Keresés

Részletes keresés

www.bunjevac.hu Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1410

 

Tudod, mit mondok én erre, kedves Ata, akkor vállalom azt, hogy én is radikális vagyok!

A bunyevácságért még ezt is magamra vállalom.

 

Mert az egyik fő gondunk éppen az, hogy a kultúránk nem közös. Még ha akadnak is átfedések esetenként benne.

A bunyevácoknak megvan a maguk sajátságos kultúrája, amit ha tetszik, ha nem, a horvát asszimilációs és integrációs politika el akar orozni tőlünk.

 

Példa: azt a Duzijancét, amit tradicionálisan ünnepelnek a tényleges bunyevácok Katymáron, ne akarja kisajátítani a bajai horvát önkormányzat szintén Katymárról származó, valójában bunyevác származású mai elnöke! Találjon ki magának valami jó kis csáberővel bíró horvát sajátosságot, de ne egy maradandóan populáris bunyevác ünnepet horvátosítson el.

Sorolhatnám tovább.

 

Az előbb szóltam az intézményesítettségről.

A horvát polip csápjai száma 115, legutóbb megalakult önkormányzataival.

Ahol ténylegesen horvátok élnek, a világ legtermészetesebb rendje, hogy ott közösségbe tömörülnek, no de, ahol hírből sem ismertek, ott talán ne erőltessék szinte minden más honi délszlávot magukba tömörítését.

Attól még, hogy felfedezték Amerikát, az indián indián maradt, és nem változott át sápadtarcúvá.

 

Nézd, Ata, én nem járok gyakran Belgrádba, de sokat tartózkodom Zomborban, Szabadkán, és meg kell, hogy mondjam, én sehol sem láttam olyant, hogy a "zsiványpiacok CD pultjai pedig roskadoztak a horvát CD-ktől".

Igen, olyant látok és hallok, hogy horvát előadók szerbiai, vajdasági dallamokat áthorvátosítanak, de ez csak siralmas hamisítványa az eredetieknek.

Azt viszont nem vonom kétségbe, hogy az eredeti dallamok igenis nagyon népszerűek Horvátországban, lévén saját zenei anyagaik meg sem közelítik a szerbiaiak által okozni képes zenei élményt.

 

Le kell szögeznem: én még egyetlen született bunyeváctól sem hallottam, hogy az ő szülei, nagyszülei, ősei valaha is horvátnak vallották volna magukat.

Nem így a mai agymosott felhígult szféra, mely egyáltalán örül annak, ha túléli a recessziót, nemhogy még a nemzetiségi hovatartozás legyen élete központi kérdése.

A ma embere nálunk akár mongolnak is képes vallani magát, csak jól fizessék meg.

Kevés dolog szól csontkeményebben a pénzről, mint a horvátok nemzetiségi politikája.

 

Egyébként engem abszolúte hidegen hagy, mit énekel Arkan özvegye, de azért a hozzászólás alapján akkor, amikor egyre inkább teret nyer a Trianon feletti magyar fájdalom, meglepőnek tűnik, hogy egy ősi szerb föld elvesztését mi annyira magától értődőn természetesen fogadottnak kívánjuk tekintetni.

 

Ahogy egy garai barátom mondotta a minap, ózdi cigányok évek óta tartó tömeges beszivárgása miatt: kezdünk egyre inkább Bácska Koszovójává válni :( ....

 

 

Előzmény: Ata80 (1407)
www.bunjevac.hu Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1409

 

Fogalmam sincs, kedves János, ezért nem is reagáltam, valahogy nem igazán ismerem sem Ceca, sem Smak munkásságát.

Én ebben az egymásba borulásban nem hiszek, ahogy minálunk is hatalmas az agymosottak tömege, úgy az egykor YU tagállamaiban is.

Például szerintem a szlovének sosem fognak összeburulni a többi tagállam egyikével sem, inkább fuzionálnak a hozzájuk közelebb álló az osztrákokkal.

Mások tekintetében közeledés valóban tapasztalható, de az még nagyon messze van az összeborulástól.

 

De mondok egy személyes példát.

Jómagam szerettem látogatni a bunyevác prélókat, hasonképpen a sváb bálakat is.

Előbbit leginkább a szívemhez közel álló zenei atmoszférájáért, de mindkettőt főként a rég nem látott barátokkal történő találkozásért.

Ma már a bunyevác prélók látogatását mellőzöm, mivel ezeket a bálakat totálisan kisajátították a horvátok, hiába no, az a gazda, akinek tele a bugyellárisa. (Talán még Katymáron akad alulról fakadó kezdeményezés, mely nem függ a horvát emlőtől.)

A szerb rendezvényeket meg személyes okok miatt mellőzöm, lévén ezeknek olyanok a szervezői a mi vidékünkön, akik egy - a hálát hírből sem ismerő - pravoszláv pappal az élen rengeteget gáncsoskodtak, ártottak a bunyevác népnek.

Itt is akad(t) kivétel, szerb kisebbségi önkormányzati égisz alatt, jóságos Kricskovics Jociék még képesek voltak Garán olyan rendezvényt szervezni, ahova szívesen elmentem.

 

Szóval, szerintem totális káosz, totális szétszakadás jellemzi e kérdést, a fiatalok intézményesítetten könnyen megvezethetők, zömüknél a történelem valósága mit sem számít, az országos szerb önkormányzat szégyenszemre nem tekinti szívügyének a bunyevácok sorsát, magukra maradnak azokkal a nagy öregjeikkel, kik nem hajlandók hagyni ellopni gyökereiket. Ezeket igyekszem még pár partommal koordinálni, identitástudatuk hitét folyamatosan felszínen tartani.

 

Üdv: Mijo

 

Előzmény: Radix (1406)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1408
Imas pravo, brate nas!
: )
Előzmény: Ata80 (1407)
Ata80 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1407

Szia, megkísérlek válaszolni a kérdésedre..

 

A helyzet az, hogy ahogy Daytontól távolodunk időben, egyre szélesebb körben ez a bizonyos egymásra borulás egyre erősebbé válik. A nemzetek közti gyűlölet és szembenállás egyre inkább a radikálisok "kiváltsága" lesz, ők is főleg ideológiai alapon teszik mindezt, felemlegetve a vélt, vagy valós sérelmeiket,
de tulajdonképpen előbbin van a hangsúly. Furcsa ez nekünk itt Magyarországon, hiszen nálunk a politikai paletta összes színe egy határ közé szorítva él meg egymás mellett, míg a volt jugoszlávia területén a válság idején megfigyelhető volt az inkább világnézeti, politikai hovatartozás, mintsem úgynevezett nemzeti hovatartozás szerinti migráció.Sarkosítva: kommunisták keletre (Srbija), nácik-ustasak nyugatra (Hrvatska). És persze mindehol ott volt a többség, a normális, békeszerető nép, a háborúk valódi áldozatai. Na, ebből az utóbbi rétegből és leszármazottaiból kerülnek ki azok, akik azt mondják történt ami történt, nagy Jugoszláviának is megvoltak az előnyei, hátrányai, fátylat rá, de a kultúránk igenis közös, és nem vagyunk hajlandók elutasítani azt ami jó csak azért, mert Arkan özvegye énekli. És nyitják az újabb és újabb, teltházzal üzemelő národnyák klubokat Zágrábban, Belgrádban pedig horvát előadók dalait hallgatják. (Itt megjegyzem hogy mikor 2000-ben - Milosevics idején -
Belgrádban jártam, a rádiókban nem volt ritka hogy Horvát pop dalokat játszottak, a zsiványpiacok CD pultjai pedig roskadoztak a horvát CD-ktől...!!!)

 

Szerintem ez kb. jól mutatja a manapság tapasztalható folyamatokat a balkánon, én úgy gondolom ez a jó irány, a radikálisok pedig............ Majdnem leírtam! :)

 

Ajánlom figyelmedbe Indira Radić - Rodni Kraj c. számát :)

 

Pozdravčić :)
Ata

Előzmény: Radix (1406)
Radix Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1406
Még zene...

El tudná nekem vki magyarázni, hogy ha a Zajdi, zajdi makedón/bolgár dal, akkor hogy lehet, hogy az Arkan kap. özvegy Ceca is énekli, a Smak is előadja:
http://www.youtube.com/watch?v=zIcTucrIODs (Ceca)
http://www.youtube.com/watch?v=zgkYwrofFwY (Smak)

YU nosztalgia, a délszláv népek egymásra borulása?
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1405

 

OK, igazad van, a minősítésem így sem változik.

 

 

Előzmény: Radix (1395)
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1404

 

"Mikor kiderült hogy Szerbia 12 ponttal jutalmazta Rúzsa Magdit, azonnal rávágta a Gundika, hogy na ebben bizonyára a vajdasági magyarok keze van, így köszönjük nekik."

 

Ata, és ha így is lenne, én ebben semmi eretnekséget nem találnék, miért is ne szeretnék a vajdasági magyarok is saját gyermeküket?

Vajon mit pofázott volna a Gundel, ha mondjuk Rúzsa Magdi valóban az első három közé jutott volna? Persze, ha egy Magyarországon élő Izraelből áttelepült magyar lányról lenne szó, az egészen más megítélés alá esne :).

 

 

Előzmény: Ata80 (1398)
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1403

 

Baxák meg a ők köves, öbleiben a városok ßarától rotyogó tengerüket, csak pillanatok kérdése, hogy a román, és a bolgár (és csak egy bakugrás a török) tenger mikor fogja leverni őket. Fogják ők még ezt a populáris turizmust alább is adni, nem utolsósorban a görény rendőreik is köszönhetően. És itt nem csak az utak során tapasztalható ellenszenves esetekre gondolok, hanem a településeikben tapasztalható parkolási nehézségekre is az ezzel összefüggű hajcihőkkel egyetemben.

 

Előzmény: Törölt nick (1401)
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1402

 

És lopkodják el számtalan esetben a szép szerbiai, vajdasági nótákat, horvátosított interpretációban :(.

Némely stare gradske pesme horvát változatánál hányinger kerülget a satnya másolat hallatán.

Lám, például eredeti dalmát muzsikával - mely gyönyörű a maga nemében - sem szoktak erőszakot elkövetni szerbiai előadók.

 

Ti lehet, hogy nem tudjátok, de felénk volt pár dereksan felsült préló a helyi horvát önkormányzatok "anyaország" felé történő görcsös megfelelése miatt (hála a dőlő lé miatt), amikor a bálakban megszokottak helyett azt a szart akarták lenyomni a bácskai bunyevácok és szerbek torkán, amire sajátságos hangszerelésükkel és dallamvilágukkal horvát előadók képesek. Egy préló közönsége nem arról híres, hogy udvariaskodik - ha nem azt kapja, amire befizet, köntörfalazás nélkül kifogást emel a silány minőség miatt.

 

Egyébként megítélésem szerint a magyarországi cigány előadók egy része is szívesen nyúl szerbiai cigány dallamokhoz, hol csak hasonlítva, hol kísértetiesen megközelítő előadásban. Kár, hogy nem vagyok a műfaj nagyobb ismerője, mert akkor nevesíthetném is a párhuzamokat, így viszont csak az általam hallomásból ismert szerbiai zenei anyagok magyarosított verziójára szoktam felkapni a fejemet.

 

 

Előzmény: Ata80 (1398)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1401
Lebetonoznánk? A fenét! Ott dolgozni kellene!
Inkább sírnának, hogy micsoda szerencsétlenség a tengerpart. Micsoda "istenverése".
És hogy most, jaj, mi lesz.
Mennyi kár származik ebből és mennyire rossz.
Aztán jönne a kedvencem: bezzeg a szomszédnak semmit se kellett tenni és milyen jó tengerpartja van.
Hát, így menne ez.
Előzmény: Laja73 (1399)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1400
Imas pravo! Najlepsa hvala!
Előzmény: Ata80 (1398)
Laja73 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1399
Ezek a cikkek azért vannak, mert nálunk ez a módi. Ha valaminek lehetne örülni, arról gyorsan bebizonyítjuk, hogy az valójában tök szar, de legalábbis felesleges róla beszélni.
Szerintem ha lenne tengerpartunk, azt is lebetonoznánk.
Ata80 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1398

Sziasztok!

 

Teljesen egyetértek mindazzal amit eddig leírtatok, viszont a Gundel Takács kiverte nálam a biztosítékot kicsit... Mikor kiderült hogy Szerbia 12 ponttal jutalmazta Rúzsa Magdit, azonnal rávágta a Gundika, hogy na ebben bizonyára a vajdasági magyarok keze van, így köszönjük nekik. Gundel úr! SZÁMOLJON!! :)

 

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u Srbiji, bez Kosova i Metohije, živi 1.135.393 pripadnika nacionalnih manjina. Najveći broj nacionalnih manjina živi u Autonomnoj pokrajini Vojvodini - Mađari (290.207), ...

 

Vagyis ~3.91 %-ot tesz ki a magyar kisebbség Szerbiában kb. Tekintve, hogy ez a dalverseny a balkánon úgy általában milyen népszerű, biztos vagyok benne hogy az ország homogén eloszlásban szavazott, és az eredményt igenis az egész országnak köszönhetjük!!!

 

Ennyi :) Amúgy nekem a makedón dal jött be a legjobban Magdika után :) Az Imádságot pedig a harmadik helyre sorolom szubjektíve.

 

A Horvátok eredménye fantasztikus, mutatja hogy mekkora szakadék van a politika és a közélet között.. Az eredmény bizonyos szempontból várható volt, hiszen a szerb zene a dél-szláv válság óta soha nem látott népszerűségnek örvend Horvátországban, ami ellen bizonyos politikai erők tűzzel-vassal küzdenek is, szerencsére nem sok sikerrel... Nagy számban nyílnak a Narodnjak klubok, ahol szerb zenészek (és antizenészek is :)) lépnek fel.

 

Pozz iz Pečuja

Ata

Előzmény: Törölt nick (1397)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1397
...csak akkor elmondhatná, hogy a horvátok mi a szarért szavaztak tömegével a szerbre?
És miért nem értek el a törökök komolyabb eredményt?
És miért szavazott Magyarország 12 pontot (!!!) Szerbiának?

Imádom ezeket az Új Okosokat.
Olyanok, mint azok a politológusok, akik a választások után megmondják, hogy mennyire egyértelmű és logikus, majdhogynem magától értetődő, hogy ez történt.

Ez a cikkíró is ilyen Új Okos.
Ennek a cikknek pénteken kellett volna megjelennie.
Előzmény: Törölt nick (1396)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1396
Van itt még egy Nagyon Okos is.
Íme:

http://index.hu/kultur/showbiz/dalfszim0513/

Szegő Iván Miklós osztja az észtet.
Radix Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1395
Vhogy kisilabizáltam, hogy Bede Márton a subba.blog.hu lakói közül a Subba Sándor nevű dolgozó. Szegény fickó sok helyen megkapta a magáét. Googliban: subba bede márton. De nem szaporítom tovább a témát.
Előzmény: BAJAI 'SAJÁTNEVES' (1394)
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1394

 

Ne haragudj, de nem világos előttem, hogy a Subbának mi köze ehhez a Bedéhez?

Vagy fordítva.

 

Előzmény: Radix (1393)
Radix Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1393
Eltekintve ettől a beidézett nem túl fényes mondattól, miután a nevére rákerestem, vidám pillanatokat szerzett néhány munkája: http://subba.blog.hu :)
Előzmény: BAJAI 'SAJÁTNEVES' (1391)
Radix Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1392
Itt a válasz a kérdésére:
http://index.hu/kultur/showbiz/dalfszim0513/
Előzmény: Törölt nick (1384)
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1391

 

Ehhh, megtaláltam, ez a próbaítész bede márton kínjában képes szart izzadni magából, csak hogy megfeleljen a "mindenáron jópofának kell lenni" trendinek. Szánalmas kis cinikus buznya ez, nem más :(. Máris sokat szóltunk róla.

 

 

BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1390

 

Lehet, hogy mindez fennáll a Krstan által említett illetővel kapcsolatban is :).

 

 

Előzmény: Radix (1389)
Radix Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1389
hadd ne keressem ezt a bugrist
Ha már a bugrisnál tartunk. Nem tudom, mennyire ismert a szó eredete. Némileg talán ontopic :)

"Talán a bolgárok között több lett volna a meleg, mint másutt? Nem errôl van szó. Európán a 10. században eretnekségi hullám söpört végig, melynek kiindulópontja a Balkán volt. [...] Minthogy a mozgalom Bulgáriából terjedt nyugat felé, [...] Végül ez a német Buger a magyarba is átjött, még a szüleim is használták: "Ki ez a buger?", azaz tökfilkó. Ebbôl származik a magyar bugris is.
Nádasdy Ádám: Az örömtelen eretnekek

Érdemes elolvasni, érdekes dolgokra derülhet fény :)
Előzmény: BAJAI 'SAJÁTNEVES' (1386)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1388
Igen, kissé "vegyes" volt a felhozatal.
: D
Előzmény: BAJAI 'SAJÁTNEVES' (1385)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1387
...valami quart.hu, vagy hol a ménkűben olvastam...

A cikk címe, "ezért értsd meg, szeretem őt...."
De a csávó nevét nem írom, értsd meg....
: )
Előzmény: BAJAI 'SAJÁTNEVES' (1386)
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1386

 

Krstan, hadd ne keressem ezt a bugrist, legalább egy linket adjál.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1384)
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1385

 

Tartok tőle, ez főként azt jelenti, hogy így kívánták hálájuk jelét adni Rúzsa Magdiért.

Már ez is várakozáson felüli gesztus lenne mindazon túl, hogy az első helyezett valóban megragadó.

 

Ugyanakkor anélkül, hogy most én rajtad kívül másokkal pro és kontra vitába keveredjek, ezt az egész rangadót kissé olyan túl sok műfajt befogadó nemzetközi búcsúi hangulatúnak tartom, bugyuta gagyitól a valóban igényes előadásokig terjedően.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1383)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1384
...ehhez képest egy "újságíró" (le sem írom, honnan) ezt bírta kiböfögni magából:

"...Azt viszont, hogy ez a jellegtelen szerb vacak miért nyerhetett, és miért szavaztak rá olyan országokból is, ahol nem kell a csetnikek azonnali retorzióitól tartani, minden popügyi szaktudásunkat összeszedve sem voltunk képesek megérteni..."

Én sem gondolom, hogy színvonalban a plafont baszta ez a műsor az égig, de hogy miért kell a szörnyűséges csetnikeket idecitálni, arról fogalmam sincs.
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1383
Pedig, drága Mijo, a magyarok bizony 12 pontot adtak a szerb versenyzőnek!
: )
Előzmény: BAJAI 'SAJÁTNEVES' (1380)
Laja73 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1382
Valóban elgondolkodtató adatok ezek. Természetesen nem lehet kizárni, hogy sokan pusztán "szakmai" szempontok alapján szavaztak, de akkor sem lehet nem észrevenni, hogy a két nép 12 pontot adott egymásnak, nem beszélve az összbalkáni oda-vissza pontozásról. A valóságsó hazai szerb nemzetiségű győztese után a megasztár volt még egy igazi (nem ezres mintán vett) barométer, és most nemzetközi szinten is kiderült, a dolgok hasonlóan állnak - ennyit a politikusokról :(((
BAJAI 'SAJÁTNEVES' Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1381

 

Marija Šerifović: MOLITVA

 

Ni oka da sklopim,
postelja prazna tera san,
a život se topi
i nestaje brzo, k'o dlanom o dlan.

 

K'o razum da gubim,
jer stvarnost  i ne primećujem,
još uvek te ljubim,
još uvek ti slepo verujem.

 

K'o luda, ne znam kuda,
ljubavi se nove bojim,
a dane, žive rane,
više ne brojim.

 

Molitva, kao žar na mojim

usnama je, molitva, mesto reči

samo ime tvoje.

 

(I) Nebo zna, kao ja,
koliko puta sam ponovila,
to nebo zna, baš kao ja,
da je ime tvoje moja jedina
molitva.

 

Al Bogu ne mogu
lagati sve dok se molim,
a lažem ako kažem
da te ne volim.

 

 

Előzmény: BAJAI 'SAJÁTNEVES' (1380)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!