Nalunk mostanaban nagy altalanossagban a fondue-evés szorult hattérbe, a csoki azért, mert ugye fogyokura (én most nagyon rahajtottam), a sajt meg a Lény koleszterinje miatt, ami kissé magasnak itéltetett...
Marad a husfondue, na az van idönként (esetleg hal ritkan).
Évekkel ezelőtt valami bagatell összegért vettem a Kikaban (tán 1500 ft volt), szép fehér porcelán. Felkerült a sarokszekrény legfelső polcára, aztán egyre hátrébb sodródott, és úgy maradt... :-DDDDD
De ez jó alkalom, hogy rendet csináljak odafenn, és valami hozzáférhető helyre tegyem. No meg akkor a fogyókúrát is zárójelbe kell helyezni. :-)
Persze mi is csináltunk már kempingfőzőn sima tefal-edényben fonduet a sátor előtt, sokféleképpen el lehet készíteni...
Én is azt írom, amit tudok, mi spec 55-éve itt élőktől tanultuk a készítést, ők is ezt mondták. :-)
Nekünk ez bejött, felrakom a kerámialapra ebben a tálban, 'kis lángon' elkészítem szépen igy nem éghet oda, pláne ha folyamatosan keverem, átteszem a melegítőre és fogyasztom...jól tartja, eloszlatja a hőt, stb-stb.
Fogyasztásnál beleéghet a sajt (mondjuk az bármelyik edénybe), de ugye úgy kéne enni, hogy folyamatosan keverjük (nem csak mártogatjuk) egészen az aljáig, stb... Aki miatt odaég az alja, az fizet egy kört...
Edény, vagy összetevők, fogyasztási szertartás, stb kantononként (vagy falu) változnak. A szépség az egészben a sokféleség. :-)
Hat nalunk vagy sajt, vagy hus van, mindkettöhöz külön edény (a hushoz valami fém).
(OFF: a gyerekek kirepülése, hat... valahogy kevesebbet kell mosni:))) De a Nagylany most csak egy évre ment el - Pestre:) tanulni - aztan jövére a kisebb menne el, a nagy meg hazajön...+ ugye 1-2-akarhany fiatalember is megjelent nalunk...nem egyszerü:)))
Viszont nyugi: hozza lehet szokni, hogy elmennek, mar nem 5, csak 4 tanyért veszek le automatikusan - és a telefon-sms-mail-chatvonalak nagyon jol müködnek:)))
Szóval akkor egy picike pozitívum azért van a gyerekek kiröpülésében..? :-)
(nálunk sincs már túl messze... :-s )
Nálunk a lányok inkább a húsfondüt szeretik, ahhoz van igazi svájci készletünk. Rézedény, kovácsoltvas állvány... Mi meg inkább sajtfondüzünk, ezért vettünk másodiknak egy nem túl drága rozsdamentes készletet, és annak az állványán csináljuk a kerámiatálban a sajtfondüt. Így szimultán. :-)
Nem kellene hirtelen nagyon nagy langra tenni, de elvileg birja.
Nalunk keramialap van, meg ezer éve elektromos fözölap, azokat nagyon jol türte, olyannyira, hogy még mindig a 20éves edényünk van (ami az elején iszonyu nagy volt, aztan tul kicsi:) és most, hogy a Nagylany elköltözött, most pont jo...)
Bevallom őszintén, én nem mertem feltenni a gázra a kerámiaedényemet, inkább összefőzöm normál zománcosban, és úgy öntöm át az asztalon előmelegített kerámiába.
Egy pillanatig sem akarom kétségbe vonni azt, amit írt, csak attól tartok, hogy "az" a bizonyos sokkilós öntöttvas edény nálunk egyáltalán nem kapható, vagy ha igen, akkor tízezrekben mérik az árát.
Plusz hozzátettem az én személyes tapasztalatomat. Ami persze biztosan nem olyan széles rálátás, de nekem bevált. :-)
Csodálkozom is, hogy MM vasedényt ajánl sajthoz, én sosem próbálnám, viszont azt tudnuk kell, hogy neki egy cseppett nagyobb rálátása van, mint itt az átlagnak... :D
Valamit félreértettél. A fene se akar húsfondüt kerámiaedényben készíteni...!
A sajtfondühöz kell a kerámiaedény, azért nem véletlen, hogy a svájciak is ezt használják.... :-)
az öntöttvasra itt elég sok panasz volt, hogy beleégett a sajt.
Volt alkalmam (nem 1x) Svájcban is fondüzni, vendégségben és étteremben is.
Az sajtfondü összeolvasztása természetesen nem a zselén v. den.szesz fölött történik, hanem gázon, normál edényben. Az (előmelegített) cserépedény az állványon már csak a hő szintentartásához elég. Szerintem. :-)
A Fondue (úgy értem: sajt) öntöttvas edényben kéne hogy készüljön (kb 5-6kg az edény...és állvány, + pl zselés melegítő, stb) ...Otthon is lehet kapni...Ez tartja megfelelően és egyenletesen a hőt...és ez a tradicionális eszköz...Ugyanúgy néz ki mint a képen amit beraktatok, csak éppen vas. :-)
A készítés módja (és a hozzávalók) meg pláne nem mindegy...
A töltött káposzta készítésének is megvan a rendje és módja, a Fondue-nek is...
Én spec. nem dobálnám bele a dolgokat csak úgy..., és TÉNY hogy nem mindegy hogyan kavarjuk, milyen bort és fűszert rakunk hozzá (akármilyen sajtunk van)...:-) Meg persze hogy mit iszunk hozzá.
Leírtam a blogunkon...
Persze húsfondue-t, csokifondue-t bármilyen fém vagy kerámia edényben is lehet készíteni...de ez már más téma.
Attól függ, milyen fondühöz szeretnéd használni... Ja, és hogy mit értesz "színvonalas" alatt. :-)
Ha túlnyomórészt húsfondühöz, akkor már 4-5e ft-ért lehet kapni rozsdamentes szettet. Pl. a KIKA-ban szinte minden évben volt akcióban ilyen.
Megnézheted a Kátayt is a krt-on, itt persze a felső határ a csillagos ég. :-)))
Az előbb említetthez kiegészítésképpen vehetsz cserépedényt, hogy sajtfondüt is tudjatok csinálni. Ha visszalapozol, a hsz-aim között találsz képet is ehhez.
Nos, mi ezt a receptet tanultuk meg svájci barátainktól, és használjuk is soxor.
Kicsit erősebb mint amit már pár helyen ettünk itt Svájcban (ami volt édesebb, könnyebb, stb) de ezen a Gruyére-t érezni, az tuti, és valami ISTENI :-) Itt megtaláljátok.
Mi épp ma fondüztünk, és a bő 60 dkg sajthoz fél liter bor ment. A keményítőt érzésre szoktam adagolni, nem méricskélem. Szerintem megvolt egy evőkanálnyi, amit ma beletettem, kb. 1 dl csp-val.
Abban a receptben tényleg nagyon kevés a 2,5 dl bor - az előbb fel sem tűnt.