Keresés

Részletes keresés

Jóstikácska Creative Commons License 2019.07.09 0 0 424

Pár fotó a vázszerkezetről.

 

 

Előzmény: Bányai_Richárd (421)
-carcass- Creative Commons License 2019.07.08 0 0 423

El nem tudom képzelni micsoda erők ébredhetnek egy cs.házban, hogy adott esetben IPE gerendákkal kell megfogni...:-DDD

Előzmény: Bányai_Richárd (419)
Jóstikácska Creative Commons License 2019.07.08 0 0 422

Szia!

 

Természetesen acélszerkezetes, hiszen azt kérdezted :)

Hőtartása nem nagyon van, de télen mindig komfortosnak éreztük. A mi házunknak van egy "nagy" nappali, konyha, étkező egybe része (kb. 36 m2) itt mindig hűvösebbnek  éreztük a levegőt mint a hálórészben. Csatolok egy tervrajzot. Most nyáron pedig szükség van klímára a nappaliban (keleti-déli oldalra néznek az ablakok) illetve a nagy melegben (35-38 c fok) a hálórész is felmelegszik és ott is (28-30 c fok) van. A kinti 30-32 c fokokat simán bírja és este is 25-26 c fok van a hálórészben. A padlófűtést imádjuk, olyan jó télen reggel a meleg padlóra lelépni (minden helységben klikkes vinilpadló van).

 

A falak hangszigetelése elég gyenge, de megszokható. A miénk még nincs teljesen bebútorozva és így azért estefele már hallani a másik szobából hangokat. Pl. fürdőszoba amikor a csapot megnyitják és feltöltik a kádat, a gyerkőc játszik a számítógépen és mozgatja maga alatt a széket.

Ha viharosan fúj a szél azt halljuk, de nem mozgatja a házat, nem recseg. Van Brookvent hővisszanyerős szellőztető rendszerünk, nagyon szeretjük. Télen volt hogy napokig nem nyitottunk ablakot és mindig friss volt a levegő. 

 

Amin változtatnék az a klíma/hűtés beszerelése a háló részbe. Szerencsére nem állandósult ez a 38 c fok meleg de olyankor jól esne ha le tudnánk hűteni a hálórészt estére. Esetleg a szellőző rendszerbe beleépíteni valami hűtést ami pár fokkal levinné a szobák hőmérsékletét.

 

Leszámítva a hővisszanyerős rendszert, a telket, építészt, közművek bekötését a ház négyzetméter ára alaptól a kulcsrakész állapotig (minden beépített dolog közép árkategóriás, sehol nem mentünk el  a luxus felé, de nagyon vigyáztunk hogy a beépített dolgok ne legyenek gyenge minőségűek) 5% áfával 245.000 Ft/m2

 

Előzmény: Bányai_Richárd (421)
Bányai_Richárd Creative Commons License 2019.07.08 0 0 421

Szia.

 

Köszönöm. Acélszerkezetes a tiétek, vagy fa?
Az általánosságban említett hátrányok közül, ti melyiket tapasztaljátok, ha egyáltalán tapasztaltok ilyet?

 

Ugye ez a gyors kihűlés, gyors átmelegedés, rosszabb hangszigetelés, ajtót vagy ablakot ha belöki a szél, akkor remeg-e a ház? Vagy van valami, amit esetleg említenél?  Ha még egyet építenél, akkor van, amit másképp vagy máshogy csinálnál?

 

Illetve, akár privátban is jöhet, de szerintem másokat is érdekel, az árak hogy alakultak? Tehát ez a 100m2-es ház, mennyiért kivitelezhető? Persze, ehhez azt is tudni kell, milyen műszaki tartalom mellett.

Kell ebbe szellőztetőrendszer pl.? Lehet más fűtést is alkalmazni? stb stb.

 

Köszönöm!

 

Előzmény: Jóstikácska (420)
Jóstikácska Creative Commons License 2019.07.08 0 0 420

Szia!

 

Mi Őket ajánljuk. Szolnoki a cég. Tavaly május végén kezdték el építeni a mi 100 m2-es házunkat és gond és zökkenő mentesen be is fejezték december elejére, teljes generál kivitelezéssel. Nagyon elégedettek vagyunk a munkájukkal.

Nálunk padlófűtés van, kondenzációs gázkazánnal és december-január-februárban a fűtés/melegvíz előállításakor a gázszámla havonta 10-14.000 ft között volt (24-25 c fok). Jelenleg csak melegvíz előállítására 4-5000 ft a gázszámlánk. 

 

Bármi kérdésed van Tedd fel nyugodtan és megpróbálok rá válaszolni.

Előzmény: Bányai_Richárd (419)
Bányai_Richárd Creative Commons License 2019.07.07 0 0 419

Sziasztok!

 

Én igazából jó kivitelező céget keresek. Mindenképpen az acélszerkezetes hát felé húzok, valahogy az acélban jobban bízok, mint a fában. Talán a fontosabb csomópontoknál, ahol nagyobb tartóerőre van szükség, megerősíteném 1-2 IPE gerendával, amit az aljzatbetonba konzolokkal rögzítenék. Persze, ezt az esetleges kivitelezővel előtte egyeztetném, valamint egy statikussal is megvizsgáltatnám.

 

Ami igazán megfog, mint a legtöbb ilyen technológiában építtető embert, az az ára. Bár olvasva a hozzászólásokat, írják páran, hogy nem olcsóbb. Én azért bízom benne, hogy egy 10-15%-as olcsóbb így, mint a hagyományos építkezés. Igazából nekem csak szerkezetkész ház kell, a többit én már intézem magamnak. Talán a gépészet és az elektromos ami még kellhet.

 

Főtéséről nem tudom, ki mit gondol, javasol? Ahogy nézem, sok cég már az infrás falfűtést preferálja, amit én még nem nagyon tudok befogadni, de igazuk van, és ez a jövő. A félelmem alapja inkább, hogy nem tudom, milyen hatásokkal van mondjuk hosszabb távon a szervezetünkre, valamint, mivel nincs vele sok tapasztalat, 10-15évet kibír-e egyáltalán?

 

Ami kérdés még, hogy mondjuk mennyi az éves fűtésszámla? Gondolom, mivel nem igazán van hőtároló elem benne, így a fűtésnek egész télen folyamatosan mennie kell?!

 

Akiket találtam, és ígéretes rendszer, az a "HORIZONT Globál" és a "Royal Palace Okosházak", ez utóbbinál ha jól értelmezem, a falvastagsága a rétegrend szerint 39,5cm, ami elég brutál. Van még a "Rapid-ház" alias "T.Cs. Kft." és még a "Gasparch Építéstechnika Kft" .
Én őket találtam, akik jelen vannak ebben a világban, és megbízhatónak tűnnek. 
Ha esetleg ti tudtok másokat, illetve olyat, akiben meg lehet bízni, és szakmailag is a toppon van ebben a témában, akkor várom a tanácsaitokat, iránymutatásotokat!

Köszönöm!

Palási Creative Commons License 2019.07.06 0 0 418

 Azért a vázkészítés se olyan egyszerű. Pl. elsőre  elégnek tűnik a  4 sarkon 4 db. függőleges oszlop.  Úgy tűnik, de tuti nem elég.    Még a 4 m-es táv felezve sem elég. Mondjuk a harmadolás már biztos elég. Tehát  1,3 m - re függőleges oszlopok, kellene tudni a belmagasságot, legyen    2.3 m  , azt elég felezni. Tehát lent egy vízszintes tartó, középen egy és  felül egy.

 El lehet készíteni a  7,5   x 5 cm -se  pallókból… igaz ezek már nem pallók , hanem stafnik. Ezeket  csapolással és szegeléssel keretté alakítjuk és kész a váz. Azért  a nyílás - zárók helye nehogy kimaradjon. Ha kész a váz /keret,  mehet rá a kívül  -belüli borítás,  közé hőszigetelő anyag.  Ennél egyszerűbb szerkezet nem is lehet. De a ház még messze van.

 Sok egyéb apró trükk nem fér ezen esszé kereteibe.

Előzmény: Palási (417)
Palási Creative Commons License 2019.07.06 0 0 417

 Hát ha én pallóból építenék egy  könnyűszerkezetes házat , akkor azt a következőképpen csinálnám.

 A pallókból egy váz arra a 4 x 4 m -es beton alapra , a vázat kívűl  -  belül  a modern  falemezekkel borítanám, pl.  12 - 18 mm es OSB lemezekkel,pl. először belül majd kitölteném az öregeket valamilyen szálas hőszigetelő anyaggal, majd kívül.  Így lenne egy   50  + 2 x  18   = 86 mm es oldal falam. a vázat  csavaros és szeges kötéssel rögzíteném, a lemezeket felcsavaroznám az oldalfalara.. Igaz   még csak az oldalfalanál tartok.  Hátra vannak a   : födém, tetőszerkezet , tető fedés  nyílászárók… 1 db ajtó és  1 db ablak tán elég. 

 És az épület gépészet . Nem is olyan egyszerű  egy 16 nm-e faház elkészítése.

 Viszont ha nagyon sok  pallóm lenne- többszáz akkor  vízszintesen raknám  simán szegelve.

 Lenne egy 15 cm -es vastag falam szín fából... elég drága lenne, de azt csak szegelni kellene.

 

 

 Lehetne még élére állítani is a pallókat. Akkor  5cm-es fal lenne. Annak a rögzítése pl. szegeléssel, igaz  15 cm -t átütni nem lehet, de ki lehet fúrni  és  a 15 cm -es pallókat 20 cm -es .. 200 -as szeggel lehet szegelni. Ez is drága gazdaságtalan lenne. Maradnák a váznál. Sőt a   15 cm es pallókat   hosszában elfűrészelném  így az  5  x  7,5 cm -es pallókból kitűnő vázat építenék. a többi művelet fentebb leírva.

 Tehát a faszerkezetet  szegelni és csavarozni praktikus a mai világban.

 A csavarozás lehetőleg  gépi csavarozóvak, azok mindent tudnak,

Előzmény: szucsinet (415)
Tukacs Veronika Creative Commons License 2019.07.05 0 0 416

Üdvözlöm.

Kb mennyi lenne egy 40m2 alapterületü tetöteres könnyüszerkezetes ház,a Szigetszentmiklósi kavicsbánya tónál.Itt épitési engedélyt nem adnak ki,tehát mindenki a saját felelösségére épit.

 

Előzmény: haborag (410)
szucsinet Creative Commons License 2019.07.01 0 0 415

Uraim,

 

Szeretnék építeni egy kis irodaházat könnyűszerkezetből, elég sok dolgot megcsinálok ház körül, türelmem meg szerszám is akad hozzá. Lesz egy sík betonalap kb 4x4m, arra szeretném előre megépíteni a 4db oldalt.

Pár kérdésem lenne melyhez tanácsra lenne szükségem?

- 5x15cm pallóból megfelelő a falépítés?

- a függőleges pallókat ferdén szögellve szokták rögzíteni?

- egyáltalán csavar vagy szög?

- elég 60cm-ként függőleges pallót elhelyezni?

- vízszintes pallók elhelyezésére van ökölszabály?

 

 

Köszönöm!

 

Esoefelhoe Creative Commons License 2019.05.04 0 0 414

Talán tudja valaki, hol lehetne egy építészre lelni, kicsi házhoz, természetes anyagok felhasználásával, talán régi házikó szigetelésével. Pest megye vagy környékén.

?

Kapimester Creative Commons License 2019.04.20 0 0 413

Sziasztok!

 

Vásároltam egy könnyűszerkezetes házat. Elkezdtem a felújítást, és jött 2 nagy probléma.

1. a tetőtéri fürdőszoba aljzata fel lett verve. Ok, repedezett volt a padlólap, alatta a betonnal. A beton valami könnyűbeton volt, de nem nikecellgolyós. Kellene valami könnyű (fafödém miatt), erős (kád is lesz), nem repedező aljzat. A mostani nikecellgolyós nem jó a gyártó szerint. Valami megoldást tudnátok ide aljzatra? Jelenleg fagerendák, közte kőzetgyapot, felettük valami építőlemez (Nem osb, nem betonyp) van. arra jönne a vízszigetelés, arra meg kb 5-6cm olyan beton, ami nem reped el a fafödém kicsi mozgására, illetve burkolható, és persze nem terheli túl a gerendákat.

2. Villanyszerelés. Sajna kellene még jó-pár konnektor, mert egy szobában összesen 1db. van. A falak fa oszlopok, közte kőzetgyapot, valamint betonyp lemez, azon gipszkarton van. A jelenlegi villamos hálózat kábelekkel alakították ki ami a betonyp alatt a szigetelésben van elvezetve. Hogyan lehet ebbe a falba vezetéket, vagy kábelt utólagosan beletenni? A téglába bevésem, ok, de itt? 

Valakinek ötlete, tanácsa a gondjaimra? Előre is köszönöm!

Calcitos Creative Commons License 2019.04.05 0 0 412

 Sötét világlátás. Idővel kóros lesz !!

Előzmény: Törölt nick (399)
Rameva Creative Commons License 2019.04.04 0 0 411

Éva típusú faház tervrajzokat keresek! Tud segíteni???

Köszi

Előzmény: tomsky7 (206)
haborag Creative Commons License 2019.02.17 0 0 410

Felszabadult egy időpontom, ha valaki szeretne könnyűszerkezetes házat építtetni  kb március 20 tól 100-150 m2 es ház megépítésére van szabad kapacitásom Budakeszi, Biatorbágy, Telki, környékén.

haborag Creative Commons License 2019.02.17 0 0 409

Remélem téged is innen :)

Előzmény: Dunit2 (398)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.15 0 1 408

Az általad említett elemes könnyűszerkezetről nekem mindig az A-Frame cabin  közismert nevén az általunk alpesi faház-ként vagy "A" -alakú faház jut az eszembe.

Hihetetlen hogy egy közel hatvanéves könnyűszerkezetes háztipus még manapség is töretlen népszerűségnek örvend.Számomra ez elképesztő .És igen , van olyan cég aki képes gyárba nagysorozatban többféle méretű és tipusó elemes A-frame cabin-t gyártani  egyedi méretekben is rövidhatáridővel akár  lapraszerelt "szereld magad" változatba is a kerti kunyhómérettől a családiházméretig bezárólag bármit legyártanak ami A-frame.     http://avrame.com/     Észtországi cég .

 

Igen ,hát panelházak is elemes építésűek és hát gyártották is  a lakótelepeket egészen addig amig volt olyan ember aki értett a házgyári elemes panel technológia kivitelezéséhez. Mert ugyebár a tervező hiába tervezi meg ha  nincs  kivitelező vagyis   képzett hozzáértő , erős fizikumú szakmunkaerő .Hát részben ez az egyik oka annak hogy ma már nem épülnek panelházak  mert egész egyszerűen nincs aki felépitse őket.De lehet hogy ez nem is olyan nagy baj.

Előzmény: levytee (404)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.15 0 0 407

Igen, jól látod , a jövő valóban az egyszerű konstrukciójú kevésvé vagy csak minimálisan munka,idő,és szakmunkerőigényes,gyártástechológiailag részben  leautomatizálható elemes házgyári megoldásoké . 

Tisztán látszik az út .Az emberek megrendelik konténerházaikat vagy egy szimpla húszlábas lakókonténert az alibabán ,kamion,hajó vonat repülő  helikopter stb a helyszínre szállítja ott kap egy talajcsavaralapot oszt viszlát "ready" .

De, egyébként sztem hidd el,jó lesz ez így .

 

 

 

Előzmény: levytee (405)
dream-air Creative Commons License 2019.02.15 0 0 406

Sziasztok,

 

Kinéztem egy házat, az alábbi paraméterekkel: 10 éve épült, lemezalapra, hardell fémvázas könnyűszerkezetű, hagyományos ácsolt, székes fa tetőszerkezettel. Kívülről nem látszik semmi probléma (repedés, stb) a házzal. Belülről sem, nem látni penészt vagy bármi problémát.

 

Szeretnék tanácsot kérni a tapasztalattal rendelkező fórum társaktól, az alábbiakban:

 

1. Meg szabad venni a fenti paraméterekkel rendelkező házat?

2. Mit kell és mit lehet rajta megvizsgálni? (Ismert probléma hogy a váz be van csomagolva, azt nem látjuk)

3. Ha van egyenletes fűtés (padlófűtés, falfűtés) akkor is rosszabb lesz benne a hőérzet mint egy téglában?

4. Szellőztető rendszer szükséges-e egy ilyen házba? (Mert az még nem került eddig beépítésre.)

5. Bármi egyéb, milyen tanácsokkal látnátok el?

 

Dream. 

levytee Creative Commons License 2019.02.15 0 1 405

ja és nem biztos, hogy ez attól jobb mert ez a jövő, hanem a piac fogja ezt kialakítani / vagy nem ezt hanem mást. 

Előzmény: levytee (404)
levytee Creative Commons License 2019.02.15 0 1 404

Én az üzemi körülmények között gyártott elemes házakban látom a jövőt, ami ebben a tekintetben KSZ vagy valami ilyesmi lesz. Bár láttunk elemes építéseket 70-80 években betonból is. :)

Előzmény: Törölt nick (403)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.15 0 0 403

Pedig ez jövő .Csak a forumozók ezt sajnos mégnem értik, nem látják .Fiatalok még ehhez hogy értsék.Nincs az országnak állami támogatású házépitési programja. 

 nincs lakásépítési program . Hiány van a szükséges szamunkaerőböl is köműves ács vasbetonszerelő,tetőfedő, segédmunkás stb .

Előzmény: levytee (402)
levytee Creative Commons License 2019.02.15 0 1 402

Most is itt repült egy.

 

Sajnálom, hogy ilyen baromságokat nem csak gondolsz, hanem le is írsz.  

Előzmény: Dunit2 (398)
eekeili Creative Commons License 2019.02.14 -1 0 401

 Te sok sok évet átaludtál vagy még rosszabb....

Előzmény: Törölt nick (399)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.14 0 1 400

dehogy.

Előzmény: Dunit2 (398)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.14 -1 0 399

 Addig örülj amig vannak diákok mer lassan már a fővárosba is csak azoknak fogod tudni  kiadni az albérletet. Ez soha nem lesz london ahol még egy box room ot is ki lehet adni akár egy melósnak heti 60 fontért .mert ott ha más nem is de alkalmi munka azért akadgat. És ha valaki csak 6-800fontot tud csak keresni havonta azt a havi 260 fontot akkor is rohogve kifizeti a bérlő ha egy hónapan csak két hét munkát kap a munkáltatótól vagy munkaerőkölcsönzőtől. .Hát ez a különbség... hogy ott a gazdaság is pörög minden és mindenki pörög magyarországon meg nem pörög semmi .Ez kell ahhoz hogy egy országba működjön az albérleti rendszer ,magyarországon soha nem fog .  Olyan országokba városokba ahol nincs munkalehetőség ott az albérleteket sem lehet kiadni . Ez kulcsszó: munkalehetőség .Ha nincs meló akkor idővel a főbérlő is éhen fog halni ,hacsak el nem adja  még időben az ingatlanát.

Előzmény: Palási (392)
Dunit2 Creative Commons License 2019.02.14 -1 0 398

 A könnyűszerkezetes házakat elfújja a szél !

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2019.02.14 0 0 397

 Nem offolunk.

 Itt egy  könnyű szerkezetes hívő állította, hogy az évszázad legjobb üzlete ilyeneket építeni és kiadni bérletebe.  N a  így alakult ki a téma.

 

 

 Tehát a könnyűszerekezet nem menő Mo.-on és a bérbeadás sem. Se könnyű házban se régi tégla házban.

 Természetesen van kívétel… a nagyvárosi környezetben.

Előzmény: levytee (395)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2019.02.14 0 1 396

Ebben van valami !

Előzmény: Törölt nick (394)
levytee Creative Commons License 2019.02.14 0 0 395

nagyon offoltok

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!