Keresés

Részletes keresés

sztgyi Creative Commons License 2016.10.29 0 0 1758

Rég nem szóltam hozzá, de ez most elgondolkoztat ...

Meg kéne kérdezni az UHT tejet, látott-e tehenet???

A kaukázusi (és egyéb keleti kefircsodák) már több száz éve tuggyák mit kell tenniük.

UHT tejről szerintem sose hallottak !!!

1,5% ??? szerintem ez is gyanús, rá van ugyan írva, de a szakértő - a gomba - mond majd véleményt.

 

Meg kéne próbálni piacról, őstermelőtől tejet beszerezni.

Én megkérdeztem a piacon áruló kedves hölgytől, hány százalékos a tej? Furcsán nézett először ...

Az is ki volt írva a piacon, hogy csak forralva lehet fogyasztani !!! (Erre kötelezik az árust ...)

Családunkban amióta kefireztünk, ha csak lehetett mindig  termelőtől - biztosan tehéntől származó, vagy bótból frissnek mondott tejet használtunk, és felforraltuk, lehűtve kapták a gombák, és jól érezték magukat.

Sajnos, kb. egy éve leállt nálunk a kefirgyártás, de van a mélyhűtőben lefagyasztott tartalék ...

Előzmény: Dingice (1756)
doboztam Creative Commons License 2016.10.29 0 0 1757

Szia Dingice!

 

A gombákat én is kb. 1 éve szereztem, de - szerencsére - azóta is rendesen működnek és szaporodnak. Az első adagért annak idején én is fizettem, ennek ellenére a szaporulatot ingyen szoktam elajándékozni. Vészesetre egy adagnyit tartok a mélyhűtőben, amelyet azonban folyamatosan, 1-2 havonta cserélek.

Az alatt az 1-1 nap alatt, amíg nem készítek kefirt, a gombákat a sima hűtőben, egy gyógyszertári tégelyben tartom. Ilyenkor kis tejet öntök rájuk, és ha - ritka esetben - három napig sem készítek kefirt, akkor ezeket is egy-két naponta kimosom és új tejben teszem vissza a hűtőbe. Sima csapvízzel is kibírják egy-két napig, de én ennek ellenére ilyenkor is tejben tartom őket. Hozzá kell tegyem, hogy nincsenek légmentesen elzárva a tégelyben. Minek is persze, amikor a folyadék felszínén úsznak, a kilógó részeik pedig mindenképpen érintkeznek a levegővel, hacsak az ember az edényben vákuumot nem csinál.

Csak hallomásból tudom, hogy ha túl sokáig éhezteti őket az ember, azaz nem tejben, hanem vízben vannak napokig, akkor "szétesnek" és elpusztulnak. Ugyanakkor, ha kint hagyják őket a levegőn, tehát sem tejben, sem vízben nincsenek, akkor megbarnulnak és szintén elpusztulnak.

El tudom képzelni, hogy a gombák is idővel elöregednek és elpusztulnak. A gombák szó szerint osztódással szaporodnak, és a nagyobb darabokról leszakadó parányok fejlődnek naggyá. Ilyen módon mindig egyszerre vannak jelen öregebbek, de ugyanúgy fiatalabbak is, éppen ezért kizártnak tartom, hogy az egész állomány egyszerre öregedett volna el.

Három dologra tudok gondolni:
1. Az egyik, hogy a tárolással lehetett valami baj.
2. A másik, hogy az 1,5%-os tej túl szegény nekik, és emiatt kimerültek. Én a Lidlben kapható 3,5%-os, lila dobozos tejet (199 Ft/l) használom már csak azért is, mert minél magasabb a zsírtartalom, annál finomabb a kefir.
3. A harmadik, amit a legvalószínűbbnek tartok, hogy a tej nem stimmel. Köztudott, hogy minél szegényebb zsírban, annál több kezelésnek vetik alá a tejgyárban. Az ilyen alacsony zsírtartalmú tejek (én csak herélt tejnek :-) mondom őket) már csak jóformán fehér víznek tekinthetők, szinte semmire sem alkalmasak, nyers felhasználásra pedig végképp nem.

Hozzá kell tegyem, hogy a hőkezelés miatt még a 3,5%-os, így pedig az összes bolti tej alkalmatlan tejtermékek (sajt, tejföl,, túró stb.) házi előállítására. Erre természetesen a sima, kezeletlen házi tej az egyedül alkalmas alapanyag. Pasztőrözni sem ördöngősség (hőkezelés 65°C-on  30 percig), de megvallom őszintén, én magam sem szoktam, akkor a sajtjaimat csinálom, hiszen ellenőrzött helyről veszem. Igazából én magam is a legszívesebben házi tejből készíteném a kefiremet is, de tőlünk messze lehet csak kapni, egy hétre előre pedig nem jó tárolni, tehát marad számomra a bolti legzsírosabb, ami csak létezik.

Ennyi jutott az eszembe. Remélem, hogy segíthettem.

 

Üdv:

doboztam

Előzmény: Dingice (1756)
Dingice Creative Commons License 2016.10.28 0 0 1756

Sziasztok! Tudnátok-e nekem segíteni, teljesen pánikba vagyok esve! Tavaly dec. 28. óta készítem a kefírt, mialatt minden teljesen rendben volt nagyon finom krémes állagú kefírt készítettek a kis gombácskák. Napi másfél liter tejből (1,5-es UHT) készítem minden nap, melyet a családdal mindennap jóízűen megiszunk. A gombák szépen szaporodtak, igaz nem valami gyorsan de már sikerült a rokonságban jó néhány helyre tovább adnom. Az utóbbi időben a gombák nagyon apróak lettek, már a rizsszemtől is kisebbek, persze nem mind, van közöttük nagyobb (babszem nagyságú)  is de a többsége nagyon pici lett.

Két nappal ezelőtt kezdődött az, hogy a gombák nem voltak képesek kefírt készíteni, ugyanúgy másfél liter tejet adtam nekik, mint eddig minden nap és egyszerűen majdnem tiszta tej maradt az egész. Csak a gombák közvetlen környezetében volt egy kis kefíres erjedés de amint azt összekevertem, mint írtam tiszta tej állag az egész, viszont van kefíres illata és némi íze is, de messze elmarad a korábbi imádnivaló kefírtől. Korábban végigolvastam ezt a kefír fórumot és az emlékezetem alapján pár dolgot kipróbáltam de egyik sem használt, nem lett jobb.

Először is természetesen megmostam alaposan a gombákat (folyó csapvíz alatt) és csak fél liter tejet adtam nekik, amivel 24 óra alatt sem tudtak megbírkózni. Ezután megmostam őket felforralt lehűtött vízzel, de ugyanaz az eredmény fél liter tejjel. A gombáknak nagyon szép a színük, rugalmasak egészségesek de korántsem teszik úgy a dolgukat mint korábban. Egyébként légmentesen lezárva műanyagedényben sötét helyen, kb. 20 fokos hőmérsékleten tartom őket. Elképzelni nem tudom, hogy mi történhetett velük, esetleg annyi érdekesség történt még, hogy anyukámnak adtam kb. egy hónappal ezelőtt egy teáskanálnyi gombát és Ő is pontosan ugyanezt észlelte, mint én, csak egy nappal korábban. Esetleg lehet olyan, hogy időjárásra érzékenyek, vagy valami ilyesmi? érdekes, hogy mindkettőnknek szinte napra pontosan ugyanaz fordult elő. Kérlek titeket tapasztaltabb kefírgyártók, hogy segítsetek ha tudtok, ha valami ötletetek légyszi osszátok meg velem!

Üdv mindenkinek Dingice   

          

doboztam Creative Commons License 2016.09.20 0 0 1755

3 adagnyi kefirgomba Budapesten ingyen átadó.

 

frickjozsef[kukac]gmail[pont]com.

Tornagh Atya Creative Commons License 2016.09.06 0 0 1754

Én ezt befejeztem, a jövőben minden lelkiismeret-furdalás nélkül kidobom a felesleget. Egészen elképesztő pofátlanságnak tartom, hogy valaki bejelentkezik innen nagy hálálkodva, aztán időpontot is megbeszélünk, és a többi néma csend, pedig úgy szűrtem, hogy gondosan elkülönítettem a továbbadni tervezett adagot. A csúcs a legutóbbi nő volt, aki azt üzente, hogy majd a kolléganője jön inkább (holott korábban azt írta, hogy neki szinte bárhol és bármikor jó), mert annak közelebb van; de azóta se kép, se hang (már nem is lesz, mert az illető e-mail címét és a telefonszámát is letiltottam). De két héten belül ő volt a harmadik, aki elveszett a nagy tolongásban.

 

Tessenek a Google segítségével könnyen megtalálható kisszerű fillérbaszókhoz fordulni, akik postáznak is pár spórát postaköltség plusz gombokért – én sosem kértem-vártam semmit a kefirgombákért.

Előzmény: Tornagh Atya (1742)
Spanos Creative Commons License 2016.08.04 0 0 1753

Valakinek kefirgombaja van? Székesfehérvár,vagy Mór környékén. Köszönöm!

gebmarta Creative Commons License 2016.07.09 0 0 1752

Érdeklődnék, hogy Veszprémben van-e valakinek kefirgombája? Köszi!

atty79 Creative Commons License 2016.06.21 0 0 1751

Sziasztok! Holnapi nap folyamán megyek Pestre. Ha  valakinek lenne a Tatai út környékén kefírgombája,szívesen megvenném,akár 2 adagot is,de csak azon a környéken,mert nem igazán vagyok ismerős a fővárosban.Kérem jelentkezzen akinek van! a számom 06309651171  visszahívom aki megcsörget ez ügyben,vagy dob egy sms-t.

marcsi1990 Creative Commons License 2016.06.11 0 0 1750

Szia! írj azigazikefirgomba@gmail.com ra

Előzmény: zadirom (1741)
marcsi1990 Creative Commons License 2016.06.11 0 0 1749

Szia! Irj az azigazikefirgomba@gmail.com -ra

Előzmény: Törölt nick (1743)
marcsi1990 Creative Commons License 2016.06.11 0 0 1748

Sziasztok!

Van kefírgombám. Postázok is! írj az azigazikefirgomba@gmail.com -ra!

Üdv

Marcsi

livcsi75 Creative Commons License 2016.06.10 0 0 1747

Érdeklődnék, hogy Veszprémben van-e valakinek kefirgombája? Köszi!

Előzmény: livcsi75 (1746)
livcsi75 Creative Commons License 2016.06.10 0 0 1746

Kedves apa68!

 

Szeretnék érdeklődni, hogy van-e még kefírgombád?

Köszi!

Előzmény: apa68 (1737)
atty79 Creative Commons License 2016.06.08 0 0 1745

Sziasztok! Szabolcs megyében keresek kefírgombát. Kérem jelezze akinek van.Köszönöm előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.07 0 0 1744

Köszi, már van. :)

Előzmény: Törölt nick (1743)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.28 0 0 1743

Sziasztok!

 

Nekem is szükségem volna egy adag kefirgombára.

Marcali, esetleg Nagykanizsa környékén, de ha valaki tudna postán küldeni, az lenne a legjobb.

 

Köszönöm!

Tornagh Atya Creative Commons License 2016.05.23 0 0 1742

Én pedig ahogy eddig is, szívesen átadom a feleslegem bárkinek, most különösen sok van. Továbbra is délutánonként, esténként és hétvégeken Pestlőrinc, hétköznap délután ötkor Népliget metrómegálló. Postázással továbbra sem foglalkozom, de kivételes esetben elképzelhető más helyszínen is a találkozó.

 

Választ mélben várom, itt ritkán járok:

 

tornaghatya_kukac_gmailpontcom

Előzmény: zadirom (1741)
zadirom Creative Commons License 2016.05.21 0 0 1741

Sziasztok! Nagyon szeretnék kefir gombát esetleg ha van valakinek kérem jelezzen .Budapesti vagyok 

 

Elöre is köszönöm

ipu Creative Commons License 2016.04.29 0 0 1740

Szia!

Amennyiben van még kefirgombád, szívesen elfogadnám.

Budapesten bárhol átveszem.

 

ipu 

Előzmény: doboztam (1736)
atty79 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 1739

Kedves Erika! Van még kefírgomba Mátészalkán? Nagyon kellene nekem 1-2 adag. Vajáról érte is mennék.Kérem jelezzen ha van! Köszönöm.

Előzmény: Erika 1000 (1738)
Erika 1000 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 1738

Sziasztok!

Mátészalkán tudok adni akinek kellene Tibeti kefirgomba.

 

apa68 Creative Commons License 2016.03.09 0 0 1737

Sziasztok!Felesleges kefirgombáim vannak Veszprémbe!Érdeklődni privátba.

 

doboztam Creative Commons License 2016.02.20 0 0 1736

Kedves Sajttársak!
Van néhány adagnyi felesleges kaukázusi kefirgombám. Az érdeklődőknek alapesetben egy liter tejhez, illetve kefirhez való mennyiséget adok, de kívánságra legfeljebb öt literhez valót is tudok adni.
A postázás nehézkessége miatt az átadás Budapesten, illetve adott esetben a Budapest - Solymár - Budakalász - Szentendre útvonalon történhet.
Ahogy az eddigiekben is tettem, most sem kérek értük pénzt. Ha érdekel, írj a frickjozsef@gmail.com címre.

reg1000 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 1735

Van gomba szaporulat. 1 liter tejhez elég, BP 9.

doboztam Creative Commons License 2016.02.09 0 0 1734

Sziasztok!

Még mindig van több adagnyi átadó kefirgombám.

Nem postázom, mert nem biztos, hogy túlélik, ezért a személyes átadást favorizálom (Budapesten).

A címem publikus (frickjozsef kukac gmail pont com).

Józsi

Előzmény: doboztam (1729)
doboztam Creative Commons License 2016.02.09 0 0 1733

Neked is válaszoltam mailben.

Előzmény: doboztam (1732)
doboztam Creative Commons License 2016.02.09 0 0 1732

Mailben ment a válasz.

Előzmény: Krisban (1730)
barasanya Creative Commons License 2016.02.05 0 0 1731

Szia szeretnék 1 adag kefirgombát,olvastam hogy neked lenne..

Budapesten merre vagy?

Üdv :Barasanya

Előzmény: doboztam (1729)
Krisban Creative Commons License 2016.02.03 0 0 1730

Sziasztok!

Budapesten, szívesen és hálásan elfogadnék egy adag kefirgombát.

Köszönöm előre is.

Kristóf

laszkris@gmail.com

 

Előzmény: doboztam (1729)
doboztam Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1729


Nekem van több adagnyi átadó kefirgombám. Nem postázom, mert nem biztos, hogy túlélik, ezért a személyes átadást favorizálom (Budapesten).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!