Szoboszlai Dominiknak azt üzenném, hogy tanulmányozza a brazil kollégájának szájhősködését, illetve azt, hogy mi lett a mai argentin-brazil meccs eredménye. Okos ember mindig tudja, mikor kell inkább csöndben maradni.
Őszintén remélem, hogy ennek a félkegyelmű Raphinhának még az említés szintjén sem merül fel a neve az aranylabda kapcsán.
Amennyiben edzőképző iskolát vezetnék, akkor nálam kötelező tananyag lenne a 2012-es kupaév Videoton-Trabzonspor, illetve Debrecen-FC Bruges mérkőzése. Mindkét meccs az EL-play/off körben került megrendezésre. Amíg a Videoton egy taktikus és fegyelmezett célfutballal rukkolt elő hazai pályán, és 0-0-ás döntetlennel, addig a Kondás Elemér edzette Loki ész nélkül nekirontott a Georges Leekens vezette Bruges-nek és egy "ígéretes" első fél óra után szépen össze is omlott, 0-3-as eredménnyel vonulva le a pályáról.
Aki nem vak, az észrevehette, hogy a hazai idióták által bátor játéknak nevezett magyarosch-büdösúristenes támadófodbal iszonyatosan kártékony tud lenni, pláne, ha egy eleve erőfölényben lévő ellenfél ellen műveljük. A debrecenihez hasonló "ígéretes" első félórák pedig arra jók, hogy az ellenfél kifürkéssze a támadójátékunk impotenciáját és feltérképezze a védelmünk gyenge pontjait.
Ezzel szemben Paulo Sousa Videotonja a Trabzonspor ellen mindkét meccsen ölte a focit, és a két 0-0 után tizenegyesekkel jutott fel a főtáblára. A hazai meccs a visszavágó volt. A Loki pedig a hazai 0-3 után kint kapott egy nagy pofont, mert 1-4 lett a vége, és süthette a fene nagy bátorságát.
Még két további mérkőzés jut az eszembe. Gellei Imre lettországi 1-3-as meccse, amikor egy eleve tartalékos és lassú védelemmel körítve nekirohantunk a baltiaknak, akik köszönték szépen a lehetőséget, illetve Egervári hollandiai 1-8-a, amikor a Mesteredző úgy vélte, hogy a khm. világverő Németh K.-Böde támadókettőssel kiélezve nekünk támadni kell a bombaformában lévő holland válogatott ellen.
Egyszerűen nem értem, hogy Rossinak, egy olasz embernek, akinek elvileg a vérében van a ravaszság és a taktikusság, hogyan mehetett el az esze. Már Istanbulban is a sündisznó taktikára lett volna szükség, nem arra, hogy az ellenfél kapuja előtt játsszuk a f*sza gyereket. Az itthoni mérkőzés 'ígéretes" első fél órája pedig - amikor akár "3-0 arányban is vezethettünk volna" - nálam egy újabb oktatófilm lenne, amelyet az edzői ostobaság szemléltetésére játszanék le.
Egy valakiről nemcsak Rossi, hanem a topik is megfeledkezett: hogy Botka nem kapott a rutinjával ezek ellen a sokat szabálytalankodó törökök ellen egy percet sem, az taktikai hiba.
Így van, Gulácsi főleg rengeteget hibázott az elmúlt időszakban. Főleg, hogy nem is játszott.
A védelem nem tökéletes, de annyira nem rossz.
Ami hibádzik mostanában az a támadójáték. Ezt főleg három ember határozza meg. Szoboszlai, Sallai, Varga. Ebből Varga sokkal rosszabb formában van az EB-s sérülése óta. Ez a Fradiban is látszik. De cseréje sincs, nemhogy alternatívája. Sallai ugye nem volt a törökök ellen. Maradt az egy szem Szoboszlai, aki egyedül kevés volt, főleg, hogy tudták, hogy rá kell figyelni. Amikor meg megindult, akkor (narancs)sárga laposan lerántották inkább.
Kint az első félidő legjobbja Schäfer volt. Kár, hogy utána nem tudott játszani többet. Így ez a középső védekezős poszt is lyukas maradt. (Styles megsérült, Nagy Ádi meg megint ki tudja milyen állapotban van ) Helyettük maradt Kata, Nikitsher, Vécsei meg a tizenéves kis Dárdai. Nem ugyanaz a szint.
Ezekkel együtt is túlzó az összesített 1-6. Ha kint 1-1 után , vagy itthon 0-0 után mi szerzünk gólt (megvolt mindkettőre az esély), akkor ki tudja hogy alakul. Ezzel együtt most így alakult. Őszre kell egy jó formában lévő Varga, sérülésmentes kulcsjátékosok, aztán meglátjuk. Ha nem jutunk ki a vb-re, szerintem Rossi nem marad.
Akkor egy kis összeállítás arról, hogy a Rossi-érában mit játszottunk azokkal a válogatottakkal, akik a mieink elleni mérkőzést megelőző nagy tornán (Vb, Eb) bejutottak a legjobb nyolc közé. Azokat az Eb-meccseket is ideszámítom, ahol az ellenfél az adott tornán menetelt legalább a negyeddöntőig.
Mivel 2023-ban, a "csodálatos veretlenségi", egyben önhülyítési évünkben nem játszottunk az elit ellen, ezért indokolt a fent alkalmazott cezúra.
Szemmel látható, hogy a két idősáv között ordító a különbség, még akkor is, ha tudjuk, hogy a 2023 előtti meccseken is kaptunk nagy pofonokat és alapvetően a 2022-es NL két magyar-angol meccse szépíti meg az összképet.
Mind a védekezésünk, mind pedig a támadójátékunk nagyon visszaesett.
Szerintem sokat számít az, hogy az ellenfelek a pár évvel ezelőtti helyzethez képest sokkal komolyabban vesznek minket, miközben Rossi taktikája kiismerhetővé vált. Akárhogyan szájhősködik Szoboszlai, egyelőre nem képes Szalai Ádám szintjén irányítani a csapatot, és a védelem nagyágyúi - Gulácsi, Dibusz, Orbán - is egyre többet hibáznak (talán azért, mert öregszenek).
Az sem használt a csapatnak, hogy az elmúlt évek sikerei után már egyre nagyobb eredménykényszer van rajtunk, és ezt nem bírja el ez a szűk keret. A helyenként az abnormalitás felé közeledő szurkolási hisztéria néha inkább árt, mint használ. Forró fejjel nagyon nehéz betartani a taktikai fegyelmet.
Új emberek pedig nincsenek. Amennyiben nincs a két Dárdai-testvér, akkor az elmúlt másfél évben Nikitscher személyében egyetlen használható játékost sikerült találni (aki szerintem inkább egy hasznos kiegészítő ember lehet, mert kulcsembernek vékony a tudása)
Mert ha marad az előző 2 sorozatban érvényben lévő szabály, akkor a 3. hellyel simán bentmaradunk, nincs rájátszás. De mondom, anno a C-ből kerültünk fel szabálymódosítás miatt a B-be, ez van, 1-1.
„Azért volt ostobaság a Szoboszlaiba beleállni, mert igazából az egyetlen magyar focista, aki nemzetközi szinten is vitte valamire, elért valamit. Ezzel együtt azt gondolom, ahogy ezt ő lenyilatkozta, csapatkapitányként nem engedhette volna meg magának, ő egy egész csapat helyett nyilatkozik, hogy ne csak akkor szurkoljanak nekik, amikor győznek.
Ez azért ritka, mint a fehér holló, valljuk be őszintén” – fogalmazott a lapnak Dietz, aki hangsúlyozta, hogy hazánkban ez már régen nem a fociról szólt.
„Nem értem, hogy miért kell, hogy a csapból is Szoboszlai folyjon, viszont ha már ő folyik, akkor én azt gondolom, hogy neki egy válogatott kapitányaként sokkal jobban oda kéne figyelnie, hogy hogyan kommunikál” – tette hozzá a színész.
Csábi József szerint ez a párharc, ez a két mérkőzés talán helyére teszi azt,
hogy jelen pillanatban hol tart a magyar válogatott,
illetve hol tart a magyar labdarúgás.
Az sem jó, hogyha Boszniában nyerünk 2–0-ra, és azt felhájpoljuk, meg az sem jó, ha kardunkba dőlünk egy ilyen mérkőzés után.
Csalódottnak lehet, sőt kell is lenni, mert talán még jókor is jött ez az idézőjelbe tett pofon. Jön a vb-selejtező ősztől, és nekünk most az a legfontosabb.
Na most látom, hogy a világranglista alapot kihagytam a szövegből. Tehát a világranglista alapján kell az első négybe kerülni, ami nem lehetetlen, bár nem is egyszerű. (Gondolom a múltkori potenciális olasz-portugál miatt hozták be ezt a világranglista szabályt.)
Az sem mindegy milyen eredménnyel végeznénk a 2. helyen. Mivel a pótselejtezőn kiemelési rendszer van, az első négy NL-es ellenfelet kap. Arra meg ugye voltak elméletek, hogy San Marino is pótselejtezős lehet, és ha ők azok, akkor Moldova is. Szóval az első négyben végezve és ha a Moldova előtt lévő 12-ből 10-en kijutnak vagy másodikok, akkor elvileg 50% az esélye hogy a pótselejtező elődöntőben Moldova vagy San Marino az ellenfél, itthon. A pótselejtező döntőben meg már bármi lehet.
Ma reggel 2025 Március 25.-én 9:40 -kor az USA közepén bementem egy postára. (USPS) Csontfekete ugandai fogad, alig értem az angolját. Bélyeget veszek egy magyarorszgi levéle. Föl néz is valami olyasmit mond, hogy "szukur". Nem értem. 2x megismétli, majd azt mondja, hogy "Turk-Hungry trezero".)
Ne hasonlítsuk már a magyar helyzetet működő utánpótlásneveléssel rendelkező országokhoz. Nálunk azért nehezebb megtanulni rendesen focizni, mint a La Masián :)
Az első hely szerintem is teljesen felejtős. A portugáloknak sokkal jobb keretük van, mint 2016-ban, de az már beteges, hogy a 40 éves Ronaldot nem lehet elfelejteni. Gyakorlatilag csak az szól mellettünk, hogy sosem győztünk még ellenük, és minden sorozat megszakad - mostanában egyre több. De gyakorlatilag az össszes 12 csoportból 9-ből egyértelmű hogy ki jut ki, az osztrákok kaptak egy hulla gyenge Boszniát (láttuk), akik nagy mákkal legyőzték a románokat Bukarestben. A dánok jó csapat, de most a görögök nagy flowban vannak - mint mi 2022 nyarán. A svájci-svéd-szlovén egy kiegyenlített csoport, de azért ezt szerintem a svájciaknak be kéne húzniuk.
Az írekkel jobban megszoptuk, mert abból a kalapból kaphattunk volna jóval könnyebbeket is. Én úgylátom ha behúzzuk a második helyet akkor azért nem olyan rosszak az esélyeink.
És hány ilyen focistaapuka van Hollandiában a suriname-i bevándorlók között? Jamal, Mbappé apja is ekkora áldozatot hozott? Jamal apja 18 éves volt, mikor született. Most 35, és van egy felnőtt fia, aki már világsztár.