Keresés

Részletes keresés

icuska54 Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69975

Szia larimar!

Köszi szépen a linket, és a dicséretet a takarómhoz.

Megszenvedtem vele, mire kész lett, mert ugye a videón a csajszi olyan lazán mutatja, hogy a szendvicselt kockákat egyenként hogyan kell csikkal összekötni... azonban a valóságban ez nem is olyan könnyü...

 

Kicsit elméláztam mire megtaláltam amit irsz arról a spéci anyagról... Tehát a minta rajzolása és átmásolása megoldható.. kb ilyesmire jutottam én is elméletileg. A gyakorlati kivitelezéssel már sokkal nagyobb a gondom .... szerintem  itthon ilyen anyag nem kapható sehol se és olyan spéci toll se, ha jól tudom, amivel jelölni lehetne... az alap rajzhoz, a sablonhoz bármilyen filc jó lenne, mondjuk a permanent alkoholos filc meg is tenné, - de az átmásoláshoz már ez nem jó, oda kellene a vizzel eltávolitható. Felénk ilyesmiről még nem is hallott a boltos. A tüllt kérdeztem, de nem volt a boltosnak.

 

Már  azon is méláztam, hogy magamnak csinálok sablont, felrajzolni még menne is talán, de itt vége is van...fogalmam sincs mire rajzoljam és hogy lesz belőle vonal mentén likas sablon, és persze mivel tudom a mintát átnyomni a likakon...

Javasolta  valaki, hogy vékony solvy-ra rajzoljam fel a mintát és azt varrjam rá az anyagra a vonalak mentén, majd tépjem le a felesleget, illetve vizzel oldjam le. Ötletnek nem is rossz, de nem tudom mit csinál a toll tintájának maradéka, benne marad-e az anyagban, vagy az is leoldódik a vizzel... tépkedni kicsit problémásnak gondolom, bár lehet hogy jól lehet tépni.

A selyem papir és a celofán nem mükszik :))) a gépi himzésnél használt téphető papirt még nem próbáltam, de majd keresek maradékot . Attól tartok ennek az eltávolitása se könnyü.

Előzmény: larimar (69974)
larimar Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69974

Ezen a linken találtam egy képet, ami olyan anyagot reklámoz, amivel tűzésmintát lehet  átmásolni, hasonlít a tüllös megoldáshoz:

http://www.anniescatalog.com/catalogs/quilting_sewing/august_2013.html

Előzmény: larimar (69972)
larimar Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69973

Kezdő létedre szép "középhaladó" munka került ki a kezed alól, gratula!

Előzmény: icuska54 (69969)
larimar Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69972

Szia icuska54!

 

Nekem annak idején, amikor foltvarró tanfolyamra jártam, úgy mutatták a profik, hogy megfelelő méretű tüll csíkra rajzolom elő a mintát úgy, hogy a papiron levő rajzot az ablakra ragasztom, majd ráhelyezem a tüllcsíkot és ceruzával átrajzolom a mintát.

Majd ezt a lukacsos tülldarabot ráhelyezem a tűzendő anyagfelületre, és illanó filccel, vagy vízzel kivehető filccel átrajzolom az anyagra.

Kis felületen jól müködött nekem, nagy darabot - takarót -  még nem tűztem ezzel a módszerrel.

 

Larimari

Előzmény: icuska54 (69970)
pá-gi Creative Commons License 2013.08.17 0 0 69971

Kedves Icuska54!!!

 

A szabad gépi tűzéseket a "profik" fejből csinálják!!!!!

-Lehet illanó filccel előrajzolni,

-vízre illanó filccel kirajzolni

- az anyag mintája mentén  illetve azt követve

de újabban úgynevezett "radírozható tollal" kirajzolni aminek előnye, hogy nem illan el, a varrást követően lanyos vasalóval megsimogatni a vonalakat és eltűnik a rajzolás

 

Érdemes videókat megnáézni a tűzésekről, valamint a facebookon a patchwork csoportot bejelölni és ott sokan vannak akik tűzéseket mutatnak illetve tűzésminták elérhetőségét ismertetik, tanfolyamokat tartanak stb. 

Előzmény: icuska54 (69970)
icuska54 Creative Commons License 2013.08.15 0 0 69970

Nem tudom jár-e valaki errefelé, de szeretnék még kérdezni.

 

Hogy szokás csinálni a tüzéseket?  Mivel rajzolod fel?

.. láttam videót ahol valamiféle kézi indigóval rajzolták át a mintát,  ettől borsózik a hátam... utálom az indigót, mindent befog csak azt nem amit kéne.

... ceruzával és valamilyen jelölővel rajzolták fel közvetlenül az anyagra. Hogy tünik el a ceruza vagy a jelölö maradványa? Azonnal mossák a készterméket? -- nehezen tudom elképzelni...

... egy másikon pedig valamilyen papirra rajzolták a mintát, majd a kész szendvics tetejére rögzitve átvarrták,  - ez a legszimpatikusabb számomra, mert a papirt ki lehet tépni a végén. Milyen papirral kellene csinálni?

Köszi a segitséget előre is

Loncika

icuska54 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 69969

Köszi a tippet !

Örömmel vettem a  készités menetéről a beszélgetést is, tanulságos volt számomra....Totálisan kezdő vagyok ezen a téren....

Azt a hozzászólást én is láttam és azonnal megadta a kezdőlökést a kipróbáláshoz....ráadásul az én gépemhez csatlakoztatni lehet öltésszabályozót, amivel csuszás mentesen lehet steppelni is.. bár előtte összeférceltem a szendvicset ...

Megmutizom mit csináltam, nem a legtökéletesebb, de elmegy :)))) a kétoldalas dologgal vannak még gondjaim

Előzmény: dalia (69962)
Bejus70 Creative Commons License 2013.08.09 0 0 69968

Sziasztok! Zacskótartó ötleteket keresek, az enyémet és a felhívást itt találjátok:

 

http://rongytalanitas.blogspot.hu/2013/08/a-spajzbol.html

 

Köszönöm, ha benéztek és azt még inkább, ha megmutatjátok a Tiétek!

freyya Creative Commons License 2013.06.26 0 0 69967

Köszönöm! Közben felfedeztem - na nem egyedül - hogy az alsó szál feszességén is lehet állítani. Kicsit lazábbra vettem, és lassabban csinálom, így időnként már egész hasonlít a túloldal is ahhoz, aminek lennie kellene. De még bőven kell kisérletezgetnem, mire ebből tisztességes kukacolás lesz. :)

Előzmény: dalia (69966)
dalia Creative Commons License 2013.06.26 0 0 69966

szélfeszesség a gond, elég sokat kell játszani, mire eltalálja az ember, hogy alul-felül mi az ideális. állítgasd mindig csak egy egész picit, aztán teszteld. MIndkét oldalon egyformábak kell lenni az eredménynek.

 

ezt a cikket olvasd el!

http://kozosvarras.blogspot.hu/2008/08/kukacols.html

 

Előzmény: freyya (69965)
freyya Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69965

Nem megy ez nekem. Azt hittem, hogy az anyag irányítása lesz nehéz, mert leengedett, normál talppal és anyagtovábbítóval abban iszonyat béna vagyok, de az így megy mint a karikacsapás. Fél perc alatt sűrűn "telerajzoltam" egy kispárnányi felületet mindenféle mintákkal. A hátoldal viszont katasztrófa. Összevissza hurkolódik, csomósodik vagy feszül, sehol nem hasonlít tisztességes varrásra. De legalább bontani könnyű volt. :(

freyya Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69964

Sikerült felszerelnem, az ide-oda huzigálás, mintában varrás is megy, sőt gyanúsan egyszerűnek tűnik. A probléma az, hogy felül nagyon szépen kirajzolódik a minta, és a varrás is ugyanolyan, mint amikor simán egyenesen varrok, a hátoldalon viszont inkább pelenkaöltésre hasonlít, időnként csomókkal meg olyan varrásokkal, mint ha csak egyetlen szál húzódna ott. Ez mitől lehet? A szálfeszességet próbáltam állítgatni minden irányban (Janome JR1012 gépem van, ha ez segít valamit), de nem változtatott rajta. 

freyya Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69963

Köszi szépen a tippeket! Épp most jöttem a városból, vettem kukacolótalpat. Szerelem is fel (remélem, menni fog), aztán kezdek gyakorolni. Kezdetnek azt találtam ki, hogy viszonylag kicsi, maximum 30x30 cm-es négyzetet  vágok ki 2 anyagból és vatelinből, összerakom, és azon próbálgatom. Annak a fércelése sem lesz nagy munka. Bár az is megfordult a fejemben, hogy kisebb darabokat - na nem ágytakaróméretet, de mondjuk egy díszpárnát - ha már fércelni kell, akkor annyival tűzhetem is kézzel. Na de most a kukacolást gyakorolom! :) Ha véletlenül összejönne belőle valami használható, majd berakom a macska alá ülőpárnának. :)) Aztán ha már jól megy, csak akkor kezdek neki az ágytakarónak. Egyébként tetszik az a pántos ötlet, amit itt lejjebb írt valaki, szerintem én is így fogom csinálni, akkor nem kell több négyzetméternyi anyagot húzogatni a kukacolótalp alatt. :)

Előzmény: dalia (69962)
dalia Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69962

Fontos trükkök még:

a tűzást középről kezd és onnan haladj kifelé, ne akard a szélét megvarni az elején, az a legvégén jön.

 

 

ha 3 rétegű szoksos quiltről beszélünk, akkor van olyan technika, hogy felvágni csíkokra a középső, vastagabb - vatelin - réteget, volt is róla szó itt a topicban, de nem találom.

 

vagy ha megnézed épp pár hozzászólással korábban volt egy technika, ahol csak kis darabokat készítenek és utána állítják össze.

 

fércelés: amilyen sűrűn van türelmed, annál jobb, úgy 10 centi távok kellenek mindenképp.

Előzmény: freyya (69961)
freyya Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69961

Köszi szépen! :) Marad akkor ez a fércelés. Ezt milyen sűrűn csináljátok? Mert nekem a gombostűvel összetűzött rétegeknél simán lecsúszott a felső réteg néhány centiméterre a gombostűtől. Sűrűn varrogassam át az egészet? A tempó nem számít, úgy döntöttem, rászánom az időt. Ez semmiképp nem az a "leülök, aztán felállok, amikor készen van" jellegű projekt, ettől kezdve tökmindegy, hogy egy hétig vagy egy hónapig csinálom.

Ja és még azt akartam kérdezni, hogy az ilyen nagy ágytakarókat egyben lehet csak vatelinezni, hátoldalazni, kukacolni a legvégén, vagy lehet apránként is összerakni valahogy az előre kukacolt, többrétegű blokkokat? Egyszerűbbnek tűnik viszonylag kicsi anyagot tologatni a tű alatt, mint egy 2,5 x 2,5 méteres takarót.

Előzmény: Kriza (69959)
freyya Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69960

Köszi szépen, akkor fércelni fogok én is. Eddig gombostűket használtam a rétegek összetartására, de attól még lazán elcsúszkál az anyag. Pedig nem is kukacoltam, csak a szélénél akartam egyenesen összevarrni a rétegeket, de minduntalan lecsúszott a felső anyag a vatelinról, állandóan utána kellett igazgatni, és időnként csúnyán be is gyűrte. Igazából kétoldalú ágytakarót terveztem (2 in 1 mindjárt), ahol fontos lenne, hogy a kukacolás a hátoldalon is oda essen, ahová kell, de ezek után inkább nem ilyennel fogom kezdeni a patchwork-pályafutásom. :)

A gép, amit linkeltél, jól néz ki, most jut eszembe, hogy varrodában dolgozom, hátha ott is van ilyen! Mondjuk engem biztosan nem engednek rá bénázni (irodán vagyok), de talán valamelyik varrónő kolléga végigkukacolná nekem a takarót, ha kész lesz. Ettől függetlenül szeretném megtanulni és begyakorolni a kukacolást.

Előzmény: dalia (69958)
Kriza Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69959

nem, azért fogja ez valamennyire a rétegeket, de nem nagyon, hiszen akkor nem lehetne mozgatni. de így látod, hol fog varrni a tű, értelemszerűen a köröcske közepébe :-)

 

az egyenes steppelésnél kell a felsőanyagtovábbító, de nekem az sem egy ütemben továbbítja a 2 anyagot. ennél  steppelésnél viszont a kukacoló talp nem segít, sőt.

 

a férceléssel igaza van daliának, a ragasztóspray nekem nem jött be, a fércelőpisztoly sem annyira, mint reméltem, pedig van olyanunk daliával közösen :-), a kézi az igazi és leghosszadalmasabb, sajnos. dehát végülis az igazi foltvarrás nem a gyorsaságról szól. :-)

 

 

Előzmény: freyya (69957)
dalia Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69958

ezen csak a sűrű fércelés segít, semmi más, ezt nem lehet megúszni, még a felsőanyag továbbító - aminek semmi köze a steppelő/kukacolóhoz - is csak kicsit javít, de nem helyettesíti a fércelést.

Alternatív megoldások: textilaragsztó a rétegek közé, illetve van pisztolyos fércelés is, de a legtutibb módszer a klasszik kézi.

Fáj, tudom, nekem is évekig tartott feldolgoznom:) :)

 

vagy hát lehet ilyennek steppelni, akkor nem kell fércelni:

http://varrogepcentrum.blogspot.hu/2011/05/baby-lock-gyartmanyu-q-drive.html

 

Előzmény: freyya (69957)
freyya Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69957

Akkor ez a kukacolótalp csak ilyen biztonsági dolog, hogy ne szúrhassam meg magam kukacolás közben? Azt hittem, csinál is valamit. Tulajdonképpen kezdetnek nem is ragaszkodnék mindenféle girbe-gurba mintákhoz, steppelnék én egyenesen is, de ha rendesen varrom, akkor az alsó anyagot viszi tovább a gép, a vatelin és a felső anyag viszont állandóan elcsúszik rajta. De akkor a kukacolótalp ezen nem segít. 

Előzmény: Kriza (69956)
Kriza Creative Commons License 2013.06.23 0 0 69956

A letakarás pont azért van, h az anyag ne mozogjon, hanem te mozgathasd az anyagot, amerre akarod. Kukacoló talp jó rá, mert akkor annak a kis körében varr a tű és nem tudod alá dugni az ujjadat varrás közben, de az én régi gépemen pl. talp nélkül, de leeresztett tengellyel, vagy minek hívjákkal, kellett ilyenkor kukacolni. az új úgy nem varr, gép függő lehet a dolog.

 

 

 

 

Előzmény: freyya (69954)
freyya Creative Commons License 2013.06.23 0 0 69955

Azt még esetleg meg tudná mondani valaki, hogy lehet-e kapni valahol vastagabb, 100% lenvásznat világos pasztell színekben? Főleg halvány levendulaszín érdekelne, egyszínű és apróvirágos, kockás, csíkos, pöttyös stb.. Vintage stílusú takarót szeretnék, és nekem ezek a mindenhol kapható, nyomottmintás pamutvásznak annyira nem illenek hozzá, túl modern hangulatuk van, még a világosabb színek is nagyon élénkek! Inkább olyan gyerekszoba-stílus mind. 

freyya Creative Commons License 2013.06.23 0 0 69954

Sziasztok!

Szeretnék egy ágytakarót készíteni, viszont az csak úgy szép, ha megtanulok kukacolni. Olvastam, hogy lehet mindenféle spéci talp nélkül is, ha letakarom az anyagtovábbító fogazatot. Ehhez adtak a varrógépemhez valami műanyagkütyüt, fel is tettem. A kérdésem az, hogy ilyenkor magát a rendes talpat fenn kell hagyni, vagy egyáltalán ne legyen ott talp? Egyébként kipróbáltam mindkét verzióval, de az én varrógépem ilyenkor egyhelyben varr, pedig próbáltam húzni az anyagot. Mit csinálok rosszul? Tervben van a kukacolótalp beszerzése, csak többfélét is láttam a neten, és nem tudom, hogy az én varrógépemhez melyik használható. Inkább benézek majd szaküzletbe, és rákérdezek. Viszont addig is szeretném gyakorolni. 

hadre.ildi Creative Commons License 2013.06.21 0 0 69953

Sok jó videót találtam még az ajánlott között. A jó cselekedetet tevő emberekre mondta régen a lányom, hogy "piros szíve" van.  :-)   :-)  

 

Előzmény: Kriza (69926)
hadre.ildi Creative Commons License 2013.06.21 0 0 69952

Nagyon-nagyon szép...a kedvenc színeim!!! 

Naná, hogy verseny van érte!

Köszönöm, hogy megosztottad velem, köszönöm a segítséget.

Előzmény: erzsimami (69941)
Tigrislilijom Creative Commons License 2013.06.20 0 0 69951

Kedves Emy!

Köszönöm utánajárásod. Azóta meglett a kérdésemre a válasz, és de, leengedhető. Meg is vettem :-)

Előzmény: Emy 1 (69950)
Emy 1 Creative Commons License 2013.06.19 0 0 69950

TL!

 

Több helyen megnéztem ezt a gépet, de sehol nem írják, hogy lesüllyeszthető lenne a fogazata.

Előzmény: Tigrislilijom (69898)
Emy 1 Creative Commons License 2013.06.19 0 0 69949

bocsika!anyagost is ajánlani szerettem volna:)

 

http://www.foltvarras.eu/  Őket ismerjük mi foltosok és nagyon sok amerikai anyagból válogathatsz képek alapján, nem uccsó szempont, hogy elfogadható áron:)

Előzmény: Orbán Orsolya (69921)
Emy 1 Creative Commons License 2013.06.19 0 0 69948

Kedves Orsi!

 

Ha megadod,hogy hol laksz, talán tudunk ajánlani olyan személyt, tanfolyamot, ahol az alapokra megtanítanak.

 

Üdv, Emy

Előzmény: Orbán Orsolya (69921)
erzsimami Creative Commons License 2013.06.18 0 0 69947

Nekem nem tűnik merevnek.

Előzmény: farkaszsuzsa2 (69946)
farkaszsuzsa2 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 69946

Lányok!

Ha ilyen keskeny pántokkal illesztitek a blokkokat nem lesz nagyon merev a takaró? Nagyon ki szeretném próbálni ezt a módszert, de kicsit félek, hogy nem lesz elég pihe-puha.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!