél 100€ 1060 mad körül adtak. de később láttuk a medinába 1120-at adtak. Megnéztük a nevezetességeket a Bahia palota tetszett a Ben Jussef Medrassza zárva volt felújítás alatt. Ahíres tér forgataga érdekes a bazár olyan mint a többi /Istambuli/ üdítőt vizet kenyeret Carrefurba vásároltunk.Szállásunk200m-re volt a Carre Eden Shopping Centertől. Taxiztunk /20 DH/ gyalogoltunk, buszoztunk. Le volt foglalva még szállás Agadír és Szavirába is.Marrakeshi utolsó előtti napunkon sajnos a bazárba elemelték a férjem pénztárcáját 128€ ,bankkártya amiről a 2 szállás fizetve lett volna meg az iratai :adó sztk lakcím személyi.Szerencse hogy nem egyhelyre rakom a pénzt borítékoltam:  1 szállás ára kp.volt ,beváltani való külön, költőpénz, tartalék ,és ajándék az volt a páromnál.Másnap délbe mentünk a Suprával Agadírba.3óra buszozás jó klímás nem állt meg sehol.Taxi a szállásra itt is 20 DH. Rezidence Jazmina nagyon jó hely.Marrakeshbe nem lehetett érezni hogy Ramadán van de Agadírba igen kihalt volt minden itt is hőség.Aboltok zárva nappal az óceán parton szinte alig voltak.200m-re voltunk az Uniprix áruháztól ott vettünk ajándékot. A gadír is meg Marrakesh új városrésze egész más.Rengetegszer kértünk útbaigazítást sokszor elis kísértek és nem várták az ellenszolgáltatást.Vége lett a Ramadánnak minden megváltozott tele lett az utca árusokkal,sütödékkel azóceán parton sátrakkal a vízbe alig lehetett bemenni annyian voltak.Mivel a tartalék pénzből fizettem ki a hátra lévő 2 szállást így Szavirát sajnos ki kellett hagyni mert a terv szerint onnan mentünk volna a reptérre és féltem hogyha nem marad min.100€ tartalék ha a busszal bármi történik taxit se tudok hívni.Így hátra lévő 2 éjszakát az első szálláson töltöttük.Szerettem volna elmenni/ /Ait  Beddui lehet hogy nem jól írom/ de a nagy meleg meg ottis sok gyaloglás lett volna visszatartott. Egyébként Agadírba se irodát nem találtunk nem reklámozzák a fakultatívokat pedig hajós utra mindenhol megyünk.Itt az óceán is jó volt langyos és nem voltak akkora hullámok mint tavaly Portugáliába.Üdv:Teri Aki eztán megy jó nyaralást!

csicsu08 Creative Commons License 2019.05.28 0 0 5554
Sziasztok!
Július 22-29 közt leszünk kint egy barátnőmmel Marrakeshben. Esetleg valaki szintén akkor jön? Hotel Agdalban lesz a szállásunk.
Déjvid Creative Commons License 2019.05.23 0 0 5553

Hajszálpontosan 30.-Ft-ot ér 1 Dirham.

amire figyelj:

- őrült ROAMING tarifák vannak, 30 másodperc akár 5000.-Ft is lehet, ha véletlenül bekapcsolod.

- toll és készpénz legyen nálad. Ezek nélkül nehéz létezni Marokkóban.

- midnenért fizetni kell, egy kis útbaigazitásért is a helyiekről, de 5-10 dirhamnak már nagyon örülnek

 

- csak alkudni érdemes, nincsenek fix árak

 

- a forgalom kaotikus, az ország gönyörű, a szuvenirek egyediek:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!