Keresés

Részletes keresés

Tojglius Creative Commons License 2020.02.06 0 0 4812

Szia!

 

Szerintem kezdj egy jó kis visszaolvasással, használd hozzá a fórumkeresőt ha kell, mert a kérdéseid 99%-ra kimerítő válaszokat fogsz találni! :)

 

üdv!

Előzmény: Rencsimano (4811)
Rencsimano Creative Commons License 2020.02.06 0 0 4811

Sziasztok!

 

 

Szüleim decemberben fognak menni, januar 6-ig lesznek majd kint, cca.2het. Elkezdtem mar olvasgatni Sri Lankarol mindenfelet. Nekik mindenkepp prioritas egy szep, furodheto tengerpart, ahol nincsenek gigantikus hullamok, erre a deli resz a legalkalmasabb?

 

Illetve mik volnanak azok a latnivalok, amelyek kihagyhatatlanok? A Thailfoldhoz hasonlo templi latvanyossagok/romok annyira mar nem hozzak oket lazba. :)

 

A belbiztonsagi helyzet normalizalodott? A fovarosban mennyire erdemes idot tolteni?

 

Alkudozni itt is lehet?

 

Elore is koszonom a segitseget!

ayoubowan Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4810

Ezzel az ingyenes vízummal elég nagy zavar volt, amúgy srí lankai módra. mert azt sehol nem lehetett megtudni, még a hivatalos oldalakon sem, hogy csak az adott időintervallumban, azaz a január 31 - ig  megkezdett utazásokra érvényes a kedvezmény, vagy azoknak is ingyenes a vízum, akik februárban, vagy márciusban utaznak, de január 31 - ig megvásárolták a vízumot, azaz regisztrálnak az eta.gov.lk honlapon. Erről egy szó nem sok, annyi információt nem lehetett fellelni, és a srí Lankai, idegenforgalomban dolgozó ismerőseimtől is hiába érdeklődtem. ők sem tudtak semmit mondani  a dologról.

Előzmény: rebkaaa (4809)
rebkaaa Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4809

Én most már végképp nem tudom, hogy akkor mit töltöttem ki, de ezen a hivatalos oldalon csináltam és nem kellett fizetni. Amikor végeztem feljött egy oldal, hogy befogadták a kérelmet, aztán 10 perc múlva egy másik papir az email címemre, ami tartalmazza a nevemet, útlevél szám, mettől meddig érvényes a tartózkodásom, holiday visa stb..

Egy kicsit furcsáltam, hogy ilyen az e visa, mert egy másik országba nemrég csináltam és ott fel kellett tölteni magamról egy igazolvány képet, beszkenelni az útlevelet, szóval kicsit komolyabb volt.

 

Déli part..itt még nincs meg hova menjünk, a többi 7 napra kialakult a program, semmit nem kötöttem le előre csak Negomboban fogok keresni az első éjre szállást.

Mirissia-t néztem ki, de aztán egyre több helyen olvastam, hogy zsúfolt, magasak az árak. 

Tudnátok javaslatot adni festői partszakaszra? 

Holnap indulunk, szombaton megyünk tovább Sri Lankára

 

Előzmény: spoonear01 (4801)
ayoubowan Creative Commons License 2020.02.04 -1 0 4808

Szia!

-      Az alkohollal az a helyzet, hogy a jó hazai soha nem árthat meg, sőt! Bár mindenféle nemzetközi márka megtalálható a "wine store" - nak nevezett helyeken, csak ezekben, és a nagyobb élelmiszerüzletek elkülönített italrészlegeiben lehet elvitelre alkoholos italokat vásárolni, de rendesen megkérik az árát. Arra külön felhívom a figyelmet, hogy a vallási ünnepeken nem lehet szeszesitalt vásárolni, és az éttermekben, szállodákban sem szolgálnak fel még sört sem. Ahogyan a cigaretta is elég drága a magas adótartalma miatt. Aki dohányzik az jobb ha Dohaban, vagy a Dubaji reptéren szerzi be a füstölni valót, mert a Bandaranayke repülőtéren az érkezési oldal vámmentes boltjában nem árusítanak cigarettát. A kókuszból párolt arracknak sok féle változata kapható, de ezek közül nem mindegyik jó, leginkább az "Old Arrack" névre hallgatót érdemes vásárolni, de ez az ital sem jön be mindenkinek. Többségében 33,5 - 35 % - os, ami gyengének mondható a hazai pálinkaféleségekhez képest. Az Old Arrackból egy 0,75 literes palack ára 1800  LKR - től indul.

-     Az alkoholt árusító üzleteket elég jól álcázzák, a népszerű Unawatunán például csak egy ilyen bolt van, az is az üdülőhely déli végén, az országút mellett található. Kora este gyakran sorba kell állni, mert a gyorsan fogyó piakészletek feltöltésre nagy számban érkeznek ide a szomjas turistákat szállító tuktukok. :)

 

 

 

 

 

Előzmény: spoonear01 (4799)
ayoubowan Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4807

Kedves Mindenki!

Ma reggel megnéztem a minisztérium honlapját, de ott is csak a január 31 - ig tartó ingyenesség szerepel. Sajnos úgy tűnik, hogy a több hírügynökség által januárban közreadott hivatalosnak tűnő bejelentés ellenére február 1 - től fizetni kell a vízumért. Ma már láttam  olyan forrást, amelyik konkrétan megírta, hogy törölték az ingyenességet.

Tojglius Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4806

pedig már vissza is kerestem a fórumon a keresés funkcióval és ezt nem láttam... bocsesz... :) 

mondjuk ettől még ha a hivatalos oldal fizetést vár akkor fizetni kell  ( eta.gov.lk

Előzmény: Zs... (4805)
Zs... Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4805
Előzmény: Tojglius (4804)
Tojglius Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4804

hát ezt nem tudom honnét vetted, hogy csak regisztrálni kell, mert fizetős... online vízum, online fizetsz, mailben kapod, oszt kalap... vagy intézed a reptéren érkezéskor, helyben fizetsz oszt kalap...

Előzmény: spoonear01 (4803)
spoonear01 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4803

Már bocsánat, de nem arról volt szó, hogy nem kell fizetni csak regisztálni.

Tojglius Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4802

fizess :) :)

Előzmény: spoonear01 (4801)
spoonear01 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4801

Köszönöm a választ.

Vizum: Kitöltöttem a vizum kérőt és átirányit a fizetésre kéri tőlem a 35 dollárt.

Kérdésem, hogyan tovább.

Zs... Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4800

Vinni?? Dunába vizet? ;o)

Inkább ott venni. Arrack nagyon olcsó. És nagyon finom ;o) Sajnos nem kapsz bárhol, csak a wine store-okban, de azokból azért akad bőven, nem nehéz találni.

Előzmény: spoonear01 (4799)
spoonear01 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4799

Sziasztok.

Légyszíves írjatok valamit az alkohol árakról. Érdemes vinni fertötlenitő alkoholos ialt vagy inkább ott venni.

Előre is köszönöm.

ayoubowan Creative Commons License 2020.01.29 0 0 4798

Szia!

Minden szempontból jobb a sofőrös megoldás, korábban már többször írtam erről a kérdésről. Az autó bérléséhez az itthon kiváltott nemzetközi jogosítvány kiterjesztése szükséges, amit Colomboban lehet intézni. Ezzel egy nap biztosan elmegy. A közlekedési, és útviszonyok, a srí lankai sofőrök vezetési stílusa,az állandó dugók, különösen a városokban, lakott területeken eléggé megviselik a körülményekhez nem szokott európai autóvezetőket. Srí Lankán azon túl, hogy a másik oldalon közlekednek, mint Európában, kevés szabályt tartanak be, de ha pontosabban akarok fogalmazni, a viszonyok kaotikusak. :) Ha stresszmentesen, kényelmesen akartok utazni, akkor más utazási formát válasszatok.

Üdv., A.!

Előzmény: tmaty (4555)
ayoubowan Creative Commons License 2020.01.18 0 0 4797

Szia!

 

-     A déli part jó döntés volt, nem fogjátok megbánni! :)

-     A 2 éjszaka Kandyben elég erre. Utazásszervezőket inkább Unawatunán találsz, ott elég sok ilyen kis iroda van, velük egészen biztosan meg tudjátok oldani a kirándulást. Oda például Ahangamaról tuktukkal érdemes ellátogatni, és ha már arra jártok, Gallet se hagyjátok ki. :)

-     Az árakról nehéz konkrétumokat mondani, mert sofőrje válogatja. Negomboban egy jó minőségű, klímás autó sofőrrel 75 euró/nap kerül, ez az ár az üzemanyagtól kezdve az autópályadíjig mindent tartalmaz, de a többi üdülőhelyen ettől eltérhetnek az árak. A szállodát, és a belépődíjakat ezen felül kell fizetni, de van olyan sofőr, aki "all inclusive" szolgáltatást nyújt, ez az áraiban is jelentkezik.

Előzmény: Ölüdeniz (4796)
Ölüdeniz Creative Commons License 2020.01.17 0 0 4796

Koszonom a gyors valaszt. Mindenkeppen tobb napos (2 ejszakas) turara gondoltunk (Sigirya, Dambulla, Kandy es Nuwara E). Helyi kis irodakkal ez megoldhato? Illetve nagyjabol milyen arban van egy ilyen tura? Neztem h.Koggala nagyon kozel van, talan ott vannak utazasszervezok. A hidroplant en is lattam:-) kicsit (kb.fele) ha olcsobb lenne meg el is gondokodnek rajta:-))) valamiert a deli partot valasztottuk, pedig puccosabb hotelek voltak a nyugati reszen (alig dragabban es 2 csillaggal tobb), de valahogyan a part nem gyozott meg. Remelem h.nem banom meg a dontest. 

Előzmény: ayoubowan (4795)
ayoubowan Creative Commons License 2020.01.17 0 0 4795

Szia!

-      Ez nem lesz könnyű menet, mert Ahangamaból csak sok órás utazás árán tudtok eljutni Kandybe, és a környékére, így Nuwara Eliyara is. Tömegközlekedéssel két lehetőségetek van. Vagy felutaztok Colomboba, ez történhet busszal, vagy vonattal, az egyszerűbb, és onnan a menetrendektől függően ugyancsak busszal, vagy vonattal utaztok tovább. A másik lehetőség az hogy vonattal, vagy busszal elmentek Matarába, és onnan busszal mentek tovább Kandybe. A harmadik megoldás egy sofőr, aki autóval elvisz Kandybe, és végül van egy gyors, és igen látványos utazási forma is. A Cinamonair hidroplánja a Kogalla tóról gyorsan elrepít Kandybe fejenként potom 153 USD - ért. :)

https://reservations.cinnamonair.com/ibe/public/showReservation.action

-       A hullámverés mindenképpen csendesebb a déli részen, különösen azokon az egyébként népszerű helyeken, amelyek a kisebb öblökkel tarkított partszakaszon vannak.

-       A vállakozó szellemű tuktukos bárhova elvisz, de azért egy Ahangama - Kandy útvonalra nem ajánlanám a háromkerekűt. A rövidebb szakaszokra viszont jó, de csak kiegészítő megoldásként. Ha erre irányult a kérdésed, az árak helytől, és a kínálattól függenek, nincs szabott tarifa. Ahol sok a tuktuk, ott olcsóbb a viteldíj, ahol viszont sok a külföldi, ott valamivel drágább.

-      Srí Lanka a nőkre sem veszélyes ország, ha betartják a helyiek vallásával, az öltözködéssel, és a viselkedéssel  kapcsolatos általános szabályokat. Sok Srí Lankán egyedül utazó nővel találkoztam már, a helyi ifjak érdeklődésén kívül nem érte őket atrocitás. :) Szélsőséges példák persze vannak, de egy - egy esetből nem érdemes általánosítani.

Üdv., A.!

Előzmény: Ölüdeniz (4791)
LassítottSzemély Creative Commons License 2020.01.17 0 0 4794

Én be se mentem. Pedig lépcsőzetesen csökkentették a belépő árát.

 

Aztán amikor a sofőr akarta megvenni helyettem a belépőt, bemondtam az unalmast...

Előzmény: Tojglius (4793)
Tojglius Creative Commons License 2020.01.17 0 0 4793

Pinnawaléból mi bevallom viszonylag gyorsan eljöttünk... 

 

nem azért, mert bármiféle "állatkínzást" láttunk volna vagy leláncolt szenvedő állatokat, erről szó nincs (persze ha valakit egy állatkertben ketrecben lévő állat is iszonytat az ettől se lesz boldog)

hanem mert kicsit túlságosan "hüjeturistáknak cirkuszi látványosságszerű" volt az élmény, de nem az állatok és körülmények és helyiek, hanem inkább az ott lévő - relatív - tömeg és a turisták (számomra elborzasztó) viselkedése zavart minket... 

 

 

OFFreakció: Nyilván mások vagyunk más igényekkel más értékrendekkel és más preferenciákkal... de ne itélj, hogy ne itéltess... nem csak egyfajta igazság létezik...

Ka Pál Creative Commons License 2020.01.17 -1 0 4792

OFF

Direktebben fogalmazva, szerintem ez a trendi aggályoskodás jellemzően a természeti világtól elszakadt városi életmódnak köszönhető. Szerintem ez a kérdéskör összevethető, a nem fáj-e a lónak a patkolás, a sertésnek az orrkarika problematika, avagy kegyetlenség-e, van-e halálfélelme a tyúknak, mikor kimegy érte a gazdasszony és rálépve a szárnyaira megkoppasztja a madár nyakát a tollaktól, majd elnyiszatolja a nyakát és a rángatózó állatot fejjel lefelé tartva kivérezteti egy tálba. Igen ez valóban szörnyű..., ha úgy vesszük, de jobb tudni: a csirkének a természetes kültakarója toll és nem azért fagyott meg, mert túl vékony volt a panírja, vagy a műanyag zacskója. Ha nem akarunk éhen halni, ennek a kérdés feltevésnek, aggályoskodásnak nincs értelme.

 

Arra próbáltam rávilágítani, hogy a mi kultúránkban teljesen elfogadott például, hogy valaki lovagol. Gondolom, ha látsz egy műugratót, vagy ne adj isten egy lovaskocsit a Városligetben, talán az ember és az állat harmóniájára csodálkozol rá.

Pedig látszólag ugyan olyan kegyetlen eszközökkel tartjuk kordában ezeket az állatokat, mint tőlünk 10 Ekm-re az elefántot. Ennek ellenére nem hiszem, hogy "lovas nemzet" tagjaként bárkinek is az jutna az eszébe egy felszerszámozott lóról, de a világ más táján sem, milyen szörnyű élete lehet ennek az állatnak és a lovasról/kocsisról sem feltételenül az állatkínzás jut eszünkbe. (Most attól a néhány kreténtől vonatkoztassunk el, akikről pedig de.)

Ha kimész egy lovardába és megkérdezed a csikóstól miért van béklyó azon a szegény lovon, valószínűleg ugyanúgy von egyet a vállán, mint a te történedben az elefánt gondozója. Kb. így reagálnál te is, ha valaki megkérdezné tőled miért kell PIN kód a mobiltelefonodhoz, úgy is csak annak adod oda, akinek te akarod. Nem?

Már a kérdés feltevésből is kiderül a kultúrális szakadék kettőtök között, olyan messziről kellen nekikezdeni a miért megválaszolásának, hogy inkább bele sem kezd az ember.

 

Nem lehet, hogy az elefánt "kormányzó eszközei" és módja csupán azért kap kiemelt figyelmet és vált ki aggályt, mert Magyarországon illetve az elvárosiasodott "nyugati kultúrában" nem ez a megszokott közlekedési eszköz, sokszor alig, vagy semmiféle kapcsolat nincs a természeti környezetünkkel?

ON

Előzmény: zebulon88 (4790)
Ölüdeniz Creative Commons License 2020.01.16 0 0 4791

Szia! Tudnal segiteni abban, hogy Ahangamaba az Insight Resortban fogunk eltolteni tobb mint 1 hetet marcius vegen. Onnan kirandulasokat (akar tobb naposat is) Kandy, teaultetveny stb..hogyan tudnank legkonnyebben szervezni. Illetve ez a tengerpart szelidebb e mint a nyugati resz? Tuk-tukkal lehet e kozlekedni. Milyen arakkal szamoljunk? 2 nonek veszelyes e? A valszt elore is koszonom. 

Előzmény: ayoubowan (4788)
zebulon88 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 4790

Mondjuk nem értem a stílust, amiben válaszolsz, de elfogadom, mert nem vagyunk egyformák. Bár az igaz, hogy más tudott normális hangnemben válaszolni a feltett kérdésemre. 

 

Köszönöm az ötleteket, de lovarda közelébe nem megyek, mert nem szeretem a lovakat,  és a tévégben se igazán nézek filmeket semmilyen állatokról. Egy olyan felvételt láttam, amit a barátunk készített saját kamerával. 

 

 

 

 

Előzmény: Ka Pál (4789)
Ka Pál Creative Commons License 2020.01.15 -2 1 4789

Azt a marha nagy állatot mégiscsak kormányozni kell valahogy, pl. valami "lándzsával".

 

Erre mifelénk, nem a Nagy körúton, meg a lónak a szájában ketresztbe van rakva egy vasrúd (zabla), oszt a végeihez rögzített bőrszíjjal (gyeplő) azt ráncigálja a rajta ülő lovas, úgy kínozza, s ezért a szadista élvezetért több ezer forintot is kifizet a galádja. Ha meg kicsapják legelni a jószágot, lánccal (béklyó) összekötik a ló melső lábait, hogy el ne csatangoljon az istenadta.

 

Szerintem lovarda közelébe se menj, ha ezek zavarnak, nézd szépen a TV-ben a csak neked összevágot, láncos elefánton elefántogoló operatőr által készített filmet a lánctalan elefántokról.

A háziasított állatoknak, melyeket nem kifejezetten elfogyasztásra tartanak az emberek, töbnyire legalább annyi hasznuk van, mint káruk a fogvatartásukból...

 

Előzmény: zebulon88 (4782)
ayoubowan Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4788

Az egy szalagos varánusz lehetett, Srí Lankán gyakran lehet találkozni a legkülönbözőbb helyeken ezekkel az állattokkal. Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém a Mount Lavínián a szálloda kertjében egy 1,5 méteres példányt közelről megfigyelni, és fényképezni. :) Krokodilok pedig elég sok helyen előfordulnak, de főleg a folyók, és a lagúnák közelében élnek. Aki szeretne krokodillal találkozni, az a saját biztonsága érdekében jobb, ha valamelyik nemzeti parkban tett kirándulás keretein belül szervezi meg a találkozót. :)

Előzmény: LassítottSzemély (4786)
ayoubowan Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4787

Ajánlani bármit lehet, volt már dolgom olyan utazási irodával, amelyik mindenféle helyismeret, és tudás nélkül adott el Srí Lankai utakat. :)

Az ingyenes beutazásra jogosító vízum lehetősége jelenleg még csak az eddig ismert január 31 - i időpontig szerepel az eta.gov.lk. oldalon, és a minisztérium honlapján is. http://www.immigration.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=332&Itemid=218&lang=en A hírekben közölt további 6 hónapos hosszabbítást még egyik helyen sem tüntetik fel, bár ennek nincs sok jelentősége, mert a hivatalok soha nem sietik el a hivatalos tájékoztatást. Nyilván az ajánlatot ennek megfelelően adták. Várjunk január 31 - ig, azután kiderül minden. Sajnos nincsenek se rokonaim, se közeli barátaim a colomboi minisztériumban, így ezekről a dolgokról én is csak az általam hitelesnek tartott forrásokból, hírekből tudok tájékozódni, és az azokban szereplő információkat osztom meg. :)

http://www.travelvoice.lk/sri-lanka-extends-free-tourist-visa-scheme-for-indians-till-april-30/

 

 

 

 

 

Előzmény: LassítottSzemély (4785)
LassítottSzemély Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4786

Ugyan nem csúszott és nem mászott, inkább lassan lépkedett az a kb. 60 centis gyík, amelyik az úton ment keresztül előttünk. Leginkább a komodói sárkányhoz hasonlított.

 

És volt egy krokodilokra figyelmeztető tábla Anuradhapuraban, a templom előtti tónál. A helyiek szerint három lakik ott.

Előzmény: ayoubowan (4689)
LassítottSzemély Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4785

Ma jött egy ajánlat, februári indulással, 12000 Ft-os vízumdíjjal

 

:)

Előzmény: ayoubowan (4763)
ayoubowan Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4784

Ezeket a fotókat én készítettem Pinnawalán, látható rajtuk a "kínzó eszköz", a "kínzók", sok - sok elefánt, de az egyik fotón találkozhatsz a pont a mast időszakét élő elkülönített, és leláncolt hímelefánttal is.

https://negyvenmerfold.wordpress.com/2016/06/25/pinnawala/

Előzmény: zebulon88 (4782)
ayoubowan Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4783

Nem igaz! Nem kell minden marhaságot elhinni!

Az elefántok nagy barátjaként mondom, hogy fárasztó dolog ám minden ostobaságot cáfolni, amit valaki tudatlanságából fakadóan leír. Én többször jártam Pinnawalán, de egyszer sem láttam olyat, hogy kínozták volna az elefántokat. Csak szólok, hogy az elefánt nem lakásban tartott öleb, és nem gombolyaggal gurigázó kiscica, hanem olyan, normál esetben vadon élő nagy testű állat, amelyik egy mozdulatával felborít, vagy összelapít egy kisbuszt ha úgy tartja a kedve. Természetesen időnként tartanak láncon elefántokat, mert vannak olyan időszakok a hímeknél, amit "mast állapotnak" hívnak, ilyenkor kiszámíthatatlanok, ezért veszélyesek a környezetükre, és saját magukra is. Pénzért banánt vásárolhatsz, ezzel etetheted az elefántokat, ezt szokták Pinnawalában előszeretettel megörökíteni a turisták, de semmiképpen nem kerül 10 ezer forintba, legfeljebb néhány 100 rúpiát kell a gondozók kezébe csúsztatni. Az elefántok néha rakoncátlankodnak, ezért irányítani kell őket, a világon mindenhol azt a bizonyos "lándzsát" használják erre. És csak szólok, hogy az elefántnak ez nem fáj, a gondozók pedig soha nem kínozzák őket, mert az elefánt nem felejt, és az beláthatatlan következményekkel jár!  

Aki nem akar Pinnawalába menni, mert hisz a meséknek, :) annak van lehetősége más elefántos programra. A Kandytől nem túl nagy távolságra levő Millenium Elephant Foundation előzetes bejelentkezés után, természetesen a 2000 LKR belépő. és az egyénileg kiválasztott program 3 - 6000 LKR árának a leszurkolása után találkozhat a srí lankai elefántokkal.

http://millenniumelephantfoundation.com/

Előzmény: zebulon88 (4782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!