Keresés

Részletes keresés

Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 68

A bajnai kastély kocsibejárójának kupolája:

 

 

Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 67

Menjünk egy kicsit feljebb... Bajna, Sándor Móric kastély:

Az ördöglovas állítólag onnan fentről, az oszlopok közül ugratott ki a lovával...

 

Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 66

A lovasberényi egy korabeli metszeten, a folium.hu-ról:

 

 

Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 65

Egy másik kedvenc a térségből:

Lovasberényi Cziráky kastély. A kastély látogatható volt ottjártunkkor, kiállítás is működik benne.

 

 

Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 64

A nádasladányi Nádasdy tetőjének egy szép részlete:

 

 

Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 63
Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 62
Igértem képet a nádasladányi Nádasdy kastélyról. Íme:
Hibiscus Creative Commons License 2005.03.18 0 0 61

Jön a tavasz, lehet menni kastélyokat nézegetni... :)

 

Nekünk szerencsénk volt, a biztonsági őr örömmel beengedett a turaiba, sőt, még végig is vezetett rajta.

 

A szirákiban három évig dolgoztam... :) Akkor még nem volt rózsaszín... szép, rendes kastélysárga volt. Nemrégen láttam a honlapon a mai belső berendezésről fotókat... hááát.... :( 

A kúriaként említett ház pontosan hol helyezkedik el?

 

Az acsaiban is eltöltöttem egy éjszakát (az egyikben), mikor az még szállodaként működött. A másik akkoriban még szovjet katonák állomáshelye volt...

 

Vác utáni második község Penc. Annak kastélyát is ismerem... :)

Előzmény: sámuel (45)
sámuel Creative Commons License 2005.03.05 0 0 60
Lehet tudni, hogy mikor készül el?
Előzmény: Eroberer (59)
Eroberer Creative Commons License 2005.03.04 0 0 59

Hi all!

 

Én is hazabeszélek kicsit: Gyulán található Közép-európa, (vagy talán egész Európa?) egyetlen épen maradt téglavára. Most újítják fel, ha kész lesz múzeum kerül bele, meg visszahelyezik bele a Várszínházunkat.

 

Üdv: Eroberer

sámuel Creative Commons License 2005.02.28 0 0 58
Na, én viszont messzebbre jutottam: állítólag az ominózus épület régen valami katonai iskola volt, ma is valamilyen iskolaként müködik.
olahtamas Creative Commons License 2005.02.28 0 0 57
Kerestem azt is de a településen kívül semmit nem leltem.
Mondjuk valószínűleg azon a környéken kell keresgélni a várat.
Előzmény: PETYUS (56)
PETYUS Creative Commons License 2005.02.28 0 0 56
Esetleg Nosztány néven keresve?
Előzmény: olahtamas (55)
olahtamas Creative Commons License 2005.02.28 0 0 55
Köszi ! Sajnos az interneten én is végigkutakodtam néhány keresővel, de semmi nyom. Úgy gondolom információt szerezni, csak valamelyik könyvből lehet.
Vagy esetleg olyan embertől aki nem használja az index fórumot.
Előzmény: sámuel (54)
sámuel Creative Commons License 2005.02.28 0 0 54
guglival rákeresve meg is találtam vonatkozó kérdésed a GPS topikban... de egyebet nem.
Előzmény: olahtamas (53)
olahtamas Creative Commons License 2005.02.27 0 0 53
Üdv, Én itt vagyok de sajnos nem ismerem az általad említett épületet.
Viszont ha már így bekukkantottam és Nosztán várának a maradványai felől érdeklődnék, ami Tolna megyében Nak község közelében található állítólag.
A varak.hu ból annyit megtudtam, hogy XIII. századi de a pontosabb helyéről és az állapotárol nincs információm. Van itt valakinek ezirányú adata ?
Előzmény: sámuel (52)
sámuel Creative Commons License 2005.02.27 0 0 52

Van itt még valaki??? Ne hagyjuk elsüllyedni ezt a topikot!

 

Mondjátok meg inkább, hogy mi az az épület (talán kastély, de nem biztos), ami a BAH csomópontnál, a Hegyalja útról az M7 felé haladva a felüljáróról DNY-i irányban a hegy [talán Sas-hegy] oldalában látni! Valami tekintélyes, régi, sárga, kastélyszerü épület, távolról látva nem karbantartott állapotban.

sámuel Creative Commons License 2004.11.05 0 0 51

Merre induljak Bp-ről, hogy sok-sok kastélyt lássak, de ne kelljen messze mennem?

 

Pest és Nógrád megye határvidéke megvolt múlt 7végén...

csite Creative Commons License 2004.11.03 0 0 50

valóban nem kertes, hanem tarcsa :)

 

Turán a focipálya mögötti(ha a malom felől nézed) utcáról(Kossuth Lajos)  lehetett bemenni, mi átvágtunk a focipályán és a végén valahol kimentünk az útra, és bemásztunk. Ez kb. 2 éve volt.

Előzmény: sámuel (49)
sámuel Creative Commons License 2004.11.03 0 0 49

A turainál én is nézegettem, hátha enged valahol a kerítés, de nem találtam ilyen helyet. A focipályához képest merre van ez a bejutási lehetőség?

 

Legénden én egy kúriát meg egy kastélyt láttam. A kúria viszonylag kicsi, lent van a faluban, tip-top felújítva, magántulajdon, lakóház. A kastély fent a falu felett a hegyoldalban, oda simán fel lehetett menni, ez most általános iskola (vöröscsillagos címeres tábla hirdette...)

 

Keszegen volt az az eladó kúria, aminek nem jutott eszembe a neve.

 

Nézsa is érdekes volt. A falu közepén áll a háromszintes kastély, elég jó állapotban, gyönyörű épület. Számomra hihetetlen, hogy egy ilyen kis eldugott falu közepén egy ilyen épület álljon. Egy részében ált. isk. működik, a többi üres...

 

Erdőkertes = Erdőtarcsa, ezt kevertem... Ott az MTA kastély.

 

Acsán elég esélytelen volt az illegális bejutás: ollyan a fekvése a kastélynak, mint egy várnak. Egy hegyormon áll. De most olvastam a neten, hogy ott van még egy kastély, amit már felújítottak. Az merre van? Tudtok róla?

 

A képeket nem sikerült feltennem, túl nagyok. Megpróbálom majd lebutítani őket... Tényleg kéne egy hely a neten, ahol gyűjthetnénk képeket valami rendszerezett formában! A google-lal szinte kizárólag a már felújított kastélyokról találtam anyagot a neten.

Előzmény: csite (46)
szekitori Creative Commons License 2004.11.03 0 0 48
Valaki nem gyűjt a neten hozzáférhetően fényképeket várakról/kastélyokról? Elég sokat járkálok munkámból kifolyólag az országban, csináltam pár helyen képeket, szívesen bedobom a közösbe. Mondjuk amatőr képek, de hátha van köztük olyan, amit érdemes kirakni...
szekitori Creative Commons License 2004.11.03 0 0 47

Nézzétek meg Borsodban, Edelényben az ottani kastélyt. Az valami gyönyörű építmény. Elég lepukkant, de azért még ép, egy kis részét lehet megnézni, lassan újítgatják felfelé.

Hétvégén megvettem a fejér megyei kastélyokról, kúriákról szóló kötetét a lent már említett Magyar kastélyok sorozatnak. Mindenkinek ajánlom, profi munka (amennyire meg tudom ítélni). Az épületekkel kapcsolatban a tulajdonos családokról is ír röviden, archív és mai fényképek, igényes megjelenésű mű. Ami negatívum, az az ára: 6.5 ruppa újonnan. Mondjuk, szerintem a tartalmához-formájához mérten nem túlzott, csak amikor ki kell fizetni...az kemény döntés.

csite Creative Commons License 2004.11.03 0 0 46

Mi amikor ezeket a helyeket bejártuk a többségébe "illegálisan" mentünk be :)

Turán a "hátsó" utcánál le van taposva a kerítés, a kutyák meg voltak kötve, így "bátran" szétnéztünk. Erdőkertesen meg nyitva volt a kapu, és besétáltunk.

Minket Legénden(ha jól emléxem), hajtottak el vmi gyönyörűen felújított kastélytól, a kerítéshez érve finoman megkértek egy hangszórón keresztül, hogy ne próbálkozzunk a bejutással.

 

Szóval ahol lehet, ott érdemes bejutni valahogy.

Előzmény: sámuel (45)
sámuel Creative Commons License 2004.11.02 0 0 45

Sziasztok,

 

a hosszú hétvégét kastélylátogatással töltöttem. Vasárnapra targetoltam a turai kastélyt, döbbenetesek a fényképek róla a tura.hu -n, nem hittem el, hogy ilyen van kicsiny hazánkban. No persze mint azt már valaki alább írta, bemenni nem lehetettt, megközelíteni sem. Ezen úgy bepipultam, hogy elhatároztam, hétfőn ha törik, ha szakad, én bizony kastélyokat fogok nézegetni! Így találtam erre a fórumra.

 

Köszönöm a tippeket, kedves Topiklakók! Penc, Becske, Acsa, Szirák, Galgaguta, stb, stb... Hihetetlen! Minden faluban legalább egy kastély vagy kúria, de inkább több. Teszek majd fel pár képek étvágygerjesztőnek, ha valaki még nem járt erre.

 

Acsán megint kiakadtam. Hihetetlen monumentális gyönyörű XVIII. sz-i kastély, eszméletlen helyen, és NEM MEGNÉZHETŐ. Kész. Úgy s*gberúgnám azokat az önkormányzatokat, ahol a szekuriti kollégának nem mondják meg, hogy tessék beengedni és körbekísérni a látogatókat, érdeklődőket. Nem engedett be a fickó. Annyit tudtam meg tőle, hogy 3 éve eladták a kastélyt valami amerikai nőnek, aki ez idő alatt SEMMIT sem tett az épülettel, így visszavették. Most újra pályáztatják. Szemlédi András figyelmébe! Talán nem dől össze míg új gazdára talál.

 

Az Erdőkertesi kastély az MTA üdülőjeként szolgál, gyönyörűen újították fel! Ehhez képest a sziráki kastélyszálló mai állapota határeset, bár ez izlésfüggő. Rájöttem, hogy ezek az épületek okkersárgában mutatnak igazán ,szegény sziráki meg rózsaszín lett (aztán, lehet ez volt az eredeti színe is...). (Ellenben a sziráki szálló mellett van egy gyönyörű kis kúria - már lehet gazdája, a teteje új. Az épület hasonmása Erdőkertesen szinte teljesen elkészült - igényesen.)

 

Pömpöpömm. Elfelejtettem, melyik község volt a Vác utáni második, kiderítem majd. Itt a falu közepén áll az egyszintes kúria. Eladó, hirdeti a tábla. (Szemlédi úr!) Nyitott kapuk. Most iskola. Bekukkantva sok helységben még az eredeti mozaikkő padló figyel! Két batár melléképület is van hozzá, valszeg istállók és cselédlakok lehettek. A kert végében sírkövek - gondoltuk a családi temető. Hát nem - orosz katonák sírjai.

 

Folyt. köv. képekkel.

 

 

PETYUS Creative Commons License 2004.10.24 0 0 44
http://www.terrasoft.hu/~mikolap/himzes/nkvar02.jpg
PETYUS Creative Commons License 2004.03.13 0 0 43
Ozora és Simontornya között kb. félúton az út mellett egy erősen romos, de még jól láthatóan hajdanán nagyon szép barokk kastély van. Talán "Vámpuszta" névre hallhat a hely, és talán Igar külterületéhez tartozik.
Hogy a kastélyrom kinek a tulajdona, arról fogalmam sincs, de talán az illetékes földhivatalban kideríthető. (Fejér Megye)
Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.12 0 0 42
Üdv!

Sajnos nincs id?m végigolvasni a topikot, (lehet, hogy volt már szó er?l, akkor elnézést)
Ha tud valaki eladó (vagy méginkább átadó!) romos, felujítandó m?emlék kastélyt, jelezze nekem.

Köszönöm
Big

Hibiscus Creative Commons License 2003.05.26 0 0 41
Hétvégén meglátogattuk Közép-Európa egyetlen Tudor-stílusú katélyát Nádasdladányban.
Mivel épp a Nádasdy Alapítvány tartott benne konferenciát, ezért be nem mehettünk, pedig "békeidőben" működik kastélyvezetés. Na, de kívülről milyen látványt nyújt...! Lélegzetelállító! Beszökve az oldalszárnyba (egy nyitvafelejtett ajtón át) belül már siralmas látvány fogad, szocreál sílusban átbarmolt helyiségek, nyílászárók, mosdók, zuhanyzók kialakítva... :((
De körülötte gyönyörű őspark van. Jót sétáltunk, álmodoztunk, révedeztünk.
Jajj, nagyon szép volt.
Fotóztunk is. Ha végre műxik majd a tár, akkor mutatok képeket is.
Hibiscus Creative Commons License 2003.05.23 0 0 40
Lehet, hogy tévedtem... Bocska!
Előzmény: Hibiscus (38)
mestska Creative Commons License 2003.05.23 0 0 39
ezek szerint megjelent volna a nógrád is? furcsa, mert sehol nem láttam. (Gyk.: I: kötet-Pest, II:-Bács, III.-Fejér)
Előzmény: Hibiscus (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!