Keresés

Részletes keresés

kohászkék Creative Commons License 2017.11.12 -11 1 64251

Szerintem túl vagyunk a negatív holtponton ezen a téren. Valami mintha megmozdult volna az utóbbi pár évben.

Igazad van, még mindig van eladó ingatlan bőséggel, de talán nem annyi mint 6-8-10 éve.

Ugyanakkor akár csak a kéktúra nyomvonala mellett nézve is több újabb, elsősorban fa építésű házat vélek felfedezni. Ezek valószínűleg üdülőházak, de a semminél ez is több. 

 

1. a Három Falu Temploma mögött ez teljesen újnak tűnik

2. kéktúra nyomvonalán 

3. Ágasvár felé, a lentebb lévő ház teteje is újnak tűnik

4. ez a kis "24 órás" kiírás sem volt itt még tavaly sem, ezek szerint van rá igény?

 

A Zemplénben Regéc és Füzér példája töltheti el reménnyel az embert, ahol a műemlékeket jól meglovagolva talán látszódik némi előrelépés.

Nem odavalósi vagyok, de Regécen én is tudok két kisgyerekes családot akik az elmúlt években költöztek oda, mióta megmozdult valami a vár és a falu körül.

 

  Regéc, szép állapotú házak, látogatóközpont. 

Előzmény: AttHunter (64249)
AttHunter Creative Commons License 2017.11.12 0 0 64250
AttHunter Creative Commons License 2017.11.12 0 2 64249

Azért a Mátrához hozzátennék egy kis retrót.

Annak idején a "cucializmusban", kedvelt nyaraló-telelő hely volt. Olcsón, jó ingatlant lehetett venni, a helyi erőkkel felújítani és nem mellesleg, karban tartatni, őriztetni. A főváros, ahol a tulajok java élt, közel volt, a benzin olcsó, - főleg céges volgákban és zsigulikban -, tehát "turistaparadicsom". Lehet síelni,kirándulni, pihenni...

"A természet lágy ölén, majd jól esik a sziklatúra, a jó levegőt garantálja a ploretárdiktatúra!"

de a rendszernek nem kell a reklám. :)

Aztán jött valami rendszerváltás szerűség és kezdtek nem lejárni, majd kihalni a nyelvtársak. Az örökösöket meg egészen más érdekelte a váltás utáni "vadkapitalizmusban". Én 2012-ben jártam az OKT-t, utána 2014-ben voltam az általad említett településeken, de ennyi eladó ingatlan csak az Alföldön láttam. Persze azóta lehet, hogy elkeltek, de igencsak meglepett, főleg, amikor egy-kettő alacsony árát is megérdeklődtem.

Talán a turizmus és a jelenlegi retró imádat visszahozhatja ezeket a településeket, - a Zemplénben ezt nem hiszem -, sajnos a fővárostól nem sokkal messzebbi labanc síterepek sokkal többet kínálnak, borsos áron, megjegyezvén, teljesen elüzletiesedve. A mai "turistának" meg van píze erre, ugye?

Előzmény: kohászkék (64246)
Tevemadár Creative Commons License 2017.11.12 0 0 64248

Igen, amit írsz az a falu/falvak (3huta) szempontjából nagyon-nagyon remélhetőleg pozitív hozadékú lesz. Azaz, a beruházás a helyieknek pluszt jelent majd (pl. munkalehetőség).

Az én véleményem, amit leírtam viszont "önző-turista", nagyon-szubjektív vélemény volt. :-)

Reméljük nekik jobb lesz ezzel. (mármint a kastélyszálló tényleg pluszt jelent majd.) :-)

Előzmény: kohászkék (64245)
olahtamas Creative Commons License 2017.11.12 -1 3 64247

3 hete jártunk Óhután, mert kíváncsi voltam a Babuka-tóra.

Az utca képe rendezett volt, és a központban 2 épület is felújítás alatt állt:

1. felújítás

2. Babuka-tó

3. Róka-pihenő

 

Akit az egész túra érdekel végignézheti a képeket itt:

https://www.mapillary.com/app/?lat=48.37837238463743&lng=21.39786976911978&z=17&pKey=lneeWuw568jU2olh1aAdAA&focus=photo

 

Előzmény: kohászkék (64245)
kohászkék Creative Commons License 2017.11.11 -11 1 64246

A mátrai Háromhutának, azaz Mátraszentimre-Mátraszentistván-Mátraszentlászló falvaknak ugyanez volt a baja, de ott előrehaladottabb állapotában van ez a fajta turizmusra építő lakosság-megtartó megoldás, közelebb van a főváros, ezáltal nagyobb a kereslet is, na.

A sípályákat már gőzerővel alakítgatják, ott van a Hotel Narád, mint luxusszálloda, és tucatnyi kisebb-nagyobb szálláshely.

Szerintem a pár évvel ezelőttihez képest is jobb a helyzet valamivel, nagyobbnak tűnik az élet, ma is sokan voltak az (turista)utakon, és a falvakban is.

A Vidróczkit sem tudom mikor újították fel belülről, de jól néz ki, igényes lett az is.

Ágasvári th tele volt. (szerintem kvázi autósokkal) 

 

Szóval vagy ez vagy maradnak az üres falvak, mert alig van más megélhetésük.

 

1. Sípályák, balra a Három Falu Temploma, jobbra meg a Hotel Narád, a fotón most éppen nem látszik. Mindegyikre szükség van a megélhetéshez.

2. azért ez a legszebb.

3. Ágasvár sem a kéktúrázók tartják el... sajnos.

 

 

Más:

 ezeken a túlkapásokon az utóbbi évek Picassós megoldásai után már szemem sem rebbent, de azért kattintottam.

(a turistaház falán konkrétan 11 szürke pacsmag virít)

Előzmény: kohászkék (64245)
kohászkék Creative Commons License 2017.11.11 -11 1 64245

Alapvetően egyetértek veled, de ebben az esetben nem feltétlenül.

Háromhutának alig több mint 100 lakosa van. (109) A három huta nevű falunak összesen!! 

A második vh után eszement módon az akkor még 1200 körüli lakosságszámmal rendelkező Háromhutáról 900 szlovák származású embert telepítettek át a lakosságcsere következtében Szlovákiába, és nem pótolta őket senki, azóta a falu lakossága folyamatosan fogy.

Lassan elfogy, ha nem történik semmi, a falu fogyásának megállítására (ha még lehet)  talán alkalmasak lehetnek akár az ilyen beruházások is, ha teremtenek pár, esetleg pár tucat munkahelyet.

Regéc esetében vannak biztató jelek, talán ez a gyönyörű falu is megmenekül a teljes elfogyástól.

Ha ennek az az ára hogy picit zajosabb lesz a falu időnként, hát üsse kavics.

 

1. a Huták-völgye a Zabarláról. Talán ennél jobban is besüt még ide a napsugár...:-)

2. üdvözöljük Háromhután. Érdemes elmenni, annyi bizonyos.

3. Háromhuta története és térképe a "központban"

Előzmény: Tevemadár (64242)
jzp2107 Creative Commons License 2017.11.11 0 1 64244

tavaszi téll

 

bocsánat..

Előzmény: Kékdroid (64243)
Kékdroid Creative Commons License 2017.11.11 0 4 64243

Tavaszi tél? :o :)

 

Közben folytatódik a beszámolás:

 

Pilisi vándorlás, Klotildliget – Pomáz

 

Klotildligetről indulva fénypászmák világítják meg az előttem álló utat a reggeli párában. Feltrappolok a Csévi-nyeregig, ezzel kikerülöm Pilisszántót, hosszan szemezhetek a Pilis masszív tömbjével. Kilátogatok a Boldogasszony-kápolnához, felokosítom magam a kitett tájékoztatók tartalmával, közben zenés-spirituális szertartás zajlik a keresztnél. Letrappolok a Mészégetők-kútjához, ahonnan irány a Szántói-nyereg, aztán a Trézsi-forrás, csatlakozom az autóval kannaszám vizet vételezőkhöz a vízvételezésben. Igaz, nálam szerényebb mennyiség fér el. A felső forrásháznál a kápolnánál olvasott írásnak számomra már túl misztikus párja mutatja be a helyszínt. Az emelkedő nem hagy sokáig a lelki síkon tévelyegni, kikapaszkodok a szerpentinre és ezen fel a tető alá, majd egészen a tetőre. A párás kilátás iránt ebben a kevésbé népszerű időpontban is találok másik érdeklődőt. Vaskapu-szurdok, nosztalgia, lent a szurdok, fent a szikla, ahová most nem mászok ki. Előttem lovak, oldalvást is, karámban, meg ahol éppen lenniük sikerül. A Klastromkert után Pilisszentkereszt, Gertrudis királyné emléktáblával (változó megítélésű történelmi személyek című sorozatunk újabb szereplője), meg persze útba esik a cukrászda, világbajnok sütikkel. Sütizés után elsétálok néhány tüzépbarokk remekmű mellett a kék – számomra – új szakaszán, majd lendületből letrappolok a Dera-patak szurdokán. Aztán vissza, mert az új turistaház és a Hosszú-hegy következik mozgalmilag. Kilátás a háztól fölfelé és odébb a hegyről lefelé.

 

A Hosszú-hegy után hosszú dózerút intenzív teherforgalommal, majd Csobánkai-nyereg, ahol kérik a nagyérdeműt a kamera látóterében parkolni. És végre hegy, a Kevély-nyereg és a Nagy-Kevély, és észreveszem, hogy a párás délelőtt a delet valahogy átugorva párás délutánba, vagyis inkább kora estébe torkollott. Megkerülöm a csúcs tömbjét, teli és üres négyszögek vezetnek vissza a nyeregbe. Korábbi, még jelzetlen úton tett  látogatás (ennyi idő alatt komolyabb dolgok is elévülnek) emlékére kinézek a Kis-Kevélyre, áttekintendő a korábbiakat. Innen lenne jópofa fotózni a K100 távolodó mezőnyét. A ma már harmadszor érintett nyeregből a Mackó-barlang felé kell lemenni, amely ebben az órában kellően nagy és félelmetes, és ennél is félelmetesebb, hogy egészen lentről kell újra egészen felmászni, ezúttal az Oszoly csúcsára. Megtekinthetem a Csobánka felett lenyugvó Napot és átgondolhatom, hogy miért is nem hoztam magammal lámpát. Vagy legalább miért nem indultam korábban. A sárga számomra kellemes újdonságként nem rombol be egyből a lakott területre, hanem eloldalog a Pomáz fölötti fennsíkon. Néhol van jelzés, de főleg nincs, inkább a térkép alapján ballagok át az Árpád-szoborhoz. Innen az irgalmatlan forgalom és a közvilágítás kísér a HÉV-állomásig. Békásmegyerig csaknem elalszom, hosszú volt a nap.

 

Képek

Előzmény: jzp2107 (64240)
Tevemadár Creative Commons License 2017.11.11 -10 2 64242

Sziasztok :-)

Pénteken egy igen kellemes túrát csináltunk a feleségemmel a Zemplénben. Komlóskára mentünk el kocsival. (Itt már voltunk a Rákóczi túrának köszönhetően :-) ) Először megmásztuk a Szkalka-"hegyet", az OSM tanösvényt, infó táblákat és szép kilátást ígért. Ehelyett: láttuk az info táblák helyét :-), a csúcson fákkal benőtt kilátást, a tanösvény jelzése régi, hiányos, kopott, nehezen látható. Mi inkább GPS -el mentünk. Ezt a részt nem igazán ajánlom azoknak, akik ez előbb felsorolt látványért mennének. Túrázásnak/hegymászásnak nem rossz. (kb. 4 km az egész hossza. Emelkedés: 200 m fel, ugyanennyi le is.)

Utána a Újhuta volt a cél. A zöld jel-> Újhuta-> kék négyzet->(Zsidó-rét)kék->kék kereszt-> Komlóska volt az úti terv. Fotelből megtervezve kellemes késői őszi andalgásnak tűnt. :-) Igazából nem nevezném még véletlenül sem nehéznek, de mivel van benne 1-2 hullámvasutazás, ezért annyira monotonnak sem. :-) A késő őszi erdő még mindig szép, bár a színek már erősen halványulnak. A földet óriás avar borítja, hétköznap révén csak egy párral találkoztunk és egy szalamandrával :-)

Igen kellemesen elfáradtunk, mire visszaértünk Komlóskára.

A túrát csak egy valami árnyékolta be: Újhután szembesültünk vele, hogy gőzerővel folyik a régi vadászkastély átépítése/felújítása/kastélyszállóvá tétele. (Önerőből, ahogy hirdetik.) Szóval oda a kis zempléni falu csendje-nyugalma (pedig 1-1 hosszú hétvégén, már így is sok turista, kiránduló volt), jönnek azok a "népek", akik az ilyen helyre "wellneszezni" járnak főként, s valószínűleg nem a kirándulás/ok a fő szabadidős tevékenység.

Ez természetesen csak magánvélemény, az én szubjektív kesergésem. Mindenki úgy tölti a szabadidejét, ahogy neki tetszik. Csak így olyan anakronisztikusnak érzem egy kicsi, hegyi zsákfaluba ilyen monstrum üdülő központ telepítését...

 

 

Pulmy Creative Commons License 2017.11.11 -11 3 64241

          Ezúttal a BFK-n jártunk Mencshely és Balatonfüred között. A "háromtornyú falu" egy igazi kis ékkő a Balaton-Felvidéken,ahol nagy szeretettel őrzik a Haza Mindenesének emlékét a mai napig.Mencshely fő látványossága a Halom-hegyi Vulkán Tanösvény érdemes kitérőt tenni a K- ról. A Kossuth kilátóból nagyon szép panoráma tárul elénk ha szerencsénk van,Nekünk csak fél sikerünk volt,de így is egy csoda volt a látvány.  A Halom-hegytől gerinctúra jellegű az útvonal,sok szárazgyeppel és hosszú egyenesekkel. A réteken nehézkes a jelzés elhelyezés,de a Veszprémiek jól megoldják,bár néhol vannak trükkös útvonal változások,úgyhogy nem árt figyelni. A Hideg -hegy kopár tetejéről csodás a kilátás ,innét lejtőssztyepeken és borókák közt értünk a Zádor várhoz,melynek történelmi szerepe soha nem volt,falai is már legalább 500 éve pusztulnak. A várkápolna helyén volt egy kilátó,de ezt elbontották. Biztató,hogy tavaly egy hosszú távú feltárás és helyreállítás vette kezdetét. Így talán megmenekül az enyészettől ez a csoda szép helyen lévő vár. A Róka-hegyen keresztül értük el a Cseri-Kastélyszállót,mely elhanyagoltság látszatát nyújtja. Innét a túra egyetlen komoly kapaszkodója következett a Nagy-Galléra,majd a Kis-Gallén átvágva a Balatonszőlősi szőlők közt értük el az Evetes-völgyet,ahol igazi meglepetés ért a Hidegkúti-séd vadregényes szurdokában. Nem ismertük,nem is hallottunk felőle,érdemes megnézni. Innét a már ismerős Balatonfüred következett ahol véget ért a túra.

 

Részleteket és fotókat itt találtok.

Előzmény: jzp2107 (64240)
jzp2107 Creative Commons License 2017.11.10 0 0 64240

amikor én voltam, havas volt a teteje :-)

 

Előzmény: Kékdroid (64239)
Kékdroid Creative Commons License 2017.11.10 0 11 64239

A nagy, országos mozgalmak mellé egy kisebb lélegzetű, lokális, hátha elfér:

 

Pilisi vándorlás, Dorog – Klotildliget

 

Vadonatúj a túramozgalom, a színes borítójú füzethez rögtön kapok új kiadású térképet. Igyekszem nem túlhasználni, mert végre kellene egy, ami nem salátaszerűen néz ki az első használat után. Különben is, milyen cink lenne térképet használni ott, ahol illene csukott szemmel eltalálnom. Az első szakaszt az őszi szabadságom első napjára időzítem (a többi szakaszt pedig a többire), munkanapra. Nem is találkozom ötnél több kirándulóval. Dorog átépülés előtt álló vasútállomása a kiindulópont, innen a Kéktúrát követem egészen a Kétágú-hegy alá. Lendületből elbúcsúzom tőle, felmegyek a hegyre, kinézek a kilátópontra és egy kanyarral odébb elsétálok a Sasfészek kulcsosházig. Tarhálós tarka macska azonnal megrohamoz. Szép a táskád, kár lenne, ha valaki összekarmolná, mondja a tekintete, és kizsarolja a fele húst a szendvicsemből. A ház teraszáról elbúcsúzom az esztergomi látképtől, hasonlóan közel majdnem százötven kilométer múlva fogok valami hasonló látványhoz kerülni. A Pilis-nyereg felé folytatom a túrát az elkomorodó ég alatt, onnan le a piliscsévi pincesorra. Egy lélek sincs kint, a táblánál a helyi pincefalu egyesület zártkörű buliját hirdetik. A Studenka-forrás felé kell továbbmenni, pontosabban a forrás maga csak ajánlott kitérő. Kinézek, de a forrásnak semmi köze a perspektivikus motorvonathoz. Letrappolok a homokon a kékhez, hogy nagyon hamarosan el is hagyjam, fel a Nagy-Kopasznak. A kilátónál fönt ordenáré erős szél fúj, gyorsan körbefotózom a látnivalókat és mivel a látnivalók számosak, a művelet végére majd' lefagynak az ujjaim. Lebattyogok Klotildligetre, ahol új sablonperont illesztettek a hangulatos vasúti épület elé. Kiderül, hogy a következő személyvonatig még van egy csomó időm. Ezt úgy hasznosítom, hogy átsétálok a Vörös-hegy érintésével és a gázvezeték nyiladékában a szabadságligeti megállóba. Ritka a geotextil borítású turistaút, állapíthatom meg menet közben a sárgán, miközben a hamarosan meglátogatandó Kevélyek kevélykednek a túloldalon. Pilisvörösvár külsőtől személyvonat szállít Budapestre. Folytatás hamarosan.

 

Képek

HEV Creative Commons License 2017.11.09 0 11 64238

Igen, az nagyon korrekt. Itt a hiba az ÖKOTÁRS készülékében van, ők fogalmaztak hiányosan ugyanis a Zengővárkony eredeti nevezésben is benne van a Rokira hivatkozás. 

 

Előzmény: garass (64237)
garass Creative Commons License 2017.11.09 0 12 64237

Az viszont jó, hogy az amúgy sokat bírált MTSZ Híradó anyagában szerepel a Rokira való hivatkozás.

Előzmény: HEV (64235)
kohászkék Creative Commons License 2017.11.09 -11 1 64236

Ha ez így van akkor ez több mint sajnálatos.

Előzmény: HEV (64235)
HEV Creative Commons License 2017.11.09 0 11 64235

Sajnálatos, hogy pont az a mondat maradt ki a fa méltatásából amiért valójában megnyerte ezt a versenyt! Az eredeti szövegben még benne van.

"Szépsége miatt a híres természetjáró, Rockenbauer Pál ezt a helyet választotta örök nyughelyéül."

Előzmény: kohászkék (64233)
olahtamas Creative Commons License 2017.11.09 -3 1 64234

Ha jól sejtem, az érintett fa a település másik felén van, stílusosan mintegy másfélmillió milliméterre a Roki emlékhelytől.

Előzmény: kohászkék (64233)
kohászkék Creative Commons License 2017.11.08 -11 1 64233

Egy pillanatra azt hittem hogy az alábbi hírnek köze van a 30 éves évfordulóhoz, de végül is nincsen.

A hányatott sorsú Zengővárkonyi Szelídgesztenyésbe november 26-án így már két okból is érdemes elzarándokolni.

 

Inforádió - Belföld - Zengővárkony hőse nyerte a viadalt - fotó

 

garass Creative Commons License 2017.11.06 0 12 64232

Ezek remek régi képek.Egyébként a Palotaszállót épp az ott álló villa miatt az eredetileg tervezett helyétől  keletebbre kellett felépíteni, mert a tulajdonos nem adta át a területet. Már akkor is volt magántulajdon védelem.

Én egy évvel korábbi képet teszek fel, ami meg a Palotaszálló helyéről lett felvéve a tóról 1897-ben.

 

Hát a kilátókövek túra igazi hazai táj. Ha a Múzeumok Éjszakáján jártál volna a Pele-házban, lehet találkoztunk volna, mert néha oda is szoktam besegíteni a tárlatvezetésbe.

 

Előzmény: kohászkék (64231)
kohászkék Creative Commons License 2017.11.06 -11 1 64231

Ezeket meg én találtam képnézegetés közben:

 Felsőhámor 1898 körül, a Palota szálló helyén egy kis vadászlak állott

 Palotaszálló az átadás után. Iszonyatos nagy beruházás volt, a kor luxusberuházása, a Bükköt, a Mátrát, a Pilist és még ki tudja melyik hegységünket átszelő úthálózattal együtt, mindezt a két háború közt...

 Ők építették.

 

A fotókat meg lehet nézni az egyébként szállásnak is nagyon ajánlott Bükk Apartmanok szobáiban, rendkívül kedves házigazdák (nem ott laknak egyébként hanem Miskolcon) és amúgy is kiváló szállás.

Modern szobák, igényes konyha, fürdőszoba, a Kohász Kék ezen szakaszának teljesítéséhez jó lehet, de én innen mentem Bükk Szirtjei kódokat gyűjtögetni is.

 

Ezt a körtúrát is innen indítottam, ebben a Dolka-tető is benne volt, (garass!)

 

Pazar panorámák a lillafüredi sziklakilátókról

Előzmény: garass (64229)
kohászkék Creative Commons License 2017.11.06 -11 2 64230

Köszönöm a képeket!

Na, végre, tudom melyik rész a Csikorgó, a '30-as évek Turisták Lapjának számaiban rengetegszer említik, én meg sosem tudtam hogy hol van, azt meg pláne nem hogy miért is hívták így.

 

Felsőhámort jól bejártam már, a temetőről tudtam, Zolinak is említettem, de bevallom nem mentünk be most, legutóbb. 

A Kohász Múzeum pedig még laikusoknak is szépen és látványosan mutatja be a kohászati emlékeket, nem véletlen hogy iskolás csoportokat már nem egyszer láttam itt, legutóbb is éppen egy ilyen csoport távozott előttünk a múzeumból.

Eredeti Kohász kékes bélyegzőt is őriznek, de sok más egyebet is, a tárlatvezető kiborította nekünk a bélyegzős dobozát, Tájak Korok Múzeumok, Őskohót ábrázoló fazolás pecsét, volt ott minden, volt amiből több is.

 

Felsőhámor utcaképek, Kohász Múzeum, BÜKK MOZI...

 

A kiállítást is érdemes megnézni

 

 

Előzmény: garass (64227)
garass Creative Commons License 2017.11.06 0 14 64229

Egy igazi kuriózum, az Ómassai kulcsosházunk régi tulajdonjele

 

  Miskolci Bükk Egylet

 

 

Előzmény: garass (64228)
garass Creative Commons License 2017.11.06 0 13 64228

Véletlenül épp előkerült a Fazola emlékmű fotója Felsőhámorból

 

Fazola Henrik, a magyar vaskohászat megalapítója síremléke Felsőhámorban

Előzmény: garass (64227)
garass Creative Commons License 2017.11.06 0 13 64227

Ha már a meséről, meg a Szuszogóról volt szó, még egy érdekességet említek. Elődeink találóan adtak nevet sok dolognak, ilyen a Szuszogó, ami hűen tükrözi az út fáradalmait, legalább is felfelé. A közelben van még egy hasonlóan találó névadás. A Bánkút - Szentlélek közötti P sáv jelzés ami egyébként Czékus k. Miklós nagy öregnek állít emléket, az út Farkasnyaki elágazás utáni szakasza is egy régi elnevezést visel. mégpedig, Csikorgó. Az ősi név onnan származik, hogy itt a gyalogösvény egy sziklás gerincecskén halad, (ahonnan egyébként több helyről is remek kilátás van észak felé) ami a múlt század első évtizedeiben használt, szögekkel kivert túrabakancsok miatt túra közben kellőképpen csikorgptt. A térképek ezt a nevet is megtartották.

 

Más. A Kohász út a Garadna-völgyben egy harmadik települést is érint, ami szintén Fazoláéknak köszönheti kialakulását. Felsőhámort. Itt van az Országos Kohászati Múzeum, de a falu alsó végén a Kohász út felkapaszkodik a temető mellé. Aki erre túrázik, érdemes egy rövid kitérőt tenni ide, tiszteletadás céljából. Itt van egy modern, saválló emlékszobor (2005), mely Fazola Henriknek állít emléket. Sírját nem ismerjük.  Talán egy sorral alatta pedig felkereshetjük Herman Ottó jellegzetes törött szárnyú sast ábrázoló sírkövével a nagy polihisztor sírját és mellette Vásárhelyi István tudós, halbiológus (Pisztrángtelep vezető), Herman Ottó tanítványa sírját is. Mindhárom sírhely a temető felső részén található. Aki a régi dolgokra kapható, a temetőben még látható egy-két korabeli kovácsoltvas 'fejfa' is.

 

Előzmény: garass (64226)
garass Creative Commons License 2017.11.06 0 16 64226

Köszönöm, egyébként szívesen mesélek, amikor van rá időm. Most még jól is állok a régi dolgok ismeretében, mert idén 125 éves jubileuma van a Borsod-Miskolci szervezett természetjárásnak. (1892 az első turista egyesület megalakulása Miskolcon) Ebből az alkalomból rengeteg régi dolgot volt alkalmam előkeresni. Többnyire ebből veszem az érdekességeket.

Ez is egy szép kerek jubileum, de most nem lesz se forrás, se más objektum. Változnak az idők.

Előzmény: garass (64225)
garass Creative Commons License 2017.11.06 0 14 64225

Igen igazad van, nem olvastam végig a kalauz szövegét, ami egyértelműen mondja a K+jelzést. Ekkor még a Farkasnyakon sima K jelzés ment, ezért lehetett itt kereszt kerülőt/rövidítőt felfesteni. gondolom, amikor a Kohász út megkapta a K+ jelzést a teljes Bükkre, akkortól nincs jelzése a Szuszogónak.

Mentségem csak annyi, hogy én erre nem jelzések mentén járok sok társammal egyetemben, csak úgy fel, vagy lemegyünk a Szuszogón, ha lehet.

Előzmény: kohászkék (64223)
garass Creative Commons License 2017.11.06 0 13 64224

A (volt) azért került a mondat végére, mert jóérzésű arra járók időnként 'javítanak' a blőd táblakiírásokon itt és másutt is. Na meg azért, mert mára már megszokhattuk, tábláról sohase tájékozódj, ha célhoz akarsz érni.:)

Előzmény: garass (64222)
kohászkék Creative Commons License 2017.11.06 -11 2 64223

Nagyon köszönöm a hasznos és informatív válaszod, szeretem mikor régi dolgokról mesélsz! 

 

A Szuszogónak egyébként az én értelmezésem szerint az 1977-es útikönyvben leírtak alapján ekkor úgy tűnik volt turistajelzése, mégpedig kék + jelzése volt, legalább is én így értelmeztem a túraleírás ezen részét.

Hogy ne kelljen visszakeresned:

 

Előzmény: garass (64216)
garass Creative Commons License 2017.11.06 0 12 64222

Mivel ezek a táblák a bánkúti országúton haladó kerékpáros tematikus út (Bükkfennsík koronája)mentén lettek letelepítve, ezekre  (ellentétben az OKT Bánkút-Putnoki szakaszával)nem dolgoztunk ki végleges táblamódosítási tervet. Ismeretes, a projektberuházást 5 évig kell fenntartani(!!!) A tematikus utakra jelenleg nincs tervezve felújítás. A keretösszeg csak az OKT szakaszára van meg.

A (volt) azért került a mondat végére, mert jóérzésű arra járók időnként 'javítanak' a blőd táblakiírásokon itt és másutt is.

Előzmény: nagypapi (64218)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!