Keresés

Részletes keresés

charlot Creative Commons License 2006.02.15 0 0 484

ez a megrontás- meg call-girl teória egész logikus, de akkor se értem, miért lenne ez a sok érdekes részlet bizonyíték az álom-valóság éles elválasztására?

mennem kell, de később még kérdezgetek.

charlot Creative Commons License 2006.02.15 0 0 483

hümm. 12 majom. meg esetleg a Terminátor-saga. most ezek ugrottak be. de azért ezek se teljesen megfeleltethetőek, mert van bennük egy normális lineáris cselekmény, csak éppen tudjuk a végén, h újra fog kezdődni, a végtelenségig, "történelmi időben" vagy mi. meg hát mindkettő sci-fi sztori, ami magyarázatot ad az irreális eseményekre. a MD sztorija, már ha körkörös, csak azért az, mert Lynch úgy forgatta le/vágta meg, hogy az elbeszélés részei így illeszkedjenek. szal itt nem a történet logikája az, ami körbeviszi a dolgot, hanem az infoadagolás.

Erről a könyvről még nem hallottam, ki írta?

Előzmény: neofrix baszmacs (472)
charlot Creative Commons License 2006.02.15 0 0 482
az összes teória vérzik valahol. mégpedig azért, mert sztem Lynchet nem az érdekli, h a sztorija eljusson A-ból B-be, legalábbis nem úgy tűnik. sokan szórakoztak már azzal, h összezavarják a narratívát és szivassák a nézőt, de ő ebben továbbment: direkt úgy csinálta meg, h ne tudj egy sztorit összerakni, mert nincs ilyen, ill. sok sztori van. ld. Tavaly Marienbadban, csak az még durvábban csinálja ezt.
Előzmény: Skywalker. (473)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.15 0 0 481
Szerintem is ugyanarról a balesetről beszélt, de most mennem kell. Folyt. köv.
Előzmény: Skywalker. (480)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.15 0 0 480
de akkor milyen balesetről beszél a bérgyilkos?
Előzmény: neofrix baszmacs (479)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.15 0 0 479
>De itt bekavar, h nem a Winkie's mögé sétál ki az utcalánnyal?
Az szerintem nem a Winkie's, de most nem tudom megnézni.

>a film eleji balesetet vhogy a bérgyilkos idézi elő.
Hm... Diane álmában valóban ott akarják megölni Camillát, de ezt pont a baleset akadályozza meg. Ha a balesetet is a bérgyilkos csinálta (akárha az álomban) akkor két bérgyilkost kell feltételeznünk.

>Jaigen, és az utcalánynak még egy seggrepacsit is ad a gyilkos! Csak nem egy újabb utalás a zaklatásokra? :)
Hát, ha az egy utcalány esetében zaklatásnak számít.. ;-)
Előzmény: Skywalker. (478)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.15 0 0 478

"Joe az utcalányok közt keresi Camillát."

 

Igen, erre én is gondoltam. De itt bekavar, h nem a Winkie's mögé sétál ki az utcalánnyal? Miért pont ott keresné? (Mondjuk erre megoldás lehet, h tökkelütött) És Camillát keresi, barna lányként, monoklival (gondolom tudja, h megúszta a balesetet és sérülést feltételez). Korábban dicsekszik is Ed-nek, h új bérgyilkossági eszköze van: autóbaleset. Ebből én arra következtetek, hogy a film eleji balesetet vhogy a bérgyilkos idézi elő. De ugye ügyetlen szegény, ezért mindenki meghal, csak akinek kellene az nem.

 

Jaigen, és az utcalánynak még egy seggrepacsit is ad a gyilkos! Csak nem egy újabb utalás a zaklatásokra? :)

Előzmény: neofrix baszmacs (477)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.15 0 0 477
A Park Hotel emlékek várhatóan onnan vannak, hogy Diane és Camilla ott lakott, amíg nem volt pénzük, hogy a Sierra Bonitára költözzenek. Hogy aztán honnan lett? Valószínűleg nem a Winkie's-ből. Pár call-girl tevékenységre utaló dolog:

- Roque felhív valami közvetítőt, hogy nincs meg a csaj, az felhív egy stricit, az hívja Diane-t, aki nem veszi fel, mert a depressziójával van elfoglalva (a telefon és a hamutartó mutatja, hogy mikor történt a hívás).

- Az álomban Joe, a bérgyilkos megöli Ed-et, a könyvért, ami vélhetően a lányok és az ügyfelek telefonszámait tartalmazza.

- Joe az utcalányok közt keresi Camillát.

Előzmény: Skywalker. (476)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.14 0 0 476

Diane mint call-girl??? Na ez már egyre meredekebb! Ez most honnan is? (mint írtam, ha lehet nem olvasgatom a m-d.net-et)

 

Na jó éjt!

Előzmény: neofrix baszmacs (475)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.14 0 0 475
A próba-jelenetből egyértelműnek tűnik, hogy a megrontás áldozata Diane volt, az elkövetője meg egy idősebb férfi. Az idősebb férfira utal még egy csomó dolog. Diane, mint call-girl feltételezhető ügyfelei (Roque, Castigliani, a Cowboy), és várhatóan a családból való volt: Adam piros festékkel öntötte le a "családi ékszereket" (family jewellery = a családfő becsesebb testrészei).

Diane szüleiről nem esik szó, gondolható, hogy a nagyszülei nevelték, akik azonosak a két öreggel. Az egyetlen férfirokon, aki megjelenik a filmben az a nagyapa, szóval ő a fő gyanúsított. A nagymama viselkedéséből meg arra lehet következtetni, hogy mikor kiderült a dolog, nem fordult szembe a férjével, vagy elnézte neki a dolgot, vagy, egyenesen Diane-t tette meg bűnbaknak. Ezek explicit módon nem derülnek ki (legalábbis tudomásom szerint), de megmagyaráz pár dolgot, pl. az emlegetett rosszindulatú nevetést, és a halálba kergetést.
Előzmény: Skywalker. (474)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.14 0 0 474

halálba kergetés: teljes őrület, a jó én sem jó már, mindenki ellene van

 

idióta vicsorgás: utalás a hamarosan bekövetkező őrületre. + a barna meg a filmrendező is így mosolyog egymásra a film végi fogadáson

 

arra most nem emlékszem, h a két öregnek kik a valós megfelelőik? a szöszi vidéki rokonai, nagyszülei?

 

a te teóriád mi?

Előzmény: neofrix baszmacs (471)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.14 0 0 473

régebben én is eljátszottam az önmagába visszaforduló történet elmélettel, de ez nálam annyi helyen "vérzik", h ma már képtelen vagyok elfogadni :)

Előzmény: charlot (470)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.14 0 0 472
Engem még egyik olvasat sem tudott eltéríteni az álom-teóriától. A körbejáró elméleted érdekes; ismersz ilyen történetet? Mert ha nem, akkor meg kéne írnod. Nekem hirtelen a Végtelen történet jut eszembe, meg az Érzéki utazás, ahol a könyv műfaja megy vándorútra: nagyon szeretem az ilyeneket.
Előzmény: charlot (470)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.14 0 0 471
Hát most az a kérdés: ki a megrontó? Ráadásul nem is egy van: konkrét is és szimbolikus is.

A megrontás aktusát is többször eljátsszák, ebből csak az egyik a meghallgatási jelenet Woodyval. Az itt említett "apu barátja" (daddy's best friend) nem egy konkrét személyre utal, hanem a férfi nemi szerv poénkodó megnevezése. Ebből még nem derül ki, hogy ki volt az igazi elkövető.

Egyébként ha te csupa szépet gondolsz a két öregről, akkor hogyan értelmezed, azt a gonosz nevetésüket az autóban, valamint azt, hogy végülis ők kergették halálba Diane-t?
Előzmény: Skywalker. (469)
charlot Creative Commons License 2006.02.14 0 0 470
nem is tudom, annyiszor változik, ahányszor megnézem. de abban egyáltalán nem hiszek, hogy első rész=álom, második=valóság. ennél azért érdekesebb a narratívája. pl a bevezetőt vhogy úgy szeretem értelmezni, h Diane kinyíratja bérgyilkossal Camillát (a vége felé), baleset miatt nem jön össze, így C. találkozik Bettyvel, aki D. jobbik énje (vagy hívd ahogy akarod), és elkezdődik egy új történet. emiatt az egész filmnek egy ilyen körbeérő sztorija van, mindig újrakezdődik. nem tudjuk, hol kezdődik az álom/valóság, ill. hogy maga a film hol kezdődik, mármint abban az értelemben, h egy történetnek eleje, közepe és vége van. tuti nem az elején. most a részletekbe nem megyek bele, nem is tudnék.
Előzmény: neofrix baszmacs (457)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.14 0 0 469
ok, de te a 2 oregre gondolsz mashogy mint en, a beatrice kep miatt. na ezt nem vagom, miert? :) ez a megrontas dolog is erdekes, a szoszi filmszerep-meghallgatasa szemszogebol, ugyebar. :) csak ott asszem apu "baratja" a megronto.
Előzmény: neofrix baszmacs (468)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.14 0 0 468
Na, rossz gombot nyomtam. Még egyszer:

Hát az túlzás, hogy én célzok, itt Lynch céloz, és én még csak nem is jöttem volna rá, ha el nem olvasom el a neten.

Beatrice Cenci története röviden: az apja folytatólagosan terrorizálta a gyerekeit, majd megrontotta a lányát. Miután Beatrice és testvérei hiába próbáltak védelmet kapni a hatóságoktól, bérgyilkossal megölették az apjukat. A gyilkosság kiderült. Hiába tiltakoztak a római polgárok, akik jól tudták, milyen ember volt az apa, a legkisebb testvér kivételével mindnyájukat kivégezték.

Szóval, ez a kép kerül elő a filmben, elég hangsúlyosan, nem is egyszer (az is fontos, hogy hol). Vagyis itt váthatóan megrontottak egy lányt, aki aztán felbérelt egy gyilkost.

Most nem helyettesíteném be a film szereplőit a képletbe, hátha gondolkodni akarsz rajta.
Előzmény: Skywalker. (466)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.14 0 0 467
Hát az túlzás, hogy én célzok, itt Lynch céloz, és én még csak nem is jöttem volna rá, ha el nem olvasom el a neten.

A
Előzmény: Skywalker. (466)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.14 0 0 466
egeszen pontosan mire celzol a keppel?
Előzmény: neofrix baszmacs (464)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.14 0 0 465
Más.

Többen állítják, és számomra is hihetőnek tűnik, hogy Diane valamikor a Winkie's-nél dolgozott, ezért szerepel sokszor a Winkie's álombéli helyszínként (már ha az álom-teóriát elfogadjuk).

De ha tényleg ez a helyzet, akkor ez egy kicsit döcög. A bérgyilkos az álomban ugyan kétbalkezes, de a valóságban nagyon óvatos: már azt is könnyelműségnek tartja, hogy Diane átad neki egy fényképet Camilláról, és a gyilkosság után egyáltalán nem akar Diane-nal találkozni, ezért találják ki a kulcs-üzenetet. Szóval, egy ilyen óvatos bérgyilkos vajon miért találkozik a megbízójával annak volt munkahelyén, ahol a személyzet is és a törzsvendégek is ismerhetik Diane-t?

neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.14 0 0 464
>Irene and her male companion are apparently a manifestation of Diane's good/innocent side.

Még a kép után is így gondold?
Előzmény: Skywalker. (462)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.13 0 0 463

utánanéztem ennek a festménynek

nagggyon kemény! :)

minél többet gondolok tudni a filmről, annál titokzatosabb! zseniális, mindig mondtam!

Előzmény: neofrix baszmacs (451)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.13 0 0 462

a két öreg a film elején:

 

nekem ez a legszimpatikusabb: Irene and her male companion are apparently a manifestation of Diane's good/innocent side.

Előzmény: neofrix baszmacs (447)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.13 0 0 461
Már nem emlékszem, csak a guglit tudom faggatni, meg az IMDB-t:

http://www.imdb.com/title/tt0116922/miscsites

http://courses.washington.edu/freudlit/losthighway.html
http://www.geocities.com/~mikehartmann/losthighway/lhsynopsis.html
http://www.mrcranky.com/movies/losthighway.html

Több Google group is foglalkozik vele, de már kihaltnak tűnnek:
http://groups.google.com/groups?hl=en&q=%22lost+highway%22&Submit3=Search
Előzmény: Skywalker. (460)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.13 0 0 460
honlapot esetleg tudsz mondani?
Előzmény: neofrix baszmacs (459)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.13 0 0 459
Azt a filmet nagyon nem fogtam fel. Jártam már ilyen oldalon, de úgy sem értettem meg. Az egész megfejtést elolvashattam volna, de ahhoz meg nem volt kedvem. Majd ha értelmes kérdéseket tudok kitalálni, akkor esetleg keresek rá válaszokat, de addig minek?
Előzmény: Skywalker. (458)
Skywalker. Creative Commons License 2006.02.13 0 0 458
lost highway-rol is van esetleg ien teoriazos honlap? az meg kemenyebb dio... :)
Előzmény: neofrix baszmacs (457)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.13 0 0 457
>Diane=Rita+Betty+Adam+Mr.Rogue
Eddig jó a sor, de még nem teljes. Nem hülyéskedek, komolyan, értelmesen elmondják a m-d.net-en. Persze, nem kell vele egyetérteni.

>már ha az álom-verzióban hiszünk, bár az szerintem is hülyeség, pont
Te egy másik verzióban hiszel? Elmondanád, melyikben?
Előzmény: charlot (456)
charlot Creative Commons License 2006.02.13 0 0 456
na jó, próbálom tovább: Diane=Rita+Betty+Adam+Mr.Rogue+a pók a sarokban+a Szomszédok stáblistája including Lenke néni. (különben is a pszichológusok szerint az álmod összes szereplője te vagy, akkor viszont Lenkéék storno, már ha az álom-verzióban hiszünk, bár az szerintem is hülyeség, pont.)
Előzmény: neofrix baszmacs (455)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2006.02.13 0 0 455
>de ebből az egészből mi következik? Diane álmában/vágyaiban két személyiségre szakad (Betty+Rita)?

Nem rossz, csak kicsit bátortalan. Komoly elemzők nem állnak meg kettőnél! ;-)
Előzmény: charlot (453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!