Keresés

Részletes keresés

BringasLevy Creative Commons License 2016.06.03 0 1 2087

Jogos, köszönöm

Előzmény: rover25_2000 (2086)
rover25_2000 Creative Commons License 2016.06.01 0 1 2086

Tegyünk valamit tisztába. Korrekt leírás de egy hiba van benne. Írországban nincsen minimálbér. Minimál órabér van. 

Előzmény: BringasLevy (2079)
BringasLevy Creative Commons License 2016.05.31 0 1 2085

Látod ezért nem érdemes számokat írni...

 

Mint írtam, ez egy vidéki(!) ház. A legközelebbi említésre méltó város, ha nincsen forgalom, akkor is 40 perc autózára van innen. Ha a város határain lenne belül ez a "családi palota", akkor €2000-3000 volna a bérleti díja havonta.

Ha nem volna céges autó mindkettőnknek, akkor mind a kettőnk utazását hozzá kellene adni ehhez az összeghez és valószínűleg még egy autót fen kellene tartani. Ezekkel a költségekkel együtt, már nem érné meg ilyen távol lenni a város zajától. De így, hogy költségek nincsenek az utazással, csak élvezni kell a tájat, megéri.

 

Így, de csak is így valóban olcsó. 

 

Ha nem nézel rá a linkekre és nem nézel utána az áraknak a kapott infó alapján, akkor nagyon mellé fogsz lőni az ország megítélésével. Ha utána nézel, akkor viszont kaphatsz egy korrekt képet arról, hogy érdemes-e megvenni a repülőjegyet, hogy személyesen, magad járj utána a részleteknek.

 

Adott városon belül is vannak olcsóbb és drágább albérletek. Sok oka lehet az ár különbségnek. Lehet olyan oka is, ami számodra nem szempont. De lehet olyan is, ami számodra vállalhatatlan. Viszont az összes okot képtelenség felsorolni, ráadásul helyenként változó is. Ezt a saját szemeddel kell megnézni, mielőtt döntést hozol. 

 

Még annak is, aki az adósságok elől menekül azt szoktam mondani, hogy vagy fejest ugrik az ismeretlenbe, vagy össze izzad annyi pénzt, amiből egy hetet itt el tud tölteni, hogy maga tapasztalja meg, jó-e neki. 

 

Sajnálom, ha nem tudok segíteni, de azt amit Te vársz, nem tudom leírni, mert nem ismerlek. De úgy érzem elég infót adtam, hogy válaszokat találj a kérdéseidre. 

Előzmény: Termelékeny burgerforgató (2083)
chalmers Creative Commons License 2016.05.30 0 2 2084

mint mar a topiktars leirta, lakberek osszehasonlitasara nezz ra a www.daft.ie -re csak viszonyitaskeppen.

 

A 700 euro az egy videki, varostol relative tavolabb eso haz, ami autos kozlekedest feltetelez. (Nagy)varosban garzonok indulnak ettol a szintol, az 1-2 haloszobas lakasok, meg Dublinban 1000 euro nagysagrendtol indulnak.

 

Szerintem BringasLevy teljesen korrektul osszefoglalta a lehetosegeket, csapasiranyokat. A kaja arak ellenorzesere szinten ott a net, a lenti neveket a googlebe beirva iranyszamokra jo.

 

Egyebkent en is azt javaslom, hogy vegyel egy repulojegyet es tolts el egy-ket hetet az orszagban, csak hogy tetszik-e.  

 

Előzmény: Termelékeny burgerforgató (2083)
Termelékeny burgerforgató Creative Commons License 2016.05.30 -1 0 2083

Durván olcsónak tűnik ennek alapján Írország...

 

családi palota 700 euróért...

 

Itt meg a 1,5 szobás panel annyi..

 

 

BringasLevy Creative Commons License 2016.05.30 0 1 2082

Úgy érzem, hogy megélhetéssel kapcsolatos számításokhoz adtam infókat. Legalábbis ez volt a szándékom. Viszont mivel nem ismerlek, nem tudom az igényeidet, a szokásaidat, stb. A konkrétumoknak szerintem Neked kellene utána nézned.

 

Nézd meg a linkeket, amiket adtam, abból láthatod, hogy mennyire más a lakbér Dublinban és vidéken. Hasonló lakás lehet közel egy ezres és lehet 250 attól függően, hogy hol van. Pontos hely megjelölés nélkül ezt nem lehet elmondani/leírni. 

 

A rezsi az épület jellegétől függ. Azt sem tudom megtippelni, hogy szomszédnak mennyi, nehogy megjósolni, mennyi lesz Neked. :-)

Nem is beszélve arról, hogy attól is függ, mennyit fűtesz télen, mennyi villanyt használsz, stb. Ezt sem lehet leírni ismeretlenül. 

 

A kajálásnál leírtam a boltok neveit. Ha a google Neked is barátod, akkor megtalálod bármelyiket az Interneten és meg tudod nézni, hogy mennyibe kerül a zsemle, meg a kefir. Én nem tudom, mit szoktál enni, így ezt sem tudom megtippelni. De ugyan abban az áruház láncban, ugyan annyi a lista ára és jellemzően az akciók is hasonlóak az egész országban. 

 

Az utazásnál is nagyban függ, hogy hol utazol. 2 vidéki város között lényegesen drágább a buszjegy, mint pl. Dublinon belül. Dublinban meg parkolni drága. Erre megint nem lehet általánosan mondani egy számot, mert hatalmas a szórás. 

 

Ahol minimál bért fizetnek, ritka az egyéb juttatás. Ha ilyen munkára vágysz, szerintem ne számolj 12-nél több havi fizetéssel. Egyébként itt gyakori a heti bér és kiváltképpen a minimál béren alkalmazott emberek körében nem jellemző a heti 40óra. Sokszor még a 30 sem. 

 

Persze ezen a téren is vannak üdítő kivételek...

 

Ha konkrétumokra vágysz, akkor a linkek segítségével, vagy személyesen magadnak kell utána járnod szerintem. Ausztria és Írország akkora a különbség, hogy a kettő összehasonlítása ilyen módon a Te szempontjaid alapján más valakinek, nagyon nehéz. De inkább lehetetlen. 

 

Mi egy vidéki, 3 szobás családi házat, hatalmas kerttel bérlünk €700-ért (Egy ilyen ház a városhoz közelebb, nem lenne meg 2-3 ezer alatt). A rezsi télen kb 200 havonta, nyáron úgy 100-110 Euró.  Van egy közös autónk az asszonnyal, de a munkába jutásért nem fizetünk, mert mind a kettőnknek van céges autó. Nem pazarlunk, de nem is vonunk meg magunktól semmit,  így megy el havonta 1000-1200 Euró. De ebben a szórakozás, kirándulás is benne van. Viszont több olyan ismerősünk van, aki havonta keres 1000-1200 Eurót és megél, ráadásul a városban. 

 

Előzmény: Termelékeny burgerforgató (2081)
Termelékeny burgerforgató Creative Commons License 2016.05.30 0 0 2081

Köszönöm hogy ennyi mindent leírtáll, de engem a megélhetés érdekelne a leginkább.

 

Ausztriában nagyjából így élek ha éppen van melóm :

 

- 35 nm egy lakásban élek egyedül, 420 euró körül van havonta számlákkal.

 

-1150 euró körül keresek nettó, heti 40 órában.

 

- megélhetésre elmegy nagyjából 300-350 euró. (ebben csak az élelmiszerek és egyéb fontos dolgok vannak, semmi hobbi vagy luxuscikk)

 

- Váratlan költségekre, spórolásra meg ott a maradék 400 euró.

 

- + 13-14. havi fizetés, ami kétszer duplafizetést jelent 1 évben.

 

 

Ha Írországban hasonló életvitellel lényegesen több pénz fogható meg, akkor  elgondolkodom a váltáson...

Order of Hermes Creative Commons License 2016.05.29 -1 0 2080

Nem érdemes ennyi karaktert pazarolni Balázskára, ő egy masszív alkoholista, aki maximum az irigykedésig jut el, egyébként a büdös életben nem emelné fel a hátsóját hogy Írországba költözzön.

Előzmény: BringasLevy (2079)
BringasLevy Creative Commons License 2016.05.28 0 2 2079

A minimál bér az mindenütt minimál bér. Itt se lehet belőle fenséges életet élni. Az, hogy mire elég nagyban függ tőled, az igényeidtől, és hol kapod azt a minimál bért (vidék, vagy nagyváros)

 

A hasonló jellegű kérdésekre azt szoktam mondani, hogy gyere ide egy hétre és nézzél szét! Te ismered magad, te tudod, hogy mire kell figyelni, minek az ára számít. De általánosságban azért talán tudok segíteni...

 

Vidéken jellemzően olcsóbb bérelni egy kuckót és sokkal kevesebb a csábítás felesleges költekezésre. Viszont picit drágább boltok vannak csak helyben és kevesek olyan szerencsések, hogy helyben tudnak dolgozni. Így sok pénz elmegy a napi utazásra. 

Nagyobb városokban drágábbak a lakások és a bérleti díjak (ráadásul zömük kritikán aluli minőségűek) sok a csábítás a költekezésre, viszont a sok az olcsó bolt és a közlekedés is megoldható olcsóbban, ráadásul többek találnak helyben munkát, amihez nem is kell költeni a munkába járásra.

 

A legnagyobb költség jellemzően a lakóhely. Akár venni, akár bérelni akarsz ilyet, a www.daft.ie amit ajánlok. Az összes lehetőség ha nincs is benne, személyes becslésem szerint a bő 95% itt megtalálható. Elég jól használható oldal. 

Egyedül álló emberek sokan használják a house sharing -et. Biztosan tudod, hogy mi ez, de ha mégsem: Ilyenkor a bérlő csak egy szobát bérel a házban/lakásban. A többi lakó ugyancsak, de a közös helyiségek (konyha, nappali, fürdőszoba, stb.) használatán osztoznak. A hátránya a jellegéből fakad, de az előnye is. Olcsóbb, mint az önálló bérlés és a rezsi is megoszlik a lakók között.

Az fontos tudni, hogy Írország mostanában bérlakás válságban van. Hosszú volna leírni, hogy mit is jelent ez, de a te szemszögedből azért fontos, mert baromi nehéz albérletet találni és ami van az is nagyon drága. A hiány felhajtotta az árakat. 

 

Enni is kell, van akinek ez is nagy költség. 

A legolcsóbb áruház az Aldi, a Lidl, a Tesco. 

Árban nem sokkal drágább, de minőségben néha picit jobbak a helyi láncok boltjai, A Dunnes Stores és a SuperValue.

Viszont ezek jellemzően csak városokban vannak. Minél nagyobb a város, annál több és annál sűrűbben. Vidéken csak drágább kisboltok vannak, mint a Centra, a Spar, a Londis, stb. Ezek persze városokban is megtalálhatóak, de senki sem a heti nagybevásárlást intézi ezekben.

Még drágábbak a magán boltok, farmer piacok, és specifikus üzletek (hentes, hal árus, zöldésges, stb.)

 

Ruházkodás terén az Ausztriában is ismert Primark itt is megtalálható, csak itt Penneys a neve. De árban és minőségben nagyon közel áll hozzá a Dunnes Stores is. Ezeknél jellemzően csak drágább helyek vannak.

 

Ha nem tudsz helyben dolgozni, akkor a közlekedés is sok pénzt tud elvinni.

Írország nem nagyon büszkélkedhet a közösségi közlekedéssel. Dublin még csak csak el van látva, hiszen ott A www.dublinbus.ie a buszaival van 2db villamos vonal a www.luas.ie ami mostanság a sztrájkjairól híres, valamint a nemzeti vasút társaság üzemeltet elővárosi vonatokat is amik a www.dart.ieEgyébként a vasút úgy néz ki, hogy Dublint összeköti a többi nagyobb várossal, de csak a legnagyobbakkal. Valamit mutatóba van ezekhez is van néhány szárny vonal, de messze nem nyújt olyan lefedettséget, mint amihez egy osztrák, vagy magyar ember megszokott.    

Vidéken a közösségi közlekedés gerince a távolsági busz. A legnagyobb ilyen szolgáltató a http://www.buseireann.ie/. A legtöbb település elérhető a járataival és vidéki nagyvárosokban (Cork, Limerick, Galway, stb.) az ő buszaik adják a tömegközlekedést. Persze ez sincsen olyan szintű, mint Ausztriában, vagy Magyarországon. A kisebb helyeken annyi csak a tömegközlekedés, hogy van buszmegálló. Az árképzésük nem túl logikus. Tavaly nyáron egy ismerős jött velük Dublinból Cork-ba, (kb.300km) kb. €15 -ért. Átszállás után tovább Skibbereenbe (kb 90km), €20-ért. Erre adnak valamiféle kiegészítést a helyi vállalkozók A helyi igényekre teremtett vállalkozás vénséges és lepukkant minibuszokkal járják azokat az utakat, amik a fő szolgáltató útjain nincsenek, vagy csak hatalmas kerülővel és átszállással volna megoldható. Ezek járatok meg sem próbálnak menetrend szerint közlekedni. Megállapodás kérdése az irány, az indulás, és az ár is.

Mindez az oka annak, hogy aki teheti, az saját autóval jár még a WC-re is.

Saját autó venni, nem nagy dolog. Fenntartani, már kicsit drágább.

A használt autók árai után itt tudsz informálódni: http://www.carzone.ie/ olcsóbb / öregebb autókat (és sok minden mást is) meg itt találsz:  https://www.donedeal.ie/

Az autó tartás legnagyobb költsége, a biztosítás. Országos botrány a pofátlanságuk. Nem ritka a 4 számjegyű éves díj, de láttam egy €14000-s ajánlatot is egy 18 éves Toyota Starlet-re. A kalkuláció kisebb része az autó jellege, nagyobb része a személy aki köti. Ha van biztosítási történeted, mindenképpen hozd magaddal. 

Van még Motor Tax, ami az autó jellemzői által van meghatározva, de sosem több pár százasnál évente. 

Az üzemanyag és a többi költség hasonló a magyaréhoz, de a szervizelés minősége csapni való. 

Azt fontos tudni használt autó vásárlásnál, hogy nem csak végtelenűl lelakottak az autók, de lepusztultak is. A karbantartásuk hiányos, és rossz minőségű. Először az ilyenen spórolnak itt az emberek. Állami kényszer hatására a kopott gumik is most kezdenek használaton kívül kerülni, de sok a dac e-körül is. 

Ha 5000-6000 Eurónál drágább autót autóban gondolkozol, akkor érdemes az UK-ban keresgélni. Ott jellemzően jobban tartják a verdákat és mégis olcsóbban lehet hozzájuk jutni. Kb. az említett összeg az a határ, amikor már a kompozás és a regisztráció kifizetése után sem drágább, mintha itt vetted volna meg a kocsit. De minősége jó eséllyel sokkal jobb a behozott kocsinak. 

 

Ennyi jutott most hirtelen eszembe a kérdéseddel kapcsolatban. 

 

Előzmény: Termelékeny burgerforgató (2078)
Termelékeny burgerforgató Creative Commons License 2016.05.28 0 0 2078

A minmálbér is elég ütős, legalábbis az itteni bérekhez képest....

 

Hogy lehet élni a 9,15 eurós minimálból?

 

Lehet normálisan, saját lakást fenntartva?

BringasLevy Creative Commons License 2016.05.27 0 0 2077

Nem, itt a csapadék mennyisége magasabb. :-D

 

Az érdemes az túl szubjektív fogalom, hogy más meg tudja mondani Neked. Írországban élve és olykor Németországban és Ausztriában turistáskodva, szerintem itt kedvesebbek, barátságosabb, segítőkészebbek az emberek. 

 

Előzmény: Termelékeny burgerforgató (2075)
Order of Hermes Creative Commons License 2016.05.27 0 0 2076

Neked nem. De amúgy máshova sem.

Előzmény: Termelékeny burgerforgató (2075)
Termelékeny burgerforgató Creative Commons License 2016.05.27 0 0 2075

Írországban tényleg sokkal magasabb az életszínvonal mint Németországban, Ausztriában?


Érdemes Ausztriából oda dobbantani?

rover25_2000 Creative Commons License 2016.05.26 0 0 2074

https://www.facebook.com/irorszagimagyarok.ie/

Minden ami Írországgal kapcsolatos: www.irorszagimagyarok.ie

A legnagyobb írországi magyar közösség (ahol még több alcsoportot is tematizálva megtalálhat az érdeklődni szándékozó)-https://www.facebook.com/groups/10147388460/

Hering Zsuzsanna Creative Commons License 2016.04.17 0 0 2073

Sziasztok!

 

Erasmussal szeretnék Írországban tölteni 2-3 hónapot, ehhez keresek olyan helyet ahol állattenyésztéssel foglalkoznak. 

Aki tud ilyet kérem írjon nekem!! szuzy89@gmail.com

Köszönöm!

belföldis Creative Commons License 2016.02.11 0 0 2072

Köszönöm a segítséget!

Megnézegetem az ajánlatokat!

Szép napot!

Előzmény: chalmers (2071)
chalmers Creative Commons License 2016.02.10 0 0 2071

Regebben volt mar tema a kamionsofor es a buszsofor is.

 

Az irishjobs.iea "driver" kulcsszora, most eppen 162 allast listaz, es vannak kozte kamion, tanker, hutokocsi stb. allasok. 

 

Javasolnam, hogy a nyelven erosist, legalabb annyira, hogy fel tudj hivni cegeket, illetve ha felhivnak tudjal beszelni.

 

Előzmény: belföldis (2070)
belföldis Creative Commons License 2016.02.09 0 0 2070

Üdv Mindenkinek!

Tudna valaki segíteni?

Szeretnék kimenni dolgozni Írországba.

Elsősorban sofőrállás érdekelne,kamionvezetés vagy más jármű is lehet,de nem feltétlenül csak ilyesmi.

Engedélyek rendben,gyakorlatom is van! (C-E gyakorlat is van)

A lényeg,hogy még itthon dolgozok aktívan de keresem a lehetőségeket,hogy kijussak.Ha valaki tud olyan munkahelyet,ahová magyarokat is felvesznek,vagy ismerőse van kint,annak megköszönném,ha adna bármilyen információt!

Angolul sok mindent megértek,főleg írásban,de szóban is megértetem magam,ha arra lenne szükség.

Ha valaki tud valamilyen infot,kérem ide írjon választ és küldök elérhetőséget!

 

Előre is köszönöm!

 

További szép napot mindenkinek!

 

 

 

 

Irorszagi Magyarok info Creative Commons License 2016.01.02 0 0 2069

Minden amit Irorszagrol tudnod kell itt megtalalod :

www.irorszagimagyarok.eu

sört Creative Commons License 2015.12.20 0 0 2068

Köszi,ezt a lehetöséget is kipróbálom.

Előzmény: BringasLevy (2067)
BringasLevy Creative Commons License 2015.12.17 0 0 2067
Előzmény: sört (2066)
sört Creative Commons License 2015.12.17 0 0 2066

Olyan segitségre volna szükségem,aki tudna szerezni nekem egy Belfast hütömágnest.Igazából ajándékba adnám.

Természetesen fizetném,postakötséggel együtt.

Előzmény: Gyula (2065)
Gyula Creative Commons License 2015.12.16 -1 0 2065

Ismerek egy srácot, aki két éve, amikor ott jártam, ott lakott egy közeli faluban, és találkoztunk is. 

Előzmény: sört (2064)
sört Creative Commons License 2015.12.14 -1 0 2064

Nincs itt olyan valaki,aki szokott járni Belfastba,vagy ott lakik,esetleg van ismeröse ott?

sört Creative Commons License 2015.09.23 0 0 2063

Köszi Gyula!

Gyula Creative Commons License 2015.09.20 0 0 2062
Előzmény: sört (2061)
sört Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2061

Hol érdemes tankolni,Irországban,vagy Észak-Irországban?

Packop Creative Commons License 2015.09.13 0 0 2060

Ryanair jegy eladó, Bp - Dublin szept.16 , vissza szept. 30. Átírás EUR35 / út, akit érdekel üzenjen, biztos megegyezünk

enko167 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 2059

ami erdekes lehet meg az a beszelt angol nyelv, 1-2 tipp ami segithet az elejen:

  • tanuld meg angolul elbetuzni a neved es az email cimed, az iranyitoszamod ahol laksz, ez kell majd munkakeresesnel, banknal, stb, es teljesen mas mint a magyar betuzes
  • probald meg felvenni a helyiek szohasznalatat, ha meg csak itthon tanultal algolt, akkor ez a kezdeti idoszakban lesz majd izgalmas (ha telefonalni kell nyugodtan modt, hogy lassitsanak le..)
  • nemreg adta egy haverom a tippet, ha munka kereses, munka kozben sokat kell emailezned erdemes kulon odafigyelni a szohasznalatra. fontos az elso benyomas fokent a hivatalosabb irasos anyagoknal.. egyik haverom megcsinalta nemreg, es ajanlotta hogy ez egy hasznos tananyag az angol munka emalezes temaban, es most mintha akcios lenne, nem tudom meddig...:https://www.udemy.com/write-excellent-business-emails/?couponCode=SEPTSALE10%
BringasLevy Creative Commons License 2015.08.29 0 0 2058

Nem régen béreltek a tesómék egy Seat Mii-t (a létező legkisebb és legolcsóbb bérelhető autó volt) egy hétre. a nova-n keresztül a Budget-től. Ha jól emlékszem kb.€170 volt az autó fullos biztosítással és €30 volt a depozit, amit mivel teli tankkal adták le az autót, pár napon belül vissza is adták a számlájukra. Ezt csak viszonyítás képen írtam le. 

Előzmény: sört (2057)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!