Keresés

Részletes keresés

majlát Creative Commons License 2013.08.28 0 0 69983

  Szia

 

Szerintem nem a henger alakú rész a hsználati oldal, hanem a késhez hasonló és boríték felnyítására használatos tárgy.

 

 

További jó találgatást

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (69980)
GLK8 Creative Commons License 2013.08.28 0 0 69982

Lehet kapni olyan jelölő tollat, ami vasalásra tűnik el. Több színben is van. Pyrex papírboltokban kapható. Pl. Óbudán a Flórián áruházban van ilyen bolt.
Már vagy 2 éve ezzel rajzolom fel a tűzést. Csak úgy nagyjából rajzolom fel, mert ugysem tudom pontosan követni.

Előzmény: icuska54 (69978)
ancsaborcsa Creative Commons License 2013.08.27 0 0 69981

Olyan férfias dolognak látszik, de ha az enyém lenne én tűtartónak használnám.

 

Előzmény: Törölt nick (69980)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.27 0 0 69980

Most azért jövök hozzátok kérdésemmel, mert van egy érdekes tárgyam, amiről azt sejtem hogy talán kézimunkázáshoz való. De nem tudom. Ezért a segítségeteket kérem, ha valaki ismeri, írjon róla. Az is bátorított hogy hozzátok forduljak, hogy volt már itt olyan megfejtés egy érdekes tárgyról, amin sok évig hiába spekuláltunk, végül maplesyrup talált rá vitathatatlan választ - hogy csak egy esetet említsek. De volt több is.

 

A képeken a golyóstoll csak a méret viszonyításához van odarakva. A kérdéses tárgyról lecsavarozható egy többé-kevésbé hegyes tok. A másik végén az "alabárd" éles. A középtájon lévő kör alakú lyuk mindkét oldalon be van cakkozva.

 

A képre kattintva meg fog jelenni a kép külön ablakban nagyobb méretben is. Köszönöm.

 

 

larimar Creative Commons License 2013.08.24 0 0 69979

A solvy számomra ismeretlen.

Filctollat, grafit ceruzát el kell felejteni mire a varráshoz ér a művelet.

Tettem én már tönkre fehér vászonnadrágot örökre úgy, hogy grafittal - halványan, finoman, gondosan - berajzoltam a varrásráhagyást. Csak hidegvizes, ecetes ollóval jön ki.......:-))

Előzmény: icuska54 (69978)
icuska54 Creative Commons License 2013.08.24 0 0 69978

A gépszij is és a mozdony füstje is fura egy szerzet :))))))) ha elkap vagy megcsap...

 

Én is vidéki kisváros lakója vagyok. Felénk lassan már nincsen varrónő a szakmában egy-két fiatal anyuka varrogat csak a gyerekeinek, a rövidárus még szakmabeli, de alig van méteráru választék,..... ami van az főleg gyerekekre van kihegyezve, de tüll az nincs... de majd szerzek, és ki fogom próbálni azt is....  én csak egy lelkes hobbis öreglány vagyok :)) mindenbe belekapok, de aztán ha nem megy, akkor feladom....

 

Kipróbáltam a legvékonyabb vizben oldódó solvy-t és gondoltam megosztom a tapasztalomat

 

Könnyen lehet rá filctollal  maszat mentesen rajzolni, mivel teljesen átlátszó, bármilyen sablont alá lehet tenni és ami a legfontosabb, könnyen ki  lehet tépni a varrás alól mindenféle sérülés nélkül. ( nem próbáltam vizzel kivenni a varrás után, csak kitépkedtem kézzel és csipesszel)

 

Azonban!  A solvy - poliészter cérna - alkoholos filctoll hármas képes meglepö reakciót csinálni.... ha a filctoll vonalra ha rávarrsz ( tehát ha a tü átszurja a vonalat, ha csak átlépi, akkor nincs gond), akkor képes a  tü a megszáradt tintát átvinni az anyagra, igy elszineződést csinál....ha a vonal mellé varrsz akkor nincs elszineződés. 

Véletlenül jöttem erre rá... a tanulság : olyan színű tollal kell rajzolni a solvyra, amilyennel tüzünk és ami  harmonizál az anyag szinével is....  pl : sárga tónusu anyagon sárgával varrni a tüzést a sárgával rajzolt solvy-val... az alsó szál szine mindegy, mert az a hátlaphoz harmonizál...

 

Előzmény: larimar (69977)
larimar Creative Commons License 2013.08.23 0 0 69977

Icuska, én egy vidéki kisvárosban lakom és olyan "profik" által szervezett tanfolyamon tanultam, aki hétköznapi háziasszonyok, csak régebb óta foglalkoznak a foltvarrással, benne vannak a körben, így egymnástól is szereznek hasznos könnyítő praktikákat.

 

A tüll anyag, balettos kislányok tü-tü-jének az alapanyaga, általánosan ismert anyag, én is a helyi, egyetlen, csekény ellátottságú méterárú boltban vettem.

Ahogy az illano filcet is a városunkban egyetlen rövidárú kellékesnél. A vízre eltünőt pedig on-line rendeltem meg, géptűvel együtt szoktam, szinte egyszerre kopnak, fogynak. Pl. a varróvilágtól, vagy a foltvarázstól.

 

Ha van időd, böngésszél foltvarrós honlapokat, ott is lehet jól használható ötleteket eltanulni, a blogolók kedvesebbje még segítőkészen válaszol is, ha kérdezel.

 

Sok sikert! Téged már elkapott a gépszíj, leszel még profi a témában!

Előzmény: icuska54 (69976)
icuska54 Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69976

hááát.. a profik valóban....de én messzi vagyok ettől....minden aspektusból, tudásban is és földrajzilag is....

 

Nekem még az is sok, bár kivitelezhető, hogy egy sablon után rajzoljak, másoljak át. A guggoldában rákerestem a tüzésekre és nagyon sok képet dobott fel... lementettem jó sokat. Némi utógrafikai,  másolási munkákkal használható kópia  létrehozható papiron elég könnyen.

Videót is találtam, sok közülük nagyon hasznosnak bizonyult. Az egyiken láttam hogy a profi tervező csaj egy átlátszó fóliát használt, amit rátett a kész munkára és a folián rajzolta meg a tüzést... jópár mintája volt már igy előrajzolva, és csak próbálgatta melyik is lenne a legjobb az adott kész anyaghoz... magyarázta a tervezés menetét...tényleg profi volt...

Előzmény: pá-gi (69971)
icuska54 Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69975

Szia larimar!

Köszi szépen a linket, és a dicséretet a takarómhoz.

Megszenvedtem vele, mire kész lett, mert ugye a videón a csajszi olyan lazán mutatja, hogy a szendvicselt kockákat egyenként hogyan kell csikkal összekötni... azonban a valóságban ez nem is olyan könnyü...

 

Kicsit elméláztam mire megtaláltam amit irsz arról a spéci anyagról... Tehát a minta rajzolása és átmásolása megoldható.. kb ilyesmire jutottam én is elméletileg. A gyakorlati kivitelezéssel már sokkal nagyobb a gondom .... szerintem  itthon ilyen anyag nem kapható sehol se és olyan spéci toll se, ha jól tudom, amivel jelölni lehetne... az alap rajzhoz, a sablonhoz bármilyen filc jó lenne, mondjuk a permanent alkoholos filc meg is tenné, - de az átmásoláshoz már ez nem jó, oda kellene a vizzel eltávolitható. Felénk ilyesmiről még nem is hallott a boltos. A tüllt kérdeztem, de nem volt a boltosnak.

 

Már  azon is méláztam, hogy magamnak csinálok sablont, felrajzolni még menne is talán, de itt vége is van...fogalmam sincs mire rajzoljam és hogy lesz belőle vonal mentén likas sablon, és persze mivel tudom a mintát átnyomni a likakon...

Javasolta  valaki, hogy vékony solvy-ra rajzoljam fel a mintát és azt varrjam rá az anyagra a vonalak mentén, majd tépjem le a felesleget, illetve vizzel oldjam le. Ötletnek nem is rossz, de nem tudom mit csinál a toll tintájának maradéka, benne marad-e az anyagban, vagy az is leoldódik a vizzel... tépkedni kicsit problémásnak gondolom, bár lehet hogy jól lehet tépni.

A selyem papir és a celofán nem mükszik :))) a gépi himzésnél használt téphető papirt még nem próbáltam, de majd keresek maradékot . Attól tartok ennek az eltávolitása se könnyü.

Előzmény: larimar (69974)
larimar Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69974

Ezen a linken találtam egy képet, ami olyan anyagot reklámoz, amivel tűzésmintát lehet  átmásolni, hasonlít a tüllös megoldáshoz:

http://www.anniescatalog.com/catalogs/quilting_sewing/august_2013.html

Előzmény: larimar (69972)
larimar Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69973

Kezdő létedre szép "középhaladó" munka került ki a kezed alól, gratula!

Előzmény: icuska54 (69969)
larimar Creative Commons License 2013.08.20 0 0 69972

Szia icuska54!

 

Nekem annak idején, amikor foltvarró tanfolyamra jártam, úgy mutatták a profik, hogy megfelelő méretű tüll csíkra rajzolom elő a mintát úgy, hogy a papiron levő rajzot az ablakra ragasztom, majd ráhelyezem a tüllcsíkot és ceruzával átrajzolom a mintát.

Majd ezt a lukacsos tülldarabot ráhelyezem a tűzendő anyagfelületre, és illanó filccel, vagy vízzel kivehető filccel átrajzolom az anyagra.

Kis felületen jól müködött nekem, nagy darabot - takarót -  még nem tűztem ezzel a módszerrel.

 

Larimari

Előzmény: icuska54 (69970)
pá-gi Creative Commons License 2013.08.17 0 0 69971

Kedves Icuska54!!!

 

A szabad gépi tűzéseket a "profik" fejből csinálják!!!!!

-Lehet illanó filccel előrajzolni,

-vízre illanó filccel kirajzolni

- az anyag mintája mentén  illetve azt követve

de újabban úgynevezett "radírozható tollal" kirajzolni aminek előnye, hogy nem illan el, a varrást követően lanyos vasalóval megsimogatni a vonalakat és eltűnik a rajzolás

 

Érdemes videókat megnáézni a tűzésekről, valamint a facebookon a patchwork csoportot bejelölni és ott sokan vannak akik tűzéseket mutatnak illetve tűzésminták elérhetőségét ismertetik, tanfolyamokat tartanak stb. 

Előzmény: icuska54 (69970)
icuska54 Creative Commons License 2013.08.15 0 0 69970

Nem tudom jár-e valaki errefelé, de szeretnék még kérdezni.

 

Hogy szokás csinálni a tüzéseket?  Mivel rajzolod fel?

.. láttam videót ahol valamiféle kézi indigóval rajzolták át a mintát,  ettől borsózik a hátam... utálom az indigót, mindent befog csak azt nem amit kéne.

... ceruzával és valamilyen jelölővel rajzolták fel közvetlenül az anyagra. Hogy tünik el a ceruza vagy a jelölö maradványa? Azonnal mossák a készterméket? -- nehezen tudom elképzelni...

... egy másikon pedig valamilyen papirra rajzolták a mintát, majd a kész szendvics tetejére rögzitve átvarrták,  - ez a legszimpatikusabb számomra, mert a papirt ki lehet tépni a végén. Milyen papirral kellene csinálni?

Köszi a segitséget előre is

Loncika

icuska54 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 69969

Köszi a tippet !

Örömmel vettem a  készités menetéről a beszélgetést is, tanulságos volt számomra....Totálisan kezdő vagyok ezen a téren....

Azt a hozzászólást én is láttam és azonnal megadta a kezdőlökést a kipróbáláshoz....ráadásul az én gépemhez csatlakoztatni lehet öltésszabályozót, amivel csuszás mentesen lehet steppelni is.. bár előtte összeférceltem a szendvicset ...

Megmutizom mit csináltam, nem a legtökéletesebb, de elmegy :)))) a kétoldalas dologgal vannak még gondjaim

Előzmény: dalia (69962)
Bejus70 Creative Commons License 2013.08.09 0 0 69968

Sziasztok! Zacskótartó ötleteket keresek, az enyémet és a felhívást itt találjátok:

 

http://rongytalanitas.blogspot.hu/2013/08/a-spajzbol.html

 

Köszönöm, ha benéztek és azt még inkább, ha megmutatjátok a Tiétek!

freyya Creative Commons License 2013.06.26 0 0 69967

Köszönöm! Közben felfedeztem - na nem egyedül - hogy az alsó szál feszességén is lehet állítani. Kicsit lazábbra vettem, és lassabban csinálom, így időnként már egész hasonlít a túloldal is ahhoz, aminek lennie kellene. De még bőven kell kisérletezgetnem, mire ebből tisztességes kukacolás lesz. :)

Előzmény: dalia (69966)
dalia Creative Commons License 2013.06.26 0 0 69966

szélfeszesség a gond, elég sokat kell játszani, mire eltalálja az ember, hogy alul-felül mi az ideális. állítgasd mindig csak egy egész picit, aztán teszteld. MIndkét oldalon egyformábak kell lenni az eredménynek.

 

ezt a cikket olvasd el!

http://kozosvarras.blogspot.hu/2008/08/kukacols.html

 

Előzmény: freyya (69965)
freyya Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69965

Nem megy ez nekem. Azt hittem, hogy az anyag irányítása lesz nehéz, mert leengedett, normál talppal és anyagtovábbítóval abban iszonyat béna vagyok, de az így megy mint a karikacsapás. Fél perc alatt sűrűn "telerajzoltam" egy kispárnányi felületet mindenféle mintákkal. A hátoldal viszont katasztrófa. Összevissza hurkolódik, csomósodik vagy feszül, sehol nem hasonlít tisztességes varrásra. De legalább bontani könnyű volt. :(

freyya Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69964

Sikerült felszerelnem, az ide-oda huzigálás, mintában varrás is megy, sőt gyanúsan egyszerűnek tűnik. A probléma az, hogy felül nagyon szépen kirajzolódik a minta, és a varrás is ugyanolyan, mint amikor simán egyenesen varrok, a hátoldalon viszont inkább pelenkaöltésre hasonlít, időnként csomókkal meg olyan varrásokkal, mint ha csak egyetlen szál húzódna ott. Ez mitől lehet? A szálfeszességet próbáltam állítgatni minden irányban (Janome JR1012 gépem van, ha ez segít valamit), de nem változtatott rajta. 

freyya Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69963

Köszi szépen a tippeket! Épp most jöttem a városból, vettem kukacolótalpat. Szerelem is fel (remélem, menni fog), aztán kezdek gyakorolni. Kezdetnek azt találtam ki, hogy viszonylag kicsi, maximum 30x30 cm-es négyzetet  vágok ki 2 anyagból és vatelinből, összerakom, és azon próbálgatom. Annak a fércelése sem lesz nagy munka. Bár az is megfordult a fejemben, hogy kisebb darabokat - na nem ágytakaróméretet, de mondjuk egy díszpárnát - ha már fércelni kell, akkor annyival tűzhetem is kézzel. Na de most a kukacolást gyakorolom! :) Ha véletlenül összejönne belőle valami használható, majd berakom a macska alá ülőpárnának. :)) Aztán ha már jól megy, csak akkor kezdek neki az ágytakarónak. Egyébként tetszik az a pántos ötlet, amit itt lejjebb írt valaki, szerintem én is így fogom csinálni, akkor nem kell több négyzetméternyi anyagot húzogatni a kukacolótalp alatt. :)

Előzmény: dalia (69962)
dalia Creative Commons License 2013.06.25 0 0 69962

Fontos trükkök még:

a tűzást középről kezd és onnan haladj kifelé, ne akard a szélét megvarni az elején, az a legvégén jön.

 

 

ha 3 rétegű szoksos quiltről beszélünk, akkor van olyan technika, hogy felvágni csíkokra a középső, vastagabb - vatelin - réteget, volt is róla szó itt a topicban, de nem találom.

 

vagy ha megnézed épp pár hozzászólással korábban volt egy technika, ahol csak kis darabokat készítenek és utána állítják össze.

 

fércelés: amilyen sűrűn van türelmed, annál jobb, úgy 10 centi távok kellenek mindenképp.

Előzmény: freyya (69961)
freyya Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69961

Köszi szépen! :) Marad akkor ez a fércelés. Ezt milyen sűrűn csináljátok? Mert nekem a gombostűvel összetűzött rétegeknél simán lecsúszott a felső réteg néhány centiméterre a gombostűtől. Sűrűn varrogassam át az egészet? A tempó nem számít, úgy döntöttem, rászánom az időt. Ez semmiképp nem az a "leülök, aztán felállok, amikor készen van" jellegű projekt, ettől kezdve tökmindegy, hogy egy hétig vagy egy hónapig csinálom.

Ja és még azt akartam kérdezni, hogy az ilyen nagy ágytakarókat egyben lehet csak vatelinezni, hátoldalazni, kukacolni a legvégén, vagy lehet apránként is összerakni valahogy az előre kukacolt, többrétegű blokkokat? Egyszerűbbnek tűnik viszonylag kicsi anyagot tologatni a tű alatt, mint egy 2,5 x 2,5 méteres takarót.

Előzmény: Kriza (69959)
freyya Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69960

Köszi szépen, akkor fércelni fogok én is. Eddig gombostűket használtam a rétegek összetartására, de attól még lazán elcsúszkál az anyag. Pedig nem is kukacoltam, csak a szélénél akartam egyenesen összevarrni a rétegeket, de minduntalan lecsúszott a felső anyag a vatelinról, állandóan utána kellett igazgatni, és időnként csúnyán be is gyűrte. Igazából kétoldalú ágytakarót terveztem (2 in 1 mindjárt), ahol fontos lenne, hogy a kukacolás a hátoldalon is oda essen, ahová kell, de ezek után inkább nem ilyennel fogom kezdeni a patchwork-pályafutásom. :)

A gép, amit linkeltél, jól néz ki, most jut eszembe, hogy varrodában dolgozom, hátha ott is van ilyen! Mondjuk engem biztosan nem engednek rá bénázni (irodán vagyok), de talán valamelyik varrónő kolléga végigkukacolná nekem a takarót, ha kész lesz. Ettől függetlenül szeretném megtanulni és begyakorolni a kukacolást.

Előzmény: dalia (69958)
Kriza Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69959

nem, azért fogja ez valamennyire a rétegeket, de nem nagyon, hiszen akkor nem lehetne mozgatni. de így látod, hol fog varrni a tű, értelemszerűen a köröcske közepébe :-)

 

az egyenes steppelésnél kell a felsőanyagtovábbító, de nekem az sem egy ütemben továbbítja a 2 anyagot. ennél  steppelésnél viszont a kukacoló talp nem segít, sőt.

 

a férceléssel igaza van daliának, a ragasztóspray nekem nem jött be, a fércelőpisztoly sem annyira, mint reméltem, pedig van olyanunk daliával közösen :-), a kézi az igazi és leghosszadalmasabb, sajnos. dehát végülis az igazi foltvarrás nem a gyorsaságról szól. :-)

 

 

Előzmény: freyya (69957)
dalia Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69958

ezen csak a sűrű fércelés segít, semmi más, ezt nem lehet megúszni, még a felsőanyag továbbító - aminek semmi köze a steppelő/kukacolóhoz - is csak kicsit javít, de nem helyettesíti a fércelést.

Alternatív megoldások: textilaragsztó a rétegek közé, illetve van pisztolyos fércelés is, de a legtutibb módszer a klasszik kézi.

Fáj, tudom, nekem is évekig tartott feldolgoznom:) :)

 

vagy hát lehet ilyennek steppelni, akkor nem kell fércelni:

http://varrogepcentrum.blogspot.hu/2011/05/baby-lock-gyartmanyu-q-drive.html

 

Előzmény: freyya (69957)
freyya Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69957

Akkor ez a kukacolótalp csak ilyen biztonsági dolog, hogy ne szúrhassam meg magam kukacolás közben? Azt hittem, csinál is valamit. Tulajdonképpen kezdetnek nem is ragaszkodnék mindenféle girbe-gurba mintákhoz, steppelnék én egyenesen is, de ha rendesen varrom, akkor az alsó anyagot viszi tovább a gép, a vatelin és a felső anyag viszont állandóan elcsúszik rajta. De akkor a kukacolótalp ezen nem segít. 

Előzmény: Kriza (69956)
Kriza Creative Commons License 2013.06.23 0 0 69956

A letakarás pont azért van, h az anyag ne mozogjon, hanem te mozgathasd az anyagot, amerre akarod. Kukacoló talp jó rá, mert akkor annak a kis körében varr a tű és nem tudod alá dugni az ujjadat varrás közben, de az én régi gépemen pl. talp nélkül, de leeresztett tengellyel, vagy minek hívjákkal, kellett ilyenkor kukacolni. az új úgy nem varr, gép függő lehet a dolog.

 

 

 

 

Előzmény: freyya (69954)
freyya Creative Commons License 2013.06.23 0 0 69955

Azt még esetleg meg tudná mondani valaki, hogy lehet-e kapni valahol vastagabb, 100% lenvásznat világos pasztell színekben? Főleg halvány levendulaszín érdekelne, egyszínű és apróvirágos, kockás, csíkos, pöttyös stb.. Vintage stílusú takarót szeretnék, és nekem ezek a mindenhol kapható, nyomottmintás pamutvásznak annyira nem illenek hozzá, túl modern hangulatuk van, még a világosabb színek is nagyon élénkek! Inkább olyan gyerekszoba-stílus mind. 

freyya Creative Commons License 2013.06.23 0 0 69954

Sziasztok!

Szeretnék egy ágytakarót készíteni, viszont az csak úgy szép, ha megtanulok kukacolni. Olvastam, hogy lehet mindenféle spéci talp nélkül is, ha letakarom az anyagtovábbító fogazatot. Ehhez adtak a varrógépemhez valami műanyagkütyüt, fel is tettem. A kérdésem az, hogy ilyenkor magát a rendes talpat fenn kell hagyni, vagy egyáltalán ne legyen ott talp? Egyébként kipróbáltam mindkét verzióval, de az én varrógépem ilyenkor egyhelyben varr, pedig próbáltam húzni az anyagot. Mit csinálok rosszul? Tervben van a kukacolótalp beszerzése, csak többfélét is láttam a neten, és nem tudom, hogy az én varrógépemhez melyik használható. Inkább benézek majd szaküzletbe, és rákérdezek. Viszont addig is szeretném gyakorolni. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!