Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 1 napja 0 0 146181

Hát persze, mert ez egy tányéros hűtő...a DES ad újabban ilyet, a 300-literes hordó helyett...állítólag egész jó.

Előzmény: LacoP21 (146160)
kupeci Creative Commons License 2 napja 0 0 146180

Igen értelek, én is. Csak ezeknek a gyümölcsöknek a felületén is ott vannak a cukor szemecskék, de hát istenem:)

Előzmény: öreg_néne_b (146178)
Bárk_i Creative Commons License 2 napja 0 0 146179

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét,a nyugalom megzavarására alkalmas eszközt mutatunk be.(rézből csináltatni kellene ) qurva drága lenne.:-)Sógór bádogos.:-)

Előzmény: Figyelget (146174)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 146178

Arra a cukorra gondolt, ami a bolti "aszalt" (inkább kandírozott) gyümölcsben van, külön nem akar hozzátenni.

Előzmény: kupeci (146176)
kupeci Creative Commons License 2 napja 0 0 146177

Ha esős  az idő nem fedezhetőek fel a prosztata jelei:))

Előzmény: endrepp (146166)
kupeci Creative Commons License 2 napja 0 0 146176

A cukor ízlés kérdése,kipróbálható......és  még mindig jobb választás mint az aroma!:)

Előzmény: pacsepa (146165)
sogi01 Creative Commons License 2 napja 0 0 146175

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146131)
Figyelget Creative Commons License 2 napja 0 0 146174

Felöltöztetni így egy véghűtőt!! :-D 

Előzmény: endrepp (146166)
Figyelget Creative Commons License 2 napja 0 0 146173

Számtalan módon tudsz kezdeni valamit vele, de ezek között nem szerepel az aroma. Azzal tulajdonképpen "nulláznád" az addig belefektetett energiádat, szándékodat. 

Előzmény: pacsepa (146157)
LacoP21 Creative Commons License 2 napja 0 0 146172

Kedves pacsepa!

 

Természetesen a saját (öreg) gyümölcsfáimról szedett barack, körte, szilva manifesztációja van most az üvegekben.

Van ami még alszesz formában, de ez más kérdés...

 

Köszönöm az ajánlásaidat, élek vele, mert itt az Index Fórum topikjaiban tényleg sok értékes tapasztalat, tudás gyűlt össze.

 

A kertben meg sosem késő újítani:))

Előzmény: pacsepa (146164)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 146171

Hollandok lazák, de rá is kérdezhetsz. :)

http://www.gootwerk.nl/gallery/14/

Előzmény: pacsepa (146168)
foxrudi Creative Commons License 2 napja 0 1 146170

Célba ért a postagalamb! :-)Nagyon szépen köszönöm!

    Azért a feladóhoz is visszarepül majd! :-)

Előzmény: Green Corner (146093)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 146169

Én szeretném megtartani a pálinka jellegét, szerencsére, vagy nem, csak enyhén cukrozott és a 70 %-os alkohol miatt utána még úgyis hígítani kell. Cukrot biztos nem tennék hozzá.

Megnézem majd a diabetikus polcot, hátha van ott natúr aszalt gyümölcs, amire mesterséges édesítőt sem tesznek.

Előzmény: ksanyi52 (146167)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 146168

Ez mindent vitt! :-D

 

Hétfőn ráállítom a bádogosaimat!

Vajon védett, vagy lehet gyártani?

Előzmény: endrepp (146166)
ksanyi52 Creative Commons License 2 napja 0 0 146167

Az már így is likőr, de tegyél még hozzá gyümölcsöt. Én úgy szoktam csinálni hogy egy 3 literes befőttes üveget megtöltök gyümölccsel 3/4-ig, 1/2 kilo  cukor bele, és addig öntöm pálinkával hogy ellepje, és hagyom érni. Ez általában ízben tömény, alkoholban gyenge. Később ha jut bele, pálinkával lehet " hígítani". ( ez nyári friss gyümölcs meggy, dió, barack).

Előzmény: pacsepa (146157)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 146166

Tudom már túlléptünk a hattyúnyakon, de muszáj ezt megmutatnom, hogy milyen lehetőségek vannak benne. :)

 

 

Előzmény: kupeci (146162)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 146165

A cukorról mi a véleményed amivel szórták az aszalt gyümölcsöt?

A gyümi mennyiséget még növelem, csak egy-egy zacsival vettem belőle. Van még ott!

Előzmény: kupeci (146158)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 146164

Tavasszal gyümölcsfákat ültetek:))

 

Érdekes a sorrend, nálam fordítva volt, először ültettem a fákat, aztán utána jött a pálinkafőző! :-)

Ha nem vagy gyakorlott kertész, akkor itt a fórumon számos topic van, ami segít.

Nagyon fontos és alapkérdés a gyümölcsfajták kiválasztása, először a megfelelő topic-ban tájékozódj, a faiskolák sőt még a témával foglalkozó internetes oldalak gyakran megtévesztenek! De az is lehet, hogy utólag jössz rá, hogy esetleg más tulajdonságú fajta jobb lenne. Csak mert betegségre érzékeny, rosszkor érik, nincs a közelben porzópárja stb-stb...

Teljesség igénye nélkül:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9211857

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206617

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9151241

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020473

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9139124

Előzmény: LacoP21 (146159)
ksanyi52 Creative Commons License 2 napja 0 0 146163

Sajnos igen.

Előzmény: LacoP21 (146155)
kupeci Creative Commons License 2 napja 0 0 146162

Ha addig deflegmácio híjával küszködött valaki ez megoldja.

Előzmény: Wuti91 (146161)
Wuti91 Creative Commons License 2 napja 0 0 146161

Duplafalú üst, olajjal van feltöltve és nyitott fent az olaj töltőnyílás. Vagy tizet csináltunk így és működik. Volt akinek először nem volt benne ez az "aroma torony" (ők így hívták) amit raktam én is a kupolába de mikor belerakta az is akinek nem volt (mert munka után főzte és bent csinált ilyet ő is) mondta hogy finomabb lett mert az külön tisztázta, hogy összehasonlítsa hogy jobb-e tőle a pálinka És finomabb lett tőle mert én is kóstoltam ezt is azt is ezért rakok bele én is.. 

Előzmény: kupeci (146147)
LacoP21 Creative Commons License 2 napja 0 0 146160

Nálam a kondenzátorban (hűtő) van ilyen:

Előzmény: rézműves1 (146144)
LacoP21 Creative Commons License 2 napja 0 0 146159

Köszönöm!

 

Kezdő vagyok, de "ráéreztem az ízére", tetszik.

Szeretem ezeket az illatokat, ahogy előjönnek, az ízekkel harmonizálva, vagy szembe velük.

 

Jó lesz újabb hobbinak.

 

Tavasszal gyümölcsfákat ültetek:))

Előzmény: pacsepa (146156)
kupeci Creative Commons License 2 napja 0 0 146158

Aromát ne! De nem is lesz rá szükséged:).....inkább még egy kis aszalt gy.

Előzmény: pacsepa (146157)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 146157

Ma lefőztem a tavaly őszi cserszegi szőlő főzésből kimaradt utópárlatot.

10 literből nyertem 2,7 liter 70 %-os pálinkát, 55-nél volt a kiszálló.

Nagyon óvatosan, erős deflegmációval végig magas volt az alkoholfok, 62-63 %-körül zuhanni kezdett és az üst hőfoka is gyorsan kezdett emelkedni, amikor 100 oC fölé ment, akkor álltam le.

Úgy néz ki kóstolásra a fazékzamatot az üstben sikerült tartani.

Ágyaspálinka lesz belőle. Még nem csináltam. Most csak kísérletezek.

125 gr aszalt meggyre öntöttem 1 litert belőle, 200 gr kajszira 1,5 litert.

 

Kérdésem, hogy mennyire probléma, ha az aszalt gyümölcs enyhén cukrozott volt? Ilyet kaptam.

Ha nem sikerül fogyasztható dolgot alkotnom, szerzek valami aromát és likőr lesz belőle.

pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 146156

Ha leégetted a cefrét, abból már semmi jó nem lesz.

Ahogy írtad, mennek tovább az "ízek"...

Előzmény: LacoP21 (146155)
LacoP21 Creative Commons License 2 napja 0 0 146155

Lenne egy naiv kérdésem:

Ugyebár csak a cefrét lehet lekozmálni, az alszeszt nem.

 

Tehát a leégetett alszeszből, tovább megy a "kozma" a párlatba is?

Előzmény: ksanyi52 (146154)
ksanyi52 Creative Commons License 2 napja 0 0 146154

Egyszer én is leégettem a törköly pálinkámat, 2-3 -szor átengedtem vízszűrős kancsón. A végén már csak opálos volt. Ráírtam hogy Kozma Karcsi. Likőrnek kevertem, nem mondom hogy finom volt, de azért elfogyott.

Előzmény: belfest (146148)
In Lak'ech Creative Commons License 2 napja 0 0 146153

Végül is nem szűrtük neki.

Előzmény: Green Corner (146151)
kupeci Creative Commons License 2 napja 0 0 146152

De csak ha csikorgatod!:)

Előzmény: In Lak'ech (146150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!