Keresés

Részletes keresés

Pierr_Kardán Creative Commons License 2017.08.17 -4 4 8870

Mivel tudjuk, hogy utálod, ha valaki a wikipédiát hozza fel példának, ezért hozok én is wikipédia példát, hogy legyen mit kifogásolnod :-)

 

Itt van az eredeti, teljes Köppen féle klímatérkép, ha belenagyítasz, akkor láthatod, hogy Chalkidiki és Thessaloniki bizony-bizony mediterrán éghajlatú.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8869)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.08.17 0 2 8869

Nagyíts bele, nem számít annak. A mediterrán nem attól van, hogy délebbre van :)

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_climate

Előzmény: Boarhunter (8865)
Katana750 Creative Commons License 2017.08.17 -6 0 8868

Nem megsérteni akartalak, csak én is kifejtettem a gondolataimat. A mediterrán éghajlatról alkotott véleményeddel is vitatkoznék! Melyik hivatal szerint nem mediterrán szaloniki környéke? Egy mulatságos történetem is van. A nyaralás valahányadik napján, reggel a takarító nénink sivalkodva futott ki a szobánkból, kezében a párnám és valami szinyórt kiabálva futott felém. Valami volt a párnám belseje és a huzat között. Nézem, mozog de én csak a póktól félek úgyhogy egy életem egy halálom lerántottam a huzatot a párnáról. Egy tipikus mediterrán állatka volt ott. Egy fali gekkó. Törökország Földközi-tengeri részén már láttam ilyet meg az asszonyomnak is van egy leopárd gekkója, úgyhogy szépen elengedtem és ennyi. Sajnos ijedtében a farkát letörte, de azért biztos megmarad! Másnap egy imádkozó sáska volt a függönyünkön, na azt már elpusztítottam. Rusnya dög.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8864)
szalámi Creative Commons License 2017.08.17 -1 2 8867

Ne reklámozd, hogy délen jobb, mert odaszoknak! :) Így már a Peloponésszosz déli részére kell mennünk, ha viszonylagos nyugalmat akarunk.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2017.08.17 -4 4 8866

Nyilván ez a te egyéni véleményed :-)

 

Hogy kinek mi jelenti az "igazi" Görögországot, az mindenkinek a saját benyomásaitól, tapasztalataitól függ.

 

Mondok egy élesebb példát. Melyik az "igazi" Olaszország? A havas hegyes Észak, ahol sielni lehet? A havas hegycsúcsok közötti tavak pálmafás partja? A szelíd lankás Veneto? A turistagyárak az Adria északi részén? Velence? A gazdagságot sugárzó Genovai tengerpart? A történelmi városok Róma fölött? Róma? Nápoly környéke? Puglia köves partjai? A kőkemény Calabria? Esetleg Szicília?

 

Ehhez a változatossághoz képest Görögország egy egyszerű ország, nem kéne észak - dél háborút indítani, mindenki menjen Görögországon belül oda nyaralni, ahol neki tetszik.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Boarhunter Creative Commons License 2017.08.17 -3 2 8865

A másik ok, amiért nem igazi Görögország északon, az az éghajlat. Hivatalosan Thessaloniki környéke nem mediterrán, inkább kontinentális, az igazi mediterrán valahol Trikala-Larissza környékén jön meg.

 

Ez egy érdekes elgondolás. A horvát tengerpart az mediterrán noha a legdélibb pontja is cirka kétszáz kilométerrel északabbra esik mint Thesszaloniki.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.08.16 -1 4 8864

Bocs, hogy hozzászóltam.

Előzmény: Katana750 (8863)
Katana750 Creative Commons License 2017.08.16 -6 2 8863

Tisztában vagyok a leírt idegen szavak jelentésével. Jártam Krétán és Rodoszon is. Más a növényzet tényleg. Rodosz szerintem nem görög sziget, hanem egy görög fennhatóságú sziget. Anakin megjegyzése szerint mégis az "igazi Görögországhoz" tartozik, hiszen több mint 500 km.-re délre van Katerinitől.  Vagy mert görögök lakják túlnyomórészt? Nem vitaindító akartam lenni, csak ezt hozta ki belőlem a szakértői megjegyzés. Van egy pesti görög büfé tulajdonos barátom. Holnap bemegyek hozzá egy muszakára. Ő Lariszai. Kíváncsi vagyok a véleményére! Lehet, hogy ő csak Thesszáliai? 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Katana750 Creative Commons License 2017.08.16 -1 1 8862

Igen tudom és pontosan ezért nem szeretem az ilyen sarkos véleményt szerintem nélkül olvasni. Jártam GR déli részein is de nem nyaralni. Tudom, hogy van különbség észak és dél között is. Hazánk mely része nem igazi magyar? Szabolcs vagy a "turistaparadicsom" Balaton? Budapesten a hősök tere? A X. ker. az igen? Szóval ilyen gondolatok miatt írtam amit írtam. Olyan lenézőnek érzem az ilyen véleményt azokra nézve akik nem engedhetik meg, hogy lemenjenek délre. Gondolom északon autózva te is láttál Makedónia Hellas vagy Greece mázolmányokat falon, táblákon! Túl sok van ahhoz , hogy csak hülye gyerekek firkálása legyen. A volt YU. köztársasággal szemben területi követeléseik nincsenek. Makedónok de görögök is. Így gondolom én. 

Előzmény: 409 (8861)
409 Creative Commons License 2017.08.16 0 1 8861

 

 Te is tudod, hogy nem a földrajzi értelemben vett Görögországról szól az a "vélemény". A turistaparadicsomok kontra igazán görög hangulatú helyekről van ott szó. Bevallom, magam is osztom ezt a véleményt, egészen más a hangulata a Peloponneszosz, vagy közép Evia turizmustól még érintetlen részeinek. Ilyet az északi felkapott helyeken, de mostmár sajnos a nyugati parton sem találsz.

 

 Aztán persze azon is hosszasan lehetne polemizálni, hogy ki is az igazi görög. Ahogy a történelem etnikai keverőtégelyét nézem, volt ott mindenfajta náció vagy 2ezer évig akikkel keveredtek.

Az ókori Görögország sosem volt egységes sem etnikailag, sem területileg. Az 1821-ben alakult újkori Görögországig nem is létezett.

Előzmény: Katana750 (8856)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.08.16 -1 1 8860

Igen, mert Paralia tengerpartot jelent. Görögül. A magyar köznyelvben pedig Paralia Katerinit jelöli.

 

Több okból nem "igazi" a Thessaloniki környéki Görögország, egyrészt ide épültek az jellemzően alsóbb kasztok igényeit (idegennyelv-nemtudás, hazai kajákhoz ragaszkodás, olcsóság, könnyű megközelíthetőség busszal) kiszolgáló turistaipari komplexumok. Sarti és a félsziget eldugodtabb helyei talán jobbak, Thassos még jobb, Samothraki még annál is jobb. 

 

A másik ok, amiért nem igazi Görögország északon, az az éghajlat. Hivatalosan Thessaloniki környéke nem mediterrán, inkább kontinentális, az igazi mediterrán valahol Trikala-Larissza környékén jön meg. Persze attól még meleg van, meg minden, de mondjuk ha megnézel egy krétai növényzetet, akkor az durván más, mint a teljesen zöld Thassos, mondjuk.

Előzmény: Katana750 (8856)
409 Creative Commons License 2017.08.16 0 2 8859

 

 Ahol ő volt, az a paralia nem az a Parália. !!  Maga a paralia szó annyit jelent mint az angolban a beach. Több tucat paralia van Görögországban, de mindig az adott hely nevéhez kapcsolva. Ahogy az ominózus Parália is valójában Paralia Katerini.

Előzmény: totopad (8857)
Katana750 Creative Commons License 2017.08.16 -1 1 8858

Tisztában vagyok a leírtakkal, de szerintem Görögország onnan kezdődik ahol az autóutat elválasztó növényzet már nem holmi gaz, hanem virágzó leander(Evzoni). Görögül beszél a nép. Egyébként pont, hogy a Makedónok nagyon is görögök és a Trákok, Epirusziak, is.  

Előzmény: totopad (8857)
totopad Creative Commons License 2017.08.16 0 1 8857

A Görögországot járók körében Paralia tényleg a nem túl érdekes -viszont a magyaroknak olcsó- kategóriába tartozik. Régen a legtöbb honi utazási iroda indított ide járatokat, ezért a magyarok körében igencsak népszerű Sarti-val, Olympic Beach-el együtt, de ezektől azért vannak messze szebb helyek Görögországban. 

Előzmény: Katana750 (8856)
Katana750 Creative Commons License 2017.08.16 -1 1 8856

Néhány napja egy újdonsült szakértőtől megtudhattam,(az autós szaktopikon) hogy nem az "igazi" Görögországban voltam nyaralni, mert az Paralia(Katerini) után 3-500 kilométerre kezdődik. Ez persze csak egy vélemény, ami olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van de viszonylag kevesen kíváncsiak rá. (az urológust most hagyjuk) Szóval én is Paralián nyaraltam, de Paralia Gerakinin. Ez a hely a Kasszandra és a Sithonia között helyezkedik el, hazánk fiaival alig találkoztunk. Szállásunk az "Alkinoos Beach Hotel" kiváló és drága hely. Az észak Görögországban megszokott szerb, román,bolgár, magyar vendégkör itt inkább nyugat európai és (csodálatomra) alkoholt nem ivó csendben pihenő orosz. A tengerünk az eddigi leginkább kényelmetlen volt. A csodás homokos part után jókora kövekkel borított bejárat a tengerbe és utána hínáros aztán sziklás befelé. Szerencsére ez csak a mi hotelünk partjának bejárata volt. A víz 28-30°c, a szokásos tiszta és néhány száz méterre eltávolodva már a Szártit idéző homokos lankás part minden kellemetlenség nélkül. A könnyű búvárkodáshoz viszont jó volt a sziklák és a hínáros fölé lebegni, hiszen látható mozgó élővilág ott van. A hotelnak jókora medencéje volt 0,8 és 2,7 méteres vízmélységgel. A hétköznapok nagy nyugalomban teltek, de péntek délutántól vasárnap estig nagyüzem volt. A hotelt hétvégén ellepték a görög fiatalok(nem szállóvendégek) és csak fogyasztás fejében használhatták a hotel medencéjét, parti napozóit stb. A beach bárban egy hot dog 2€, frappé 3€, 0,5liter víz 0,5 €, egy koktél 7,50€, egy 2 mini hamburger és kicsi sült hasáb kombinációja 6€, szóval nem volt olcsó. Mégis tele volt a part görög fiatalokkal akiknek a hírek szerint 50%-a munkanélküli, amúgy a lakosság 25%-a szintén zenész. Azt hiszem ezeket a híreket kicsit kétkedve fogadom. Meg az egész csődben Görögország jajongást, ami időnként felröppen. Az üdülőfaluban nincs sok lehetőség étkezési szempontból és ami van az sem éppen első osztályú. Volt egy este amikor a 70 km.-re lévő Szártin vacsoráztunk, de Nea Podieába is átmentünk csak vacsorázni. Meg kell említeni Poligirosz városát ami 15-20 km.-re van Gerakinitől és szombaton piac van. Nagy kedvencem az olajbogyó mindenfélével megtöltve és eddig csak boltban vagy a határon vettem(most 4€ volt a hdfs-ban). Nos a piacon 2€ ért vettem a termelőtől és füstölt halat és 55°os cippurót 15€ /1,5 liter és asztalterítőt szóval vásárolni szeretőknek ideális. Végül is nyugis nyaralás volt, egy valamiben megegyeztünk a nőmmel. Jövőre visszamegyünk Thasosra.

Melcsi625 Creative Commons License 2017.08.12 0 0 8855

Megnéztem,tényleg nagyon szép,köszönöm!

Előzmény: dokeee (8854)
dokeee Creative Commons License 2017.08.11 0 0 8854

 Homokos, de szerintem a Potistikai strand  jobb hely, mint a Papa Nero-i.

Előzmény: Melcsi625 (8848)
bellevue0822 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 8853

Erre nem gondoltam:-)))))

Előzmény: szalámi (8850)
Melcsi625 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 8852

Köszönöm,elolvasom!

Előzmény: geodo1 (8851)
geodo1 Creative Commons License 2017.08.11 -1 0 8851

http://maszekutazos.blogspot.hu/2014/06/a-kentaurok-foldjen-pelionpilio.html?m=1

 

Nagyon apró kavicsos, homokos volt pár éve, mikor ott voltam. Abszolút úgy emlékszem, hogy alkalmas játszani a gyerekeknek.

Előzmény: Melcsi625 (8848)
szalámi Creative Commons License 2017.08.11 0 1 8850

Ilyen melegben elolvad! :D

Előzmény: bellevue0822 (8847)
'szti Creative Commons License 2017.08.11 0 0 8849
Előzmény: Melcsi625 (8848)
Melcsi625 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 8848

Sziasztok!Légszi segítsetek már nekem..

Pelion félszigeten töltenénk pár napot,és az lenne a kérdés,ahhoz,aki járt már ott,hogy a Papa Nero beach

az homokos,vagy kavicsos?Fontos lenne tudni,hogy tudnak-e ott,vagy a környéken(melyik strand?) a

gyerekek homokozni...Szóval homokos/kavicsos,vagy estleg olyan ,mint pl. Sartin apró-sóderes?

Mindenképpen félsziget külső részére mennénk horeftótól lefelé...Köszönöm!!

 

bellevue0822 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 8847

Kedves Utazók!

 

Nagyon szeretnék megkérni valakit, hogy ha mostanában utazik, hozna-e 1 hógömböt nekem?  Természetesen előre tudok adni eurót. 

 

Köszönöm előre is, ha valaki válaszol.

 

Üdv. Piroska

 

ines88 Creative Commons License 2017.08.10 0 0 8846

Köszi szépen mindenkinek!

'szti Creative Commons License 2017.08.10 0 0 8845

mi naxosra mentünk velük athénból és vissza. a feladott poggyászhoz athénban ki kellett automatából nyomtatni a cimkét. online check-in volt, a vissza besz.kártyát a naxosi reptéren kaptuk meg, ott nem tudtam előre nyomtatni. kicsi géppel repültünk, csak 2-2 ülés volt soronként és egy nagyon kedves stewardess.

Előzmény: ines88 (8836)
Kylo Creative Commons License 2017.08.10 0 0 8844

Eddig egyszer utaztam velük, három nappal ezelőtt (ATH-CHQ). A járat tele volt, jumpseat-en vittek el minket cpt engedéllyel. Feladottunk nem volt, pontosak voltak, kézipoggyászt nem mértek. Nagyon jó fej és kedves személyzetet fogtunk ki.

Vasárnap ha megyünk haza (ATH-ig velük), megírom a friss tapasztalataim ha érdekel.

Előzmény: ines88 (8836)
Anakin a sith Creative Commons License 2017.08.08 0 0 8843

Corfura lehet, hogy a kis gepek mennek, de azok is nagyon jok. En Kretara repkedek hetente, a jegyem mindig olympic, de oda az aegean airbus jar. Zakynthotoson voltam egy hete, oda a kicsi proppeleresek jarnak. Corfura nem tudom, de tok mindegy. Amugy se lehet 50 percnel tobb repules. 

Előzmény: ines88 (8836)
dokeee Creative Commons License 2017.08.08 0 0 8842
Előzmény: PNI (8840)
Anakin a sith Creative Commons License 2017.08.08 0 0 8841

Az olympic mar aegean tulajdon, ok is uzemeltetik, Korfura is biztos az megy. Olympic-aegean kozos jaratok. A sajat gepeik kozul kb 6 maradt, azok csak belfoldi utakat mennek. 

Előzmény: ines88 (8836)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!