Sziasztok
Itt is elújságolom. Elkészítettem életem első gubáját :o))
Tegnap végig olvastam a topicot és úúúgy megkívántam, hogy nekem is ki kellett próbálnom :o))
Gyerek koromban ettem utoljára. Emlékszem lehetett a péknél guba rudat venni.
Ma a Corában kaptam :o)) - na jó nem olyan mint a boldog békeidőkben - az sokkal hosszabb és azt hiszem vastagabb is volt (vagy csak én voltam kisebb?)
Csak 1 adagot készítettem, mert a párom nem szereti a mákot (talán ezért nem is jutott idáig eszembe)
Jó szottyosra, ahogy írtátok, mézzel, vaníliás cukorral sok-sok mákkal :o))
Nagyon nyami lett
Cicóka_
az igaz hogy a hazai készítésű gubamű felülmúlhatatlan, de mivel mi itt guba-hívők vagyunk, olthatatlan a vágyunk... így viszont sok idő lenne mindennap otthon gubázni... nos ezért teszteljük lankadatlan a hazai guba-lelőhelyeket...
sziasztok,
ezt a topikot nem lehet kihagyni, főként ha az ember lányának már kiskora óta a mákosguba a kedvenc kajája, mint nekem. Imádom, és szerintem csak otthoni készítésben érdemes enni, mert helyeken én még sosem ettem igazán jót (általában a mákkal spórolnak). Ahogy az én családom csinálja(nemcsak karácsonykor): régen vajaskifli, ma már, hogy megszünt ez sajna, valami normális kinézetű kifli (vagyis ami belül lehetőleg nem üres), felvágni, közben tejet forralni, és még forrón benne elkeverni kicsi margarint (még jobb vajat). A mákot cukorral majdnem 1:1 arányban összekeverni, hozzáadni vaníliáscukrot (2-t, mondjuk, de mi mindig nagyon nagy mennyiséget csinálunk). Kiflit leönteni vajas tejjel, összekeverni, rögtön utána mák, tej, felváltva. Király!
egész megjött a kedvem ahogy olvastam a kis írományodat... asszem megtámadok vmi guba lelőhelyet... amúgy is esedékes mert hétvégén győztünk, igaz Tasi? :DDD
Igazán jót, olyat amit én szeretek, nem találtam eddig sehol, ezért inkább arról mesélnék, hogy én hogyan készítem.
Alapvetően azt szeretem, ha jó sok tejben teljesen átázik a kifli (vagy zsömle, egyébként az sem mindegy, hogy milyen fajta az alapanyag). Már csak ezért sem találok nekem valót, mert általában félszárazra szokták készíteni éttermekben. A legnagyobb problémát számomra az jelenti, hogy a tejben áztatott kiflire ha rászórjuk a cukrozott mákot, akkor a kifli falatok külseje édes és mákos lesz, míg a kifli belseje kevésbé vagy egyáltalán. Olyan lesz enni, mint egy két-három napos kenyérrel egy jó lekváros kenyér, ahol a finom lekvár hamar lecsúszik, aztán az ember csámcsoghatja az üres kenyeret, ami a lekvár után nem igazán esik jól.
Mi tehát a megoldás? Szinte adja magát: kicsit megcukrozom a tejet is külön, de a lényeg az, hogy mindazt a mákot, amit rászórnék a végén, először belekeverem a tejbe, teljesen feloldom a cukrot, és a mákot is teljsenen elkeverem, és gyorsan belelódítom az előre feldarabolt kiflit. Ezután gyorsan, nyomkodva (és szinte forró tejjel) kevergetem, és rövid idő alatt felszívja a tejet, édes lesz belül is, sőt a mákszemek is beszívódnak a kiflibe. Így egyeneleteses édes és mákos lesz az egész. Én így szeretem.
kanállal???? a Lancelotban??? ehhh... ott pont az lenne a dolog lényege hogy a zsíííros kezeddel tolod arcodba nem? legalábbis mikor én ott étkeztem egy ujjal sem nyúltam semmmi fém eszközhöz de a gubát nemtom hogy lehet megenni, de assszem elmegyek és kipróbálom:))
amúgy ma a Village-ben (Westend) igen kis adagot adtak a guba-féladagból és az is gyengusz volt pedig eddig ez volt ott a kedvenc helyem persze a kedvenc pultoslány átigazolt a mediterrán étterembe... :(
Időpot: 2002. folyamán többször
Tesztelők: Lucilla és társai
Hely: Podmaniczky utca
Ár: 4-500HUF
Kiszolgálás: jó
Minőség: nagyon jó, sok mák, nem száraz, jó édes, szerintem citromhéjjal is bolondítva
Adag: nagy
Egyéb: -
Ajánlás: bármikor
BOBÁJKA!
Nálunk így nevezték és Karácsony esti deszert volt (utoljára gyerekkoromban).
Kelt tésztából gyúrták, tepsi hosszúságú vékony rudakat sodortak belőle és kisütötték. 2-3 cm-es szeletekre vágták, majd nyitott sütőben szárították. Este szokásos módon jártak el vele. Tejbe áztatták, sütőben jól átmelegítették és jó sok mákkal megszórva tálalták. Nálunk is mézzel édesítették.
Üdv: szydi
Időpot: 2002. július 3.
Tesztelők: muybien és tasi-
Hely: Fincsi Sarok, Westend
Ár: 390 HUF
Kiszolgálás: Kiba#@Đđ szar
Minőség: Mikróban megmelegített, a pultból elővett gagyi
Adag: Nagyon kicsi
Egyéb: Egyik kifli száraz volt, száraz/nedves arány ok, ömlesztett guba
Ajánlás: soha
Megjegyzés: Ebbe az álétkezdébe soha többé nem megyünk vissza, és nem is ajánljuk senkinek sem. Felháborító hozzállású kiszolgálószemélyzet, a 70-80-as évekre emlékezteto sápolós "vendéglátás". Igénytelen kivititelezésu guba. A többi helyhez képest említésre sem méltó.
Idõpot: 2002. július 24.
Tesztelõk: muybien
Hely: Placc kocsma, Székesfehérvár
Ár: 390 HUF
Kiszolgálás: Fiatalos, lendületes, apró hiányosságokkal
Minõség: Mákroham, porcukor-roham, cuppogós kifli. Nyyyyyyammm.
Adag: Szabályos. Jól lehet tőle lakni.
Ajánlás: Legjobb!
Megjegyzés: Óvatosan kell bánni ezzel a gubával, mert nem az ömlesztett fajta, hanem egyedi, tányéronkénti "érlelésű". emiatt szükség van keverésre evés előtt, máskölünben könnyen mák nélkül maradhatunk az utolsó kifliknél. Érdekes, hogy nem mákosguba névvel illette a főszakács a fából készült étlapon célkajánkat, hanem Ó, édes ópium fedőnéven...
a minap próbáltam ki mézzel.. hmmmm kicsit másfelé fordítja az ízlelőbimbóimat de nem rossz, sőt egészen új fejezetek nyíltak ki:))... csak kevés helyen kínálják hozzá lehetőségkétn a mézet...
igy van. jól szétázva.:O))
nyamnyam....
a legfinomabb étek.
mikor elösször csináltam a páromnak, szörnyülködve nézte a müveletet. kifli felaprit, beleborit, tej ráborit, mák-cukor ráborit kb igy egyszerüen. ő meg kis urigyerek(nek képzelte magát.:O)) hát ezt nem igy kell csinálni.
legközelebb ő csinálta. kifli felvág, tányérba egy sor kifli lerak, tej kanállal rálötyköl, egy kis mák, megint kifli szépen egyenletesen szakszerü alakzatban, tej, mák...stb.:O))
komplett röhögőgörcsöt kaptam, na azóta ő sem csinálja igy.:O))))
Hogy készítem? Pontos arányokat ne kérj, "szemre" szoktam mérni. Egy kis kifli, egy kis meleg tej (melegítéskor már benne a vaníliás cukor), egy kis porcukros mák. Az egészet rétegezem, aztán rá a fedő és jól összerázom. Én úgy szeretem, ha cuppog. Inkább ázzon szét, semhogy száraz legyen. :-)